- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Hobby elektronika
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Vezetékes FEJhallgatók
- iPad topik
- Száguldozásra hangol az új AMD Software
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
brumi1024 #337 üzenetére
Szerintem az eredmény nagyon szép!
A kérdés legfeljebb az, hogy azzal, hogy az M1 gyorsabb mint a relatíve új 2 éves 5x akkora TDP-vel.rendelkező 2700X azzal egész pontosan mit akarunk üzenni?
Azt, hogy milyen ügyes az Apple?
Vagy mennyivel jobb az arm?
Vagy hogy milyen csodálatos a technológia fejlődése?Persze lehet, hogy mindegyikben van némi igazság.
Amikor az első szivárgások megjelentek a renoirról, abból is az látszott : a 7nm-en készített Renoir 35W TDP-vel eléri a 100W-os 2700X teljesítményét.
Ahogy a renoirnál a 7nm, úgy az Apple chipjénél tapasztalt alacsony fogyasztás egy részét a forradalmian új 5nm-nek (ami.már EUV) köszönheti.
Ez természetesen az M1 érdemeiből nem vesz el. Legkevésbé sem szeretném elvitatni azzal, hogy majd akkor hasonlítgassuk, ha...
De ez az AMD által nem használt 10nm-rel együtt 3 generációs gyártástechnológiai különbséget jelent. Ennyi előrelépés el is várható.Valószínűleg ha majd megjelenik az első 5nm-es mobil AMD termék, az is le fogja lépni 15W-ból talán a 105W-os zen2-ket is.
De az M1 egyébként a tesztben csodálatosan teljesít.
Én azt látom, hogy remekül muzsikál a nagy L1$ és L2$ éa a széles backend.
Én azt remélem, vagy mondjuk úgy, úgy vélem, bármilyen processzor design esetén nincs más út, mint ez. Az Apple igazi nagy érdeme az, hogy kb 50% IPC többlettel nagyjából mindenkit állva hagytak. A gyári armot is. Azt gondolom, a következő években a Nuvia is valami hasonlóval fog előjönni. De nem kizárt, hogy addigra mindenki. Addigra az Apple már 3-4nm gyártat majd.De az eredményekből az is látszik, hogy a teszt nagyon szereti a zen L3$-t is. A 2700X egyes magjai csak maximum 8MB/hoz fértek hozzá. Ezt duplázta a zen2 magonként 16MB-hoz való hozzáféréssel. Ez magyarázza, miért lényegesen jobb a 3950X, mint a 2700X kevés szálon is.
Ha a TDP-re kihegyezve akarjuk vizsgálni, akkor talán úgy igazságos, hogy a 3950X TDP-jét is lekonfiguráljuk biosból 45W-ra. Az utolsó 20-30W-ot jellemzően az utolsó párszáz megahertz teszi hozzá.
Ezen a pgbench teszten egyébként épp a cache méret miatt a Renoir valószínűleg nem szerepelt volna olyan jól.
Viszont az AMDnek most jött ki a zen3-as fejlesztése, ami szintén duplázta az egy mag által.elérhető maximális L3$ méretét. Én kíváncsi lettem volna, az hogy teljesít, de sajnos nem találtam ilyen bontott pgbench eredményeket.
Új hozzászólás Aktív témák
ph A lapka processzorrésze igen erős lett, de az IGP-jéről elég keveset tudni.
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Politika
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- EA Sports WRC '23
- Hobby elektronika
- Autós topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 3800XT (AM4)
- AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz (64M Cache, Up to 4.6GHz) AM4 Box Processzor!
- AMD Ryzen 7 3700X 8-Core 3.6GHz (32M cache, up to 4.4GHz) AM4 Processszor!
- Intel Core i9-9900K 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- Intel Core i9-9900KF 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest