Hirdetés
- ASUS notebook topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Egér probléma
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Máris befutott a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
Új hozzászólás Aktív témák
-
hapakj
őstag
válasz
Fücsök007 #135 üzenetére
Én a Microsoft blogjából úgy értettem, hogy ez továbbra is új, mármint újonnan megjelenő termékekre vonatkozik. Most az a baj, hogy amúgy Windows 11 kompatibilis gépek visszamenőleg nem kapnak Windows 11 ready matricát? Szerintem ez visszamenőleg sem volt így sose. Pl Windows 8 vígan ment Core 2 Duo-s gépeken is, de szerintem egyik sem kapott Windows 8 matricát.
-
-
hapakj
őstag
Többek közt az is, de elvileg nem is tud a busz teljes sebességre kapcsolni. A DX9-es kártyák elvileg eléggé megszenvedik a WDDM driver modellt amúgy is. Retrózni Windows XP-n lenne érdemes, de ahhoz nincs türelmem
Élvezem, hogy a Windows 10 az eléggé just works kategória
-
hapakj
őstag
Igazából egyiket sem lőtték ki teljesen, de az AGP elvileg kb már csak PCI módban megy legfrissebb Windows 10 alatt, s a PCI alól is megszűntek bizonyos featueörök ezért nem minden hw működésére garantált.
Ezért gondoltam, hogy a PCI-os Geforce FX 5200-am elszáll Windows 10 alatt, de nem, mert az Windows 7 alatt se ment.
Múltkor találtam is erről valamilyen leírásokat, de most nincs meg hirtelen
-
hapakj
őstag
hát nincs kötelessége a nagyobb cégnek. Talán akkor lenne, ha az SW-t és HW-t összekapcsolva egy termékként szállítanák. Persze akkor se biztos, hogy 10-en éves távlatban erre kötelezve lenne. Illetve az EU is megmondta elvileg, hogy hw-t és sw-t nem szabad összekapcsolni
Nomeg ugye az is a helyzet, amit mindenki hangoztat, hogy bőven van ingyenes alternatíva
Arról az MS nem tehet, hogy bizonyos tekintetben az nem olyan minőségű
-
hapakj
őstag
válasz
Fücsök007 #99 üzenetére
Hja, csak azt akartam mondani, hogy mindkét OS vágott a támogatott hw-ek tekintetében. A Windows 11-el a probléma szerintem csak az, hogy a manuális telepítést saját felelősségre is eléggé ellehetetlenítik.
Bár ahogy nézem ez is sok esetben beállítás probléma. Pl Sok gép támogatja a UEFI Boot-ot, Secure Bootot, fTPM-et csak ki van kapcsolva, s emiatt eldobja magát a telepítő.
Nálam ezeket beállítva nem kompatibilis gépen, viszont panaszkodás nélkül felment.
-
hapakj
őstag
Egyelőre a Core 2-kön és az AMD K10-en lőtték le a futtatás lehetőségét. Jó kérdés a 4. generációs intel CPU-két mikor fogják. 24H2 még ugye megy rajta, bár az is csak jövő évig lesz támogatott.
Amúgy vicces, mert Windows 10-ből is dobáltak ki hw supportot a verziók között, csak ez nem igazán kapott hírt. Valami régi intel CPU-kon újabb Windows 10 már nem indul, illetve kidobták az AGP supportot, illetve PCI porthoz is eltávolítottak valami funkcionalitásokat az évek során
-
-
hapakj
őstag
válasz
delta1017 #89 üzenetére
Hmmm. Én a Win 10-et már alapból GPT-sre raktam szóval ezzel nem volt problémám. Szerintem az alapján formázza MBR-re vagy GPT-re hogy hogyan bootoltad be a pendrive-ot. Win 10 telepítő még Legacy és UEFI boottal is bebootol és szerintem ez alapján formáz MBR-re vagy GPT-re.
Szerintem Windows 11 ugyanígy működik, szóval csak az a lényeg megfelelő módba legyen beállítva a BIOS, ha jól emlékszem.
Hja úgy tűnik ez a helyzet. A boot módja alapján dől el milyen partition table-t keres / használ: [link] S a telepítő lehetőséget ad törölni a meglévő particiókat, s új particiós táblát létrehozni
-
hapakj
őstag
Hja, szóval a Protont ajánlom mer az működik is
S hát eléggé kiforott mert egy sikeres terméket építettek rá.
Hja OpenGL-re wrappolással van egy jó kis sebesség deficit. Dehát oké, hogy megy csakhát minek
Itt egy benchmark, hogy ami különböző API-kra való wrappolást benchmarkol: [link]
S nem csak a directx 12 wrappelik Vulkan-ra, hanem DXVK-val kb mindent (DX8-tól). DX 12 meg csak arra lehet.
-
hapakj
őstag
Hát én ahogy láttam a linux gaming leginkább a Valve, Proton, DXVK előre törésével lódult meg. Ugye Steam Decken igazából linux van.
Újabb játékok futtatáshoz kell és régebbiekhez is ajánlott a vulkan support, s nem tudom a Proton mennyire működik jól nvidiával, inkább Radeonos gép ajánlott.
Ehhez kapcsolódik egy adatbázis, ami követi, mi mennyire jól játszható: [link]
Ahogy látom amit kérdeztél az egész jól megy, legalábbis az alapjáték: [link]
hja és az online gaming anticheat szoftverek miatt mindig problémás lehet linuxon.
-
-
hapakj
őstag
Mint írtam nálam pont az nem működik, ha pedig a biosban UEFI-t állítok, akkor meg a Win-10 nem hajlandó beboot-olni
- ez világos, mivel a Windows telepítésének módja nem felel meg az UEFI bootnak.Tehát:
Legacy boot - MBR particiós tábla - neked ez van
UEFI Boot (Secure boot) - GPT particiós tábla - Ez kell Windows 11-nek (mellesleg Windows 10 is gyorsabban indul vele)A boot mód átállítását és a telepítést és a particiós tábla megváltoztatását egyszerre kell megcsinálni, különben igen, nem fog bootolni a gép. (vagy ha pendrive bootol UEFI módban, akkor asszem nem tud mit kezdeni a háttértárral)
Úgy tűnik ez alapján lehet konvertálni egy már telepített Windows 10-et UEFI-re: [link]
Vagy az UEFI boot / Secure boot pendriveról is működnie kell, de akkor teljesen újra kell particionálni a háttértárat GPT-re (minden adat elvész), vagy ott helyben esetleg meg lehet csinálni a konverziót.
-
hapakj
őstag
Igen, egy tiszta telepítés pendriveból is működnie kellene, ha előtte biosban UEFI Boot, Secure Boot, fTPM be van állítva. (mondjuk UEFI boot esetén probléma lesz a particiós táblával, mert az gondolom nem GPT)
Én egyébként simám felmountoltam az ISO-t és abból indítottam a setup exe-t, mert érdekelt, hogy később a helyben upgrade működni fog-e és úgy tűnt működik.
-
hapakj
őstag
Nekem se ment az ISO-ból való telepítés míg ezek a dolgok nem voltak rendben. Amíg nem volt az fTPM bekapcsolva szólt, hogy nincs. Utána viszont már ment. Nálad meg gondolom az UEFI bootot és a Secure Bootot hiányolja.
Am tényleg sok minden elnéz amúgy a telepítő, de amit be lehetne kapcsolni azt azért megköveteli
Szerintem ezek hosszabb távon is jó dolgok, mert UEFI bootal, pl gyorsabban is indul a gép, pl hibernálásból is.
-
hapakj
őstag
Először nekem se ment, de miután Secureboot, fTPM rendbe volt, már ISO-ból indítva a telepítőt nem szólt a nem kompatibilis CPU-ra és helyben upgradelt.
Az upgrade assistant, meg PC Health Check app az továbbra se megy, de az ISO telepítő igen, s nem kellett semmi registry hack vagy rufus.
közbe megtaláltam, hogy MS-nek is van toolja a telepítés konvertálására: [link]
-
hapakj
őstag
Hát akkor ez lesz a baj. Igen, ezt sajnos asszem csak tiszta telepítéssel lehet átváltani. De ha úgy lenne, s az fTPM is be van kapcsolva, akkor Windows 11 manuálisan telepíthető és upgradelhető mókolás nélkül. Legalábbis nálam megy.
(esetleg lehetnek toolok amik képesek megcsinálni a konverziót, de fizetősek lehetnek)
Szerk:
Oh úgy tűnik az MS-nek mégis van rá toolja: [link] -
hapakj
őstag
S ez igazából mit számít? Csak azért mert technikailag eldöcög a régi gépen is az új szoftver, azért a támogatást elvárni elég indokolatlan lenne. Nagyon megnehezítheti a tesztelést.
Igazából a manuális telepítés blokkolása a gáz Windows 11 esetén nem támogatott gépekre, de igazából ott vannak engedmények. Intel gépekre, ha elérhető az fTPM, pl ha jól tudom mókolás nélkül települ. Az enyémre pl felment.
-
hapakj
őstag
Hja, egyébként az új gépek esetén is a 8.-10. gen CPU-k vágása is azért volt, mert elvileg az Intel szüntette meg a Gen 9.x iGPU-inak támogatását, amik ezekben a CPU-kban van.
Mondjuk érdekes is lenne, hogy én mint cég pl támogatok, egy olyan alkatrészt a termékben, amit már maga a gyártója nem támogat
Mondjuk úgyse szerelnek újonnan már gépeket ilyen CPU-val.
-
hapakj
őstag
Hát úgy értem, hogy nem rosszabb mint más cégek által nyújtott támogatás. Már több oldalról néztem, és kb 10 év a támogatási időszak az IT iparon belül.
Egyébként meg szerintem a Windows 10-nek volt kiugróbb backward compatibility, s annak esetében is a frissítésekkel nőt a hw igény.
Előző Windowsoknál sem volt egyáltalán jellemző, hogy 8+ éves gépekre felmentek volna. S hát pl kínai telefonok esetén hányan hangoztatják, hogy a frissítések nem is fontosak, s ott még ha van is 8 évről nem is beszélhetünk
Szóval szerintem olyan szempontból korrekt, hogy nem csinálják rosszabbul mint eddig.
Ami nem korrekt, hogy nem kompatibilis gépekre, nem települ, s nem hagy mondjuk figyelmeztetésként erre egy watermarkot, hogy később problémák lehetnek. De mondjuk ez sem teljesen igaz, mert nem rég jöttem rá, hogy simán települ mókolás nélkül, az egyébként nem kompatibilis gépemre.
-
hapakj
őstag
egy random konyhai kenyérpirítón
- és ez egyébként miért is jó?A Windows 10 támogatásának megszűnésekor 8+ éves hw-ekre nem megy fel a Windows 11. Ez szerintem korrekt.
Másrészt ezzel kapcsolatban az MS hivatalos dokumentumában is a cikk témája szerepelt, csak úgy tűnik az újságíróknak idő a szövegértelmezés
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A régebbi Intel CPU-k továbbra is támogatottak, csak az OEM-ek számára módosult némi előírás.
- Használt Samsung Galaxy S23 Ultra 8/256GB fekete színben
- HP Envy 17,3" FullHD,core i7,GTX850 4/8GB 128BIT VGA,8-16GB RAM,SSD,
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB karcmentes bontatlan kábellel dobozában
- AMD Ryzen 7 7700X / RX 6950 XT 16GB / 32GB DDR5 RAM / 3TB SSD konfig eladó ÁRON ALUL!!!
- Eladó Új Steam Deck 1TB, 3 év jótállásal
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad T540P - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest