- OLED TV topic
- Samsung LCD és LED TV-k
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- 3D nyomtatás
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házimozi belépő szinten
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Celtis
veterán
válasz
huliganboy #24542 üzenetére
Ha le tudod tölteni, akkor zip fájlból is telepítheted vagy felraksz egy megfelelő repo-t. Itt a thoradia-t javasolták korábban.
Szerintem egyébként már jóval a LibreELEC 7.90.008 előtt sem volt a Transmission elérhető. Talán LE-ben sosem volt az.
-
Celtis
veterán
válasz
Mikeee89 #24516 üzenetére
Úgy tudom gyári BD lemezt nem fog tudni kezelni, de pendrive-ról le tudod játszani a rip-eket.
-
Celtis
veterán
válasz
schferenc77 #24432 üzenetére
Elvileg simán megtalálja a Yatsee, ha egy hálózaton vannak. A buktató ott lehet, ha a wifi routerben be van kapcsolva a wifi kliensek szeparálása. Erre megoldás lehet, ha a telefonon bekapcsolod a wifi megosztást, és arra csatlakozol a Kodival.
-
Celtis
veterán
Úgy állítottam be a RPi-t, hogy 1 óta tétlenség után alvóba menjen. Ez szépen megy is, de sajnos innen csak billentyűzettel vagy egérrel tudom visszahozni,
Libreelec?
Alvó állapotról vagy képernyővédőről beszélünk? Mert tudtommal alvó állapotból nem lehet visszahozni. Ezt nem támogatja a Pi. -
Celtis
veterán
Openelec és Libreelec alatt tökéletesen feleslegesek az ilyen backup addonok, mivel a beépített mentés funkció egyszerűbb és jobb. Nem csak teljes Kodi, hanem rendszerszintű mentést is csinál. Amit az addon nem tud. RPi esetén csak a fat partíción lévő config.txt-ről kell külön gondoskodni kártyacsere vagy új image felírása esetén.
-
Celtis
veterán
Te talán kipróbáltad az összeset, hogy ilyen magabiztosan állítod?
Én csak azt írtam, hogy esetleg már nem működik mindegyik. Tök jó, hogy ha megy a YT addon, mert pont azzal szokott a legtöbb probléma lenni.
Tvheadend pvr.hts kliensből biztos csak valami ősi példány fut OE-n. Már az LE 8-as alfára sem lehet felrakni a legutolsót, csak a 9-es és 10-esre a függőségek miatt.OK, mondjuk én a 6-os OE-re értettem, Bevallom meglepett, hogy kiszenvedték magukból a 7-est végül.
-
Celtis
veterán
Google: Kodi használata
vagy mondjuk https://logout.hu/bejegyzes/zsigus/xbmc_kezdoknek.html
vagy tegyél fel konkrét kérdést ha elakadsz. -
Celtis
veterán
A Raspbian minek?
Még egyszer: csinálj egy mentést valahova, mondjuk egy hálózati meghajtóra.. Rakd újra a rendszert (csak Libreelec, Raspbian nélkül) és állítsd vissza a mentett konfigot.
A Libreelec a rendszernek 512MB-os partíciót foglal le, minden mást a user által használható /storage foldernek foglal le. Ebben vannak a hálózaton megosztott mappák is. Nálad a raspbian valószínűleg annyit elvitt, hogy a Libreelecnek túl kevés maradt. Ez a 110MB ara is kevés, hogy egy mentést csinálj az SD kártyára. -
Celtis
veterán
válasz
Gabesz87 #24265 üzenetére
Igen, az LE szerves része a Kodi, anélkül nem telepíthető. A nyelvi fájlokat a kiegészítők között találod.
Gyakori probléma itt, hogy nem sikerül a magyar nyelvet beállítani. Nem tudom miért van, nekem mindig azonnal bejön. Elképzelhető, hogy várni kell kicsit amíg befrissülnek a repository információk. Habár kézzel is lehet frissíteni a bal gombra feljövő oldalpanelen. -
Celtis
veterán
Ha telepítés közben megnézed, hogy mit ír ki a képernyőre, akkor fogod látni, hogy mi az oka a sikertelen frissítésnek.
Elképzelhető, hogy a 7.0.3 sem hajlandó már 256MB-os rendszer partícióra települni, ugyanúgy, mint a legújabb LE8 alfák. (De ez csak feltételezés) Ebben az esetben kell csinálni egy mentést, újrarakni a rendszert és helyreállítani a mentésből.Nem tudom mi probléma oka a mentésnél. Az új mappa nálam is mindig szürke. Egyszerűen be kell böngészni a saját mappákban a backup foldert és oda menteni. Ha nincs hely, akkor meg dugj be egy pendrive-ot.
Sok helyet egyébként a korábbi mentések tudnak elfoglalni. Nézd meg a backup folder tartalmát és töröld a régieket. A Logs folderben is lehet takarítani. Ezeket hálózaton keresztül is megteheted.
-
Celtis
veterán
válasz
Flowtation #24256 üzenetére
A 7.0.3-ra tudsz frissíteni a Libreelec settings-szel a Kodiból.
Ha az LE8 alfákra akarsz upgrade-elni, akkor igen, le kell töltened a fájlt és bemásolni az update mappába. A jó hír, hogy az LE8-ban már Kodiból tudsz választani a az LE7 és LE8 track-ek között, így Kodiból egy picit kényelmesebb a frisítés.
Az SSH-s kérdést nem értem. Leírod, hogy hogyan lehet csinálni majd a következő félmondatban megkérdezed, hogy van-e SSH-n keresztüli módszer. apt-get nincs Libreelecben. A teljes rendszert kell frissíteni, nem lehet a Kodi-t külön.
-
Celtis
veterán
válasz
cinemazealot #24251 üzenetére
Ja, hogy így. Rendszer menü alatt én azt értem amikor ezen a képernyőn a rendszer gombra kattintasz.
Ezek az almenük a home képernyőn a skin által meghatározottak, esetleg a user is tudja konfigurálni. Szóval bármi lehet. -
Celtis
veterán
válasz
cinemazealot #24247 üzenetére
Melyik OE verzió ez? Csinálj már egy képet erről légy szíves.
-
Celtis
veterán
válasz
LógaGéza #24216 üzenetére
Akkor elképzelhető, hogy a CEC hiba a Pi-t nem érinti (?) Azért érdekes, mert ugyanaz a libcec működik a PI-n és a pulseeigth USB CEC adapterrrel is.
Mindenesetre tény, hogy a CEC-et elszúrták a 9-es alfában. A fejlesztő, már jelezte is, hogy tényleg találtak egy hibát.
Emellet a 10-es alfával nem működik a Hifiberry Amp+ valamilyen driver hiánya miatt. Nem az LE hibája, de akkor sem működik.Emellett a 9-es és 10-es alfákkal én kétféle lefagyást is tudok 100%-osan reprodukálni. Az egyiket már más is jelezte a Kodi fórumban. Ezekről gyűjtök majd logokat és nyitok rá ticketet.
Én is használom a 10-es alfát az egyik HTPC-men, mert kézzel be tudtam konfigurálni a CEC-et, de a másik HTPC-n hazsnálhatatlanok a 9,10-es verziók. Továbbá a netrádiómat is kinyírja a 9-es és 10-es build.Szóval nekem továbbra is erős fenntartásaim vannak ezekkel a verziókkal kapcsolatban.
-
Celtis
veterán
Nem ajánlom senkinek a LE v7.90.009 és v7.90.010 buildeket. Nálam nagyon instabil, és a CEC sem működik bennük. A 008 az utolsó stabil.
-
Celtis
veterán
válasz
vadkörte #24129 üzenetére
Mivel a TV tud HDMI-CEC-et, ezért mennie kell a Pi-n futó Kodi vezérlésének. Ha nem megy, akkor lehet, hogy rossz a HDMI kábeled, amiben nincs bekötve a CEC-szál. Nekem is van ilyen régebbi HDMI kábelem.
Attól, hogy a Pi-t vezetékkel kötöd a helyi hálózathoz, még ugyanúgy viszi a wifivel csatlakozó telefonról a yatsee. Egyáltalán nem kell, hogy a Pi is wifin legyen.
-
Celtis
veterán
Pont azt akartam, hogy egyszerű legyen a napi használat. Egy gombbal lehet ki-bekapcsolni, és szól az utolsó adó. Illetve ha rádióhallgatás közben a navigációs gombot tekered, előjön a csatornalista, és csak ki kell választani az adót és kész. 99%-ban ennyi a kezelés. A főmenü nem is jön elő normális körülmények között, de ezt nem mutatja ez a rövid videó. Eddig egyébként meglepően könnyen átment a női jóváhagyás teszten a készülék.
Ha extra adót akor az ember, akkor persze lehet bolyongani a menükben.
-
Celtis
veterán
Próbaüzembe került az RPi alapú konyhai netrádióm.
A hardver
- RPi2, +SD kártya
- Tplink USB Wifi adapter
- 5'' rezisztív LCD, ilyesmi
- Hifiberry AMP+
- 18V-os notebook adapter
- némi saját készítésű elektronika a digitális potik, gombok és LED illesztéséhez, illetve egy PI reszetelő áramkör, ha lefagyna a rendszer.A szoftver Libreelec 8 alfa, Aeon Nox Silvo skinnel. Készítettem egy addont, ami kezeli a saját hardver elemeket, a potikat, gombokat, LED-et, illetve némi logika van benne a Kodi működésének irányítására.
A skint pár helyen már testre, pontosabban a kis mérteű kijelzőre szabtam, de van még munka vele.A touchscreen is működik, de tulajdonképpen a gombokkal tök jól el lehet irányítani, nem is kell a képernyőhöz nyúlni. Sikerült a hangszínszabályzást is működésre bírni, ami nem volt triviális.
Egyelőre csak deszkamodell. Találtam itthon egy darab alulemezt, amibe ideiglenes jelleggel belefaragtam a cuccokat. Majd a tapasztalatok alapján kap egy végleges dobozt és egy szép előlapot.
Pár kép és videó alább. Hangsúlyozom, ez még csak egy deszkamodell.
És egy videó a működésről.
A potik nyomógombok is egyben. Minden gomb rövid és hosszú gombnyomásra is más-más funkciót lát el, illetve a kombinált nyomás és forgatás is mást jelenthet, tehát ezzel a pár kezelőszervvel gyakorlatilag teljesen kezelhető a Kodi. -
Celtis
veterán
válasz
DopeBob #24056 üzenetére
Egyrészt váltsál Libreelcre, de az még nem fogja megoldani. Másrészt a #18757-ben leírtat próbáld meg.
-
Celtis
veterán
válasz
Armatura #24043 üzenetére
Van egy logfiles nevű hálózaton megosztott folder. Kicsomagolod a legutolsót és a kodi.log-ot megnézed.
Alternatív módszer, ha SSH-n belépsz és kiadod a
tail /storage/.kodi/temp/kodi.log -f
parancsot. Így valós időbe látod a képernyőn, hogy mi történik éppen. Azt várom, hogy 5 perc után az első log bejegyzés utal arra, hogy ki vagy mi kezdeményezte az éledést. Ha nem elég részletes, akkor be kell kapcsolni a debug opciót a rendszerbeállításokban. -
Celtis
veterán
válasz
schferenc77 #24000 üzenetére
Az elsőt scriptekben lehet használni egy másik script meghívására a Kodin belül.
A másodikban a linux rendszert hívod és adsz át egy parancsot.
A harmadik lesz neked jó, és tényleg kell elé az "xbmc." -
Celtis
veterán
válasz
schferenc77 #23949 üzenetére
A Kodi parancsokat parancssorból is tudod tesztelni a
kodi-send --action="ide írod be a kodi prancsot egy az egyben"
Másrészt a megoldásod nem szép. Direktben kell hívni a scriptet a shell nélkül. Példa:
xbmc.executescript('special://home/scripts/update.py')
-
Celtis
veterán
válasz
schferenc77 #23946 üzenetére
Gugli a barátod. Habár én nem foglalkoznék vele, ha stabilan működik a kütyü és nem létfontosságú feladatot lát el.
-
Celtis
veterán
válasz
schferenc77 #23943 üzenetére
Ja, hogy nem voltak összetestelve?
BTW, az eladó akkor javítsa a leírást, mert feketén fehéren >3,5V a doksi szerinti elvárt magas szint. Ezt a Pi nem tudja.
-
Celtis
veterán
válasz
schferenc77 #23942 üzenetére
-
-
Celtis
veterán
válasz
schferenc77 #23933 üzenetére
Ez a vezérlő 5V-os bemenetet kér, a Pi meg 3,3V-ot ad. Van köztük szintillesztés?
-
Celtis
veterán
válasz
schferenc77 #23933 üzenetére
Ugye a Pi restart utáni első futáskor nem írja ezt a hibát, csak utána?
Ez azért van, mert csak konfigurálod a portokat, de nem takarítod el a végén, és a következő futásnál újra rákonfigurálsz. -
Celtis
veterán
válasz
sontqq #23737 üzenetére
Pedig sokkal jobban jársz, ha a Pi-re bízod a "dekóddolást". A TV eleve nem kezeli direktben a samba megosztást, hanem egy DLNA szerver kell neki, ami eteti. Viszont összehasonlíthatatlanul gazdagabb a felhasználói felület és a támogatott fájlformátum Pi-vel, mint, a legokosabb smart TV. És még az is lehet, hogy a tiéd nem a legsmartabb smart TV.
Amúgy kell az SD.
-
-
Celtis
veterán
válasz
schferenc77 #23654 üzenetére
Pont ezért írtam műveltető igét, mert éreztem, hogy páka még nem sokat lehetett a kezedben, ha egy ilyen egyszerű művelettől is megijedsz.
-
Celtis
veterán
válasz
schferenc77 #23647 üzenetére
Forrasztasd be azt a tüskesort és kész.
-
Celtis
veterán
válasz
F1rstK1nq #23622 üzenetére
Az SD kép mentés szerintem nagyon helypazarló.
Megint csak az LE-re tudok hivatkozni, amiben van backup funkció, ami mindent lement ami ahhoz kell, hogy a rendszert később vissza tudd állítani, ráadásul a kártya kivétellel sem kell bajlódnod. Megnézném, hogy az OSMC tud-e ilyet. Csodálkoznék ha nem. -
Celtis
veterán
válasz
F1rstK1nq #23600 üzenetére
Amit írsz, az alapján pont, hogy nem része a Kodi az OSMC-nek, hanem külön telepíthető.
Ha már upgrade-elsz, akkor v17-re menjél. Hogy hogyan, azt ne tőlem kérdezd. Az említett javítás is ugye abba került bele, mármint ha abból teszed fel a legutolsó nightly vagy hasonlónak nevezett build-et.Amit írtam az upgrade-ről, az alapvetően OE/LE rendszerekre vonatkozott. Ahogy említettem az OSMC-t nem ismerem, de ha neked abban még 15-ös Kodi van (nem is értem hogyan lehet ez), akkor ezek szerint az OSMC nem gondoskodik a Kodi frissítéséről. Akárhogy is frissíted, a Kodi beállításai és az addonok amiket érdemes újrarakni. Ekkora ugrásnál úgysem fog működni a fele a régi dolgoknak.
Libreelec esetén nincs ilyen probléma, mert a rendszerrel kapod a Kodit. A fő verzió léptetés is szinkronban van. A Kodi, a Linux és egyéb dolgok mind összhangban vannak. Ezek szerint az OSMC-nél ez nem garantált.
-
Celtis
veterán
válasz
schferenc77 #23535 üzenetére
Ezt próbáltad?
Amúgy Budapest elég nagy. Nem hiszem, hogy mondjuk Káposztásmegyerről érdemes lenne lejönni Budafokra egy LED-ért. -
Celtis
veterán
válasz
Pulsar #23480 üzenetére
Eredetileg az érintőképernyő volt a tervezett fő interfész, de közben teljesen a fizikai gombok irányába mentem el. Két digitális poti lesz rajta, amik nyomógombok is. Az egyik lesz a hangerő és valószínűleg a ki/bekapcsoló. A másikkal lehet majd navigálni. Tekerés plusz gombnyomás a kiválasztás.(hosszú gombnyomás a context menü és lesz mellé egy darab különálló back gomb).
Eredetileg Aeon Nox volt a kiválasztott skin, és ott a home képernyőn jobb-bal volt a léptetés és az összes többin fel-le. Ezt meg is oldottam, de az Aeon Nox Silver skinen van függőleges home menü, ami jobban illeszkedik a koncepcióba, szóval az lesz.
Már sikerült elég jól testreszabni a működést. Majd teszek fel videót. Szerintem baromi jó. -
Celtis
veterán
válasz
petya220 #23466 üzenetére
A 2-2,5A -es áramfelvétel 10-12W fogyasztást jelentene. Ez csak maximális terhelés és külső eszközök esetén léphet fel.
Pi3 még nem volt a kezemben, de a 2-est mértem és az magában 0,3-0,4A-t fogyaszt. A 3-as nyilván egy picit többet. Valószínűleg vannak 0,5A feletti csúcsok, így a fél amperes táp tényleg vezethet elszórt újraindulásokhoz.
-
Celtis
veterán
Adjatok tippet RPi+ 5"LCD házra, amibe némi kezelőszerv (legalább két tekerőgomb) és a hifiberry is elfér.
-
Celtis
veterán
Ha esetleg valaki gondolkodna valamilyen Hifiberry cucc vásárlásában, akkor szóljon, hogy optimalizálni tudjuk a szállítási költséget.
Illetve ha tud valaki jobb beszerzési forrást Amp+ -ra az is sikítson.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kaspa bányász szett - kaspa miner eladó
- Komplett PC - Intel Core i7-9700K, 32GB RAM, NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER
- Gamer Félgép - MSI Z370-A PRO + Intel I7 8700K + Kingston HyperX 2x8GB 2666MHz CL13
- ASRock Z690 PG Riptide + Intel I7 12700 ES + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Új, Gamer - GIGABYTE Z790 D + Intel I7 14700K + Apacer Panther RGB 2x16GB DDR5 6400MHz CL32
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest