- CES 2025: AMD Ryzen AI CPU-n alapuló okosságok a Minisforum fémjelzésével
- CES 2025: megerősítette a SteamOS terjesztését a Valve
- CES 2025: segít a játékok futtatásán a Project G-Assist
- CES 2025: Acer Nitro V sorozatú gaming noteszek a belépőszinten
- CES 2025: Nyárra megjönnek az Acer új kézikonzoljai
- Milyen TV-t vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- OLED TV topic
- Milyen videókártyát?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Aktív témák
-
DM-Fan
nagyúr
válasz runner 125 #5298 üzenetére
Rossz irányba indultak a gondolataid, kicsit összekutyultad ezt a felbontás/képarány dolgot. A kettő távolról sem ugyanaz.
Pont most mondtad ki, hogy a pixelek téglalap alakúak (square pixelnek nevezik egyébként), így az 1024x768-as felbontás a 16:9-es panelra vonatkozik. Tehát amikor 4:3-as képet nézel ezen a panelen, akkor nem 1024x768-as felbontást látsz, hanem kisebbet.
Gondolj bele: ha egy 1.78:1 képarányú DVD-t nézel az 1024x768-as panelen, akkor az pont kitölti a szélesvásznú képernyőt, nincs se alul, se fölül, se kétoldalt fehér csík. Na, később a TV-adások is 1.78:1 képarányúak lesznek, tehát sem alul, sem fölül, sem oldalt nem lesz fekete csíkod, a kép torzításmentes lesz.
Az 1.85:1 arányú lemezeknél (a DVD-k kb. 55%-ban ilyenek) egy kis sáv lesz alul-fölül, a 2.35:1 arányú lemezeknél (kb. 35%-uk ilyen) pedig már nagyobb. A fennmaradó 10%-ot az 1.78:1, valamint 1.33:1 (4:3) arányú lemezek, illetve az egyéb, még a 2.35:1 arányú lemezeknél is szélesebb vásznú (többnyire '50-es, '60-as években készült filmek) teszik ki.
Az 1024x768 felbontású plazmának ugyanúgy megvan a létjogosultsága, mint eddig, hiszen megkaphatja a HD-Ready logót, aminek feltétele mindössze annyi, hogy a panel 720 fizikai sort tartalmazzon, márpedig az a 768-ban megvan.
Itt csak annyi kompromisszumot kell megkötnöd, hogy ezek a TV-k nem natívan jelenítik meg a 720p-s, illetve 1080p-s anyagokat, hanem konvertálják azt a saját natív, 1024x768-as felbontásukra. Ebből a legtöbb ember semmit nem vesz észre. Egy 42"-os panelnél legfeljebb 1 méteren belülről látod a különbséget a fullHD és a HD-Ready között, azonban normál nézési távolságból a szemed már nem érzékeli és a HD-Ready képe is tökéletesnek hat.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
runner 125
nagyúr
DM-Fan
Felmerült bennem az a kérdés h megéri-e továbbra is 1024x768 képpont felbontású plazmát keresnem.. Nyilván ez a felbontás 4:3 arányú képet adna ki -ha négyzetes pixelek lennének,gondolom téglalp alakúak -így oldották meg a 16:9-et.
Azaz a mostani 4:3-as TV adást nagyon jól jeleníti meg,csekély a torzítás.
Noh de,előbb-utóbb biztosan átállnak a TV adások is 16:9-re,s ekkor lesz bajban az ilyen felbontású/arányú TV készülék,nemde?
Üdv.M"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
DM-Fan
nagyúr
válasz Norman88 #5295 üzenetére
"dvi-hdmi összekötést akkor támogatja a géppel?"
Természetesen.
"mindkét modellnél van a távirányítón bemenet választó gomb? Tehát van lehetőségem kiválasztani hogy éppen melyik bemenet jelét szeretném ézni?"Természetesen. Megnyomod a "TV" gombot és a TV adást látod, vagy megnyomod az "AV" gombot és alapból a legutóbb használt AV-csatornára ugrik, de ezzel egyidőben legördül a bemenetválasztó menü, ami úgy 5 másodpercig látható is marad és a fel-le nyilakkal navigálhatsz benne és a kiválasztott opción rányomsz az "OK" gombra.
PX80 remote (aka PV80) és kinyitva
Mint látható, a 8-as modellek távja kicsit puritánabb, mint a 80-asoké, súlyban is más kaliber.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
Norman88
csendes tag
Köszi a gyors választ!
Valóban nem olvastam el amit kellett volna, teljesen elkerülte a figyelmemet, csak hát dönteni kéne mivel megjött a csere papírom az lg-től és pénteken viszem a szervizbe leadni ezt a "gyönyörűséget" és utána megyek is a boltba azért amit kinéztem (valószínű a nagyobbat hozom haza).
A kettő között amit látok különbséget az adatoknál számomra nem olyan vészesek. A két hdmi bőven elég nekem, a kontraszt az lcd-hez képest felüdülés lesz, meg gondolom a kép is.
Ami felmerült bennem kérdés: dvi-hdmi összekötést akkor támogatja a géppel? mindkét modellnél van a távirányítón bemenet választó gomb? Tehát van lehetőségem kiválasztani hogy éppen melyik bemenet jelét szeretném ézni? Vagy a Panasonicnál hogy van ez?ez a rövidke élettartam jósolható egy Lcd tv-nek is?
[ Szerkesztve ]
-
DM-Fan
nagyúr
válasz Norman88 #5291 üzenetére
Látom Te sem olvastad az #1. HSZ-t. Javaslom fusd át, szinte minden kérdésedre rögtön választ kapsz belőle!
A két modellről: a kisebb szebb képet ad, mint a nagyobb (magasabb kontraszt, jobb képjavító technológia), több a csatlakozója, komplexebb a távirányítója, stb. A nagyobb viszont nagyobb, mint a kisebb, de a fentiekben felsoroltaknak híján van.
A Pana a 2008-as modelljeire 100.000 órás élettartamot ígért, amit nyilván csak viccnek szánt, ez iszonyat sok lenne. Ha hosszú távra tervezel, akkor ne vegyél TV-t, ezeknél szerintem max. 5 év a reális életciklus, de már lehet, hogy akkor is nagyon sokat mondtam. Majd az OLED-techonlógiával tervezhetsz hosszú távra, csak arra még várni kell, mert még ritka, mint a fehér holló és igencsak drága.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
DM-Fan
nagyúr
válasz PerczelZita #5289 üzenetére
Ezt a "hisztis kurva" attitűdöt már tavaly is előadta a Pioneer és már akkor bejelentették, hogy a tavalyi KURO széria volt az utolsó teljesen Pioneer TV és 2009-től már a Panasonic szállítja nekik a panelt. Indokolták ezt azzal, hogy ezzel jelentős megtakarítást érnek el, ugyanis nem a panel a döntő a minőségben, hanem az elektronika, amit viszont nem adnak ki senkinek.
Na most ezek után ki tudja hogyan döntenek, de az tény, hogy rosszul ment a szekér az utóbbi időben, mert az igaz ugyan, hogy ők gyártják a legjobb plazmákat, de az áruk még nyugaton sem tartozik abba az árkategóriába, amit akár egy német állampolgár is szemrebbenés nélkül kiad egy TV-re. Meglátjuk mi lesz, remélem nem szállnak ki, erősen visszaesne a plazmapiac motivációja az éllovas fejlesztő bukásával.
MICSODA? Hova akarsz már kedvezőbb fogyasztású plazmákat a Pana-tól? Egy 42"-os HD-Ready Pana maximum fogyasztása már 2008-ban sem érte el a 250 W/h-t, de inkább 200 W/h körül mozgott. Egy ugyanekkora fullHD modell sem nagyon megy 400 W/h fölé, ami abszolút nem nevezhető rossznak. Ennyit közel a PC-m is megeszik monitorral együtt. Fele ekkora fogyasztás már szerintem csak igen erős kompromisszumokkal érhető el és lehet, hogy ráírják a fullHD modellre, hogy 200 W/h-t fogyaszt, de ezt kb. teszi majd akkor, ha lehúzod minimumra a kontrasztot/fényerőt és csak 2.35:1 képarányú forrást nézel öko-módban. Kösz, én ebből nem kérnék, nyugodtan fogyasszon 400 W/h-t, de adjon penge képet. Ez annyi, mintha 4 darab szokványos villanykörtét égetsz. Nem ezzel kell megmenteni a világot, a régi CRT TV-k is bekaptak nemritkán 200-300 W/h-t, érdekes módon akkor ez senkinek nem okozott fejfájást. A pazarlásnak kell véget vetni, a napi 3 óra filmnézés nálam nem ebbe a kategóriába tartozik.
Mpeg4-es tuner meg már jónéhány 2008-as modellben is van, ha olyat akarsz venni, most is tudsz. Nem hinném, hogy nagyobb arányban lenne a 2009-es modellekben mpeg4 tuner, csak mi magyarok voltunk olyan különcök, akiknek derogált bevezetni az amúgy Európa-szerte elterjedt és jól működő mpeg2-szabványt.
Get Moded!
-
Norman88
csendes tag
Üdvözletem a fórum társaknak!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Kinéztem két tv-t és nem igazán tudok köztük dönteni.
Az egyik Panasonic TH-37PV80P a másik pedig Panasonic TH-42PV8P. Amire használnám tv-adás illetve dvd, divx, avi filmek nézése.
Eddig Lcd tv-m volt és egy kicsit "félek" a plazmától. A ghosting, beégés miatt aggódok a legjobban, illetve olvastam-hallottam olyat hogy a plazmáknak az élettartamuk nem olyan hosszú mint egy Lcd-jé. Ez tényleg így van? Mivel hosszú távra tervezek a tv-vel ezért ez fontos szempont nekem.
A másik ami aggaszt az hogy a dvd filmeknél vagy akármelyik formátumú filmnél, ha van felül és alul is az a fekete keret (nem tudom a nevét) már az is okozhat tartós beégést vagy ghostingot? Csatornalogók, korhatárkarikák is okozhatnak maradandó nyomokat?
Panasonicok mennyire mondhatóak jónak? Itt most a minőségükre gondolok, sok e köztük a gyártáshibás, szériahibás példány, lehet e velük hosszú távra tervezni?
Számítógépemet a fenti két modellekre rá tudom e kötni dvi-hdmi kábellel? Nem monitornak tervezem használni csak addig kapná a statikus tartalmat míg el nem indítom a filmet.
Én igazándiból a nagyobb méretűre vágyok, de kíváncsi vagyok azért a véleményeitekre.
Előre is köszönöm a kimerítő válaszokat -
DM-Fan
nagyúr
válasz runner 125 #5278 üzenetére
Mondtam neked pár napja, hogy így fogsz járni. Hát, buktál egy nagyon jó TV-t, ami kvázi ingyen lett volna. Legalább tanultál belőle. Sajnálom.
Get Moded!
-
PerczelZita
tag
Már alig lesz plazma tv gyártó:
A Pioneer kiszáll a síkpaneles TV üzletből?
http://www.hazi-mozi.hu/cikkshow.php?cid=1560&aid=2Lehet tudni már, hogy a 2009-es Pana plazmák 50%-kkal kevesebbet fogyasztanak és bennük lesz az mpeg4-es dvb-tuner?
-
bLaCkDoGoNe
veterán
-
runner 125
nagyúr
válasz polgcsabi #5286 üzenetére
Szvsz nincs értelme,tuti fuck. Meg ha elolvasod a vásárlási feltételek (azt hiszem így nevezik ott...) alatt található pontokat abba írnak vmit az árakkal kapcs.
Üdv.M[ Szerkesztve ]
"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
polgcsabi
aktív tag
Rendeltem 4-et
-
runner 125
nagyúr
válasz polgcsabi #5283 üzenetére
Amennyiben a különbség nem jelentős (pl. 9000 Ft helyett 8000 Ft-ot tüntettek fel), hivatkozhatsz erre, de viszont ha az elírás egyértelműen elírás (pl. 9000 Ft helyett 900 Ft van írva), akkor nem hivatkozhatsz erre.
Jogi topikból..
Buktuk.
Üdv.M"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
runner 125
nagyúr
-
mob_zzz
aktív tag
válasz runner 125 #5281 üzenetére
Ne aggódj, már az is van .
Megérdemelnek egy kis szivatást, mert rendeltem tőlük anno laptopot, vissza is igazolták a megrendelést, vártam rájuk, aztán napok múlva hívtak, hogy 10%-kal drágábban tudják adni mint a megrendelt és visszaigazolt ár. Közben persze máshol is felkúsztak az árak, úgyhogy kénytelen voltam miattuk drágábban vásárolni (persze máshol). -
RockHaRD
addikt
sziasztok, tanácsra lenne szükségem anno kinéztem ezt a 46A656-os tv-t és tudom ,h ez nagyon jó, stb, viszont ma megláttam a PS50A656-ot, ugyanugy gyönyörű bordó, csodajó képe volt, szerencsére pont a 46-os mellett volt a media marktban(ami ugye lcd), és nagyjábol egy árban vannak, viszont ez plazma. Kérdezném, h mi a vélemény erről? nemtom, hogy megérné-e... sokat esznek nagyon, vagy van vmi komoly hátránya amiről tudnom kéne?
-
mob_zzz
aktív tag
válasz runner 125 #5278 üzenetére
Ez egy FullHD plazmatévé. Lehet, hogy egy kicsit elírták az árát, én mindenesetre már megrendeltem .
Szerk.: látom közben te is szerkesztettél .
[ Szerkesztve ]
-
runner 125
nagyúr
DM-Fan
Basszus,nem hiszem el,addig halogattam míg elvitték tegnap az orrom elől, írtam a fickónak ez ügyben és ma írt h tegnap eladta. Mind1,így jártam.
Egyébként mob_zzz által linkelt plazma monitorról mi a vélemény? Ez csak ennyibe kerülne?!
Mi kell ehhez h "TV legyen"? És az mennyibe kerül?
Üdv.Mmod.: Áááá hallod,ezt tuti elírták,hirtelen azt hittem h ez csak egy monitor,de ez egy TV, ami máshol 340k bruttó.
Katt.[ Szerkesztve ]
"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
mob_zzz
aktív tag
Mit szóltok itt a Samsung PS50P96FD tévéhez?
-
Stehe
aktív tag
válasz polgcsabi #5273 üzenetére
Én arra gondoltam, hogy vennék egy D-Link 313-es NAS készüléket, amibe lehet tenni belső vinyót ( és kikapcsolt gép mellett torrentezésre is alkalmas). Ezen van USB és RJ-45 is, csak azt nem tudom, hogy lehet e használni egyszerre a kettőt. Mert akkor annál jobbat nem is tudok elképzelni: Laptopomon beállítom a letöltést a NAS-ra, majd miután lejött már játszom is le egyből, esetleg hálózaton áthúzom rá a filmeket, és a kis WD kütyü már egyből látja is... De szép is lenne... :-)
-
polgcsabi
aktív tag
A wd-n nincs RJ-45-ös csati
Csak USB jöhet szóba!!
Itt a legolcsóbb!
Gyártó oldala.[ Szerkesztve ]
-
DM-Fan
nagyúr
Természetesen kipróbáltam a PS3-at is DVD-lejátszóként. Annak ellenére, hogy a PS3 1080p-re konvertálja föl a képet, a DVD-lejátszót pedig 720p-ben hajtom nem láttam szignifikáns különbséget (pláne mivel a panel felbontása 1024x768). Szóval itt is bebizonyosodott, hogy fölösleges lenne 1080p-ben hajtanom a DVD-lejátszót, erre már egyébként a PS3 megvétele előtt is rájöttem, mivel a legszebb képet 720p-ben produkálta a DVD-lejátszó, ami nem is meglepő, mivel az 1080p már igen távol esik a DVD-k 720x576i-s natív felbontásától.
Egy szó mint száz, a PS3 is tökéletes DVD-lejátszó, különösen akkor, ha rendelkezel hozzá egy Bluetooth alapú Blu-Ray távirányítóval (én olyan pakkban vettem anno a PS3-at, amihez járt, de külön is meg lehet venni olyan 7 eFt-ért). Távirányító nélkül kicsit körülményes lenne a vezérlése a kontrollerrel, bár közel sem lehetetlen azzal sem.
Ennek ellenére szívesebben használom a Pioneer-t DVD-lejátszásra (kizárólag azt használom), mert azért egy leheletnyivel gördülékenyebb úgy a dolog, valamint ezzel sem járatom fölöslegesen a PS3-at, aminek azért minimális zaja is van, többet is fogyaszt, mint a Pioneer, meg ezzel sem kopik az olvasófej.
Viszont pozitívum, hogy a PS3 ugyebár 2.0-ás Blu Ray lejátszó is egyben, így a Blu-Ray lejátszáshoz azt használom, arra teljesen kifogástalan. Ezen felül - konvertálással ugyan, de - az .mkv/.vc1 HD-anyagokat is tökéletesen lejátssza.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
-
runner 125
nagyúr
Meglehet h az lesz,bár húzom a fogam most is...holnap utánakeresek több Pio-nak is.
Köszi.
Üdv.M(#5269) DM-Fan
Köszi én is.
Továbbra sem kell csalódnom PH! forumban. Köszi mindkettőtöknek az eddigi segítséget![ Szerkesztve ]
-
DM-Fan
nagyúr
"Scart és hdmi között, képátvitel esetén mekkora a különbség,mennyire veszem észre 3 méterről?"
Scarton nem is tudsz fullHD-s anyagot teljes pompájában lejátszani, progresszív mód sem működik scart-rgb használatával.
Szóval mondhatni ég és föld a különbség a HDMI javára, 3 méterről is simán látható a különbség.
Get Moded!
-
runner 125
nagyúr
Még nekem sincs meg,ha csak el nem viszi vki előlem
Hát sajnos közbe jöhet bármi. Eladtam a régi 72-es Pana-mat,jelenelg a konyhából csempésztem be az 55ös TV-t (én is)A kérdés tökéletes! Én is kíváncsi vagyok rá,bár én lemértem centire pontosan, 356cm-ről nézném.
Üdv.M[ Szerkesztve ]
-
DM-Fan
nagyúr
válasz runner 125 #5265 üzenetére
Én inkább azt javasolnám neked, hogy most vegyél egy tényleg jó HDMI-s lejátszót, mégha sokba is kerül, mert az akkor 5 évig garantáltan lejátszó lesz (lásd Pioneer).
Hangfalszettet később is vehetsz, vannak olcsón jó megoldások, lásd:
Ez olyan 30 eFt alatt megkapható.
Get Moded!
-
Möhe
addikt
válasz runner 125 #5264 üzenetére
Vaze neked legalább megvan a tv.Nekem annakidején a PV70 ki is volt nézve,de közbejött egy be nem tervezett kiadás,és még most is nyögöm.Én még mindig tökölök az LCD-Plazma között,bár letisztult pár darabra a a lista de akkor is tépem hajamat.A kis 55cm tévémen már mennek el a színek pláne a kontraszt fos.
Scart és hdmi között, képátvitel esetén mekkora a különbség,mennyire veszem észre 3 méterről?
-
runner 125
nagyúr
Valóban nem értek ezekhez, de 1-2 hsz.-t itt is elolvasva rájöttem h olyan kell. Ezért is cserélném le,ez a fő indok
Noh akkor keresnem kell vmi acsóbb' hdmi-s házimozit,persze az is lehet h az a 20k-s Pana lejátszó lesz..
Üdv.Mmod.: 56.790 -ért találtam legolcsóbban Pana szettet,amiben van hdmi..
Katt. -Akkor ez tolódik.[ Szerkesztve ]
-
runner 125
nagyúr
Aham,persze.
Ismerem ezt a módit.
Az előző TV-m (is) egy Pana volt,sima képcsöves,már annak is olyan volt a távirányítója,h alul a lehajtható részben benne volt egy lejátszó iránytógombjai is.Hát hallod kb 1 hónap volt mire tudatosult bennem h egyáltalán mekkora és milyen TV-t vegyek
Bízom benne h ez nem fog eddig tartani.Igen,teljesen átlag felhasználó vagyok,nem fogok külön megvenni erősítőt,hangszórókat,ládákat,lejátszót..stb.-t
Köszi az infót!
-
DM-Fan
nagyúr
válasz runner 125 #5261 üzenetére
Ezen úgy nézem nincs HDMI kimenet, tehát felejtős. A lényeg, hogy HDMI legyen a lejátszón, ez a legfontosabb.
Get Moded!
-
Möhe
addikt
válasz runner 125 #5260 üzenetére
Azért mondtam hogy meg kellene hallgatnod egyet.Ha kisebb a szoba akkor lehet hogy elég lesz,viera link is ott van(1 távkapcsoló mindnere),de mindennek alapja a jó lejátszó,és csak utánna minden más.Mérlegelned kell,bár mivel nemhinném,hogy high-end cuccokat fogsz rákötni (itt lenne igencsak fontos),elég lehet a kisebb rendszer is.
u.i.:nem lennék a helyedbenmod: a komplett rendszer előnye ,hogy összerakod és mehet a mozi,a másik megoldás kicsit babrásabb
[ Szerkesztve ]
-
runner 125
nagyúr
Aha,ah már írtam 40k-t valah nincs erőm kiadni "csak" egy lejátszóért. (elhiszem h a legjobb,noh de akkor is.. )
Esetleg a Pana drágább házimozi szettjei?
Pl. ez?
Bár még mindig nem egyenesen arányos a Pio lejátszó,és e típus ára.
Köszi
-
runner 125
nagyúr
Aham,köszi
De-de (ezt sem írtam pontosan. ) aktív a hangfalszettem.Fu,40k egy ilyen Pio lejátszó?! Az igen.
Ah láttam az a "kompakt" Pana teljes házi mozi 32k, "olcsó húsnak híg a leve" alapon nem sántíthat?
Apropó,nem láttam a csatlakozók fül alatt a "hdmi"-t,van rajta?
Elgondolkodtató h 32k-ért már kapok új Pana szettet,lehet h el kellene adnom vmi kis bagóért a mostanit,s beruházni egy ilyenre.
Sajnos a TV is sokat elvisz,véges a tárcám
Köszi.
Üdv.Mmod.: Látom módosítottad Te is,akkor jól gondoltam..
[ Szerkesztve ]
-
DM-Fan
nagyúr
válasz runner 125 #5258 üzenetére
Akkor viszont nyugodt szívvel választhatsz az ajánlott Pioneer-ek közül is, talán a legjobb optikai lejátszók. Én ma sem vennék mást, az upscaler-chipjük legendásan jó.
Nem annyira olcsók, mint a Pana-lejátszók, viszont jobbak.
Az ajánlott DV610-es modell rendelkezik analóg 5.1-es kimenetekkel, úgyhogy rá tudod dugni a mélyládában található erősítődet.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
runner 125
nagyúr
Bakker ne rakjad már magad OFF-ba ,én vagyok hüle h csak DM-fan-nak teszem fel minden kérdésem,bocsi
Köszi az infót!
Ez a lejátszó szimpatikus. Pontatlanul fogalmaztam,valóban -az erősítő a mélyládában van benne, s talán vmi dugókkal mennek a ládából a hangfalak a lejátszóra (bocs a primitív fogalmazásomért,de ezekhez nem értek )
Szóval van ennek a lejátszónak is a hátulján sok csatlakozó?Értelek persze,ah írtam a mostani lejátszóm is egy no name,szobába teljesen megfelel.
Azaz egyszerűbb volna vennem csak egy lejátszót.
Köszi még egyszer
-
DM-Fan
nagyúr
válasz runner 125 #5255 üzenetére
Én jelenleg egy Pioneer DV696AV típusú HDMI-kimenetes lejátszót használok. Nagyon jó készülék, beépített dekóderekkel is rendelkezik (DD5.1 és DTS), így ha nincs digitális erősítőd, akkor is rá tudod dugni a hangfalszettedet (feltéve ha aktív szettről beszélünk és nem csak sima hangszórókról). A gép képes 1080p-s jelet kiadni magából, gyönyörűen skáláz fel, szebben, mint ahogy a Pana TV tenné. Bár hozzáteszem, hogy 1280x720p fölött nincs értelme a DVD-t hajtani, nálam is ez a nyerő beállítás.
Sajnos a ma kapható Pioneer lejátszók már kevésbé jók, de még mindig nyugodt szívvel tudok ajánlani egy Pioneer DV610-et, ami príma kis HDMI kimenetes lejátszó, beépített 5.1-es dekóderrel, így ehhez sem kell digitális erősítő, csak aktív hangfalszett. Én alapból inkább a Pioneer-t favorizálnám, mint DVD-lejátszót, az optikája jobbnak mondható, mint a Panasonic-é, bár az sem rossz, szóval ez nálam lehet, hogy inkább személyes szimpátia, de van olyan Pioneer DVD-lejátszó a környezetemben, ami 7 éve gond nélkül megy.
Ahogy szavaidból kiveszem, neked csak hangfalaid vannak mindenféle erősítő nélkül (tehát nem aktív hangfalszett). Ebben az esetben nehezebb a dolog, akkor a fenti modellek nem jöhetnek szóba, hanem egy házimozi-rendszer alapjául szolgáló gépet kéne keresned. Ezek a gépek azonban többnyire csak hangszórókkal együtt kaphatók, lásd a Pana SC-PT160-at, mint legalapabb Pana házimozi lejátszót. Én ezeket annyira nem favorizálnám, én a "minden-funkcióra-külön-gép" híve vagyok, így DVD-re külön lejátszó, erősítőre külön készülék, zenére külön CD-lejátszó.
Mint látható az utóbb ajánlott Pana-szett szőröstül-bőröstül olcsóbb, mint a Pioneer DVD-lejátszó, ezzel igen messzemenő következtetések vonhatók le a Pana-rendszer képességeiről (magyarul nem nyerő).
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
Möhe
addikt
válasz runner 125 #5255 üzenetére
Nekem pana házimozim van,olyan sok az egyben tipus.3 éves,de ezekben nem a lejátszóban van az erősítő,hanem a mélyládában van és az van összekötve egy speciális kábelel a lejátszóval,ami pille könnyű.Hogy miért, nemtudom,más gyártó maradt a hagyományosnál.Gondolom az újabb tipusok is ezen az elven vannak megépítve.De akinek van újabb vezriója az majd pontosabb infóval szolgál.
Alap lejátszó DVD-S511
Komplett rendszerek Egy olcsóbb rendszert meghallgatnék a helyedben.[ Szerkesztve ]
-
runner 125
nagyúr
Köszi!
Az korrekt.Möhe köszi Neked is!
Bocs h itt teszem fel a kérdésem,de DVD lejátszós topik ki van halva..
Milyen lejátszót használsz a készülékhez?
A jelenlegi noném házimozimon nincs hdmi kimenet,nyilván azzal szebb képet kapnék. Mivel megvagyok elégedve vele így csak arra gondoltam h a lejátszót cserélném le. Pl. Pana-ra
Tudsz esetleg olyan Pana dvd lejátszót ajánlani amin van hdmi kimenet,és van benne erősítő? . (azaz közvetlenül rá tudom dugni a hangfalaimat.)
Divix,xvid hasonló formátumok lejátszása nem kell
Vagy esetleg célszerűbb egybe vennem egy Pana házimozit?
Köszi ezt is.
Üdv.Mmod.: Még valami bocs, egy ugyanilyen méretű LCD mennyit kajál?
[ Szerkesztve ]
-
DM-Fan
nagyúr
válasz runner 125 #5251 üzenetére
Durva számítással az átlagfogyasztás - lassan egy éves használati tapasztalatokkal a hátam mögött - nálam inkább olyan 200-250 W/h közötti értékre jön ki. Szerintem ez elég korrekt. Szignifikáns változást nem vettem észre a villanyszámlámon, miután meglett a TV. A standby-fogyasztásán jelentőset javított a Pana a 2007-es modellek óta, így ami a gyári adatok között olvasható, az kb. reális, de szerintem 1-2 W/h-nál semmiképpen sem több. A 28 W/h standby-on erős túlzás volt már 2007-ben is, és többnyire az emberek által vásárolt 1-2 eFt-os fogyasztásmérők pontatlanságának volt betudható.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
DM-Fan
nagyúr
-
Möhe
addikt
válasz runner 125 #5251 üzenetére
tudom nem nekem szólt a hsz, de azért segítek.PX80 teszt
Filmnézés közben, megfelelően beállítva a készüléket átlag 170-200 wattot mértünk
[ Szerkesztve ]
-
runner 125
nagyúr
DM-Fan!
A PX80 -ad mennyit eszik meg egy évben?
Találtam gyári adatokat,nyilván az általában kevesebbet mutat.
Meg persze függ használat idejétől..
De egy átlagfogyasztást tudsz nekem írni?
Elvileg a jövő héten megyek érte
Köszi
-
Stehe
aktív tag
válasz polgcsabi #5249 üzenetére
Köszi az ötletet, ez egész jónak tűnik! Nagyon szimpatikus a PopCornos megoldás is, viszont nekem az túl drága. 70k, főleg vinyó nélkül nem fér bele. Viszont ez 30k, és talán ha egy kisebb NAS egységet veszek, azzal is össze lehet kötni. Ha már az átalakító 10k, ahhoz képest ez a 30k nem tűnik annyira többnek, főleg ha a laptopcserét is megúszom :-) Ez is játssza az mkv-t, szóval elég bestbuynak tűnik...
-
DM-Fan
nagyúr
Hát, ez érdekes jelenség, ilyet még nem tapasztaltam. Lehet, hogy a TV elektronikája nem komálja a videokonténer valamelyik értékét, kadenciáját. Nincs kizárva a dolog, hogy ez állhat a háttérben. Ebből is az látszik, hogy a digitális jelfolyam kissé komplexebb az analógnál, de cserébe a képminőségbeli eltérés is szembetűnő.
Még szerencse, hogy csak egy ilyen fájlod van.
Get Moded!
-
DM-Fan
nagyúr
Nem rossz készülék egyik sem, ténylegesen egyiken sincs D-Sub. A 42PY80-on, vagy a 42PZ80-on volna, de azok sem lennének képesek az 1920x1080 felbontású jelet fogadni, ne hallgass polgcsabi-ra, ebben abszolút nincs igaza.
FullHD-s anyag átjátszására csak a HDMI, DVI kimenet ajánlható nyugodt szívvel, úgyhogy én továbbra is valami alternatív hardveres-lejátszó vételére buzdítanálak, mintsem az általad linkelt konverter megvásárlására. Konkrét tapasztalatom ugyan nincs vele, de nem javasolnám, az eredmény semmiképp sem lesz olyan, mintha közvetlenül HDMI-ről, vagy DVI-ról hajtanád a TV-t.
A 42PY8P és a 42PZ8ES között a fő különbség, hogy előbbiben nincs DVB-T tuner, utóbbiban van. Sokra nem mész a DVB-T tunerrel, mivel mpeg2 alapú, és itthon azt nem tudod használni. Ezen felül annyi, hogy a 42PZ8ES szürke színű, míg az előbbi fekete.
A fogyasztási értékek közötti különbséget nem is értem, ugyanaz a panel van mindkettőben, szerintem csak elírás.
Get Moded!
-
kpal
nagyúr
Egy 50"-os plazmát belehetrakni 3.5m széles és 5m hosszú szobába ?Kb 3-3.5m-röl lehet eszt nézni egy ekkora szobában?
-
DM-Fan
nagyúr
válasz polgcsabi #5234 üzenetére
"ha kiküldesz a tv-re mondjuk 1280*960-as felbontást, akkor fogja a monitor vezérlő átkonvertálja 1080p-re átmegy a kábelen (ha átmegy) bemegy a tv-be és mivel a tv nem tudja az 1080p-t megjeleníteni (mivel nem FULL-HD-s) ezért átkonvertálja a tv felbontására jelen estben (pana pv 80) 1024*768 100 v. 50 HZ-re és kész! Én ezen úgy látom, hogy a jel többször is konvertálva van"
Ha kiküldesz egy 1280x720p-s jelet (nem 960-ast, az fura lenne), akkor már miért konvertálná a monitorvezérlő 1080p-re? Ha annyit küldesz ki, akkor 720p is megy ki, itt nincs konverzió. Mivel a TV felbontása 1024x768, ezért az első felbontásértéket lefelé (1280-ból 1024-re), az alsó felbontásértéket felfelé (720-ból 768-ra) konvertálja a TV. Ez egy konverzió. Több nincs is.
Ha 1080p-s jelet küldesz ki, akkor annyi is megy ki, a TV az 1920x1080p-s jelet konvertálja 1024x768-ra úgy, hogy mindkét felbontásértéket lefelé konvertálja. Szintén egy konverzióról beszélünk."az 1280-as felbontás 2. képpontját hova teszi a tv?? 1024-es febontás 2. és harmadik képpontja közzé?? vagy valahova máshova?? Érdekes NEM???"
Ezt most komolyan kérdezed? Hadd ne kelljen már belemennünk a konverziós algoritmusokba, mert az már egy kissé túlmutatna a topic témáján. Lényeg: nem két képpont közé esik a harmadik képpont, bár ez gondolom csak költői felvetés volt részedről.
"Te hány tv-t próbáltál már ki ilyen tüzetesen?"
Meg nem tudnám mondani, de több tízes nagyságrend a legkülönbözőbb gyártóktól.
"Nem szabad elfelejteni, hogy egy kevésbé értékes HDMI csatlakozókábel ( magas elnyelés, keresztmoduláció, túl hosszú, rossz impedancia illeszkedés) hibás jelkialakulását okozhatja, akkor is, ha a forrás minden követelménynek megfelel. A kimenőjelet a csatlakozókábel végén is ellenőrizni kell."
Ez ténylegesen így van, de én azt gondolom, hogy ennek a ténynek nem egy 2 méteres kábelszakaszon kéne jelentőséget tulajdonítani. Ez sokkal inkább azon esetekben lehet probléma, amelyekben az általad olyan nagyon sokat emlegetett 100 eFt értékű kábel alkalmazása javallott, ahol mondjuk 15 méterre, vagy annál nagyobb távolságra kell elvinni a jelet. 2 méteren tökéletesen megfelel a 2 eFt-os Hama kábel is, hidd el, hogy nem a kábel karakterisztikája okozza az általad rossznak vélt, HDMI-n keresztül látott képet.
"A HDMI nem ugyan az mint a rar. A rar-nál minden bitre szükség van, hogy meglegyen a teljes adatmennyiséged, ha nincs meg minden bit akkor jön a crc! Ha a HDMI-N eltűnik 1-2 bit azt te soha nem fogod észrevenni mert általában kijavítja a készülékek elektronikája!"
Ez így azért teljesen nem igaz. Az tény, hogy hibajavító kódot is tartalmaz a HD-jel, de pont ezért nem is jellemző, hogy emiatt torz képet látnál. Ha bármilyen hiba van a kábelben, akkor azt viszont már a hibajavító kód sem tudja javítani és a kép szétesik/át se megy. Pontosan ez is a HDMI mellett szól.
"A VGA-n meg átmegy a Full-Hd-s felbontás, sőt még attól is nagyobb!"
Ez nem is vitás.
"Ha neked a tv-d csak 1024*768-as felbontást tud attól a másé tudhat 1920*1080-at is!!"
Ez sem vitás, azonban hozzátenném, hogy én még személy szerint igen kevés plazmával találkoztam, ami 1024x768-as felbontásnál nagyobbat tudott volna fogadni D-Sub-on keresztül. Sorolhatnál föl párat, ami mondjuk fullHD-t fogad ilyen interfészen át.
"A VGA nem rossz megoldás a FULL-HD-ra (ha csak ez van)"
Na, ezzel már kevésbé értek egyet, sőt, szinte egyáltalán nem. Ha már a konvertálásnál tartunk, akkor pontosan itt történik egy olyan alapvető D/A konvertálás már a jelátvitel előtt, ami teljesen fölösleges (hisz ezt a TV-nek kéne végezni, erre vannak kihegyezve a HD TV-k ugyanis) és az analóggá alakított jelet szállítod a D-Sub kimeneten át analóg kábelen, ahol igencsak nagy a veszteség és a kábel karakterisztikája is nagyon erős befolyással bír a látott minőségre, ellentétben a digitális HDMI-kábellel.
"A pana Magyarországon forgalmazott 2008-as modelljein szinte mind1iken megtalálható a vga csati kivéve a 8-as modelleket, ami 80 v. a feleti mid1iken megvan ez a csati (85, 800 stb) akkor ne írj ilyesmit hogy "Na, ez megint hülyeség. Pont, hogy egyre inkább nincs a TV-ken VGA és abszolúte nem 100% amikor a tieden is van!"
Na, ezzel aztán totális ellentmondásba kerültél magaddal, mert az igaz ugyan, hogy a 2008-as Pana TV-k közül többön is van D-Sub (így az enyémen is), de minden modell esetében csak 1024x768 felbontású jelet képesek fogadni a TV-k ezen az interfészen. Innentől kezdve cseszheted a HD TV-det. Egyébként egyre inkább lehagyják a TV-kről a D-Sub-ot (úgy, ahogy a DVD-lejátszókról is). Pár éve még szinte minden TV-n volt, most már csak a felsőbb kategóriás modelleken és nem lennék meglepve, ha 1-2 éven belül teljesen eltűnne ez az elavult interfész. A korábbi DVD-lejátszómon még nem volt HDMI, volt viszont D-Sub. A mai DVD-lejátszómon (ami csöppet komolyabb, mint az előző volt) már nincs D-Sub, van viszont HDMI. A mai komolyabb VGA kártyákon sincs már D-Sub, nézd csak meg a sajátodat! Az én 4850-esemen már hírből sincs D-Sub, csak DVI, abból viszont helyből kettő. Nem véletlen.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
DEW3yl
tag
Tényleg azoknak nincs elől HDMI-jük.
Végul is szerintem jobban megéri ha veszel egy media player-t, minthogy látatlanba megrendeld a VGA-HDMI adaptert. Igaz az is müködhet tökéletesen, de nincs rá garancia. Szerintem keresgetned kellene valamilyen fórumokban, hogy nincs-e valakinek tapasztalata az ilyen konverterekkel. Ha van és pozitív, akkor pedig olcsóbban megúszod mint például egy Popcorn-nal (igaz azt egyedül is használhatod, de csak az árat nézve).Screw you guys, I'm going home! Megj.: a teknológia szót nem azért írom eképpen, mert azt hiszem így helyes, hanem nekem így tetszik.
-
Francis1980
csendes tag
Esetleg valaki erre valamit?
-
DEW3yl
tag
A következő dolog nem feltétlenül kapcsolódik a plazma témához, de annál inkább a HDMI és a VGA "csatához".
Szinte 1200 videóklippem van tehát (szinte) minden output és container lehetőség képviselve van, mivel ősrégi mpg-jeim és HD-s ts valamint mkv-jeim is vannak. Ezek nagyrészét már néztem is tévén és észre vettem valami nagyon furát.
Van egy MPEG2-es 80 Mbps-es 1280x720p-s 60 fps-es videóm AC3 5.1-es hanggal. VGA-val összekötött monitoromon minden gond nélkül megy. Kipróbáltam S-Video-s TV-out-tal is, és ment minden gond nélkül (mind a tévé S-Video-jára, mind Kompozit videójára kötve). Ellenben ha DVI-HDMI átalakítóval és HDMI-HDMI (3 méteres Panasonic 1.3a-s Category 2-es kábel) kábellel összekötöm a tévével akadozik, szaggat és még a gépem is belassúl tőle. Ez amiatt is volt fura, mivel az 1920x1080-as Transport Stream-es videók mennek minden gond nélkül, igaz azok 30 fps-esek és 15-18 közötti a videó bitrátájuk. Akárhogy is nem értem, hogy miért csak HDMI összeköttetés esetén jelentkezik a probléma, főleg hogy a HDMI-vel ellátot lejátszók jóval az előbb említett bitráták fölötti értékeket produkálnak. Eddig nekem ennyi negatív tapasztalatom volt a HDMI-vel, ja meg hogy drága és csak fehér van (talán már nem csak) a Panasonic kínálatában, de hát valamit valamiért.Screw you guys, I'm going home! Megj.: a teknológia szót nem azért írom eképpen, mert azt hiszem így helyes, hanem nekem így tetszik.
-
DEW3yl
tag
Milyen típusú Panasonic-ot néztél ki? A HDMI csatlakozók számából ítélve nem FullHD modell és ebben az esetben nem is ez a legmegfelelőbb továbbítandó felbontás. Tudom, hogy ezzel együtt a problémád fent áll, csak megjegyeztem.
Screw you guys, I'm going home! Megj.: a teknológia szót nem azért írom eképpen, mert azt hiszem így helyes, hanem nekem így tetszik.
-
DEW3yl
tag
válasz polgcsabi #5234 üzenetére
Vegyük azt az esetet, hogy 1024x768-as tévéd van. Akkor eleve nem 1080p-s jelet fogsz (kellene kiküldened) küldeni, hanem 720p-set. Az általad leírt konvertálási folyamat utólsó lépcsője nem kiküszöbölhető az esetek 99,9%-ban, mivel csak az 1920x1080-as felbontású anyagot tudják megjeleníteni zéró veszteséggel a tévék. Bármilyen tévéd, ha nem egyezik meg a natív felbontásával a megjeleníteni kívánt videó felbontása, már veszteség produkálódik. Személy szerint nem tudok 1280x720-as felbontásó plazmáról vagy LCD-ről.
A sima HD Panasonic-ok esetében pedig mindenképpen megtörténik a végső konvertálás, mivel nem 1280x720-as a panel. Ez csak VGA-val való összekötés esetében nem történik meg, ám ez újból nem igaz a FullHD modelleknél. És a Panasonic VGA bemeneténél tartva, a használati útmutató szerint maximálisan 1024x768-as felbontással hajtható. Azt tudom, hogy szabvány szerint ennél sokkal nagyobbat is bír a VGA, de ismersz olyan embert aki kipróbálta és ment is a tévéje nagyobb felbontással VGA-ról hajtva?Screw you guys, I'm going home! Megj.: a teknológia szót nem azért írom eképpen, mert azt hiszem így helyes, hanem nekem így tetszik.
-
polgcsabi
aktív tag
A HDMI-n szabvány jelek vannak nem térhetsz el tőle semmiféleképpen! Na most ha a a jelet beállítod 1080p-re akkor a felbontás1920*1080 24,50,60 Hz ha kiküldesz a tv-re mondjuk 1280*960-as felbontást, akkor fogja a monitor vezérlő átkonvertálja 1080p-re átmegy a kábelen (ha átmegy) bemegy a tv-be és mivel a tv nem tudja az 1080p-t megjeleníteni (mivel nem FULL-HD-s) ezért átkonvertálja a tv felbontására jelen estben (pana pv 80) 1024*768 100 v. 50 HZ-re és kész! Én ezen úgy látom, hogy a jel többször is konvertálva van az 1280-as felbontás 2. képpontját hova teszi a tv?? 1024-es febontás 2. és harmadik képpontja közzé?? vagy valahova máshova?? Érdekes NEM???
Nem csak pana plazmák léteznek azért vannak más tv-k is! Én amit kipróbáltam azt írtam le az, az én saját szubjektív véleményem! Aki kipróbálja az kipróbálja és láthatja mi az eredmény! (lehet, hogy nem ugyanaz mint az enyém)
Te hány tv-t próbáltál már ki ilyen tüzetesen?Az lehet, hogy a kisföldalatti sínjei 110-évesek, de nem csak a kisföldalatti mehet rajtuk! Evvel azt akarom mondani, hogy a DVI szabványt nem átalakította 1-2 gyártó, hanem azokon az adatcsatornákon (TMDS adatcsatorna) min1, hogy mi megy, legyen az képadatok, v. hangadatok vagy éppen kommunikációs jelek!
Az is lehet, hogy nem olvastad el amit belinkeltem itt 1 részlet: "Nem szabad elfelejteni, hogy egy kevésbé értékes HDMI csatlakozókábel ( magas elnyelés, keresztmoduláció, túl hosszú, rossz impedancia illeszkedés) hibás jelkialakulását okozhatja, akkor is, ha a forrás minden követelménynek megfelel. A kimenőjelet a csatlakozókábel végén is ellenőrizni kell. A HDMI nem ugyan az mint a rar. A rar-nál minden bitre szükség van, hogy meglegyen a teljes adatmennyiséged, ha nincs meg minden bit akkor jön a crc! Ha a HDMI-N eltűnik 1-2 bit azt te soha nem fogod észrevenni mert általában kijavítja a készülékek elektronikája!A VGA-n meg átmegy a Full-Hd-s felbontás, sőt még attól is nagyobb!
Ha neked a tv-d csak 1024*768-as felbontást tud attól a másé tudhat 1920*1080-at is!!
A VGA nem rossz megoldás a FULL-HD-ra (ha csak ez van)
A pana Magyarországon forgalmazott 2008-as modelljein szinte mind1iken megtalálható a vga csati kivéve a 8-as modelleket, ami 80 v. a feleti mid1iken megvan ez a csati (85, 800 stb) akkor ne írj ilyesmit, hogy "Na, ez megint hülyeség. Pont, hogy egyre inkább nincs a TV-ken VGA és abszolúte nem 100% amikor a tieden is van!Csak ennyit akartam!
-
Stehe
aktív tag
No, ezt a terméket néztem ki. Ha belenéztek a specifikációba, számodra talán többet mond: Ebay VGA HDMI Converter
Amúgy nem értem ezt a szállítási konfliktust! DM-Fannak igaza van, ha benne van a leírásban, hogy hogyan kell szállítani, és ha 1-2 ember annak ellenére fekve szállította az miért is mérvadó? Gondolom ugyanaz mint a hűtőknél, h. csak állva szabad szállítani, és akkor garantálják a hibamentességet. Attól, hogyha egy, esetleg 2 valaki elfekteti, és nem lesz semmi baja, örüljenek... Majd ha 1000 vásárlóból 990 is fekve szállította, és 1 év múlva is tökéletesen működött, na abból lehetne statisztikát vonni! :-)
-
polgcsabi
aktív tag
-
DM-Fan
nagyúr
Nehéz megmondani. Az LCD fogyasztása konstans az állandó háttérvilágítás miatt, minimálisan befolyásolja a TV beállítása (alkalmazott fényerő nagysága pl.). A plazma fogyasztása a nézett képtartalomtól függően dinamikusan változik (sötét jeleneteknél kevesebbet, világosaknál többet fogyaszt) és még ezen felül itt is szerepet játszhat a helyes kalibrálás, mint fogyasztást csökkentő tényező.
Meg kell nézni, hogy egy adott LCD, illetve plazma típusnál (amelyek esélyesek a megvételre) a 32"-os méretben a gyártó milyen átlag fogyasztási értékeket ad meg. Az LCD-nél a megadott érték jó közelítéssel állandó lesz, míg a plazmánál a megadott maximális fogyasztási értéknél általában olyan 30%-kal alacsonyabb érték jön ki átlagra, hangsúlyozom, általában. Ez az érték nagyban változhat a TV-nézési szokásoktól, illetve a beállítástól. Ez az esetlegesen megspórolt előny azonban el is fogy, mert amennyit itt megspórolhatsz, annyival nagyjából több is a plazmák energiafelvétele azonos méret esetén. Ettől függetlenül még az is előfordulhat, hogy azonos méretű plazma és LCD esetében a plazma fogyaszt kevesebbet, de ez tényleg soktényezős dolog. Szignifikánsan nem különbözik a két technológia átlagos energiafogyasztása, ez a lényeg.
Get Moded!
-
kpal
nagyúr
A 32"-os méretü plazmák kevesebbet fogyasztanak mit az azonos nagyságu LCD-k?Sok a külömbség ?
-
Möhe
addikt
megy ám a szájkarate
ejnye már ,no....ha valaki megvette a drágán megtakarított pénzén a lapostévét akkor szíve joga úgy használni vágódeszkának ahogyan akarja,függőlegesen vagy vízszintesen
-
DM-Fan
nagyúr
válasz macikos #5225 üzenetére
1. Nem fogalmaztam át semmit: ugyanazt mondom elejétől kezdve, nemcsak szállítani nem szabad fektetve, hanem tárolni sem, ugyanis a panel felületi feszültsége ezzel nő, és ezt nem tolerálják a kapillárisok. Ezt mondtam kezdettől fogva, ha érted a fizikát, akkor ez könnyen belátható tény.
2. Mint az imént leírtam az elfektetéssel statikus helyzetben is kit tudsz szúrni a plazmáddal, ez tényszerűség, a gyártók is megmondják, ezért "jövök ezzel a szöveggel". Ha tudod, hogy az LCD is kifolyhat, akkor minek példálózol az ellenkezőjével?
3. Az #1-et én írtam, tudom mi van benne.
Szerintem a HDMI vs. DVI témánál sem személyeskedtem, csak javasoltam, hogy olvass a témában, mert amit leírtál, az a kontextusban nem volt helyes, olvasd vissza polgcsabi írását és hogy mit reagáltál arra.
Egyébként meg fektesd úgy a TV-det, ahogy akarod, de mást ne buzdíts arra, hogy nyugodtan tegye azt, miközben a gyártó az ellenkezőjét kérni, mint amit Te javasolsz! Ennyi csak a meglátásom, részemről fölöslegesnek érzem, hogy tovább off-oljuk ezzel a topicot.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
macikos
addikt
1. Most leírod átfogalmazva azt, amit írtam #5199-ben. Tehát most te is belátod, hogy attól, mert otthon elfekteted a TV-t, nem lesz baja, hanem az üveglap súlya miatt lesz gond, ami főleg akkor jön elő, amikor szállítják, tehát rázkódik (le-fel mozog). Remélem ezt is átfogalmazod, hogy neked legyen igazad.
2. Tudom hogy ki tud szökni, de alapesetben, elfektetve nem! Viszont te az elejétől ezzel a simán elfektetem és baja lesz szöveggel jössz. LCD is kifolyik, tudom.
3. Lásd #1.
Nem szoktam személyeskedni, de már a múltkor is elkezdted ugyanezt a HDMI vs. DVI témánál.
-
DM-Fan
nagyúr
válasz macikos #5220 üzenetére
1. Ha olvastál volna cikkeket a témában, akkor tudnád, hogy azért nem szabad fektetve szállítani a plazma kijelzőket, mert olyan a kapillárisok és az azok közelében levő üveglapok szerkezete, hogy nem tolerálják azt, hogy a kijelző a padló síkjával párhuzamos legyen, ugyanis így sokkal könnyebben reped el az üvegfelület és a kapillárisok is sokkal könnyebben szenvednek sérülést, ugyanis az üveglap vékony, ellenben a súlya nem csekély, ezért hajlik. Ha az élére állítva szállítod, minimalizálod annak esélyét, hogy hajszálrepedés, vagy akár komolyabb sérülés keletkezzen rajta, mivel a felületi feszültség így csökken.
2. A gáz ki tud szökni. Az LCD-ből is ki tud folyni a folyadékkristály, igen.
3. Elég érdekes szemlélet a Pioneer-nek egy vadi új fejlesztését hasonlítani a már piacon levő megoldásokhoz. A Pio által bemutatott TV-k tervezésekor a felhasználás helyét figyelembe véve alakították ki a megerősített panelt, de ettől még a szállításnál ugyanúgy a vertikális elhelyezés a javallott, mert mozgatás közben továbbra is nehezen szavatolható a panel sérülésmentessége, ha azt fektetve szállítják.
A személyeskedéssel magadat minősíted, nem bánom ha nem is nézel be többet a topic-ba, ami nem az enyém, csak szeretek ide írni és másnak segíteni, ha megkérdez valamit és én esetleg tudom a választ. A magadfajták azonban gyakran elgondolkodtatnak azon, hogy fáradozzak-e.
Get Moded!
-
macikos
addikt
válasz lacos001 #5221 üzenetére
Veled is csak okosabbak lettünk. Olvasd már el amit írtam.
Nem törvényszerű!!! Attól mert berakod az autódba és hazaviszed nem fog biztosan tönkremenni, de inkább jobb óvatosnak lenni. Tehát nem következik belőle egyértelműen, hogy tönkremegy, viszont előfordulhat!!! Ezért kell vigyázni!
Hogy megértsd: Ha kimondod egyszer Ózdon azt, hogy cigány, attól még nem biztos, hogy meghalsz, ennek ellenére nem ajánlott ezt mondogatva fel-alá járkálni az utcán.
-
lacos001
senior tag
válasz macikos #5220 üzenetére
Na micsoda flame kerekedett ki ebből az egészből !
Mit kell ezen annyit csámcsogni?!
DM-Fan-nak igaza van,sőt én sem azt irtam korábban,hogy fektetve lehet,vagy kell szállitani plazma tv-t.NEMSZABAD,ilyen-olyan okokból kifolyólag,amit szintén leirt DM-Fan !Mellesleg teljesen igaza van,nyugodtan irkáljál neki,hiszen az ő topikja hagyjad már a legendádat Örülj neki,hogy legalább "okosítja" plazma téren az embereket,tanácsokat ir le,tapasztalatot ad át,és érdekes módon megköszönik neki,de te csak irkáljál....
Nekem EDDIG semmi baja a fektetett/támasztott,oldalra döntött szállitások miatt,lehet,hogy lesz,eddig még nincs........ennyit irtam nagyjából délelőtt....... Ki így,ki úgy,ennyi a történet.....( mellesleg nem ismerek itt senkit sem,még mielőtt bevédés,nyálazás stb beszólásos flame kerekedne,folytatódna ebből továbbra is ...)
-
macikos
addikt
1. Nem mondtad, de akkor mégis mire írtad, hogy nem szeretik a kapillárisok ha elfekteted a TV-t. Mi történik velük olyankor? Írd már le hogy mire értetted?
2. Lenne baja, de nem szökik ki. LCD-ből meg kifolyik a folyadékkristály, nem?
3. Bizonyára olvastad több külföldi fórumon, hogy mit válaszoltak az ehhez hasonló kérdésekre. Például hogy a CES-en a Pioneer a földre, egy üveg padló alá rakott plazmákat és afelett járkáltak az emberek...
Igen, a kamionok is szétrázzák, meg a szél is fúj amikor leszedik a platóról, az is mozgatja. Most már tudjuk, nagyon nagy felelősség plazma TV-t szállítani. Csodálom hogy még nem kerestek meg egyik gyártótól se logisztikai fejlesztésekkel kapcsolatban.
Írj amit akarsz, nem érdekel, bocs hogy benéztem a topikodba.
-
DM-Fan
nagyúr
válasz macikos #5218 üzenetére
Ad1.: Nem írtam ilyet, hogy "kiszökik a géz a kapillárisokból" a fektetve történt szállítástól, csak annyit, hogy a kapillárisoknak nem tetszik különösebben a döntve történő szállítás. Ennek okait számos szakfórumon boncolgatták már.
Ad2.: Olyat ne mondj, hogy ha kiszökne a gáz, akkor semmi baja nem lenne a TV-nek.
Ad3.: bizonyára a plazagyártók nem véletlenül írják rá a dobozra, meg bele a manualokba, hogy véletlenül se fektesd el SOHA a készüléket (nem csak szállításkor). Én inkább nekik hiszek, mint egy okostóninak, aki azt mondja, hogy én fektetve szállítottam és semmi baja nem lett. Nem lett, vagy csak még nem tudja, hogy lett.
Érdekes módon az LCD gyártók nem írnak ilyet a dobozra, hogy ne döntsd és ott nincs is gond. Szerintem ha valaki vesz egy 200+ eFt-os készüléket, akkor ez a minimum, hogy betartja, amit a gyártó megkíván. Ha meg okosabb a tervezőmérnöknél, aki a készüléket alkotja és fittyet hány az előírásra, akkor meg is érdemli, hogy egy félig halott panellal szembesüljön első bekapcsoláskor.
szerk.: a magyar "utakon" a kamionok is simán szétrázzák az árut.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
macikos
addikt
Nem azt írtam, hogy törvényszerű, hanem hogy ettől lehet baja a TV-nek! Berakják a csomagtartóba, semmi csillapítás, magyarán szétveri az út.
Egyébként meg nem ugyanolyan a rázkódás egy személyautóban vagy esetleg egy furgonban, mint egy kamionban. Egy kamionban a nagy kerekek és a légrúgók miatt, meg mivel hogy nagy az egész, sokkal kisebb rázkódás éri az árut.
Amit meg te írtál, hogy el van fektetve és akkor kiszökik a gáz a kapillárisokból, na attól semmi baja nem lesz.
-
DM-Fan
nagyúr
Hát, én sem szívesen válnék meg egy egy éves Dell notebook-tól: szeretem a Dell termékeit, a monitorom nekem is Dell.
Szerintem mindenképp kérdezz rá, hogy van-e mód valahogy legalább egy DVI-t varázsolni rá utólag (nem kizárt, hogy lehetséges). VGA/HDMI átalakítóval személyesen még én sem találkoztam, de ezek ugye csak amolyan öszvérmegoldások és az így keletkezett jel minőségét nagyban befolyásolja, hogy milyen konverter van ebben az átjátszóban, de az mindenképpen kijelenthető, hogy nem lesz veszteségmentes az eljárás.
Ha a HD-rippek megtekintéséről le tudsz mondani, akkor már egy 20 eFt körüli HDMI-kimenetes DVD-lejátszó is jó alternatíva lehet DVD- és DivX-lejátszásra. A HD-rippek lejátszásához esetleg egy PS3 lehet még megoldás (konvertálni kell ugyan az .mkv-kat, de ezek után lejátssza), de sajnos a PS3 sem olcsó megoldás.
Ennél olcsóbb megoldás lehet egy asztali, HDMI-kimenetes multimédiás lejátszó (pl. Popcorn és társai), de ezeknek alaposan utána kell olvasnod, hogy igényeidnek megfelelőt találj. Viszont ez a megoldás kedvezőbb lehet, mert így nincs konvertálásból adódó veszteség és árban sem jársz sokkal rosszabbul, mintha a VGA -> HDMI konvertert veszed.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
Stehe
aktív tag
Köszi a választ, szomorúan olvastam. :-( Igazából a laptopcserét el akartam kerülni, mert a mostani egy egy éves Dell, és mindenben megfelel, leszámítva a DVI/HDMI hiányát... Jobban átnéztem én is a VGA/HDMI átalakító dobozkát, és pl. Ebayen szállítással együtt 50 dollárt kóstál, ami már egész jó az itthoni 25k-hoz képest... Tényleg ronthat a jelen észrevehető minőségromlással? Sajnos élőben ilyet még nem láttam... :-(
Fő használata pedig a divx és vinyón lévő HD filmek nézése. Blueray lejátszó kilőve az ára miatt, és hogy egy 20 gigás film kiírásához kellene szintén csillagászati áron lévő blueray író, és üres lemez is. -
Digital
addikt
válasz tom_gal007 #5167 üzenetére
Szia!
Ment mail!"barackot,imádom a húsos barackot" Emlékszel a lassú internetre? Csak nyolc kép fért bele egy éjszakába...
-
runner 125
nagyúr
Köszi,ezt átbújtam még régebben én is.
A PX80 tesztjében nem írtak erős ghosting-ot,de azért egy tulaj "szájából jobb hallani" .
Köszi Neked is.
-
DM-Fan
nagyúr
válasz runner 125 #5205 üzenetére
Ahogy Möhe kolléga is beidézte az 1. HSZ-emet, illetve ha olvastad a PX80-ról írt HSZ-jeimet, akkor láthatod, hogy én is PS3 tulajdonos vagyok és napi szinten használom a PX80-nal, teljes megelégedettséggel. Az LCD egyetlen előnye a plazmával szemben konzoljáték esetén a beégés/ghosting veszélyének hiánya. Minden másban a plazmát mondanám jobbnak.
Nyugodtan vedd meg a 42PX80-at (pláne annyiért amennyiért mondtad), mert addig vacilálsz, amíg valaki elviszi előled és nagyon jól jár vele. Tökéletes a készülék mind DVD-re, mind Blu-Ray-re, mind TV-adásra, mind konzol-játékra.
Get Moded!
-
DM-Fan
nagyúr
válasz macikos #5199 üzenetére
Nos, a plazmák fektetve szállításáról:
Nem törvényszerű, hogy rögtön tönkre is megy a plazma TV-d, ha fektetve szállítod, ettől függetlenül ne tegyétek! Minden plazma dobozán rajta van a piktogram, hogy kizárólag állítva tárolható és szállítható. Én még akármelyik üzletben jártam is, mindenhol csak állítva láttam a plazmásdobozokat (értsd: még a MM-ban, EW-ben, STN-ban stb. is), akár a raktárban, akár az eladótérben jártam is és szinte mindenhol fel is hívják az ember figyelmét, hogy csak állítva szállítsa. Az én esetemben is így történt.
Az más kérdés, hogy nem mindenhol bánnak vele megfelelően és jó magyar virtus szerint dobálják, mivel "nem az enyém lesz, mit érdekel engem".
macikos: attól, hogy a fél városon végigdöcögsz vele már kis eséllyel lesz baja. Szerinted amíg eljut a kereskedőig hány ezer kilométert tesz meg egy kamion platóján, hóban-fagyban agyonkátyúzott utak tömkelegén háromszori átpakolással? Azért ezek a gépek már eléggé jól be vannak csomagolva és elég jelentős rázkódás-csökkentő hungarocell-rétegben ülnek a TV-k. A gyártó erre azért odafigyel.
Ettől függetlenül fenntartom, hogy senki NE szállítson FEKTETVE plazmatévét, mivel a gyártó sem és a kereskedő sem ajánlja. Ha már rászántok egy valag pénzt egy drága gépre, akkor figyeljetek rá oda. Nem nagy dolog, többnyire egyszer kell kibírni így a szállítást, viszont a TV élettartamára nézve igen jelentős hatása lehet.
Get Moded!
-
DM-Fan
nagyúr
"A tv-ken már állatába van!
A VGA-n átmegy!"Na, ez megint hülyeség. Pont, hogy egyre inkább nincs a TV-ken VGA és abszolúte nem 100%, hogy 1024x768 fölötti felbontás át is megy rajta.
Ne hallgass arra, aki azt mondja, hogy S-Video-n, vagy D-Sub-on ki tudod használni a fullHD TV-t, mert nem így van. Ha van is D-Sub csatlakozó a TV-k egy részén, akkor azon többnyire 1024x768-as értéken tudod őket meghajtani maximum, hiába, hogy a panel natív felbontása 1024x768. Az S-Video-ról meg nem is beszélnék, az alig jobb, mint az RCA.
Amelyik TV-t kinézted, azzal sajnos csak az S-Video-s átkötés lehetséges a laptop-oddal (esetleg a VGA-HDMI átalakító, de ezt nem javasolnám, lásd lentebb).Ha teljesen ki akarod használni a fullHD TV-t, akkor bizony erősen ajánlott egy DVI, vagy HDMI-kimenetes VGA-ról meghajtani. A VGA-HDMI átalakítót nem javasolnám, nagyon drága és nem igazán jó megoldás, mivel belekerül a folyamatba két fölösleges D/A konverzió (először mikor kimegy a D-Sub-on, aztán mikor az átalakító visszaalakítja ezt digitálissá) és ez már jót nem jelent. Nagy eséllyel laptop-ot kéne cserélned, vagy megkérdezni a laptop-gyártót, hogy van-e lehetőség DVI/HDMI port applikálására.
Legegyszerűbb megoldás azonban egy jó DVD/Blu-Ray lejátszó beszerzése, bár nem tudom, hogy mi lenne a felhasználás köre, ami miatt nálad a laptop játszott volna eredetileg.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
DM-Fan
nagyúr
válasz polgcsabi #5190 üzenetére
"A 2 kép közt annyi a különbség, hogy a D-SUB-nál egy kicsit mosottabb a kép de a karakterek jobban olvashatók, a HDMI-nél, mintha olyan lenne mint "az LCD-n más felbontást állítanánk be mint amit a monitor tud, monitor full felbontása 1680*1050 és erre 104*768-at állítok be a" szóval olyan fura!"
Na, akkor ott valami igen komoly gebasz van. Vagy a felbontásértéket állítod be nagyon rosszul, vagy továbbra is fenntartom, hogy hibás valamelyik interfész.
"Leteszteltem mindent: úgy néz ki HDMI->plazma, LCD->D-SUB, v. komponens a legjobb választás!"
Ez érdekes, mert már több, mint egy hete hangoztatod itt a plazma topicban, hogy a HDMI fú de szar és nem LCD-ről beszéltünk. Amúgy nem értem, hogy az LCD-n mitől lenne jobb a D-Sub, az LCD ráadásul még érzékenyebb az alacsony felbontású, zajos anyagok lejátszására, mint a plazma, tehát az LCD-t sokkal célszerűbb HDMI-n tényleges fullHD anyaggal táplálni ahhoz, hogy penge képet lásson az ember, mint mondjuk D-Sub-on 1024x768-ban.
"de ez már régen volt, az ATI és az NVIDIA is kihasználja ezt a lehetőséget! KITOLJA A DVI-N A HANGOT ÉS TÖKÉLETESEN MŰKÖDIK"
Egy szabványnál nincs olyan, hogy "régen volt és most már máshogy van". A kisföldalatti sínjeit több, mint 110 éve rakták le és a szabvány akkor is szabvány volt, meg ma is az. Az egy másik dolog, hogy valaki azt nem tartja be és attól eltérő dolgot épít. A szabvány szerint a DVI hangot nem szállít. Én személy szerint nem tudok olyan nVidia megoldásról, ahol DVI-on kimegy a hang és az ATI kártyáinál is csak talán valamelyik HD-típusjelzésű modelltől jellemző.
A 100 eFt-os kábelre senki nem mondta, hogy rossz, csak azt, hogy házi célra merő idiotizmus alkalmazni.
A digitális-jelnél meg gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy milyen kábelt használsz, ugyanis adatforgalom van és nem jelforgalom. Tehát ha az adat átment, akkor az meg is jelenik a képernyőn, nem lesz más a kép színe, felbontása, zajszintje attól, hogy a kábel milyen minőségű. Ha átért a 100 MB-nyi képadat, akkor az ott is van a képernyőn. Ha rossz a kábel és - ahogy Te fogalmazol - "jeltorzulás" van, akkor az adat hibásan megy át és vagy nem jelenik meg, vagy adott esetben szétesik a kép. Ez olyan, mint amikor letöltesz valamit és CRC-hibás az egyik rar-fájl (akár SATA-kábelhiba miatt is lehet ilyen): ki sem tudod tömöríteni. Nincs olyan, hogy "ez a HDMI kábel szar és kevésbé olvasható vele a PC TV-n látott képe, meg szarabbak a színek". Ilyen nincs. Az analóg jelátvitelnél (D-Sub, komponens) nagy jelentősége van a kábelnek, azonban digitális képátvitelnél egy 2 méteres szakaszon teljesen fölösleges arról beszélni, hogy milyen a kábel. Ha rossz képet látsz, annak ezer meg ezer más oka lehet, de legkevésbé az valószínű, hogy a HDMI kábellel volna a gond.
Amúgy meg amíg nem írsz semmilyen konkrét beállítást, amit eszközöltél az említett TV-ken, addig ötletet sem tudunk neked adni, hogy mit cseszhetsz el a HDMI-vel. Felbontás, színmélység, pozicionálás, VGA típusa, lejátszott tesztanyag. Az, hogy most töltesz egy fullHD-s rippet (már rosszul kezdődik, ha ripp és nem backup), még mindig nem garancia arra, hogy referencia anyagot kapj, mert ezen rippek döntő többsége szemétrevaló és közel sem nevezhető HD-nek, pusztán felbontásban, az meg ugye közel sem minden. Ha egy 2 órás film olyan 30 GB körül van és tényleg makulátlanul fest, na az már talán tekinthető referencia HD-minőségnek.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
DM-Fan
nagyúr
Hát, a fogyasztással sok mindent nem tudsz kezdeni, valamennyire függ ugyan a beállítástól, de leginkább a nézett képtartalom határozza meg.
Ha nem akarsz sokat fizetni, csak éjszaka játszódó horrorfilmeket nézz. A fekete és sötét jelenetek megjelenítése során veszi fel ugyanis a TV a legkevesebb energiát, mivel a gázt ilyenkor kevéssé kell felfűteni.
Komolyra fordítva: a kalibrálólemezek többsége az optimális beállításként is hasonló értékeket dob ki, mint a Pana plazmák "Normál" képbeállítási profilja alatt található értékek. Tehát nagyjából mindennek középállásban kell lennie: kontrasztnak kicsit alatta, fényerőnek és színtelítettségnek kicsit fölötte, képélességnek alulról az első vonáson.
Ilyen beállítások mellett garantáltan nem fog indokolatlanul többet fogyasztani a TV-d. Amit viszont így elfogyaszt, abba bele kell törődni, a nagy képátlónak és a nagy kontrasztaránynak ez az ára. Olyan 400 W/h körül fog stabilan fogyasztani.
Get Moded!
-
Möhe
addikt
válasz runner 125 #5205 üzenetére
1. hsz.
- konzollal való használat: Mi a helyzet a konzollal? Korábban szintén jellemző volt (és sok gyártónál mai napig az), hogy gyors, hirtelen mozgásokat tartalmazó konzoljátékoknál (lehet PC játék is) fura, többnyire zöldes árnyalatú utánhúzást produkál a TV. Ezt hívják foszforlag-nak. Az utóbbi évben jelentős fejlesztések történtek ennek kiküszöbölése érdekében, amiben a Panasonic bizonyul éllovasnak. A 2008-as modelljein gyakorlatilag nem tapasztalható ezen utánhúzás. Az össz kompromisszum, amit itt is meg kell kötni megintcsak a ghosting - beégés témakörhöz köthető: az állandó
képelemek, mint pl. a játékok HUD-jai (Head Up Display - eredményjelzők) több órányi játék után ghostingot (súlyos esetben beégést) eredményeznek.
Mindennek ellenére játékra még úgylehet alkalmasabb is a plazma, mint az LCD, hiszen gyakorlatilag nincs input-lag, a válaszidő rendkívül alacsony. -
runner 125
nagyúr
Sziasztok!
Egy kérdés;
1024x768-as plazma TV-n pl egy Xbox 360 milyen képet produkál? Mennyire alkalmas játékra egy Panasonic TH-42PX80 plazma TV?
Olvastam még az elején h játékra alkalmasabb egy LCD,valóban?
Köszi
-
DEW3yl
tag
FullHD-t csak HDMI-n vagy komponensen tudsz átvinni. Még ha van is a tévén VGA nem biztos, hogy minden felbontást támogat. Az enyémen is van VGA, de csak 1024x768-at enged (leírás szerint, mivel még nem próbáltam, de talán írt már valaki ebben a topikban is tapasztalatairól mi szerint tényleg nem megy nagyobb felbontáson). S-Video-ra nem alapoznék szintén, mivel borzalmas. Azzal már volt összeköte a gépem a tévével és a Windows asztalon lévő ikonok alatti szöveget sem tudtam elolvasni. Különben is 728x576 a szabvány szerinti maximum felbontása, ami kicsit messze van a HD-tól.
Lehet hülyeség és megtörténhet, hogy nem is kompatibilis a két protokol meg szabvány, de szerintem két átalakító nélkül az egyetlen esélyed a nagy felbontásó kép átküldésére valami féle VGA-komponens kábel. Mindkettő analóg, talán megoldható, de ismétlem ez csak egy ötlet.Screw you guys, I'm going home! Megj.: a teknológia szót nem azért írom eképpen, mert azt hiszem így helyes, hanem nekem így tetszik.
-
Stehe
aktív tag
-
runner 125
nagyúr
Noh ah látom jó sokan szállították már fektetve...-lehet h csak az "első" plazmákat nem szabadott?
Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen okostelefont vegyek?
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- Robotporszívók
- One mobilszolgáltatások
- CES 2025: A Garmin Instinct is AMOLED-re váltott
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen TV-t vegyek?
- NOTEBOOK / NETBOOK / Mac beárazás
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...