- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hobby elektronika
- Milyen joysticket vegyek?
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Xmodule
őstag
Rég irtam ide de most van egy kis problémám ami a következö lenne. A HTPC-böl optikán megy ki a hang a logitech hangfalba ami tudna DTS, Dolby stb... hangzást. Video anyagom is van ami tartalmazza ezen hangokat. Na most jön a furcsaság. Az xbmc csak ugy játsza le a videokat rendesen, ha a hang "analog" üzemmodba van kapcsolva. Ha átrakom az optikára vagy pedig a HDMI-re akkor a kép vagy nagyon gyorsan megy mintha elöre tekerném vagy van olyan film ahol zöld pixelháboru kezdödik. Szoval ha a hangot állitom át analogrol bármire. Na most az analoggal csak az a bajom hogy azon nem jön ki a dts meg a társai csak sima sztereo. Ötlet?
-
oPalRx7
aktív tag
arra tud-e valaki alternatívát, ha nekem 13.1 legacy driver kell, akkor az xvba-video hogy használható? mert a catalyst-legacy-utils-t ki akarná cserélni a catalyst-utils csomaggal, ami az esetemben nem lenne annyira frankó :S
ubuntu alatt még ugye ezt használtam hozzá: https://launchpad.net/~sander-vangrieken/+archive/vaapi
én mplayer+kmplayer frontend párti vagyok sajnos vlc-t nem preferálom egyáltalán
-
Brogyi
őstag
Mivel kezdő vagy így nem tudhatod ,hogy neked daemon kell. Viszont el kell döntened daemon, vagy desktop alkalmazást használsz. A daemon szerver jellegű alkalmazás. A windows-odról rá tudsz nézni. Áramszünet esetén simán elindul magától ha a crontab-ba beírtad. A daemon háttérben futó program.
Ha nem jön több segítséged akkor folytathatjuk priviben, mert ez nem idetartozik. A Chakra új nekem is, de a többi nem annyira. -
Grisa
csendes tag
Sziasztok,
Nagyon megtetszett a Chakra a két logout-os írás után. Feltelepítve is csak elismeréssel tudok szólni róla.
Nemrég kezdetem el ismerkedni hosszas win használat után a linuxal és eddig a legszimpatikusabb disztró.
(nem mintha sok félét láttam volna már)
Van egy Atom+ION tartalmú alaplapom amit leginkább torrentre és mediaszerverre használok, valamint alkalmakként medialejátszásra.A nagyszerű leírások alapján a telepítés rendben megvolt.
Samba üzemel.
Transmisson qt + cli is fent van, megy is de...De másik gépről remote alkalmazással csak akkor tudok kapcsolódni ha fut a client alkalmazás ha kilépek belőle akkor nem és ilyenkor nem tudok hozzáadni letöltést távolról. Ez így normális?
Ha kilépek a cli-ből attól még a torrentek futnak a háttérben?Korábban Ubuntuval próbálkoztam, és ott transmission-daemon néven a háttérben futott. Itt is így van?
Esetleges gép újraindulás után (pl áramszünet) így nem tudok hozzá csatlakozni. Hogy tudom automatikusan indítani a clientet?Köszi
-
Xmodule
őstag
Még annyi lenne a kérdésem, hogy most csináltam egy új telepitést. Régional megadtam hogy Sweden idözona stockholm (mivel itt élek). Viszont nyelvnél Angolt állitotam be. Ennek ellénére csak az alaprendszer angol de pl a terminal vagy a rekonq böngészö full svéd. Most ezt nem értem miért ilyen kevert nyelv? Föleg a terminal lenen fontos hogy amiket ott ir azt angolul irja nekem.
-
Xmodule
őstag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
"Install an appropriate graphics driver."
Vagyis nincs telepítve OpenGl képes vga driver. Amikor elindítottad a teleptőt, ugye nem a "zárt driverekkel", hanem az alap módban indítottad el.
Fel tudod tenni a drivert, de talán egyszerűbb lenne így az elején egy friss telepítést csinálni, a zárt driverekkel, akkor mindent megkapsz készen.
-
Xmodule
őstag
na ma megjött a kis pc össze is raktam viszont az itt leirtakbol semmit nem sikerult megcsinalni. egyedul a chakra fent van. mindent ugy csinaltam ahogy itt van irva lepesröl lepesre. xbmc alapbol ezt a hibat dobja amikor inditani akarom:
X Error of failed request: BadRequest (invalid request code or no such operation)
Major opcode of failed request: 136 (GLX)
Minor opcode of failed request: 19 (X_GLXQueryServerString)
Serial number of failed request: 12
Current serial number in output stream: 12
XBMC needs hardware accelerated OpenGL rendering.
Install an appropriate graphics driver.Please consult XBMC Wiki for supported hardware
http://xbmc.org/wiki/?title=Supported_hardware. Samba sem megy de most egyelöre az xbmc erdekelne. ötlet?
-
Brogyi
őstag
válasz
CPT.Pirk #139 üzenetére
Köszi közben rátaláltam. A Chakra akkor is jobb.
Nagyon kidolgozott package manager-re van. Apróságokra figyelnek. Kezdőknek ideális. Hétvégén meg is nézem a régi írásaimat ,mert ezzel lehet, hogy csak 4-5 sor. Talán még a fordítás is rövidebb idő alatt elkészül.
Csak az a fránya zfs ne hiányozna. Azt hiszem le fogom cserélni a Mint-et. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az Arch-os AUR tárolóból tudsz extrát leszedni, yaourt a parancs hozzá. De azt hiszem grafikus megoldás is van rá, bár az lehet DE függő.
Amúgy ha nem KDE-s verzióban szeded le a Manjaro-t, akkor érezhető különbség lesz. XFCE-vel meglepően gyors volt egy P3-as gépen, de hát ezért xfce az xfce...
-
Brogyi
őstag
Egy linuxos kérdésem lenne. Először is a Chakra nagyon tetszik. Idáig minden működik rajta nekem. A videó gyorsítás nem igazán játszik bele ebbe az érzésbe. Meglepett, hogy a pacman, és a ccr szinte mindent tudott számomra, és itt jönne a kérdés. A Manjaro-ban pl. hogy telepítem fel a Cherokee-t? Chakra-ban az előző két parancs valamelyike simán jelezte a lehetőséget (ccr -Si cherokee). Manjaro-ban mi a "ccr"?
Bizony én nem éreztem a fergeteges sebesség különbséget a Manjaro javára, így még mindig a Chakra a piros ász. -
SzalaiG
addikt
Éppen ilyet tervezek. Köszi!
-
Xmodule
őstag
Nah megrendeltem az amd konfigot. 3TB WD RED -et rendeltem meg közbe eszembe jutott, hogy van itthon egy 2,5" laptop hdd 320GB szoval erre megy majd a linux a 3TB meg NTFS lesz. Chakra topikba átvonulok majd a kerdeseimmel
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
libva-1.0.15-6
Description: libva with patches to extend VA API with data needed for VDPAU and XvBA backends.xvba-video-0.8.0-1
Description: AMDs XvBA backend for VA-API, hardware video acceleration on RadeonHD cardsxbmc-12.0-1
Description: XBMC Media CenterAz xbmc-t én speciel nem használom, de a fenti két csomaggal VLC és SMPlayer is kihasználja az UVD egységet.
A libva csomagokkal (gbauchaos vagy ki csinálta) sokat szívtam Debian alapú disztróknál, soha nem jött össze, mindig libva hibát kaptam ha rákérdeztem a vainfo paranccsal, csak úgy, mint McSzaby is a többi disztrón.
Már feladtam a HD gyorsítást Linuxon mire képbe jött a Chakra, nagyjából McSzaby HD-s kérdésénél jöttem rá hogy hoppá, itt mégis megy a dolog.mandju: furcsa, eddig mindig max sebességgel jött, ha leszedtem az iso-t. (ez nálam 20Mbit)
-
devast
addikt
válasz
CPT.Pirk #120 üzenetére
Nem értem. 2 módon lehet hardveres gyorsítást elérni amd kártyákkal:
-vaapi-n keresztül, ami a régebbi és sosem működött teljesen jól ati dolgokkal. A splitted-desktop -os csóka csinálta, és nem open-source volt. Gyakorlatilag egy vaapi => xvba fordító volt. A fejlesztése már évekkel ezelőtt leállt, kb akkor amikor az ati publikálta az xvba interfészt (addig ez nem volt publikus, és a csávó szerződés alapján hozzáfért ehhez)
-xvba-n keresztül, ami az ati natív hardveres videó gyorsító felülete és nem olyan régóta van használható állapotban. Jelenleg az alap xbmc ezt nem tudja, de biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb belekerül, mert mostanra szerintem már közel 100%-osan használható.Tökmind1 milyen linux disztribúciót használsz, xbmc vonalon ez a két lehetőség van.
[link]Valaki felvilágosíthatna, hogy a chakra-t használók melyik verzióval próbálkoznak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha elfér rajta és figyelsz rá, hogy a végén a GRUB rendszer betöltő ne az SSD-re, hanem szintén a penre települjön, akkor igen.
Egyébként a letöltött ISO fájl egyben live Linux rendszer, szóval telepítés nélkül ki tudod próbálni a Chakrát, Windows alól meg a Linux Live usb creator - Lili - progival ki tudod tenni indítható formában bármire.
-
-
-
McSzaby
őstag
Amúgy most rohadtul töröm a fejem, hogy találjak bármi megoldást arra, hogy 127 000 darab SCSI lemezből tudjak használni párat, hisz olyan nincs, hogy nem kompatibilis
-
McSzaby
őstag
Szerintem 24/7-be semmi esetre sem a legjobbak ezek a HDD-k. Ha már SATA HDD-nél kell maradnunk, akkor is vannak "szerver vonalakra" kifejlesztett SATA-s HDD-k. Persze, ennek az ára is magasabb. HP csinált elég sok SATA-s HDD-t ilyen célokra. Egyébként most nem akarok nagy baromságot mondani, de a régi, jó állapotú SCSI merevlemezek is ilyen esetekben tök jó megoldás lenne. Csak hát ott a tárolási kapacitást a gázos... Nekem van itthon egy csomó SCSI vinyóm, ami maradt egy DELL szerverből, de sajnos sehogy sem beszerkeszthető ebbe a kis Brazos gépbe... Meg hangos, meg zajos, meg 10K-t pörög, meg fogyaszt, meg zenél, meg füstöl, meg matyóhímzés, meg coca cola, szal a lényeg, hogy ilyenkor a legtöbb esetben marad a RED meg a többi ilyen vinyó.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez a dolog Ubuntuval és a többi disztróval DEB vonalon ott bukott el, hogy a brazoson nem tudták megcsinálni a libva-s gyorsítást.
Ugyanazt a két csomagot feldobta Chakrán, ott meg minden gond nélkül megy.Xmodule: az biztos, hogy ha nem kell GPT-vel szórakozni, akkor egy gonddal kevesebb. Majd ha a következő szerver gépet rakod össze évek múlva, akkor majd ráérsz GPT-t használni, addigra kialakul a dolog.
anulu: Nem sokat szórakoztak a Linuxos Steammel, pont ugyanúgy néz ki a mappaszerkezete mint Winen, pont ugyanúgy működik.
Sőt, a játékok átporolásával sem sokat foglalkoztak a fejlesztők, egy-két megoldás meglehetősen trehány lett. Oké, Ubuntu a hivatalosan támogatott disztró, de pl. a Harvest: Massive Encoture telepítője megpróbálta a dpkg-t használni Chakrán, nem is foglalkozott vele, hogy milyen disztrón fut.Majd kicsit utánaolvasok a témának, szerintem nem csak én vagyok úgy, hogy nem szeretnék annyi példányt letölteni egy játékból, ahány steam kliensem van.
-
ViZion
félisten
Nézz be a HDD topikba, de az EARX a régebbi, EZRX az újabb verzió, de már mindenki a RED-et ajánlja (EFRX). Nekem EZRX van, nincs bajom vele, kicsit sok a parkolás, mert nemrég kapcsoltam csak ki, de amúgy halk, hűvös.
anulu: nah, látod, lehet linuxos topikban is szépen, hasznosan
és +1 raid tükörre, ha van rá lehető$$$ég
-
anulu
félisten
2db 2,5TB-os Green-em szállt el 2 hét különbséggel nem olyan régen, nem javaslom 24/7-re. alapvetően a desktop hdd-ket nem 24/7-re tervezik. az, ha találsz egy olyan kombót, amit lehet hajtani, az nettó kész szerencse (bár nem is olyan ritka). vagy rászánsz sok ezerrel többet a RED/Raid Edition-re, vagy a köztes megoldás, h picit kevesebb adat, de RAID-1 tükör ahol csak lehet (én ezt preferálom).
-
Xmodule
őstag
válasz
CPT.Pirk #106 üzenetére
Akkor a WD 3TB NAS helyett ez jobb lenne?
Western Digital Caviar Green WD20EARX 2TB 64MB 3.5" SATA-3 (ez az adatoknak full NTFS)
+
Western Digital Scorpio Blue WD3200BPVT 320GB 5400rpm 8MB 2.5" SATA-2 (ez pedig a linuxnak ext4 ben)Árban ugyan annyi amugy ez a kettö, mint egy 3TB -os. Viszont kevesebb adat. Mitöl jobb ez a kombo? (Vagy ez, hogy NAS HDD és 24/7 ben mehet sokáig csak marketing duma? Jó a sima Blue, meg Green is 24/7 ben?)
-
devast
addikt
Én rendszer hdd-nek 2,5"-os notebook hdd-t használok
Adatnak meg 5db 3,5"-osat raid5-ben.
15Gb gyökérnek simán elég, főleg ha külön partíción van a home-od.
SSD teljesen felesleges, egyetértünk.ps: aki xbmc + ati kombóval szórakozik, annak megjegyezném, hogy nagyon nem mindegy melyik xbmc verziót használja. ubuntu alatt xbmc-xvba-eden ppa repository-ból valót ajánlom. Nincs a gyári xbmc-ben xvba támogatás.
off: Nálam a router előbb szokott kifingani, mint a raid tömb.
root@pulsar:~# hdparm -Tt /dev/md0
/dev/md0:
Timing cached reads: 2434 MB in 2.00 seconds = 1216.85 MB/sec
Timing buffered disk reads: 1122 MB in 3.00 seconds = 373.63 MB/sec -
McSzaby
őstag
Akkor leírom nálam hogy van.
160 GB-s hdd-n a rendszer és a home van EXT4-ben. Gyökér 15 GB, SWAP 2GB (ennyi tökre nem szükséges) és a maradék /home-ra megy. A másik 1 TB-s vinyóm pedig full NTFS, mert ha bármi gond akadna ezt simán bevéshetem egy Win-s gépbe és az adataimat kompatibilitási kérdésben biztonságban tudhatom. Meg persze ezt a vinyót előtte használtam az asztalimban.. A /home részt pedig arra használom leginkább, hogy a családnak és egyéb felhasználóknak ott biztosítok helyet a munkájukra, fájljaikra. Illetve így nekem jobban kezelhető mindenféle jogosultság,quota és egyebek.
Az SSD teljesen felesleges ilyen célra. Nem használod ki a sebességi előnyét. Ha teheted ne pakold tele vinyókkal, mert az is a fogyasztást növeli, ami egy ilyen "szervernél"l elég fontos. Tervezem még egy vinyó vásárlását a gépbe, de akkor a 160 GB-set ki is veszem, mert nem akarok akkora többlet fogyasztást. (Gyártói oldal szerint 7-10 W, amikor pörög a vinyóm, ami azért elég sok..)
-
anulu
félisten
válasz
CPT.Pirk #110 üzenetére
na én pont a Steammel szenvedtem hasonlónál, mert a Dead Island nem volt hajlandó elindulni, amikor a Saved Games is redirectelve volt. úgyhogy ott kellett hegeszteni nem keveset. erősen sajnálom, hogy ami van az vagy értelmes és stabil (nálam!, tudom, h sokan szidják), és veszett módon drága (Origin), vagy megfizethető de a mai napig kb a nukleáris hulladék szintjén van megbízhatóságban (Steam).
cloud save nem lenne megoldás? vagy a játékok nem támogatják? sajna linuxos Steamet semennyire nem ismerem, fogalmam sincs, h mit hol tárol.
-
F34R
nagyúr
Detto tplink 1043nd es azon van egy transmission, viszont a legutobbi firmware utan a net kezdi eldobni magat egy ido utan ha torrentezek mellette.
(#110) CPT.Pirk
enn probalgattam a steamet de eleg beta szagu, sikerult is atiranyitani masik meghajtora viszont a team fortress nem szerette ezert a szerver is hibasan indult el tobbek kozott.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ilyen téren inkább az Arch wikit érdemes megnézni, főleg h. Arch alapú disztróról van szó. [link] Itt azt írják, hogy kell egy kis 1007k-s partíció a hdd elejére, oda kerül be valami .img fájl, aztán ezt követően elvileg nincs több igény.
Ettől független én is maradnék 2 terrás vinyó és MBR megoldásnál, maximum két vinyót tennék be, ha kellene...
A saját problémámra meg még nem tudom mit csináljak, főleg a Steammel kellene valamit kezdeni, mert van megvett Linuxos játékom is, így valahogy a klienst kellene egy hálózati tárról futtatni, vagy legalább is a játékokat átirányítani valami linkeléssel. Per pill nagyobb bajom, hogy össze kellene raknom egy kis P3-as gépet ezeknek a tesztelésére, csak a 2 meglévő alaplapom közül aminek nem törött a proci foglalata az összeveszik az ATA eszközeimmel, ami nem, annak meg letört a hűtő lefogató füle, még meg kell szerelnem...
-
anulu
félisten
a pobléma ezzel az, hogy ha a tracker nem jól kezeli, vagy régi a kliens (ott fordult elő gyakran), akkor teljesen off-nak érzékeli a server, és ha lenne leecher, akkor sem dob be és a kliens meg nem indítja el. csak akkor kerül aktívba, ha a kliens úgy gondolja, hogy queue-ban ott jár, hogy mehet. csak akkor meg leecher nem biztos van. remélem, érthető, amit ki akartam ebből hozni
nekem TP-Link router van (pontos típust most nem tudom, dobozát meg nem akarom előbányászni, 3 wi-fi antennás, gbites). az előző routerrel komoly bajok voltak már 5 torrent egyszerre történő futásánál is, ennek a sokszorosa sem kottyan meg, nem köt csomót ai IP csomagokra
ut 2.2.1.
mélyebben szívesen megtárgyalom a kérdést, de pü-ben
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha kezdő vagy, akkor NTFS-t állítanék be a maradék helynek, mert azon nincs jogosultság kezelés, EXT4-en meg van. Egyébként az EXT-4 egy rettentően megbízható naplózó fájlrendszer.
Én így csinálnám: 10-20G között a rendszernek egy EXT4-et, a maradék meg mehet egyben ntfs-nek. Ha esetleg később kellene, egyszerűen tudsz lecsípni belőle swapnak, de tuti h. nem fog kelleni.
No, ha bele akarsz kezdeni ebbe, olvasd el a Chakrás írásomat a logouton, az előző kiadás idején készült, azóta még egyszerűbb lett pár dolog, de a 90%-a stimmel.
szerk: gpt-vel nincsenek tapasztalataim jelenleg.
-
anulu
félisten
ha windowsban gondolkodsz, akkor részemről azt javaslom, hogy egy pici hdd boot-nak meg egyéb vackoknak, és egy nagy adatnak. MBR-rel 2TB-nál nagyobb disket nem tudsz lekezelni (ill a felette levő részt nem is látod), GPT-n látod, ellenben bootolni nem tudsz róla. linuxnál nemtudom, hogy ez hogy van. ha engem kérdezel, akkor win + ntfs
btw, red-re nem adnék ki annyit, amennyivel többe kerül, mint 2 sima uakkora (múltkor valami 80 körül láttam 2,5 tb-set RED-ből, annyiból jó helyen vásárolva raid5-öt (de 1-et biztos) raksz össze ).
-
Xmodule
őstag
válasz
CPT.Pirk #100 üzenetére
Frankó. Akkor ez lesz. Még holnap elolvasok 1-2 tesztet azért. Csak, mert szeretek teszteket olvasgatni.
Köszönöm a segítséget. Már második napja dilemmázok két celeron között de vicces modon amd lett. Hátha most pozitivan csalodom benne.Ja még egy fontos kérdés, erre a WD 3TB RED re lehet majd tenni az oprendszert? Mondjuk egy 50GB ot lecsapok belöle es akkor arra megy majd az OP system meg a swap ha linux lesz.
...bár lehet beleteszem a 2. SSD-t ami itthon van mert ugysem hasznalom. Az mégis csak SSD.
-
Xmodule
őstag
Ez akkor igy elég jó lenne nem?
ASRock E350M1 AMD A50M Fusion E-350 2xDDR3 mITX
Chieftec Uni BT-02B Tower 180W Black mITX
Corsair 4GB Intel/AMD PC3-10666, 1333MHz, 1x240 DIMM
Western Digital Red WD30EFRX 3TB 64MB 3.5" SATA-3 -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akkor kb. mindegy, de mivel hogy volt Celeron processzoros gépem, én többet akkor sem használnék Celeront, ha ingyen adnák.
Ha veszel egy brazost, akkor az a következő 5 év összes webes cuccát tudni fogja gyorsítani hardveresen, szóval ha megunod a szerver kérdést, akkor még ott van egy gép, amit lehet is valamire használni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Celeront HD filmre? Nem igazán.
Megállapíthatatlan kategóriás gagyi VGA van benne, tuti hogy nem tudja a HD filmek hardveres dekódolását mivel csak annyit tudunk meg róla az Intel oldalán, hogy nincs benne a clearvideoHD támogatás, szóval azon kívül, hogy ad képet, sok mindenre nem jó, az a szerencsétlen celeron processzor kénytelen lenne mindent erőből kitolni.
A TDP-je 1W-al több csak a brazosnál, de ezt úgy számold, hogyha elindítasz egy HD filmet, a brazos fogyasztása emelkedik 1-2 wattot mindössze az UVD egyésg miatt, addig a celeron fogyasztása meg legalább 10W-t ugrik...A TV-k meg általában viszik a filmeket, de lehetnek olyan egzotikus fájlok, feliratok, hangsávok, amikhez számítógép kell egy rendes lejátszóval, pl. MPC-HC vagy vlc ill. SMplayer Linuxon.
anulu: foglalkoztat a gondolat valami ilyesmi témában, hogy nekem is kellene. Nem is a torrent szerver dolog izgat, hanem valami közös tároló kellene nekem. Pl. amiket néha játszom ha megjövök a melóból, azt hol a laptopon vagyok kénytelen tolni, hol máshol, jó lenne valami közös terület, amit minden gép lát a lakásban és onnan futtatja ezeket. Ebbe persze belerondít az, ha a játék nem a saját mappájába ment, max valami szkriptet kell erre írni, ami szinkronizálja a mappákat, csak ez meg macera.
Nem tudom még mit akarok igazán...F34R: a digisektől kap a routerem egy kapcsolat bontás kérést mikor elindul a torrent, még 100k-t sem éri el a sebesség. Ezt követően meg pár percenként van ilyen. Nem tudom miért csak én kapom a digisek közül, de egyértelműen látszik a kívülről jött kérés a router naplójában. Erőltetett titkosítás nem segített...
-
anulu
félisten
mondjuk 100 torrentből ha folyamatosan van 10-15 aktív, az is tud elég rendes seek time-ot és hdd activity-t generálni még magában is, egy olyat nem is nézve, h mi van akkor, ha egy nagyobb file-t allokál (vagy több nagyobbat egyszerre).
jogos, erősen szét kell választani, csak az pl egy 2 rack-es NAS-nál bajos tud lenni. akkor már egy olyan router, ami tud magában torrentet, és azzal annak a remote management-je is le van tudva, annyival kevesebbet kell hegeszteni a serveren.borotvához: így van
off: 100 torrent napi helyezéshez?
-
Xmodule
őstag
Ugyan erre a feladatra szeretnek most összerakni en is egy gépet. Én ASUS C8HM70-I/HDMI CELERON 847 MINI-ITX lapban gondolkodtam. Ez hozza az E-350 sebességét? Esetleg gyorsabb? Kevesebbet fogyaszt? Amire nekem kellene torrent olyan max 10 feltöltes meg 1-2 letöltes, és hd filmek lejatszasa halozatban. Azt még nem döntöttem el hogy direktbe kössem a TV re hdmi -vel vagy pedig halozatbol jatszam le a filmeket, mert van egy media lejatszom is WD TV Live. De egy laptop minden fele keppen ra lenne kötve amin filmnezes megy. Legtöbb esetben egyszerre. Szerintetek?
-
F34R
nagyúr
válasz
Speeedfire #88 üzenetére
a10 5700 is annak a max wattage is kevesebb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mivel a live image arra van hogy kipróbáld a rendszert, nem fog semmit elmenteni. Amire te gondolsz az a presistent mód, itt viszont olyan nincs.
Az ilyen szintű felhasználásnál érdemes egy rendes telepítést csinálni. A kimeneti hangeszköz beállításának meg legjobb módja jelenleg felrakni a veromixet a paneltálcára a KDE-ben és abban választani kimenetet.
anulu: jaja, azért egy átlagos gépen 100 torrent mellett még konstans HD stream lejátszás már nem annyira egyértelmű feladat, ez én szétválasztanám kétfelé, ha feltétlen kell az a 100 torrent, bár ezzel kapcsolatban szkeptikus vagyok, a dolognak kb. csak akkor van értelme, ha valaki a napi helyezésre hajt az nCore-on.
A tegnapira meg csak annyit, hogy győzött az orosz borotválkozó automata. (ugye először mindenkinek eltérő a fejformája)
-
Speeedfire
félisten
Amúgy felmerül a kérdés a fogyasztással kapcsolatban, hogy egy A10-5800k nem jobb választás-e?
Ez eszik 28W-ot idle, az meg 30W-ot idle. De lehet én olvasom félre a dolgot. -
-
McSzaby
őstag
Szerintem simán okozhatta a pen, hisz ha belegondolsz egy SATA-s vinyónak azért jóval magasabb az olvasási és írási sebessége is. A HDMI-t a rendszerbeállításoknál - Multimédia menüben tudod beállítani. Ott szerintem tilts minden és csak a HDMI-t engedélyezd, akkor a hang megoldódik. Aztán ez csak az én tippem, várj meg mást is..
-
vegyszer
addikt
Szervusztok!
Végül csak bátorkodtam nekiesni, és egy 4GB-s penre felraktam bebootolt róla a zárt driverekkel. sőt, meglepően gyors volt. (én is Asrock E350M1 alaplappal próbáltam)
Kiadtam a fenti parancsokat:
sudo pacman -S pacman
sudo pacman -Syu
sudo pacman -S mc
sudo pacman -S xvba-video
sudo pacman -S libva
sudo pacman -S xbmcMajd jött a teszt.
-Az XBMC bizony hiába lát 3 hangkeltő eszközt, a HDMI bizony néma marad.
Hiába kerestem, én sem tudtam kicsikarni belőle zajt... lehet bennem van a hiba. Egy 32"-os Samsung TV a monitorom HDMI-n van bekötve, az óra mellett rendben látszik is, hogy HDMI, meg minden, csak mégis néma.
-Az XBMC bizony valamit nem szeretett. a kép eléggé szétesős volt olyan videók esetében, ami Win7 alatt semmilyen problémát nem jelentett. mintha a képfrissítési frekvenciákkal lett volna gond, de ez egy egyszerű ablak húzásnál is megjelent, (az ablak függőleges oldala mintha darabokban mozgott volna)
-ha alkalmaztam a
sudo aticonfig --set-pcs-u32=MCIL,HWUVD_H264Level51Support,1
kapcsolót, bizony már ki sem lehetett lépni az XMBC-ből. (a kilépés előttig minden működött, de ugyanúgy jelentkeztek hibák.
-Azt gondoltam vala, ez a rendszer is hasonlatos a Slax-hoz abban, hogy ha írható memóriáról futtatom, akkor a módosítások mentődnek. hát tévedtem, minden frissítést újra le kellett szedni. (vagy nem derült ki, hogy kell úgy leállítani a rendszert, hogy lekövesse a változásokat) Bizony, ötödszörre újra elzongorázni a telepítéseket kicsit bosszantó, hogy miért nem menti már el egyszer végre...DE mindennek ellenére van benne fantázia! Sőt!
Ha valaki tudna a fentiekben ötlettel segíteni, nagyon megköszönném!
(pl ezeket okozhatja a pen-ről való futtatás?) -
anulu
félisten
nem OS függő, amihez hozzászólok
alkalmasint a disk queue is kaphat olyan terhelést (mondjuk FTP-n nem csak R hanem W is van), hogy amiatt fekszik kétvállra (mondjuk 20-25 torrent-et visznek mellette, 128/256kB szeletekkel -> veszettül fog seek-elni). ilyen akárcsak elméleti lehetőség felvetésénél már 7200rpm/32MB cache a minimum, de megkockáztatom, hogy akár 10k rpm is jól jöhet. azok viszont nagyon hangosak tudnak lenni, amivel csökken(het) a mozizás élménye
-
McSzaby
őstag
De, nagy felületen túl már kevés. Sok torrent még oké, ftp-t még viszi (bár nálam kb. 5-6 volt eddig a maximum, aki egyszerre fent volt) és a filmezés is még belefér ha egyszerre fut minden. Viszont, ha bármi komoly programot akarsz futtatni arra már kevés lehet egyben. Példa: Én Vbox-t használok a gyakorlásaimra és azt is távoli asztal segítségével a szerveren végzem. Amikor megy a zenelejátszás, torrent, ftp, vbox akkor azután már nehezen dörrentek be még egy filmet mondjuk.
Szóval egy határig bőségesen elég, de azontúl már érdemes egy A4, vagy inkább A6-s proci. Szerver funkciókra viszont bőségesen elég. Ha csak torrentet,ftp-t,lamp-t futtatsz rajta, akkor nem fog elakadni a filmezés még mellette. Titok, hogy KDE-n ne használjunk egyszerre túl sok programot.
-
Doom
aktív tag
Én is pont ilyesmi gépen gondolkozom, úgyhogy jól jön az írás.
A Brazos nem gyenge, ha mondjuk fut 100 torrent, FHD videot nézel, és közben valaki mondjuk az ftp-ről le szeretne tölteni valamit? Arra gondolok, hogy pl. nem lenne jó, ha elkezdene akadni a film eközben. -
-
devast
addikt
válasz
#13260800 #73 üzenetére
A "smart" tv egy marketing bullshit. Közelébe nem járnak még egy dedikált médialejátszónak sem. Az tény, hogy akinek arra kell, hogy a heti lost-ot megnézze, arra elég. De nem tudnak normálisan feliratot kezelni, dual audiót kezelni, hi10p-t sem tudják dekódolni (azt jelenleg csak szoftveresen lehet), és még sorolhatnám, hogy nekem spec. miért nem elég.
Egy htpc attól lesz szerintem jó, hogy amit csak lehet, lejátszik. -
törölt tag
válasz
Speeedfire #74 üzenetére
Nem. Már a telepítéskor. A QNAP-t készre konfigurálod egy óra alatt majd a további karbantartási is kimerül igen kérem a szoftver frissítés gomb megnyomásában. Az idő pénz.
-
törölt tag
válasz
Speeedfire #69 üzenetére
A 2 HDD Qnap 50 000 körül van. Ezért kapsz egy panel tápos előre optimalizált Linuxot gyári támogatással ahol is folyamatos a frissítés. Ezek után azt mondom ,hogy olcsóbban ki is jössz már akár fél éves távlatban. Persze ha csak a pillanatnyi árak érdekelnek akkor nem.
devast
Valóban a HTPC-s képességei bizonyosan nem érnek fel egy Brazos masinához. De tudja a fene mennyire kell ez manapság mikor kezd divatba jönni a SMART tv ami ugye szépen lejátszik bármit hálózatról. -
McSzaby
őstag
Akkor most hagyjuk is a linux vs. win dolgot.
Mindenki azt használja,amit szeret,ismer. DE használjuk az élni és élni hagyni elvet. Senki ne fikázza se a linuxot se a wint. A cikk elején ott a lényeg: ÉN GYAKOROLNI AKAROK! Leírtam, mert hátha más is kívancsi rá, ennyi. Ha nem rendszergazdának tanulnék csak kellenének a "hülyebiztos" megoldások, akkor dupla ennyiért vennék egy jó nast,de nekem ez a hobbim és 1-2 hónap múlva a szakmám is ezért gyakorlásra kell nekem egy ilyen. Wint ugyan úgy használok, de egyikre se mondok negatív véleményt. Nas + valamilyen lejátszó ennél azért drágább...
-
devast
addikt
válasz
#13260800 #68 üzenetére
Én is először 4 fiókos synology-t akartam, gondoltam meglesz 60-70k-ból egy, erre a pofám leszakadt mikor megláttam az árakat.
Egy ilyen home szerver petákokból összetákolható, ha ventillátor nélkülit akarsz (full passzív amilyen nálam vanakkor meg 2 peták. Csak gondolkodni kell.
Nekem anno ~2-3 éve 100k körül megvolt: alaplap, cpu, ram, picopsu, 12V-os táp picopsu-hoz, egy nagyobbacska legolcsóbb hőcsöves torony hűtő, 2db 1,5tb-os hdd, házat itthon kukáztam.
Jelenleg 6db hdd-vel ~50W-ot fogyaszt üresben, de ellenben egy ~180k-s nas-al ebben 4magos 2ghz-es cpu van, ami tud egy kevés teljesítményt is leadni, ha arra van szükségem.
Mellesleg egy sima nasból azért nem lesz htpc, mert nem tud lejátszani1080p-tvideót, és nincs általában hdmi rajta. Ami meg papíron képes lehet erre (gondolom jó drágán) azzal meg 98%, hogy kompatibilitási problémák lesznek.pár link a gépről
phpsysinfo, elég egyértelmű
Hőmérő statisztikák szépen és jól
Szünetmentes felülete, jól néz ki, de sok haszna nincs -
törölt tag
Nem bizony. Olcsóbban is megvan egy 2 HDD-s. Miért ne lehetne HTPC? Linux fut azon is.
-
törölt tag
Veszel egy Qnap Nas-t. Alig fogyaszt, optimalizált a rajta lévő Linux mint állat. Ezen kívül a parancssoros bazgurálásról sem kell lemondani (ha akarod persze mert amúgy minden kilkk - klikk - klikk vagy next next next finish). Fogyasztásban meg agyonveri. Nem versenyképesek már ezek a home szerverecskék. Eljárt felettük az idő.
-
anulu
félisten
"Egyébként megnézném a fejed, ha rákényszerülnél valamiért eredeti formájában használni a Windows8-at"
majd küldök egy fényképet munkahelyről, ok? ott ugyanis "eredeti formájában", Start8 nélkül használom. nem mellesleg itthon is uninstallálva lesz, megtanultam a start menü nélkül élni.
miért zavar a 2 program files (x86 és x64 (sima)) mappa? esetleg x86-on 1? mikor és minek nézel bele? van ott bármi, ami a normál használathoz elengedhetetlen, hogy belenyúljál?
semmivel sem érthető kevésbé nekem ez a cikk, mintha neked kellene win8 registryről olvasnod. nekem a linux file rendszere átláthatatlan.
"Oda kerül minden, ahová kell"
aha. 2 file a /var-ba, 3 .conf a /home-ba, a többi meg szétszórva. nekem az az átláthatatlan.elnézést, nekem ez bemutatónak tűnt, ill (nem fizetett) linux hírdetésnek.
de ok, rendben, elhúztam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
"ne válaszolj, felesleges."
Ne válaszoljak? Pedig válaszolok, mert meg foglak cáfolni.
A 30 egérkattintásból max te hozod össze, mint mondtam, ne magadból indulj ki. És igen, egyetlen parancs egy program telepítése. Ha van GUI-s eszköz, akkor meg megnyomom a telepítés gombot, és megcsinálja! Nem nekem kell nyomogatni a next gombot, MEGCSINÁLJA. Nem kapok vele kéretlen programokat, nem oszlanak el a telepített progik 3 különböző programfiles könyvtárba. Oda kerül minden, ahová kell, nem kell összekapcsolnom közben a protont a neutronnal.
Egyébként megnézném a fejed, ha rákényszerülnél valamiért eredeti formájában használni a Windows8-at. A bootidő meg hát érdekes? Naponta egyszer talán igen. A full KDE-s Chakránál kb. 50 másodperc egy normál laptop hdd-vel. Uram bocsássa meg.
#63: címlapos szakmai írás. Be sem kellett volna jönnöd.
-
ViZion
félisten
Nem konkrétan rólad írtam, de legyünk őszinték: ha otthon laptopon vagy PC-n van is jogtiszta Win, akkor sem fognak venni egyet a home serverre... Főleg nem fognak oem kulcsokra meg közel ingyenes upgrade-ra vadászni. Az AVG jó, de ha szigorúan vesszük: "Háztartásonként 1 db, csak és kizárólag magáncélra használt számítógépre telepíthető!". A win akkor lenne igazán alternatíva -ha a jogtiszta mellett kitartunk- ha olyan családi csomagok lennének, mint amcsiban. És a fizuhoz mérten hasonló áron.
Nálam a gép szerelgetése (mostanában a vízhűtés, kábelharisnyázás, ilyesmik) hobbi, van aki egeret tart (a fiúk büdösek), van aki síel, mittomén, hobbi.
-
anulu
félisten
ami a cikkben le lett írva, azt alkalmasint úgyis össze lehet rakni, hogy nem használunk 3rd party programokat. kicsit cizellálval kellhet egy VLC (ha valaki nem utasítja el az open source cuccokat). RDP van, uTorrentnek van remote kliense. és nagyon még confolni sem kell.
ha nem akaródzik 2 percet rászánni (tényleg 3 kattintás ugyanis) a belső folder sharing bekapcsolására, akkor felrakhat egy filezillát, hogy tudjon transferelni fileokat.
AVG ingyenes.
ha volt valakinek legális (akár az is jó volt, ha 500 ft-ért vettél egy oem kulcsot...) XP+ -a, akkor ott tartunk, hogy max 8e forint, minden más ingyenes.
mondjuk vegyük azt, hogy fent van a win és a linux is a gépen. 7 és 8 alatt uszkve 30 egérkattintásból (amiből jelentős rész a next-ek nyomogatása) megvagy, vagy a terminálon pötyögés az egyszerűbb? ne válaszolj, felesleges.
"20 éve megszoktuk a konstans szopást amiért még fizetni is hajlandóak vagyunk"
azért a fajta kényelmért és megbízhatóságért (5-10 sec boot idő, képtelenség annyira leterhelni, hogy tényleg két vállra feküdjön), amit a W8 nekem jelent, azért igenis hajlandó vagyok fizetni.
-
Vladi
nagyúr
Persze véletlenül fújt ide a szél....
hagyjuk már.
(#59) anulu :
Ezt mondom. Ide jössz, és kevered a szart. Ismerünk már mint a rossz pénzt.
Volt már egyszer ilyen, akkor meg is ígérted. De ennyit ér a szavad.
Akkor most mégegyszer a ph-s linoxosok nevében megkérlek, tartsd magad távol a linuxos szakmai topikoktól.
-
anulu
félisten
-
ViZion
félisten
windowst azért a legtöbben nCore liszenszel használják...
szal. ez egy igazi windows-usernek nem érv, h ~40k a win. Másrészt mondhatsz/mondhatunk bármit, csak a hozzáálláson múlik. Ahogy nekem nem működik egyetlen KDE sem, másnak nem fog egyetlen linux sem, akkor sem, ha Linus T. és Space Mark együtt telepíti
Számtalan példa van a linux kezdőknek topikban, h aki elszánt, nem zárkózik el új dolgoktól és bírja az esetleges kudarcokat (ahogy az ember az első néhány win telepítését is hazavágta...) annak sikerül a linuxot telepíteni, használni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Google kell ahhoz, amit itt megtalálsz az Arch Wikiben, alaposan összefoglalva. Gyakorlatilag a felmerülő kérdésekre már ott a válasz...
Google kell a programok letöltéséhez és keresgéléséhez is. Aztán akkor még szelektálj a trial, demo és egyéb verziók közül plusz győződj meg róla, hogy biztonságos forrásból töltöd le, amivel nem jön mellékes ajándék. Ezek után állj neki és telepítsd fel kézzel. KÉZZEL.Most akkor a terminálban egy parancs, vagy a gui-n egy kattintásos csomag telepítés a bonyolultabb, vagy amit fent leírtam? Ne csak a magad fejével gondolkozz, egy nagy csomó embernek ez komoly problémákat okozhat a kellő ismeretek hiánya miatt.
További probléma, hogy ezek mellé még a HW-vel összemérhető árban van a licensz, aztán még gondoskodj róla, hogy vírusoktól meg egyebektől is védve legyél. Ismét kiemelem, hogy egy kevésbé tapasztalt kolléga számára ez is komoly buktatókat hordoz magában. Szóval megint melyik az egyszerűbb? Persze a Windows, mert 20 éve megszoktuk a konstans szopást amiért még fizetni is hajlandóak vagyunk.
A Brazil meg Kínai terjedésre nem tudok hivatalos statot mutatni, csak a kapcsolódó wikipedia cikket, miszerint az Amerikából kiindult stat counter módszerek nem alkalmasak egyéb területek korrekt mérésére. [link] A múltkor egyebeként linkeltem neked azt a több oldalas írást, amiben egy Brazíliai születésű ember magyarázza el, hogy miért is olyan magas ott a Linux terjedtsége más országokhoz képest. Annak az írásnak a részletessége miatt én el tudom fogadni tényként.
-
devast
addikt
válasz
Speeedfire #49 üzenetére
Ez badarság... nekem tegnap sikerült újra összeraknom ati + videózás témát úgy, hogy minden működjön.
Ubuntu alatt: [link]
Nálam az volt a gond, hogy az ati féle control centrer-ben alapon kell hagynom a vsync csúszkát, ha "always on"-ra rakom, akkor egy cpu magot 100%-ra húz már a menüben...Aki ez előbb írta, hogy a madaras nem megy hardveres gyorsítással, próbálja meg ezt:
sudo aticonfig --set-pcs-u32=MCIL,HWUVD_H264Level51Support,1Jópofa az ati driver mi ? Kézzel kell benne bekapcsolni a h264 High profile level 5.1 -es támogatást...
-
McSzaby
őstag
válasz
Speeedfire #46 üzenetére
A fogyasztást nehéz összevetni annál a kettőnél. Kb. mindkettő 65W körül eszik, ami elég magas a Brazoshoz képest. Ilyen feladatokra Brazos megy, vagy esetleg Turion. A brazos szerverem megpakolva mindennel eszik annyit (vagy annyit se), mint maga egy Celeron, vagy A4,vagy A6.
HD filmeket én se tudtam lejátszani ubuntu alapokon, ezért van a Chakra. A cikkleírása szerint minden HD ment nekem, kivéve a madarast. Semmi nem akadt még bele.
-
F34R
nagyúr
válasz
Speeedfire #46 üzenetére
a nem k-s apuk fogyasztasa idle sokkal jobb mint az intel-e es ez a kovetkezo generacios csaladnal csak megjobb lesz.
-
vegyszer
addikt
Jó leírás!
Tetszett
nekem két éve van egy E350M1 4GB ram, és egy HD204UI társaságában egy LC Power 1320mi házban, (melyben PicoPSU-t raktam az eredeti helyett)Egyetlen dolgot nem tudtam megtenni linux alól. hogy tisztességgel menjen minden videó (pl az a "madaras" videó) vagy diavetítés volt, de szépen, vagy kockahadak, de folytonosan. középutat nem találtam. Pedig én "CSAK" HTPC-torrent-fórumozás feladatokra használom. Most, hogy a héten kirúgtak, és sok időm lett, lehet megnézem megint a linuxot. :-) Sajnos a vírusirtó hálátlanul bánik az erőforrásokkal (ESET elvileg okos biztonsága), néha 15-50 másodpercre 100%-on magához vesz minden erőforrást, és utána úgy csinál, mintha mi sem történt volna. oka ismeretlen... De annál inkább bosszantó. Furcsa módon egy teljes telepítés megoldja...
Ha az XBMC távirányítását is leírtad volna Androidos telefonnal, azt mondanám, most neki is esek!
(esetleg etéren nem tettél lépéseket? nekem valahogy sosem jött össze)THX!
-
McSzaby
őstag
Mindenki használja azt, ami neki tetszik. Ennyi.
-
devast
addikt
válasz
Speeedfire #40 üzenetére
Szerintem nincs itt sem fekete-fehér kontraszt az egyes megoldások között. Mindkettő szürke, előnyökkel, hátrányokkal.
-
anulu
félisten
-
ViZion
félisten
válasz
Speeedfire #34 üzenetére
Ne piszkáljátok anulu-t, Ő "minden linux topik trollja"
Azért vártam volna valami epés megjegyzést a címlapos(!!!) Windows témák írásra is, de oda senki nem trollkodott... Vegye meg a vindózt, felőlem rá is rei... reikizhet.
Ez meg ingyé' van. Az, hogy hegeszteni kell... na és? Legtöbben hetente szereljük a gépünket is, pedig működik -
anulu
félisten
válasz
Speeedfire #34 üzenetére
hagyjuk, nem akarom elkezdeni sorolni, úgyis csak le lennék szólva...
-
devast
addikt
válasz
Speeedfire #34 üzenetére
Az hogy ingyé van...
-
anulu
félisten
pontosan mihez is kell google? elolvastam a cikket, de nem láttam semmi olyat benne, amit egy alap Win8 + 1-2 free programmal ne lehetne összerakni, pilóta vizsga és terminálozás nélkül. és az open source nagy ívben el van kerülve, ami részemről fontos
btw, szeretnék végre látni egy hivatalos statisztikát az említett országokról, mert mindenki ezzel példálózik...
-
kromatika
veterán
köszi a jó,és részletes írást.
-
McSzaby
őstag
Csak a Baranya!!
Am a fogyasztást még konkrétan nem mértem le, mert hardveresen még nem teljes, de olyan 40-50 W környékén mozog ezzel a felszereltséggel. De mióta ez van jóval kevesebbet használom az asztali gépem,mert nincs rá mindig szükség, hogy azt bekapcsoljam. Áramszámlában 1 000 ft. többlet jött ki végső soron, ami azért elég jó. Most veszek hozzá még új házat. A lap és a 2 ram postával együtt ~29e volt, vinyók voltak itthon. Ha valaki gondolkozik NAS és egy ilyen között, az gondolja meg, hogy megéri-e a sok-sok munkát,olvasást neki. Plusz a NASOK többsége kevesebbet eszik. Ez viszont olcsóbb megoldás és sokkal többet ki lehet hozni belőle. SSH,LAMP,SAMBA,TORRENT meg minden egyéb szolgáltatással bíró NASOK, amelyek azért már nem gagyik magasabb áron kezdődnek, mint egy ilyen lap.
-
Speeedfire
félisten
Jónak tűnik ez a deszka és nem is eszik sokat.
-
kovee01
tag
Esetleg valaki egy hozzávetőleges árat tudna írni? Köszönöm.
-
devast
addikt
Én is szeretem/utálom mindkettőt. És szerintem is csak a szemléletben van különbség... Ugyanúgy, ha valaki rendelkezik windows alapokkal, akkor egyes ilyen-olyan programokkal könnyen elbodogul. Ha linux alapokkal rendelkezel, akkor meg azokkal, félkézzel. Akik tényleg komolyabban használják őket, azok meg úgyis eljutnak arra a pontra, hogy windows-on is powershell-t használnak a gui helyett. Van az az átláthatósági szint, aminél a gui már rémálomnak tűnik egy pár nyamvadt, jól dokumentált text file/parancs helyett. Csak az utóbbinál tudni kell, hogy ezt hol keresd...
ps: Nekem itthonra funkcionalitásában tökmindegy lenne, hogy windows server-t, vagy linuxot haszáljak. Az utóbbi ingyenes, plusz az ilyen "mikroszerveres" funkcionalitás szerintem jobban van dokumentálva. Mert az ujjából senki nem szívja ki egyiknek a kezelését sem... -
McSzaby
őstag
Lehet sok embernek pilótavizsgás a dolog,de szerintem ez is csak nézőpont kérdése. Egyszer a Wint is megtanulta mindenki,ezt is meg kell,ennyi. Amúgy meg mindkettő mellett van pro/contra.. Erre a feladatra nem lenne jobb semmilyen Win. Ha csak azt nézzük, hogy távoli asztal mennyire viszi a távolban a netsávot és itt egy ssh mennyit eszik. (Nekem fontos a mobilnet miatt) Ilyen kis géphez bűn a win szerintem. De kövezzetek meg, én szeretem mindkettőt. ( a linuxot jobban
)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szeksziboj #20 üzenetére
Erről az 1-2% témáról kérdezd meg a brazilokat vagy a kínaiakat.
Amúgy ha megfordítjuk a kérdést, ugyanennek a HTPC-nek ilyen szoftvare környezettel eléréséhez Windowson meg a googlet kell túrni és kézzel csinálni mindent és még fizetni is kell érte. Az a pilótavizsga dolog máris megdőlt.
-
szeksziboj
tag
Jó leírás, sajnos rá is világít miért is nasználják otthoni gépen 1-2% körül a linuxokat (pilótavizsgás)
-
Zzenit
tag
Ha még lenne időd egy torrent tracker beállítást is leírhatnál. Amúgy az AMD APU-val én is megcummantottam az ubuntut Htpc-nek, ezért ment rá végül Win7 (+55€ kiadás).
-
ncc1701
veterán
Egyéni hülyeség, de én fstab-ból nem csatolok külső vinyót, volt már, h megállt miatta a rendszer. Mmint amikor meghalt ez a külső. Inkább rc.local-ba beírva a mount paranccsal.
-
törölt tag
Jó leírás, de én maradok a másik oldalon... Win7, vlc, winamp, logmein, filezilla ftp, utorrent. Ennyi disztribúcióból szinte egy se volt ami beválna... á, meg vacakolni a parancsokkal.
-
Honkydoo
őstag
Csak egy kérdés: OpenELEC-et nem próbáltad?
Sokan sok jót mondanak róla. -
devast
addikt
Nekem remote gui-ba az tetszik legjobban, hogy van remote <=> local mapping.
Fel van csatolva E meghajtóra a samba megosztásom, ahol a médiák vannak.
A remote gui-ba beállítottam, hogy /mnt/raid5/data=E:\
Így tudok tallózni mikor torrentet adok hozzá, hogy hova szeretném elmenteni. Ezt nagyon sokáig hiányoltam, de kb ~1 éve megcsinálták és működikAz a tree felület mondjuk még mindig elég gagyi a natív windows-os felülethez képest, de a semminél jobb.
Nem annyira xbmc hibák ezek.... Az amd/ati terméktámogatása linuxos vonalon híresen ocsmány.
-
cildren
tag
Pár héten belül én is beújítok egy E350M1 lapot + 4GB memóriát meg 1TB-s vinyót. Mivel nem vagyok linux guru ezért én Windows Server 2012 Essentials-t rakok fel mert ebben mindent könnyen tudok beállítani és akár még tartományozni is tudok, persze kerül rá XBMC, Torrent, miegymás.
Mivel érettségi előtt állok ezért majd csak június vége felé tudnék róla írni cikket ha valakit érdekelne.
Kérdésem lenne hogy mik ezek az újabb hibák az XMBC-vel csak linuxon jön elő vagy windows-on is?Üdv, és gratulálok a cikkhez!
-
dudi
senior tag
jaja, egyetértek. Sajnos ez a dotnet-es se éri el még a transmission remote gui szintjét se...
Na jó, nem olyan rossz a helyzet szerencsére.újabb tapasztalat ezúttal a transmission remote gtk-val. Borzalmas átláthatatlan az ikonok és színek miatt. Ez még egyéni ízlés kérdése is lehet, de nem tud hálózati megosztás mappinget. Szóval marad a remote gui.
Köszi McSzaby!
-
McSzaby
őstag
-
dudi
senior tag
A Transmission Remote win-es verzióját belinkelnéd? Azt, amelyik ezen a képen látható.
köszi,
dudi -
McSzaby
őstag
Természetesen nálam is még sokkal több dolog van benne. LAMP van, Quota, Iptables, itthonra dhcp, más beállításokkal, de úgy gondoltam, hogy kezdésnek ennyi elég a leírásba.
devast: Igen, nálam is minden hasonló, csak nekem nem volt pénzem a RAID-re pedig akartam én is. Az XBMC frissítéssel kapcsolatban meg annyit, hogy igen, nálam is néha beakad egy-két dolog aminek nem kéne, de nem vészes.
-
devast
addikt
Nekem már lassan 4 éve van a jelenlegi installáció hasonló célra, és mindenem tökéletesen működik rajta kezdve a 6tb-os raid5 tömbtől a samba-n keresztül az xbmc infrás távirányítóval való vezérléséig, kivéve az xbmc + amd vga kombót. Egy időben működött, de az utolsó xbmc frissítésnél bugos lett. Ha htpc-t akarsz, és semmiképp nem szeretnél vele nagyot sz*pni, csak az nvidia vga-t vedd számításba.
A cikkhez kapcsolódóan: nyugodtan ott lehet hagyni a 22-őn az ssh-t, csak érdemes mellé egy fail2ban/denyhosts-ot alkalmazni. -
.mf
veterán
Nagyon köszönöm a leírást!
Évek óta (most nézem, 2010 óta van meg a lap) ugyanebben a cipőben vagyok, hogy egy szerver + média gépet, csak nálam nV Ion + duál-Atommal, ami miatt driver szempontjából pár fokkal könnyebb helyzetben vagyok; viszont még sosem tudtam úgy összerakni, hogy minden úgy működjön, ahogy kell, ahogy akarom. Volt rajta: Ubuntu 10.04, 12.04, WHS11, LUbuntu, PC-BSD, Ubuntu Server. Néhány fellelkesülés és nekifutás, pár hetes-hónapos használat és ez-az nem működik, nem tudja csinálni, nem lehet beállítani után idő és kedv hiányában mindig parkolópályára került. Egy bő fél éve már csak pihen, talán 1x kapcsoltam azóta be. Evvel lehet, hogy újra nekifutok. Jobban belegondolva, az itt leírtaknál többet, amiket én még anno akartam bele (LAMP-szerver, meg két ext3 korrupciós partícióvesztős újraformázós móka után zfs-t is, ezért volt PC-BSD is, de nem volt az igazi, meg az adatlemez úgyis NTFS még mindig az ext3-korrupció utáni WHS óta), én sem használnék ki, elég lesz ennyi is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SZÉP Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Laptop -75% 15,6" i9-11950H 64/2TB RTX A4000 8GB UHD OLED
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Eladó Apple MacBook Pro 13" A1706 (Late 2017, Silver - EMC 3163)
- Amazfit GTR 2 Classic okosóra dobozában töltőkábellel
- Mac mini M1 chip 8 magos CPU-val, 8 magos GPU-val
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- AKCIÓ! ASUS ROG Zephyrus GA403UV Gamer notebook - R9 8945HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest