- A Solidigm elhagyja a végfelhasználókat célzó SSD-k piacát
- Kvantumpontos OLED monitorokkal bővült az ASUS ROG-os portfóliója
- A GravaStar egyedi megjelenésű fémegerei is beléptek az ultrakönnyű szegmensbe
- 520 Hz-es monitorok duója az ASRock védjegyével
- CL 30 alá mennek a G.Skill hamarosan debütáló RAM-jai
- 3D nyomtatás
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen RAM-ot vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen videókártyát?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
MaUser
addikt
Pont azért írtam azt példának, mert nekem az említett speciális terület miatt a négy mag jó lenne, ugyanúgy ahogyan a kollégának a saját speciális területére jó az SSD.
''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''
-
Chaser
legenda
Bocs hogy beleóbégatok, de nem egy olyan emberke írta már akinek volt k_vadja meg SSD-je, hogy az SSD hiányát hamarabb észrevette mint a 4 mag erejét. Nekem is volt k_vadom, hát semmit nem éreztem 2 maghoz képest net közben Lehet SSD-vel is így lenne?
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
törölt tag
Ez már lassan olyan mint az Ati -NV vita
Bár öszintén megmondom, ahogy olvasgatom a hsz-eket, hogy kinek mi jön be, az attól is függ, ki mennyire engedheti meg magának az SSD-t.... -
orbano
félisten
látod, azzal hogy ilyen áron nincs értelme azzal egyetértek. de attól még ki lenne használva átlagos körülmények között is, bőven. és nem tudok példát, csak érzem: hdds gép előtt türelmetlen leszek. konkrét értékekre meg ott vannak a tesztek (megjegyzem még 1x, nekem az x25-nél kezdődik az ssd)
"Pont ezért válaszoltam, mert lemértem és nagyon nem látom az előnyt"
az egy tévedés volt, nem számoltam a s.fetcheléssel, nekem olyan nincs. nálad pedig nem a hdd sebessége tükröződik belőle. és nem valós előny miatt akartam ezt a tesztet, hanem mert "látványos"A vér nem válik VAZZE!™
-
MaUser
addikt
Miért lenne ÁLTALÁNOS felhasználásra szűk keresztmetszet egy jó HDD? Leírtam, hogy mikre használom és azt is, hogy extrém eseteket leszámítva (és akkor is csak 2-3mp-re és a superfetch vagy indexelés hiánya miatt) soha nem kell várnom a winyóra...
Miért kéne kipróbálnom egy SSD-t, ha egyszer nem szűk keresztmetszet egy filléres F3 most sem amire használom és amire átlagban egy usernek kell? Prociból tudom, hogy jobb lenne egy négy magos a kettő helyett, mert mondjuk nem két napig futna egy validációm, hanem csak egy napig, mert párhuzamosítható algoritmusokkal dolgozok, de a mostani HDD-m SEHOL sem szűk keresztmetszet az általam vázolt elég általános felhasználás mellett, mert NEM VÁROK soha a winyóra (a már említett extrém, 2-3mp-es eseteket leszámítva...) Elhiszem, hogy neked sokat számít az SSD az általad említett felhasználási területen, de ne akard már másra is ráerőltetni. Tudnál még példát mondani, hogy hol számít a MINDENNAPI életben, ahol mondjuk egy normálisan belőtt win7 egy nomális HDD-vel nem tudja közel ugyanazt? Szvsz sehol... Vagy ez is olyan, mint a HT-s tesztek voltak anno az A64-gyal szemben, hogy milyen jó az a HT, igaz kimérni nem tudjuk, de "érezhető"? (Mondom ezt ex-P4 és ex-A64 tulajként.)
Nem azt mondom, hogy felesleges az SSD, csak azt próbálom jelezni, hogy bár neked nyilván nagyon bejött, de normál felhasználásra, a mai árán nem látom értelmét, mert max. 2-3mp-et kell várni egy rendes HDD mellett is. Esetleg kicsit többet játékok pályabetöltésénél (lásd Crysis 8mp, vagy "kiválóan portolt" GTA4 dupla ideje), de ez nem igazán ér meg szvsz egy havi minimálbért egy átlagos felhasználónak. Jók lesznek az SSD-k a népnek (és ez nem pejoratív értelemben mondom), beleértbe engem is, ha majd jóval olcsóbbak lesznek.
Írtál egy teszt, ahol szerinted kijön az SSD-k gyorsasága. Pont ezért válaszoltam, mert lemértem és nagyon nem látom az előnyt. Azután gondoltam csak bele, hogy mikor éreztem egyáltalán lassúnak a gépet a winyó miatt és rájöttem, hogy win7 alatt erre nem igen volt példa (lásd a korábbi válaszaimat). Peace
''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''
-
orbano
félisten
de, általános felhasználásra szűk keresztmetszet a HDD, sok rammal is. legfeljebb a szűkösség hátrányai számodra nem fontosak és nem zavaróak. de attól még jelen vannak.
egyébként mennyiféle SSDt próbáltál már ki, hogy ilyen markáns a véleményed az SSDk fölöslegességét illetően?A vér nem válik VAZZE!™
-
nagyúr
válasz Televan74 #94 üzenetére
A hagyományos HDD-ket nézi le, nem az azokat használókat. Én is egy őskövóletnek tartom a HDD-t, az ODD-vel egyetemben. A modern számítástechnikában ezeknek az eszközöknek már nem lenne szabad részt kapnia. A HDD maximum külső adattárolásra való. Azonban még nekem sincs SSD-m.
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
MaUser
addikt
Elhiszem, hogy megmondod, de általános felhasználásnál továbbra sem látom értelmét, mert mint a példám mutatja, nem szűk keresztmetszet ilyen esetben sehol, ha van elég ram.
Azért, amire te a VS-t használod, az elég messze van bárminemű átlagos felhasználástól. Egyrészt a userek kis része programozik egyáltalán, annak egy része használ VS-t és abból egymilliomod használja arra, amire te. Én pl. csak csak matlab frontendként használom a VS-t (igaz a c# az stimmel), főleg a könnyű párhuzamosíthatóság miatt, mert algoritmust a fene se áll neki c-ben fejleszteni, ha van matlab és ezzel már valszeg aktívabban használom, mint a vs userek 80%-a.
(Netbeans meg csak c parse-hoz kell, mert ugye a beágyazott fejlesztőeszközök abban nem igen erősek, a fene se programozna abban, százszor többet ér c-hez egy normálisan belőtt understand vagy akár vs.)
Egyébként én sem értem ezt az agresszív hangot, beszóltam én valamikor?
-
MaUser
addikt
válasz Tir Na Nog #95 üzenetére
Hát ez inkább a GTA4 problémája. Crysis esetén pl. vagy 30% (kb. 8 mp) difi.
-
Tir Na Nog
csendes tag
Nagyon egyszerű példa: GTA4 betöltés vinyóról és HDD-ről. Több mint 2x a különbség, pedig ez csak sima szekvenciális olvasás, semmi random művelet nincs benne.
What begun as a transfer of cosciousness from flesh to machine escalated into a war which has decimated a million worlds.
-
Televan74
nagyúr
Lehet , hogy "jóárasítottak" ezek az SSD -k , csak a kapacitásuk egy picit kevés. Ha a 128GB -os kerülne ennyibe mint a 30GB -os model , már elgondolkodnék két darab beszerzésén.
Orbano : Ne haragudj meg , de nekem úgy jött le a hozzászólásodból, mint ha egy kicsit lenéznéd akinek hagyományos merevlemeze lenne.Nem akarok én sem "szar vinyót" használni, de sajna még csak erre telik.
[ Szerkesztve ]
Mindenbe beleugatok!!!
-
orbano
félisten
bármikor, bármilyen gépen megmondom, hogy SSDről, vagy szar vinyóról fut-e. amióta SSDm van, kín szenvedés merevlemezes gépet használni, akármit is csináljon az ember. ezen nincs mit magyarázni, meg nincs mit túllihegni, így van.
a netbeansen túl is van világ, el tudod azt pl képzelni, hogy valaki ne abban programozzon? esetleg ne C-ben pl. visual studioban (C#) ha a legalsó assemblyt kell fejleszteni, ráadásul trial and error módszerrel, akkor a munkaidő felét is el tudja venni a fordítás. a refactoringról nem is beszélve, az meg percenként fut valami miatt az tuti.A vér nem válik VAZZE!™
-
MaUser
addikt
Nem azt mondom, hogy mindenben jobb, csupán arra próbáltam utalni, hogy általános használat során (ideértve a kódolást is, bár nem tudom miért kell ezt túllihegni, még egy több százezer soros c kódon is max. egy perc a parse a netbeansben, millió+ sornál sem tartott 3 percnél tovább az understand-nek, pedig ezek sima céges 5400-as notiwinyók és ugye csak egyszer kell full-t csinálni, mert utána már megvan az index + a verziókövetés, fordítani meg nem percenként fordít az ember, pláne ha erre külön szerver is van a licence-k miatt) nem jön ki igazán ma már az SSD-k előnye.
Amíg xp volt és nem lehetett normális indexeltetni az oprendszerrel az összes file-t és nem volt superfetch addig elhiszem, hogy volt értelme, de manapság ezek az előnyök nagyon eltűntek vista/win7 + normális asztali gép mellett. Pl.: három hete megy a gépem (estére csak hibernálom) és nem emlékszem, hogy bármikor is várnom kellett volna valamire winyókerregés miatt 1-2 másodpercnél tovább (de a várakozás is csak a fetchből kiesett progiknál van). Pedig folyamatosan megy Matlab, benne két modell, firefox 8 tabbal, egy virtual pc, meg vagy 10 megnyitott pdf + doc + torrent + outlook szintén 1 giga körüli nem archivált cuccal. De pont ez lenne a lényege a Vista-nak/Win7-nek, nem? Elhiszem, hogy notinál nagy előny az SSD a fogyasztás és a melegedés miatt, de az igazi előnyét nem látom asztali gépnél. Értem én, hogy az elérési idő milyen jó, hogy ha alacsony, de mit gyorsítana pl. nálam? Nincs semmit, max. a CCC csipkedhetné magát jobban, mert az fetch ide vagy oda 5mp-ig kergeti a winyót.
Majd ha Intel X25-m tudású, legalább 200gigás SSD-ket lehet kapni 30eFt körül, akkor elgondolkozom, de most nagyon nem látom azt az teljesítménybeli többletet, ami indokolná az árkülönbséget.
-
orbano
félisten
volt már raptorom, raidem, mindenem. megSSDm is. nekem ne magyarázd meg kérlek, hogy a vinyó gyorsabb. biztos egy-két MLC-s gagyinál jobb, de egy Intel X25-m-nél, vagy akármilyen SLCs verziónál nem. ezen kár is vitázni. és kijön az előnye, nagyon jól érezni a mindennapokban. egyszerűen nincs az a terhels, amitől be tudnád dögleszteni az SSD-t, míg egy vinyót...
az a 3mp meg max attól 3mp, hogy fetchelve van az egész, próbáld meg akkor valami más, hatalmas nagy könyvtáron. XP alatt minden esetre látványos volt az eltérés: a raptoromat is be tudta akasztani, a totalcommander totál kifehéredett vagy fél perce, egy SSDnek meg akármit akárhol pár mp. persze ez haszontalan példa, de jól látszik belőle, hogy mi van.
de hétköznapi példa nekem akármelyik programbetöltés, keresés (nem indexált területen), emailezés (1gb feletti outlook), programozás (visual studio, refactoring, fordítás).
a notebookokról megn e is beszéljünk: egy intel SSD 0.5 watt alatt fogyaszt bőven, míg egy 7200-es, hatszor lassabb HDD 2 watt körül zabál. ez egy vinyóval együtt 6-10 wattot figyasztó gépnél eléggé jelentős.persze ha neked nem kell SSD, rendben van az, csak ne magyarázd meg kérlek, hogy az SSD felesleges, ha még nem volt a kezedben normális darab egy sem.
A vér nem válik VAZZE!™
-
-
demagóg
aktív tag
ha pedig elfogy az újraírások száma, akkor read onlyvá válik a lemez, adatvesztésről szó sincs!
Ennél azért bonyolultabb a FLASH működése. Az öregedő cella úgy megy tönkre hogy a sikertelen átírás vagy töltés szivárgás miatt (tipikusan MLC jellemző) szemét marad vissza, ami már adatvesztést jelent. Ha ez éppen a translator akkor összefüggő blokkok válhatnak elérhetetlenné, extrém esetben akár a teljes felület is. Sokszoros hiba esetén a hibajavításon (pl. ECC) is átcsúszik a sérült tartalom, sem a detektálása sem a javítása nem történik meg.-De ez hogy lehet? ... Tegnap még működött! ...
-
MaUser
addikt
Én is megcsináltam a tesztet:
Az 500-as F3-on kemény 3mp volt (65000 fileban tárolt 14 gigányi adat).Ahol látnám előnyét az SSD-knek az a programindítás, de Vista-ban már a Photoshop-ot is lehetett képnézegetőnek használni 4GB ram mellett ezen a winyón. Superfetch nélkül biztosan más lenne a helyzet, de nagyobb file-ok mozgatásánál (és azért az átlag user inkább videótmp3-at másolgat, mintsem rendszerpartíciót) pl. a két F1-es között is 100MB/s felett van az átvitel. F3-ak esetén meg 140MB feletti értékek a jellemzőek.
Elérési idő talán a win boot-nál számítani átlag usernél, de oda meg ott a hybrid sleep, ráadásul az agyonpakolt win7-em is egy percen belül bootol F3-on.
-
TESCO-Zsömle
félisten
(#62) Chaser: Kevés példa van rá, mikor a következő generáció, az új termék olcsóbban kezd, mint az előd, főleg akkor, ha jobb is...
(#75) orbano: A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve.
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
orbano
félisten
válasz Tir Na Nog #78 üzenetére
javaslom olvass utána a virtuális memória merevlemezhasználatának: nagyságrendekkel több az olvasási, mint az írási művelet (ami ráadásul nagy blokkokban, szekvenciálisan törtéik). a microsoft saját maga ajánlja, hogy nyugodtan tegyél virtuális memóriát SSD-re, mert kifejezetten jó, és nincsenek hátulütői.
A vér nem válik VAZZE!™
-
freeapro
senior tag
Ket oka lehet a lassusagnak:
1. Ez a kingston lassabb mint az alap 150/90-es MLC-k eleg regi technologia lehet
2. Lehet, hogy teleirtad. Ezt ugyan nem reklamozzak de drasztikusan csokken a teljesitmenye ahogy fogy el a hely. Valszleg a wear-leveling miatt.ezen a kepen a teleirt majd a 8GB-t leradirozott verzio lathato
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
Should the pagefile be placed on SSDs?
Yes. Most pagefile operations are small random reads or larger sequential writes, both of which are types of operations that SSDs handle well.
In looking at telemetry data from thousands of traces and focusing on pagefile reads and writes, we find that
- Pagefile.sys reads outnumber pagefile.sys writes by about 40 to 1,
- Pagefile.sys read sizes are typically quite small, with 67% less than or equal to 4 KB, and 88% less than 16 KB.
- Pagefile.sys writes are relatively large, with 62% greater than or equal to 128 KB and 45% being exactly 1 MB in size.In fact, given typical pagefile reference patterns and the favorable performance characteristics SSDs have on those patterns, there are few files better than the pagefile to place on an SSD.
DRM is theft
-
dabadab
titán
válasz Tir Na Nog #78 üzenetére
Moonman szokott idézgetni egy MS tanulmányt, miszerint a page-elés különösebben nem viseli meg az SSD-ket, ami végül is logikusnak tűnik, mert egyrészt nem ír ki túl gyakran adatot a rendszer, másrészt meg amikor mégis, akkor szép nagy blokkokat ír ki, nem egy bitet változtat meg.
DRM is theft
-
Tir Na Nog
csendes tag
Ez igaz, de csak sebesség szempontjából. Azonban az SSD-k korlátozott számú újraírhatósága miatt nem jó ötlet azt folyamatos (újra)írásnak kitenni. Egy SSD 4k-s blokkokban ír (szabad területre), viszont 512k-s blokkokban töröl, ha valami meglévő adatot módosítasz, azt kiolvassa RAM-ba, hozzáadja a plussz információt, törli az 512k-s blokkot, majd a módosított tartalommal visszaírja. Ha 1 bitet változtatsz meg, akkor is 512k-t kell újraírni, hiába csak 4k egy page (a legkisebb egyben kezelt egység). Természetesen a vezérlőchip igyekszik a kevesebbet használt blokkokra írni, ezért az újraírt terület szinte biztos hogy nem ugyanaz lesz mint ahonnan kiolvastad az adatot, de majd az is sorra kerül egy másik alkalommal. A lényeg hogy 1 bitnyi változás esetén is 512kB területet kell újraírni, ennyivel jobban "koptatod" az SSD-t.
What begun as a transfer of cosciousness from flesh to machine escalated into a war which has decimated a million worlds.
-
veterán
Még mindíg drága.De ha az olcsóbbakat nézzük azok se igazán vonzóak árban,ráadásul kicsi a kapacitása,no meg lassú
duree54
-
orbano
félisten
-
jgyorgy
csendes tag
Én is nagyon várom már, jó lenne két 64es raid0-ban.
Bár szerintem (és ahogy előttem is írták) nem fog érezhetően gyorsulni a rendszer.
Tesztek alapján pedig boot idő elég sokat javul, de na ki kellene próbálni
Mellesleg a halkság vagy inkább hangtalanság sem elhanyagolható tényező. -
nagyúr
Az a baj, hogy nekem a notimban egy hely van. Legalább 128-as kellene, de leginkább 256-os. Hacsak nem akarok külső tárolóval rohangálni. Sokszor akartam venni, aztán meggyőzőm magam, hogy ennyi pénzért inkább többet várok a rendszerre.
-
Oliverda
félisten
10K körüli összegnél többet én nem adnék érte. Ez az egész SSD téma még mindig nagyon gyerekcipőben jár. 3-4 év múlva kis túlzással úgy fogunk ezekre a meghajtókra visszatekinteni mint most az első 32-64 megás pendrive-okra.
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
mv
aktív tag
Úgy látom, hogy hiába várok egy olcsó PATA csatolós modellre.
Figyelem! A felhasználó a nyugalom megzavarására alkalmas képi és hanghatásokat produkálhat.
-
lapa
veterán
azért a notikban általában cserélhető az optikai bigyó, aranyárban meg lehet kapni hdd keretet bele. szóval reális lehet a váltás, csak be kell tolni néha bakupra meg másolgatásra a régi, nagy hdd-t. ha nincs hotswap, akkor persze nem túl kényelmes.
nekem az ebank alkalmazás nagyobb, mint az egész luniksz programostól-mindenestől, mert egy egész virtuál wint kell fenntartanom miatta.
ettől függetlenül is úgy gondolom 64 giga alatt nem lenne érdemes bevállalni, de azon már reálisan elfér a rendszer, a programok meg az adatok, mondjuk filmeken meg archívon kívül. persze ott van még a torrent stb., szóval a 64 giga is soványka lehet. pláne játékok gyorsítása eleve lényeges, és azokat is rá kell pakolni...
-
Strezi
őstag
Én is megcsináltam ezt a tesztet: 2 másodperc alatt van, 13 723 560 654 byte.
A cikkhez pedig:
Én nem ugranék bele ész nélkülegy olcsó SSD váásárlásába. Talán csak akkor ha notiba kellene és tudnám tesztelni milyen a valós használat mellett.
Igencsak jó SSD kell, hogy kompromisszummentes legyen a használata a mindennapokban.
Nekem nagyon bejött az Intel X25M-80 G1 rendszervinyónak. Valmi brutál ahogy indul a gép, pedig itt a cégnél nem kevés appl megy alapból. A többieknél ez két perc fölötti idő, jelemzően 1TB-s vinyókkal nekem pedig 15mp. Viszont evvel meg oda kell figyelni, hogy ne legyen defrag, restore point-o kletiltva stb stb mivel nincs TRIM.
Igazából egy SSD szerintem teljesen más felhasználásra optimális mint egy HDD. Nekem pl nincs virtuális memória, inkább csak azokat a progikat indítom el, amire éppen szükségem van. Ez viszont nagyon gyorsan történik. Ugyancsak adott mellé 1,25TB hdd, meg gigabit fileserverek. Otthon pedig 1GB NAS, szintén gigabiten. Na, így tényleg gond nélkül elférni 80 GB-on
[ Szerkesztve ]
Deye rendszerek felügyelete, javítása - Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
atti_2010
nagyúr
En nem riadnék meg egy 60Gb példánytól, pláne ha Intel bácsi vágna oldalba vele, de én a 30 Gb is kijövök , most 25 foglalok vagy 12 szoftver van installálva, de ezen szerintem kar vitázni mivel erősen egyéntől függ.
XuChi:Azért azt megnézném hogy betöltésnél hogyan veri el az SSD-t, meg ha 4 drótozol SATA 0-ba akkor se hiszem.
[ Szerkesztve ]
1.Asrock FM2A88X+ Killer,A10-5800K,Kingston 2x4Gb 2400Mhz,Int X25-V SSD,SF Pro S.F.-450P14XE. 2.MSI-A75A-G55,A8-3870, Kingston 2x2GB2000, MSI R9-270, Zen 400.
-
dabadab
titán
En a masik oldalt kepviselnem: nekem egy 16 GB-s OCZ Throttle van, ami nem is "igazi SSD", hanem eSATA pendrive, a maga kategoriajaban nagyon szereny teljesitmennyel. Erre koltoztettem at a rendszer egy reszet (az /usr konyvtarat meg par masikat) es durva gyorsulast hozott az addigi 500-as Samu HDD-hez kepest. Gimp, OO.o, Firefox pillanatok alatt indulnak, apt-get installnal az adatbazist egy pillanat alatt vegigolvassa, nekem vastagon megerte azt a tizenparezer forintot (mondjuk ez meg az aremelkedesek elott volt).
DRM is theft
-
Chaser
legenda
válasz TESCO-Zsömle #61 üzenetére
Nyilván előtte kiszórják a készleteket, bár ebből sztem nem halmoznak fel olyan rengeteget, meg nyilván nem egyik napról a másikra fog ez menni, inkább egyik fél évről a másikra, vagy egyik évről a másikra...lényeg hogy kezdődjön el
-
TESCO-Zsömle
félisten
-
Chaser
legenda
Erről beszélsz? Pár napja még 30k bruttó volt. Ezt sztem tipikusan notikba vagy EE gépekbe találták ki, ha nem is gyorsabb egy 7200-es asztali hdd-nél, de hangtalan és keveset eszik. Én ezen filózok, nettoban már kellemesebb ára van. Vagy inkább egy 320-as WD, ami nettoban fele ennyibe se kerül, de 5x akkora, cserébe lassabb...valszeg utóbbi mellett döntök.
Noti vásárlás előtt azért megleshetted volna milyen csatolású hdd-vel szerelik a gépet_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
GReddy
tag
Kiváncsiságból megcsináltam:
Meglepő: SSD-nél 7mp (14GB) HDD-nél 21mp. Annyit azért hozzátennék, hogy a HDD-s telepítés legalább bő fél évvel öregebb, úgyhogy szerintem nem fair a teszt, bár a különbség látványos. (Igaz, elég csekélyszer nézem a rendszermappa méretét, bootidőben NEM jelentkezik érezhető különbség)
Egyébként a stílusod undorító. Gratulálok hozzá.
Dominate the woods... The Bowhunter.
-
Alchemist
addikt
Remélhetőleg pár éven belül a flash NAND technológiát is leváltja majd valami újabb, gyorsabb, megbízhatóbb... és remélhetőleg olcsóbb.
Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.
-
GReddy
tag
Egy ilyen Kingston-t nyúzok 64 (valójában persze csak 59.63Gb) gigásat. Én nem akarom senki jókedvét, és optimizmusát letörni, de ez az "olcsó" Kingston:
Rendszernek vettem az új gépembe, ami egy Core i7 4Gb DDR3-mal. Egyetlen milliméterrel sem gyorsabb (sőt) a "régi" terás Samsungomnál. Milliméterre ugyanazok a valós képességei file-műveletek alatt (sőt, mintha kicsit lassulna, harmadik hónaposan), egyetlen dolgot leszámítva: Standby állapotból a W7 sokkal gyorsabban visszaáll az SSD-ről, mint HDD-nél volt ugyanez az idő. (soha nincs kikapcsolva a gép) De ez is érthető, ha végiggondoljuk, hogy az SSD-nek nem kell felpörgetnie x db tányért, fél kiló mechanikát mozgatnia, csak tölt, és kész. Én csalódtam benne, ennyi pénzért SOKKAL többet vártam a nagy fene agyonhype-olt SSD-től. Ha lehetne, visszavinném, és az árából inkább vennék valami mást. Ja, és még egy apróság - az én böszme nagy dobozomban NEM VOLT beépítősín, fabrikálni kellett hozzá távtartókat. Pfffff... Ötvenezer+ -ért.
Azon viszont gondolkodtam, hogy egy laptopba jó lenne. (Ekkor derült ki, hogy a noteszemben IDE buszos HDD van... Két kilóért inkább nem kommentálnám.)
Egyébként sima normális SATA csatik vannak rajta.Dominate the woods... The Bowhunter.
-
Chaser
legenda
válasz TESCO-Zsömle #53 üzenetére
Ezek a fejlesztések fogják csökkenteni az eladási árakat...remélhetőleg. Most nem tudom milyen árréssel dolgoznak, de az új tech-ről azt rebesgetik, hogy a mostani ktsg-eknek töredékére fog kijönni a gyártás ráadásul hosszabb élettartamú terméket tudnak gyártani. Ha ez tényleg igaz simán felezhetik, harmadolhatják az árakat, nekik bőven meglesz a pénz és mivel olcsóbb lesz többen veszik, sok kicsi sokra megy...onnantól kezdve alap lesz notikban, netbookokban, rendszernek mindenki megengedheti magának, tehát a potenciális vásárlók száma akár 10-zel is megszorzódhat a jelenlegihez képest.
szerk: dabadab : Ez biztos, tavasszal 5k bruttóért lehetett kapni 2 gigás dd2-t boltban, ha itt ennyi vajon USA-ban mennyi volt? 13-17$?
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
válasz TESCO-Zsömle #53 üzenetére
"Csak rájöttek, hogy viszik ezt 400-ért is, úgyhogy kapzsiság előre!"
Azert ha megnezed a memoriagyartok profitjelenteseit, itt nem igazan arrol van szo, hogy most nagyon megszedtek magukat az aramelessel, hanem elkerultek a csodot.
DRM is theft
-
TESCO-Zsömle
félisten
Az előállítási költség most is alacsony, csak ebből a felhasználó semmit se vesz észre. Ha elolvasod a cikket, láthatod, hogy annakidején, mikor piacrakerültek az olcsóbb SSD-k, nem 400, hanem inkább 200 pénzbe kerültek. Csak rájöttek, hogy viszik ezt 400-ért is, úgyhogy kapzsiság előre! Rengeteg hírt olvastam új technológiákról az ipar minden szegmenséből, ami az adott temék előállítási költségeit csökkenti, és alig néhánynak volt hatása a bolti árra. Úgyhogy én azokat a fejlesztéseket várom, amik az eladási árakat csökkentik.
(#33) orbano: Nem. Én azokra gondoltam, akik érthetetlen szavakat írnak, 1-3 betűvel odébb rakják a szóközt, és a többi... Őket nem bántja seki, hát engem se. Ember vagyok, belefér. Főleg itt, ahol semmi jelentőssége a hibának... Persze, erre lehet mondani, hogy igénytelenség kérdése, de kettőn áll a vásár.
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
orbano
félisten
amíg nem tudod miről beszélsz, szerintem ne írkálj be ide ilyen marhaságokat. az egy szál 100/80-as SLCs samu SSD ronggyá veri a sz*r kis raidedet mindennapi használatban. ahogy említették előttem is: random read. az esetek 99%-ban egy vinyó ilyen felasználás mellett üzemel. persze leszámítva a különböző célterületeket, de most ugye desktopról beszélünk.
csak egy tipp: mérd le, ha totalcommanderben SPACE-t nyomsz a windows könyvtárra, mennyi idő, míg kiszámolja a méretét. küldj egy privit, repüben visszaküldöm, hogy a szaros SSDm mennyi.[ Szerkesztve ]
A vér nem válik VAZZE!™
-
orbano
félisten
válasz Joachim21 #42 üzenetére
nem szoták megadnim hogy hány órát képes üzemelni: MTBF értéket szoktak megadni, ami egy megbízhatósági mérce, semmi köze nincs a várható élettartamhoz.
ha pedig elfogy az újraírások száma, akkor read onlyvá válik a lemez, adatvesztésről szó sincs!
az 500000 órát meg ha nem tudod átszámolni évekbe... hát erre mit mondjak?A vér nem válik VAZZE!™
-
orbano
félisten
én a teljes munkakörnyezetemmel teljesen jól felfértem win7tel egy 32-es ssd-re. persze ehhez némi trükk is kell: ki kell kapcsolni, vagy legalábbis minimális szintre redukálni a rendszervisszaállításhoz elhasznált területet. bár mint ha ez nem lett volna olyan túlzottan szignifikáns. de ez, plusz a hibernálás, plusz a virtuális memória elég sokat el tudnak enni, szóval a win7 körmére kell nézni
A vér nem válik VAZZE!™
-
törölt tag
válasz Depression #41 üzenetére
egy otthoni gepen egy tetszoleges felhasznaloi program gyors inditasa sztem csak kenyelmi funkcio, semmi mas. ha dolgozni ulsz le tobb orara, akkor is szinte mindegy h az adott fejlesztokornyezet/grafikai program/valamiszerkeszto mennyi ido alatt indul el.
nem keverem, probaltam szamomra logikusan modositani az ssd felhasznalasat az altalanos igenyekhez igazitva a programokkal. a 'gyors legyen' es a 'gyorsan induljon' meg nem ugyanaz. egy videoszerkeszto nyilvan nem attol lesz gyors, hogy a program maga honnan toltodik. viszont erre hasznalni ssd-t nem tul celszeru. kepszerkesztes eseten pl szoba johet, ahhoz jogosan keveslik a 20-30G-t, ha valaki dolgozik. egyszer-egyszer viszont nehogymar ne legyen mindegy h mennyi ido alatt ment egy kepet v csinal 'undo'-t. -
XuChi
addikt
Hát én a 2x1tb 103sj-met nem cserélem egy darabig. Elveri az ssd-t nem kicsit.
280mb olvasás és 198mb írás. Ezek az ssd-k meg ócskák. 30mb írás? LOL miaz?
-
Chaser
legenda
válasz TESCO-Zsömle #3 üzenetére
Azzal hogy soha óvatosan, dolgoznak egy projecten, ami töredékére csökkenti az előállítási ktsg-et, előbb-utóbb meglesz az eredménye. Már most is van bruttó 30k-ért kingston, ami nem a leggyorsabb, de tavaly ilyenkor az is elképzelhetetlennek tűnt.
Kendek: Az a baj, az F3-at nem tudod beletenni notiba. Én most vettem notit, erősen gondolkodok hogy beszerválok egy SSD-t, de még várok vele. Na ott lenne igazán áldásos hatása egy SSD-nek Vannak 7200rpm-ese 2.5-es hdd-k, de hangosak meg jóval elmaradnak egy asztalitól még úgy is...
-
Joachim21
őstag
Én meg 500Gigásokra várok, 14K környékén! Addig úgysem fog elterjedni, amíg nem lesz pariban a hagyományos merevlemezekkel az ára. Ami engem zavar még, hogy mindig megadják, hogy ennyi és ennyi órát tud üzemelni, van ahol azt is, h egy cella hányszor írható. Utána? Adatvesztés? Vagy nem kell ettől tartani? Foggalmam sincs mennyi 500.000 óra napokban, vagy években, de engem ez is zavar.
Aki kérdez az hülye, de aki nem kérdez az is marad.
-
rup1u5
nagyúr
Ez nekem még mindíg drága.
Nem butított, hanem valóban gyors, 64GB-os SSD-ket várok 20K alatt.
Addig elmehetnek lecsót kapálni.Why don't you knock it off with them negative waves!
-
törölt tag
nem nagyon ertem h a rendszervinyo miert jelent programokat is. rendszervinyo sztem annyit jelent h az operencias rendszer arrol fut es kesz. ami jo pl akkor, amikor feltapaszkodik, mert gyorsan, meg amikor eloszor nyulsz hozza fajlokhoz. jo esetben a masodik beolvasaskor meg a filecache-ben van (win7-en nemtom hogyan mukodik, hasznalja-e aktivan erre a memoriat), tehat innen kezdve kenyelmi szolgaltatas, hogy a programok (foleg a jatekok) gyorsabban toltodnek-e.
swap-nek is jo (leszamitva h nem tudni az elettartamanak mennyire tesz jot) a merete miatt, de sok memoria reszint kivalthatja, egy alap win/lin is elfer rajta (a rendszer), tehat szerintem igy van letjogosultsaga.
meg a sokat emlegetett raid-ek, ha csak a sebesseg szamit, ar nem. es a fogyasztasuk is jo.
tehat az ssd nem szent gral meg mindig, viszont letezik egyre tobb felhasznalasi mod, ahova nagyon jo. az otthoni jatekgep egyelore nem feltetlenul ez ekkora meretben.mod:
eleg sok munkaval ugyan, de valoszinuleg megoldhato lenne linkelgetessel, hogy a felhasznalt programokbol is a tutira kello fajlok az ssd-rol toltodjenek. igy nem kell az egesz programnak az ssd-n foglalni a helyet, viszont elmeletileg elerheto szep gyorsulas.[ Szerkesztve ]
-
Flame_
tag
Félreértés ne essék: szerintem sem elegek ezek egy csomó helyre. Pl. az én álom-gépembe sem Például azért, mert az én rendszerpartícióm is nagyobb, mint 32-40 GB. 64-80 inkább, igen. Öcsém leendő új gépébe viszont simán jók lennének. És elég sok igény jelen van azért a piacon... Ezek a cuccok már kétségtelenül jobb áron vannak, mint a korábbiak, ami némi örömre ad okot. Egy teszt pár kurrens HDD-vel és SSD-s nagytesókkal lehet hogy kicsit több örömöt tartogatna (vagy éppen nem).
Viszont bármilyen működési paraméter vagy bizonyos feladatok alatti "sebesség" az nem hit kérdése. Az ennél egzaktabb dolog. Mondjuk mérhető valós használat alatt És ez tök független attól, hogy "normális" áron vannak-e korrekt méretű SSD-k, vagy sem. Ahogy az is ostobaság, hogy mondjuk egy 40 MB/s folyamatos írású valami egyszerűen csak "háromszor-négyszer lassabb", mint egy 120-160 MB/s folyamatos írású. Igen, folyamatos írásban annyival kevesebbet tud, annyival lassabb. Meg még annyi minden másban is eltér... ezt kell mérlegelni az igényekkel együtt. Nem csak lökni egy-két népszerű mantrát. És minden relevánsat mérlegelni kell, nem csak egyetlen paramétert vagy egyetlen igényt - bár ez ugye mindig egy vonzó út, lásd MP, GHz, VRAM mennyiség, stb.
Én megtettem: nekem itthonra egyelőre drága ami jó lenne, de jól haladnak vele, vannak bíztató irányok. Ja, és nem volt szempont, hogy egy átlag évente előforduló, nagyságrendileg egy órás műveletet végezzek gyorsabban És ez sehol sem az igazából. Ez a kis mütyűr így is (elvileg) ~20-25 perc alatt telerakja magát ha nagyon kell - mi a probléma a telepítéssel akkor? -
Depression
veterán
Csak lestem, hogy mi ezekben a 'jóárasított'. De aztán olvastam itt, hogy mekkora áremelkedések voltak. Nem vagyok napra készen az ssd-s árakkal, mert nem az én súlycsoportom. Nekem 64 giga is kevés rendszer+programoknak (játékok). Attól pedig nem lennék boldogabb, ha 5 másodperc alatt bekapcsol a gép, de a pályabetöltéseknél ugyanúgy eltelik akár egy perc is.
2db 320-asom van raid0-ban, és online játékoknál (battleforge) így is halálra unom magam, míg a többiekre várni kell.Orr alatt hordott szájmaszk pont annyit ér, mint a herére húzott koton.
-
anulu
félisten
160-as boot winchesteremen 12GB-ot eszik a windows 2008 r2. nem friss telepites, role-ok, feature-ok hozzaadva, beallitva. szerintem egy 40-es boven eleg lenne nekem. (ofc pagefile nem boot vinyon van )
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
Ren Hoek
veterán
Hát ami most elérhatő áron van, az a 30 gigás. Ezen képtelenség elférni, direkt próbáltam 30 gigás particiót csináltam Win7-nek. Egy játék sem volt fent, mindent a d-re raktam. Volt pár program, de összességében nemsok, egy csomót már a d-re kellett tennem. Személyes file-ok nulla szinten voltak rajta.
Szvsz rendszernek elég, meg alap programoknak. Boot időbe nem hal bele az ember, ha 10 sec-el tovább tart - Samu F3-al ígyis nagyon gyors szerintem. Rendszer szinten meg azért a 4 GB-os DDR3 kittel szerelt gépeken, ahol van mondjuk win7-ben superfetch és előre betölt egy csomó dolgot, meg 32 mega cache van a vinyóban, nemhiszem hogy olyan drasztikusan tudna sebességet növelni egy ilyen jóárasított SSD. Nembeszélve arról, hogy 35 mega az írása, ami azért kb 3-4x lassabb a Samu F3-nál. Telepítéskor ez bizony gázos lehet.
Ahol meg tényleg kéne, játékok betöltése, programok sokkal gyorsabban betöltődnek, arra meg nemelég 30 giga mert kifut belőle az ember nagyon hamar, és állandóan az a dilemma, hogy mit töröljön le. Én így voltam 30 gigával, és utáltam.
Sys minimum 60 giga, SSD-vel ez szuper lenne, csak nem 55 rugóért.
-
orbano
félisten
válasz TESCO-Zsömle #28 üzenetére
te megsértődsz, nem törődve a javítással, és az OK gomb megnyomása előtt sem olvasod át. akkor te is analfabétának tartod magad?
A vér nem válik VAZZE!™
-
Flame_
tag
Dióhéjban: én is szeretnék 1 TB-os Samu F3-ast, csak éppen adattárolásra (pl HD filmek). Ebben az SSD valóban nem nagyon jó.
Viszont rendszernek meg szívesen vennék egy SSD-t - akár ilyen "csökkentett képességűt" is. És tudod miért? Mert a rendszertaszkok futtatása, bootolás, átlagjúzer méretű fájlokkal szórakozás, programindítás egészen más paraméterek mentén skálázódik általában, mint a nagy fájlok mozgatása során fenntartható sebesség. Ott aztán cseszheted a bencsmarkjaidat, meg a szép kövér írás/olvasás értékeidet.
Választani meg válaszd azt, amit szeretnél De ne hasonlítsuk össze a kerti munkára feltalált ásót meg a kávéskanalat.
Válasz marcias (#17) üzenetére:
"de mondjuk akinek sok telepített játéka van, vagy mondjuk CAD-del, Adobe programokkal dolgozik, és azokat is szeretné gyorsan indítani, akkor inkább a 64-es, 80-as meghajtók jöhetnek számításba, azok meg még igen messze vannak a 20-25k sávtól."Tökéletesen igaz! Csak éppen a felsorolt tevékenységekre kihegyezett gépek (játékgép/munkaállomás) amúgy se a gyengusz irodai kategóriába tartoznak, nem? Ebben az ársávban szvsz érthető a hírben található (wannabe-)népmeghajtókhoz képest látható felár.
[ Szerkesztve ]
-
Egzee
őstag
Eléggé macerés lehet elférni 30 gigán (akár még egy 60-ason is) egy win7 ultimate-el... Én is akkor vagyok hajlandó venni, ha nem kell egy ezrest leszurkolnom 1 retkes gigáért... Én nem fogok valami tetves pénzéhes céget az ajánlott fogyasztói ár 2x-esével támogatni...
Aki a boom előtt vette, az jól tette! Igaza volt, jól járt, mert biztos jók!
Zsömi-Jin álljatok már le!? Mi ez a szánalmas veszekedés? ELTÉVESZTETT EGY RETKES LY-T! Kit érdekel?
[ Szerkesztve ]
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz Jim Tonic #27 üzenetére
Gondolom te még sosem siettél, vagy vétettél hibákat.
Járnak ide komplett analfabéták is, mégsem feszítem őket keresztre, vagy hozom kellemetlen helyzetbe. Nincs értelme, mert vagy meg sértődik, vagy nem törődik vele. Aki meg megfogadná a tanácsot, az az esetek többségében úgyis elolvassa mit ír, mielött rákattint az "OK"-ra.
mod.: OFF
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #12 üzenetére
A cikk valóban jó, ugyanakkor szánalmas, hogy a borzalmas helyesírásodra figyelmeztetve még Te vágsz vissza.
-
dabadab
titán
Nekem van itt a gépemben 2 TB HDD meg 16 GB SSD. Egyik sem képes kiváltani a másikat, a HDD egyszerűen sehol sincs az SSD-hez képest random readben (márpedig az esetek elsöprő többségében az kell, az SSD-n kb 1:60 az írt / olvasott byte-ok aránya (és csak azért, mert viszonylag gyakran frissítem a rendszert)).
DRM is theft
-
félisten
Végre elkezdődhet az igazi árverseny.
"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
Overlocker
veterán
Azt hiszem itt az ideje egy 4x30GB Raid-et összehozni
-
parkr
őstag
kezdik elérni az elgondolkodtató árakat
-
marcias
őstag
Ja és még annyi, hogy a széleskörű elterjedéshez ugyebár notebook téren is kéne villantani, az rendes keresletet is generálna, csakhogy ott nem lehet "bootdrive"-ozni, mert a notebookok 95%-ába csak 1 HDD fér. Szóval ott egy az egyben ki kéne váltani a HDD-t, ami meg elég necces, főleg hogy ma már egy 320-500GB-os HDD-vel szerelt gép alapnak számít.
-
DV
senior tag
Aki 30-40 GB-os SSD-t szeretne rendszernek, az gondolja meg es szamolja at 3-szor, hogy eleg lesz-e ekkora kapacitas, hiaba egyre olcsobb; de ha nem eleg a meret, akkor megegyet venni kell. A sebesseget nem firtatom. (Nekem a 30GB nem eleg rendszernek+progik.)
-
marcias
őstag
Hát, adattárolásra még 1-2 évig biztosan luxus lesz. De a Kingston is boot-drive-ként árulja. Szóval Win+programok tárolására tökéletes, és elég is ennyi.
Mondjuk persze kinek mennyi telepített programja van. 30-40 GB valószínűleg Win+Office+korrekt program alapcsomagnak elég, de mondjuk akinek sok telepített játéka van, vagy mondjuk CAD-del, Adobe programokkal dolgozik, és azokat is szeretné gyorsan indítani, akkor inkább a 64-es, 80-as meghajtók jöhetnek számításba, azok meg még igen messze vannak a 20-25k sávtól.
[ Szerkesztve ]
-
Metalfan
senior tag
3 feltétel kell teljesüljön ahhoz, hogy SSD-t vegyek (a 4. az, hogy legyen rá pénzem): 1: SATA3 port, 2: legalább 250 MB/s olvasási sebesség, 3: 64 GB max 20k-ért. Elég messze lesz, úgyhogy egyelőre maradok HDD-nél. Ami a "boom"-ot illeti, szvsz még idén sem lesz, de jóindulattal is csak jövőre vagy inkább 2012-ben lesz, addig a chipgyártók nem fogják annyira levinni a NAND chipek árát.
-
ambrus14
tag
Ahoz, hogy én is megengedhessek egyet magamnak még sokat kell várnom úgy érzem! Maximum ha a 256gb-os lesz 20as környéke akkor talán...
Xbox 360 user - Gamertag: AMBRUS144
-
szki
őstag
Próbálj ki egy ssd-s gépet! Teljesen más érzés.
Hogy csak 35MB/sec ír? Oké, de melette 0,1 ms az elérési idő!
Futass le egy random 4k tesztet a Samudra, és hasonlítsd össze az SSD-s topicban látható eredményekkel
A sima HDD írása random 4k esetén 2 MB/sec alatt van...[ Szerkesztve ]
-
freeapro
senior tag
meg a boom elott vettem egy 64GB-os CSX-et 35-ert az Aqua-ban, ennyiert azota se kapni
rencer meg a telepitett programok vannak rajta, gyors, jo, elegedett vagyok vele
multi gamekban mindig elsonek toltok be
szal jo, csak az ara durva -
MODERÁTOR
Ezek még bőven drágák így is, és ha melléteszem az 1 terás Samu F3-amat ezek mellé az olcsóbbak mellé, hát már nem csak árban jobb választás, de írási sebességben is vagy kétszeresét tudja, de akár egyeseknek még a háromszorosát is nagy fájloknál.
Nem is tudom, hogy melyiket választom. -
Ren Hoek
veterán
Nekem az ideális, 2 db 30 GB-os 200 read, 150 write-os, 60 GB-os RAID tömb. Ezért hajlandó lennék kiadni 45-50 rugót. Ugye raid-ben még elméletben duplázódik is a sebesség.
Kérdés, hogy gyorsabb boot time, meg úgy alapvetően az elérési idő 0.1 ms, megérnek-e 50 rugót. Mert pusztán kényelmi szolgáltatás, azt be kell ismerni. Tároló értéke egyenlő a nullával. 60 GB pillanatok alatt betellik.
Meg egyelőre jelen pillanatban nincs is ilyen áron ilyen cucc. (Mondjuk a Patrion 30 gigás cuccát lehet kapni Neweggen 20K-ért Ősembernél 26K-ért, és az mondjuk majdnem megfelel ezeknek a specifikációknak)
-
marcias
őstag
válasz TESCO-Zsömle #3 üzenetére
A tavaj még idén is "ly"-nal írandó. Amúgy a cikk érdekes.
-
Devid_81
félisten
Eleg sovany tudasuk van ezeknek.
Ok, hogy "olcsok"...
-
TESCO-Zsömle
félisten
-
törölt tag
jaja, már én is várom
20 alá menne egy 30-40 GB-os, vennék rögtön -
FRENK1988
veterán
Nah lassan bekövetkezik az áresés. Csak így tovább
Nem a lóerő öl, hanem a NYOMATÉK! :)
Új hozzászólás Aktív témák
- 3D nyomtatás
- Trollok komolyan
- Mikrotik routerek
- One mobilszolgáltatások
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós topik
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- AKCIÓ! 10TB Western Digital DC HC330 HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung 980 PRO NVMe 2TB M.2 PCIe SSD
- 4TB CRUCIAL P3! GARANCIÁVAL/SZÁMLÁVAL, ÁRON ALUL! 0 óra, 0 GB!
- kiváló állapotú 500GB USB3.0 külső 2,5" hordozható merevlemezek .
- Golden Series Silicon Power microSDXC 32GB UHS-I V30 (SP032GBSTHDV3V1HSP) + ünnep alatt is
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest