- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Projektor topic
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- TCL LCD és LED TV-k
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Androidos fejegységek
- Olcsó EPYC termékcsaládot prezentált az AMD
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
erer1000 #12292 üzenetére
Nem tudom mennyivel lenne jobb, vagy hogy menne-e egyáltalán benne.
Őt kérdezd meg.
BGA-zik is: https://prohardver.hu/tag/killhates.html -
erer1000
őstag
van egy Toshiba Satellite 300CDS a házban Intel Pentium MMX 166-al
ha azonos kódnevű, magfeszültségű, de nagyobb órajelű (200MHZ) cpu-t rakatnék a helyére, akkor mennyi az esélye hogy működne?
BGAnyílván nem otthoni művelet egy ilyen
-
Adzo82
tag
válasz
Thunderzolee #12288 üzenetére
Köszönöm a segítséget!
-
válasz
Adzo82 #12287 üzenetére
A chipset dönti el, h milyen processzorokat kezel.
A SiS671DX adatlap alapján kezeli az összes Socket P-s processzort.
Tehát belerakhatsz 800-as FSB-vel is, meg elvileg 1066-ost is.
Ezek azok:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_P800-as FSB-vel biztos, h visz, ilyen találatokat adott be Google, miközben az internet bugyraiban turkáltam. De ha tudod, akkor próbáld ki 1066-os P betűvel kezdődő processzorral is, de lehet azt nem fogja vinni.
Az aprón 2-3ezer Ft-ba kerülnek postával együtt a T7ezresek, P7ezresek, P8ezresek.http://hardverapro.hu/apro/P8400
http://hardverapro.hu/apro/laptop_procik
http://hardverapro.hu/apro/P8700
http://hardverapro.hu/apro/P8600
http://hardverapro.hu/apro/intel_core_2_duo_T7×00_T8×00_T9×00
Többet ne költs rá, a magasabb órajelű példányok indokolatlanul túl vannak árazva, és párszáz MHz nem ad annyi többletet, mint amennyivel többe kerülnek.
-
Adzo82
tag
Üdv!
Annyi kérdésem lenne, hogy a laptop proci cserénél miután a tokozás, és a TDP megegyezik akkor ott még az FSB-t is nézni kellene az alaplap tudása alapján?
Például: egy T2330-s cpu helyett nem tudnék egy szintén socket P-be illő, 35W-s T7800-st berakni mivel hiába a megegyező szükséges paraméter (tokozás + TDP) az alaplap amibe lenne a csere csak 667 mhz FSB sebességű, és így a T7800-st nem kezelné mivel annak 800 mhz az FSB-je.
Mivel ez egy Asus F5VL-AP011 laptop így az esetben akkor a T2330-st egy szintén socket P, 35W TDP-s vagy 533, vagy 667 mhz bus sebességű cpu-ra lehetne cserélni. Tehát max T5750-sre.
Remélem nem kutyultam meg eléggé
Köszönöm a segítséget!
Szép napot!
-
válasz
SirAlo #12283 üzenetére
Az SPD fülön a legutolsó oszlop szokta mutatni a ram névleges jellemzőit.
Ugye 800MHz --> 1600-as ram, és Cl:11-es időzítés. (Cl = CAS Latency)Ha 1.35V-on megy, akkor pedig DDR3L típus.
De való igaz, Googleba beírva a típusát hamar meg lehet találni.
Valamilyen DDR3L 1600MHz Cl:11-es ram hasonlít a legjobban a Tiédhez.
-
SirAlo
aktív tag
Az idozites hol talalhato itt ? sima DDR3-nak irja, de 1.35 volton mukodnek
-
válasz
SirAlo #12281 üzenetére
CPU-Z-t tegyél fel, azzal ki lehet olvasni, h milyen a mostaninak az időzítése.
Ha DDR3L ram van benne, akkor 1.35V-os, ha DDR3 akkor 1.5V-os.
De többnyire már csak DDR3L-eseket lehet kapni, illetve ezek mennek 1.5V-on is.És igen, lehetőleg olyat vegyél bele, ami benne van (1600MHz), akkor többnyire működik két különböző ram is. Érdemes belepróbálni, ha esetleg az aprón keresel hozzá.
Legtöbb esetben megy két különböző ram is, akár különböző időzítésekkel, MHz-ekkel, de előfordul, h kiabál a gép, ha nem egyformák a ramok, és nem hajlandó elindulni.
Sajnos ez van. :/ -
SirAlo
aktív tag
Hello, ha a laptopomba Ramot szeretnek bovitni mire figyeljek oda ? Annyit tudok, hogy most van benne egy db 4 gigas DDR3 1600 Mhz-es ram, azt viszont hogy milyen CL-es idozitesu nem tudom, szoval ha vennek bele meg 4 giga DDR3 1600 Mhz-et CL 9 vagy CL 11-el vegyem ? Esetleg a feszultseget is figyelni kell ?
-
válasz
Adzo82 #12279 üzenetére
Ja, h már a BIOS sem látja?
Valóban, ezt írtad is.Hát.. erre nem is tudom mit mondjak hirtelen.
A gépben elvileg SiS671DX chipset van, ami pedig 4giga ramot képes kezelni. Nem értem a BIOS miért csak 3-at mutat. Pláne így, h a CPU-Z, meg a Win mutatja, h 4giga van a gépben.
Én azért megpróbálnám azt a 64bites oprendszert, de ha azzal se lesz meg a 4 giga ram, akkor nincs több ötletem.
Ilyenkor az lehet még, h az Asus lekorlátozta - de ez nagyon ritka, h ilyenbe belenyúljanak. (Memóriával nem szoktak sz×rakodni.) -
Adzo82
tag
válasz
Thunderzolee #12278 üzenetére
Értem. Köszönöm a segítséget. Nagyjából hallottam már ezt, viszont azzal nem voltam tisztában, hogy már bekapcsolás után a biosban sem látni mind a 4 gb-t a 32bites win miatt.
Ezt is megtudtam. Köszönöm még egyszer! -
válasz
Adzo82 #12277 üzenetére
A 32bites Win7 az csak 3gigát lát.
Tegyél fel 64bitest.
Az XP az ment 3,5gigával is, vagy 3.75-el is, de a Win7 az a 4gigából lefoglal a video-memóriának 1 gigát - ha kell, ha nem kell. Sőt, ha integrált videochip van, (hozzárendelt dedikált memória nélkül), akkor a 3gigából vonja le a BIOS-ban beállított, IGP-hez rendelt 8-16-32-64-128, vagy esetleg 256MB ramot is.
A megoldás az, h 64bites oprendszert kell feltenni a gépre.
-
Adzo82
tag
Üdv!
Olyankor mit lehet tenni, ha egy 9 éves laptopnál a gyártó és a teszt oldalak által közölt 4gb ram maximális bővíthetőség ellenére is csak 3-t lát a BIOS? Hiába raktam bele azt a fajta 2x2gb ramot, amit támogat is a laptop mind a saját gyártó és mind a ram gyártó honlapja alapján, abból akkor is 3 lát a bios. Aztán a win és a cpu-z ugyan látják a 4 gb-t, de a win erre azt írja, hogy a 4 ből 3gb használható, zárójelben.
Asus F5VL. Spec alapján 4gb-g bővíthető. Kingston 2gb KVR667D2S5/2G típusú ramokat tettem bele.
Bios frissítés meg volt. A legújabb a 213-s a gyártói honlap szerint. A win típusa 32bit, de attől még a biosnak kezelnie kéne mind a 4-t.
Köszönöm a türelmet!
Szép napot!
-
faparkett
újonc
válasz
Thunderzolee #12275 üzenetére
Igen akkor jol sejtettem azert koszi!
-
SZULTA
tag
sziasztok!
segítségeteket szeretném kérni.
van egy asus k73sv notim amibe fejleszteni szeretném a benne lévő 540m -et
lehetőség van rá mondjuk egy 560m et beletenni? vagy 555m-et?
köszi -
DaveNo1
veterán
Sziasztok, Asus N56VZ laptopban szeretnék ventilátort cserélni, de az általam ismert szervizeknél jelenleg sehol sincs raktáron. Valaki tud tippet adni olyan helyről ahol van?
-
Adzo82
tag
válasz
Tomeck007 #12265 üzenetére
T7800 ami 2 mag / 2 szál. 2.6 ghz, 65nm, 35W a TDP-je, és persze Socket P-be való. Amiben most neked a T5750-d van. Ezt találtam a legerősebbnek. Sajnos azért nem értek hozzá olyan nagyon, de én is procit keresek az én laptopomba. A fent leírt értékeket veszem figyelembe, és ami sztem a lényeges az a foglalat, a TDP, és persze a teljesítmény (mag/szál főképpen.) Amit még szeretnék írni, hogy nekem azt tanácsolták, hogy tényleg nézzem meg, hogy az adott laptop volt egyáltalán árusítva azzal a procival amit végül is bele szeretnék rakni upgrade gyanánt. És nem nem biztos, hogy lehetséges az alacsonyabb nm-s proci kezelése az alap által, még egy bios frissítés után sem. Mivel újabb gyártástechnológiáról van szó. Hiába azonos a tokozás. Igazán nem értek hozzá, tényleg. Viszont, ha neked sikerül belerakni a 65 nm cpu helyett a 45nm-set (az általad választott T8300-st) akkor mindenképp írd le kérlek. Nekem is fontos lenne.
http://www.cpu-upgrade.com/CPUs/Intel/Core_2_Duo_Mobile/T5750.html
https://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_P
Beállítottam néhány értéket az alábbi linken. Tettszés szerint variálhatod és tehetsz hozzá még:
http://www.cpu-world.com/cgi-bin/CPU_Chart.pl
És egy link aminél összehasonlítottam a T7800 és a T8300-st.
http://www.cpu-world.com/Compare/931/Intel_Core_2_Duo_Mobile_T7800_(Socket_P)_vs_Intel_Core_2_Duo_Mobile_T8300_(BGA__Penryn-3M).html
Szerintem a T8300-st felejts el. Nem hinném, hogy jobb lenne még a T7700-nál sem. L2-s gyorsítótár pl nagyobb a T7700-snál, a T7800-snál pedig a max frekije is. Nem sokkal, de jobb.
Remélem nem írtam sok zagyvaságot
-
válasz
Tomeck007 #12265 üzenetére
Socket P foglalat, ezek azok:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_PA PM965-ös chipset csak 800-as FSB-ig visz processzorokat, olyat keress hozzá a listából, ami 800-as. Ha szerelték 45nm-esekkel is, akkor azok közül is válogathatsz, de egy T7ezres is jó választás, azok 2-3ezerért beszerezhetőek.
-
Tomeck007
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy Dell Studio 1535 laptop, amit szeretnék picit gyorsabbá varázsolni.
Első lépésben ssd és memória bővítést tervezek, de kíváncsi lennék hogy esetleg milyen processzort lehetne még beletenni.
Jelenleg egy Core 2 duo T5750 van benne, Dell 0H282K alaplap, Intel PM965 chipsettel, 2x1 Gb DDR2 memória 667 MHz,és Ati Mobility Radeon HD3450 videókari.Két procit néztem:
- Core 2 Duo T7700 ennél csak az FSB különbözik ez nem tudom mennyire befolyásoló tényező
- Core 2 Duo T8300 ennél az FSB is különbözik, valamint ez 45 nm-es de elvileg jött ki ezzel a procival is ez a noti.Segítségeteket nagyon szépen köszönöm!
-
bazsy1981
tag
válasz
margithid #12261 üzenetére
azt elhiszem viszont en strapabiro konnyen cipelheto eros gepet akartam es vegul is jo kis masina
i7 8gb ram intel520 ssd es igy is hogy a proci 35w-os mert m-es nem u-s hulladek kb 4 -5 orat bir az aksi, uyhogy vegul is elegedett vagyok vele, ja es IPS paneles a kicsike, csak azert en is pattintottam volna bele egz 4 magos szornyet
-
margithid
veterán
Hát enm tudom, ha már annyira komoly masina azért akkor legyen kicsit vaskosabb, amúgy is régen a thinkpadek vastagok voltak, de elnyühetetlenek.
Nálam ma már elsőszámú szempont lenne a bővíthetőség. G570ben ráadásul pofonegyszerű midnen müvelet, Ram bővités, proci csere, hdd-ssd csere, szempillantás alatt megvan! Procicserénél még a hűtőt se kellett levenni! -
dugo_
veterán
válasz
margithid #12261 üzenetére
Jó, de a konzumer G570-esedbe háromszor beférne az X230 alaplapja.
Az X-es TP-kben, mint legkisebb méretű modellekben pedig ezzel is lehetett csökkenteni a belsőségnek szükséges magasságot, amivel vékonyabb lehetett a gép. Egy BGA-zott chip sokkal alacsonyabb, mint egy kiépített foglalat. -
Adzo82
tag
Visszaszívtam a 3612QE-t. BGA-s
Bocs! Hajnal háromnegyed négykor kicsit fáradt voltam, de most vettem észre
-
Adzo82
tag
válasz
Thunderzolee #12253 üzenetére
Köszi a választ. Amúgy lehet hogy fals oldalt néztem de a Ivy Bridge 3612QE elvileg kompatibilis a H65-s chipsettel is. Azért gondoltam a cserére azzal. Itt találtam:
http://www.cpu-upgrade.com/mb-Intel_(chipsets)/HM65_Express.html
Amúgy a 2640M-s most allin 90-110 dollár és új. Shen Zen-től ahonnan már rendeltem ezt-azt és kifogástalan. Ha azt nézem, hogy + 600 mhz turbo alatt akkor talán annyit nekem megér. Csak azt szeretném már olvasni, vagy hallani valakitől, hogy nyugodtan cseréljem ki a 2410M-t a 2640M-re, mert működni fog és nem lesz a túlmelegedés miatt throthling
Eddig még senki nem volt benne biztos. Amúgy, ha a termal design power azonos és mégis van közte 500-600 mhz eltérés, akkor az lényegesen jelentkezhet a hőtermelésben is? Gondolok olyan +10 C? Vagy, mivel egy kategóriában vannak a TDP-t tekint akkor ez nem fog akkor sem hőmérséklet különbözettel járni, még ha 500-600 mhz különbség is van közte teljesítményileg?
Még egyszer köszönöm.
-
bazsy1981
tag
sziasztok
lehet hülyeséget kérdezek, de van egy laptopom amibe i7-3520m proci van.
CPU-z szerint ez BGA1023 tokozású.
ezt szeretném cserélni egy valós 4 magosra, i7-3632qm, ami elvileg (cpuz szerint )rpga 988b tokozású.
mindegyik jelenleg egy h77-es chipset-es alaplapban üzemel. Mindegyik 3. generációs i7. Mindegyik 35W-os.
Ezek akkor nem kompatibilisek?
-
válasz
Adzo82 #12252 üzenetére
A 3. generációs Core i processzorok (Ivy Bridge) HM75-ös chipsetet igényelnek.
A lapopodban HM65 van, azzal csak a Sandys processzorok mennek.
Jól összeraktad, 4magos nincs 35W-os TDP-vel ezek között.
A kinézett i7-es meg általában túl drága ahhoz, h érdemes legyen fejleszteni, pláne, h nem is 4 magos. -
Adzo82
tag
Üdv!
Egy Acer Aspire 5830TG prociját szeretném lecserélni egy gyorsabbra és több magosra. Jelenlegi cpu egy 2410M ami 35W, 2 mag / 4 szál, 2.9 ghz húzza magát turbo boosttal, Socket G2-s és HD 3000-s grafikus vezérlő van benne.
Amit elsőre kiszemeltem és egyezik a TDP értéke is és a G2-be is beleillik (és volt belőle ilyen acer a piacon belőle) az az egyik a 2640M (2 mag / 4 szál, 3.5 ghz-ig képes boostolni) ill a másik az már egy generációval újabb Ivy Bridge 3612QE. Ami szintén Socket G2-s 35W-s, csak ez már 22nm-s, HD 4000-s grafikus vezérlő van benne és 4 mag / 8 szál. Sajnos a Sandy Bridge családba tartozó 2410M és a 2640M - s cpu-k mellett nem volt 4 magos / 8 szálas cpu 32 nm-s 35W tpd értékű amit bele tudnék rakni a socket G2-be. Csakis 45 W-sak voltak még ebben a családban amik beleillenének. Viszont az Ivy Brige-nél ami eggyel újabb család, ott van ez a 3212QE ami a paraméterek alapján csak a gyártástechnológiában és a HD graficsban tér el.
Szerintetek melyik lehetséges, hogy a 2410M-st ki tudja váltani és persze működjön rendesen? Számít, hogy milyen integrál videó vezérlő van benne, ha a TDP, a tokozás megegyezik? A 2640M elviekben csak az általa teljesíthető max frekvenciában tér el a 2410M-től, így tehát ezzel előnyben van. A 3212QE gyártás technológiában és integrált vid vezérlőben is eltér, (és persze nagyobb a boost ghz is) de minden másban megegyezik a 2410M-mel a szükséges specifikációt tekintve. Mindegyik cpu H65-s chipkészlettel (ami ezen az Acer alaplapon hegsztve van) fut.
Köszi a türelmet!
Ha van valakinek, jobb tippje akkor azt előre is megköszönném. Én ezt a két cpu-t találtam legmagasabb szinten ami megfelelő lenne a 2410M helyett és még a specifikációkat tekintve reális is lenne az esélye annak, hogy működni fognak helyette ebben az Acer laptopban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nem a vámokra fogná, de felemelné az iPhone-ok árait az Apple
- Külpolitika
- LEGO klub
- Feltörték a PROHARDVER!-es regisztrációmat (vagy elvesztettem a belépési emailcímet, 2FA-t)
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- DOOM - The Dark Ages
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- OTP Bank topic
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- További aktív témák...
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- LG 27GN800P - 27" IPS - 2560x1440 - 144 hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 10
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest