Új hozzászólás Aktív témák
-
PeliScan
addikt
Köszönöm a válaszokat!
-
And
veterán
Én azt mondanám: attól függ. Milyen típusú, mekkora kapacitású NiCd-akkukhoz való a töltő, és mekkora kapacitású NiMH-cellákat szeretnél vele tölteni? Ha csak egy gagyi, nem túl intelligens, nem automata töltőd van, akkor lehet vele tölteni a NiMH-cellákat is, legfeljebb tovább tart a töltés. Az egyszerű kombinált NiCd-NiMH töltőkön egyetlen kapcsolóval választod ki a cellatípust, és az csak a töltőáramot változtatja.
-
PeliScan
addikt
(egyáltalán nem tudok németül)
''nur Ni-Cd Batterien laden''
ez azt jelenti hogy csak az megy bele, vagy azt hogy pont hogy NiCd nem megy bele? -
PeliScan
addikt
Iszonyatosa sürgős és gyors kéréds, léccilécci!
NiCd töltőben lehet-e NiMh akkukat tölteni? -
yankee
tag
Pufi73!
Nyugodtan tötheted a Li-Polymert is a gyári töltővel!
http://www.andrei.hu/keszinf/akkuhaszn.htm -
DAni198
csendes tag
Akku pack használatánál (altalában sorosan kapcsolva párosával használjuk az akksikat) figyelni kell arra, hogy az akksik közt mindig van egy kis eltérés (sokszor rá is van írva a csomagolásukra hogy a jelzett kapacitás csak egy tipikus érték), sosem egyszerre merülnek le, vagy töltődnek fel teljesen, emiatt olyan kisütés funkcióval rendelkező töltőt érdemes venni/építeni ami egyenként kezeli az elemeket, vagy nekünk kell jobb híján töltés előtt egyenként kimérni és kisütni ugyanannyira őket. Ha lassan töltünk (kapacitás/10mA) rajta lehet hagyni meg 1-1,5 órát hogy minden elem teljesen feltölődjön.
Én evvel a módszerrel használok Walk/DiscManbe x éve 2 pár 800mAh-s NiCd akksit és még most is tűrhetőek.
DAni -
Pufi73
csendes tag
Köszi az infot. Közben más forrásból is azt az infot kaptam, hogy a Li-ion akksikat tölthetem vele.
A Li-Polymer akksit viszont nem tudják. Ez utóbbit kellene biztosra tudni, mivel akksi vásárlás előtt állok, és a Li-Polymer akksi nem számottevően drágább a Li-ion-nál.
Szóval az alábbi kérdésekre várok hozzászólásokat.
Az ACP-7E tip. töltővel (pl. Nokia 3310 tartozéka) szabad-e Li-Polymer akksit tölteni?
Ha nem szabad, akkor milyen töltő kell hozzá? -
vottokar
senior tag
Szivesen. Régebben (anno 90-es évek eleje) el kellett egy kicsit jobban mélyednem a témában, mivel utánjárással már lehetett jobbfajta NiCd es NiMh akksikat venni, de a töltőre már sajnáltam a havi fizetésemet.
A korrekt gyorstöltők ára biztosan jelentősen zuhanhatott az elmúlt években.Én amióta megépítettem a saját mikroprofesszoros változatomat (képes a nem szintercellás NiCd akksikat is gyorstölteni), már nem nagyon keresgélek a Ni- akkuk töltési témájában. De gondolom már sokféle komplett töltésvezérlő IC létezik (egypárnak azért még átnéztem az adatlapját), és jóval olcsóbban, mint régen. Gondolom a te töltődben is egy ilyen lapul..
Szerintem a kiirás csak arra vonatkozik (sajna nem vagyok profi angolból), hogy nehogy valaki litiumos akksikat (bár nem tudom, hogy léteznek-e ilyen méretben?) vagy ne adj isten valamilyen elemet rakjon bele. Bár ott bujkál a kisördög, hogy mégsem töltési végfeszültségre kapcsol le (anno 95 környékén istenítették az U2400-as ICt. Mindazt tudta, amit te felsoroltál (kisütés, gyors impulzus töltés, fenntartó csepptöltés), de mégis egy fixen beállított cellafeszültségnél kapcsolt ki, át. Sokat szenvedtem vele, de végén csak egy camcorder akku töltőt építettem vele, egyfajta akksira belőve... -
vottokar
senior tag
Természetesen igen. Általában a mobiltelefonokban a töltésvezérlő áramkör nem a dugasztápban (nálad az ACP-7E) van, hanem a telefonban van. Az ACP csak a kellő feszültséget (ill. áramot) szolgáltatja. A 3310-es elektronikája, ha minden igaz már képes tölteni a Li-ion ill. Li-polymer akksikat is. Csak a töltési idő hosszabbodik meg, mert az APC7 kisebb áramot tud leadni, mint a nagytesói (pl. APC8E).
De ha ez nem nyugtat meg, akkor elmondom, hogy jónéhány ismerősöm használja v. használta a 3310-esét a hozzáadott APC7-el és lítiumos akksival (gyári BLC2, utángyártottak többféle gyártmány és Ah kapacítás, sőt még bejlogolva BLB2-vel is -
drpele
senior tag
Köszönöm a segítségedet, nagyon jó, hogy valaki végre tiszta vizet öntött a pohárba.
A töltő amit használ/ok/nék szerencsére nem a Tusko gazdaságos kategóriából származik (discharge, fast pulsed charging, trickle charge) , de ennek ellenére nagyon baráti áron sikerült hozzájutnom.
Csak ez miatt gondoltam, hogy esetleg nem jó Ni-Mh akkukhoz:
This charger is suitable only for charging nickel-cadmium (NiCd) battery packs! -
Pufi73
csendes tag
Kicsit OFF, de akksi téma ez is.
Adott egy Nokia 3310-es teló a gyári ACP-7E tip. töltővel.
A kérdésem az, hogy ezzel a töltővel szabad-e Li-Ion és Li-Polymer akksikat tölteni? -
csemberlen
őstag
Ha megengeditek elmondanám az én tapasztalataimat.Az akkumulátorok ciklusidejéhez sok minden hozzájárul, de talán még arról nem esett szó, hogy az akkutöltő is nagymértékben meghatározza, hogy mennyi idő alatt megy tönkre az aksi.
Nekem 1800-2100mAh aksiaim vannak, és egy szerény töltővel töltőgettem idáig. Az van ráirva, hogy 150 mA-rel tölt, és 4 db fér bele. Ilyet árulnak általában minden üzletben 4 aksival fillérekért. Tavaly vettem egyGP töltöt 1 órásat processorosat.
Tapasztalataim. Az régi töltésnél elemek hőfoka 40-50 fok. És 15 óra alatt töltödtek fel kb. Az új külön tölti mind a 4 et, és egyenként kapcsolja le amikor kell, csepptöltés, és egyéb nyalánkságok.. az aksik nem melegednek!!!!!!!( Tehát nem kell félni a gyorstöltéstől). Valaki azt irta, hogy töltéshez csak feszültség kell. Hát ez nem igaz én nem tudom hogyan tölt ez a masina, de az biztos, hogy más elven mint ezek a mezeiek.
Még egy fontos dolog határozottan tovább birják az üzemet az új aksik, mióta ez a töltő üzemel. Laci. -
vottokar
senior tag
A NiMh és a NiCd akkuk között nincs igazán nagy különbség töltés szempontjából. A töltési végfeszültségük egy kicsit más, de ez a különbség jelentkezik az azonos fajtájú, de más gyártójú, kapacítású és élettartamú akkuk között is. Sajnos az a baj, hogy a gyári töltők legnagyobb része igen gagyi kivitelű villamos szempontból.
A korrekt normáltöltők az akku kapacításának 1/10-ével töltenek cca. 14 órát (NiMh-nál 1/5-ével 7 órát). itt az idő eltelte után át kéne váltaniuk csepptöltésre (cca. Ah/20-30). Hát ezt én még nem láttam egyetlenegy megfizethető töltőnél sem. (Mondjuk nem is igen kerestem mostanában, inkább építettem egyet vagy 10 éve)
A gyorstöltőknél még rosszabb a helyzet. Itt a töltési végfeszültség elérésekor kell kikapcsolni az áramot (ez akár 10A felett is lehet) Csak ez a feszültség nem ugyanakkora! Itt is jellemző az egyszerűsítés sok gyári töltőnél. Egy fix feszültség elérésekor kapcsolják ki a töltőáramot. Ha ez alacsonyabb, mint az akkura jellemző, akkor max. nem lesz tele az akku, de ha magasabb akkor a fulltöltés utáni áramot az akksi hő formájában adja le, és ez tönkreteszi.. A korrekt töltők a cella töltési végfeszültség elérése utáni feszültségesést figyelik, és erre kapcsolnak ki.
Egy ilyen töltő korrekt megépítésben még anyagárban is cca. 10000Ft volt kb.7 éve.
Bocs lehet hogy mindez szerepelt valamelyik linkben,de nem olvastam át még mindet. De ha valakit megment egypár felrobbant akkutól, már megérte.... -
duke
aktív tag
Szerintem nyugodtan toltheted vele,nem latok olyan okot amiert ne lehetne.
Nem kell ezt a toltest tul misztifikalni.Az akumlatorokra ra kell kapcsolni polaritas helyesen egy meghatarozott fix aramot es kesz.Az aram az aram akar milyen akut tolt is.Feltetelezem ez egy automata tolto.Egy akumlator mikor toltodik folymatosan emelkedik a feszultsege,mikor tele van akkor viszont elkezd csokkeni,a toltok ezt a feszultseg esest erzekelik.A toltot nem erdekli milyen aku van benne a feszultseg esest figyeli,mar pedig ez mindket tipusu akunal bekovetkezik. -
drpele
senior tag
Nekem nem egészen témábavágó, de azért mindenképpen ebbe a topicba illő kérdésem van, mégpedig:
van nékem 2 pár 1600 mAh-s NiMh GP akksim és egy NiCd akksihoz való 200 mAh-val töltő kisütés fumkciót is támogató töltőm. Na ezt jól megmondtam
Szóval lehet e akármi baja az akksinak attól, hogy én ezt a töltőt használom hozzá, és ha igen akkor mi/miért?
Remélem valaki tud válaszolni a kérdésemre...
Előre is Thx! -
hezso
aktív tag
Nyugodtan rá lehet tölteni párszor. A Li-ion ba csak az volt az új, hogy sok rátöltés után sem kell ''karbantartani''. Ez a karbantartás igazán csak a Ni-Cd nél kell, Ni-MH nál igazából nem lehetne memória-effektus, bár a gyakorlatból tudhatjuk, hogy van. Karbantartásnak számít a formázás, amit néha végre kell hajtani, ha újra telljeshez közelebb álló kapacitás kell. Így otthoni felhasználásra az is formázás hogy lemeríteni gépbe, azután hoszabb töltés ám igazából a memória effektus megszüntetéséhez mélykisütés kell. Itt mindenkinek izzó meg miegymás jutott az eszébe, de igazából ennek szabályai vannak. Mélykisütést 16 órán át kell folytatni, egy megadott értékű ellenálással. Erre van 1 képlet:
R=kapocsfeszültség/Ah egy tizede
ez annyit jelent, hogy 4sorbakapcsolt 1.2 es az 4.8V azaz egy 500mAh-s 4.8V os aksipakknál 4.8/0.05=96ohm
16 óra kisütés után van a töltés. -
salazol
őstag
válasz
Cathfaern #71 üzenetére
Szerintem nagyon túl van lihegve ez a téma. Jelenleg 16 db ni-mh cellát használok, digitfénykép, scanner-radio, stb. Semmi gondom nincs a rátöltögetésekkel, pedig már több száz ciklust kaptak. Még mindig ugyanúgy bírják. Jót tesz nekik, ha gyakran sütöd ki teljesen (de nem mélykisütésre), és utána teljesen feltöltöd. De semmi baja nem lesz, ha néha eltérsz ettől. Az megint más, amikor a mobilt naponta 15-ször rakod be a kihangosítóba, és soha nem csinálsz szabályos töltés-kisütést.
-
PeliScan
addikt
válasz
Cathfaern #71 üzenetére
De azért szerintem az sem túl egészséges, valszeg nem szeretik az akksik a drasztikusan nagy áramerősséget...
(..bár lehet h csak savanyű a szőlő, tkintzve h nekem kb 8-10 órába telik felpumpálni a 2100mAh-t.)
Tehát igazából mind1, h melyik legyen? Rátöltök vagy felétől merítem? -
Cathfaern
nagyúr
-
PeliScan
addikt
Köszönöm az eddigi hoszzászólásokat, szépen eléldegélünk az akksujaimmal.
Viszont egy dolog érdekelne; melyik a kisebb rossz:
-ha csak félig töltöm fel az akksikat (mert pl indulni kell) és úgy használom
-vagy ha félig feltöltve kiveszem őket a töltőből, majd ha megérkeztem, akkor újra beteszem őket a töltőbe
Hm?köszi!
-
zrubi
senior tag
Töltő, akksi, stb (angolul):
http://digibattery.com/ -
halkan hozzátennék még annyit, hogy az aksik feszültsége 0,3V-al alacsonyabb az elemeknél.
tehát a kettő aksi együttes feszültsége a hagyományos aksikhoz képest >0,6V -al eltérhet.
tehát a walkman, cdwalkman ''végfoka'' kisseb táp,feszt. kap--> tehát a kimenő /zene/jel amplitudoja is kisseb lesz, és ezáltal a hangminőség,kisebb hangerőszinten/pl 10/9-en / is romlik, elöbb fok torzitani a lejátszó.. -
Joz76
tag
Én már vagy 5-6 éve használok ilyen aksikat (eleinte 1400-1500 mA/h, mostanában 2000, mind NiMH), és leginkább Twollah-hal értek egyet, nem kell formázgatni, kisütögetni, és rá lehet nyugodtan tölteni. Az Ni-CD töltők tényleg meg tudják ölni, de csak a kisebbeket, a 2100 biztos nem. Az egy órás töltő kicsit tényleg túl gyors, mert ez tipustól függ, de ha jól emlékszem, akkor 400 mA/h körül lehet szabad őket tölteni, a gyorsabb már káros. Ja, és töltőből érdemes olyat venni, amelyik képes érzékelni, ha tele az aksi,az nem fogja megölni a kisebbeket sem.
Joz -
neduddki
nagyúr
HI!
na nezzuk mire emlexem:
a ni-mh a ni-cd-valtotta a sorban oka, koryezetvedelem mert a kadmiumra mint nehezfemre harakszik a kornyezet, elmeletileg 1000 ujratoltesre meretezett /ni-cd 2000/, sajnos van memmoria effektusa illetve az onkislesre is hajlamos, formazni kell!!!, ratoltesre folotteb erzekeny /max szinten/, ajanlatos minden toltes elott lemriteni, de minden 3-4-nel szinte szukseges /memoria/, mejjkisutest nem igazan szereti eseteg alhalalozas a vege.
udv
neduddki -
X-COM
nagyúr
pedig van AAA LiIon akku, ilyen volt anno a yepp-emben
-
salazol
őstag
Néhány apróság.
A NiCd és NiMh aksik cellafeszültsége 1,2V, a litiumosoké 3 V fölött, tehát nem lesz AA-s illetve AAA-s litiumos akksi.
A teljes kisütés 1-1,05 V, ez ajánlott mindenhol, a telefon, laptop, stb. itt kikapcsol.
Az ennél alacsonyabb feszültségre kisütés (pl. rá egy izzót) az a mélykisütés, minden típusnál ellenjavallott, mert végleges tönkremenetelt okozhat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Oázis Computer - Prohardver nyereményjáték egy Acer gamer monitorért
- Apple asztali gépek
- Synology NAS
- Háztartási gépek
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Vicces képek
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Csere-Beszámítás! Asus Dual RTX 4060Ti 8GB GDDR6 Videokártya!
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest