- Androidos fejegységek
- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Egérpad topik
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
ojb
tag
válasz
enginev3.0 #46029 üzenetére
"tököm ki van ezzel a gyenge zigbee térerővel, pedig vannak a házban routerek is zbminik,"
Célszerű némi odafigyeléssel a ZB és a WiFi hálózatot "összehangolni"
A szolgáltatói és általában a SoHo routerek a háron "nem átfedéses" csatornát (ch1 ; ch6 és ch11) használják előszeretettel auto beállítás mellett is 20MHz sávszélesség esetében.
Szerencsére a WiFi ch12 és ch13 aránylag tiszta, sőt sok szolgáltatói WiFi router default nem használja. Ebből következik, hogy a ch25 és ch26 -os ZB csatorna "talán" a legkevésbé zavart terület.
A Z2M default a ch11-es ZB csatornát használja (ami kökeményen benne van a WiFi ch1 -ben) a ZHA úgy emlékszem a ch15-öt (ami már sokkal jobb helyen van, kivéve, ha valaki a közelben pont az átfedéses ch3 - 4 - 5 wifi csatornát szeretné használni 20 vagy 40 MHZ-en).
A helyi környezet WiFi terhelése alapján már ez is okozhat működésbeli különbségeket a Z2M és ZHA között.
2.4GHz-en a WiFi megközelítőleg tízszeres teljesítménnyel ad, mint az elemes szenzorok ill a ZB routerek többsége.
Ez ellen csak megfelelő "frekvencia tervvel" lehet hatásosan védekezni.
A ch25 ZB csatorna biztosan működik mindenféle kínai vacakkal is, ugyanis én ezt használom.
Sőt pont az a baj hogy az LQi szerint túl jó a hálózat...Túl sok a 255-höz közeli érték
-
gya/352
tag
válasz
jézusom #46027 üzenetére
Ez még csak annyi hogy van egy USB Bluetooth eszközöd. Ettől még nem fogod látni a hőmérőket.
Milyen hőmérőid vannak? Azoknak megfelelően fel kell még rakni a hőmérők eléréséhez szükséges integrációt. Vagy a gyárit, vagy Pl. Passive BLE monitor a HACS-ból. Nekem ez olvassa ki a kis custom FW-es Xiaomi-kat , illetve simán látja a Govee-ket is, meg a szomszéd Oral-B fogkeféjét is. -
ViZion
félisten
Újabb ESPHome:
Resolve offline ESPs in dashboard when using ESPHOME_DASHBOARD_USE_PING=true esphome#5281 by @mwolter805
Erre (is) vártunk páran... -
-
BlackJack21
tag
válasz
enginev3.0 #46031 üzenetére
Ha- > Beállítások -> Eszközök és szolgáltatások -> zigbee -> x db eszköz -> <itt kiválasztani a gombhoz legközelebbi routert> -> <az újrakonfigurálás melletti 3 pontra kattintva a + Eszközök hozzáadása ezen az eszközön keresztül. ekkor kell a gombot feléleszteni (nyomkodni a gombot, connectet nyomni, 5-6x nyomni, stb).
Így a közelben lévő eszközön keresztül kapcsolódik a hálózathoz. IKEA-s 5 gombos nyomógomb tulajként ez élet- akarom mondani elemmentő lehetA csatlakozás során érdemes a log-ot nézni, mert az interjú részletes adatai ott láthatóak.
-
Tigerclaw
nagyúr
Ismer valaki olyan okos konnektort ami nem csak appon keresztül mutatja, regisztrálja a felvett teljesítményt, de mutatja is egy rajta lévö kijelzön is, vagy esetleg van egy különálló “központja” kijelzövel ami mutatja a hálózaton lévö okos konnektorok felvett teljesítményét?
-
enginev3.0
félisten
válasz
LouiS22 #46034 üzenetére
Hát nem tudom, tényleg rámászott minden mindenre
egyedül ez a rohadt gomb nem akar rámenni a tőle 50centire lévő minire, meg van egy fallal arrébb egy másik mini amit simán látnia kell, főleg hogy az ajtó szinte mindig nyitva van, de ő erőlködik a 2 fallal arrébb lévő donglera menni -
LouiS22
veterán
válasz
enginev3.0 #46033 üzenetére
Ez nettó hülyeség.
-
LouiS22
veterán
válasz
enginev3.0 #46031 üzenetére
Z2M-et használok, nem tudok segíteni a ZHA-ban
Neked is javaslom, hogy ha teheted, válts. Fényévekre vannak egymástól (és nem a ZHA javára).
-
LouiS22
veterán
válasz
enginev3.0 #46029 üzenetére
Ez leginkább a hálózatod hibája. A legközelebbi routerhez kell(ene) társítani a problémás eszközt. Fogadjunk, hogy te is úgy csinálod, hogy ülsz a géped előtt, ott a coordinator és ott párosítod az eszközt
-
enginev3.0
félisten
Valaki használ wifis cuccokat zigbee helyett? pl ajtó nyitás érzékelők, okos gomb vagy ilyesmit
tököm ki van ezzel a gyenge zigbee térerővel, pedig vannak a házban routerek is zbminik, de becsukom a fürdő ajtót és a gomb már nem is működik...
Viszont a wifis cuccok meg kb negyed annyit bírnak elemmel ugye?
-
jézusom
addikt
Sziasztok!
PC alapú HA-ban a beépÍtett BT modult hogyan lehet működésre bÍrni?
Idáig egy ESP volt a gateway, azzal mentek a BT hőmérők, de szeretném kiiktatni, ha már van beépÍtett. Most látok egy realtek hci0 modult, de a hőmérőket nem látom.Köszi!
-
ViZion
félisten
Nekem is kérdésem van a rutinosabbakhoz. Nem a komplett yaml kell, csak útmutatás
Vannak itt változók? Tehát ha pl. egyik automatizmus kikapcsolja a bojlert, akkor X=1.
A másik automatizmus nézze meg, ha X=1-el, akkor kapcsolja be, ha nem egyenlő, akkor hagyja békén.
A lényeg az, hogy a fázisonkénti fogyasztásokat úgy tudom limitálni, ha pl. több nagyfogyasztó üzemelne, akkor a kevésbé fontosat kikapcsolja. Viszont azt is szeretném, hogy a priorizált másik fogyasztó kikapcsolásakor nézze meg, hogy a kikapcsolt fogyasztót az automatizmus kapcsolta-e ki és ha igen, akkor kapcsolja vissza. Ha nem az kapcsolta ki, akkor ne piszkálja.
Az is lehet, h nem erre van szükség, más a bejáratott megoldás erre, csak azt sem tudom, h hol keressem...automatizmussal nem látom erre a megoldást.
-
Hogyan lehet a Zigbee teljesítménymérős aljzat gyűjtögetett fogyasztását törölni/nullázni? Egy új eszközt kötöttem rá és benne maradt a régi fogyasztása.
-
noorbertt
őstag
Sziasztok,
Tudom nem szabad, így elnézést is előre is, remelem pár órát azért maradhat
Masszív időhiány /jó pár hónap óta most vettem ki a dobozából/ miatt megválok a https://webshop.geckollect.com oldalon levő optikai-impulzusadó és a Bmeters GSD8 vízóra szenzoroktól, igyekszem HA-ra feltenni a hétvégén.
-
daninet
veterán
válasz
MrTwister #46010 üzenetére
A sonoff egy elég mostoha márka, mert többnyire csak a saját vackaikkal kompatibilis.
Azért van ez a firmware csere mert így mást is megtaníthatsz neki.
Ha azt megcsinálod utána lehet neki bármilyen 443 távirányítót betanítani.
Viszont nem túl felhasználóbarát mert ki kell olvasni a kódot utána meg hex formátumban megadni a config yaml-ben.Broadlink-nél megnyomod home assistantban hogy tanuljon, megnyomod a gombot és megtanulja.
-
LouiS22
veterán
válasz
Mosqu!to #46011 üzenetére
Nem. Elképzelhető, hogy egy-egy termék "gyártója" valamilyen extra feature-ért pénzt kér (pl. adatok hosszútávú tárolása), de alapjáraton a Tuya ingyen van. Ezért is olyan népszerű a kínai tömegtermelők körében: nem kell szarakodni firmware írással, fejlesztéssel, lényegében készen kap valamit, amit aztán tud faragni megadott keretek között.
-
daninet
veterán
válasz
madoxx #45999 üzenetére
+1 a drótos verziónak.
Én távirányítós redőnyöket vettem, igazából nincs velük gond, de kellett egy broadlink távirányító hozzá. Itt inkább a broadlink távirányítóval van gond mint a rádiós redőnnyel.
Van egy sonoffRF-em, már rátöltöttem a portisch firmware-t és az esphome-ot de annyira unintuitív a használata azzal, hogy bele kell írogatni a konfigba a hex kódokat, hogy nem volt kedvem a ház összes redőnyének mindhárom gombjával ezt végigjátszani.
Most marad a broadlink, a legnagyobb gondom vele az, hogy ha van egy kis internet kimaradás ez az egyetlen eszközöm ami képtelen helyreállítani a kapcsolatát a felhőjével újraindítás nélkül. És hiába lokális az integrációja HA-ba, olyankor nem fogadja el a lokál utasításokat (gondolom valami állapotot akar a felhőbe közölni) Nem egy gyakori dolog, mondjuk 2-3 havonta egy eset, tudok vele még élni.Szóval rádiós redőny esetén sem a rádió a gond hanem a nem túl jó megoldások a vezérlésére.
-
MrTwister
őstag
Adott 2 csőmotoros redőny, távirányítós mindkettő, annyit tudok róla, hogy az van írva a távirányítójára, hogy KY-motor. Ez úgy tudom 433MHz-es. Egy ilyennel ki tudom váltani a két távirányítót és be tudom integrálni a vezérlést HA alá? Igazából azt nem tudom, hogy ezek amúgy ilyen kódos távirányítók e, és ha igen másik eszköz rátanítható e a motorra (ugye másik eszköz alatt a linkelt SONOFF RF Bridge R2-t értem)?
-
ViZion
félisten
válasz
Mosqu!to #46004 üzenetére
ööö...nekem is ilyen van, más márka, de ugyan ez. Miféle fizetős Tuya dolgokat szeretnél kikerülni?
Nem ismerek ilyet, de lehet, h van.
Tuya integráció is van HA-hoz, miért flashelnél? Elvileg ESP8266 a kis lelke, de FW-t erre nem tudok.
Nem Zigbee és nem Tuya... akkor Shelly vagy eWelink-es cuccok. Mindkettő integrálható, Shelly faék egyszerűen. Drágább, de okkal. -
ojb
tag
válasz
madoxx #45999 üzenetére
"Szeretném ha lenne hülyebiztos megoldás (kiesett a wifi/HA/akármi, de áram még van), így az RF táviránytós megoldás felé hajlok."
Van elegánsabb megoldás:
A Buta redőnymotor vezérlése:
- Mechanikus kapcsolóval
- RF 433 távirányítóval (egy vagy több csatornás)
- RF 433 Fali nyomógombbal ( A mechanikus helyett pl, ha nincs cső a redőnytok és a kapcsoló között)
- ZigBee HA integrálhatóság vagy közvetlen Bind a ZB scene vagy ZB fali scene kapcsoló és a relé között.
- Google - Amazon hangvezérlés- Elméletileg [ezze] a ZB relével megvalósíthatóak a fentiek.
Dőlt szöveg mutatja azokat a lehetőségeket, amikor csak áram van
-
Mosqu!to
addikt
Adott ez a tuya kompatibilis, csak fázissal működő villanykapcsoló, amit szeretnék a fizetős tuya szolgáltatások nélkül HA-ba integrálni. Gondolom ez egy standard kínai kapcsoló, ami ezer név alatt fut.
Tudtok abban segíteni, hogy hol-hogyan keressek erre flashelhető fw-t, amivel ki tudom szedni a tuya alól?
Vagy van tippetek hasonló árkategóriában, hogy csak fázissal működő villanykapcsoló/ relé (a hagyományos villanykapcsoló mögé) hol kapható, ami nem zigbee és nem tuya, de HA-ba be tudom fűzni?
Shelly 1L-t néztem még, de a fent linkelt kapcsolóból kettőt tudok venni egy Shelly árából.
-
kgymac
őstag
-
Degeczi
nagyúr
válasz
madoxx #45999 üzenetére
Nálam 5 butamotor van kezdetben kizárólag Shelly-kkel vezérelve, később a bezajosodott tápegységű egyik helyett lett egy kínai Zigbee-s is, mind kizárólag HA-ból mozgatva (automatikusan, vagy zigbee nyomógombok eseményét lekezelve, esetleg hangparanccsal, néha a webes felületről). Fizikai kapcsoló sincs a relékre kötve, de nem is hiányzik: áramszünet ugyan előfordul pár havonta, de olyan még egyszer sem történt a lassan 5 év alatt, h HA vagy wifi/zigbee probléma miatt ne lehessen mozgatni a redőnyöket, így számomra ez teljesen lényegtelen.
RF motor valóban a létező legrosszabb megoldás lenne egy ennyire nullát közelítő valószínűségű esemény miatt. -
jézusom
addikt
válasz
madoxx #45999 üzenetére
Nekem sima 3 vezetékes motorom van, buta semmi extra. Egy zigbee vezérlő 10k kb. Akár milyen rendes zsaluzia kapcsoló szerelvény jó hozzá. Megy a HA-n keresztül, de ha lehal akkor a fali gombokkal is. A rádiósat felejtsd el. Nem azt mondom a wifis is jó lehet, de nekem zigbee kellett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Autós topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Androidos fejegységek
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest