- Milyen videókártyát?
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Hobby elektronika
Új hozzászólás Aktív témák
-
joci9
tag
Szia Szirty!
A panelban lévő CE úgy veszem észre csak a saját függvényeivel kezeli a fájlokat.
Itt a file egy string, amit már tudok variáltatni a VBS stringkezelő izéivel.
file = feloadas & felotte & fakt & Chr(13) & Chr(10) & futana ' fájl visszaírása
ESAHMI.ESAFILE.DELETE dest1
ESAHMI.ESAFILE.Unicode=True
ESAHMI.ESAFILE.OPEN dest1, "a"
ESAHMI.ESAFILE.WRITEBYTE dest1, 255
ESAHMI.ESAFILE.WRITEBYTE dest1, 254
ESAHMI.ESAFILE.WRITESTR dest1, file
ESAHMI.ESAFILE.CLOSE dest1Minden file szövegfile! :-)
ü
-
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #4597 üzenetére
Üdv Dezsi82!
"- hova kellene kötni a lámpát? Ha jól sejtem az R2 be nem rajzolt kontaktjára"
Igen, jól sejted. Illetve be lehet kötni az S1 nyomógomb 13-as és R1 relé 11-es pontját összekötő vezetékre is, így hogy a lámpa egyi kivezetése ide, a másik a 0V-ra kapcsolódik.
Így a lámpát az R2 relé 11-12-es kontaktusa fogja kapcsolni."Ha elengedem a gombot, és nem ejt ki az R2 akkor a két relé egymással sorba van kötve. Ilyenkor meg kellene húznia R1-nek, és tartásban maradnia?"
Így van, pontosan ez történik! :-)
"Aztán amikor meghúz R1, akkor az R2 két pontja kerül ugyanarra a potenciálra, és kiesik?"
Igen kiesik, de nem azért mert ugyanarra a potenciálra kerül, hanem mert nem kap feszültséget.
Az egész kapcsolás amiatt a trükk miatt tud ilyen egyszerű lenni, hogy kihasználja azt a tényt, hogy a relék fél feszültséggel is bekapcsolnak, és úgy maradnak.
Ez egyúttal a működés feltétele is, tehát olyan relé kell aminek a behúzó feszültsége alacsonyabb a névleges fesz. felénél és a két relének egyformának kell lennie.A kapcsolásnak négy állopota van:
-
Dezsi82
tag
Üdv!
Nekem lenne pár kérdésem a rajzhoz.
- hova kellene kötni a lámpát? Ha jól sejtem az R2 be nem rajzolt kontaktjára
- ez hogyan működik pontosan? Számomra úgy tűnik, hogy amikor megnyomom a gombot, akkor R2 meghúz, ilyenkor R1 mindkét pontja 24Vra kerül. Ha elengedem a gombot, és nem ejt ki az R2 akkor a két relé egymással sorba van kötve. Ilyenkor meg kellene húznia R1-nek, és tartásban maradnia? Aztán amikor meghúz R1, akkor az R2 két pontja kerül ugyanarra a potenciálra, és kiesik? Szóval nekem nem világos, hogy hogyan kellene működnie, szívesen vennék egy kis leírást
Köszi -
-
Szirty
őstag
Hi skul0!
"Ennek a scheduler funkciónak viszont még utána nézek, nem hallottam róla."
A KTP600 nem tud olyat. Felejtsd el!
"A PLC-ből való váltást próbáltam én is: a képernyőn lévő, képernyőváltó gombok indítottak volna újra egy számlálót, aminek letelésével váltott volna az adott képernyőre a HMI az általad említett módon, de a HMI tag-ek csak set-eltek, resetelni nem voltak hajlandóak úgy"
Kezdjük elölről!
1. A panel (a KTP600 is) alapól tud képernyőt kímélni! Képernyő kímélőt akartál, ott van benne. Nem jó?
2. A képernyőváltást integer tag event-jéhez rendelt "Activatescreen" funkcióval oldod meg? Nincs set reset, nem setelődik resetelődik semmi, nincs gomb se. A PLC-ben ítrod a TAG értékét és jön a screen saver.
De PLC JOB-okkal is válthatsz képernyőt, vagy TAG exceed limit eseményre is.
Továbbá van olyan funkció is, hogy "ActivateScreenByNumber" aminek egy változót is megadhatsz. Ezzel arra a számú képre vált, amelyiket a változó tartalmával kijelölöd (minden alkalommal lehet másik képernyő a kímélő :-)Azt, hogy mikor kell bekapcsolnod a képernyő kímélő képet (azaz mennyi ideje nem nyomtak gombot) kissé nehezebb ügy, de a képernyőváltásokat (amit a panel gombjaival a menüben navigálva pl. elkövetnek) figyelheted a "Screen bumber" nevű areapointer használatával. A panel ebbe írja bele mindig melyik képernyőt mutatja éppen, és figyelheted PLC-ből.
-
dave0825
őstag
Több olyat is látok (én legalábbis úgy látom), hogy alapból össze van kötve, és át tud billenni a másik vezetékre, amit nem értek (pl. a jobb oldalon a legszélső föl van kötve fölülre, és gondolom át tud billenni alulra). Van a bal oldalon is egy, aminek pl. nem látom hogy végződne valahol az egyik lába. Vitatkozni nem szeretnék, elnézést, ha nem fogalmaztam érthetően.
Tudom, hogy létezik olyan kapcsoló "mint a golyóstoll", de tőlem azt kérték, hogy nyomógombbal állítsam össze. A legegyszerűbb-et pedig azért írtam, mert gondolom, hogy meg lehetne oldani még 10 relével, meg 15 érintkezővel, de azt nem látnám át (még ezt se, amit mutattál, nemhogy bonyolultabbat).
További szép estét! -
skul0
aktív tag
Üdv Szirty!
"A mozgás teljesen folyamatos akkor sem lesz."
Rossz megfogalmazás volt a valós idejű, elég lenne az a bizonyos látványos hókuszpók is, de mint írtam próbálkoztam időzítőkkel, értékelhető eredményre azonban nem jutottam.
A panel típusában nem voltam biztos, de most megnézve egy KTP600 PN-ről van szó. A PLC-ből való váltást próbáltam én is: a képernyőn lévő, képernyőváltó gombok indítottak volna újra egy számlálót, aminek letelésével váltott volna az adott képernyőre a HMI az általad említett módon, de a HMI tag-ek csak set-eltek, resetelni nem voltak hajlandóak úgy, hogy a gombokhoz már volt rendelve egy-egy képernyőváltás Event. Utóbbit törölve működött a dolog, de ez így csak fél megoldás volt.
Ennek a scheduler funkciónak viszont még utána nézek, nem hallottam róla.Köszönöm a választ.
-
byte-by
tag
halo !
valóban nem adtad meg a hmi típusát, de az 1200-as miatt gondolom valamilyen basic panel.
a gond az, hogy a sorozat elég egyszerű és korlátolt, bár amire kitalálták arra jó.
a Szirty által említett vizualizáció van, de ezek a hmi-k nem realtime animációk megjelenítésére készültek.byte
-
Szirty
őstag
válasz
dave0825 #4588 üzenetére
Helló dave0825!
"ezeket a jeleket föl sem ismerem "
Most komolyan nem értelek!
Ugyanazokat a rajzjeleket használtam, amik a te rajzodban is vannak!
Kettő darab relé van a rajzon, egy darab közönséges egy záró érintkezős nyomógomb, még a tervjele is ugyanaz mint a te rajzodban (S1) és teljesen ugyanúgy néz ki attól eltekintve, hogy 90 fokkal el van fordítva!
A relé érintkezői váltó (morze) érintkezők. Ez eltérés, de ugyanúgy nyitó és záró érintkezők, mint a te rajzodban. A relé tekercse pont ugyan úgy egy téglalap, mint a te rajzodban!
Még érintkező tükör is van (a tekercsek alatt) mint a te rajzodban!!Melyik rajzjelet nem ismered fel?
Az zavar, hogy a rajzban a kivezetés számok (piros számok) is fel vannak tüntetve? Nem értelek!"jó lesz az, amit mutattam,"
Azt írtad a "legegyszerűbbet" Ez a rajz kb. fele olyan bonyolult mint amit te mutattál. Akkor mégsem az egyszerű kell?
"én egy egyszerű nyomógombra gondoltam, ami csak akkor zár, ha nyomod"
Én pedig nem vagyok gondolat olvasó és nem tudhatom hogy te mire gondolsz. Csak azt látom amit le is írsz. Leírsz valamit ami számodra teljesen egyértelmű, hogy miről van szó, másnak meg a leírtakra teljesen más a legalább annyira (vagy még inkább) egyértelmű. Mivel feltehetőleg teljesen más környezetben van és teljesen más problémákkal foglalkozik.
Egy nyomógombnak több érintkezője is lehet és mint mondtam van olyan "arretáló" mechanikájú is, amit egyszer megnyomsz zár, újra megnyomod nyit és így tovább (mint a golyóstoll, ki-be kapcsolható). Azzal még egyszerűbb lenne ez a kapcsolás ám!
-
Szirty
őstag
Helló skul0!
"Hogyan tudnám azt megoldani, hogy valós idejű, mozgó visszajelző animációt hozzak létre az érintőn?"
használd az objektumok Animation tulajdonságainál található Diagonal, Horizontal, Vertical vagy Direct movement lehetőséget!.
A mozgás teljesen folyamatos akkor sem lesz. Ezekkel az objektum X, vagy Y, vagy X+Y, vagy X és Y pixelkoordinátáit módosíthatod.
De ha a szállítószalagon nincs encoder, vagy valamiféle útmérés, akkor ez neked nem nagyon lesz soha "valós idejű" helyzet megjelenítés. persze manipulálhatsz időzítésekkel, órajelekkel, de az egész inkább csak látványos hókusz-pókusz lesz.
Én is csináltam már ilyet, de rendszerint nincs értelme az ilyenbe túlságosan sok energiát fektetni."hogyan lehet ugyan ezen az érintőn egy képernyőkímélőt létrehozni."
A gyártó már létrehozta. csak ki kell lépni a panelen a runtime-ból és megnyomni a "Screen saver" ikont, majd beállítani a késleltetését.
Ha mindenképp te akarsz egy képernyőre váltani adott idő után, akkor azt a PLC-ből megteheted pl. úgy,hogy egy "Cyclic continuous" adatgyújtési módra állított PLC TAG "Change value" eventjéhez beraksz egy "Activatescreen" funkciót. ha a tag megváltozik, átvált oda.A panelből is megoldhatod ha olyan a panel amelyiknek van scheduler funkciója. Az ugyanis van amelyiknek van, van amelyiknek nincs, de ugye nem tartottad fontosnak megemlíteni milyen panel, csak azt hogy Siemens (amiből van vagy 80 féle).
-
dave0825
őstag
Annyira nem vagyok otthon a témában, ezeket a jeleket föl sem ismerem
De köszönöm a segítséget, jó lesz az, amit mutattam, már megmutattam a "főnökömnek", azt mondta tökéletes, és büszke is rám, hogy foglalkoztam a dologgal
Amúgy a szakszavakkal sem vagyok (ezek szerint) annyira tisztában, én egy egyszerű nyomógombra gondoltam, ami csak akkor zár, ha nyomod, záró- ill. nyitóérintkezőkre, és relékre. De köszönöm a segítséget tényleg, de már megoldódott
-
joci9
tag
válasz
Dezsi82 #4582 üzenetére
Szia!
Igen, köszönöm.
A csv fájl írással is így van, ma kipróbáltam panelon (IT112, amin valami zárt CE fut, lehet kérni excellel is), ott nem működ, PC-n meg igen.
Mostani projektjeimben elég a szöveges fájl kezelés, az meg string kezeléssel tök jól megoldható. Csak rá kellett jönni.ü
-
skul0
aktív tag
Üdv!
Adott egy siemens s7-1200-as PLC, hozzá egy szintén siemens érintőképernyő, ami egy fischertechnikes válogatót vezérel.
Hogyan tudnám azt megoldani, hogy valós idejű, mozgó visszajelző animációt hozzak létre az érintőn? Teszem azt megy a futószalag, rajta a munkadarab, és az érintőn ugyan ezt lássam, folyamatos mozgással. Eddig számlálókkal próbáltam, ha indult a szalag, indult a számláló, ami egy tag-be íródott. A tag-ek kiolvasását is a minimumra vettem, ám mindig nagyon lemaradt a szimuláció.A másik kérdés, hogy hogyan lehet ugyan ezen az érintőn egy képernyőkímélőt létrehozni. Ha "x" ideig nem érnek hozzá az érintőhöz, váltson át egy adott képernyőre, majd érintés után vissza?
-
dave0825
őstag
válasz
Dezsi82 #4579 üzenetére
Tegnap este olvastam el a válaszokat, de nem sokkal, miután kiírtam ide, megtaláltam a megoldást
Azért köszönöm a segítséget Neked is, és Szirty-nek is (még ha nem is tűntem pontosnak, és egyértelműnek)
Ez lett a megoldás, és működik, úgy, ahogy szerettem volna.
Egyébként egyetemről vagyok szakmai gyakorlaton egy cégnél, és ott kérdezték, hogy tudom-e, hogy hogy kell ezt megcsinálni, és majd valamikor jöjjek rá a megoldásra, míg ott vagyok (6 hétig) -
Dezsi82
tag
Üdv
Érdekes, hogy ha ESA runtime-t használok egy olyan PC-n ahol van excel, akkor xls-t is tudtam írni, de a panelon nem.
Ennek az az oka, hogy a VB Script az office telepített objektumait használja (talán OLE). Ez az offica-szal települ fel. Nincs office, nincsen OLE. Ha jól emlékszem, akkor talán megoldható, hogy ha az adott op rendszerbe bemásolod a megfelelő DLL-eket, akkor is tud menni az Excel-be írás. De hogy miket kell másolni, arról fogalmam sincs. -
joci9
tag
Üdv Szirty!
Most fedeztem fel ezt a fórumot :-) és írásodat a VB sriptről.
Ezt a csv-et valamelyik nap kipróbálom működ e esa panelen, tavaly végül string kezeléssel oldottam meg a filekezelést, ugyanígy vb scriptekkel, ott sikerült egy általam meghatározott fomátumban írt txt file-ba irogatni, beszúrni, törölni, kiegészíteni stb.
Érdekes, hogy ha ESA runtime-t használok egy olyan PC-n ahol van excel, akkor xls-t is tudtam írni, de a panelon nem.ü
J
Új hozzászólás Aktív témák
- Kedvező ár! Lenovo X1 Yoga laptop-tablet (14FHD/I7-G7/16GB/256SSD) + ceruza
- Kedvező ár! Lenovo T570 laptop (15,6FHD/I5-G7/16GB/256SSD/Magyar)
- Kedvező ár! Dell Inspiron 15 laptop (15,6FHD/I5-G8/16GB/256SSD/Radeon520/Magyar/Win11)
- Ryzen 7 5800X / RTX 4060 Ti / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB SSD / 650W
- Vadonatúj iPhone 14 PRO MAX 256GB space black! 6 hónap garancia! Fulldoboz!
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- LG 24GQ50F-B - 24" VA / 1920x1080 FHD / 165Hz 1ms / AMD FreeSync Premium / Adaptive Sync / HDR 10
- BESZÁMÍTÁS! ARCTIC Liquid Freezer II 420 vízhűtés garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest