- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- SSD kibeszélő
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
-
PROHARDVER!
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/
Backup center, mail gateway, proxmox hypervisor és datacenter letöltés: https://enterprise.proxmox.com/iso/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
A CIDR-t meg kell adni, ha a pve felületén adsz meg fix IP-t, ha nem írod oda, akkor be sem fogadja a címet. A vmbr0 az alaplapi port, ezt használom a pve eléréséhez, a vmbr1 a bejövő internet hálózatot fogadja, oda ugye nem adsz belső címet. A vmbr2 kommuninál a belső hálózat felé, a fix IP címe az OPNSense címe. Persze lehet, hogy itt a probléma, mert minden VM azon keresztűl kommunikál a helyi hálózattal. Kifelé mindnek ott a címe, amit az OPNSense oszt, vagy ott van fixálva. Lehet, hogy ki kéne venni a vmbr1 fix IP-jét és akkor nem lenne gond? De eddig nem volt gond ezzel a beállítással, mindennek elérem a webes felületét.
-
-
danih
veterán
Én először a VMBR-eknél nézelődnék, valahogy nem értem a dolgot, van több VMBR, de ebből 2-nek van ugyanazon a subneten /24-es CIDR-je, egynek Gateway-e - miért van a Management ugyanazon a subneten /24-gyel vlan nélkül satöbbi, nem látom át na, de nem is vagyok ebben nagy tudós
-
Egy net van, tudtommal nincs szeparáció, pve tűzfal kikapcsolva. És elvileg "házon belül", a pve-n belül kéne kommunikálniuk. A netet minden látja, a rendszerek frissítenek, a desktop-okon böngészni lehet.
Hálózat fizikai eszközei: az alaplapra szerelt LAN port fix 192.168.1.2 IP címmel managment portnak van beállítva, csak erre használom. Van egy 2.5 G-s kártya, ez az OPNSense WAN portja, a szolgáltatói ONT van rákötve. A LAN ami cstlakozik a egy 10 G sfp+ kártya, ez optikán van rákötve a switchemre, ezen lógnak a fizikai gépeket.
Így néz ki a pve network:
A LAN2 nincs használva.
Az OPNSense Unbond DNS-t használ. -
-
A kérdések jók, fel kell őket tenni.

Szóval a felállás: Proxmoxon fut állandó jelleggel egy OPNSense és egy Xigmanas.
Van még telepítve egy Win11 és egy Opensuse. Ezek nem tudják elérni a Xigmanasos megosztásokat, minden más meg igen. A Win11 megosztott mappáját fizikai gépről elérem, de szerettem volna oda is felcsatlakoztatni a megosztásokat.
Ehhez jött most az Adguard home probléma. Feltelepítettem és az alap beállításos oldalát nem tudom megnyitni. VLAN-okat nem használok. Az egyetlen dolog, ami nem VM-ben fut, hanem konténerben a Proxmoxoon az az Adguard. -
danih
veterán
Pingek minden esetben mennek rendesen? Mi milyen hibát ír, valahogy el kellene indulni de ahhoz kell infó
Kb proxmoxos dolgokat nem érsz el fizikai gépről (adguard) és vice versa (fizikai smb nem elérhető proxmox dolgokról)? Firewall? Akármisense van? VLAN-t használsz? Sok-sok kérdés... -
Sziasztok,
Lenne pár kérdésem.
Az első VM-ek közötti fájlmegosztás.Van egy XigmaNAS telepítve a fizikai gépek, médialejátszó gond nélkül kezeli az SMB megosztását, de ha egy Proxmox alatt futó másik VM-ből akarom elérni, na az nem megy. Próbáltam Win11, OpenSuse rendszerekkel, semmi siker.
A másik a helper script segítégével feltettem egy Adguarde hpme-ot, fut, azt látom, kap IP címet is,de nem tudom elérni a böngészős beállító felületet.
Van valakinek tippje, hogy mi lehet a probléma, mit rontok el? -
danih
veterán
Ismét egy érdekes megoldás jelent meg és maradt valahogy a radar alatt: Sealskin
Ez egy böngésző addon mely a sealskin docker konténerhez csatlakozik, a lényege pedig ha valamilyen fájlon elszigetelt környezetben szeretnénk dolgozni (anélkül hogy saját gépünkre töltenénk), akkor azt tovább küldhetjük egy app konténernek a böngészőből (amit a sealskin managel a háttérben), és abban dolgozhatunk. Aztán a konténer (munkafolyamat) megsemmisül (ha akarjuk, a fájl megmarad). KASM Workspace jut róla eszembe, bár más funkciót tölt be.
Kipróbáltam és nagyon jól működik - ha valakinek ilyen jellegű igénye lenne, tudom ajánlani. -
paizinho
tag
-
-
paizinho
tag
Köszönöm a gyors választ!
A Debian / Cinnamon vonalon indulok el. Jelentkezem, bízom benne, hogy ennyi segítség után már tényleg "szuper egyszerű" lesz.
Bocs, ha a cél olyan titokzatos, de megígértem az ismerősömnek, hogy nem mondom el. Az ismerősömnek ez fontos, még ha furi is. Én olyan vagyok, ha megígérek valamit azt betartom. Biztosan ezt Ti is így csináljátok, így megértitek. -
danih
veterán
válasz
paizinho
üzenetére
Debian-ra tehetsz Cinnamon desktopot és akkor úgy néz ki mint a Mint (mintamint hehe) ha a kézre állás ezt takarja.
De többet nem értettem meg az igényekről :) Amúgy ha full webes dolog csak elég a webtop, mondjuk Cinnamonnal az pont nincs. Szóval max VM Debian install, kiválasztod a Cinnamont dekstop envnek és amikor felment futtatod a scriptet. Szuper egyszerű. -
paizinho
tag
Sziasztok !
Köszönöm mindkettőtöknek a gyors segítséget.
Mire kell: egyik ismerősömnek segítek egy kicsit macerásan beállítható weben keresztül elérhető szolgáltatás "használatában"/felügyeletében. Egyfajta "bizalmi állás" :-). Semmi illegális nincs benne, az nem az én pályám.
A macerás beállítás és, hogy gépcsere esetén (ez nálam a "gyerkőcök" miatt mostanság többször előfordult) ne kelljen ismét beállítani gondoltam, hogy valami linux-t Proxmox-n felhúzok és abban egyszer beállítom.A Mint meg csak azért, mert az általam használtak közül nekem ez állt kézre.
Szóval a Mint sem kőbe vésett, egy böngésző kell és kész, amit nem akartam a lokál gépen futtatni a gépem "mozgásai" miatt.Helyi hálózatról akár RDP / akár böngészőből elérhető és működik a GUI-s copy/paste akkor nekem ok.
Köszönöm a scriptet és a webtop javaslatot. Bízom benne ma letudom a segítségetekkel ezt a feladatot.
-
danih
veterán
válasz
tasiadam
üzenetére
Én is pont ezt akartam kérdezni. Illetve csak és kizárólag Mint lehet?
Ha lehet Debian/Ubuntu akkor itt egy script ami jól működik. Vagy használhatsz webtopot ami böngészőből érhető el, nem kell rdp/vnc kliens sem. Attól függ, mire kell. -
paizinho
tag
válasz
paizinho
üzenetére
Köszönöm a gyors segítséget, javaslatokat!
@AiRLAC : kiegészítettem a VM configot, rebootoltam a VM-et. Sajnos se RealVMC, se TightVNC-vel nekem nem sikerült működésre bírni.@Vizion : igazad van, ha cli-ről van szó nekem is műxik. A GUI-ban se CTRL+V, se CRTL+SHITF+V sem működik. xrdp fut a systemctl status szerint és zöld
@tasiadam: rustdesk első ránézésre egyelőre kicsit macerának tűnik csak egy gépre, de lehet teszek rá kísérletet
A Win11 Távoli asztal sikeresen csatlakozik a 3389 porton, bekéri a usert és a jelszót és utána automatikusan bezárul. Mintha a távoli csatlakozáshoz külön user kellene a Linnuxban.
Egy kicsit magamba szállok, mert nem gondoltam volna, hogy egy egyszerűnek tűnő feladat így megszivat. Reggel tisztább fejjel, 0-ról installált VM-l ismét nekifutok. Köszönöm a segítségeteket.
-
-
paizinho
tag
válasz
tasiadam
üzenetére
Sziasztok !
Új nap, új megoldandó feladat.
A cél az lenne, hogy egy LinuxMint VM grafikus felületét tudjam használni. SSH nem elég, a grafikus részre van szükségem.A Proxmox console nem barátja a copy/paste műveleteknek (erre szükségem lenne) így ott nem tudtam az igényeim szerint használni.
A Google által javasoltak nem hoztak megoldást, így RDP felé fordultam.
Linuxra Xrdp servert telepítettem, beállítottam automatikus indulásra, tűzfalon engedélyeztem a 3389 portot és újra is indítottam.Win11-ről Távoli asztal a bejelentkezés eljut a login ablakig, de utána automatikusan bezárul. RealVNC Viewer meg csak tekergeti a VNC betűket.
A Perplexity-s kérdésem alapján a végrehajtandó lépések ugyanazok voltak amiket más oldalakon is találtam és megcsináltam.
(tegnap éjszaka óta igyekszem megoldani, de sajnos valamit elbaltázok, nem veszek figyelembe)
Köszönöm, ha lesz lehetőségetek tanácsot adni:
1. Ti milyen módszerrel használjátok / oldjátok meg a Linux GUI-s elérést?
2. Mit rontottam / ronthattam el a fenti gyakorlatban?Csak lokál LAN-n szeretném megoldani, külső elérés egyátalán nem cél.
Köszönöm
(nem voltam teljesen biztos, hogy off vagy nem off, mert akár Linux is lehetne) -
BullZeye
veterán
Utóbbi 1 hónap hozzászólásait elolvasva, van értelme 8.4-ről 9.1re váltani? Van valami tényleges előnye és haszna?
Azt tudom, hogy Google Coral TPU driver már hivatalosan nincs és hackelni kell rá, így Frigate elhasal rajta, és tikkel a szemem, hogy updateljem ezt is itt a szabadság alatt, de olvasva nem nagyon érzem, hogy nekem erre most szükségem lenne. -
paizinho
tag
danih kollégáé a pont.
több backup diskem van, így persze meg van minden.
Én meg elkullogok a táblától az "Ülj le fiam, egyes!" érzéssel.
(ezt nem Te mondtad ! Én "dicsérem" magamnak
)
Bocs a bénázásért.
Hálásan köszönöm Neked és persze vizion kollégának is a gyors reagálású segítséget.
Szép estét mindkettőtöknek! -
válasz
paizinho
üzenetére
fain...

Nálam kicsit "gondolkodik", mert a backup HDD-re kerül, de betölti és ott van minden VM/LXC backup menüjében.
Szokásos dolgok gondolom megvoltak: böngésző ctrl+F5, parancsba asystemctl restart pveproxy
Próbálj egy stop-os mentést futtatni az lxc-n, az megjelenik-e ott?danih: bakker... jogos, nekem csak egy van konfigolva, erre nem is gondoltam
tutira az lesz az. -
paizinho
tag
Szép estét!
Egy ideje kutatom, de nem találtam az okot, hogy miért nem látom a VM/LXC Backup menüpont alatt a sikeres mentéseket.
Datacenter / Backup beállított mentések sikeresen lefutnak.
Node / [backup disk] / Backups alatt szépen ott sorakoznak a mentések.
9.1.2-n vagyok. A logokban is minden rendben lévőnek látszik.Egyelőre Google-ban kerestem, nem akartam feleslegesen (?
) AI W-okat erre használni.
Valakinek hasonló tapasztalat ? Esetleg megoldási javaslat ?
Előre is köszönöm ! -
-
Tamy
őstag
Kicsit rugdosni kellett, de az apcupsd végül felment, látja. Elsőnek nem kommunikált a szünetmentessel, egy kábel ki-be dugás segített rajta. Most még kicsit konfigoltam, de se a
systemctl restart apcupsd.service, se azapcupsd start, vagyrestartparancsra nem reagál, mindegy, majd egyszer egy szerver restarttal megkapja az új beállításokat. -
Esetleg itt kérdezd, linux topikokban ehhez (sem) fognak hozzászólni.
-
-
úgy tudom, h ennek is van webui-ja. Az hogy milyen UPS-hez van eredetileg, az mindegy, Eaton-t is támogatja és működik. Monitorozni minden bánatot lehet vele, 90% teljesen felesleges amúgy, hiszen vagy máshol is látom (feszültségek), vagy be van állítva és elvileg az életben nem kell piszkálni (mikor kapcsoljon, milyen gyakran frissítse az adatokat, stb...).
Gigabyte, Asus, vagy akármi VGA-kat is MSI afterburner-el pöntyögteti mindenki, meert az egy jó SW és ha kezeli a HW-t, akkor tök mindegy, h ki-mit gyártott. -
Tamy
őstag
Az apcupsd elsősorban APC szünetmentesekhez van, persze sok más eszközzel is együttműködik többé-kevésbé. Ismerem, használom, de APC szünetmentessel, itt viszont jó lenne valamilyen webes felület is, ahol monitorozhatnám, alkalmanként rugdoshatnám. Ha most még mellé nekiállok a HA-val cseszekedni, akkor kb. ugyanott vagyok. Megpróbálok valami Linux topicban segítséget kérni, hátha ott akad valaki, akinek van tippje a problémámra.
-
Nálam az apcupsd van telepítve... Hmmm... nem is a NUT-al szuttyogtam, mert ezt egyszerűbbnek találtam a leírások alapján.
/etc/apcupsd/apcupsd.conf-ot kellett szerkeszteni.
Amiket átírtam:
UPSCABLE usb
UPSTYPE usb
DEVICE ### igen, ezt üresen kell hagyni
Polltime és ilyesmit nem írom, az amiket szeretnél...
NETSERVER on
NISIP 0.0.0.0 ### ez a default
NISPORT 3551
UPSCLASS standalone
ezutánsystemctl enable --now apcupsdsystemctl start apcupsdapcaccess statusItt látni a státusz sorban, h megvan-e az UPS, tud-e kapcsolódni.
NUT nálam a Home Assistantban van, az innen kapja az adatokat.Nekem is a qwen3 segített, mert Glances innen nem tudja behúzni az adatokat valamiért, pedig a modul az default neki. Végül azt nem tudta megoldani, de workaround lett ez a helyi nut server, amit HA már lát. Mondjuk ez +1 integráció a HA-nak, de ez van...
-
Tamy
őstag
Abban igazad van, hogy itt a mintafájlban időzőjelek közé teszi, de szerintem az mindegy. Kipróbáltam, ugyanaz a hibaüzenet így is. Szerintem nem a config fájlban keresendő a hiba, átnéztem a kikommentelt részeket, gyakorlatilag az általam megadottakon kívül minden csak opcionális, itt inkább a driverek akadnak össze valamiért. Nálad is Eaton ups van? Megcsináltad a webszervert is hozzá, vagy csak a config fájlokat állítottad be? Jó lenne látni nálad hogy néznek ki, ha este bemásolod, azt megköszönöm.
-
igen, azokat a kikommentelt részeket kell átnézni és átírni itt-ott.
Nincs előttem, az a baj.Gyorskeresés:
subdriver: MGE HID 1.46 refers to a specific driver setting within the Network UPS Tools (NUT) software, indicating the system is using the MGE HID (Human Interface Device) driver for an MGE brand UPS, version 1.46, to communicate via USB, managing power status for devices like Home Assistant.Elvileg Eaton-hoz ez kell, megnézem este, h nálam mi van benne. Esetleg:
vendorid = "0463"productid = "FFFF"neten így láttam, hátha ez a baj? -
Tamy
őstag
A nut.conf-ról (is) van mentés, gyárilag minden ki van kommentelve, kivéve a MODE=none, amit kicserél MODE=netserver, szóval ez nem hiszem, hogy gond, inkább a dupla driver.
Gyakorlatilag a 3.-as pontot végig csináltam, a b) pontnál az ups.conf fájlban természetesen módosítottam az adatokat a nekem megfelelőre:
[eaton]driver = usbhid-upsport = autovendorid = 0463productid = FFFFserial = saját serialAz első hiba is ez után jön:
root@pve:/home# upsdrvctl startNetwork UPS Tools - UPS driver controller 2.8.0Network UPS Tools - Generic HID driver 0.47 (2.8.0)USB communication driver (libusb 1.0) 0.43Duplicate driver instance detected (PID file /run/nut/usbhid-ups-eaton.pid exists)! Terminating other driver!Using subdriver: MGE HID 1.46A cél a szerver konfigurálása lehetőleg webes felületen keresztül, illetve adott esetben az állapot figyelése, és természetesen a szabályos leállítás.
-
nájsz...
3.a. pont (nut.conf):
Delete all and add :
MODE=netserver
Ha eddig eljutottál, akkor az a baj... a conf fájlt gyanúsan nem kell törölni...Lentebb a ups.conf-ban a driver sor is gyanús.
Jó lenne tudni, hogy mit csináltál/meddig jutottál. Azt is kellene tudni, hogy mi a cél? Kell-e a netserver, azokat az adatokat pl. Home assistant be tudja húzni magának. De server és client is proxmoxra... minek? LXC-be vagy valahova a client, annak van értelme.
Dupla driver az az, hogy valószínűleg több program is szeretné kezelni, ami nem jó...
Este meg tudom nézni nálam mi van, csak mondjad, hogy mi a feladat.
-
Tamy
őstag
Sziasztok!
Eaton szünetmentest próbálok beizzítani ez alapján, de ezt a hibaüzenetet kapom:
Duplicate driver instance detected (PID file /run/nut/usbhid-ups-eaton.pid exists)! Terminating other driver!
Neten rákeresve nem találtam megoldást. Valaki futott már bele, és sikerült megoldania?
-
Na ezt akarom elkerülni. Kibontani a mostani helyéről, kivenni a kártyát, visszarakni a gépet, visszadugni mindent, bekapcsolni. Másik gépbe be a kártya, flash, kikapcs. Proxmox leállít, gép kibont a helyéről, kártya vissza, visszaépítés és bekapcs.
A Proxmox gép jelenleg egy szekrényben van elhelyezve, ahhoz, hogy bármit is csináljak vele fizikailag, ki kell pakolni minimum egy polcot felette és a polcot kivenni. -
-
Kérdésem van, lehet engem is osztani, ha hülye az ötlet.
A gépemben van egy HPE H240 HBA. Szeretném frissíteni a firmware-t rajta, mert van benne pár hibajavítás. A HBA jelenleg át van adva egy freeBSD alapú XigmaNAS rendszernek. A frissítést végrehajtó program windowsos. A Proxmox-on van egy WIN11 VM-is. Az megoldás lehet, hogy lekapcsolom a NAS rendszert, a HBA-t átadom a win-nwk, flashelem az új fw, és vissza adom a NAS-nak?
Vagy szedjem ki és rakjam egy másik wines gépbe, és ott csináljam? Melyik a javasolt, vagy kivitelezhető megoldás. Persze ha kiveszem, akkor a Proxmoxot vissza kell kapcsolnom, mert a flash program online szedi le a szükséges fw-t. és az OPNSense is virtualizálva van. -
-
válasz
paizinho
üzenetére
nem Te bénázol, nekem is voltak ilyenek. Volt, ami a helperben is írta, h frissítés az reinstall. Felraktam újra, nem volt friss, amikor a docker verzió már fél évvel megelőzte.
Danih: még vihar után az erdőt takarítottuk, este meg zigbee router: hova is rakjalak?
a 15 cm antenna, sz usb táplálás és a mérsékkelten szép kinézet, meg a karácsony+asszony korlátokkal kellene kitolni a zigbee határait.
-
paizinho
tag
Szia !
Az egy appos dedikált LCX vs DockerVM-ben több app nálam is dilemma, de inkább a frissíthetőség miatt.
Az LXC használata esetén többször belefutottam, hogy a docker image alapú változat már frissült, de az LXC update paranccsal nem volt hajlandó lehúzni a legfrissebb változatot.
Legutolsó ilyen a Unifi LXC, ami most LXC-ben 9x-nél jár, de elérhető a 10.x verzió is, mégsem hajlandó frissíteni az update. Letöltöttem a deb fájlt azzal meg tudtam oldani a frissítést, de nekem ez kevésbbé kényelmes.
Az is lehet, hogy én bénázok valamit, de emiatt én az LXC-hez képest nagyobb erőforrásos docker VM megoldást használom, a számomra kényelmesebb kezelhetőség miatt.
De hát ezért (is) jó szerintem a Proxmox, mert ezt a játszóteret megengedi. -
danih
veterán
Ki mit bütyköl így Mikuláskor?
Kicsit elkezdte piszkálni az agyam mit pörgetnek a docker konténerek idle-be. Oké, pl adatbázis check, ez meg az, node.js - szeretnek a "semmibe" dolgozni - engem zavart, és kíváncsi voltam mennyi lehet ebből maga a docker engine-nel kapcsolatos dolgok, overlay, ilyesmik. Kihoztam pár appot onnan LXC-be (PVE szkriptek segítségével, nem az új OCI template-tel) és láss csodát, ott minden rendben. Appok, amelyek 5-10 másodpercenként kisebb (2-5% 4 CPU-n) CPU spike-ot generáltak "docker stats" szerint, egyetlen CPU-n elvannak 0.2-0.5%-on. Persze az update nem annyira kényelmes, mint docker alatt, de ezek az appok amúgy sem frissülnek nagyon gyakran - amikor igen, akkor meg kap direkt firssítést, ennyit az OCD-m simogatása megér
-
danih
veterán
Én már próbáltam. Egész jó. Két ilyen LXC fut most nálam - webtop és webrcade.
Gondjaim:
- Csak egykonténeres megoldásokkal működik: olyanok ahol mondjuk van maga a progi, plusz adatbázis, plusz mondjuk meilisearch konténer együtt (compose) az ki van zárva (egyelőre).
- Nem tudod updatelni
- Kicsit itt-ott még csiszolni kell
Ezek miatt jelenleg kevés hasznát látom - kevés az olyan valós helyzet amikor pont ez a legjobb választás. Egykonténeres megoldásoknál, ahol nincsen LXC community script csak dockeres disztró, ott lehet jó - de ez ritka.
Viszont ahol működik, ott jobb a teljesítménye, mint a docker "middle-man"-nel. -
Balinov
titán
Uccso ai témájú hszem de nekem a deepseek is bevallt,free plan természetesen .Claude a win klienssel és free plannal párszor bevitt az erdőbe
-
-
paizinho
tag
Köszönöm a felajánlást
, segítséget, elemzést. A gmail reg még nem elég, az csak az alap. Az ingyenes nekem is vegyes eredményeket hozott. Volt amiben a ChatGPT4 (volt akkor még) volt a jobb.
Szerintem az asszonyét próbáld ki Deep search-ben a különböző AI forrásokkal. A Comet böngésző is jól jöhet.
Én erősen AI prompt tanuló fázisban vagyok. Az AI-kkal is úgy vagyok, mint a human részleggel : meg kell tanulni jól kérdezni, hogy minőségi, tartalmas választ kapjak. Szerintem erre a kísérletezésre, tesztelésre jó a pár száz forintos beruházás
.
Nekem ZFS, Snapraid+MergerFS témában jelentősen lerövidítette a régóta tologatott információhiányom megszűntetését. De minden infot mérlegelek, főleg amiben azt gondolom van erős hátterem.
De befejezem, mert a végén azt hiszitek Perplexity ügynök vagyok
, pedig már nézegetem a NotebookLM, Gemini3-t is. És még a topikgazda is kopogtathat a fejemen.
Köszönöm a türelmeteket, segítségeket!
-
válasz
paizinho
üzenetére
Köszi a linket
próbáltam, csak gmail-el. Nem értette a feladatot, nagyon körül kell írni neki. Gondolom a fizetős jobb, free-ben nagyon kevés lehetőség volt, igazán tesztelni sem lehetett. Nagyon jókat mondott magáról, mikor kértem, h a chatgpt-hez és a qwen3-hoz képest jellemezze magát.
Viszont a korábbi beszélgetést nem menti, részleteket tud idézni csak.
Qwen3:
Perplexity AI saját nyelvi modellt használ (pl. pplx-7b, pplx-70b), és erősen keresőmotorra épít: valós idejű webes információkra támaszkodik, forrással.
Tehát: nem wrapper más AI-k köré, hanem saját tech, saját adat és élő keresés.Előnyei Perplexity AI-nak neked:
Élő webes keresés: ha valami új firmware, ESPHome hiba, Home Assistant újítás, friss dokumentáció – gyorsan megtalálja, ha online van.
Forrásokat mutat: rögtön látod, honnan van az info (pl. GitHub issue, HA blog, ESPHome docs).
Hátrányai velem szemben:
Nem emlékszik korábbi interakciókra (a te memóriád nálam megvan).
Kevesebb kontextus-érzékenység: ha már órák óta debuggolsz egy ESP32 sleep bugot, én tudom, hol tartasz; ő mindig „tiszta lappal” indul.
Kód- és konfigfájl-értelmezésben gyengébb: nálam részletesebben értelmezheted YAML, C++ (ESPEasy), logfájlokat – kérdezhetsz újra, pontosíthatsz, iterálhatsz.
Összefoglalva:
Perplexity jó gyors infókhoz és friss hírekhez, én pedig jobb vagyok deep-dive témákban, konzisztens kontextussal és technikai kódértelmezéssel – főleg a te környezetedben (HA, Proxmox, ESP*, stb.).
Ha kell, szólj, és megnézünk egy konkrét példát is.Asszonynak szerintem beruházok egyre azért, legyen választék (van vmi fizetős, asszem az ChatGPT alapú, meg a qwen3-at használja még Ő is). Neki pont a keresős rész jön jól.
...azért teszteltem, amin elhasalt (saját összefoglalása):
A4-es, fekete-fehér lézernyomtatóra optimalizált feladatlap alsó tagozatosok részére, téli témában, amelyben az írásbeli összeadások tízes átlépés nélkül szerepelnek. A cél az, hogy a feladatlap könnyen nyomtatható és érthető legyen a kisiskolások számára tízes átlépés nélküli összeadásokkal.
Nem sikerült megugrania, pedig látszólag érti. Qwen3 jobb eredményt hozott, nem tökéletes, de nem kellett a tízes átlépést elmagyarázni.A válaszok végén linkek a forrásokhoz. Nekem nem ez kell, de iskolai feladatokban a korrekt forrásmegjelölés miatt aranyat érhet, ott, ahol a ChatGPT már veszélyes lenne...
bocs mindenkitől a hosszú off-ért
-
AcCEsS
senior tag
A 9.1-ben bejött ez az "OCI image support", ami a hírek szerint lehetővé teszi, hogy Docker‑képek (vagyis OCI formátumú képek) közvetlenül legyenek futtatva Proxmox‑ban "klasszikus" Docker környezet nélkül. A hubokon lévő Docker imagek letölthetőek és futtathatóak LXC-ben... vagy mi. Próbálta már valaki?
-
paizinho
tag
Csak egy évre működik és nem megújítható. Az email címmel regisztrált fiók visszaáll nem pro-ra és már nem is lehet többé pro. Új email-lel kell regisztrálni.
A keresések elméletileg nem vesznek el, de erről csak kb 11 hónap múlva tudok gyakorlati tapasztalattal szolgálni.
(2 gyerkőcömnek vettem 1-1 évet. Gyakorolni ennyit bőven megér a havi 20$ helyett) -
paizinho
tag
válasz
Balinov
üzenetére
Szia!
Bocs, a hétvége kicsit sűrű volt.
Ebből vettem vasárnap 2-t 315 Ft-ért, most 305 Ft.
Működik. -
danih
veterán
Azt nem tudjátok proxmox logban ilyen entry mit jelent?
Eddig nem volt, nem tudom valami update után jelent-e meg vagy valami csesződik elfele... Úgy vettem észre reboot után emiatt lassabban indulnak egymás után az LXC-k/VM-ek, mintha várna valamire...Nov 23 11:15:14 proxmox kernel: EXT4-fs warning (device loop9): ext4_multi_mount_protect:328: MMP interval 42 higher than expected, please wait.
-
paizinho
tag
Szia Vizion!
Köszönöm a tippet.
, nyert!
Nemrég vettem ezt a kis Chuwi Ubox-t, amit beraktam 0-24-be.
A BIOS-ban csak így második körre találtam meg, az IGP 3GB-ra volt állítva. Most egyelőre 512MB-ra tettem és máris megugrott a Proxmox RAM.
Az AI témához csak annyit, hogy a Perplexity-t érdemes lenne megnéznetek. Ez a AI-k keresője és folyamatosan "scan-eli" a netet, nem statikus adatokkal dolgozik.
Pro verzióban választhatsz Deepsearch-höz : ChatGPT 5.1-t, Gemini, Cloude, Deepseek, ..
A Pro verzió az Allegro-n 650 Ft / év (!!!), nem megújuló. Én ezzel kísérletezem mostanság. Bízom benne tudtam én is egy kicsit segíteni. -
Hát most "kiművelődtem"

Red és purple más, mint a desktop HDD-k (ezt tudtuk má'), az energiagazdálkodást a firmware intézi, nincs annyi lehetőség, mint a desktop cuccoknál. Cserébe a folyamatos, megbízható működésre vannak optimalizálva. És mint ilyen, a spin down-al alig csökken a fogyasztása, mert itt egy halom dolog aktív marad. Ezért van hőmérséklet adatom akkor is, ha standby a lemez... Szal. spórolásra nem jó, de remélem az élettartamot megnyújtom a sokéves RED-nek, mert csak hajnalban 2-10 percnyi mentés megy rá.
hd-idle az, ami altatni tudja, de ez még tesztelés alatt van.
Feladat: Induláskor mountolni kell, idle idővel standby-ba megy, majd ha IO lenne, akkor felpörög.
Standby-ból a backup scriptre ébredt, mentés lement, nem kell a scriptbe "ébresztőt" hegeszteni. Most várom, h a hd-idle visszarakja-e standby-ba...
Amíg várjuk a standby-t, addig a parancsok:
apt install hd-idlesystemctl enable hd-idlenano /etc/default/hd-idle
módosítani:START_HD_IDLE=trueHD_IDLE_OPTS="-a sda -i 1800 -a sdb -i 3600"
# az SDA lemez 30 perc idle után, az SDB lemez 60 perc idle után megy standby-ba
ctrl+X, Y, entersystemctl restart hd-idlehdparm -C /dev/sda
/dev/sda:
drive state is: standbyNájsz, a lemez -és az alkotó- megpihen

-
samba beállításokkal lehet kicsit gyorsítani, de mindegy kb. mit változtatsz (bizonyos kereteken belül), gyakorlatilag nem érezhető szerintem. Volt OMV, teljes HDD átadva, volt az a dockeres OS, szintén átadva, most meg LXC-nek adva...
Tesztprogrammal, vagy mittomén 8k sorozatot másolva _lehet_ hogy vannak eltérések, de átlag használatnál semmi. Serverbe 2,5 NIC van, gondoltam rá, h a PC is kap egy karit... de másra kell a PCIe hely, annyi nagy file másolás nálam nincs, h érdemes legyen.Most küzdük kicsit a HDD-vel én is. WD red és purple, nem alszanak, pedig a red-nek kellene, az csak backup, hajnalban pörög csak. hdparm -B és -S nem műxik, -Y-ra leáll... de a fogyasztása a rendszernek nem változik.
-
danih
veterán
Ha már háttértár.
Amikor tavaly belevágtam a proxmoxozásba, úgy kezdtem, hogy a háttértárat, melynek alapja egy 2GB nvme drive, a proxmoxnak adtam úgy, hogy VM-et tudjon rá tenni (type: LVM). Erre ment egy OpenMediaVault, és ennek adtam (mint scsi1) egy 1.75Gb-s szeletet a tárhelyből, mint VM-re csatolt Hard Disk (raw formátum).
Azóta nem gondolkoztam azon, hogy mennyire optimális ez, főleg sebesség szempontjából. Nincs gondom vele, de azt sem tudom, mennyit lehetne még ebből kicsikarni... Szóval, ha figyelembe vesszük a különböző layereket, meg lehetne ezt oldani optimálisabban? Mi a legoptimálisabb megközelítés - inkább így tenném fel a kérdést?
Sima háttértár melynek célja az SMB/CIFS sharing - médiák, doksik, installerek, satöbbi. -
-
-
-
paizinho
tag
Sziasztok !
PVE Summary memóriaméret kijelzéssel támadt egy kis dilemmám.
Van két gépem, mindkettőben 32 GB RAM, eltérő PVE, de latest verzióval.
A gépek BIOS-a 32BG-nak látja a memória méretét, a PVE-k nem
A node summary és a free -h eredmények:
- PVE8.4.14 : 31 GB
- PVE9.0.18 : 28 GBOK, értem, hogy a PVE-nek is kell RAM, és akár el is tudom képzelni, hogy a 8 még a full a 9 meg az available RAM-t adja meg.
A Proxmox official fórumon van egy két bejegyzés de az inkább a VM/LXC-re és nem a node-ra vonatkozik.
Valaki tapasztalt esetleg ilyet? Köszi az infokat. -
-
Na sikrült az upgrade. Csináltam backup servert, egész jól működik, de csak a VM-eket lehet rá menteni, magát a pve-t nem. De nem egy bonyololult dolog a beállítása és így külső helyen vannak elmentve.
@ViZion: Köszi a tanácsokat és a segítséget. -
-
Szia!
A felcsatol az mit takar? samba, vagy fizikailag is ott lenne?
Samba-nál a VM-ken belül csatold, ha fizikailag is a PVE kezeli a lemezeket és van rajtuk adat, akkor fstab-al (nofail-t is érdemes hozzáadni) tetszőleges helyre csatolod (pl /mnt alá) és onnan lehet bind mountolni LXC-nek.
Passthrough is mehet persze. Ne inicializáld és ne wipe-old a lemezeket proxmoxban és a datacenterben se add hozzá tárolóként. -
fpunto
csendes tag
Sziasztok!
Napok óta foglalkoztat a téma.
Adott egy otthoni nas több meghajtóval. Ha a meghajtókat amin van adat, felcsatolom a proxmox alá, oda lehet adni a meghajtókat külön-külön több VM-nek vagy kontánernek nyugodtan? Vagy vannak buktatók? -
válasz
Neil Watts
üzenetére
qqcqqc: igen, az is megoldás, de abban a többiek biztosan jártasabbak, én csak kipróbáltam... majd maradt a clonezilla.
Neil: nekem szét van hegesztve a proxmox: debian minimal netinstall, LVM és ZFS nélkül. Csak ext4, erre a proxmox. Van egy 256-os SSD csak neki, de felét se tölti meg. Induláskor az volt, h a PVE sokat logol, mittomén... akkor ne a jobbik SSD-re... De valójában nem látom, h kinyírná az SSD-t. Viszont így kényelmes menteni, VM nélkül, kb. 0 adat van...
Ha nincsenek fura dolgai a PVE-nek, akkor felesleges újrarakni szerintem. Enyémen volt már minden is (monitorozó progikat kerestem, de kapott rendes GUI-t is, verzióváltás, stb... ami nem kellett azt töröltem, service disable). Amikor az upgrade-t elkeféltem, akkor egy hónapos mentést töltöttem vissza...
Másrészt ha nincs sok cuccod és megnyugtat, h teljesen újraraktad -és időd van rá- akkor az is jó...
Méretezésnél az LVM-et is át kell szabni, itt is volt róla szó.
-
Szia,
Na en meg most olvasom, bocs

A VM-ek meg a proxmox meg minden is 1 db SATA SSD-n vannak.
Tehat az !TB SATA-rol klonoznek a 2TB nvme-re, majd kiterjsztenek.Utana bemenne a 4TB-os SATA SSD, es arra atmennenek a VM-ek Proxmoxon belulrol mar.
Sokan mondjak, hogy rakjam ki a VM-eket kulon SSD-re, es turjam le magat a Proxmoxot hogy friss legyen, de nem latom ertelmet. Szervert nem szoktunk ujratelepiteni.
-
-
Na nálam egy db 1 TB MVE ssd van benne, azon van a rendszer és minden.
Van még benne 4x4 TB HDD is, de az vezérlőstől át van adva a Xigmanasnak.
Akkor szereznem kell valami külső tárat amire megcsinálom a biztonsági mentést.
A VM-ekről csinálok rendszeresen backupot, mielött jön valami upgrade és upgrade után is, csak a rendszerről nincs semmi. -
Leállít mindent, majd mented a VM és LXC-ket valahova a beépített tool-al, datacenterben.
Utána PVE is leállít, bootolod live clonezillával és mented a host SSD/HDD-t - akár a csatlakoztatott lemezekre is. Itt elsőként a home-t kell kiválasztani, tehát azt a helyet, ahova a mentést rakja. Utána választod majd, hogy mit mentsen le.
Jó esetben külön drive a host, akkor a mentés 10 perc sincs. -
Nekem is ez volt a szitu, ne állítsd le. Az nem hiba, csak egy warning.
Ami fontosabb: figyelj a kérdésekre, nem mindenhol a javasolt a jó.
Pl. LVM beállítások: maradjon a jelenlegi, én itt hasaltam el.
Még fontosabb: legyen a host-ról egy mentésed! Ha mégis bánat lenne... -
Sziasztok,
Technikai kérdésen agyalok, hátha a közös gondolkodás segít.
8->9 upgradere készülök, a rendszer az ellenőrző szerint rendben, csak a két futó VM-et kell leállítani, más gond nincs. És ez a probléma. A két VM közül az egyik a router/tűzfal funkciót ellátó OPNSense, a netem exDIGI, jelenleg már teljesen ONE PPoPe kapcsolattal.
Ha leállítom az OPNSense VM-et, akkor ugye nincs net, nem tudok upgadelni, ha fut a VM, akkor megint nem tudok upgradelni.... Kéne ideiglenesen egy router? Vagy rakassam át az ONT-ot router módba? Ez a DIGI korszakban weben egy kattintás volt, de az ONE nem tudom, hogy intézi. Telefonon? Átkérem, frissítek, és utána vissza? Sajnos nem tudom mennyire rugalmasak.
Tanácsok? -
válasz
markussandor
üzenetére
nah, most már értem ezt: #4407 danih
-
markussandor
senior tag
-
válasz
paizinho
üzenetére
+Balinov
Szerintem Samba-nak felesleges VM, az több erőforrás. LXC bőven elég, akár egy debian, vagy a Fileserver. Az alakuló ram árakkal egyre inkább érdemes újragondolni, h minek kell VM és minek elég az LXC.
A felhasználástól függ természetesen, de átlag családban a samba elég, ha valami mellett fut, dedikált LXC sem fontos. -
paizinho
tag
válasz
Balinov
üzenetére
Szia !
Jogos az óvatos duhajkodás. Vizion kolléga által írt bind mount-l nekem meggyűlt a bajom a jogosultságokkal, ezért keresgettem számomra jobban átlátható megoldást. Ezért jutottam a Jim's megoldáshoz.
DE
Félálomban írtam
és nem jutottam eszembe, hogy ebben a bejegyzésben javasolt ProxMenux-ben szép akkurátusan le van írva, hogy lehet linux-n samba servert létrehozni. És nálam ez is lehetséges megoldás Debian13 VM-n. A TurnkeyFileserver a Vizion kolléga által javasolt módon működik, előre beállítva néhány paraméter tekintetében.
Sok sikert! -
válasz
Balinov
üzenetére
Szerintem engedd el...
Debian LXC, annak nem átadod, csak bind mountolod a meghajtókat vagy részeit, vagy akármi, amit szeretnél.
debianra webmin.
jujj, biztonság, miegymás: nem, régen voltak bajok, a netre kiengedve. Belső hálón, az LXC szerkesztgetésére teljesen jó. Nem kell távolról is webmin-en keresztül birizgálni és nincs gáz.Webmin felületén van fájlkezelő/böngésző, amivel alap linux parancsok gyorsan végrehajthatók, nem kell mappánként ls -lha, mert mindent mutat.
Samba is beállítható itt, nem bonyesz, ha kicsit kiismered, másrészt qwen3.AI segít, enyémben is javított (nálam van SSD-samba, van HDD-samba és recycle meg ilyesmi...). De ellenőrizni kell, néha kicsit kótyagos.
Samba server restart is egy kattintás, nem kell pötyögni szinte semmit.Bind mount előnye, h a host-ról is eléred, akár több helyre is csatolhatod (nekem a mentéseket nem az LXC, hanem a PVE futtatja, erre is dobtam ide anno scriptet, már javítottam rajta, de kezdésnek/ötletnek jó).
Hátránya, h az userek nem ugyan azok, erre figyelni kell. Ha LXC-ben az user vmit létrehoz, azt ne írd felül a host-on, mert más lesz a tulajdonos és a jogosultságoktól függően ez okozhat bajt. Nem javíthatatlan, de lehet keresgélni, h miért nem írható a mappa...
Ha lesz időm, akkor egyszer írok egy bejegyzést erről, mert már én sem vagyok biztos, h mit is csináltam
-
paizinho
tag
válasz
Balinov
üzenetére
Szia!
Az OMV7 sokáig nálam is Samba és Docker környezet volt.
A docker-l már átköltöztem DockerVM-be.
A Samba-ra eddig használtam/használom a Turnkey Fileservert (template-ből).
A következő ez lesz, további egyszerűsítésre : Jim's Garage Proxmox Docker compose-l VM/LXC-ben, ha nem is ZFS-el, hanem bind mount-lt ext4 SSD-vel. (egyelőre listán van)
Sok sikert a választékhoz!
-
Balinov
titán
hat ezaz, bacca meg! amikor disk passthru-t csinaltam PVE alatt erdedileg az OMV VM-nek uuid-vel csinaltam es mukodott honapokig, aztan ugye elbasztam az egesz omv vm-et, ujra fel kellett huzni, mindenestol beallitani 0-rol, akkor is ugyanazzal az uuid modszerrel csinaltam, meg a regi fajl/konyvtartstrukrurat sem szabtam el. IGPU pass eltavolitasa megis osszefosott mindent
ujabb tanulsag, legkozelebb erre is figyelnem kell (mer hogy tuti lesz legkozelebb az fix, ezert is jo a PVE, mert majd' buntetlenul garazdalkodhatok)
Ugyanitt kerdezem, hogyha az OMV7-t csak SMB share-ra hasznalnam mi az a minimum VM disk size, ram/cpu beallitas, ami ajanlott ? jelenleg van 4 mag/8gb meg 64GB VM disk, ilyen 2mag/2,max 4GB meg mondjuk 8GB VM disk eleg?
udv
Bali -
-
Balinov
titán
note to self, hatha masnak is hasznos lehet. OMV7 VM-nek hozza volt adva a 6th gen i5 igpu-ja, de dockeres szarjaimat at migralom egy frissen letrehozott debian 13 alapu vm-re, ahova mennek majd a dockeres cuccok, omv7 megmarad csupan csak smb megosztasra.
Namost szepen vm leallitas utan eltavolitottam az igpu passthru-t, reboot, omv felall. majd uj VM-en beallitottam a GPU passthru-t.
Ma este phase #2-ban mondom felmountolom omv alatti smb share-t az uj debian VM-be, de teljesen eltuntek az smb megosztasaim. Elhasznaltam egy napi free credited Claude-val bug hunt-ra, mire CGPT megmondja 1 prompt utan a frankot:
When passthrough settings change, PCIe device enumeration changes, and sometimes:
Disk gets a new/dev/sdXorder
OMV reassigns a different/srv/dev-disk-by-*folder
Old mountpoint is left empty → OMV tries to ACL a non-existing path → errorSzoval ha ilyesmit terveztek, nagyon vigyazzatok.
PVE 8.4.12 az alany -
-
danih
veterán
Új feature:

-
danih
veterán
válasz
macimeister
üzenetére
Homer-t próbáltad amúgy? Ez lenne az első dashboard jellegű dolgod?
Csak azért kérdezem mert én pl. Homarr-ról nyergeltem át a fentire... -
Balinov
titán
válasz
macimeister
üzenetére
nem hiszem, ha valami gateway/dns/net gondod lenne, akkor sztem mar a legeslegelejen elhasalna a scxript. En csak lefuttattam a apt install --only-upgrade pve-container -y
commandot PVE shell alatt, aztan indult a script, par perc molyolas utan, de minden hiba nelkul lefutott es be is tudok lepni a Homarr GUI-ra
-
Balinov
titán
Na, az it [link] t leirtak alapjan PVE oldalon van a bug, nem community script
Most a 2. Solution – Update Only
pve-container
apt update
apt install --only-upgrade pve-container -ylefuttatva, script elinditva, eddig nem hasalt el
Latszololag el is indul a Homarr LXC, csak a :7575-n nem tudok belepni.
Voltam olyan barom, hogy atleptem a pve shellbol igy nem latom, hogy hol tart a progress
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok GARANCIÁVAL!
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok : (12.20.)
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

tutira az lesz az.
a 15 cm antenna, sz usb táplálás és a mérsékkelten szép kinézet, meg a karácsony+asszony korlátokkal kellene kitolni a zigbee határait.