Új hozzászólás Aktív témák

• fordfairlane

veterán

válasz biker #17391 üzenetére

jogos e a szörnyülködésem, ha a controllerbe beírnak kézzel szöveget, amit meg is jelenít a weblapon? :) pl PagesController.php-ben benne van egy "ha nincs kategória név, akkor $categoryName="Main Categories" féle rész? Nem az lenne a lényeg, hogy a kontroller lekéri a modelből az adatokat, amit a view megjelenít?

Ez attól függ. Ha nincs külön viewmodel, ami kezeli a logikáját az adott megjelenítésnek, akkor előfordulhat ilyen kis baleset, hogy a controllerbe kerül a megjelenítési logika. Ez adott esetben megbocsájtható, mert a nézet általában valamiféle template-nyelv szokott lenni, aminél ugyanúgy nem jó, ha komplex logikai elemek, vezérlőszerkezetek kerülnek.

és ha a az ilyenmain controllerben jquery notify ablakot is generál mint mondjuk "Success" ???

Ez már problémásabb. Az ilyet ajánlatos nézet template-be tenni.

- azt már fel sem említem, hogy a több nyelvűre kért site set_locale és i18 nélkül és minden szöveg kézzel beleírva...

Előfordul az ilyen. Symfonyban például az ilyen szövegrészeket utólag a Translator komponens segítségével könnyen át lehet tenni a megadott nyelvre. A CakePHP-t nem ismerem.

Az MVC paradigma megértése és használata szerintem fontos dolog, enélkül nehezen tudom elképzelni komplex rendszerek fejlesztését és karbantartását. Az MVC az objektum orientált programozás egyik alapvető tézisére, a Single Responsibility Principle-re épül, ami nélkül a program inkább csak objektumot használó, mint sem objektum orientált.

Új hozzászólás Aktív témák