Hirdetés

  • Cryptmaster teszt

    gp A toll erősebb a kardnál – főleg, ha azt írjuk le vele, hogy mithrilpenge. De szavaink ebben a játékban nem csak acélt és varázserőt képesek megidézni, hanem az egész világ sorsát megváltoztatják.

  • Kiszivárgott egy lista a várható Lunar Lake modellekről

    ph Eszerint az Intel Core Ultra 200V sorozata kilenc modellből, köztük egy Core Ultra 9-es példányból állna.

Új hozzászólás Aktív témák

  • Rolly

    veterán

    válasz MrZed001 #8100 üzenetére

    Ismerem ezt a cikket bár pont SolInvictus - sötétzöld - cikkét idelinkelni szerintem irreális :D ... (amúgy Sol Invictust ismerem 13-14 éve :) )

    Ez a terület jóval délebbre van. Az, hogy a csúcsteljesítménye majdnem paksi az szép tehát évente 1-2 nap pár órában tud annyi áramot termelni mint Paks2... ráadásul sivatagban ritkán felhős az ég :) és hó sem esik. Ja hogy ezek nem igazak Európában?

    Európának az lenne az esélye, ha az észak afrikai államokban tudna napelemparkokat telepíteni, de
    - akkor nem ennyiért kapná az áramot
    - és kiszolgáltatottak lennénk észak Afrika felé amit nem tehet meg egy ország se :) Látjuk nekünk is milyen jó az orosz függés (gáz, atom, kőolaj)
    - a 203 MWh-s akkupakk is vicces lenne mert kb 5 percig bírná kiszolgálni a szükséges áramot (ha Paks2-höz viszonyítjuk)

    Tehát ahogy fenteb írtam nekünk itt ezen az égövön a linkelt erőműhöz képest:
    - 26x ekkora napelem park
    - és 1986x ekkora akkupark kellene

    A linkelt cikkben lévő beruházás 2,2 milliárd dollár volt az mai áron 680 milliárd forint, de ennél csak napelemben kellene 26x ekkora azaz 17680 milliárd forint lenne és akkor az akkupakk még 1 napig sem bírná (cirka 2 óra tartalék lenne :), de semmi gond télen 4 után nem lenne áram mint 50 éve :D )

    Még egy ekkora rendszer is drágább lenne paks 2nél 50%-os árcsökkenés esetén... és működésképtelen itthon.

    Az árnál meg számoljuk bele, hogy nem mindegy, hogy 1000 km-re kell szállítani a napelemeket, és akkukat vagy 15.000 km-re, ahogy a kínai mérnökök munkaköltsége se egyezik az európai (köztük azért még a magyar munkaerő költségével sem).

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák