- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Videós, mozgóképes topik
- Fujifilm X
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen alaplapot vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
icp1970
senior tag
Na ez a frissítés már jól jött.
-
Méltányossági garancia volt, szavatossági időn belül ingyen, vagy ilyen 40-60 ezer körül.
OK, ez már konkrétabb. Tehát egy alap PS4-et 50k HUF-ért cserélnek, ami az újkori árának 60%-a.
PS5 esetében akkor egy ugyanilyen csere 110k HUF.... végül is, nem sokkal kevesebbe kerülhet boltból egy hasonlóan spéci, 1TB-os PCIE.4-es háttértár. -
válasz
AxBattler #162 üzenetére
Nem volt olyan, hogy alaplapcsere vagy optikai meghajtó csere. Méltányossági garancia volt, szavatossági időn belül ingyen, vagy ilyen 40-60 ezer körül. A Triwarden vállal garanciaidőn túl is javítást, de ez nem tudom, hogy pontosan mit takar. Ők is cserekonzolokat kapnak, a PS4-ből felújítottat, a PS5 pedig egyelőre zsír új.
-
A biztosra lennék kíváncsi.
80%-al ki vagyok segítve, és kapok gyak. egy refurbished gépet (kontroller nélkül, ti. megmarad otthonra az eredeti), mert szervizből nem a vatta újakat szállítják ki a végfelhasználónak. Akkor inkább várok egy akciós alapgép bundle-t, és megveszem boltból, újonnan, és így lesz új gépem, új + régi kontrollerrel, csomagolt jóságokkal.#161 Kendek
X mekkora hányada volt egy új gép árának, mondjuk alaplapcsere esetében? -
-
Polllen
nagyúr
válasz
Carlos Padre #153 üzenetére
Többen jelezték, hogy a jól beállított jó stereo rendszeren is kevés lehet ez jelenleg. Bármilyen jó az elmélet, a kivitelezésen még dolgozniuk kell.
-
Cassi
őstag
válasz
Carlos Padre #153 üzenetére
Gyenge eredményt hoz szinte minden sztereó hangszórón és még rontani is tud a hangminőségen. Kár volt olyan ígéreteket tenni, amit nem lehet betartani.
-
nem lehet megoldani MÉG. xbox one esetén se lehetett eleinte, mamár meglehet.
a ps5-ben van egy "kopó" alkatrész, ami ráadásul az alulméretezettsége miatt erős igénybevételnek lesz kitéve és a jelenlegi állás szerint ha behal, akkor az egész gép kuka.
okos dizájn. (nyilván tetszik vagy sem, ezt kapod, de ne örüljünk már neki....) -
Carlos Padre
veterán
Te is teljesen atugrottad az elejet a vitanak. A cikk arrol szol, hogy a Sony elhozta a Tempest 3D-t a kozonseges TVkre is. Majd valaki felhozta, hogy miert nem inkabb az Atmost tamogatja, mert az ennyivel jobb, mire Abu kifejtette, hogy a Tempest 3D mennyivel fejlettebb a statikus Atmosnal jatekok alatt, majd itt bekapcsolodtak azok, akik szerint mennyivel jobb az Atmos teljes kiepitesben mint a TVk nyamvadt kis sztereo hangszoroi, mikozben az egesz kibaszott sztori arrol szol, hogy a Tempest 3D nagysagrendekkel jobb eredmenyt ad a jatekosok 99,99%-nal fellelheto SZTEREO TVken mint az Atmos, amit nem erre talaltak ki es kb a hajadra kenheted ha csak SZTEREO TVd van. Innentol kezdve minden mas csak szarragas megint.
-
válasz
AxBattler #151 üzenetére
A konzolokat máshol javítják és újítják fel, itthon pedig egy ilyenre cserélik ki azokat amik meghibásodtak. Eddig legalábbis így működött. Hogy a PS5-öt mennyire tudják felújítani ha elromlanak, azt nem tudom. Mindenesetre a hazai szerviz az max a kontrollereket szokta javítani.
-
Kansas
addikt
Nem tudom, ez így van-e, amit tudok, hogy PS4-re pl. egy pendrive segítségével vígan fel lehetett telepíteni a gyári firmware-t HDD csere után.
Lehet hogy idővel(ha valós probléma lesz az alaplapi SSD-k elhalálozása) a Sony engedélyezheti a rendszer m.2-re költöztetését... ha meg nem lesz típushiba az alaplapi SSD meghibásodása, akkor nem mindegy? -
Egyébként az is mindegy lenne, ha foglalatban lenne az SSD. Foglalatban van az Xbox Series esetén, de ha tönkremegy és cserélnéd, akkor is hiába teszed, nem fog működni az eredeti szoftveres tartalom nélkül. Amit pedig házilagosan nem lehet megoldani. Szóval végeredményben pont ugyanaz.
-
Cassi
őstag
Most éppen decemberre ígérik a VRR-frissítéseket (nem hivatalosan), a TV-kkel együtt.
A hang meg a szokásos félkész Sony-megoldás, korai bétának elmenne, de így kitolni egy piacon levő konzolra... Raytracing - félkész, alig használható, sok játékban nem fognak vesződni vele. Az SSD-nél kár volt erőltetni a forrasztásos megoldást stb.
-
Kansas
addikt
válasz
AxBattler #142 üzenetére
Kétlem... kis szeletét adják a tortának, ami a PS-ek vásárlóbázisát jelenti, az LG és a Samsung "kicsivel" több TV-t ad el, tippem szerint a konzolvásárlók közt is többségben vannak az ő termékeik.
Amit te mondasz, az szvsz max a japán belpiacra igaz, ahol gondolom magasabb a Sony piaci részesedése, mint világszerte. -
Kansas
addikt
válasz
AxBattler #138 üzenetére
Te láttál bármilyen márkájú TV-t 2560x1440 natív felbontással?
Bevallom, én még nem... viszont egész olcsók már a 27"-os 4K monitorok, a FHD-k meg pláne...!
Szóval simán elhiszem, hogy a 1440p támogatás a Sony szerint nem kritikus pont, a hiánya nem riaszt el elég vevőt ahhoz, hogy foglalkozni kezdjenek vele... -
válasz
Darth_Revan #63 üzenetére
-
-
hash99
senior tag
Igen van benne potenciál de szerintem ezt most ilyen formán nem kellett volna kihozni. A jó irány amit fentebb is írtak most meg kellett volna maradni a fejhallgatónál és kihozni egy dedikált hangkeltőt tempest plecsnivel normális beméréssel. Külön ehhez optimalizált hangszóróval és sok pontos méréssel lehet hogy tényleg jó lenne és vették volna mint a cukrot.
-
Polllen
nagyúr
Ezért mondtam, hogy majd lesz. Láttam a tapasztalataid, meg néztem mellette másokét is.
Ilyen rövid méréssel, ráadásul a kontroller mikrofonjával gondoltam, h nem lesz jó.
De az elv, amivel dolgoznak, szerintem jó. Ami a fejhallgatónál elég volt, az ide még kevés. De ha nem engedik el a technológia kezét, lehet jobb. Persze kérdés, hogy mikor.
Az pedig egy másik, hogy ilyen eredmények mellett mire volt az önbizalom, hogy ez már most mekkorát fog domborítani.
-
hash99
senior tag
Nem tv hangszóróval próbáltam hanem két monitor audio silver fronttal. Ahogy írtam a sima stereo hangnál érdekesebb volt szóval tényleg csinált valamit de nem volt olyan meggyőző mint ahogyan itt többen írták. Dedikált hátsó hangfalakkal 5.1-ben sokkal jobb a térérzet. 7.1-el vagy atmossal meg csak még jobb lenne.
-
Tv hangszóróval soha szerintem. Dedikált hardverrel, amit ehhez kiad a Sony működhet valamilyen szinten vagy tobb csatornás rendszerrel teljesertekuen. De azt meg is kell hajtani valamivel, kell erősítő. Abszolút egyetértek opr. kommentjével.A harmadik megoldás az Atmos hangzas támogatása.
-
opr
nagyúr
Szerintem ott rontották el, hogy TV hangszóró. El tudom képzelni, hogy egy normális stereo rendszerrel jobban működik. Nyilván nem úgy, mint egy rendes 5.x.y rendszer, az nyilván baromság, de azt simán el tudom képzelni, hogy jobb, mint a sima stereo keverés. Csak - ahogy fentebb is írtam- a fostalicska, még a híradóval is küszködő TV hangszórók ezt a büdös életben nem fogják tudni kiadni magukból.
Otthon most pont az a helyzet, hogy stereoban van a házimozi, majd kipróbálom. Returnal ilyen téren elvileg elég fasza, valamikor a héten ha eljutok addig, csinálok egy rendes tesztet.
Ui: Amúgy nem is értem, ilyen baromság helyett, hogy TV hangszórón 3d hang, kiadhattak volna egy playstationre brandelt (de gyönyörű magyar kifejezés!) soundbart (ez is). Gennyesre kereshették volna vele magukat, rá lehetett volna az egészet optimalizálni fix hardware-re, plusz bónusznak bent hagyhatták volna ezt a stereo mizériát, olyan rendszeren belüli figyelmeztetéssel, hogy kizárólag azoknak ajánljuk, akiknek van valami érdemleges hangcucc a TV mellett. Vagy PS soundbar, ami kapcsolódik hdmi vagy optikaival a TV-hez, meg usb-n a PS-hez.
-
Várható volt, nem véletlenül vitáztam a mesterrel megint. Egyre több teszt van fent, többen írják, hogy az eredeti hangnál is roszabb több tv nél, mert a párbeszédek elhalkulnak a térhanzás meg hiányzik. Kapufát lőtt ezzel a Sony.
Jobb lenne Atmos támogatásra menni nekik és ezt megtartani füleshez vagy ezt tovább fejleszteni több hangszórós objektum alapúvá, csak ahhoz kell erősítő támogatás is. Már annak aki annyira igényli az Atmost, szerintem nem ér ennyit az egész. -
hash99
senior tag
Na kipróbáltam a két fronttal stereoban. Elvégeztem a kb 10 másodperces bemérést is. Returnallal teszteltem. Nos a sima stereonál jobb volt éreztem hogy próbálja előállítani a térhangzást. A hangsúly a próbáltán van. Nekem csak 5.1-em van nem atmos de közelébe sincs szval most már tapasztalatból mondhatom hogy nem nem tudja azt mint a sok.egy közel sem és ezt 2db 200w-os 3utas fronttal produkálta ennyit erről.
-
válasz
GoldhandRent #123 üzenetére
Fejhallgatóval szerintem is jó. TV hangszorókkal soha nem lesz jó.
Ami hatásos megoldás lenne a több csatornás támogatás és AVR be beépíteni amit opr írt
A Sony STR-DN1080 AVR például elég sláger termékük volt 1-2 éve, támogatja a z Atmost és a DTS:X -et is, elférne mellé egy Tempest 3D is, ha hardveresen meg tudnák oldani valós magassági sugárzókkal és arra számolni ennyire pontosan amit tud a ps5.
Na az már lenne valami. Jelenleg ez szart sem ér, sőt azt írják a legtöbben hogy rontott a minőségen a sima sztereo TV hangzástól. nem lepődtem meg egyáltalán ezen. kb ezt írtuk sok kommenten keresztül. Ideje lenne támogatniuk az Atmost, Ahogy írta balika. A Dolbynál nem idióták, évtizedek óta ezzel foglalkoznak. -
opr
nagyúr
Jogos, nem igerte meg, hogy lesz, csak annyit mondott, hogy foglalkoznak vele, es remelik, illetve a szandek megvan, aztan meglatjuk. Szerintem meg fogjak oldani. Maximum nem lesz olyan szintu, de biztos vagyok benne, hogy meg lesz oldva.
HRTF: Igen, azt is mar nagyon kivancsian varom, kivancsi leszek, valojaban mekkora a kulonbseg, mennyire erzekelheto szamomra (mert tudom, hogy ez abszolut egyenfuggo, szoval lesznek meg ebbol is vitak boven, szimplan azert, mert az egyik ember ilyen, a masik meg olyan, es nem fog hinni a masiknak senki
).
-
GoldhandRent
őstag
egyebkent nalam szubjektivebb senki sem lehet. perpill se PS5om se sokpontsokam..
nem akarom igazolni magam hogy megerte a sokzazezer forintert kiepiteni egy hangrendszert, mert egy szazezres konzol egyszeru tv hangszorokbol keptelen elerni azt a hanghatast.
es abu sem vagyok, hogy istenitsek mindent amihez az AMD nek koze vanegyszeru hullamtan az egesz, nem raketatudomany. a fuled nem tudja honnan erkezik a hang, azt az agyad kepzi le! innentol fogva mindegy hogy egy mesterseges hang honnan, milyen iranybol csapodik a fuledbe, ha maga a hang "allaga" mar elore definialt. mar a hangszorot elhagyva bele van kodolva, hogy mikor a fuledhez er azt HISZED moguled szol
a gyakorlatban lehet szar, ha szar a TV, attol meg a tempest sztereo jo, es mukodik...
-
válasz
GoldhandRent #121 üzenetére
Szerintem meg nem hozható egy televízió hangszóróival olyan hangzás közel sem, ez bullshit. Hamarosan lesznek tesztek. Pont.
Itt egy teszt,[link] ,de olvasd el a hozzászólásokat és nézd meg a tesztet. Mennek fejhallgatót venni. és amúgy ez nem egy szar TV.. Kb ennyi zárható ez a téma, csodák nincsenek.
-
GoldhandRent
őstag
hallottam mar jol beallitott sok.pont.sokat, volt is... suket is lehetnek, ugy, hogy eletemben hangot nem hallottam, attol a fizikai torvenyszerusegek leteznek, es ezt semmi nem valtoztatja meg.
az, hogy a valaki nokia csipogoval progalgatja nem lesz mervado, attol a tempest(stereo) nem
szar.
szoftveresen, a hardverrel egyuttmukodve igenis hozhato kozel ugyan az a hanghatas, mint amit a sokpontos rendszer hozni tud.nem mondom, hogy nincs szuk keresztmetszet, mert van, sot sok van jelenleg. pl tobb hang (elorol es hatulrol erkezo egyszerre) kivitelezese nehezkes es talan lehetetlen is sztereon. a tv-k beepitett hangszoroja sem optimalis, sot. de azonos korulmenyek kozott, 2 hangszoro tudja ugyan azt mint sok, HA oldalankent 1 lenyeges hangrol (kiemelendo hang + hatterzaj - pl erdoben vagy, es jobb oldalt mogotted fent a fan mocorog valami) beszelunk
kivaltani a sokpontot a sima tempestes TV sztereo nem fogja, de a legtobb haztartasban igy is sokkal nagyobb lesz a terelmeny, mint nelkule. akinek mar megvan a sokpont, az meg varjon a tovabbiakra, mert az lesz tenyleg a csucsok csucsa
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Azért az 5.x.y-hoz annyit érdemes hozzátenni, hogy azt nem ígérte meg, csak a sztereót. A több csatorna nagyon bonyolult, így nem biztos, hogy meg lehet csinálni legalább olyanra, mint a sztereót, de megpróbálják.
A következő lépcsőfok amúgy a fülről készült fotó alapján az egyedi HRTF generálása.
-
törölt tag
válasz
hombre[EU] #116 üzenetére
Köszi az ajánlást, de előbb a DS3 vagy Bloodborne kattanjon át valamikor. Addig nem veszek új From játékot, csak hogy abban is megpulykáztassanak a mobok.
Amúgy is csak nő a backlog, az idő meg fogy.
-
hombre[EU]
veterán
az a helyzet,hogy (szerintem) nem sok játék használja fel a tempest engine teljesítményét. ami nekem feltūnt,hogy a Demons Souls az új Resi (szerk.: + returnal) kilógott a többi közül. olyat én eddig még nem hallottam realtime gameplay közben...rátudtam mutatni melyik esōcseppet hallottam, ez a távolság érzet nincs meg a surround rendszernél.
nincs konklúzió, de hiszem,hogy ebben a hardware-ben sokkal több van...aztán meglátjuk ki-mire megy vele,mert általában a legcsóróbb része a stúdióknak az audio részleg -
válasz
GoldhandRent #102 üzenetére
A hangsúly azon van, hogy a neten a megjelent frissítés után egyre több az engem alátámasztó vélemény.
Itt van Balika leirta neked hogy nem lát egyelőre eszbonto változást. Nem elméleti dologról vitatkozunk, hanem a tegnap megjelenő frissitesrol ami rajt van a PS5 tulajok gépén.
Az meg továbbra is úgy tűnik nekem hogy nem hallottál még bekalibralt jó 5.1 rendszert és a tempestet sem működés közben. Én sem az utóbbit.
A hazimozira épített szobákban a felület( pl függöny, szőnyeg) és a tér adja meg a hang minőség egy részét. Marvanypadlóval jarolappal eleve bukod a jó hangzást. Arről ne is beszéljünk, hogy a TV ritkán van a hang szempontjából ideális helyen. -
Kansas
addikt
válasz
#72042496 #114 üzenetére
Húzhatod a szádat, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a tulajok véleménye/élményei messze nem olyan objektívek, mint ahogy azt szeretnék eladni. Simán(bár nyilván messze nem törvényszerűen) előfordulhat hogy a YT huszár jobban tudja, mert esetleg nagyobb mintán szerzett tapasztalatokra(még ha nem saját is) alapozza a véleményét, vagy mondjuk objektív szakértői cikkekre.
Ahogy mondják a tudósok, a szemtanú vallomása a leggyengébb lábakon álló bizonyíték... még ha a mindenféle mentális bias-okat nem is számoljuk, akkor is ott van az, hogy az emberi érzékszervek meglehetősen becsapósak, ráadásul nem is egyforma minőségű információt szolgáltatnak mindenkinek...
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a tulajdonos törvényszerűen téved, de kezeljük a helyén a tapasztalatait...
-
törölt tag
válasz
GoldhandRent #111 üzenetére
Eltekinthetünk, én csak segíteni akartam azzal, hogy leírom, hogyan működik. Mert a gyakorlati oldalon neked valami félremegy:
- Ugyanazt a játékot nem lehet megnézni, mert a PS5 nem támogat Atmost. Ez kifogásoltam.
- Egy XSX és PS5 verziót esetleg igen (pl. Dirt 5), de ahhoz meg nem kell átkábelezni semmit.
- De a lényeg: nem szól ugyanúgy, sztereón nem tűnik egy különösebb valaminek ez a Tempest.Nem azért, de nekem ez egyre jobban hasonlít a villanyautós topikra. Amikor a Tesla tulaj leírta mit tapasztal, aki meg YouTube-on látott csak Teslát elmondta neki, hogy az márpedig nem úgy van.
-
opr
nagyúr
válasz
GoldhandRent #112 üzenetére
Abszolut. Es amugy Cerny is mondta, hogy az utiterv az lesz, hogy fejhallgato (kesz) -> sztereo (~kesz) -> 5.x.y (folyamatban).
Biztos vagyok benne, hogy rengeteget fog ez meg fejlodni az elkovetkezo evekben, illetve mar nagyon varom, hogy vegre megoldjak, hogy mukodjon faszan rendes terhang rendszerrel. Nekem az lesz a kanaan, mert fejhallgatoval is zsenialis, illetve ertem es elfogadom, hogy soha semmivel nem lesz annyira preciz, mint egy jo minosegu fejhallgatoval, de azert a hangfalas terhang egy mas dimenzio, amikor a mely hangokat rendesen "erzed", illetve az, hogy nem csak egyedul tudod elvezni, hanem lehet terhang ugy is, hogy kozben az asszony nezi es neha cserelgetjuk a kontrollert...
Ahhh, nagyon varom. Szamomra a DualSense rezgeseivel egyutt akkor fog ugy igazan megerkezni a "nextgen", meg akkor, amikor ugyanez a terhang mukodik a kovetkezo generacios VR-al. B@szok En a grafikara, PS4 szint boven eleg, de a VR + hangfalas terhang + haptic feedback a kontrollerbol (ami ugye a VR kontrollerekben is benne lesz), na AZ, AZ mar valami, az mar nagybetus ELMENY lesz.
Aztan nagy ivben leszarom, hogy (most hasracsapva mondok egy szamot) 5 fokkal szarabb a hangbeni tererzekeles precizitasa a fejhallgatohoz kepest, nekem ennyit meger az extra szabadsag. -
GoldhandRent
őstag
válasz
#72042496 #109 üzenetére
tekintsünk el attól, hogy TV hangszórót, vagy több százezres hangszórókról beszélünk jó ?
de legyen mondjuk a te kiépített rendszered, a szeretett hangszóróiddal.
veszel egy játékot, a rendszereden sok.pont.sokban dolby atmossal - fasza a hangja, senki sem vitatja
most a front hangszóróid direktbe rávezetékezedet (jó legyen azért erősítő is útközben, hogy ki lehessen hajtani) a TV hangszórók helyére. veszed az előző játékot, de most atmos helyett tempesttel. az a két hangszóró, a te két hangszóród legalább ugyan azt a térhatást fogja elérni, mint a sok.pont.sok dolby atmos rendszered.
és ha nem mondja meg senki, hogy amígy kimentél WC-re, át lett vezetékezve a rendszered, és a sok helyett már csak 2 forrásból hallod a hangokat, akkor vagy észre sem veszed, vagy feltűnik a javulás, amit annak tudsz be, hogy sikerült könnyíteni magadon, így biztos kevésbé sípol a füled ()
& #104 Joshi + opr hasonlója
a hangcsillapítás egészen más dolog, ne keverjük ide. a különböző frekvenciák magukat oltják vagy erősítik bizonyos felületeken és anyagokon azok mérete formája és elhelyezése miatt. a fal felé 45 fokban haladó mély és magas hangok ugyan abban a szögben verdőnek vissza a falról
"Low-frequency sound has a long wavelength and so can only be reflected by large objects. Higher frequency sound can be reflected by both small and large objects." -
Polllen
nagyúr
válasz
GoldhandRent #108 üzenetére
Én is ennyire teszem a mérést és ezért írtam, hogy ez így most még egy jó stereo hangfalpárral nem tud minden szempontból jobb lenni, mint egy jó 5.1.
De amúgy tényleg csak a marketinggel van kifogásom, amint lehet ki fogom próbálni fejessel is és stereo hangfalakkal is. Mindig a zenehallgatást favorizáltam a térhatással szemben, így viszont majd kapok térhatást is, meg zenehallgatást. win-win. -
törölt tag
válasz
Carlos Padre #105 üzenetére
"Most is arrol van szo, hogy a Tempest 3D nem tokeletes Sztereo tevekkel, de meg igy is nagysagrendekkel jobb, mint az Atmos ugyanazon az atlag sztereo teven,"
Véletlenül sem. Onnét indult, hogy Abu szerint azért nincs Atmos, mert a Tempest jobb térhatást tud biztosítani. És itt nem volt de/akkor/ha, hanem itt pont volt.
Fura, hogy mi lett aztán a topik eleji félkomoly élcelődésemből.
szerk: Közben opr írt hosszabban is.
#108 GoldhandRent
Nem muszáj egyébként tévét használni hozzá, csak a menüben kell tévére állítani a kimenetet, mert úgy lesz választható a Tempest. Persze, az erősítőt aztán (ha az van valakinél) érdemes Direct/Pure módban hagyni, hogy ne kezdjen el fölmixelni az x darab hangfalra. -
GoldhandRent
őstag
válasz
#72042496 #103 üzenetére
"minden frekvencián ugyan úgy verődik vissza egy-egy objektumról" -> nem minden anyagról és felületről ugyan úgy, hanem adott felületről és anyagról (ami itt a fal) frekifüggetlen a visszaverődés iránya
"A PS5-ön a Tempest egy helyről, egyenfrekvencián szóló csipogást mér be néhány másodpec alatt a kontroller mikrofonjával."
hát célszerű lenne több frekvenciatartományon mérni, de amennyire kezdetleges még a rendszer, és amennyire egyszerű egy-egy tv hangszórója, ez így - gondolom én - csak a visszhangot és a szoba két oldalának (hozzád képest jobb és bal) eltérését méri meg -
opr
nagyúr
válasz
Abszolut nem, ne csavard ki teljesen. b. kollega arrol beszelt, hogy a Tempest 3D jobb-e egy par fostalicska TV-hangszoron, vagy az Atmos egy full kiepitett 5.x.y Atmos hangrendszeren.
Itt a vita arrol szolt, hogy sokan annyira benyaltak a marketinget, hogy azt hiszik, hogy az amugy hallgathatatlan fos minoseget is kinlodva produkalo borzaszto TV-hangszorojuk (igen, a dragabb TV-kben levo hangszorora is igaz ez az allitas meg egy also-kozepes rendszerhez kepest is) majd kepes lesz jobb terhangot biztositani Tempest 3D-vel, mint egy full kiepitett Atmos hangrendszer Atmos-al. Ami nyilvanvalo akkora okorseg, hogy arra szavak nincsenek.
Meg hogy majd a TV hangszoroja kepes lesz megoldani, hogy celzottan kioltson kozben mindenfele anyagrol igy-ugy visszaverodott es interferalt hanghullamokat, hogy kozel tokeletes terhangot adjon. Mindezt ugy, hogy a DS mikrofonjaval meri be a szobat. Igen, ugyannak a TV-nek a hangszorojarol beszelunk, ami egy hirado hangsavjat nem kepes magabol kifacsarni ugy, hogy ne karistolja szet a dobhartyajat mindenkinek, aki picit is igenyesebb a hangminosegre.Majd biztos kap a PS5 egy szoftverfrissitest, es ettol hirtelen minden TV kepes lesz torzitas nelkul, isteni hangokat kiadni magabol, mindezt ugy idozitve, hogy a nemkivanatos hangok (amiknek a fele amugy a sajat hangszorojanak a torzitasabol kovetkezik) ki legyenek oltva, a maradek meg szep tisztan szoljon. Hat persze, valoszinu.
Vaaaagy, az lesz a vege, hogy szegeny PS kiszamolja, elkuldi a TV-nek, hogy mit szeretne, a vegeredmeny meg (tobbek kozott) a fostalicska HW miatt egy borzalmas, elvezhetetlen, osszemosodott kakofonia lesz, meg ahhoz kepest is, amikor nem volt Tempest.
Szerinted melyik lesz? Fogadjunk?
Amugy reszemrol imadom a tempest-et, zsenialis, fejhallgatoval hasznalom es el vagyok tole ajulva minden teren. De a fizikat attol meg nem fogja tudni megeroszakolni, csak a marketingesek szerint (meg azok szerint, akik beveszik ezt a marhasagot).
-
Joshi
titán
válasz
Abu azért nem ezt mondta, csak hogy kinek nagyobb az egója.
-
Carlos Padre
veterán
Az a baj B. kollegaval, hogy ha hulyeseget mond, mint most is, nem tudja elengedni a kis beteg egoja es addig csuri-csavarja a dolgokat amig ki nem hozza, hogy neki volt igaza, vagy mindenki ra nem hagyja. Most is arrol van szo, hogy a Tempest 3D nem tokeletes Sztereo tevekkel, de meg igy is nagysagrendekkel jobb, mint az Atmos ugyanazon az atlag sztereo teven, de nem, mert neki full kiepitett Atmos hangrendszere van es mindenki mas hulye.
-
Joshi
titán
válasz
GoldhandRent #100 üzenetére
"és -javítsatok ki ha tévedek- minden frekvencián ugyan úgy verődik vissza egy-egy objektumról (pl fal )"
Ha így lenne mit sem érnének a hangcsillapító kiegészítők.Egyébként ez eléggé összetett dolog, kár ezen rugózni. Azt én elhiszem, hogy fejhallgatóval jól tud működni a Sony által fejlesztett Tempest 3D technológia. Viszont én nem mosnám össze a rendes házimozi rendszerekkel. Eleve az se mind1 hogy mire készítették az adott hangzást stb.
-
törölt tag
válasz
GoldhandRent #100 üzenetére
Már hogy verődne vissza minden anyagról frekvenciától függetlenül ugyanúgy a hang? Az akusztikai anyagokra meg is adják, hogy melyik frekvenciát mennyire csillapítják, az erősítők is okkal mérnek egy széles frekvenciatartományt.
Az egyik legünnepeltebb újítás az erősítőkben akusztikai korrekció volt, pár éve az Onkyót majdnem keresztre is feszítették az ortodox Audyssey-hívők, amiért saját algoritmusra váltottak.
A PS5-ön a Tempest egy helyről, egyenfrekvencián szóló csipogást mér be néhány másodpec alatt a kontroller mikrofonjával.
Amúgy láttál/hallottál te már élőben házimozit, illetve PS5-öt?
-
GoldhandRent
őstag
értem.
de pont ezt fogja elérni a tempest 2 sima egyszerű hangszóróval (ami fix helyen van, meg te is) matematikai számítások segítségével !
itt ezen van a hangsúlyazért van sok.pont.sok hangrendszer, mert eddig nem volt megfelelő számítási kapacitás annak eléréséhez, hogy 2 (.1 - mert a mély azért kellene, ezt mindenki látja) ugyan azt a hatást érje el, mint a sok.pont.sok
-> mit csinálsz ha 2 lábon nem tudsz megállni ? leereszkedsz 4 kéz-lábra. ~brute force
a sok.pont.sok nem játszik a hangok torzításával, (annyira) egyszerűen az oldalnak és a pozíciónak megfelelő kimenetre küldi az adott jelet.
ezt egy pár hanszoróval úgy tudod elérni, hogy az előről érkező hangot hátsónak torzítod !a füled rohadtul nem tudja, hogy honnan verődnek bele a hanghullámok, fentebb leírtam hogyan alakult ki az érzet.
kamionkürt megvan ? állsz az autópálya fölötti hídon, jön a Jhonny és kürtöl neked.. te 2 féle hangot fogsz hallani, magasat, amíg jön feléd, és mélyet, mikor megy el tőled. Jhonny pedig csak egyet. A hang ugyan az, csak más a két szituáció.
Mintahogy a TV vagy bármi más is tudja imitálni a mozgó kamion kürtjének hangját egy álló hangforrásból, úgy azt is imitálni tudja, hogy az előtted lévő hangszóróból hátulról érkező hangot hallj.
és ehhez még hozzá tudják dobni azokat apróságokat hogy felülről, alulról, vagy random szögből érkezzen a hang (vagyis onnan érezd).de még egy kérdés: a te rendszered, a hátul felül felszerelt hangszórókból el tudja érni azt a hatást, hogy alulról érkezőnek érezd a hangot ?
-
válasz
GoldhandRent #98 üzenetére
Na most ezt úgy képzeld el, hogy a Netflix és Atmos hangzasa leggyengebb minőséget képviseli. Hallgass meg egy valódi Atmos hangzást, mondjuk az új Mortal Kombat filmben amiben a TrueHD audio hangsav van az Atmos mellé és egy valódi 5.1.4 rendszeren mint az enyém. Itt nem arról van szó, hogy hallasz némi térérzetet, hanem arról, hogy a hang konkrétan felülről-hatulról - felülről-előről a mennyezetről és közben szeparálva jobbról balról és a centernek köszönhető középről jön.. egybefuggően miközben a frontokból szól a zene a mély meg tolja a 30 Hz körüli hangokat. Az az érzésem nem hallottál még egy valódi ilyen rendszert milyen térérzetet kelt akár egy sima de jól beállított 5.1 Atmos nélkül is és így nehéz erről vitatkozni.
Aláírom hogy jó dolog és biztos jobb lesz a sima tv sztereó nál de itt a ló másik oldala veri ki A biztosítékot ami szerint mindent is lealáz térérzetben ami házimozi...
-
GoldhandRent
őstag
az akusztika kimérhető egy (ez esetben ugye kettő) kimenettel és egyetlen egy darab bemenettel (mikrofonnal). mivel a hang hullám, és -javítsatok ki ha tévedek- minden frekvencián ugyan úgy verődik vissza egy-egy objektumról (pl fal ), így elegendő mintavételezéssel megadható, hogy az egyes irányokból érkező hangok milyen módon jutnak el a célponthoz.
a részletekbe most ne menjünk bele, hogy a kontrollernek delaye van, meg a mikrofonja sem toppos, de a méréshez a mikrofon minősége lényegtelen. kiküldi a jelet (hangot) és vár amíg megkapja, és megszámolja hányszor, és milyen hosszan kapja vissza azt a bizonyos impulzust amit kiküldöttegy mérést lefuttatsz mind a két oldalra, és máris megvan a szoba akkusztikája a két hangszóróra és a te ülőhelyedre vonatkozóan.
megint más kérdés, hogy minden televíziókészüléken máshogy fog szólni, van amin jobban, van amin...szarul, de ez az egész egy jó kiindulás.
mainstreamre a legtöbb embernek jó lesz, aki igényesebb kicsit, a tv mellé pattint 1-1 jobb minőségű hangszórót. -
GoldhandRent
őstag
& b.
a minap 55-ös tv-t néztem 3méterről
a sorozatban (netflixes) bal oldalról (bal felülről egész pontosan, a fáról) szólt valami érdekes hang.
azt hittem, hogy a szoba TV-től balra lévő ajtaján (virtuálisan bal felül) jön be valami kintről.. meg kellett állítani a mozit, hogy megbizonyosodjak róla, tényleg a tv-ből szól-e. onnan szólt
++-os hsz-ben írtam, hogy ki lehet ütni, hatástalanítani lehet a hanghullámokat. így működik a zajszűrős fül/fejhallgató.
amit jobbon kell hallanod, annak az inverzét küld(het)i ki a bal, így gyengítve a bal füledbe jutó jobb oldali hangot.
máskülönben a természetben is hallod mindkét füleddel ugyan azt a jobbról érkező hangot, csak más erősségben és torzítással.mikor legelőször kaptam sztereós laptopot, teljesen elcsodálkoztam, hogy egymáshoz olyan közel elhelyezett hangszórók a nyílt térben is képesek lehetnek "térhatást" elérni.. azért az idézőjel, mert csak jobb-bal jött ki (akkor ott), nem konkrétan a helyzete, de ez is elég impresszív volt.
szerintetek full egybe kéne mosódnia a jobb és a bal hangnak, hiszen egy térben van.
>>
mégis tudjátok, hogy működik.. biztos tapasztaltátok már, hogy nem mosódik egybe
>>
ezen az alapon, a hanghullám számított torzításával fog működni a tempest.. és igen, nagy probléma megoldani - ahogy Cerny is mondta - de nem lehetetlen.(((amúgy meg az életben, mikor nem vagy 100% biztos abban, hogy honnan jön a hang, mit csinálsz? forgatod a fejed, így változtatva a tompítás, torzítás, értékét és mértékét mindkét füleden egyszerre!)))
-
opr
nagyúr
Neked is csak azt tudom mondani, hogy probalj ki egy binaural audio felvetelt egy normalis fejhallgatoval. Meg fogsz lepodni, azt egy barmilyen hangfalszett a budos eletben nem fogja tudni. Se hangminosegben, se lokacioban.
En is foleg a hazimozit hasznalom, mert annyival kenyelmesebb, mint fejhallgatozni, plusz a filmek vilaga nagyon mas, ott arra van kitalalva meg ugy keverve a hang, hogy hazimozin legyen jo. De jatekban, zeneben, ilyesmiben a fejhallgato, ha jo az alapanyag es a fejhallgato is, agyon alazza a hangfalakat.
Igaz, ezek a fejhallgatok valahol 100.000ft felett kezdodnek. De hidd el, nem azert veszik az emberek, mert hulyek, hanem mert tenyleg annyira jok. -
Joshi
titán
Tételezzük fel hogy a PS5 számítása nagyon pontos és tényleg működik sztereóban. Kérdés már csak az, hogy milyen hangszóró képes ezt ilyen pontossággal megszólaltatni? Nem tudom hogy egy fejhallgató hogy oldja meg mondjuk egy frontpár több utas rendszerét (magas, közép, mély), de pl egy sokpontegyes rendszernél eleve a mély (sub) már olyan mély tartományt tud, amit semmilyen front se, nem hogy egy fejhallgató.
Azt meg nem gondolod, hogy az emberi fül evolúciójában volt szerepe fejhallgatónak. A térhangzás érzékelése az tényleg minden irányból történik. Gondolod hogy Dolby mérnökei hülyék, Sony meg két csattintásra létrehozta a tutit? -
Polllen
nagyúr
Ez érthető, de ahogy adamssss is mondta, pontosság és minőség kéz a kézben jár. Szerintem nem csak lehet, hanem kell is mindkettőre figyelni.
Az ne legyen valid érv egy ilyen rendszernél, hogy van, ahol nem foglalkoznak az adott szoba akusztikájával.
Ez a rendszer akkor lehet jobb pontosság és minőség tekintetében, ha az adott szobához tartozó korrekciókat is elvégzi. Addig csak pontosabb.
Azt el tudom fogadni, hogy a mostani számítási kapacitással csak a pontosságra tudnak rámenni és hogy a mainstreamben ez elég is.
A szoba akusztikája ettől ebbe még bele fog rondítani. És emiatt helyiségtől függően változhat a végeredmény.Szóval jó a cucc, csak ettől szerintem nem lesz mindenben jobb, mint egy szépen beállított 5.1-s rendszer.
-
opr
nagyúr
válasz
GoldhandRent #91 üzenetére
A hatalmas kulonbseg az, hogy a fejhallgatonal egy hangszoro hangja fixen egy fulbe megy. Ez annyira igy van, hogy konkretan meg Cerny is beszelt rola a "Road to ps5" eloadasban, hogy mekkora problema, hogy a hangszoronal nincs igy.
De ha tudsz mutatni nekem olyan szettet, barmennyi penzert, ami tudja azt, hogy (akar csak egyetlen nezo eseten) a jobb hangszoro hangjai fixen, kizarolag csak a jobb fulbe jutnak el, a bal hangszoro hangjai meg csak a balba, egy sima (tehat nem akusztikailag direkt erre epitett, fix ulopozicios, stb) szobaban, akkor megkovetjuk magunkat b. kollegaval egyetemben (biztos vagyok benne, hogy ilyen szinten beszelhetek az O neveben is), es el fogjuk hinni, hogy igazatok van, csak eleget kell ra kolteni.
Addig meg csak a fizikat probaljatok marketinggel megeroszakitani, es annak meg soha nem lett jo vege.Bonusz pont, ha konkretan olyan TV-t tudtok mondani (szinten mindegy milyen arkategoriaban), ami ezt kulso hangszorok meg egyebek nelkul tudja.
-
válasz
GoldhandRent #90 üzenetére
Ez elmélet. És egyszerre több hangot emulalni ilyen módszerrel nem tud.,de még egyet sem tökéletesen ebben biztos vagyok egy Mono rendszer. Annak az egynek úgy kell megszolalnia hogy abszolút hátulról halljam, mint ahogy egy épített rendszer eseteben
Amúgy ezek nem körülbelül úgy szólalnak meg.
Dehogy érhető el simán. Majd meglátod, hisz erről szól a hír és a vita itt a frissítés. Biztos bírják ide páran a tapasztalatokat,főleg olyan kell akinek van dedikált 5.1 rendszer netán Atmos is az érdekes de gyanítom anélkül sem lesz 5.1terhangzasa hirtelen mindenkinek a nappaliban. -
GoldhandRent
őstag
válasz
GoldhandRent #90 üzenetére
++simán elérhető a térhangzás TV-s kiépítésnél is.
gondolj csak a zajszűrős fülesekre, ahol a külső zajokat hatástalanítja a saját hangszórójával!
ugyan ez itt is elérhető. Jobb oldali hang a jobb füledre megy, a bal hangszóró pedig hatástalanítja, vagy tompítja azt a bal füledre. -
GoldhandRent
őstag
vegyünk most MONO kiépítést.
mivel a füled olyan kiépítésű, mint amilyen - voltaképp egy cső - így a "térhangzás" úgy valósul meg, hogy abba a csőbe ugyan az a hang máshogy verődik attól függően honnan szól. Oldalról "egyenesen" megy bele, torzítatlanul. Előről kicsit megtörve, hátulról pedig a fülkagylód full tompít. Gyerekkorodban megtanultad - a torzítás mértékéhez társítottad - hogy honnan ered a hang, hol a hang forrása.
mivel a hanghullám fizikailag, és így matematikailag leírható, így annak minden torzítása is kiszámítható matematikai képletekkel. ehhez kell a nagy számítási kapacitás.
mintahogy az is pontosan kiszámolható, hogy egy bizonyos pontból, legyen az szemből, hogyan tudod azt a hatást elérni, mintha mögötted szólna. ugyan az a helyzet, mintha a füleden csücsülne a hangszóró, annyi különbséggel, hogy a visszhangokat is bele kell kalkulálni az egyenletbe. ezért kér meg a rendszer, hogy mutasd meg neki - egy mikrofon segítségével - hol ülsz/állsz/fekszel.a sok.pont.sokas hangrendszerek faék egyszerűségűek. KÖRÜLBELÜL oda rakja ki a hangforrást, ahol megszólal. nagy számítási kapacitás nélkül nem lesz olyan meggyőző az eredmény, mint a Tempest esetében. talán annyi előnye van, hogy egyszerre előről és hátulról érkező különböző hangokat is meg tud szólaltatni térben. talána tempest nem, de nem tudom.
szerintem sok.pont.sokra sem nehéz az implementáció, de talán az erősítő miatt nem vállalható, nem tudják hogy reagálná le a hangrendszer saját térhangzása.
-
A térben elhelyezett hangszórókat akarja emulalni.hogy elerje azt a szintet. A Dolby Atmos és az 5.1 terhangzas két különálló fogalom. A fizikát nem lehet meghazudtolni. Két veled szemben lévő hangszóróval amik jó esetben a dolby ajanlasanak megfelelő távolságra vannak egymástól és annak megfelelő szögben néznek plusz 1.2 m magasságban vannak és az ulohelyedtol sem tud konkurenciát jelenteni egy értelmes kozepkategorias rendszernek, nem hogy kettő darab. 10 wattos lefelé vagy hátrafelé néző, egymástól 1 méterre lévő tv hangszóró.
Te marketinget tolsz itt de hidd el magadat járatod le. Mint írtam gyere el aztán megmutatom mi az a terhangzas és mi az a Dolby Atmos aminek valójában talán konkurenciát jelenthet a tempest, de egy értelmesen megépített Atmosnak meg azt sem. Neked is ajánlom, mielőtt ilyen vitába belemesz. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Mert soha senki nem rakott ennyi számítási kapacitást a rendszer mögé.
#74 b. : Nem emulációról van szó. Ez egy számítás. A Dolby Atmos mögött tízezrednyi számítási kapacitás sincs, így természetes, hogy nem tudja azt pontosságot elérni, amit a Tempest 3D. És ezt korrigálja a több hangszóróval.
#75 Polllen : A legjobb módszer mindig a fejhallgató, méghozzá amiatt, hogy egy fül csak az egyik hangszórót hallja. De ettől még vannak olyan trükkök, amelyekkel megoldható ez sztereó hangszóróval is, ha tudod azok és a két fül pozícióját. A szobák akusztikája sok hangszóróval sem tökéletes, de ezzel eddig is együtt éltünk.
#77 hash99 : Pont az a lényege, hogy tudjon pontosabbat. Ahogy írtam a pontosság szempontjából a két hangszóró az ideális. Amiért a több hangszóró elterjedt az az, hogy sosem volt a rendszer mögött fél TFLOPS számítási kapacitás, így ennek hiányát elnagyolva kellett kezelni. A Sony-nak erre már nincs szüksége, és pont ez okozza nekik a bajt a több hangszóró támogatása szempontjából. Mert azzal a pontossággal, amivel dolgoznak nehezebb 5.1 csatornára megoldani a keverést, mint két csatornára. Azzal a pontossággal, amivel más rendszer dolgozik, nem nehéz.
#79 adamssss : Nem én hoztam fel először. Én csak leírtam, hogy a Sony azért nem támogatja, mert van nekik sokkal jobb.
A számítási kapacitás a szimuláláshoz kell. A Tempest 3D a hangot a programban sugárkövetés szintjén kezeli le, és aszerint számolja a pozícióját, az irányát és a sebességét. Olyan dolgokat vesz figyelembe, amelyekkel a korábbi technikák nem is számoltak. Alapvetően erre a szimulációra kell ekkora számítási kapacitás.#83 adamssss : Igen. Itt a pontosság a lényeg. A hangminőség függ a hangszórótól is, de a számolt jel digitális, tehát az ugyanaz marad, csak jobb hangszóróval jobb lesz a minőség.
-
hash99
senior tag
Dedikáltan erre kialakított szobában profin bemérve (15-20 pozícióból) nagy számítási kapacitással és megfelelő frontokkal elhiszem hogy lehet visszaverődéssel nagyokat mutatni csak az közel sem ez a szint. Abban is egyetértek hogy ez egy tök jó dolog a sonytól mert a legtöbb embernek nincs megfelelő audio rendszere illetve fülesen baromi jó. De ne állítsunk már blődségeket hogy az 1.2-es corsával lenyomom a ferrarit mert prémium benzint tankoltam...
-
Szerintem ott csúszott el a vita, hogy Abu a pontosságot emeli ki ami valóban talán a ma elérhető megoldások a között a legpontosabb (mmint a Tempest) és mindenki más meg a hang minőséget emeli ki. Nyilván ez utóbbi adja meg a jobb élményt de talán a kettő együtt lenne a legjobb.
-
törölt tag
Most itt nem tudom, mire gondolsz, az Atmos és DTS:X alapvetően variációk ugyanarra. A kiosztások támogatásában lehetnek különbségek, erről írnak pl. az AVS X8500H threadjében a Front Wide configuration alatt.
-
Polllen
nagyúr
Én hiszem, hogy ez idővel megoldható lesz stereo hangszóróval. Nyilván kell hozzá majd ugyanúgy mérés és egy nagyon jó algoritmus. Az agyunk/hallásunk könnyen átverhető.
A mostani eredmény is nagyon jó, főleg, hogy nem kell hozzá speciális eszköz (már a konzolon túl). Nyilván azt állítani, hogy ez már most jobb térérzetet ad, mint egy jól beállított 5.1, az marketing bullshit.
De akinek nincs jól beállított 5.1, az oda és vissza lesz ettől. (magic) -
hash99
senior tag
Amúgy elég vicces lenne ha a 2 milliós hangfal szettet meg az 1 milliós erősítőt odaverné egy 180k-s konzol meg 2x5w tv hangszóró.... ennek tudatában Monitor Audio gold hangfalakat kilónként 1000ft-ért átveszek
-
Ezt a Dolby Atomos-t miért hozod ide? A Dolby Atmos egy filmekre kitalált térhangzást segítő technológia amikor van egy film amin van egy hangsáv és ezt ki kell tolni a hangfalakra. Dekódolni és elektromos jellé kell de ehhez minek is kellene nagy számítási kapacitás???
Én azt mondom, hogy a Tempest nem tud mást használni csak a visszhangot ami egy torzult visszaverődés ilyen olyan tárgyakról, falról. Ez persze lehet pontos de borzasztóan torz lesz a vége. A valódi előrelépés akkor lenne ha azt is tudná számolni hogy milyen frekvencián szólaltassa meg az egyes hangokat, hogy azok hozzám elérve pont olyanok legyenek mint az eredeti. Mert most kijön az eredeti hang a hangszóróból és a nézőhöz egy torzult valami jut el mert a rendszer szekunder passzív hangforrásokat használ.
Továbbá vannak kételyeim, hogy még ez az erős célhardver is hány hanghullámot tud kvázi lekövetni és számolni a szoba akusztikájához képest.
-
válasz
#72042496 #76 üzenetére
Most jobban nem akartam belemenni, mert még az alapokon csúszkálunk.
Mindegyik objektum alapú.A Dolby hivatalosan dedikált elhelyezésű hnangszórókat adja meg a licenszet (legalább felfelé néző) míg a DTS :X elméletileg egy szteteora is már azt írja képes két fantom magassági sugárzott emulalni, erre értettem a párhuzaamot a Tempesttel. -
hash99
senior tag
Lehet akármekkora számítási kapacitás mögötte két front hangszóró nem tudhat olyan térhatást mint egy atmos vagy akár dolbi 5.1 rendszer ezt ne akard már megmagyarázni mert baromság. Egy komoly rendszert külön bemérnek szakemberek több óra alatt. Persze hogy az atmos nem számol annyit mert nem is kell neki nem kell trükközni a hanggal mert valóban mögötted melletted fölötted szólal meg.
-
törölt tag
"Erre lehet emulalni valódi hangszórók nélkül is, hisz ezt takarja be a DTS:X az Atmossal szemben."
Nem b., a DTS:X a konkurens objektumalapú hangformátum. Te a post-processingre gondolhatsz, ami Dolby oldalon a Dolby Surround Upmixer (DSU), a DTS-nél pedig a DTS Neural: X.
A Tempest máshogy működik, máshogy jó. Az Atmos attól még beszarás egy korrekt rendszeren (nekem 5.0.4 van, mélynyomók majd később), csak ezt a Sony brosúrákban tényleg nem reklámozzák.
-
Butaság amit írsz, nincs rá más szó. Szerintem nem vagy tisztában mit takar az, hogy Dolby Atmos.
Plusz azzal sem vagy tisztában hogy lehet behangolni egy házimozi egy laptop/PC segítségével ami nem fel TFLOPS. Nézd meg ezt a cikket, ezt használjuk. [link]
Az azt jelenti, hogy függőleges irányban megnovelt a tererzetet felkupolakent vagy kupolaként magassági hangszórókkal ad vissza hangot. Erre lehet emulalni valódi hangszórók nélkül is, hisz ezt takarja be a DTS:X az Atmossal szemben,lehet visszaverődéssel operálni,de ezek emulaciok.Nezd meg a linkelt Rendszeremben lévő Atmos hangfalat. A kialakítása is már azért ilyen, hogy hangfal tetején elhelyezve visszaverje a hangot a plafonról (nem megy neki igazán) vagy felszerelve a frontok fölé rádirányítsa a hangot. ez megy neki de ehhez bármilyen hangszóró megfelel.
Az hogy ehhez hozzá kevered az 5.1 - 7.1 valódi terhangzast az egy hülyeség, mert ezt nem lehet emulalni egy szobában semmilyen teljesítménnyel egy tv hangszórójából de még egy sztereó dedikált hangfalpárral semmihez ugye egy erősítőt is kellene beiktatnod...
Az audio processzorok és a DSP processzorok valódi hangszórókkal körülötted elhelyezve terhangzast adnak, nem emulálnak semmit. A pio erősítőmmel 15 perc a bemerés minden hangsavban, most ilyet már ide sem akarok keverni, hogy PC vél ennél sokkal komolyabban -
Abu85
HÁZIGAZDA
Már leírtam, hogy a Tempest 3D lényege pontosan az, hogy amit fejhallgatóban visszaad, azt visszaadja sztereó hangszóróból. Ezért kell bemérni a szobát, hogy tudja a rendszer hol a tévé, és tudja, hogy hol a két fül. Innentől kezdve olyan hangot is tud generál, mintha fejhallgatóból hallanád. A probléma ott jön, ha sok hangszóró van. Na arra ezt már nagyon-nagyon nehéz megcsinálni, mert minden extra hangszóró potenciálisan rontja a térhangzást.
Az elnagyolt pontosságú rendszereknél, mint a Dolby Atmos pont fordítva van. Ez nem számol a gépben fél TFLOPS-os hardverrel, így megközelítőleg sem pontos a térhatás, de ezt ellensúlyozza a sok hangszóróval. A Sony pont fordítva csinálja. Nekik van erre egy fél TFLOPS-os célhardverük, így rendkívül pontosan tudják a térhatást biztosítani, és itt már azzal lesz probléma, hogy miképp viszik ki ezt a hangot. Minél több a hangszóró, annál nehezebb ezt a pontosságot biztosítani.
#67 adamssss : A bemérés az nem nagy kunszt. Ennek a sztereó rendszernek az adja a nehézségét, hogy a tévé hangszóróját mindkét fül hallja. Azért tartott majdnem egy évig a fejlesztés, mert erre a problémára reagáltak. És ez nagyon fontos tényező, mert úgy kell keverni a hangot, hogy ezt a problémát bele kell számolni. De ugye a Tempest 3D pont itt erős, mert az a célhardver, ami számol, kb. tízezerszer erősebb bárminél, ami neked mondjuk egy Dolby Atmos-ra hangot tud számolni. És ez a teljesítménykülönbség olyan szimulációs lehetőségeket rejt, aminek a Dolby Atmos a közelében sincs. És itt jön a rákfenéje, hogy olyan pontosságot tud generálni, ami a Dolby Atmos esetében kivitelezhetetlen, mert nincs meg a gépben hozzá a számítási teljesítmény, így viszont ami a Dolby Atmos-nak előny, vagyis a több hangszóró, az a Tempest 3D-nek hátrány, mert már a keverésnél több nagyságrenddel pontosabb.
A Sony dolgozik még az 5.1-es rendszerek támogatásán, de a térhatás sajnos romlik két hangszóróhoz képest. Ezt csak úgy lenne javítható, ha a számítási pontosság a Dolby Atmos szintjére süllyedne, de akkor meg a Tempest 3D lényege veszik el, ami két hangszóróval jobb térhatást generál. Az 5.1-re akkor sem lenne jobb a keverés. Csak a Dolby Atmosnál ezt jobbnak érzed, mert megközelítőleg sem olyan pontos, mint a Tempest 3D, de ha lenne a gépekben erre fél TFLOPS, akkor ugyanazt meg tudnák csinálni, mint a Sony, csak hát nincs erre számítási kapacitásuk, kb. a tízezred része áll rendelkezésre a Tempest 3D képességeinek, amiből meg azt tudják kihozni, amit kihoznak. Az se rossz, csak a Sony a tízezerszer nagyobb számítási kapacitásával egy teljesen más ligát csinált magának.
-
Polllen
nagyúr
Ha az egész mérés csak 2 másodperc, akkor gondolom csak a pozíció meghatározás van, szobakorrekció nem nagyon és itt azért elégé el tud vérezni. (Már ha nem a TV hangszóróiról szól.)
Viszont idővel elméletben ez nyújthat majd hasonló vagy akár jobb élményt, ha a szobaakusztika is megfelelően benne van a képletben.
-
És ettől tud a Sony jobb térhatást generálni két hangszóróból is...
No igen a térhatás. Azért a térhatás nem minden. Itt gyakorlatilag visszhangot hall az ember ami a falakról, tárgyakról verődik vissza. Elég más szint mintha a hangot egy hangszóróból hallaná az ember.
A másik, hogy azért én kételkedem abban a 2 másodperces bemérésben egy 20000Ft-os kontroller mikrofonjával. nekem anno volt igen jó minőségű erősítőm és ott a mikrofon sem így nézett ki illetve a bemérés sem 2mp volt.
Nekem továbbra is nehéz elképzelni, hogy két bögre hangszóró jobb térhatást keltsen mint egy rendes sorruond szett. Értem én, hogy jobban van számolva, de a számolásban pont annyi hiba is lehet a rendszer komplexitása miatt mint amennyi hiba lehet a sorrund hangfalakra való kiküldésénél.
-
-
törölt tag
válasz
Darth_Revan #63 üzenetére
Most miért, hát megmentik a játékosokat ettől az Atmos nevű szartól, egységes UX-et biztosítanak (a tévéiken sincs VRR), biztos a PS5 játékok mentéseit is előrelátásból lehet csak a fizetős PS Pluson keresztül szinkronizálni, az USB nem lenne megbízható.
-
Darth_Revan
veterán
És a VRR (ami miatt sokan vettek új TV-t a PS5 mellé) még mindig sehol ... ez elég gáz ahoz képest, hogy a zöld doboz már induláskor tudta
-
opr
nagyúr
Te jó ég, az milyen fejhallgató volt?
Én "csak" egy b&o h7-el hallgatom, ilyenkor általában vezetékről hajtva, de még így is leteszem a hajam, olyan faszán szólnak ezek a binaural audio cuccok, meg a ps játékok (pl returnal, illetve bár nem tempest, de a tlou2-ben is zseniális, mennyire lehet hallani, mi hol van).
Pedig semmi extra/komoly felszerelés, dac, külön erősítő, ilyesmi nincs mögötte, csak simán pc-s integrált zajkeltő, illetve a dualsense direktben. -
opr
nagyúr
Jahogy ugy erted, hogy kizarolag hangfalrol beszelsz.
Akkor persze, teljesen igazad van, hiszen nem lehet megoldani, hogy szeparalva legyenek a hangforrasok ful szerint, siman minden hangot "szembol" hallasz, mindegy ki mit csinal, pont mert mindket fuled hallani fogja egyszerre, legjobb esetben lesz egy halvany fingod a hang iranyarol, de tobb nem.ui.: Viszont a fejhallgatoval ha jol van keverve a hang, akkor de, barmilyen hangfalrendszernel pontosabb es jobb lesz a terhangzas.
-
Fejhallgató teljesen más mint egy szobába telepített sztereo rendszer, hidd el.Itt nem erről van szó, mert ott a tempest biztos vagyok benne hogy sokkal jobb lesz, mint bármelyik megoldás. Oda fülesre tökéletes lesz a Tempest3D és sztereóhoz is remek élményt fog adni és emulálni fogja a térhagzást bizonyos fokig ebben biztos vagyok.
De ez nem lehet jobb térhangzású egy szobában mint egy Dolby atmos+5.1 telepített hangszorókkal aminek nem kell emulálnia semmit, mert onnan szólal meg a hang ahonnan meg kell szólalnia és ahol valóban ott van a hangszóró. Mivel a két konzolon nincs a két megoldás ezért nem lehet összehasonlítani ezt, de majd kipróbálom a rendszeremmel csak a frontpárokkal, mit tud valóban megszólal e a hang a hátam mögül és felülről.( nem fog)
-
opr
nagyúr
Hallgattal mar binaural audiot? Siman egy stereo fejhallgatoval, probald ki, zsenialis. Olyan szinten hallod mi hol van, hogy hihetetlen, es itt is csak ket hangszorobol jon a hang. Abszolut nem szukseges ennel tobb a tokeletes terhangzashoz, ha jol van megcsinalva (csak ez utobbi rohadt nehez).
-
az lehet hogy te beveszed a marketinget de én hiszek a 60 éve ezzel foglalkozó Marantznak inkább és a saját fülemnek.
Pontosan ezt mondják a soundbarokra már ezer éve a térhangzásra, aztán elmész meghallgatsz egy dedikált rendszert valódi térhangzással aztán teszed fel apróra. -
Butaság ,amiket írsz. Szívesen várlak magamhoz próbára.
#49 : nem arról van szó hogy tempestben mit produkál, mert írtam hogy biztos hogy jobb abban,. hanem arról van szó hogy egy tempest3D + sztereo pár szerinted jobb térhangzást produkál, mint egy Dolby Atmos+ 5.1.4 dedikált hangszórókból álló rendszer. amiben felülről szól aminek felülről kell szólnia ás hátulról szól aminek hátulról kell szólnia.
-
Minden komolyabb házimozirendszerben rádkalibrált rendszer van ,az enyémben is . Pioneer Denon. Yamaha marantz évek óta ezt alkalmazza, mikorfonnal oda kalibrálod a 5-7 hangszórót ahol ülsz. Denonnál eltérő profilok vannak.
Ettől nem lehet jobb egy két hangszorós kalibrált eszköz térhanzásra ami valódi odatelepített hangszorókat alkalmaz. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Ez nem emulált térhangzás, hanem pontosan számolt. Ezért van erre a rendszerbe beépítve egy közel fél TFLOPS-os gyorsító. Mert amit számol, azt ennyiből tudja megcsinálni. A Dolby Atmosnak erre azért nincs szüksége, mert az nem így dolgozik, cserébe a térhatás nagyon elnagyolt, így annak hatásosságát több hangszóróval korrigálják.
#48 b. : Itt igazából pont ugyanarról van szó. A füles azért kellemes, mert biztosak benne, hogy a füleden van a két hangszóró. De ha lekalibrálód a szobádat egy ilyen rendszerre, és mindig ugyanott van a tévé, illetve a két füled, akkor gyakorlatilag ugyanez megteremthető. Az egyetlen hátrányt az adja, hogy a füled mindkét hangszórót hallja, de ez is kezelhető. A nagy nehézségeket az adja, ha sok hangszóród van. És úgy már a térhatás csak romlik egy Tempest 3D-féle rendszerrel.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem keverem. A Sony megoldása teljesen más, mint a Dolby Atmos. Generációs különbség van aközött, ahogy a hangot kezeli. És mivel a pontossága egészen nagy, így érezni lehet azt, hogy a sok hangszóró ebbe bezavar. A Dolby Atmos pontossága rendkívül elnagyolt. Ezért azon nem érezni, hogy a sok hangszóró hátrányt jelent.
Ahogy fentebb írtam a Sony is meg tudná ezt oldani sok hangszóróra, de a térhatás minősége csak csökkenne. Ez a pontosság átka.
A pontos térhangzáshoz két dolgot kell tudni. Hol van a két füled, és hol van hozzájuk képest a két hangszóró. Ha ez megvan, akkor minden adott a térhatás eléréshez. Ezért kell kalibrálni a szobára a rendszert. Mindig ugyanoda kell ülnöd, mert oda van pozicionálva a térhatás.
-
szerintem kevered a szezont a fazonral. A Sony megoldása jó két hangszóróra és fülesre. Minden egyéb esetben ahol a térhangzásra valódi hangszóró van telepítve az Dolby atmos hatásosabb mert afejed fölé telepített valódi hangszóróról van szó. Hogy lehetne egy szemből érkező emulált hang jobb a valóban onnan felülről megszólalótól?
Ilyet meg még soha nem olvastam még senkitől, hogy térhangzásra két hangszórónál nem kell több mert két fülled van. Ezt komolyan leírtad?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A Dolby Atmos a technológia hiányosságait kezeli sok hangszóróval. A Sony-nak erre nincs szüksége. Sőt, nekik ez káros, ezért sem támogatják még a kettőnél több hangszórót. Csak romlik a térhatás minősége. Lehet, hogy egyszer megoldják 5.1 csatornára, de egyelőre nem prioritás, mert iszonyatos munka lenne. A Dolby Atmos számára ez azért realitás, mert megközelítőleg sem olyan pontos a térhatás, mint ami a Tempest 3D-vel elérhető. A technológia korlátjai megakadályozzák ezt, így viszont a sok hangszórótól jelentős torzításuk sem lesz, hiszen eleve elnagyolt a pontosság.
-
mint írtam atmos képes rendszeren. Az nem két hangszóró hanem minimum 4 amiből kettő általában felfele néz és plafpnról ver vissza vagy elhelyezésében lefele sugározz mennyeztbe épített. nekem az elsők plafonra sugároznaka hátsók mennyezet alatt vannak.
nekem 5.1.2 a rendszerem van amiből a kettő 4 darab valójában, 4 darab magassági hangszóró ami felülről sugároz ennél jobb térhangzás nem lehet elérni semmilyen bűvésztrükkel dedikált hangrendszeren."De mivel csak két füled van, nem is kell több hangszóró."
What? ez mi?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Azt ki tudod számolni, például azért számolja a Tempest 3D a hangnak az irányát és sebességét is. A Dolby Atmos ilyet nem tud. És ettől tud a Sony jobb térhatást generálni két hangszóróból is.
A surround hangszórók támogatása is emiatt ütközik nehézségekben, mert ki tudják számolni a hardveren a térhatást, de kiküldeni azt kettőnél több hangszórón baromira nehéz. Inkább torzul az eredmény, mintsem javulna. A Dolby Atmos esetében ez azért van fordítva, mert megközelítőleg sem olyan fejlett a rendszer, mint a Tempest 3D, nem véletlen, hogy nem kell neki nagy számítási teljesítmény, ellentétben a Tempest 3D-vel, amire azért be van fogva egy teljes, gyorsítótáraktól megfosztott RDNA WGP.
-
mivel csak két füled van, nem is kell több hangszóró.
jobb esetben igen. De a hangok a valosagban nem ket forrasbol jonnek. Ez puszta fizika hogy minel tobb hangszoro vesz korul annal jobb terhangzast lehet generalni. Lehet buveszkedni szoftveresen de egy ilyen 2.0-s 3d hangzas sosem fog felerni egy rendesen megepitett sorround rendszerhez. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
#72042496 #36 üzenetére
De a Sony-t maga a Dolby Atmos nem érdekli, mivel nem tud tökéletes térbeli pozicionálást végezni. Egyszerűen a technológia működése nem alkalmas rá. Ezért tervezték a Tempest 3D-t, hogy erre a hiányosságra reagáljanak. Ez valóban pontos rendszer, csak sokkal többet kell hozzá számolni a hardveren.
-
Yodafon
őstag
válasz
Foglalt név #8 üzenetére
te minden hangot a termeszetben csak ket fix pontrol hallasz?
-
törölt tag
válasz
Carlos Padre #25 üzenetére
Okés, de XBOX-on mégis a második generáció már, amiben elérhető, PS-en meg nincs. Illetve eddigi játékokban is van rá támogatás.
#27 arty
A fejhallgatós Tempest érdekes, de nem adom el miatta a hangfalaimat.Bár, a topikot olvasva elég lenne kettő hangszóró, persze a szoba két oldalán, mert a füleim is arrafelé állnak. Na, de a sztereót talán a hét végefelé lesz időm kipróbálni. Különösebben nem mozgat a dolog, ezt a hírt is a VRR reményében nyitottam meg.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ha bekalibrálod a szobára, akkor a tévén is jobb lesz a hangok térbeli hangzása. Ez a lényege a Tempest 3D-nek. Pont ott nyúl bele a rendszerbe, ahol a Dolby Atmos hatástalan.
Ugyanakkor persze pont ezért nehéz ezt sokcsatornás hangrendszerre implementálni, mert két csatornára ideális a működés. De mivel csak két füled van, nem is kell több hangszóró.
-
fejhallgatón igen , jobb, egy házimozirendszeren vagy Atmos képes TV-n vagy soundbaron nem, legalább is eddig. Az Xbox által játékokban támogatott Atmos hangzás nagyon odaver, nekem is atmos hangrendszerem van igaz most épp árulom az aprón, egy komolyabb rendszer építése miatt, de egyre kevésbé akarom eladni, pont a Gears of War miatt, mert abban amit produkál az valami eszméletlen.
-
RudY
addikt
válasz
Hopkins95 #31 üzenetére
Boxon és pc-n leginkább a Dolby Atmos for headphoneshasználatos, nem a Dolby Atmos 7.1 Surround (de természetesen ezt is kezeli).
Bizonyos játékoknál piszok jó tud lenni, de leginkább a nyitott területeken, ahol nagy a csatazaj, vagy őserdő stb. Szerintem az eddigiek közül a Gears 5 és a Shadow of the Tomb Raider sikerült idáig a legjobban, bár a többi is élvezetes. A COD multiban is hangulatos, viszont néha már "túl sok" tud lenni.
A Sony Tempest 3D jóval több pozíciót képes "megjeleníteni", amit a Dolby mérnökei is elismertek, viszont mégis más érzet (mindkettőt használom és imádom).
Atmos-nál elképesztő, ahogy beborít felülről a szakadó eső és tényleg berosálsz, ha rád ront valami gyökér a fák közül, viszont a Tempestnél az is kijön, hogy a fegyvereden is másképp hallani a kopogó esőcseppeket, hátul a hátizsákon is... és ráadásul aki rád fog rontani, attól már azt is hallani, hogy pontosan merre cuppog a rohadványos lába...na ez viszont betojás.Arról nem is beszélve, hogy az objektumokon, tárgyakon visszaverődő vagy éppen megtörő hangok nagyságrendekkel komolyabb megjelenítést kapnak, mint az Atmosnál, tehát lényegesen élethűbbnek érezhető.
TV hangszórókon viszont az ilyen apró és finom dolgok nyilván egyiknél sem jönnek ki igazán, de egyre jobbak lesznek az tuti. -
Igen ám, csak atmoshoz rendes Dolby Atmos hangfal kell, azt még megnézném hány embernek van otthon...
Szerintem ez megoldás sokkal jobb, hogy hétköznapi felhasználásra optimalizálják, mint pl. a tévébe épített hangrendszer vagy egy olcsóbb, nem Atmos hangrendszer.
#9 UMbikes Egyetértek, az 1440p-s képernyők támogatásának hiánya így 2021-ben nagyon gáz...
-
RudY
addikt
Tulajdonképpen jogos, ráadásul nem is nagy listáról lenne szó jelenleg. Eleinte a WD Black SN850 volt ajánlott a bétázásnál (ha jól rémlik), időközben kijött a Gigabyte Aorus 7000s, de mint kiderült a Samsung 980 pro és a Seagate xy is megfelelő, tehát egyelőre kb. ennyi. Mondjuk műszaki dolgokkal kapcsolatban soha nem túl bőbeszédűek valahogy.
Nekem kivételesen a Gigabyte volt most szimpatikus, nagyon kulturált a bordázás és - elvileg - hatékony is, de majd kiderül.(#23) Kendek
Köszi, pedig ezt még valamikor olvastam is. Azért gondoltam erre, mert konkrétan a Gigabyte Aorus kimaxolta a méreteket (11,25 mm magas) és alul-felül csomagolt, de ha valamivel alacsonyabb egy másik típus, akkor tényleg jobb, ha visszakerül a lemez, mert mégis több hely marad alatta. Viszont az is eszembe jutott, hogy ha nem rakom vissza, akkor kb. 7-9 napon belül el fog kallódni a sok biszbasz között és soha többet nem fogom megtalálni. -
kona005
senior tag
válasz
Carlos Padre #28 üzenetére
Éppen ez az hogy nem állandó hanem ugrál, nem tartja 60at vagy a 30at.
-
-
tibaimp
nagyúr
RudY: ez a lista így...mondjuk úgy, "fura" egy ekkora cégtől...
Annyival bonyolódik a helyzet, amit Kendek kolléga említett, és ebben tuti igaza van, hogy megfelelő hűtőbordáról is gondoskodni kellene azoknál az SSD-nél, ahol gyárilag csak az a ragasztott fólia vagy mi van rajta, vagy valóban rövid lesz a lista. Mondjuk, ekkor most vállalni kellene a "rövid listát" mivel az az SSD, ami nem rendelkezik gyárilag megfelelő hűtéssel, akkor az nem kompatibilis, jelenleg. Majd rámennek erre a cégek és ömleni fog a kompatibilis SSD-k száma.Azért írtam, hogy fura, mert például egy Noctua, ami 1000x kisebb mint a Sony, képes kiadni egy full, komplett alaplapi kompatibilitási listát az összes hűtőjéhez az összes létező alaplappal összenézve (újakkal, régiekkel, már nem gyártottal egyaránt). És ez "kicsivel" több termék!
Szóval, csak foglalkozni kellene vele.... -
RudY
addikt
Hiszek a kis japán mérnököknek, de akkor is fura, hogy azon a két kis résen jobban távozik a meleg, mintha a burkolat alatti huzat vinné ki. Kellene csinálnom egy hőméréses tesztet, de nagyon nincs kedvem hozzá...remélem valami okosabb és szorgalmasabb hamarabb feldobja youtube-ra.
-
A takarólemezt ajánlott visszatenni, mert elvileg úgy lett kialakítva a hűtés, hogy az kell hozzá. A hivatalos kommunikációban az szerepel, hogy vissza kell csavarozni a helyére. Olyat nem írtak, hogy ez opcionálisan elhagyható, mondjuk abban az esetben, ha túllógna a hűtőborda.
-
Eredetileg ez volt a tervük, legalábbis anno ezt kommunikálták. De gondolom rájöttek, hogy ez nem lenne olyan szerencsés, főleg hosszútávon. Helyette megadták a paramétereket, és az alapján lehet SSD-t vásárolni. Idővel persze majd a gyártók is biztosan ráugranak, és jelölni fogják, hogy mely termékük kompatibilis.
Amúgy az lenne az egyik probléma a listával, hogy csak 1-2 SSD felelne meg a kritériumoknak. De amúgy jóval több is használható, csak kell vásárolni hozzájuk egy megfelelő hűtőbordát. Pl. a Samu 980 Pro az kiváló, de önmagában nem kerülhetne fel egy hivatalos kompatibilitási listára. Helyette ott lehetne az AORUS 7000s és a FireCuda 530 hűtőbordás változata. -
tibaimp
nagyúr
Akkor lenne korrekt az eljárás a Sony részéről, ha készítene egy listát a jelenleg kompatibilis SSD-kről (sebesség, borda méret), amit persze folyamatosan frissítenének is. Szerintem ez totál nem nagy dolog!
-
atikó
őstag
Vicc ez a 11.25mm max. magasság, ha a takaró lemezt nagyobb mélyedéssel látják el akkor komolyabb hűtéssel rendelkező ssd is beleferhetne, hisz a gép házban van hely.
-
toronyhaz
aktív tag
válasz
kriszpontaz #7 üzenetére
NA! Ezt már szeretem
Néztem pár ilyen videót ezzel a témával kapcsolatban , de ezt pont nem dobta fel.
-
UMbikes
csendes tag
jó és a natív 1440p mikor jön? (ha lemaradtam volna róla akkor tartagytalan)
-
Cythyel
senior tag
-
Raysen623
addikt
Van esetleg valahol egy lista mely gyártók SSD-it lehet berakni PS5-be majd? Vagy ez teljesen a hülye user felelőssége, aztán legfeljebb meglepődik.
-
toronyhaz
aktív tag
Én azt nem értem hogy minek kell visszaburkolni az ssd-t.
-
törölt tag
Na most én leszek az, aki beírja, hogy inkább mivel foglalkozzanak, de a sztereó Tempest 3D helyett/mellett, mit tudom én, de legyen már Atmos támogatás benne (játékok alatt), 2021-ben azért ez inkább alap már, mint extra. XBOX-on legalábbis az.
-
Yodafon
őstag
sztereo.... 😫😫😫
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az új firmware számos, a konzol bemutatásakor megígért funkciót tesz elérhetővé.
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Politika
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Óra topik
- Külpolitika
- Autós topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Fotók, videók mobillal
- Csak 15 ezret kérnek ezért az autós fejegységért - hát olyan is
- További aktív témák...
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6150 (18c/36t, 2.7/3.7GHz), 512GB RAM,10G, H740p 8GB, áfás
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest