- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Gaming notebook topik
- Androidos tablet topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- TCL LCD és LED TV-k
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
-
PROHARDVER!
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
huskydog17
addikt
Chrome 110 támogatni fogja az NVIDIA RTX Video Super Resolution-t, már csak egy kompatibilis driver kell majd hozzá, amit elvileg az NV még ebben a hónapban ki fog adni.
Egyelőre Ada és Ampere generációkon fog működni, de később Turing is támogatva lesz.Gameplay csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCG_2-vD7BIJf56R14CU4iuQ
-
PuMbA
titán
válasz huskydog17 #40152 üzenetére
Kúl
-
Raymond
félisten
En ugyan kivancsi vagyok milyen lesz de elegge szkeptikus ami mondjuk a YT felskalazast illeti mert a YT-on a 1080p videok nem azert neznek ki szarul mert alacsonya afelbontas hanem azert mert nevetsegesen alacsony a bitrate igy tele vannak compression artifacts-al amin a feskalazas nem fog segit.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
huskydog17
addikt
válasz Raymond #40154 üzenetére
Pontosabban az AVC kodek miatt ocsmány a képminőség sok videónál (feltöltött videó minőségétől függetlenül). Ha a videót normális bitrátával töltik fel és a YT VP9 vagy AV1 kodeket alkalmaz, akkor a képminőség nagyságrendekkel szebb, mint AVC esetében, még 1080p alatt is. Mondjuk 1080p felett alapból nincs már AVC, de a feltöltött videó felbontása nem nagyobb, mint 1080p, akkor nagyon sok esetben a YT még mindig AVC-t használ, miközben ennek az ősöreg kodeknek már évek óta a kukában lenne a helye. Remélem az AV1 elterjedésével hamarosan végleg kidobják, ideje lenne.
Van egy nagyon egyszerű trükk YT-on:
Ha a feltöltöt videó felbontás nagyobb, mint 1080p, akkor a videó mindenképp VP9-et (vagy akár AV1-et) fog alkalmazni, így nagységrendekkel szebb lesz a képminőség. Így még 1080p playback felbontáson is sokkalé szebb a kép, mintha AVC-n történt volna a YT feldolgozás.
YT Premier módban kizárólag AVC-t használ, ott emiatt katasztrófa a képminőség. Élő műsornál hasonló a helyzet, de amíg Premier esetében 1080p a max felbotás (ami teljesen érthetetlen számomra), addig élő műsort 1080p felett is lehet készíteni és olyankor bizony VP)-et használ, ez esetben pedig a képminőség fényévekkel szebb, mint bármelyik Twitch adás.
Twitch pedig mai napig kizárólag AVC-t használ és 1080p a max náluk.A kérdés, hogy az NV új technikája mennyire lesz hatékony, nyilván nincs értelme elvárni olyat, hogy egy nézhetetlen okádék 144p videót 4K-ra fog skálázni, de ha egy "átlagos" 1080p videónál mondjuk el tudja tüntetni az AVC kodek okozta blokkosodást, ezáltal stabilizálva a képet, akkor máris van haszna.
Ez az új NV technika egy újabb rendkívül erős fegyver lehet a zöldek kezében, amivel nagyon nagy esély van arra, hogy az AMD jelenlegi rekordalasconsy piaci részedeésést teljesen lenullázzák.Egyszerűen azért gondolom ezt, mert ez a technika nem DLSS, semmi köze a játékokhoz, így rengeteg olyan felhasználó is hasznát tudja venni, akik soha nem játszanak, tehát az NV ezzel a lépéssel úgy tudná tovább növelni a "gaming" termékei piaci részedését, hogy a gaming-en kívüli felhasználókat (non-gaming users) is meg tudja győzni. Egyelőre ez egy újabb zseniális húzásnak tűnik tőlük, de majd az idő megmondja mennyire az.[ Szerkesztve ]
Gameplay csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCG_2-vD7BIJf56R14CU4iuQ
-
Raymond
félisten
válasz huskydog17 #40156 üzenetére
Nem, az 1080p videokat a YT teljesen szetveri, ez egy ismert teny. Mindegy hogy 4K-ban toltod fel vagy nem, egyszeruen nevetsegesen alacsony a bitrate amit raszannak. Mar siman csak 1440p-re kapcsolva is merfoldekkel jobb lesz a kep.
-
huskydog17
addikt
válasz Raymond #40157 üzenetére
Nem egészen. Amint mondtam a 1080p videókat azét veri szét a YT, mert azoknál, legalábbis a legtöbbnél még mindig AVC kodeket használ és az alacsony bitráta mellett valóban pocsék minőséget ad. Ha a videót a YT viszont VP9 kodekkel dolgozza fel (vagy AV1), akkor a képminőség nagyságrendekkel szebb lesz, még 1080p felbontáson is!
Alacsony bitráta mellett a VP9 és AV1 nagyságrendekkel szebb képminőséget ad, mint az AVC. Ez okozza a különbséget, a kodek, semmi más.
Egy egyszerű példa, ahol nagyon látványos ez a jelenség:
feltöltesz egy nagyon jó minőségű 1440p vagy 4K videót, kirakod Premier-be, ahol a YT kizárólag AVC kodeket használ a playback-hez. A képminőség egy totális katasztrófa lesz, ocsmány. Amint vége a premiernek, a videó azonnal VP9-re vált és ezáltal a videó képminősége fényévekkel szebb lesz, még 1080p felbontáson is! Másképpen fogalmazva, ha a YT Premier támogatná a VP9-et és AV1-et, akkor 1080p felbontáson sem lenne probléma (nyilván ha a videó VP9-el vagy AV1-el lett feldolgozva).
Tudom, mert sok száz videót töltöttem már fel, na meg sok más videós is tapasztalta már.Pont, hogy nem mindegy hogyan töltöd fel, ahogy írtam 1080p felett a YT nem használ AVC-t, így azoknál a videóknál nem barmolja a szét a képet, még 1080p alatt sem, mert a VP9 kodek sokkal hatékonyabb, sokkal jobban kezeli az alacsonyabb bitrátát, megint csak tapasztalatból mondom.
[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
válasz huskydog17 #40158 üzenetére
Na jo, akkor majd meglatom hogy azokat amik ocsmanyul neznek ki normalisabbra varazsolja-e a VSR
-
PuMbA
titán
válasz huskydog17 #40158 üzenetére
Hiába VP9 vagy AV1 az 1080p, én 1440p-ben nézem a YouTube videókat 1080p monitoron, mert ahogy Raymond írja, látszik a különbség.
[ Szerkesztve ]
-
huskydog17
addikt
Lehet elbeszélünk egymás mellett, de nem biztos.
Na most ha például egy 4K videót veszünk alapul, akkor 1080p-re állítva a minőséget persze, hogy sokkal csúnyább lesz, mint 4K-ban, ez nem vitás, de érthető, hiszen a felbontás a negyedére csökken és a bitráta is masszívan bezuhan. Ez a fajta 1080p azonban még mindig sokkal-sokkal szebb, mintha az adott videót 1080p-ben töltenék fel és AVC kódolást kapott volna. Én erről beszéltem. Valóban van 4K és 1080p között látható különbség, én is látom. Ez a fajta minőségromlás még mindig sokkal jobb (kevésbé rossz), mintha a videót 1080p/AVC kombóval kéne nézni.
Én a "szétveri" alatt azt hittem, hogy Raymond arra gondol, amikor egy videó az AVC kodek miatt iszonyatosan blokkosodik és piszok homályos. Ezért írtam, hogy ha ugyanaz a feltöltött videó viszont VP9 vagy AV1 kódolást kap (nyilván jó minőségű alapot feltételezve), akkor nagyságrendekkel szebb lesz a kép, mintha egy másik videót nézne az ember. Nyilván ez a fajta nagy különbség, amiről én beszéltem, csak olyan videóknál látható ahol 1080p a max felbontás, hiszen ha a feltöltött videó felbontása nagyobb, mint 1080p, akkor a videó VP9 vagy AV1 kodekkel lesz feldolgozva alapértelmezetten. Most itt hagyjuk az opcionális AVC fallback opciót, az mazochistáknak való. Esetleg ha egy 4K videót premierben osztanak meg először, az lemegy ugye 1080p/AVC kombóval, ahol elhányod magad, aztán a premier után megnézed ugyanúgy 1080p-ben és sokkal szebb lesz.Én is sokáig, évekig értetlenkedtem, hogy miért roncsolja szét annyira a YT a videóimat, miközben a forrás tök szép minőségű. Idővel rájöttem, hogy bizony a kodek okozta. Itt értelemszerűen nem 4K videókról van szó (bár pár darabot csináltam abból is), hanem 1080p-ről. 1440p-ben feltöltve viszont brutálisan javult a képminőség (még 1080p playback-ben is!), mert AVC helyett VP9-et használ. Azóta mindent 1440p-ben töltök fel annak ellenére is, hogy a játékokban a rendering resolution 1080p. A fenti szétroncsolás alatt én az AVC féle brutális blokkosodást értem, amit a VP9 teljesen megszüntet.
Szerintem az NV-nak pont az ilyen AVC féle képroncsolásra kéne kigyúrnia ezt az új Video Super Resolution-t, hogy végre nézhetőek legyenek a Twitch adások is és YT-on az AVC-s videók.
-
PuMbA
titán
válasz huskydog17 #40161 üzenetére
Én arról beszélek, ha egy YouTube videó elérhető 4K felbontásban, akkor is 1440p-re állítva jobb minőséget kapsz 1080p monitoron, mint 1080p-n.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Ha a Turingot is behozzák ( Gondolomaz RTX kártyákat) az nagyon szuper dolog lesz.
Shielden az AI-Enhanced opció is szépen működik, YT tartalmaknál főleg látványos. Persze az más eljárás de már az is ott van a szeren. Nem véletlenül a mai napig évek óta az egyik legjobb mediaplayer cucc, nem tudnék mire váltani róla, ha akarnék sem."A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
huskydog17
addikt
Akkor jól sejtettem, hogy teljesen másról beszélünk. 4K videó persze, hogy szebb, 1080p kijelző esetén downsampling történik, mintha ráküldenél a videóra egy 4× Super-Samplingot. Én is 4K gameplay videókat nézek 1080p monitoron, de én ugye másról beszéltem. Nagy valószínűséggel az NV új technikája nem elsősorban a 4K videókhoz fog készülni, hanem a sokkal-sokkal rosszabb minőségű videókhoz, hiszen 4K videóknál már nem kell sok mindent javítani, míg egy mondjuk egy natív 1080p vagy alacsonyabb felbontású (neadjisten SD felbontású) videón, ami ráadásul AVC kodeket kapott, ott van bőven mit javítani.
-
félisten
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
gV
őstag
válasz Devid_81 #40166 üzenetére
persze, most drága minden is
Buy Razer Blade 16 - Dual UHD+FHD+ Mini-LED - GeForce RTX 4090 - Black | Gaming Laptops | Razer.com €5000, ez azért nem rossz ajánlat, ha összerakod asztali megfelelőivel, leszámítva a monitort, annál 4k 43" 120Hz-et néztem ~1.2M Ft
Razer Blade 16, review and analysis in Spanish (elchapuzasinformatico.com) -
Sonja
nagyúr
Itt egy érdekes kis cikk.
Developers Using DLSS To Compensate For Poor PC Optimization
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
nagyúr
-
félisten
-
félisten
válasz Busterftw #40174 üzenetére
Elméletileg ősszel fogják bejelenteni ha tartják az egy éves intervallumot vagy lesz super sorozat, megint ki tudja. Az meg Q4 ez csak q3 ig tartalmazza, Amúgy írják is 3D centeresek hogy még nincs konkrét infó hogy kijön e egyáltalán ez a két SKu ezért nem teszik be a táblázatba pletyka szintjén sem.
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
félisten
[ Szerkesztve ]
-
félisten
[NVIDIA GeForce RTX 40 GPUs Will Face Short Supply This Quarter Followed By A Price Cut On The RTX 4080]
Kíváncsi leszek az árcsökkentésre..."A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
nagyúr
válasz Petykemano #40180 üzenetére
"The NVIDIA GeForce RTX 4080 is once again rumored to get a price cut after supply gets better"
De miután will face short supply instead of supply getting better, no cigar guys
[ Szerkesztve ]
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
-
Raymond
félisten
válasz Petykemano #40187 üzenetére
Nem igazan, mert mindenki tudja hogy jon. Ha valami lenne is az iden a szinten dulo uj Covid jarvany miatt lehetne (aminek persze hivatalosan a part szerint szinte semmi kihatasa nincs), de szerintem ez se valoszinu. Ha nem volt/lesz gyartva es szallitva annak csak az NV es a gyartok az oka mert ugy dontottek.
-
Raymond
félisten
válasz Petykemano #40189 üzenetére
Akkor 2+ hetre megall az elet gyakorlatilag mert senki nem dolgozik. De ez minden evben van igy minenki tervez vele. Csak akkor van hatassal rad vagy barkire itt ha azonnal kell valami ami csak onnan jon. Grafikus kartyak es hasonlok van a disztribucio csatornakban eleg es a 4080 speciel szerintem nem az a termek ami eltunne a polcokrol ha 2 hetig nem gyartjak es nem szallitjak.
-
félisten
válasz Petykemano #40187 üzenetére
Szerintem szimplán tipikus WCC- paradigma szerint ezt a hírt [link] ők már eleve így fordították át maguknak, [link]
majd miért ne módon megszületett az "RTX 4080 hiány lesz" hír a fentiből amolyan Bulvár módon tovább gondolva.[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
kiváncsiságból, látva az aktuális gpu árakat, kipróbáltam a geforce now ultimate-t 1 hónapra
hát sajnos ez így ebben a formában édeskevés.....2 nap alatt le is mondtam, töröltem a fenébe.
LG C1 OLED-em van, a magamfajta kocagamernek a stream alapú havidíjas cucc ami mögött rendszeresen frissítik az alapot egy kontrollerrel maga lenne az álom. Konzol felejtős, mert 1-2 év alatt elavul, aztán 6 év mire kihozzák az újat.GF NOW tapasztalatok, ultimate csomaggal (4K 120hz)
LG C1-en:
- epic, steam könyvtárak szinkelése nem működik (wtf?), keresd ki magadnak a libraryből és ha olyan ami megvan valahol, mákod van
- 4K tvre kiadott hivatalos app max 1080p-t tud (wtf2) mondván nem elég erős a SoC -> furamód a gyári appok netflix, disney, stb-vel nem problémásak 4K streamingnél dolby visionnel és atmossal....
- az összekapcsolánál nem megoldott a steamen vett, de egyéb fiókokra mutató bejelntkezések integrálása. Ha pl a Jedi Fallen Ordert tolnád, lépj be a steambe majd lépj be az EA vagy egyéb accba is -> ha az ottani jelszavad nem csak szám, hanem karakter is, nyugodtan érezd megbaxva magadat, good luck a távvirányítóval, merthogy a mezőben nem ugrik fel a billentyűzet a képernyőn ha ráállsz.... (valaki tényleg tesztelte egyáltalán ezeket?)PC-n:
- játékok legtöbbje kis képernyőben indul és nem is enged teljes képernyőre váltani
- a csomag ellenére mindent 1280p-ben akar indítani -> mi értelme akkor a streaming profiloknak, ha egyenként kell vele gamenként bacódni még?én nagyon üdvzöltem volna, mert a 4-es széria csak 1 vese, az 5-ösnél emgint vérszemet kapnak, de maga a GUI és a user experience csapnivaló
és technikában ez a elgfejlettebb elvileg, akkor milyen lehet a többi ? :S -
félisten
Az LG-tv-t ne ismerem ,de ha jól tudom Nvidia azt nyilatkozta hogy hamarosan elérhető lesz a 4 K streaming Samsungon és LG-n is a dekódolók fejlesztésével. Ha jól tudom a OS ott gyakran kifut a memóriából és a pufferelés miatt optimalizálniuk kell a dekódolást. Stadia ugye megoldotta mert papíron a 4 K sokszor 1080 P lett vagy 2 K ezeken a Tv ken.
Pc-n van előfizetésem az összekapcsolás Steammel és megy frankón az összes támogatott játékomat látja. Epic könyvtár összekapcsolás megy de a játékszinkronizáció és automatikus nem, ki kell választani ha indítasz egy játékot. Ubisoft automatikus bejelentkezés és játékösszekapcsolás +frissítés megy .. FHD csomagom van, de nem 1280 ban indul el és nem kisképernyőn nálam.[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
Az LG is bekaphatja, de az nvidia is hogy ilyenhez a nevet adta hogy hivatalosan kiadjak webOSre ezt az appot.
az anno toptier olednek szar az OS-e, szar a soc, szar hlozati csatlakozoja, szar a wifije, az egesz tvbol egyedul az lled panel er barmit.
En egy apple tvvel hasznalom, ethernettel rakotve a gigabites netre, az osszes szreaming app fel mpercen belul indul es lep be a librarybe, 10x olyan gyors minden mint az LG sajatjaSzvsz ha nagykn meg akarnak szorongatni a piacot, akkor az nvidia lepaktalna az applevel is es kiadnak appletvre is az appot, iszonyat nwgy plusz felvevopiaca lenne a cuccnak
(ugye jelenleg a 4K 120Hzet a 2019es shield sem tudja, a tobbi csingcsang androidos box sem, az atv igen) -
fLeSs
nagyúr
kopite szerint a 4060 az AD107-re fog épülni...
[ Szerkesztve ]
"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Elemlámpa, zseblámpa
- Viccrovat
- Ingyen kellene, de tegnapra
- BMW topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- NBA és kosárlabda topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest