-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
wassermann
Topikgazda
válasz
attila666 #10682 üzenetére
Elég sok a kérdés, én a rendszer architektúrára és az XBMC-re vonatkozókra válaszolok:
a fájlok elérésére az SMB vagy NFS jó, így más gép is elérheti könnyedén őket. Az XBMC úgy rendezi őket ahogy te kiválasztod... borítót, sztorit, szereplőket mind le tud tölteni automatikusan, ha a cím stimmel (magyar is megy a PORT.hu pluginnel) . Ha a cím általa nem felismerhető, akkor te magad is megmutathatod neki kézzel a helyes cimet. -
wassermann
Topikgazda
válasz
DonThomasino #10678 üzenetére
Nem kell formáznod semmit, a Windows-os program rákérdez a kártyára, majd megcsinál rajta mindent. Ezután az automatikus telepítés is magától megy (particionál, formáz, telepít).Hülyebiztos teljesen.
-
wassermann
Topikgazda
Standalone KODI letöltés a lapközepén [itt]. Ha a telepítő Rasppbmc-Win32 könyvtárába "installer.img.gz"-re átnevezve beteszitek, azonnal a teljesverziójú KODI-t rakja az USB-s kártyaolvasóba dugott kártyára, így akár internetre nem csatlakozó Pi-re is felrakható.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
wassermann #10626 üzenetére
Amit letöltöttem ott a balfelső sarokban KODI felirat van
Nekem az XBMC nem frissíti magát - ha beállítom akkor sem. Valószínűleg azért mert a TV-headend-et használom és a bemásolt, DVB-T vevőhöz tartozó meghajtófájlok miatt már nem érintetlen a fájlstruktúra (feltételezés)
-
wassermann
Topikgazda
Kipróbáltam a régi "B"-s PI-men RaspBMC helyett a KODI-t: korszerűbbnek tűnt, pl. a billentyűzetkiosztást is be lehet végre állítani. Sajnos a TVhead-end server - TV kliens beállítása után kiütötte magát és mivel a PI-m most teljesen offline nem vacakoltam vele, visszatettem bele a régi, Raspbmc-s kártyát
-
wassermann
Topikgazda
Kis rendezgetés volt nálunk és a TV, ami mögött a Pi-m lóg új helyre került, ahol nincs hálózat. Kiderült, hogy a TVheadend és a Raspbmc kliens továbbra is tökéletesen működik "loopback"-el: a Pi-nek 127.0.0.1-es címet kell fixen adni és ugyanezt a címet beállítani a TV-kliensnél. Így, ha ideiglenesen mást nem is, de legalább TV-t nézni lehet.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Feralheart #10445 üzenetére
Ha a szoftver részét összevadászod, minden gond nélkül mehet a kocsiba: picike így a műszeral mögé simán befér valahova
-
wassermann
Topikgazda
válasz
envagyok #10340 üzenetére
Ha jól emlékszem nálam is volt telepítésnél egy ilyen végtelen ciklus: a külföldi fórumokon azt írták vmi usb... nevü fájlt ki kell törölni a gyökérből a windows-os diskmanager-es telepítés után és akkor jó. A gond, ha jól emlékszem az, hogy egyébként a rendszer rádugott pendrájvra települne és az nincs.
-
wassermann
Topikgazda
Újabb, málnával és USB-s DVB-T vevővel megmentett rinocérosz ("a készülék a digitális adások vételére alkalmatlan" volt : )
(valószínűleg a TV gyártásbahelyezése előtti utolsó pillanatban tettek rá erre a típusra HDMI-t. A TV-t nyomkodva, a menüjéből el sem érhető a bemenet, csak a távirányítón van olyan gomb. Szerencsére!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
modellmaker #10271 üzenetére
Igen, ha valahogy wifin (pl.mobilról) vagy a portjain keresztül (gombbal) megoldod a hangerőt és a csatornaváltást.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
MaCS_70 #10253 üzenetére
Command line-tól ne félj (ha nem érted guglival fordittasd le):
"With Raspbmc (from RC3) you can choose exit from the shutdown menu.
After a few seconds you should see a white screen with instructions saying that it you hit ESC from keyboard then it will drop to command line.
You then have a few seconds to login.
If you don't hit ESC or login then XBMC will restart.Things slightly changed with RC4 if you have HDMI CEC enabled.
In that case when you exit from XBMC the screen is turned off ... which means that you won't see the white screen.
Power the screen back on quickly then you'll see it." -
wassermann
Topikgazda
válasz
MaCS_70 #10247 üzenetére
Persze mindezt azonos hálózaton keresztül egy másik gépről és az ip címet helyettesítsd a te PI-d ip címével. A csatorna-keresést (mux) egyébként asszem automatikusan csinálja, amikor "idle".
Ez a megoldás nálam pl. mindig, ha fel akarok vetetni vele valamit, mert egy normál PC-ről könnyebb beállítani a felvételt.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
MaCS_70 #10233 üzenetére
Ha sikerul, atom stabil! Most nincs a kozelemben pi, de megprobalok fejbol segiteni: Raspbmc ,programok,raspi settings, system config alatt kell engedélyezni a szervert. itt asszem a port szamat is mutatja,igy azonos balozaton levo gep bongeszojebol is meg tudod nezni megy-e a tv szerver: cimsorba ird be a ``piipcime:port`` itt meg kell jelennie egy kezelo feluletnek, ami a tv-szerverhez tartozik
-
wassermann
Topikgazda
Ezt láttátok? Két szervó-motoros irányítható kamera kiegészítő Pi-hez: [link]
-
wassermann
Topikgazda
Az SW MW LW csatornákon jó hangminőség nem nagyon várható. Ezek mind ősrégi, a mai sugárzás alatti sávok (A ma hallgatott adók, az URH =ultrarövidhullám sávon jönnek, a te felsorolásodban ez USW lenne, a sorban az SW-től balra) MW-adót, ami magyarol KH (középhullám) két frekvenciát tudok 873kHz és 540kHz.
Ezeknek az "ősfrekvenciák"-nak egyetlen előnyük van: hogy éjszaka akár többszáz km-ről is hallhatóak -
wassermann
Topikgazda
válasz
MaCS_70 #10163 üzenetére
A RaspBMC helyből tudja, megfelelő kezelőfelületet is ad a menüben,vagy akár hálózaton böngészőben megnyitható táveléréssel is.
Csak a csatlakoztatott DVB-T-vevőnek kell a drájverét bemásolni valahová és a plussz áramfelvétellel is számolni kell a tápegység megválasztásánál.
-
wassermann
Topikgazda
Nekem a PI vezetékkel csatlakozik a routerhez, de onnan már Wifin keresztül megy tovább. Még sosem volt sávszélesség problémám (egy film néhány Mbit/s sávszélességet foglal, manapság a legősibbnek számító wifi-s cuccok is tudnak 18Mbit/s-ot, amibe a film lötyögve belefér)
-
wassermann
Topikgazda
válasz
DrojDtroll #10056 üzenetére
Rejtélyesek ezek a dolgok: régebben nekem is történt valami egy SD-kártyával benne. Ezután újraformáztam és a kártya egy digitális fényképezőben azóta is gond nélkül működik. A Pi viszont azóta sem szereti (?) ezt a kártyát.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
toth_janika #10030 üzenetére
A Raspberry Pi is simán visz minden filmet az ingyenes RaspBMC-vel vagy OpenElec-el.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Feralheart #9981 üzenetére
Egyetlen egy dolog figyelmeztetésül:
a Raspberry Pi egy hobby cucc, nem PC (nem is x86 az architektúrája). Tehát: annak ellenére, hogy olcsó, nem biztos, hogy minden helyzetben megállja a helyét PC helyett!!! -
wassermann
Topikgazda
válasz
DrojDtroll #9904 üzenetére
DrojDtroll, ilyen USB aljzatot ki lehet nyerni döglött PC alaplapokból is. Esetleg keress PC-bontót a neten!
-
wassermann
Topikgazda
-
wassermann
Topikgazda
Próbáltasd meg a feleségeddel: egy a pi-re rádugott egérrel! Nálam a vezetéknélküli egér a RaspBMC-hez bejött a családnak. Így nincs két távirányító, csak egy, plusz egy vez. nélk. egér/bill. kombö kizárólag a pi-hez. (a billentyű csak youtube keresésnél kell, ezért nem is írtam. Lehet boldogulni nélküle is)
-
wassermann
Topikgazda
A Raspberry Pi nem x86 alapú hardver, mint egy PC, nincs rajta ki-bekapcsolási lehetőség: ha bedugod elindul, ennyi. A szoftvert leállíthatod, de akkor oda kell menni, kihúzni és újrabedugni ha el akarod indítani. Olyan keveset fogyaszt, hogy nincs is értelme kapcsolgatni.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
DrojDtroll #9794 üzenetére
-
wassermann
Topikgazda
válasz
PumpkinSeed #9743 üzenetére
Most nincs előttem, nem tudom megnézni,
de az XBMC asszem tudja ezeket: a
Programok>>RaspiConfig>SYSTEM Settings alján
be kell pirosra állítani az alapból fehér pöttyökett
az igényelt service indításához -
wassermann
Topikgazda
-
wassermann
Topikgazda
Ezek a dolgok nem igazán az RPi-ről szólnak, légyszi menjetek át ide!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Flowtation #9574 üzenetére
Húú, te TV-n felbontással játszogatsz: megvan a villódzás oka.
A hagyományos TV 576i 50Hz-el működik, ami azt jelenti 576 sor 50db félkép másodpercenként. Mivel nem monitor, csak erre az egy felbontásra van felkészítve, mert ilyen volt a hagyományos sugárzás. Bármi mást állítassz be, hagyományos TV-n minőségromlással jár
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Flowtation #9532 üzenetére
A képremegésre:
Hagyományos TV-hez be kell állítanod a PAL szabványt a config.txt-ben. Ezt legkönnyebben a Programok menüpont alatt Raspbmc Settings - System Configuration - Additional config.txt settings-mezőben lehet beírni:sdtvmode=2
Majd indítsd újra és ha kell a kép határait huzigáld helyre.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
harusakura1 #9491 üzenetére
Ez az olcsó kis szerkezet nem pc alternatíva, hanem barkács-kütyü! Ha böngésző is kell felejtsd el, javíttasd meg a laptopod vagy vegyél helyette egy használt másikat.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Lin3Lord #9428 üzenetére
Ha fényforrást kell csak kontrollálni ,az lassan változó folyamat: a DAC-ot ki lehet hagyni. Elég ha egyetlen kimenetet kapcsolgatsz (változó kitöltési-tényező). Erre kell egy integrátor és egy erősítő IC, (ezt egy OPA chip meg tudja csinálni). Táp is kell egy legalább +15V-os, hogy ki lehessen 100%-ig hajtani.
Ha nem értesz az elektronikához, ez egy jó feladat hogy ismerkedj!
-
wassermann
Topikgazda
230V független (napelemes) webszerver leírása itt: [link]
-
wassermann
Topikgazda
Az a véleményem, hogy a média-lejátszós tábort sem szabad hátrább sorolni! - én magam Azbest sugallatára kezdtem neki. Igaz, nem annyi munka mint egy I/O-t használó rendszer, de valamit azért ezen is kell dolgozgatni (és mindezt a gyerekeimmael együtt csináltuk). Ez a barkácsolás nálam: ház, borda, vez.nélküli bill/egér, DVB-T vevő, saját gyártmányú 3xbiquad antenna...
Bónusznak még az összes házban fellelhető intelligens cuccra VLC-kliens telepítése (pc, notebook, tablet, mobil), hogy elérjék a Pi-t, mint tv-szervert. -
wassermann
Topikgazda
``1 Like ``
A nagyfesz reszek mereseinel nagyon korultekintoen kell eljarni (pl opto-s levalasztas + zenerdioda-s vedelem) nehogy valamilyen visszajuto nagyfeszultsegu tranziens az örök-vadaszmezokre küldje a Pi-t.
Korabban foglalkoztam funyirokkal ott alaphiba volt hogy az evek soran a lendkerekre rogzitett magnes elvesztette a delejezettseget es mar csak magas fordulaton tudott szikrat adni a gyertyanak az elektronika -
wassermann
Topikgazda
Igen másfajta, váltóérintkezős kapcsoló kellene plussz ahhoz is mégegy független vezeték ér.
Ha teljesen szabadon konfigurálhatót akar, a kapcsoló csak a Pi egyik inputja kell hogy legyen és tőle teljesen független kapcsolt kimenet a vele egy kábelen, de külön érpáron kapcsolt lámpa.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
bambano #9256 üzenetére
Ha egyszerűen párhuzamosan köti elvesznek a variálási lehetőségek. De ha a kapcsoló a Pi-n egy "input" lesz, jóval több dolgot meg lehet vele csinálni pl.:
ha a kapcsoló folyamatosan zárt - lámpa folyamatosan ég
ha a kapcsoló csak egy rövid ideig vált zárt állapotra (1s) - a lámpa 5percig világít
ha a kapcs. kétszer egymás után kapcsolják: a lámpát a Pi-re kötött mozgásérzékelő vezérli
... -
wassermann
Topikgazda
Az állólámpa eredeti kapcsolóját nem tudod az alapbekötés szerint így használni, de: ha a kapcsoló nem a lámpa áramát kapcsolja, hanem ő is a Pi-re van inputként kötve, működhet a dolog. Egyszerűen a Pi-től a meglévőnél több erű vezeték megy a kapcsolóig, hogy a több szálon már érzékelni tudja a Pi a kapcsoló állapotát, a kapcsolótól a villanykörte felé, tovább a meglévő vezetéket is használhatod, csak azt a kapcsolód már ne szaklítsa meg.
De ha nem értesz hozzá, inkább ne csináld, mert ez 230V!!!
-
wassermann
Topikgazda
A "buszos" otthon automatizálás épületekhez köthető része alapvetően világítást (fényt), redőnyöket, fűtés-hűtést, szellőztetés és a locsolást öleli fel. Kapcsolódó rendszerek lehetnek még a beléptetés, tűzjelzés, riasztó, kamerák (de ezek legtöbbször különálló készülékek)
Ha ilyenekre rákeresel: EIB, KNX akkor már többet megtudhatsz a buszokról. van vezetékes és vezeték nélküli is. Régebben volt a termicont.hu-n egy tudásbázis ilyen témában. -
wassermann
Topikgazda
válasz
sanchomuzax #8961 üzenetére
Ez tényleg igaz, Jobb lenne, vmi olyan jószág ami felforrasztott fix cuccból tölti be a programját!
-
wassermann
Topikgazda
Az egész Pi összesen kevesebbet fogyaszt mint 5W. Simán elmegy éjjel nappal borda nélkül.
Nekem is csak azért vannak rajta bordák, mert egy időben próbálgattam meddig lehet elmenni a tuninggal.. -
wassermann
Topikgazda
Megnéztem, átlag 5s a csatornaváltás.
Az első két másodpercben valószínűleg még ürül a puffer (tart a korábbi csatorna). aztán kimerevedik az utolsó kocka kb. 3másodpercre. Gondolom ilyenkorra ér ide a váltás és újra puffereli az új csatornát.
Szerver: TV-Headend a Raspberry Pi-n, kliens: VLC egy ősrégi Windows-os gépen, átvitel: Wi-fi / 36Mbps
-
wassermann
Topikgazda
A Pi-n futhat egyszerre a kliens és a szerver is. Nálam egy régi TV hátulján lóg a Pi egy DVB-T vevővel és kiszolgálhat a helyi hálón bárkit (magát is). Mivel egyszerre egy helyen nézünk TV-t egy vevő is elég.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
schferenc77 #8749 üzenetére
Elkéstem:
Ha Wint-használsz kártyaolvasóval simán mehet a komplett image másolása egyikről a PC-be, PC-ről a másikra. A Raspbian-hoz ajánlott Win32DiskImager.exe tökéletes erre, ha a két kártya mérete azonos.
-
wassermann
Topikgazda
Biztos meglesz a DAB is!
Visszanéztem ennek az FM-transmitternek a teljesen fapados, mono verziója majd másfél éve jött ki. Egy 2012. dec. 16-ai hozzászólásomban írtam, hogy valaki megírhatná az algoritmust a sztereo-vá alakításhoz. Most jött valaki aki ért hozzá és meg is csinálta... : ))
-
wassermann
Topikgazda
Én is ezen gondolkoztam, de azt írja, hogy a sztereóhang sávszélessége mindkét csatornán 15 kHz, ami azt jelenti, hogy a jelváltozások jóval kisebb dinamika tartományban történnek, mint a Pi 800 MHz-es órajele. Valószínűleg emiatt a Pi simán elboldogul vele. Persze a GPIO nem erre való, kíváncsi lennék a minőségére...
-
wassermann
Topikgazda
Ezzel az a baj, hogy Pi egy Linux-ot futtató számítógép, ami azt, hogy szimplán "lelövik" a tápot nem igazán szereti. A jó megoldás vmi minimál szoftvert is tartalmaz, ami pl. egy bemenetet figyel és ha ott megjelenik a "kacsolj ki" jelzés, leállítja a rendszert. Ezután lehetne csak elvenni a tápfeszültséget!
-
-
wassermann
Topikgazda
válasz
vjozsef #8198 üzenetére
Ha stabilan kültérre tesznek ilyesmit, szokott még lenni egy második ház vagy minimum egy "L"-alaku ányékoló lemez (ez DK-DNY-i irányokból takar + egy eső elleni fedőlap, lejtéssel és csöpögő peremmel. Ezek távtartóval szerelve, nem érnek össze a tényleges házzal, hogy közöttük szabadon járhasson a szél.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
DrojDtroll #8083 üzenetére
Jó
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Milyen monitort vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen széket vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Goddess of Victory:Nikke
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- Asztali PC , i7 11700KF , RTX 3070 Ti , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- Asztali PC , R5 5500 , RX 5700 XT , 16GB RAM , 256GB NVME , 1TB HDD
- Mac mini (2023 with M2)
- Belépő GAMER PC! i3-13100 / RX 6600 XT / 16GB DDR4 / 512GB NVMe / 600w!
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest