Aktív témák

• DM-Fan

nagyúr

válasz Robaly_27 #4930 üzenetére

Na, ez akkora baromság, mint annak a rendje. Szerintem ez akkora hype, mint a ház. Ehhez nyilván azért lenne a gyártóknak is, meg a felhasználóknak is egy-két szava.

Ez azért jópofa:

"A tévékre vonatkozó tiltás a 100 wattos, hagyományos izzólámpák betiltása után következik majd. A rendelet nem érinti majd az LCD-tévéket, mivel ezek jóval kevesebb energiát használnak, mint plazmás társaik. Egy 106 centiméteres képátlójú LCD-készülék megközelítőleg annyi áramot fogyaszt, mint egy jóval kisebb hagyományos televízió."

Úristen, ebből is látszik, hogy a rendelet-tervezet kb. 5 évvel ezelőtti tanulmányon és szakmailag rendkívül felkészült "szakemberek" véleményén alapul. Akkoriban még valóban 500-600 W/h volt a plazmák fogyasztása, MAXIMUM! Manapság 250 W/h egy 42"-os HD-Ready és úgy 300-400 W/h egy 42"-os fullHD plazma fogyasztása MAXIMUM! ...és itt van a lényeg, mert míg a plazma fogyasztása képtartalomtól függően dinamikus, addig az LCD-é konstans. Tehát ha a plazmán sötét jelenetet látunk, akkor a fogyasztás akár 100 W alá is eshet, full fehér képernyőnél pedig nem megy a manualban közölt max. fogyasztási érték fölé. Ezzel szemben az LCD-nél akármi van is a képernyőn a gépkönyvben közölt mondjuk 250 W/h-t fogyasztja az állandó háttérvilágítás miatt. Egy plazma ÁTLAGFOGYASZTÁSA simán lehet, hogy ennél alacsonyabb értékre jön ki a nézett tartalom függvényében, de nagyságrendekkel többre biztos, hogy nem.

Ez pont olyan kapitális baromság, mint ahogy a Greenpeace mást sem szajkóz, minthogy semmit se hagyjál standby-on, merthogy mennyit fogyasztanak így a készülékek. Én múltkor nem voltam rest és kimértem az itthoni pár készülékem standby-fogyasztását. Napi szinten úgy 0,085 kWh-t jelentett, ami ha mindent összeadok kb. 3 Ft naponta. Az egy év alatt kb. 30 kWh, ami nagyjából úgy 1000 Ft-nak megfelelő összeg. Ez a lakosságra vetítve már valóban jelentős lehet, igen, csak azzal nem számol a kedves Greenpeace, hogy minden egyes hálózati csatlakoztatáskor és feszültség alá helyezéskor a készülékek trafói igen nagy teljesítményt vesznek fel, ami még úgy lehet nagyobb is, mint amit a készülék a két használat között standby-on elfogyaszt. Tehát ott vagyunk, ahol a part szakad, ráadásul a készülékek nem is igen köszönik meg az állandó, hálózatról történő leválasztást/újracsatlakoztatást, aminek következében előbb tönkremennek, előbb kell újat vennünk, vagyis a gyárak nagyobb gyártási kapacitásra kénytelenek beállni a megnövekedett igények miatt, amivel hadd ne mondjam, hogy megint csak a károsanyag-kibocsátás növekszik.

Ennél már csak az Index legújabb videóján láthatók viccesebbek:

Kevesebb fogmosással a szebb jövőért

"Vegyél ilyen meg ilyen, intelligens elosztót, ami lekapcsolja magát, ha kikapcsolod a beledugott készüléket".

Aha és ezeket sem a szorgos kis kínai/koreai kezek gyártják iszonyatos károsanyag-kibocsátás mellett, ugye? Akkor már tényleg egyszerűbb kihúzni azt a szart a falból.

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

Aktív témák