Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Szirty

    őstag

    válasz crucified #6481 üzenetére

    "a géppel együtt megveszi az ember a szoftvert is, ami már a felhasználó tulajdona. "

    Ez leginkább azon múlik miféle szerződés jött létre a fejlesztő cég és a vásárló között.
    Az apró betűs rész ugye...
    A megvásárolt gép szoftvere sem válik a felhasználó tulajdonává, csak a felhasználás jogát vásárolja meg. Hiszen a forgalmazó ugyanazt a szoftvert másik géppel másik felhasználó számára újra eladhatja, amit nem tehetne ha a vevő tulajdonává válna.

    A legtöbbször a vásárló céget képviselő üzletkötő műszaki, informatikai szempontból hozzá nem értő személy, pénzügyi szakember, eurók és forintok cikáznak a szeme előtt, műszaki részletek nem érdeklik és nem is ért hozzá.

    A fejlesztő, forgalmazó cég leginkább szerzői jogokra hivatkozva védi jelszóval kiolvasás és módosítás ellen a PLC és HMI programját.

    Ezzel két legyet is üt egy csapásra, mert így csak ő tud hozzáférni, ezért későbbi problémák, vagy módosítási igény esetén őket kell kihívni messzi földről horror óradíjért hogy megjavítsák vagy elvégezzék a módosítást.
    Ez később az üzemeltetőnek óriási kiesést és komoly költséget jelenthet (nem feltétlen a horror óradíj, inkább a termelésből kimaradó gép miatt).
    A programot elektronikus formában sem adják át, ha a PLC elem kimerül, vagy a a PLC tönkremegy, az üzemeltetőnek önhibáján kívül sincs lehetősége a berendezés üzemben tartására, ami őszintén szólva etikátlan és elutasítandó.

    Az olaszok pl. nagyon szemetek ilyen szempontból. :-/

Új hozzászólás Aktív témák