Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• KROK640

nagyúr

Van egy haverom, nevezzük mondjuk Lőrincnek. Június elején megkeresett azzal, hogy indítana egy vállalkozást, és ahhoz kellene neki egy honlap. A bumerli hámozás eléggé réteg meló, de pont emiatt lehet piaca is, javasoltam neki, hogy a bindzsi polírozást is vegyük mellé, ezt elutasította, mondván konkrétan bumerli hámozással kb senki sem foglalkozik, az vonzza majd be a sok eseményt.
    Elmondta mi az igénye, mutatott is példát, erre én nagyon baráti kedvezménnyel mondtam neki X összeget, illetve javasoltam. Aztán kiderült, hogy hát a referencia képeket is nekem kellene csinálni, illetve megszerkeszteni, logo sincsen, szlogen is kéne stb. Jah és mindez tegnapra. így jutottunk el előbb 2X-hez, majd 3X-hez.. A 3Xnél azt mondta, hogy ez már most húzós neki, így némi sikertelen alkudozás után, felvetődött a részletfizetés ...

Ekkor jött a nagy ötletem : Akkor legyen a forgalma utáni 10%. Ha jók a számok, és tényleg úgy megy a dolog, ahogy az üzleti tervében szerepel, akkor két (nagyon maximum három) hónapon belül megvan nekem amennyit vártam ebből, és utána minden további hónap, ameddig csak fut a service egy passzív bevétel nekem. Ráadásul úgy, hogy mivel ebben az iparágban elsőként emelnek árat ha jön az infláció, a passzív bevételem meglehetősen inflációkövető is lesz. :) Mindezt úgy, hogyha minden kötél szakad, akkor adott esetben akár pusztán csak ebből is megtudok élni. (legalábbis az áprilistól szeptember végéig tartó bumerli szezonban mindenképp). Ez az ötlet neki is tetszett, mert könnyebb 10%-ot nekem lecsípni minden bevételből mint most egyszerre rögtön (a semmiből) 3X összeget kifizetni, és azt sem bánja, h hosszabb távon jól járok. Sőt, még abban is benne volt, hogy egy nagyon jó ismerősöm lesz a könyvelője, ezáltal azt is tudom ellenőrizni, hogy valóban korrektül jár-e el a %-om kifizetésénél. (csináltunk már pénzt közösen, azért szeretem, ha megcsörren a telefonon és ő hív, mert az mindig azt jelenti, hogy valami bevétel fog jönni, amire nem is számítottam).

Ezután hazamentem és nekiültem másnap a projectnek. A nulláról fejlesztettem egy saját oldalt, két nap alatt készen volt a váz. közben barátnőmet ráállítottam a szlogenre, de magam is gondolkodtam rajta, kezdtem megcsinálni a képeket, plusz ami szerkesztés volt rajta stb. Egy hetet mondtam neki, a hatodik napon készen volt az oldal úgy, hogy mindössze a logo nem volt még kész, egyébként az oldal már a kódoptimalizáláson is túlesett, és egy kávédarálón is elfutott, miközben többet is tudott, mint amit ő kért.
    Ekkor jött az első nem várt fordulat : bő 2 hétig nem tudott eljönni megnézni a weboldalt, mondván nincs ideje, pedig előtte tegnapra kellett volna.
    Aztán mikor eljött két verziót tártam elé, mindkettő nagyon tetszett neki, ami teljesen meglepett, hogy semmit sem akart variálni, csak dícsért, hogy milyen ügyes vagyok, és mennyire nagyon tetszik neki mindkettő. Végül nagy nehezen rábökött az egyik változatra, hogy legyen, és akkor a logot is ahhoz a designhoz szabom. Plusz mondta, hogy kicsit lassíthatok, mert nem úgy mentek a dolgok, ahogy képzelte, ezért pár héttel később lesz a start.
    Augusztus elején mondtam neki h a domainhez meg ilyenekhez is kelleni fog némi idő, meg a logo verziókból is választani a kéne stb. Abban maradtunk, hív ha lesz ideje, és akkor elindítjuk az egészet.
    Ezután rádiócsend, egészen augusztus 21-edik napjáig.

Ekkor felhívott, hogy eljönne hozzám, ha ráérek, és nagy bejelenteni valója is van. Mivel a hangja inkább lelkes volt, azt gondoltam valami jó hír lesz :D
    Időben meg is jött, majd bejelentette, hogy Angliában kapott egy nagyon jó állás lehetőséget, és akkor ő menne. A bumerli pucolás egyelőre storno, majd köv nyáron megdumáljuk, hogy hogy legyen, mert úgyis akkor van bumerli szezon, ha még van kedve hozzá.

A lényeg, hogy a történetből nemigazán tudom levonni a tanulságot, - ha csak azt nem, hogy X ft-ot el kellett volna kérjek előlegbe, bár akkor a %-os megállapodást aligha ütjük nyélbe - mert ezúttal igyekeztem másképp csinálni a dolgokat, de az eredmény az, hogy én teljesítettem, de - egyelőre - nem kerestem semmit. Nem beindult cég, nem létező nyereségének a 10%-a, az semmi.
    Nagyon szívatni sem akarom, mert tett már meg nekem szívességet, és még akarok is tőle kérni egyet, plusz alapvetően mindig jól járok ha vele üzletelek. Szóval ez most csak szimplán nem adta ki :(
    (viszont ide ON)

Új hozzászólás Aktív témák