- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen TV-t vegyek?
- VR topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- CPU léghűtés kibeszélő
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- RX 6600 Aktív Displayport-VGA átalakító probléma
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
Új hozzászólás Aktív témák
-
McSzaby
őstag
Amúgy most rohadtul töröm a fejem, hogy találjak bármi megoldást arra, hogy 127 000 darab SCSI lemezből tudjak használni párat, hisz olyan nincs, hogy nem kompatibilis
-
McSzaby
őstag
Szerintem 24/7-be semmi esetre sem a legjobbak ezek a HDD-k. Ha már SATA HDD-nél kell maradnunk, akkor is vannak "szerver vonalakra" kifejlesztett SATA-s HDD-k. Persze, ennek az ára is magasabb. HP csinált elég sok SATA-s HDD-t ilyen célokra. Egyébként most nem akarok nagy baromságot mondani, de a régi, jó állapotú SCSI merevlemezek is ilyen esetekben tök jó megoldás lenne. Csak hát ott a tárolási kapacitást a gázos... Nekem van itthon egy csomó SCSI vinyóm, ami maradt egy DELL szerverből, de sajnos sehogy sem beszerkeszthető ebbe a kis Brazos gépbe... Meg hangos, meg zajos, meg 10K-t pörög, meg fogyaszt, meg zenél, meg füstöl, meg matyóhímzés, meg coca cola, szal a lényeg, hogy ilyenkor a legtöbb esetben marad a RED meg a többi ilyen vinyó.
-
McSzaby
őstag
Akkor leírom nálam hogy van.
160 GB-s hdd-n a rendszer és a home van EXT4-ben. Gyökér 15 GB, SWAP 2GB (ennyi tökre nem szükséges) és a maradék /home-ra megy. A másik 1 TB-s vinyóm pedig full NTFS, mert ha bármi gond akadna ezt simán bevéshetem egy Win-s gépbe és az adataimat kompatibilitási kérdésben biztonságban tudhatom. Meg persze ezt a vinyót előtte használtam az asztalimban.. A /home részt pedig arra használom leginkább, hogy a családnak és egyéb felhasználóknak ott biztosítok helyet a munkájukra, fájljaikra. Illetve így nekem jobban kezelhető mindenféle jogosultság,quota és egyebek.
Az SSD teljesen felesleges ilyen célra. Nem használod ki a sebességi előnyét. Ha teheted ne pakold tele vinyókkal, mert az is a fogyasztást növeli, ami egy ilyen "szervernél"l elég fontos. Tervezem még egy vinyó vásárlását a gépbe, de akkor a 160 GB-set ki is veszem, mert nem akarok akkora többlet fogyasztást. (Gyártói oldal szerint 7-10 W, amikor pörög a vinyóm, ami azért elég sok..)
-
McSzaby
őstag
Szerintem simán okozhatta a pen, hisz ha belegondolsz egy SATA-s vinyónak azért jóval magasabb az olvasási és írási sebessége is. A HDMI-t a rendszerbeállításoknál - Multimédia menüben tudod beállítani. Ott szerintem tilts minden és csak a HDMI-t engedélyezd, akkor a hang megoldódik. Aztán ez csak az én tippem, várj meg mást is..
-
McSzaby
őstag
De, nagy felületen túl már kevés. Sok torrent még oké, ftp-t még viszi (bár nálam kb. 5-6 volt eddig a maximum, aki egyszerre fent volt) és a filmezés is még belefér ha egyszerre fut minden. Viszont, ha bármi komoly programot akarsz futtatni arra már kevés lehet egyben. Példa: Én Vbox-t használok a gyakorlásaimra és azt is távoli asztal segítségével a szerveren végzem. Amikor megy a zenelejátszás, torrent, ftp, vbox akkor azután már nehezen dörrentek be még egy filmet mondjuk.
Szóval egy határig bőségesen elég, de azontúl már érdemes egy A4, vagy inkább A6-s proci. Szerver funkciókra viszont bőségesen elég. Ha csak torrentet,ftp-t,lamp-t futtatsz rajta, akkor nem fog elakadni a filmezés még mellette. Titok, hogy KDE-n ne használjunk egyszerre túl sok programot.
-
McSzaby
őstag
Akkor most hagyjuk is a linux vs. win dolgot.
Mindenki azt használja,amit szeret,ismer. DE használjuk az élni és élni hagyni elvet. Senki ne fikázza se a linuxot se a wint. A cikk elején ott a lényeg: ÉN GYAKOROLNI AKAROK! Leírtam, mert hátha más is kívancsi rá, ennyi. Ha nem rendszergazdának tanulnék csak kellenének a "hülyebiztos" megoldások, akkor dupla ennyiért vennék egy jó nast,de nekem ez a hobbim és 1-2 hónap múlva a szakmám is ezért gyakorlásra kell nekem egy ilyen. Wint ugyan úgy használok, de egyikre se mondok negatív véleményt. Nas + valamilyen lejátszó ennél azért drágább...
-
McSzaby
őstag
válasz
Speeedfire #46 üzenetére
A fogyasztást nehéz összevetni annál a kettőnél. Kb. mindkettő 65W körül eszik, ami elég magas a Brazoshoz képest. Ilyen feladatokra Brazos megy, vagy esetleg Turion. A brazos szerverem megpakolva mindennel eszik annyit (vagy annyit se), mint maga egy Celeron, vagy A4,vagy A6.
HD filmeket én se tudtam lejátszani ubuntu alapokon, ezért van a Chakra. A cikkleírása szerint minden HD ment nekem, kivéve a madarast. Semmi nem akadt még bele.
-
McSzaby
őstag
Mindenki használja azt, ami neki tetszik. Ennyi.
-
McSzaby
őstag
Csak a Baranya!!
Am a fogyasztást még konkrétan nem mértem le, mert hardveresen még nem teljes, de olyan 40-50 W környékén mozog ezzel a felszereltséggel. De mióta ez van jóval kevesebbet használom az asztali gépem,mert nincs rá mindig szükség, hogy azt bekapcsoljam. Áramszámlában 1 000 ft. többlet jött ki végső soron, ami azért elég jó. Most veszek hozzá még új házat. A lap és a 2 ram postával együtt ~29e volt, vinyók voltak itthon. Ha valaki gondolkozik NAS és egy ilyen között, az gondolja meg, hogy megéri-e a sok-sok munkát,olvasást neki. Plusz a NASOK többsége kevesebbet eszik. Ez viszont olcsóbb megoldás és sokkal többet ki lehet hozni belőle. SSH,LAMP,SAMBA,TORRENT meg minden egyéb szolgáltatással bíró NASOK, amelyek azért már nem gagyik magasabb áron kezdődnek, mint egy ilyen lap.
-
McSzaby
őstag
Lehet sok embernek pilótavizsgás a dolog,de szerintem ez is csak nézőpont kérdése. Egyszer a Wint is megtanulta mindenki,ezt is meg kell,ennyi. Amúgy meg mindkettő mellett van pro/contra.. Erre a feladatra nem lenne jobb semmilyen Win. Ha csak azt nézzük, hogy távoli asztal mennyire viszi a távolban a netsávot és itt egy ssh mennyit eszik. (Nekem fontos a mobilnet miatt) Ilyen kis géphez bűn a win szerintem. De kövezzetek meg, én szeretem mindkettőt. ( a linuxot jobban
)
-
McSzaby
őstag
-
McSzaby
őstag
Természetesen nálam is még sokkal több dolog van benne. LAMP van, Quota, Iptables, itthonra dhcp, más beállításokkal, de úgy gondoltam, hogy kezdésnek ennyi elég a leírásba.
devast: Igen, nálam is minden hasonló, csak nekem nem volt pénzem a RAID-re pedig akartam én is. Az XBMC frissítéssel kapcsolatban meg annyit, hogy igen, nálam is néha beakad egy-két dolog aminek nem kéne, de nem vészes.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ - INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC - i5-12400F - RTX 4060Ti - 16GB RAM -1TB SSD -www.olcsogamerpc.hu
- INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC - Ryzen 5 5600 - RTX 4060Ti - 16GB RAM - 1TB SSD - www.olcsogamerpc.hu
- 830 G11 13.3" FHD+ IPS Ultra 5 125U 32GB 512GB ujjlolv IR kam gar
- Precision 5550 15.6" 4K+ IGZO érintő i7-10850H T1000 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC - i5-10400F - RTX 3060 12GB - 16GB RAM - 1TB SSD - www.olcsogamerpc.hu
- Bomba ár! Lenovo ThinkBook 14s Yoga - i5-1135G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest