Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
akidas
újonc
Most raktam föl a win 11-et a proci 3. generációs i5 windows 10-ről frissítettem rufus program segítségével! Eddig minden rendben ment kíváncsi leszek a játékok hogy fognak futni meg mennyire lesz sérülékeny a rendszer.
-
Fücsök007
őstag
Így van, bár egyre többen váltanak linuxra a netezős/házimozizós tulajok közül, 20 éve még erre esély sem volt. Egyébként a minimum követelményeknek ma már az olcsóbb procik is megfelelnek, tehát anyagilag sem annyira vészes, Zen 2 APU és 16GB DDR4 ram ma már igen olcsó, mellé B450-es lap és kész is.
-
ddekany
veterán
Attól függ, mit jelent ott a "kell". Jelen törvények szerint nem "kell", mert olyan keveset vállalnak amilyet akarnak, és te meg eldöntheted, hogy elfogadod az ajánlatukat, vagy veszel mást. De viszont ha azt mondjuk, hogy a pazarlás (sok e-szemét, bányászat, stb.) kerülendő, akkor nyilván számít a fejlődés üteme, mint érv. És az is nyilván számít a valóságban, hogy nem reális a legtöbb embernek áttérni Windowsról Linux-ra, tehát, rossz alku pozícióban vagyunk, mikor a "kell vagy nem kell" kérdéshez érünk. Ez ennyi.
-
Tudtommal ott a gond hogy a vga (igp) drivert akarták legacy-ba tolni oszt csókolom
Gondolom noti fronton volt felhördülés a gyártói fronton... mivel ugyi az intel notikba csak nvidia gpu mehet ha jót akarsz (es suttogták a gonosz hangok a gyártóknak)... na ott már probléma ha nincs rajta 11-es plecsni... kiadnak pár friss drivert és kitolják még 1-2 évig... asztali fronton már úgy sem nagyon gyártanak 6-9 genes gépeket mostanság... -
Fücsök007
őstag
Nem egészen azonos a helyzet, akkor nagyobb ugrás volt IPC-ben is és ezt mindenki tudta, mert Win8 már 3770K és 4770K között jött, mindkettő rommá verte a tuningolt E8500 vagy E8600-as procikat is, persze utóbbiakkal is ment az OS de közel sem úgy!
Emiatt nem véletlen, hogy még az utoljára megjelent Q9550S-ből sem volt csak win 7 ready OEM gép. -
hapakj
őstag
válasz
Fücsök007 #135 üzenetére
Én a Microsoft blogjából úgy értettem, hogy ez továbbra is új, mármint újonnan megjelenő termékekre vonatkozik. Most az a baj, hogy amúgy Windows 11 kompatibilis gépek visszamenőleg nem kapnak Windows 11 ready matricát? Szerintem ez visszamenőleg sem volt így sose. Pl Windows 8 vígan ment Core 2 Duo-s gépeken is, de szerintem egyik sem kapott Windows 8 matricát.
-
ddekany
veterán
-
Fücsök007
őstag
Azért összetett dolog ez, pl. én használok napi munkához Lenovo Thinkcentre V50T OEM gépet, konkrétan i7-10700-as proci és 24GB ram dübörög benne 2933Mhz-en, egy ilyen konfig sokaknak elég ma is, ahol pedig elfekvő készlet van ott akciózva miért ne adhatnák el hasonlót win11 ready matricával? Nyilván annyi kritériumom lenne, hogy minimum 6 mag 12 szálas procival adják 16GB rammal, tehát i5-10400 vagy fölötte.
-
-
Payphone
tag
Az mondjuk erős ha a Microsoft egy pár éve csúcs 10. genes procit elavultnak tekint. Még annó a 7.nél megis lehetett érteni mert generációk óta amúgy is "csak" 4/8 magos volt az i7. Ami akár 2 év és tűnhetett már nem annyira acélosnak. De azért egy 10 magos i9-10900K még 5 év múlva is elég komoly proci marad
Ezek amúgy normálisak? szóval nem az volt hogy legyen tpm 2.0 és secure boot? Mi az hogy nem akarnak elvault hardvereket látni? De azért egy hulladék 2/4 magos procira ami 1-2 éve jött ki arra jön frissítés. Úgy látom még 1-2 év és a minimum a DDR5 szabvány lesz. Nembaj ha csak 4gb ramod van de legyen DDR5
Komolyan ezek nem normálisak.
-
-
-
-
Francia91
veterán
Ne is mondd!
Nekem laptopban (Dell Precision M6800) van 4. gen, de a mai napig bitang gép, és használom játékra (újakra is), CAD-CAM-re és video/fotó szerkesztésre.
Viszont a 24H2-vel elszállt az egér, és sem vezetékes, sem vezetéknélküli egeret nem volt hajlandó látni.
Ment vissza a Windows 10 Enterprise IoT LTSC 2021-es rendszer -
hokuszla
senior tag
10600k-t cserélhettem volna 12100f-re
-
szdani89
csendes tag
De attól még 8.gen Intel proci és tpm 2.0, H/Z300-as szériás alaplap marad minimum követelménynek.
-
Fücsök007
őstag
Csak jött a Spectre és Meltdown közbe, tehát sebezhetőbb lett minden Rocket/Tiger Lake előtti proci. Ez nyilván mezei felhasználónál annyira nem szempont, de cégeknél és vállalatoknál igen, tehát eleve win11 alatt ami marad komatibilis 8-10 gen. közötti i5/i7-es rendszer nem fogja jellemzően a legféltettebb adatokat tárolni, de még nem is fogják selejtezni, így kevesebb költséggel jár a váltás, mellé nő a biztonság is.
Egyébként tapasztalatból tudom, hogy irodai munkára bőven jók az említett 65W TDP-s rendszerek ha van mellé 16GB dual-channel ram, ilyen feladatokra fölöslegesek a mostani középkategóriás procik. -
hapakj
őstag
Többek közt az is, de elvileg nem is tud a busz teljes sebességre kapcsolni. A DX9-es kártyák elvileg eléggé megszenvedik a WDDM driver modellt amúgy is. Retrózni Windows XP-n lenne érdemes, de ahhoz nincs türelmem
Élvezem, hogy a Windows 10 az eléggé just works kategória
-
hapakj
őstag
Igazából egyiket sem lőtték ki teljesen, de az AGP elvileg kb már csak PCI módban megy legfrissebb Windows 10 alatt, s a PCI alól is megszűntek bizonyos featueörök ezért nem minden hw működésére garantált.
Ezért gondoltam, hogy a PCI-os Geforce FX 5200-am elszáll Windows 10 alatt, de nem, mert az Windows 7 alatt se ment.
Múltkor találtam is erről valamilyen leírásokat, de most nincs meg hirtelen
-
hapakj
őstag
hát nincs kötelessége a nagyobb cégnek. Talán akkor lenne, ha az SW-t és HW-t összekapcsolva egy termékként szállítanák. Persze akkor se biztos, hogy 10-en éves távlatban erre kötelezve lenne. Illetve az EU is megmondta elvileg, hogy hw-t és sw-t nem szabad összekapcsolni
Nomeg ugye az is a helyzet, amit mindenki hangoztat, hogy bőven van ingyenes alternatíva
Arról az MS nem tehet, hogy bizonyos tekintetben az nem olyan minőségű
-
ddekany
veterán
válasz
Fücsök007 #99 üzenetére
Ha azt néznénk, hogy mi a rendes dolog (ami persze önmagában nem érdekel semmilyen nagyobb céget), akkor az kéne számítson, hogy használják-e még széles körben az emberek, mert továbbra is megfelel a teljesítménye. Tök mindegy kéne legyen, hogy hány éves, ha egyszer "magától" nincs vele gond.
-
-
Attila0
őstag
válasz
Fücsök007 #99 üzenetére
Igen, ebben is van igazság. DE, a kérdés inkább az, hogy 2015 hány, a W10 rendszerkövetelményeinek NEM megfelelő PC-t kellett volna leselejtezni a mostani 240 millióval szemben. Mert ahogy elnézem most leginkább ez a hatalmas szám ami böki a fórumozók csőrét. Igen tudom, hogy végszükség esetére még ott van Linux amivel ha csak internetezésre használod, akkor alapjában véve semmi probléma. De, például egy idős felhasználó már nem biztos hogy megtanulna egy Windowstól szinte eltérő rendszert használni. Jó, persze lehet, hogy túloztam. De erre a saját 2020-as példámat hoznám fel amikor csak egy pár hétig bírtam a Linuxot használni ami után mint a villám, olyan gyorsan telepítettem fel először a Windows 8.1-et majd nem sokkal később ráfrissítettem a W10-et. Persze ne kérdezd, hogy miért ez lett a sorrend. Akkor egyszerűen így láttam jónak.
-
GodGamer5
addikt
Még anyám régi tizenéves laptopján is tökéletesen működik a win11, úgyhogy nem aggódtam.
-
hapakj
őstag
válasz
Fücsök007 #99 üzenetére
Hja, csak azt akartam mondani, hogy mindkét OS vágott a támogatott hw-ek tekintetében. A Windows 11-el a probléma szerintem csak az, hogy a manuális telepítést saját felelősségre is eléggé ellehetetlenítik.
Bár ahogy nézem ez is sok esetben beállítás probléma. Pl Sok gép támogatja a UEFI Boot-ot, Secure Bootot, fTPM-et csak ki van kapcsolva, s emiatt eldobja magát a telepítő.
Nálam ezeket beállítva nem kompatibilis gépen, viszont panaszkodás nélkül felment.
-
Fücsök007
őstag
Azért biztonsági szempontból érthető, hogy a túl régi architektúrákra nem fordítanak időt és pénzt, ugyanígy a marginálisan használt AGP és PCI támogatás kilövése sem okozott gondot évekkel ezelőtt, akit zavartak annak még mindig ott volt a Win7 SP1 64-bit.
Egyébként még Win10 22H2 is használható lesz az ingyenes támogatás lejárta után mint hobbigép, nem fog mindenki selejtezni. -
hapakj
őstag
Egyelőre a Core 2-kön és az AMD K10-en lőtték le a futtatás lehetőségét. Jó kérdés a 4. generációs intel CPU-két mikor fogják. 24H2 még ugye megy rajta, bár az is csak jövő évig lesz támogatott.
Amúgy vicces, mert Windows 10-ből is dobáltak ki hw supportot a verziók között, csak ez nem igazán kapott hírt. Valami régi intel CPU-kon újabb Windows 10 már nem indul, illetve kidobták az AGP supportot, illetve PCI porthoz is eltávolítottak valami funkcionalitásokat az évek során
-
ddekany
veterán
-
bteebi
veterán
válasz
Nemfértkiaze #14 üzenetére
Miért/hogy lenne az OEM-eknek most 5-6 éves hardvere? Amúgy tegyük hozzá, hogy irodai használatra még egy jó 10 éves hardver is bőven elég lenne. Tudom, mert otthon spec. úgy van. Nem játszom, így a 4. generációs i5-eim sok DDR3-mal meg SATA3-as SSD-kkel, IGP-vel szépen elmuzsikálnak. Mondjuk idén már majd talán pont veszek "normális" asztali gépet, pedig igazából nem lenne rá szükségem.
-
Kansas
addikt
válasz
Dragon3000 #86 üzenetére
Forintért, a hu-hu oldalán kétlem hogy EU-n kívülre kereskedne...
-
-
Nagyon régi a telepített win 10, így nem is emlékszem hogyan is bootolt telepítéskor a pendrive.
Windows alól van valami progi, vagy estleg a windows is megtudja mutatni, hogy milyen a particiós tábla?
A másik kérdésem, hogy ha van még egy másik meghajtóm a gépben, akkor azt is át kell alakítanom, vagy a win 11 fogja azt látni? -
hapakj
őstag
válasz
delta1017 #89 üzenetére
Hmmm. Én a Win 10-et már alapból GPT-sre raktam szóval ezzel nem volt problémám. Szerintem az alapján formázza MBR-re vagy GPT-re hogy hogyan bootoltad be a pendrive-ot. Win 10 telepítő még Legacy és UEFI boottal is bebootol és szerintem ez alapján formáz MBR-re vagy GPT-re.
Szerintem Windows 11 ugyanígy működik, szóval csak az a lényeg megfelelő módba legyen beállítva a BIOS, ha jól emlékszem.
Hja úgy tűnik ez a helyzet. A boot módja alapján dől el milyen partition table-t keres / használ: [link] S a telepítő lehetőséget ad törölni a meglévő particiókat, s új particiós táblát létrehozni
-
Kérdésem az lenne, hogy ha a win 11-t telepítem pendriveról, akkor ha a formázást választom nem csinálja meg a telepítő a GPT particiós táblát?
Muszáj a meglévő win 10 alól convertálni? (Gondolom nem muszáj, ez is csak egy lehetőség)
Régen telepített windows, de nem idegenkedek ezektől amit leírtál.
-
"A Microsoft leírása csupán arra vonatkozik, hogy az OEM-ek a 24H2-es frissítéssel lehetőség szerint ne szállítsanak olyan gépeket, amelyek nyolcadik, kilencedik vagy tizedik generációs Core processzort tartalmaznak."
Ez szerintem tök jó. Azért az mégiscsak gáz volt, hogy az ember bemegy a boltba és 4-5 generációval korábbi gépeket tudott majdnem annyiért venni, mint a legújabb generációt. Emlékszem, hogy mikor kijöttek a 14. gen intel procik, a nagykerben még lehetett venni olyan gépet amibe 10. gen proci volt. (És a kettő között volt kb 10 000Ft különbség.)
-
-
hapakj
őstag
Hja, szóval a Protont ajánlom mer az működik is
S hát eléggé kiforott mert egy sikeres terméket építettek rá.
Hja OpenGL-re wrappolással van egy jó kis sebesség deficit. Dehát oké, hogy megy csakhát minek
Itt egy benchmark, hogy ami különböző API-kra való wrappolást benchmarkol: [link]
S nem csak a directx 12 wrappelik Vulkan-ra, hanem DXVK-val kb mindent (DX8-tól). DX 12 meg csak arra lehet.
-
Pikari
addikt
Bármelyik disztró képes rá már vagy 20 éve.
A windows api emulátort wine-nek hívják, ami minden disztribúcióban bent szokott lenni. Én ezt használom, ha windowsos programot vagy játékot akarok futtatni. (nyitsz egy parancssort, benavigálsz a játék könyvtárába, és beírod, hogy "wine akármi.exe" és ennyi. ). Előtte nyilván telepíteni kell a winet a disztribúció repójából.
A steamnek van saját fejlesztésű wine forkja aminek a célja a hivatalos steam kliens alól a windowsos játékok futtatása linuxon. Ennek proton a neve, de ezt még életemben nem próbáltam, és így is marad.
A winenek a neten van egy listája, hogy melyik programmal mire számíthatsz, itt találod: https://appdb.winehq.org/
A DirectX-es játékok kb 40%-os sebességdeficittel futnak a DirectX to OpenGL wrapper miatt. A DirectX12-es játékokat már Vulkanra wrapperelik, de az még elég új dolog, így azok közül több dolog nem fut, mint ami igen.
-
hapakj
őstag
Hát én ahogy láttam a linux gaming leginkább a Valve, Proton, DXVK előre törésével lódult meg. Ugye Steam Decken igazából linux van.
Újabb játékok futtatáshoz kell és régebbiekhez is ajánlott a vulkan support, s nem tudom a Proton mennyire működik jól nvidiával, inkább Radeonos gép ajánlott.
Ehhez kapcsolódik egy adatbázis, ami követi, mi mennyire jól játszható: [link]
Ahogy látom amit kérdeztél az egész jól megy, legalábbis az alapjáték: [link]
hja és az online gaming anticheat szoftverek miatt mindig problémás lehet linuxon.
-
Cs1csó
titán
Ennek utána lehet nézni? Tehát mi az ami fut? Melyik disztró képes erre?Azt tudom, hogy vannak olyan játékok amiből van NATÍV LINUX verzió sőt még akár MAC-re is kijön. Azt is tudom, hogy Linux-on van a "WINE" (vagy hogy is hívják) ami Windows-os programokat enged futtatni valahogy, de ezek mondjuk kisebb programok ahol kvázi elhiteti a programmal hogy WIndows-on fut de ez lehet hogy extra gépigényt kíván, így egy átlag programhoz képest nagy gépigénnyel bíró játék hogy futtatható?
Mert ezeket leszámítva akár át is állnék Linux-ra. Az is felvetődött (valamikor a jövőben) hogy veszek egy konzolt (185k HUF-ért van már PS 5) és akkor persze évente meg kell venni pl. az aktuális játékot de egy konzol simán elfut 8-10 évet is támogatással.
Amúgy jelenleg egyetlen játékkal szoktam játszani, ami az eFootball PES 2021-nek alapul:
SmokePatch Football Life 2025Ez egy ingyenes játék, egy önállóan telepítehető MOD, ami a PES 21-en alapul de:
- naprakész (mezek, bajnokságok, keretek, stb.)
- a "gamplay" folyamatos fejlesztés, módosítás alatt áll (tehát nem válik unalmassá mindig vannak finomítások a játékmeneten)Ez telepíthető lenne?
-
-
hapakj
őstag
Mint írtam nálam pont az nem működik, ha pedig a biosban UEFI-t állítok, akkor meg a Win-10 nem hajlandó beboot-olni
- ez világos, mivel a Windows telepítésének módja nem felel meg az UEFI bootnak.Tehát:
Legacy boot - MBR particiós tábla - neked ez van
UEFI Boot (Secure boot) - GPT particiós tábla - Ez kell Windows 11-nek (mellesleg Windows 10 is gyorsabban indul vele)A boot mód átállítását és a telepítést és a particiós tábla megváltoztatását egyszerre kell megcsinálni, különben igen, nem fog bootolni a gép. (vagy ha pendrive bootol UEFI módban, akkor asszem nem tud mit kezdeni a háttértárral)
Úgy tűnik ez alapján lehet konvertálni egy már telepített Windows 10-et UEFI-re: [link]
Vagy az UEFI boot / Secure boot pendriveról is működnie kell, de akkor teljesen újra kell particionálni a háttértárat GPT-re (minden adat elvész), vagy ott helyben esetleg meg lehet csinálni a konverziót.
-
Attila0
őstag
"Én egyébként simám felmountoltam az ISO-t és abból indítottam a setup exe-t, mert érdekelt, hogy később a helyben upgrade működni fog-e és úgy tűnt működik."
Mint írtam nálam pont az ISO-ból való MOUNT nem működik, ha pedig a biosban UEFI-t állítok, akkor meg a Win-10 nem hajlandó beboot-olni
-
hapakj
őstag
Igen, egy tiszta telepítés pendriveból is működnie kellene, ha előtte biosban UEFI Boot, Secure Boot, fTPM be van állítva. (mondjuk UEFI boot esetén probléma lesz a particiós táblával, mert az gondolom nem GPT)
Én egyébként simám felmountoltam az ISO-t és abból indítottam a setup exe-t, mert érdekelt, hogy később a helyben upgrade működni fog-e és úgy tűnt működik.
-
Nem az a gond ,hogy nem megy ,hanem idióta animáliákba futok bele.... pl a hálókártyám minden indulásnál váltogat hogy 100Mb /vagy 1gb a sebesség... 23/h2 no problem és több más apróság... nem egy gépen futok ilyesmibe bele... pl van hogy a gpu-z nem detektálja a videokártyát... stb
-
hapakj
őstag
Nekem se ment az ISO-ból való telepítés míg ezek a dolgok nem voltak rendben. Amíg nem volt az fTPM bekapcsolva szólt, hogy nincs. Utána viszont már ment. Nálad meg gondolom az UEFI bootot és a Secure Bootot hiányolja.
Am tényleg sok minden elnéz amúgy a telepítő, de amit be lehetne kapcsolni azt azért megköveteli
Szerintem ezek hosszabb távon is jó dolgok, mert UEFI bootal, pl gyorsabban is indul a gép, pl hibernálásból is.
-
Kansas
addikt
Azokkal? Nem tudom.
Én is látom, hogy legális szoftverboltokban(meg pl Emag-on) 15e körül mennek a Win11 Pro retail licenszek, de ezt nehéz összeegyeztetni pl. az iPon Win11-es áraival: ha 15e-ért problémamentes jogtiszta kulcsot kapsz, akkor az iPon kinek árulja ugyanazt 103e-ért? Vagy akár a 110e-ért a Microsoft?A filléres OEM kulcsoknak megvan a jogi háttere, meg eleve is olcsóbbak... a "filléres" retail kulcsok hátterét nem ismerem, de ha feketepiaciak lennének, akkor talán csak nem hirdetnék őket ilyen nyilvánosan "böcsületes" boltok...
-
hapakj
őstag
Először nekem se ment, de miután Secureboot, fTPM rendbe volt, már ISO-ból indítva a telepítőt nem szólt a nem kompatibilis CPU-ra és helyben upgradelt.
Az upgrade assistant, meg PC Health Check app az továbbra se megy, de az ISO telepítő igen, s nem kellett semmi registry hack vagy rufus.
közbe megtaláltam, hogy MS-nek is van toolja a telepítés konvertálására: [link]
-
hapakj
őstag
Hát akkor ez lesz a baj. Igen, ezt sajnos asszem csak tiszta telepítéssel lehet átváltani. De ha úgy lenne, s az fTPM is be van kapcsolva, akkor Windows 11 manuálisan telepíthető és upgradelhető mókolás nélkül. Legalábbis nálam megy.
(esetleg lehetnek toolok amik képesek megcsinálni a konverziót, de fizetősek lehetnek)
Szerk:
Oh úgy tűnik az MS-nek mégis van rá toolja: [link] -
-
tibaimp
nagyúr
Marad a W10, ezt egyre jobban így látom....
-
Pikari
addikt
Valamit félreolvastál, mert az a hozzászólás reagált az én hozzászólásomra.
Ahol megemlítette cs1csó, hogy a játékokkal problémák lehetnek (zárójelben megemlítette, hogy kivéve a régebbiekkel, ami itt nem téma, hiszen a win11 új verzióiról van szó).
Inkább neked kéne jobban odafigyelned, hogy mire reagálsz
-
Attila0
őstag
„S ez igazából mit számít? Csak azért mert technikailag eldöcög a régi gépen is az új szoftver, azért a támogatást elvárni elég indokolatlan lenne.”
Mit jelent az hogy csak eldöcög? Vagyis hány másodperces programnyitásnál és webböngésző belassulásnál mondja azt az ember hogy, „Na jó, nekem ehhez már nincs türelmem, ezért inkább UPRADE-elem/cserélem a konfigomat!”
-
-
Cs1csó
titán
válasz
bence1024 #21 üzenetére
Egy teljesen vatta új konfigra (tehát új lap+ram+proci) ami simán el tud futni kis szerencsével 8-10 évet is (egy kis VGA upgrade esetleg ram bővítéssel) bőven jó egy OEM licenc, 2-3 ezer forint 8-10 évre úgy hogy a "géppel fog meghalni" a licenc bőven jó.
8-10 évig kvázi jogtisztán használni egy Windows oprendszert bőven jó üzlet. -
zebra_hun
veterán
Egy CML 10900k-t nem tartok "régi" vacaknak...
Rendkívül jónak, hiszen az.
Ok, működik, de maga az utalás, hogy elavult kacat, kicsit durva. -
hapakj
őstag
S ez igazából mit számít? Csak azért mert technikailag eldöcög a régi gépen is az új szoftver, azért a támogatást elvárni elég indokolatlan lenne. Nagyon megnehezítheti a tesztelést.
Igazából a manuális telepítés blokkolása a gáz Windows 11 esetén nem támogatott gépekre, de igazából ott vannak engedmények. Intel gépekre, ha elérhető az fTPM, pl ha jól tudom mókolás nélkül települ. Az enyémre pl felment.
-
hapakj
őstag
Hja, egyébként az új gépek esetén is a 8.-10. gen CPU-k vágása is azért volt, mert elvileg az Intel szüntette meg a Gen 9.x iGPU-inak támogatását, amik ezekben a CPU-kban van.
Mondjuk érdekes is lenne, hogy én mint cég pl támogatok, egy olyan alkatrészt a termékben, amit már maga a gyártója nem támogat
Mondjuk úgyse szerelnek újonnan már gépeket ilyen CPU-val.
-
Attila0
őstag
"Előző Windowsoknál sem volt egyáltalán jellemző, hogy 8+ éves gépekre felmentek volna."
Jó, de ha ezt a 8+évet mondjuk 2015-től nézzük vissza felé akkor láthatjuk hogy olyan 2005-2006 tájékán még egymagos PC is elég sok volt. Amikre talán már a 7-es sem ment fel. De utóbbira nem esküszöm meg.
-
hapakj
őstag
Hát úgy értem, hogy nem rosszabb mint más cégek által nyújtott támogatás. Már több oldalról néztem, és kb 10 év a támogatási időszak az IT iparon belül.
Egyébként meg szerintem a Windows 10-nek volt kiugróbb backward compatibility, s annak esetében is a frissítésekkel nőt a hw igény.
Előző Windowsoknál sem volt egyáltalán jellemző, hogy 8+ éves gépekre felmentek volna. S hát pl kínai telefonok esetén hányan hangoztatják, hogy a frissítések nem is fontosak, s ott még ha van is 8 évről nem is beszélhetünk
Szóval szerintem olyan szempontból korrekt, hogy nem csinálják rosszabbul mint eddig.
Ami nem korrekt, hogy nem kompatibilis gépekre, nem települ, s nem hagy mondjuk figyelmeztetésként erre egy watermarkot, hogy később problémák lehetnek. De mondjuk ez sem teljesen igaz, mert nem rég jöttem rá, hogy simán települ mókolás nélkül, az egyébként nem kompatibilis gépemre.
-
Nemfértkiaze
kezdő
Nem kell mindjárt pánikolni. Az ms csak próbálja győzködni az oemeket, hogy új gépeket ne 5-6 éves hardverrel sózzák a jónépre.
-
lewisfm
aktív tag
Miért is lenne korrekt az, hogy régi számítógépre nem.megy fel? Becslések szedint 4 millió olyan számítógépet használnak világszerte, amelyek tökéletesen működnek Windows 10-el. Mivel annak a supportja idén megszűnik és a Windows 10 további használata biztonsági kockázattal jár, ezért dobjunk ki ennyi gépet? Ugyan már...
4.opció lehet:
- A Windows 11-wr mégis feleröltetikna gépre
- Maradnak az elavult Windows 10-nél
- OS-t váltanak, ami üzleti kockázatot jelent az MS-nek, mert más MS szolgáltatásból is alternatívát keresnek az emberek, pl. Office
- vagy kidobják a gépetÉn egyik-másik gépre feleröltettem a Windows 11-et, de a többségre Linux Mint ment fel, s kiderült, hogy a Linux + LibreOffice a többségnek tökéleresen elegendő. A poén az, higy a régi gépek Linux alatt megtáltosodtak, ezért a felhasználók imádják és örülnek, hogy évekig nem kell gépfejlesztésree költeniük.
Bye bye MS! -
Zotya84
őstag
Az a helyzet, hogy az ilyen olcsó, párezres kulcs is simán átvihető. Két napja lett egyértelmű számomra is. Régi gép "licensze" bent volt MS acc-ban, új gép fel lett véve, így problémamentesen vitte át hardvercsere opció után.
(Elvileg minden ms accban levő gép cserélhető így, de ezt a verziót eddig nem próbáltam. Szóval, ha más nem is nagyon, ennyi előnye csak van annak az izének.) -
Nekem i7 8700K van, akkor még is tudom majd telepíteni a Win 11.
Ahogy komunikáltak elsőnek a 24H2 frissítésnél, az félreérthető is volt.
Így nyugodtt szívvel fogk venni egy Win 11. -
Kansas
addikt
Amiért 50e-t adsz, azt nem kell újra megvenni, mert az alighanem retail kiadás, az mehet utánad gépek közt. Persze ha 50e-t adsz OEM-ért, akkor az az "így járás" kategóriája, önsorsrontással kombinálva...
Csak az OEM kiadást kell újra megvenni, ha másik gépre mész, bár a gyakorlatban azt se mindig, különösen ha MS(Live) ID-hoz lett aktiválva.
Amúgy a céges flotta laptopról/desktopról leválasztott OEM kulcs amit 2-5e magasságban szoktak árulni, az nem kiskapu, nem is szürkegazdaság, hanem teljesen legális példány.
EU-ban a cégeknek akiknek van flotta retail, netán enterprise licenszük(KMS szerrverről terítve), esetleg valamiért Linux-ot használnak, vagy bármilyen egyéb egzotikus okból nincs szükségük a gépeik használatához a velük kapott OEM licenszekre, jogszerűen értékesítik tovább ezeket az OEM kulcsaikat(mert gyakran nem opció, hogy a céges flottás HW beszerzés ne tartalmazzon OS-t).Persze az afféle cdkeys oldalakról vett cuccok azok inkább szürke/fekete zónásak, különösen az EU-n kívüliek.
-
kriszpontaz
veterán
Kiskapukkal milyen jól muzsikál egy Phenom II 955-ön is
-
Kansas
addikt
Látom a cikk tartalma gond nélkül elszállt a fejed felett... konkrétan arról szól az egész, hogy a MS által kiadott előírások nem számítanak a már üzemben levő PC-k tekintetében, csak az újonnan forgalomba hozottak kapcsán fogalmaznak meg ajánlásokat... hogy ne forgalmazzanak elavult hardverrel W11-es PC-t...
-
hapakj
őstag
egy random konyhai kenyérpirítón
- és ez egyébként miért is jó?A Windows 10 támogatásának megszűnésekor 8+ éves hw-ekre nem megy fel a Windows 11. Ez szerintem korrekt.
Másrészt ezzel kapcsolatban az MS hivatalos dokumentumában is a cikk témája szerepelt, csak úgy tűnik az újságíróknak idő a szövegértelmezés
-
Win 8.1-ig bezárólag egy random konyhai kenyérpirítón is szépen futott a rendszer aztán nagyon elszaladt a ló a fejlesztőkkel. Egyszerűen nevetséges amit az utóbbi években művelnek az MS-nél.
-
Cs1csó
titán
Komolyan agyfaxt kapok! Ezek nem normálisak. Persze azonnal előveszek úgy kb. 150-200 ezer forintot és azonnal cserélem is a lap-proci-ram triót esetleg még a tápegységet is ha az is elavult.
Lehet megírom nekik, hogy postafordultával küldöm a régi konfigomat ha küldenek helyette egy újat.
Vérlázító amit művelnek. Írom ezt függetlenül attól, hogy tudom, akár az én 4. generációs Intel procimra is feltehető a Windows 11 (már volt rajta de nem győzött meg) de akkor sem korrekt. -
Be is b@xna, oppardon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A régebbi Intel CPU-k továbbra is támogatottak, csak az OEM-ek számára módosult némi előírás.
- HP EliteDesk 800 G5 SFF / i3-9300 - i5-9500 - i7-9700 / 2 X NVMe / USB Type-C / WIN 11 / 27% számla
- Archer AX23 AX1800 v1.20 Kétsávos Wi-Fi 6 Router
- Lenovo ThinkPad X395 - Ryzen 5 PRO 3500U - 8GB - 256GB
- Fujitsu Celsius R920 Szerver/Gamer 2x Xeon e5-2670 256GB Ram, 10TB tárhely, FirePro 8GB GDDR5 VGA
- Asus A15 F507NU-LP101 2 év garancia, újszerű
- SanDisk Extreme Portable 500 GB
- I7 4810mq I7 4800MQ 4700MQ 4610 I5 4310 I7 3632QM 3630QMT1000/Gtx1060/770/570 3Gb K2100 2G
- Karcmentes Független Apple iPhone 15 Plus 128GB Green !! 3 Hó Jótállás
- Eladó Xbox Series S 2db Controllerer
- Eladó ASUS TUF Gaming F15 FX506LU-HN1388T - 144Hz, i7-10870H, 8GB, 512GB SSD, GeForce GTX 1660Ti 6GB
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest