- Vezeték nélküli fülhallgatók
- ASUS ROG Ally
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Gaming notebook topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen RAM-ot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
radi8tor
MODERÁTOR
Szerintem lapozzunk!
-
bhonti
aktív tag
Aha. Ha valaki felelőtlen, vagy nem számítunk valamire, haljunk meg. 1000 km-ekre tőle akár. Természetes módon. Értem én, értem, csak fel nem foghatom...
-
der medve
csendes tag
I. Csernobilban hanyagság és emberi mulasztás történt, ami ellen semmi sem véd.
II. Fukusimát törésvonalra építették, a földrengést repedés nélkül kibírta (mert erre tervezték) de utána jött egy cunami amire senki sem számított, mert addig nem volt rá példa.Észrevétel: Euban se törésvonal sincs, de még cunami veszély sincs, de az atom gonosz! És az megvan, hogy a hőerőművek környékén nagyobb a sugárzás mint például Paks környékén?
-
bhonti
aktív tag
Akkor biztosan jólesik néha egy kis Csernobil meg Fukusima is mellé, a fene biztonságos atomotokhoz. Tudom, demagóg vagyok, meg primitív, vagy álmodozó.
-
Reggie0
félisten
válasz
radi8tor #227 üzenetére
Mert a kisebb, azaz a napenergiaval osszevetheto teljesitmenyu eromuveknel nem kell duzzasztani se, boven eleg egy nagy esesu folyot valasztani es a turbinahoz csovekkel elvezetni a viz egy reszet.
Nyilvan ha par 100 MW-os eromurol van szo mar mas a kep, de az 0,1..5 MW kategoriaban sokkal kornyezetbaratabb mint a szel vagy a nap. -
ignorant
senior tag
válasz
#32839680 #200 üzenetére
Miert istenit sok ember egy bizonyos asset-et? Ez a legrosszabb strategia amit barki kovethet, diverzifikalni kell a vagyont nem fanatikusan egy dolgot imadni.
Az arany is nagy reszben spekulativ piac. Tanulmanyokban olvasni, hogy a legkevesbe hatekony modszerrel kb 800$/oz-ba kerul banyaszni es hogy a forgalom kb 70-80% spekulativ.
En szeretem az aranyat is (es az osszes nemesfemet btw), de a BTC 2013-ban az egyik legjovedelmezobb "befeketesnek" bizonyult amit "halando" ember elerhet.
Barki fel agysejttel kiszamlohatja ez alapjan, hogy milyen lehetosegek voltak bitcoin spekulacio teren.
A protocolban rejlo potencialt altalban azok ismerik fel akik a technikai hatterret megertik (nem holmi ujsagirok iromanyai alapjan vonnak le kovetkeztetest).
Szamomra a bitcoin = penz 2.0
-
Jézusom.
-
der medve
csendes tag
válasz
radi8tor #225 üzenetére
Ha nem nézzük, hogy elő is kell állítani akkor persze. De akkor az atomnál se nézzük azt, hogy kiégnek a fűtűelemek... Ne legyünk már sötétzöldek. Vagy mindent vegyünk figyelembe, vagy semmit.
Napenergia: Baromi környezetszennyező a cellák előállítása, kicsi a hatásfoka. *
Szélenergia: Itt viszonylag jó hatásfokról beszélünk, de a karbantartási költségek őrületesen magasak. ***
Atomenergia: Teljesen tiszta, magas hatásfokkal rendelkező, biztonságos (karban kell tartani és nem törésvonalra építeni, ahol még cunami veszély is van), csak a fűtőelemeket kell elásni, vagy megoldani a tárolásukat másképp (Mariana árok miért nem jöhet szóba? Semmi sincs ott és jó mély) *****
Hőerőmű: Jó hatásfok, de kevés környezetszennyezőbb dolog van mint ez. **
Vízerőmű: Jó hatásfok, csak egy komplett folyó élővilágát pusztítja ki / változtatja meg. ****A jelenlegi legjobb választásunk az az atomenergia, a sötétzöldeket pedig le kell szarni.
Okoskodtam picit -
CrusherW
tag
válasz
#32839680 #230 üzenetére
Az atomenergia nem tiszta, ez tény. Viszont a környezetre gyakorolt hatásának és a belőle kinyert energiának az aránya talán a legjobb. A kiégett fűtőelemeket pedig szerintem nehezen tudnák fissziós bombába használni. Ha pedig - ahogy a napenergia kapcsán érintetted - az előállítást/helyigényt/hűtést és egyéb járulékos környezeti hatásokat is belekalkuláljuk, az még tovább árnyalja a helyzetet.
Nekem a megújuló energiaforrásokkal inkább az elérhetőségük miatt vannak fenntartásaim. A sivatag közepén nem tartom ördögtől való dolognak a napenergiát kihasználó erőműveket, de Magyarországon nem biztos, hogy könnyen megtérülne, este pedig nem termel. A szél se fúj mindig, és úgy általában minden forrásnak megvan a saját hátránya. Valószínűleg az egyes erőforrásokat helytől függően különböző mértékben lehet/kellene kihasználni. Egyszerre többet.
A problémát abban látom, hogy az atom szitokszó lett az egyszerű ember fejében. Úristen, a bitCoin bányászat energiát emészt fel, ami miatt majd Pakson egy újabb reaktort kell beüzemelni (sic!), és ennek a rossz dolognak a forrása a bitCoin, következésképpen az is rossz - csak úgy mint az atom.
Ha csak 20 évet mondanának, még látnám esélyét, hogy megélem az első terveket... Talán még nem olvastad, ez szerintem egy remek történelmi összefoglaló a témában: Jéki László: A ganajtúróbogár hassalja (nem mai cikk, de annak idején nagyon olvasmányosnak találtam)
-
CrusherW
tag
válasz
radi8tor #227 üzenetére
Lehet, hogy ironikus volt, mivel a víz maga tiszta, ezáltal az erőmű is - érted, megmosta... Az a pár hektár föld, és a folyószakasz teljes
kiirtásaátalakulása pedig pusztán formalitás. Felteszem, ha moderátorként hagynád elburjánzani ezt az off-topicot, pillanatokon belül minden kriptografikus-közgazdász-programozó-politikusról kiderülne, hogy keresztféléven energetikát tanult köztársasági ösztöndíjjal, és valójában az egész téma fekete-fehér, kizárólag eredendő rossz és jó tulajdonságokkal. -
ignorant
senior tag
Latom nehezen megy a szoveg ertelmezes es kihagysz szavakat.
Ha ugyes vagy tudsz vele sok penzt vagy bitcoin-t keresni.
Tehat, nem mindegy hogy milyen donteseket hozol.Pl. Milyen minert mikor veszel, mikor adsz el BTC-m, vagy vasarolsz dolgokat a termelt BTC-bol.
A gep keszitoi gondolhatod hogy nem fognak olyat nyiltan irni, hogy ha bizonyos szintre novekedik a bitcoin network szamitasi teljesitmenye, akkor a 15K-s eszkoz max papirnehezeknek lesz jo
pedig ez az igazsag.
-
hunbi
tag
válasz
#32839680 #217 üzenetére
Igen, de azért helyeznek bizalmat az országba mert úgy gondolják, hogy meg tudja majd fizetni a kamatot. Baromira nem érdekli őket, hogy a gazdaság, vagyis mögöttes tartalom értékteremtés révén fogja az ország a kamatot fizetni és törleszteni a törzstőkét, vagy pedig az emberek megtakarításait fogja lenyúlni, vagy valami csalásból szerez pénzt hozzá... Egész addig amíg ez biztosnak látszik.
A btc nél nincs gazdaság viszont növekszik az értéke. Azért szavaznak bizalmat mert hosszútávon árfolyamnyereségre számítanak. Nem kamatra mint az országok hitelezésénél. A befektetőt nem érdekli, hogy én ingatlanfejlesztéssel értéket teremtek, vagy kaszinóval lenyúlom a népet. Neki pénz kell. A btc pedig amíg növekszik a rendszere, várhatóan növekedni fog a kereslet, a kibocsájtás pedig lassul. Ez elég bizalomgerjesztő hosszútávú árfolyamra nézve.
Melyik ország gazdasága van egy feltöltőkártya mögött? Senkié, csak bízok benne, hogy majd le tudom telefonálni az árát. Ennyi.
-
hunbi
tag
válasz
der medve #213 üzenetére
Egy kicsit olvass utána! A készpénznek, számlapénznek igazából nincs fedezete. Már a jó öreg usában sincs hiába van aranytartalék, halvány töredéke csak.
Kedves kicsi országunk is el van adósodva, jelenleg minden lakos x összeggel tartozik az ország hitelezőinek. Akkor most mennyit is ér a pénz? Jaa hogy majd a gazdaság jövő évben befoltozza a hiányt!? Vagyis? Akkor csak jövőre fogjuk kitermelni a fedezetet????De nem, én igazából nem értek ehhez, de a lényeg, nem nem a később kibányászott izé a fedezet, hanem nincs fedezet, csak annyi amennyi bizalom van. Kb mint a többi pénznél.
-
hunbi
tag
válasz
#32839680 #208 üzenetére
És a seti rendszerébe sem tud valaki becsempészni olyan anyagot ami kívűlről jött oda mert valaki élelmes volt? Vagy a kód rá van hegesztve a rádióteleszkópra? Esetleg minden bányászgép rendelkezzen saját rádióteleszkóppal vagy mi a szösz?
Szerintem valami hasznos matematikai végtelen nem ismétlődőt kellene akkor számolni. Mint a pí, csak azt már ki tudja mióta csinálják, egy csomó idő előnyben vannak...
-
CrusherW
tag
Tulajdonképpen a BitCoin egy globális IQ teszt, ami azon a feltevésen alapul, miszerint az ostoba emberek mindig magabiztosak. Kiadtak egy rendszert, ami a múltban már többször bizonyította, hogy megjósolhatatlan mi lesz belőle. Emellett az egészet borzasztó direkt módon tették, a kód nyílt, nincs az a leírás a neten, ami ne emlékezne meg legalább egy mélyrepülésről, és arról, milyen nehéz megmondani mit hoz a jövő.
Szóval csak azt akarták megmérni, hogy hány olyan ember lesz, aki ma hallott először erről a rendszerről a pH!-n, és már most megmondja mikor, miért és hogyan megy csődbe, anélkül, hogy bármilyen matematikai és gazdasági ismerete lenne - nem, az alapvető aritmetika még mindig kevés a doktorihoz.
Persze a teszt botrányba fulladni látszik, mert öncélú óbégatás lett belőle; például hiába hangzik el tízszer, hogy a forráskód elérhető és adnak hozzá linket, akkor is lesz valaki - aki csak úgy, mint a matematikába - az informatikába is otthon van, és váltig állítja, hogy csak azért, mert egy kódnak ismerjük a forrását, nem tudhatjuk mit csinál. Még a legnagyobb klasszikusok is elhangzottak, mint a, - az internetről is el lehet tüntetni bármit (a 16 éves gimis lány után szabadon, aki csak egy képet töltött fel).
Szóval csak így tovább, a témában jártasságot, és a tudást mindig kompenzálhatjuk azzal, hogy a légből kapott tárgyi tévedést többször, és hangosan mondjuk el. Szóval, hogyne, a sok ember mind hülye, csak te vagy helikopter, ez egy hülyeség, meg összeesküvés, meg infláció, meg látni előre mi lesz, meg NSA, meg erőmű, meg "még egy Paks" (ez a hozzászóló egyébként külön díjat érdemel).
-
hunbi
tag
válasz
#32839680 #206 üzenetére
Szerinted, a hozzád hasonló szemléletű világban mennyi időnek kell eltelnie míg elterjed? Érdemes elvégezni az "életképe e" vizsgálatot mielőtt a népszerűsége tetőzött volna?
Ez itt nem a doom, hogy napok alatt meghódítsa a világot! Itt ki kell épülnie az elfogadó hálózatnak.
Mióta van bankkártya a világon? Honnan számoljuk, 40 -70 éve? A helyi közértben tán ha három éve lehet vele fizetni, de a helyi vidéki kisboltokban még mindig nem. Akkor mennyi időt is kell hagyni, hogy legyen elfogadóhely?Vagy most akkor kezdjem el én is kántálni, hogy a bankkártya (vagy hitelkártya ) az csak piramisjáték? (ami tulajdonképpen jobban rá illik mint a coinra de ebbe nem mennék bele) Mert nem is fogadják el, és csak számok halmaza, és különben sincs igazából mögötte értékteremtő munka csak a kapitalista összeesküvés lufija, ami már különben is kipukkadt már nem is egyszer és jáááj az ördögtőől való ééégessük eeeeel!
-
Reggie0
félisten
válasz
#32839680 #206 üzenetére
Az arany hasznalhato volt, de a gyongyok nem. Sot a gyemant sem volt jo, csak szepen csillogott.
A bitcoinnál mi az a plusz amire használható?
Mondjuk rainbow table keszitheto belole, esetleg SHA collosion keresesere is alkalmas lehetne.
Amúgy meg világpénz? Nem. Bejegyzett? Nem. Elfogadják minden országban? Nem. Fizethetek vele bármelyik online boltban? Nem.
Ez nagyon sok valutara is igaz.
Egyenlőre az emberek kb 100%-a olyan valutába fekteti a bizalmát, ami mögött egy jól menő ország, jól menő gazdasága a bizalom forrása. Azért fektetsz be oda, és azért értékes a valutája, mivel nem fog egyik napról a másikra bedőlni.
Ez sem feltetlen igaz. Legalabb is a bedoles resze. A bitcoinnal ismertek a kockazatok, mig jonehany valutanal jol nez ki minden es megis buko lesz. Peldaul akik kinai juanba fektette szepen bukta, pedig milyen kecsegteto volt a fellendulo es jolmeno gazdasag... De lehetne cipust is emliteni, stb. stb. . Itt minden a bizalomrol szol elsodlegesen.
Arrol nem is beszelve, hogy peldaul a svajci frank ertekenek a forrasa nem svajc jolmeno gazdasaga, hanem az, hogy megszokaskent, mint utolso menedekhely, mindenki oda menekiti a penzet a 2. vilaghaboru ota. -
hunbi
tag
válasz
#32839680 #203 üzenetére
Hogy érted hogy lesarkított? Szerintem elég konzervatívan számoltam, nem számoltam sem az autó hatásfokát, sem a közlekedési dugókat, sőt a tizenöt perc az nem mondható szerintem soknak, és akkor nem beszéltünk róla hogy a fejlett világban hol van irtózatos mennyiségű bank és ott mikkel közlekednek. Sem komplett irodaépületeiket, sem adatközpontjaikat, sem az ellenőrzőszerveiket, vagy a gazdasági kártételüket. Elképednél egy egy komplett iparág mekkora fogyasztással (vagy éppen károsanyag kibocsátással) rendelkezik világméretekben.
Az lehet, hogy te találnál olyan tényleg real-time feladatokat amiket meg lehetne oldani, de ezeket biztonságosan be is tudod csatolni a rendszerbe, úgy hogy senki ne piszkálhasson bele? És erről meg is tudod győzni a világot?
-
Reggie0
félisten
válasz
#32839680 #204 üzenetére
Ott volt a rez, a sargarez, pirit, bronz, stb. . Persze szempont, hogy csillog, de sokminden csillog es szep.
Itt egyedul a ritkasag es a nehez kitermelhetoseg szamit. Nem veletlen, hogy mas kulturakban mas volt az "arany". Pl. igazgyongy, amit lancon kivul sok masra nem lehetett hasznalni, de fizetoeszkoz volt, pont az elobbi ket szempont miatt. -
-
hunbi
tag
válasz
SebajTobias #190 üzenetére
Most soknak tűnik nekünk 1200 watt, de ha jobban megnézed egy ingázó egyszeri banki alkalmazott pl 70KW os autóval jár dolgozni. Tegyük fel fél órát autózik naponta (vagyis tizenöt percre lakik) és normál gázzal megy. Számoljuk akkor az átlagos teljesítményt kb 20KW nak akkor 10kwh energiát fogyasztott utazásra. (de közben több üzemanyagot használt mint ha áramból fogyasztotta volna el ezt a 10 kilowattórát)
Tehát még csak a munkahelyére ért be, de már elfogyasztotta a 8 órai munkáját egy bányászgépnek.
És egy ember eszik iszik számítógépet használ, fűteni kell rá, világítani, légkondizni, fizetni és adózni... És még amelyik tényleg dolgozik! Mert egy rakás főnök csak arra van, hogy a rendszer működjön, és a dolgozók dolgozni tudjanak. (a legjobb esetben)Na most képzeld el a következő szitut: ezek a félelmetes nagy fogyasztású gépek pont azért piacképesek mert kevesebb energiával több munkát tudnak végezni mint a jelenlegiek... Tehát alkalmazásukkal ki fognak szorulni a leg gazdaságtalanabb bányászok. (merthogy a nehézség növekedése miatt már veszteségesek lesznek) Vagyis ez az 1200 wattot fogyasztó izé nemhogy növeli a bányászok összesített fogyasztását hanem valószínűleg csökkenteni fogja. (Továbbmenve, az ilyen bányagép hulladékhőjét hidegebb égövön simán újrahasznosíthatják fűtésre...)
És a hasznos munka: igen jó lenne ha a titkosítási teljesítményt is újra lehetne hasznosítani, de akkor kiszámíthatóbb lenne a végeredmény szerintem, vagyis gyenge a biztonság. Képzeld el ha olyan feladatot kap a rendszer amit valaki már sikeresen kiszámolt előre!
@Dabadab
Főleg fajlagosan.
Mivel a mostani számítási teljesítmény már elegendő volna nagyságrendekkel nagyobb forgalomhoz is. Tehát a hatékonyság a forgalom növekedésével folyamatosan növekszik. (per fő, vagy per tranzakció)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A TerraMiner IV saját processzorokra épül, és egy hét alatt kibányássza a vételárat.
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Azonnali mobilos kérdések órája
- PlayStation 5
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Formula-1
- ASUS ROG Ally
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Honor 200 Pro - Moonlight White - Használt, karcmentes
- PROHARDVER matricás ház ingyen elvihető
- LG 24GQ50F-B - 24" VA / 1920x1080 FHD / 165Hz 1ms / AMD FreeSync Premium / Adaptive Sync / HDR 10
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest