Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Beépített hangszórót is kapott az MSI legfrissebb mini PC-je
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bluetooth hangszórók
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Új hozzászólás Aktív témák
-
tlk
újonc
Sziasztok!
Van egy AB 1794 IF4I analóg modul, és a rá kötött egyik jel nem mutat szinte semmit, az underrange bit is aktív. 4-20 mA jel. A többi csatorna jól működik. Igazából ez a csatorna is jól működik ha egy másik jelet kötök be. Már ellenőriztem a vezetékezést is. A szenzor paraméterei jól be vannak állítva, mert van másik 4 ugyan így van beállítva. Igaz a kábel meg van toldva, és nincs szigetelve, de a 4-20 mA es jel szerintem elég zavar érzéketlen. Illetve a többi is ugyan úgy van megkötve, illetve ugyan ott megy, és rendesen működnek. A vezetékezést úgy ellenőriztem, hogy kikötöttem mindent, és egymáshoz képest ellenállást mértem, először úgy hogy nincsenek rövidre zárva, majd egymással rövidre zárva, illetve néztem azt is hogy nincs e vmi testzárlat, valahol a kábeltálcánál. De semmit nem találtam. 24VDC jel.
Esetleg valakinek még valami tippje? Vagy valószínűleg a kábelezéssel lehet a gond csak még nem találtam meg ?
Köszönöm előre is a tippeket.
-
Szirty
őstag
válasz
molntomi
üzenetére
Szia!
Ha jól értem, akkor az eredeti project ami a gyártótól van aktuális. Tehát a PLC-ben az a program és DB struktúra van, ami az offline projectben és a célod az, hogy a DB tartalmat aktualizáld a projectben,
Ha így van, akkor tedd a következőket:
1. Mentsd el az eredeti projectet megmaradjon érintetlenül.
2. Nyisd meg a gyári projectet
3. csatlakozz a PLC-hez online valamilyen interfésszel.
4. Nyisd meg a Simatic managerben az online ablakot (View/Online menü)
5. Az online blokk listában jelöld ki az összes kívént DB blokkot, majd jobb gomb COPY (vagy Ctrl-C)
6. Válts át az offline ablakra és ott a blokk listában jobb gomb PASTE (vagy Ctrl-V)Kérdezni fogja felülírja-e, mondj igent.
Elkezd tölteni.
Amikor kész nézz bele az offline DB blokkokba. Az adattartalmuk és a struktúrájuk azonos lesz a PLC-ben lévővel.
Ha a blokkot valaki szerkesztette (változót tett hozzá vagy törölt akkor a blokk megnyitásakor figyelmeztetni fog hogy a symbol infók nem stimmelnek, majd azt látod hogy minden sorban a symbol név STAT szöveggel kezdődik comment meg nincs.
Ha az eredeti project tényleg aktuális volt, akkor az eredeti symbol neveket és commenteket fogod látni és a DB offline adattartalma azonos lesz a mentéskor végzett pillanatnyi tartalommal. -
molntomi
csendes tag
Sziasztok,
Olyan kérdésem lenne Simatic Step7-nél, ha van egy gyártótól kapott projektem, szóval "eredeti", a symbol table és a DB-k elvannak nevezve, de én csinálok egy -- Upload station to PG-t --, mentés miatt, akkor ugye a siemens plc nem tárolja a symbol neveket, hogyan tudom az eredeti projektből átmásolni az "elnevezéseket".
Nem konkrétan a symbol tábla a gond, hanem van 100 db DB-d és azon belül a DB adatainak elnevezéseire lennék kiváncsi. Vagy Például a commentekre.Gondolom biztos van rá megoldás, nem kell egyenként begépelni.
Előre is köszi.
-
molntomi
csendes tag
válasz
Achilles83
üzenetére
Szia!
NQ-t akarom összekötni CQM1H-CPU51 PLC-vel, akkor csak a Host linket engedi...
De! elraktam már az NQ-t a fiók mélyére, helyette Kinco HMI-vel oldom meg, azért köszönöm! -
Garsza
veterán
Helló!
Szeretnék érdeklődni, hátha van itt valaki aki tud segíteni.
Van egy Siemens S7 FM-350-2 Couter monulom. Szeretném eladni, mennyit érhet egy ilyen, és hol érdemes meghirdetnem ahol érdeklődnek is ilyen iránt. -
Szirty
őstag
A konvertálás következménye valószínűleg az lesz, hogy a legközelebbi rátöltésnél figyelmeztetni fog ugyanerre a verzió eltérésre. Átkonvertálta, de az már nem megy fel a HMI runtime-ra. Ez meg OS update-et fog kiváltani. Ezzel sincs gond, megcsinálja (bár van benn rizikó).
-
tibi-d
tag
Köszönöm a választ, sejtettem, hogy így lesz. Minden esetre már megvan a képfájl, végső esetben vissza lehet tölteni. A berendezést 2000-es évek elején telepítették. Az eredeti projekt fájl van meg, még az akkori ProTool verzióval készítve. Ha megnyitom a mostani verzióval, a progi közli, hogy csak átkonvertálás után tudja megnyitni. Ha az átalakított projektet töltöm fel, elvileg ezután is működnie kell a PLC-vel. Ezt majd csak akkor tudom kipróbálni, ha kiveszik karbantartásra.
-
Szirty
őstag
A korábban linkelt OP27 manual-ban benne van a csatlakozók bekötése is.
-
Szirty
őstag
Az automatikus összehasonlításra semmilyen lehetőség nincs, mivel a panel nem tárolja a forrás projectet, csak a lefordított, RT által futtathatót.
Persze elvileg megtehetnéd, hogy lemented ProSave-vel az eredeti image-et, majd rátöltöd a kérdéses projectet, majd azt is lemented ProSave-vel és bináris file összehasonlító programmal megnézed eltér-e a két bináris file egymástól.
Gyanítom azonban, hogy még ugyanazon project is mutatna eltérést, így ez a módszer aligha használható.
-
Szirty
őstag
Az OP27 manual szerint lehet.
-
molntomi
csendes tag
Köszönöm a válaszokat az NQ kijelzővel kapcsolatban!
Jobbnak láttam elcsomagolni és száműzni a fiókba.

Szerencsére "csak" egy új projektben lett volna szerepe, de így gyorsan leszavazásra került.Mindenki kerülje el aki teheti.
-
tibi-d
tag
Igazából annyit szeretnék megtudni, hogy az OP27-ben lévő program megegyezik-e a PC-n lévő projekt fájlal. Erre van-e bevált technika?
-
tibi-d
tag
IF1B porton keresztül lehet-e projekt fájlt fel-le tölteni az OP27 (-ről, -re).
-
tibi-d
tag
Időközben a képfájlt sikerült lementeni, a projekttel még szenvedek.
-
tibi-d
tag
Sziasztok!
Milyen csatlakozó bekötésű kábel kell az OP27 HMI projekt fájl fel, és letöltéséhez. Nekem DB15/DB9 kábelem van, aminek a bekötése:
DB15 DB9
3 3
4 2
5 7
10 8
12 5A DB15 az IF2-re, a DB9 a PC COM1-re csatlakozik. A ProTool azt írja ki, hogy nincs kapcsolat. Ha a ProSave-vel akarom a képfájlt letölteni, akkor azt írja ki, hogy nincs fájl, bár látszólag akar csatlakozni. A HMI ilyenkor is Transfer módban van.
-
byte-by
tag
válasz
molntomi
üzenetére
halo!
érdekes a dolog, én személy szerint csak USB-n keresztűl használtam a korábban megadott PLC
környezetben. De akkor minden működött.
Esetleg az omron support megkérdezése járható út lehet, hátha van ötletük. szoktak segíteni, ha az ember esetleg nagyon elakad.
Nem tudom mire gondoljak , hasonló helyzetbe én nem kerültem, de hátha van itt még valaki akinek van ötlete.
vagy tudja.Esetleg CQM DIP kacsolók?....stb.,de ez csak vaktöltény...
"Szerintem lassan nem adok több esélyt az NQ-nak."
hosszú évek óta száműztük a rendszerből.
-
molntomi
csendes tag
válasz
byte-by
üzenetére
Hali,
"viszont az elején belinkelt képen a PLC settings -nél az unit nubmer át van állítva 1-re.
azt próbáltad visszaállítani alapra?"- természetesen, de semmi változás.
"illetve esetleg még töltsd le a legújabb NQ -designert.
de vigyázz, mert nem a megszokott módon frissül.
előszőr le kell totál dózerolni a régit és úgy telepíteni az újat.
v2.21 a legújabb, omron kft oldalon díjmentes.(még jó, hogy nem kérnek ezért pénzt...)"- Ezt holnap kipróbálom, de kb. 2 hónapja van a gépen, nem hiszem azóta frissült.
"jut eszembe, a soros kábel az omronos? csak azért kérdezem, mert a gépkönyv dedikált rs232
kábelt ír a csatlakozáshoz.
tudom , írtad, hogy lecsekkoltad, ez azt jelenti, hogy egyébként csatlakoztál vele már omron PLC-re
és online tudtál lenni?"- Soros Omron kábel

Amit nem értek, a kommunikáció rendben van, akkor, ha a PC is bent van a körbe!!!!
Szerintem lassan nem adok több esélyt az NQ-nak.

-
byte-by
tag
válasz
molntomi
üzenetére
halo
az elem nem csinál ilyen problémát, de egyébként ha aktuális kicserélheted.
viszont az elején belinkelt képen a PLC settings -nél az unit nubmer át van állítva 1-re.
azt próbáltad visszaállítani alapra?illetve esetleg még töltsd le a legújabb NQ -designert.
de vigyázz, mert nem a megszokott módon frissül.
előszőr le kell totál dózerolni a régit és úgy telepíteni az újat.
v2.21 a legújabb, omron kft oldalon díjmentes.(még jó, hogy nem kérnek ezért pénzt...)"szerkesztés"
jut eszembe, a soros kábel az omronos? csak azért kérdezem, mert a gépkönyv dedikált rs232
kábelt ír a csatlakozáshoz.
tudom , írtad, hogy lecsekkoltad, ez azt jelenti, hogy egyébként csatlakoztál vele már omron PLC-re
és online tudtál lenni? -
byte-by
tag
-
Szirty
őstag
válasz
Fortitude444
üzenetére
Telepíted a PC Adapter USB A2 drivert, az adapter bekerül a PC/PG interface listába.
Ott kiválasztod.
Utána működnie kell. -
molntomi
csendes tag
-
Fortitude444
csendes újonc
Sziasztok!
Olyan gondom lenne, hogy régi laptopomat lecseréltem egy újra, amin jelenleg van egy win10.. és mellé telepítettem win 7-et, mert ezt ajánlották PLC programozáshoz.(nem tudom, miért.)
Van egy S7-300as PLC-m, rajta pár modullal, viszont sehogy sem tudok hozzácsatlakozni, ebben szeretnék segítséget kérni. Régebben Profibuson / MPI-on csatlakoztam rá, ezekhez van adapterem.
Pontosan nem tudom, hogy a step7ben miket kell beállítani, hogy működjön a kommunikáció ha valaki tudna ebben segíteni azt megköszönném.

jelenleg ennyi van a HW Configomban:
[link]Adapter: PC Adapter USB A2
Windows 7 Professional
Simatic Manager telepítőt ismerősömtől kaptam hozzá (step7 v55 sp4)
+ Simatic_Short_Keys_EKB_2006_11_14 -
byte-by
tag
válasz
molntomi
üzenetére
halo
ott, a beállításoknaál lehet megnézni elmentett projekt esetében is.
ekkor már nincs lehetőség módosítani.
de újat lehet kezdeni , de az elején mindenképp beállítani a protokollt.
ezt azért kell, mert többféle gyártó több féle protokolljához is lehet illeszteni és az első letöltéskor azt a firmware-t és drivert tölti le.
a COM1 és COM 2-nél ilyenkor aktívak lesznek a legördülő menük.
a Baud Rate, data Bits, stb. automatikusan ki lesz töltve, alapértelmezett beállítási értékekkel.ezután már működnie kell, a plc-n a settings-ben a soros portot nem igazán kell el állogatni.
ebbe a projektbe be lehet másolni a nem működő projrkt elemeit, így nem kell mindent újra írni.utóirat, ezen fórumon már jeleztem, hogy véleményem szerin az NQ szériát meszziről el kell kerülni,
ha mód van rá. -
JAGER 10
tag
Sziasztok!
Siemens Starter-rel szeretnék csatlakozni Sinamics S120 CU320-2 DP vezérlőhöz.
Az eszközt látja, kiírja az IP címét is, viszont a projektbe nem tudom beilleszteni.
Statikus IP-vel, a tűzfal kikapcsolásával, a PG/PC beállításaival próbálkoztam.
Mivel látja a vezérlőt, ezért gondolom nem csatlakozási, hanem valamilyen szoftver támogatottsági probléma van.
Találkozott már valaki ilyennel? -
molntomi
csendes tag
Sziasztok!
Omronos kérdésem lenne.

Két napja szívok egy PLC és egy HMI összekapcsolásán.
PLC: Omron CQM1H-CPU51
HMI: NQ5-SQ000-BAz alábbi ábrán látható a kapcsolat:

A PLC és HMI Host link-en kapcsolódik össze (máshogy nem lehet az NQ szerint), HMI Unit 0, PLC Unit 1.
PC-vel USB-n keresztül programozom fel a kijelzőt.
A gond, hogy ha a PC-t eltávolítom a "körből" a kapcsolat elveszik a PLC és a HMI között. Addig ameddig a PC is a kommunikációban jelen van, a kapcsolat tökéletesen működik (bár a RUN led gyorsan villog ilyenkor is ami épp a kommunikációs hibát jelzi).
A kábellel nincs probléma (teszteltem, átnéztem).
Leírásban ilyen esetre nem találtam megoldást.HMI comm: (COM2-ön van most, de COM1-en is ugyanazt tapasztalom)

Örülnék, ha valakinek lenne egyáltalán valami ötlete

Köszönöm. -
tibi-d
tag
Sziasztok!
Szerintetek egy SIEMENS OP27 color HMI projekt fájl melyik ma is kapható HMI-be migrálható. Az sem baj, ha méret-azonos a régivel. Ha nem lehetséges, akkor mi a legpraktikusabb megoldás, hogy ha a kijelző tönkre megy, helyettesíteni lehessen egy másikkal. A kijelző hátoldalán van egy I/O egység is, ami a kijelző PROFIBUS-át használja kommunikációra.
Köszi a tanácsokat. -
Rigor Mortis
csendes újonc
válasz
Mazsika
üzenetére

Sajnos a fórum tematikája és moderálási alapelvei nem igazán teszik lehetővé számomra, hogy kifejtsem, mit is jelent egészen pontosan az "OBK eljárás". Arra kérlek, használd a fantáziád!

Legyen annyi elég: az automatizálás (vagy általában az élet?) buktatóival folytatott szűntelen harc néha vesztésre áll. Olykor napszálltára porba hullunk, elvérzünk. Ilyenkor keserűen, lemondóan, de felindultan OBK-t kiáltunk. Másnap feltámadunk és vígan harcolunk tovább...
Elnézést kérek a képzavarért és a feleslegesnek ható pátosz miatt. Csak próbáltam virágnyelven rávilágítani a fogalom roppantmód vulgáris, rejtett jelentésére.

-
Mazsika
őstag
válasz
Rigor Mortis
üzenetére
"OBK eljárás" mit jelent?
-
Rigor Mortis
csendes újonc
válasz
bekecs76
üzenetére
Igen, későn néztem rá a fórumra és későn is reagáltam. Sajnálattal olvastam, hogy addigra már alkalmaztad az "OBK eljárást"
, de abból, amit írtál, úgy gondoltam neki fogsz futni újra a "szélmalmodnak".Tudom, mennyire gáz már az elején elakadni valamivel. Én is küzdök a saját szélmalmaimmal. Ne add fel, menni fog!
RM
-
bekecs76
tag
válasz
Rigor Mortis
üzenetére
Huuu, de kár, hogy nem jöttél korábban. Két-három napon keresztül, fel-le telepítgettem minden féle verziót. Elcsesztem vele egy csomó idöt..., mondom most már hagyom a francba az egészet. Azért kösz, hogy írtál, meg fogom próbálni ezt a módszert, aztán majd megírom a fejleményeket.
-
Rigor Mortis
csendes újonc
válasz
bekecs76
üzenetére
Szervusz bekecs76!
Nos, én már belefutottam ebbe a problémába. Tipikus (legalábbis a SIEMENS support fórum idevágó témagazdagságából erre lehet következtetni) TIA portal nyavalya, de megoldható.
Én annyival szerencsésebb voltam, hogy kaptam egy 0086:000001 számú hibaüzenetet, amit a License Manager küldött, miközben próbáltam kiválasztani az új hardvert. Ez vezetett nyomra. (Egyébként nálam TIA V14, Win10, 64bit környezetben, a hardver elemek mellett megjelent egy piros pecsét (?) szimbólum, mint ahogyan az általad korábban csatolt fényképen is megfigyelhető.)
A megoldás egyszerűen az, hogy a License Managert, és a TIA V14-et is rendszergazdaként kell futtatni.
Hogy ne kelljen minden programindításnál eljátszani a jobb klikk, helyzetérzékeny menü, kiválasztom az admin futtatás lehetőséget, mindkét alkalmazás esetén a Tulajdonságok/Kompatibilitás fül/Összes felhasználó beállításai gomb megnyomás után felbukkanó ablakon pipáld be "A program futtatása rendszergazdaként" paramétert. Így a továbbiakban minden indításnál rendben lesznek a rendszergazdai jogok.
A V14 mellett mindig fusson a License Manager is!
Ez a módszer nálam bevált. Remélem neked is működni fog.RM
-
ooovatos
újonc
Sziasztok!
Ha esetleg érdekel valakit 300-as PLC, jelezze: ooovatos@gmail.com
Küldöm a részleteket. -
bekecs76
tag
Próbáltam az "all keys" is, de ugyan az a helyzet. Most délután megint el voltam vele... Mindenhogyan próbáltam. V13, v14, sp1 sp2..., vagy három féle EKB-vel, de sehogy nem akar normálisan működni. Úgyhogy feladtam. Lepucoltam a gépről. Majd egyszer talán nekifutok még egyszer, de nem mostanában lesz az biztos.
-
-
bekecs76
tag
válasz
Mazsika
üzenetére
Ez a v14 nem enged semmit. Pedig most frissítettem Sp1-re. A v13-as verzió az 1200-ast engedett, de ugye az nekem nem jó. Amúgy a korábbi v13-as verziót is frissítettem sp1-re majd utána sp2-re, de mire mindent letöltött magának, meg feltelepített, fullra meg telt a 128Gb-os Ssd vinyóm. Pedig csak a windows van rajta meg az office. Aztán azt leszedtem, eljátszottam vele egy egész délutánt. Most ezzel a v14-el kinlódok, de nem bírok rájönni miért csinálja ezt, hogy nem enged hozzáadni semmit. Lehet az EKB nem jó, de már több félét is próbáltam. Vagy a win 10 pro 64 bit miatt van. Nem tudom...
-
HaGii
tag
válasz
bekecs76
üzenetére
Próbáld meg, hogy nem a required kulcsokat használod.
EKB-ben TIA portal, V13 és pipáld ki az összeset. Rosszabb nem lesz
.SP1-ek , valamint azok update-jei leszedhetők Automation Updaterrel (települ a TIA-val együtt).
Search for software updates, vársz, letölt, telepít. -
bekecs76
tag
EKB-s. Próbáltam több féle EKB-t is. Próbáltam a Siemens oldaláról letöltött Tia portal v14-et. Azzal is ez a helyzet. Lehet az EKB-vel csinálom rosszul? Igazából nem lehet elrontani: Required kesy-nél összes pipa kijelölése majd katt a dupla kulcsra. Nem tudom mi lehet a baj...
A v14 SP1-egy, hogy lehet letölteni? A siemens oldalon nem találtam. -
bekecs76
tag
Amikor csinálnám a hardwer configot, egyszerűen nem enged hozzáadni semmilyen eszközt. Se HMI-t, se CPU-t, se semmit. Tök mindegy mit választok ki a legördülő listából, az "add" gomb nem aktív. Konkrétan egy 315 2dp-akarnék hozzáadni, de nem működik az "add" gomb. Ismeri valaki ezt a problémát? Próbáltam a v13-as és a v14-es verziót is, de azzal is ugyan ez a helyzet. Win 10 pro 64bites rendszerem van. Tudna valaki erre valamit mondani?

-
Szirty
őstag
Nem kell hozzá semmi extra programozó interfész vagy kábel.
Etherneten keresztül programozható, debugolható.
Csak egy közönséges UTP ethernet patch kábel kell aminek a két végén RJ45 van.
Összeállítod a HW konfigot TIA-ban, adsz neki szabad helyi IP címet ugyanabban az alhálózatban amiben a PC-d van, megkeresteted TIA-val, rátöltöd. -
ZorKK
csendes tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Elérkezett az idő, hogy lecseréljem a Zelio vezérlőrelémet egy Siemens S7 1200 - 1211C típusú PLC-re. TIA Portal 13.0 fejlesztői környezetet tudok kölcsönkérni hozzá egy ismerősömtől, viszont azt nem tudom, hogy ehhez pontosan milyen programozókábelre lenne szükségem. Amit látok, hogy ez elméletileg Etherneten lenne hajlandó beszélgetni. Nekem eddig csak RS232 protokoll terén van tapasztalatom. Tehát ha megveszem a CPU-t és van TIA Portal programozói környezet is hozzá (természetesen tápegység is) akkor mi egyéb teendőm lenne még?
Előre is köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ZBook Fury 15 G8 15.6" 4K IPS i7-11850H RTX A2000 32GB 512GB NVMe IR kam gar
- Gamer PC - Számítógép! Csere- Beszámítás! R7 5700 / Suprim RTX 3080/ 32GB DDR4 / 500GB SSD
- P14s Gen5 (AMD) 14" FHD+ IPS Ryzen 7 PRO 8840HS 32GB 1TB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Akció! Felsőkategóriás Gamer PC! I9 14900K / RTX 5080 16GB / 32GB RAM / 2TB Nvme SSD
- 2 db Audiocodes 405HDG - - IP telefon - több db
- iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4052, 94% Akkumulátor
- Eladó Realme gt neo 2 5g Dobozában tokkal
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4343
- Katonai Rugged laptopok Panasonic Toughbook és Getac S410 6-11.gen gar.
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

?