Hirdetés
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Flashy
veterán
ebayen a termék nevébe azért írnak bele géptípusokat meg váz gyártókat, hogy bárhogyan keresve megtaláld. ha több darab van belőle, sokszor felrakják mindenféle típussal külön és akkor mindenki megtalálja ami neki kell (pedig bármelyik jó lenne, de így a nem hozzáértőknek is egyértelmű). aksinál ugyanez, hiába ugyanolyan való 3-4 gépbe, néha beleírják a címbe mindegyiket, néha csak egy típust, hogy ne zavarjon meg.
-
Flashy
veterán
válasz
Klemice #5571 üzenetére
csináltam néhány teljesen tudománytalan tesztképet ugyanazon a vázon ugyanolyan paraméterekkel kb ugyanarról a témáról egy Tamron 70-300-zal és egy Canon 55-250IS-sel. kézből fotóztam, stabilizátor nélkül, de a recpirokszabályon bőven túl, tehát elvileg életszerű helyzet volt jó képek készítésére, csak nem tudományos részletességű teszt. volt a képen fű meg autórendszám, amiket lehetett nézegetni és nem találtam különbséget. a stabilizátor nagyon jó dolog, de pénzbe kerül (az 50mm mínusz a végén talán nem olyan jelentős hátrány); az árkülönbség az obik értékéhez képest viszonylag nagy, úgyhogy neked kell dönteni. szerencsére amikor a Tamront vettem még nem jelent meg az 55-250, különben lehet még mindig azon rágódnék
-
Flashy
veterán
válasz
Klemice #5557 üzenetére
ha neten körbeolvasol, általában az jön ki, hogy a Tamron árban az APO nélküli Sigmához van közelebb, de a képminősége az APO-s Sigmával kb azonos. én kiolvastam az egész netet, aztán a Tamront választottam és nagyon bírom. és mivel csak az egyiket vettem meg, úgysem tudom mivel összehasonlítani
-
Flashy
veterán
válasz
Agent87 #5549 üzenetére
nekem is Tamron 70-300 van, többször írtam már védőbeszédet neki a topikban korábban, én nagyon szeretem. én is csak annyit akartam rászánni telére amennyibe az került, és annyit megér. csak hát mindenkinek mást jelent a jó, vannak, akik a fényképeket meg se nézik, csak az árát, muszáj óvatosan fogalmazni
-
Flashy
veterán
válasz
Klemice #5545 üzenetére
attól függ, mihez hasonlítod. ha a Tamron 70-300-hoz, akkor azt szoktuk mondani, hogy talán a Tamron hajszálnyival jobb. egy 70-200L-hez képest tényleg szar. ha csak erre a kategóriára van pénzed (akár Sigma, akár Tamron), akkor abból választhatsz, hogy szar, vagy semmilyen
-
Flashy
veterán
válasz
Mercutio_ #4041 üzenetére
csináltam egy egyszerű tesztet amikor nálam volt a Raynox is. a fájlok nevében a 4D meg a 10D a 4 meg a 10 dioptriás előtétet jelenti, a Raynox 4 dioptriás. a homályosság meg azért van mert nem simítottam ki rendesen a pénzeket
sajnos a kivágás nem pontosan ugyanarról a részéről van a képeknek mert ahhoz már lusta voltam, de egymás mellé téve se marad szégyenben a noname. (a sznobok kedvéért még egy extra horror: IS nélküli Canon kitobi
) én nem bántam meg a gagyit de nem akarok téríteni mert nem én árulom, csak megmutatom milyen, ha már megvan
-
Flashy
veterán
én a Raynox helyett 4 darabos előtétlencsesort vettem vaterán (kicsivel olcsóbban mint a Raynox), igaz, hogy csak egy bizonyos menetre megy rá, nincs ilyen rugós izéje, de az embereknek legtöbbször csak 1 olyan obijuk van, amire érdemes rátenni; ha lesz másik, majd ahhoz is veszek maximum, az obi árához képest már semmi. érdemes meggondolni. engem a Raynox nagy műanyag berendezése zavart, asztalra letett gépnél el is akad néha (volt nálam kölcsönbe), talán a gagyi obiknak is jobb a belecsavart előtét mint ez a rugós csont az elejére csíptetve.
-
Flashy
veterán
teszteltem Raynox 250-est és a saját totál noname előtétlencsesoromat és az jött ki, hogy nincs szignifikáns különbség a képminőségben (ez nem jelenti azt hogy nem is létezik gagyi előtétlencse). aki csóró, az ne féljen minden olcsó dologtól; ha nem akar több pénzt rákölteni, simán lehet boldog az olcsóval is ha el tudja fogadni a korlátait, főleg ha az az alternatívája hogy nem vesz semmit.
-
Flashy
veterán
hetente előjön itt ez a kérdés, hogy melyiket a 3 közül (APO és "anélküli" Sigma, meg a Tamron), általában az szokott kijönni hogy APO nélküli Sigma gyengébb, a másik kettő kb azonos, Tamron nagyobbat CA-zik, élességre kb egyforma, de jóval olcsóbb mint a Sigma. Sigmához asszem jár pohár meg szatyor, Tamronhoz csak pohár. én nem bántam meg a Tamront.
-
Flashy
veterán
válasz
Agent87 #2767 üzenetére
makróelőtéttel hihetetlenül meg vagyok elégedve, egyetlen gond hogy előre el kell dönteni melyik obin akarod használni ha különböző a szűrőmenetük, viszont egy közgyűrűsor árából vehetsz 3 készletet (vagy 1 készletet meg egy csomó menetátalakítót) szóval csóróknak kezdésnek jó
-
Flashy
veterán
válasz
Agent87 #2765 üzenetére
valóban, a 70-300-as Tamron 4-nél indul, ami 1 FÉ-vel csökkentve a fényt már 5.6-nál van, az a határ. a Canon telekonverternek van arra érintkezőlába hogy közölje a vázzal hogy ő telekonverter, a váz meg direkt nem is fog megpróbálni fókuszálni. ha más gyártótól származó konvertert veszel, akkor megpróbálja, aztán vagy megy, vagy nem. nálam hozzáértőbbek azt mondják amúgy, hogy ne gondolkodj duplázóban, még 1.4x-ezőben sem, ha alapkategóriás obit veszel. nem leszel megelégedve a képminőséggel, nehezen fog fókuszt találni ha egyáltalán talál, ahhoz meg drága a konverter hogy utáld.
-
Flashy
veterán
válasz
Agent87 #2762 üzenetére
2x-es konverter, telekonverter, extender, ilyesmi. nem kifejezetten reklámozni akarom, csak a példa kedvéért
-
Flashy
veterán
válasz
Agent87 #2760 üzenetére
ez a Raynox inkább kompaktokhoz való "szükségmegoldás", azoknak a képminőségén telében már nem tud sokat rontani, de mégis messzebb lát vele az ember. ellenben sokszor annyiba kerülnek, mint az egész kompakt gép, ami még jobban megkérdőjelezi az értelmét, főleg ha a kettő árát összeadva már egy alapszintű duplakit dslr-t is adnak manapság...
dslr-hez inkább [link] ilyesmit keress, van különböző minőségben, külöböző gyártóktól, különböző árban. ez az objektív és a váz közé kerül (az előző pedig az objektív és a tárgy közé ugye). elvesz a fényből, ront a képminőségen (olcsó objektívhez nem is biztos hogy érdemes) és már a legolcsóbb is drágade majd a többiek kiegészítik amiket írtam.
-
Flashy
veterán
makróelőtéthez: a rugós rögzítőjével elég széles tartományra rámegy, ha találsz 46-ról 52 fölé átalakítót, akkor abba már belemegy úgy is, meg lehet nézni hátha olcsóbb mint a 46-43
-
Flashy
veterán
válasz
Agent87 #2718 üzenetére
olvasgattam teszteket, véleményeket és annyi jött ki, hogy az APO nélküli Sigma láthatóan rosszabb, az APO-s Sigma meg kb ugyanolyan képet ad mint a Tamron. akkor meg még azt az objektív áraknál jelentéktelen ~15ezer forint különbséget se érdemes a Sigmára rászánni.
1-2 sample kép különböző fókusztávokon:
[link]
[link]
[link] -
Flashy
veterán
válasz
Szten Márs #2715 üzenetére
így van, 180-300mm között lehet átkapcsolni makró módba, amitől még hosszabb lesz
, és 95 centire mehetsz közel a témához 1:2 aránnyal, sajnos pont itt a legrosszabb a képe, bár a rekeszelés sokat segít, mint a legtöbb alsó kategóriás obinál. a makró inkább egyfajta szükségmegoldás, kicsit vonzóbbá teszi a kevés pénzű kezdő fotós számára az obit. persze azért ez még nem azt jelenti, hogy semmire nem jó...
-
Flashy
veterán
a Tamron 70-300 imádja a CA-t, használja is rendesen
a fókuszmotorja nem túl gyors, 300-on néha másodikra találja csak el, a képe ~70-210 között kifogástalan (nem a másfél millióshoz viszonyítva), de 300-on se olyan mint egy kompakté.
viszont a földhözvágós dolog annyiban sántít, hogy ha 45-60ezer forintos obik között válogatsz, akkor először is azt kell elfogadnod, hogy semmiképp nem nyerhetsz, hiába van 20ezer forint különbség, ez még ugyanaz a kategória, mindegyiknek lesz valami bugja amivel előbb-utóbb szembekerülsz: lassú fókusz, hibázó fókusz, CA, életlenség, zörög, szétesik, akármi. a 45ezer forint egy objektívre soknak tűnik, de sajnos ez a minimum. pl az autóknál magától értetődik, hogy nem arányosan emelkednek az árak, nincs 1millióért 1literes, 2millióért 2literes motor.
én a Tamront nem bántam meg, de jó sokat filóztam a Sigma 70-300-on is. először azt kellett elfogadni hogy most a 70-200L-t még nem engedhetem meg, tehát szóba se jött, hogy tökéletes obit fogok venni. -
Flashy
veterán
esetleg ha ügyesen rakod a kerekek közé, lesz belőle 5 darab 300-as meg egy 200-as, viheted 6-os sörösrekeszben
-
Flashy
veterán
válasz
D4rkm4n #1417 üzenetére
igazából az egész dolog 99%ban pénzkérdés. ha csak ennyit szánsz rá, akkor úgysincs sok választásod, viszont ez az obi azt a pénzt amibe kerül bőven megéri. ha többet is rászánnál, írd meg, hogy mennyit és a kollégák megmondják hogy annyiért mit ajánlanak.
2 közel sem tökéletes példa alább látható. fent a balra mutató vissza nyíllal visszarak a kép főoldalára, jobb oldalon látható az exif is.
1
2
itt is van pár példa: 3 -
Flashy
veterán
válasz
T-Nagyon #1312 üzenetére
mondj árkategóriát. erős kompromisszumos megoldás van 40ezer környékén ami tele is meg macro is, igazából egyik sem de tanuló/hobbi kategóriának elmegy, de ha a lelkest úgy érted hogy lelkesen egy nullát utána tudsz még tenni a fentihez akkor lehet rendesebb teléd is meg rendesebb makród is. visszaolvasva találsz itt ötleteket, de ha legalább pénzmennyiséggel segítesz a válaszolóknak, röviden össze tudják foglalni az ajánlatukat.
-
Flashy
veterán
válasz
johnjohn #522 üzenetére
asszem az újabb verzió fejlettebb bevonatokat kapott, más különbség nincs, az LD tag is megvan mindkettőben, a CA se változott. ezért az árért szerintem nagyon jó vétel, a tesztek meg fórumok alapján sokkal rosszabbra számítottam, kb arra voltam felkészülve hogy 200 fölött egyáltalán nem lehet majd használni, de nem ez az igazság. a minősége bőven elég annak, aki ennyit tud/akar megfizetni. és azért amilyen képminőségre dslr fronton azt mondják hogy használhatatlanul rossz, az sok kompaktnál álomnak is túl szép, még a felsőbb kategóriánál is, főleg a tele részen.
-
Flashy
veterán
Mindössze egy tippem lenne a kitobi mellé tele zoomot keresőknek (Canonról van szó, de az ajánlott obi minősége talán nem függ nagyon a váztól, többféle bajonettel is kapható). Gyengébb idegzetűek és/vagy fehér obisok ne olvassanak tovább, ez nem nekik való
Szóval hosszas tépelődés után vettem egy Tamron 70-300 Di LD Macro obit vadiújan ~45ezer forintért (aminek a leírásához, horribili dictu, írd és mondd, 5 számjegy elég), amit sikerült élesben kipróbálnom, ebből raktam fel netre néhány képet. Rengeteg cikket meg hozzászólást átolvastam neten, de nagyon nehéz egyértelmű következtetéseket levonni, hiszen a megfizethető szegmensben (is) kicsit vagy inkább nagyon, de minden kompromisszumos.
Az 55-200-ak jöttek szóba, valamint ezen kívül a sigma 70-300-ak. Ami a végére kijött az kb annyi volt hogy az 55-200-aknál a 70-300-ak képminősége jobb, valamint hogy a gyengébbik sigma 70-300-at nem nagyon érdemes, a drágábbik viszont drága (ám jár hozzá egy pofás táska), a Tamron meg CA-ra örökölt hajlamot hordoz.
Mivel elég nagy kínszenvedés volt kiválasztani (minél kevesebb pénzt szán rá az ember, annál nehezebb), úgy gondoltam, hogy mutatok képeket, hátha más is ebben a cipőben jár.
[link]
Egy része Hollandiában készült városnézés közben, a többi állatkerti kép. Komolyabban szerkesztve nincsenek, legfeljebb az élesség, szaturáció, expo korrekció amik kicsit piszkálva lettek a Standardhoz képest. Kompozícióra kritikát most nem kérek, a képek azért vannak, hogy élesben készült képeken meg lehessen nézni hogy pl ami egy tesztben úgy szerepel hogy ''300mm-en szinte használhatatlan'' az tényleg olyan szar-e a mindennapi ember számára aki nem milliméterpapírt fotóz, a legtöbb képét nem 100%os kivágásban nézi hanem kisebb vágással monitorméretben, és néha még el is rontja a képeket. Nem precíz teszt, csak egy igazi városnézés életszagú képei, talán van amit én rontottam el, talán van ahol az AF tévedett, talán csak ennyit tud az obi. Mindenféle van benne az egész fókusztartományból, egészen különféle beállításokkal. Makró képem még nincs, 1:2-t tud az obi elvileg a gyengébbik minőségű tele végén, de még nem próbáltam. Alkönyvtárban ott vannak a teljes méretű változatok, ha valakit nagyon nagyon érdekel valamelyik raw-ban, meg tudom azt is mutatni amelyik még megvan.
Verdikt: mivel nekem csak ez van, összehasonlítani nem tudom a többi consumer telezoommal, de nekem ez bejött, nekem ez megfelel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Nintendo Switch 2
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Házimozi belépő szinten
- Redmi Pad Pro - jól sikerült
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Ismerős a CMF Phone 2 Pro kamerarendszere
- Subaru topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- ShieldUp Fóliavágógép tartozékaival
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest