- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Hisense LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
joci9
tag
-
M@nH.
aktív tag
Köszönöm a választ és a linket
Ez az ST nyelven matekozás tetszik, ki is próbáltam csak ugyanarra jutott a dolog, hogy a 16+14+17+15+14 és a 16+14+17+15+17 átlagát is 15-nek számolja, hiába 15,2 vagy 15,8 az elméleti érték. Gondolom mivel ezek egyszerű változók, nem törődik a tizedesekkel. Ha már jobban érteném ezt a dolgot, biztos könnyebben menne ez a dolog, de egyenlőre még csak affelé tartok, hogy így legyen
A 16 bitből nem csúszik ki, de mit jelent az, hogy levágni a tetejét? -
DasBoot
aktív tag
válasz
Gaben92 #8491 üzenetére
Jó szerencsét!
Ami a képen van, addig el sem jutottam!
Aztán sikerült megoldani a problémát, ami - miért is ne? - több részből állt össze. Az általam SP2-es szoftver "csak" SP1-es volt, mint kiderült. SP2, hozzátartozó EBK és internetkapcsolattal egyszer csak Comiple-ban, soronként, egyesével a mérleg alatti Action-nal ki tudtam küszöbölni a hibát. Nem kellett a compatibility mode sem, Azért köszönöm a korábbi segítséget. Üdv.: Joe
-
joci9
tag
Szia!
Kis szubjektív: CJ2M-ben tök jól lehet matekozni ST nyelven egy FB-ben :-) És utána azt a tapasztalatot másik plc-ben is lehet hasznosítani. Amgy ha nem csúszik ki a 16 bitből, akkor nem elég levágni a tetejét?
Itt találsz egy csomó segítséget: https://omronkft.hu/
Ami CJ1-es dolgok is jók. Meg a többi is.
(lehet nem a kérdésre válaszoltam :-))
ü
J -
M@nH.
aktív tag
Sziasztok,
Lelkes PLC programozó tanulóként lenne egy kérdésem. Adott egy gép, Omron CJ2M PLC-vel, ami úgy van le programozva, hogy egy A/D converter kártyára van kötve 2 nyomás mérő óra és az órák által mért értékeket, egy 1 szavas memória területre írja be. D100 és D101 Ezeket az értékeket sok helyen felhasználja a program. Ezek az értékek ciklikusan változnak, de a körülményektől függnek, hogy mennyi lesz az adott ciklusban az elért maximum nyomás. Viszont én szeretnék átlagot számolni ezekből a maximum értékekből. SUM utasítást használtam hozzá, de az 2 szavas eredményt hoz, viszont a végeredményt egy 1 szavas eredménnyel kell összehasonlítanom. Fontos lenne, hogy pontosan kerekítsen, emiatt írtam egy példa programot a számítás menetéről, de nem tudom, hogy ez így mennyire elfogadott a PLC programozás terén: [link]
-
Gaben92
őstag
Tudni kellene mivel fut hibára.
Ha csak a blokkok kellenek akkor HWCN-t ne migrálj. Step7-ben nyomj egy Check Block Consistency-t és egy full compile-t az egész kódon. Ha van valami ami know-how protection-ös akkor azt fel kell oldani/törni, kivéve ugye a rendszerblokkok persze.
Elvileg minimális mókolással mennie kellene. Én most húztam fel 3 S5 kódot V16-ig. -
Sziasztok!
Adott egy Step 7-es projekt amiből egy pár blokkot át kellene vinnem Tia 15.1-be.
Próbáltam migrálni, de egyszerűen mindig hibára fut. Tudtok tanácsolni valamit, hogy hogy tudnám ezt kivitelezni? -
Gaben92
őstag
válasz
DasBoot #8490 üzenetére
Persze, hogy nem aktív. Azok kizárólag a már HWCN-ben lévő PLC-kre vonatkoznak. Az Upload gomb maga a sima SW upload egy már projektált PLC-be egy online PLC-ből.
Ami neked kell az ezen a képen látszik és épp ki van szürkítve mert ki van jelölve a projektált PLC a Project Tree-ben.
Simán legyen nyitva a Network View egy üres projektben és akkor aktív lesz az Upload device as new station. Az felhoz egy ablakot ahol ki kell válastani a PN interfészt, megkeresi a hálón lévő PLC-ket, kiválasztod ami neked kell és lehúzza neked az egész hóbelebancot HWCN-nel és programmal együtt.
-
DasBoot
aktív tag
-
Gaben92
őstag
válasz
DasBoot #8488 üzenetére
“CPU hozzáadás nélkül és ugyanúgy érzékeli az online programját“
Ezt nem igazán tudom értelmezni.
Nyiss egy tök üres új projektet, ne adj hozzá semmilyen CPU-t csak Online\Upload device as new station (hardware and software). Annak le kellene húznia mindent szépen. Egy compile-t kell nyomni neki mielőtt online mész de kb ennyi.
-
Gaben92
őstag
válasz
DasBoot #8484 üzenetére
Profile teljesen más. Felhasználóknak totál nem releváns.
Ha compatibility mode-ot ír a V13 SP1 akkor V13 vagy régebbi az eredeti projekt.
Nyiss egy új projektet, ne adj hozzá semmilyen CPU-t, unspecified-ot sem. Bal lent online access alatt keresd le a CPU-t, jelöld ki, majd Online\Upload device as new station (vagy valami ilyesmi).
V16-al szerintem nem fog menni az upload, V13-al vagy V13 SP1-el próbálkoznék.
-
DasBoot
aktív tag
válasz
spkkill #8480 üzenetére
Jó szerencsét! Semmi probléma, várom az esetleges kérdéseket. Igen, az Unspcified-ot állítottam be v3.0-t, de már a kisfilm megtekintése előtt is így tettem. A firnware verzióját egyelőre nem tudom, korábban biztosan néztem, ezt még nem próbáltam megújítani. Szerintem 13-as, mert azzal csatlakozik, az SP1-gyel. 16-ossal próbálkoztam, de emlékeim szerint azzal sem. Ezzel űra csatlakozni fogok.
-
DasBoot
aktív tag
válasz
Tomika86 #8476 üzenetére
Elnézést, hogy egyelőre nem tudok pontos hibaüzenetet íni, de állóképet nem tudok küldeni, de igyekszem, mivel nem vagyok PC-PLC közelben. Amint tehetem, bemásolom.
Pontosan ezt csinálom, ami a rövidfilmen van, azzal a különbséggel, hogy a Version 3.0, bár a 2.0 és 4.0 sem működött. Igen, érzékeli online a Program blocks-ot, és az Upload-nál írja a hibát. -
DasBoot
aktív tag
válasz
Tomika86 #8473 üzenetére
Jó szerencsét! Próbálkoztam v12, v13, v13SP1-gyel. Az elsővel nem is kapcsolódott, ezzel, viszont igen: compatibility_mode_V13_V13SP1, ezt a Siemens honlapról töltöttem le:
https://support.industry.siemens.com/cs/document/82169157/in-step-7-(tia-portal)-v13-sp1-how-do-you-load-project-data-from-a-device-that-has-been-configured-with-step-7-(tia-portal)-v12-sp1-or-v13-?dti=0&dl=en&lc=nl-NL
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! Hozzájutottam egy Siemens S7-1200 plc-hez. Szeretném a benne lévő programot letölteni, de elakadtam. A Compare-ben a bal oldalon a "compatibility_mode_V13_V13SP1 : PLC2 " szerepel és PLC tags-nál jelez a kék-narancs felgömb. Jobb oldalon az "Online PLC" van. Illetve az Uploadnál is hibát jelez, gondolom ez utóbbi már a következmény. A kérdésem az, hogy hogyan tudom a jelzett hibát kiküszöbölni, majd letölteni a programot a PC-re? Más hiba is volt, de már csak ez az egy maradt. Köszönöm a válaszokat. Üdv.: Joe
-
Gaben92
őstag
válasz
Gaben92 #8469 üzenetére
Na ha valakit esetleg érdekel a megfejtés:
Az SLD 0 nem null instruction hiába SLD 0. Ha L és DO DW van előtte akkor gyakorlatilag a DO DW előtt Load-olt szám definiálja, hogy hány pozícióval kell shiftelni.
Az első 7 sor annyit csinál, hogy amit DW90 tartalmaz annyiadik bitet rakja 1-be DD102-ben.
Szóval ha DW90 8, akkor DD102 2#1000_0000 lesz. Az utána lévő rész már egyértelmű.
-
Gaben92
őstag
Üdv megint.
Haladgatok az S5->S7-1500 migrálással és belefutottam most egy kód részletbe ami valahogy nekem sehogy se adja ki...
A PLC egy 928B és a 4-7 sor nem teljesen tiszta nekem.
Elég sok DO DW van a kódban indirekt címzés miatt, de ez a sorrend új nekem és nem igazán találok róla leírást, hogy mi is történik pontosan.Van egyáltalán értelme egy SLD 0-nak DO DW után?
Mi kerül DD102-be végül (7. sor)?1 L DW 90
2 ADD KF -1
3 T DW 93
4 L KB 1
5 DO DW 93
6 SLD 0
7 T DD 102
8 L DW 100
9 L DW 102
10 OW
11 T DW 100
12 L DW 101
13 L DW 103
14 OW
15 T DW 101Előre is köszönöm.
-
Szirty
őstag
Nem vagyok egyik módszer ellen vagy mellett. Az adott helyzet dönti el melyik az értelmes megoldás.
Az impulzus számlálós módszernek is megvannak a nyilvánvaló korlátai.
De ha valaki megemlíti mennyire nagyot lehet azzal szívni, akkor én meg had említsem meg hogy a terepi buszokkal is igen nagyot lehet szívni. Sőt!(Ha a kőkorszakos "beszólásod" nincs, elmegyek mellette)
-
ZetorGumi
addikt
Buszon egy pár lekérdezéssel megvan a kért (és sok más plusz) infó, míg az impulzus alapúval idén télen szívtam.
Ez egy fűtésvezérlő PLC, ami egy villanykazánt vezérelt a beállított fogyasztási, és hőfokértékek alapján, mivel csak a napelem által termelt plusz áramot akarom “elégetni”, ezért csak a megadott fogyasztás után le kell tiltania a vezérlést. Ez nem jött össze sokszor.
Nem akartam egy plusz eszközt berakni, de ha már a lehetőség adott, meg a cuccok is (csak be kell pattintani), akkor megy bele.
Aztán majd kiderül, hogy mennyire fogok szívni az adatok kinyerésével. -
SafE84
tag
Tiszta sor, amit írsz. Viszont a kenyér fel lesz szelve, és akkorára, ahogy szeretnéd, mindegy mivel teszed. 🙂
Az impulzus alapú teljesítmény és fogyasztás mérés viszont "elcsúszhat", továbbá a kumulált adat törlődhet is véletlenül.
Pont emiatt mozdult el az ipar a buszos adatkiolvasás irányába. Nekem eddig minden egyes helyen, ahol impulzusokkal kellett fogyasztást számolni csak a probléma volt (hosszabb távon). Buszos rendszereknél ilyen nem fordulhat elő.
De direkt nem a te kommentedre válaszoltam, mert értettem, hogy csak a lehetőséget írtad, nem a követendő módszert. 👍
Csak arra akartam célozni, hogy ha már van buszos lehetőség és adottak az eszközök, akkor én biztosan buszon olvasnám ki az adatokat. -
Szirty
őstag
"Back to the stoneage?!"
Sajnos Occam mostanában ritkábban borotválkozik.
Arra utaltam hogy ha egy feladat adott körülmények között, a feltételek módosítása nélkül megoldható egyszerűn és bonyolultan is, akkor az egyszerűbbet érdemes választani.Használsz kést otthon a konyhában, vagy orrfűrésszel / láncfűrésszel / lézerrel szeled a kenyeret?
A kés őskori találmány nem?"Akinek kalapács van a kezében az hajlamos mindent szögnek nézni"
-
SafE84
tag
Back to the stoneage?!
-
SafE84
tag
válasz
ZetorGumi #8458 üzenetére
Ha a mérőállást is ki szeretnéd olvasni az aktuális teljesítményen kívül, akkor legalább két lekérdezés lesz. Vagy akár még több is lehet, attól függően, hogy mit szeretnél kiolvasni.
A modbus RTU korlátaira kell majd odafigyelned, az egyszerre lekérdezhető regiszterek száma véges. Azt is vedd majd figyelembe, hogy ez a mérő FLOAT-ban tárol, így a kapott adatot nagy valószínűséggel majd "össze kell raknod" (lehet "WordSwap" fog csak kelleni).Üdv.: SafE
-
ZetorGumi
addikt
válasz
n0rbert0 #8454 üzenetére
Igen, csak RTU-t tud.
Egy CB1241 már úton van hozzá.Egyben tervezem lekérdezni, meg az sem
lényeges annyira, hogy gyors legyen a frissítés.
byte-by: Ez adott.
Nem lesz bővítve, egy itthoni, fűtésvezérlés projekt lesz (Villanykazán, vegyestüzelés, puffertartály fűtőszondája), oda meg elég ennyi. Maradék eszközökből dolgozom, low budget alapon, így nem tervezem sok eszköz vásárlását, csak ami muszáj. -
DasBoot
aktív tag
válasz
n0rbert0 #8452 üzenetére
Jó szerencsét! Én már a legelehén elakadtam. Hozzájutottam egy Zelio és egy SR3 MBUS01BD-hez és ezeket szeretném a Zelio Soft 2-vel programozni, szóval PC-n keresztül használni. Most a kijelző szerint FBD-ben van. TRANSFER ERROR, NO MEMORY, FAULT: 000, PASSWORD nincsen. Elsősorban, aműgy is a MODBUS-on szeretném programozni, aztán a saját billentyűzetével a kijelzőjéről. Sajnos közvetlen programozókábel nincsen. Router van. MODBUS Poll és MODBUS Slave-vel rendelkezem.
-
n0rbert0
senior tag
válasz
ZetorGumi #8453 üzenetére
Úgy látom, hogy a fogyasztásmérő Modbus RTU-t tud, tehát a 1214-hez kelleni fog egy plusz bővítőmodul pl. CB1241 vagy CM1241. Nyilván a helyes bekötésre és a kommunikáció beállításaira (baud, paritás, stb...) figyelni kell, tekintve hogy ez is egy soros kommunikáció.
Esetleg még annyi jó tanács, hogy ha nagyobb mennyiségű adatot kell lekérdezni, akkor azt egyben tedd meg, amennyiben ez lehetséges és ne wordönként.
Majdnem biztos vagyok benne, hogy a fogyasztásmérő dokisában nagyjából le van írva, hogy hogy működik a Modbus RTU, hogy néz ki egy frame. Ezt szerintem fusd át, hogy jobban megértsd. Egyébként a frame összeállításával nem kell különösebben foglalkoznod programozáskor, azt a gyári siemens blokkok megoldják.
Új hozzászólás Aktív témák
- Torrent meghívó kunyeráló
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- sziku69: Szólánc.
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Elektromos autók - motorok
- BestBuy ruhás topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen egeret válasszak?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Dell Optiplex MT/SFF/Mini 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- AKCIÓ! Apple Watch S9 45mm Cellular acél GOLD okosóra garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT Rampage SHIVA Zalman 600W
- Lenovo ThinkCentre M910q Mini PC / i7 7gen/8GB RAM/240GB M2 SSD/12 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest