Hirdetés
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
d33jay
csendes tag
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget és az infókat.
-
d33jay
csendes tag
válasz
tradeelek11 #15796 üzenetére
Ezekkel a lemezekkel akkor ez lesz a járhatóbb út.
-
d33jay
csendes tag
válasz
tradeelek11 #15793 üzenetére
Ez a klónozás, illetve biztonsági mentés lesz szerintem nálam is a befutó. Rendszeres időközönként.
A többit meg kell nézzem, utána kell olvassak. (SnapRaid + (unionfs v. mergerfs)) Köszönöm az ötleteket. -
d33jay
csendes tag
válasz
lovi27 #15791 üzenetére
A debianos megoldásról olvastam már, mikor jó 2 éve nekiálltam az OMVnek. De akkor ugye csak a teszt volt a cél, és a gparted megoldás volt a particiókra.
A rendszer RAID csak azért volt kérdés, mert eddig jobbára csak az halálozott el, a közel 20 év alatt még vinyóm nem döglött meg, vagyis inkább úgy fogalmaznék, adatot nem vesztettem. Erre valszeg a biztonsági mentés lesz a gyógyír.
A másik, hogy jelenleg ezen az alaplapon, a többlemezes felállás, a családi hozzáférés is egyenlőre próbálkozás lenne. Még többmindent meg kell oldják, Pl jelenleg 2 hálózatom van, 1modem/router + 1 router, de átalakítom 1re. Nekem ahhoz kell egy komolyabb switch, plusz egy AP, vagy mesh. 2 szintes ház, sok fal egyéb gondok :-)
Tehát inkább egyenlőre arra költök, nem állok neki 4db 2Tb vinyót venni. Viszont addig kipróbálnám azokkal a vinyókkal, amik vannak.
De nem tudom, hogy helyes volt e a 2x1Tb + 2x500Gb RAID 5 feltételezésem, hogy akkor elvileg 1,5Tb + 500Gb lesz a felállás? Vagy hogy így egyáltalán működik e, vagy egyforma méretű hhd kell? -
d33jay
csendes tag
válasz
szpeti40 #15789 üzenetére
Köszi, akkor jól gondoltam, hogy RAID 1 sem játszik, de akkor RAID 5 sem véd. Jelenleg is 2.92Gb van használatban a 20Gb-ból. Ez volt a teszt. KB 500 napja tart :-) ftp,smb,dlna,távoli elérés, transmission, nyomtató megosztás. Jelenleg erre használom. De most már az asszonynak, meg a lányoknak is lenne olyan cuccuk, amit jó lenne letárolni.... Ezért lenne bővítve.
-
d33jay
csendes tag
válasz
Oldmobil #15784 üzenetére
A vezetékelés talált, sűlyedt. Ezen agyaltam :-), hogy végülis nem nagy trükk.
A RAID esetében, (mivel még nem használtam, de baromi hasznosnak gondolom,) érdekelne, ha az OMV-t tükrözöm, ( PL 2 lemez, RAID 1)és a használt rendszert hazavágom( volt rá példa, egy frissítés után csak webguiban fértem hozzá, de volt hogy csak a transmission guit értem el) akkor a tükörben lévő op is kuka? Lévén az is frissül elvileg. Illetve akkor az adat lemezeknél is ez helyzet ?
Kb 2x1Tb, meg 2x500Gb lemezt tennék bele. RAID 5 megvalósítható ezen? 1,5Tb fog látni + 500Gb a paritás.
Ha erre teszem az OMV-t, (~20Gb szánnék neki) akkor hogy alakul a képlet? Egyenlőre nem akarok bele több pénzt locsolni, ezek meg vannak itthon. És hely is kéne maradjon...
A RAID 10 (1+0), illetve RAID 6 is kilőve.
Szoftveresen mi támogatott? 0,1,5, 1+0, 6?
Azért is lenne jó külön meghajtó, mert úgy nem kell a pluszban rajta lévő bármit leügyeskedni róla, (mert ugye galád módon legyalulja az egész lemezt telepítéskor) hanem csak feltolni rá újra az OMV-t, meg újra beállítgatni.
Vagy engedjem el a RAID tömböket... Az OMV menjen fel egy ssd-re, a többi vinyót meg hányjam bele adatnak. -
d33jay
csendes tag
válasz
szpeti40 #15778 üzenetére
Most amit aktívan használok, is osztva van egy 320Hdd-n, ~20Gb OMV, a többi meg minden más. Tehát járható út, csak csak jobb lenne külön. Ha behal az OMV , macerás lementegetni melőle mindent. RAID-t meg nem tud ez az az alaplap. Lehet tényleg egy pcie raid vezérlő lenne a szimpatikus út,de nem tudom, hogy ha behal az OMV, a tükörben is használhatatlan lesz e....Nem használtam még RAID-t.
-
d33jay
csendes tag
válasz
szpeti40 #15774 üzenetére
Szia! Köszi a gyors választ. Jogos az észrevétel. Az alapgondolat sima ssd volt, csak 120Gb -t feleslegesnek tartok alá tenni(csak a rendszernek), kisebbet nem nagyon kapok, NVMe meg lenne. A 4 sata helyen meg a családban mindenkinek lenne saját helye különösebb anyagi ráfordítás nélkül.
-
d33jay
csendes tag
Sziasztok! Szükségem lenne egy kis segítségre. Kb 2 éve futtatom az OMV 4, ARRAKIS-t. Hagyományos sata hdd-n. Újraondoltam a dolgot m-itx alapon,lévén nagyon bevált. Van egy asrock E350M1/USB3 lapom. Lenne 4 sata csatim,plusz hűtés ,stb. de belémbújt a kisördög. Árválkodik a lapon egy üres pcie foglalat. Fel lehetne telepíteni az OMV-t (leginkább a 4.x) PCIe NVMe SSD -re?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- AKCIÓ! Intel Core i5 4690K 4 mag 4 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION + 2 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Slim 1TB + 2 Joystick! Olvass!
- GENIUS vezetéknélküli, rózsaszín csajos egér
- Lenovo ThinkCentre M910q Mini PC / i7 7gen/8GB RAM/240GB M2 SSD/12 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest