-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
sloja
csendes tag
A fogyasztóvédelemnél még nem jártunk. 10 év garanciát adtak az inverterre, de kiderült, hogy nem regisztrált szerelők és ezért hivatalosan 5 év a garancia. Írták, hogy majd májusban mennek tanfolyamra. Januárban készítettek a helyszínen jegyzőkönyvet amiben kifogásolták a mérőórát hogy elavult. Felújítattam. Mivel 1 példányban készült a jegyzőkönyv kértem hogy nekem is küldjenek másolatot, a válasz: "szervízjegyzőkönyvet cégünk belső folyamatainak rögzítésére állítottuk ki, azt ügyfélnek nem áll módunkban kiadni ". Persze elötte többszőr megigérték, hogy küldik.Többszőr kértem adják meg a legmagasabb felhasználói jogot tartalmazó adatokat, nem is reagáltak rá.
-
HunChris
senior tag
Elvileg már el kellene indulnia. DC: 50V-nál bekapcsol, már működnie kellene. (50-450V)
AC is van.Esetleg a DC feszültségnél (DC voltage) amikor elindul, akkor mekkora az érték?
Led az inverter elején mit jelez ilyenkor?Kimozdult volna a legutóbb felszerelt csatlakozó? (ami a múltkor hiányzott az inverter aljából?)
-
edeleny
őstag
Ugye a szomszédnak állogatott le az inverter.
Nálam csak épp alatta volt. 252-253 V
Kijöttek, mértek, elmentek. Smmi nem változott a szomszéd szerint.Majd egy hete kivonultak, mértek, nem tudom mit csináltak, de átjöttek hozzám is érdeklődni. (nekem leáll-e, mit tapasztalok?)
Azóta lejebb ment, stabilan olyan 245 V körül van! Sokkal egyenletesebb lett a görbe.A hozzá értőket kérdezném, hogy így is mi okozhatja 253 V -os csúcsokat?
Egy egy kiugrás van, és még csak nem is naponta!
A feszültségadatokra rávetítve a teljesítményadatokat, nem én rángatom.
Nálam a fesz. emelését nem az én inverterem okozza.Csak tényleg kíváncsi lennék. Leáll valami nagy fogyasztó, és nem bír utána menni a szabályozás?
-
fa4hu
őstag
Sziasztok!
Az alábbi napelemek
JA Solar 380 wp
Risen 410W
SHARP NU-JC 415és inverterek
HUAWEI SUN2000-4KTL
Sungrow 4sg
Solplanet ASW4K-PROközül melyik ajánlott, melyiket célszerű elkerülni?
Köszönöm szépen!
-
Ezekiell
veterán
Advesz mérővel Démász területen (Holly mérő) infó: a P1 portokat engedélyezni fogják pár hónapon belül, csak szar a firmware az órákon perpill, és amint megcsinálják a frissítést (várhatóan pár hónapon belül), menni fognak a P1 portok. A frissítésre az igényt az ügyfélszolgálatnak kell jelezni. Ma beszéltem a mérésügyi osztály vezetőjével, tőle az infó. (aztán persze ez a démász, simán lehet, hogy kamuznak/szarnak bele később - csak azt tudom mondani, amit nekem mondott az illetékes)
-
mimic1979
aktív tag
Üdv.
Règ jàrtam erre, ès csak egy gyors tàjèkoztatàst kèrnèk szaldó terèn. Hogy àll most ? Van màr vègleges àllàs foglalàs? -
süti5
őstag
Írtam már, hogy inverter adatai szerint napsütésben éppen 253 alatt marad a feszültség, de több fázison is ez a helyzet... Múltkor telefonáltam ez ügyben, de azt mondta kB. az ügyfélszolgálatos, hogy amíg nem áll le, nincs egyéb hiba addig kB. nem foglalkoznak vele, vagy max külön díjért jönnek ki.
Ma hazajöttem és várt egy sablonlevél az eon hálózattól, hogy áprilisban egy napon 10-13 óra között áramszünet lesz (sztem mindenki kapott a környéken értesítést), az oka transzformátor állomás karbantartás. Reménykedhetek szerintetek, hogy esetleg lejjebb tekerik? Éjjel is nálunk ilyen 238-240 között van a feszültség, elég messze vagyok a trafótól, de korántsem a legmesszebb, 4-5 rendszerről tudok a környéken. -
HunChris
senior tag
03.27-n a napközbeni leállások gyanúsak (magasfeszek?), 0-ra lemegy napközben többször is. (esetleg egérrel odakattintva nem írja ki az AC és DC oldalt?)
03.28-n viszont 18:00-ig ment.
Az indulás tényleg érdekes. 6:20-6:40 óra körül kellene indulni, ahogy a többiek is írják.
Az is érdekes, hogy vág 2250W körül, 2750W a max, de 2500W kellene bírnia. -
sloja
csendes tag
válasz
senki68 #45118 üzenetére
Írtam a telepító cégnek (Alpinsun kft.), kivételesen válaszoltak is: "az inverter nem időzített, az elindulásának és leállásának semmi köze ahhoz, hogy éppen hány óra van. ". Ezzel egyet is tudok érteni, viszont mellékeltem az elmúlt két nap termelését amin látszik, hogy igaz amit mondok. Egyik nap felhős volt, a másikon meg sütött a nap, s ugyanaz a kezdési és végzési idő. Nem is akarnak kijönni hozzám azt írták.
-
sloja
csendes tag
válasz
kardkovacsi #45107 üzenetére
8.40 a rendszer waiting állapotban van még, a telepítő azt mondja, hogy ez lehetetlen
-
bb71
őstag
válasz
kardkovacsi #45107 üzenetére
nála volt az a telepítő, aki még az inverter leírását sem olvasta el... hogy be kell dugni az rs485 dugót, hogy működjön az inverter...
-
sloja
csendes tag
válasz
kardkovacsi #45104 üzenetére
de nálam most az inverter 9.10-kor kapcsol be függetlenül attól hogy mikor süt ki a nap!
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
HunChris #45048 üzenetére
Megnéztem az első linket (a többi nem igazán tartalmazott érdemi infót), kicsit megnyugodtam:
1) Nemcsak nálunk dívik a jólvanazúgy kivitelezői hozzáállás, hanem német nyelvterületen is, azaz remélhetőleg az ottani tapasztalatok segítenek a még hülye biztosabb rendszerek létrehozásában
2) Az irdatlan gányolás ami kellett ahhoz a tűzhöz azért nem hétköznapi volt. Hogy spóroljanak a leválasztó kapcsolón párhuzamosítottak stringeket, de elrontották és a fordított polaritás miatt két string többek között arra is termelt, hogy a harmadik fordítva bekötött jól fűtsön. Már azt nem értem ezt, hogy nem vették észre a beüzemelésnél (vagyis de, akik ilyen kvalitású munkát csináltak a tetőn gondolom máshol sem voltak jobbak), nem sokkal utána jött is a meglepi (piros kakas formájában). Az már csak hab a tortán, hogy a különböző gyártmányú csatlakozókat elkezdték keverni megint csak a jólvanazúgy hozzáállás keretében.Bár nem teljesen ide tartozik anno amikor a gázkazánt vettük, voltak akik csak 1-2 márkára esküdtek. Mivel fontosnak éreztem, hogy széles tartományban tudjon modulálni mégsem az lett. Bár volt leállás az évek során, 1 sem a kazán miatt, hanem a kivitelezés hanyagsága okán (pl. nem mosták át az indirekt tartályt és az onnan származó védőbevonat/trutyi kicsit besűrűsödve eltömítette a szűrőt). Nekem így hosszú idő tapasztalata alapján az jött le, hogy bár a berendezés is számít, a kivitelezés még többet. Az, hogy valaki hivatalosan átvette semmit sem oldott meg, mert olyan dolgokban hibáztak amit utólag lehetetten volt az átvételkor megállapítani, mert minimum meg kellett volna bontani hozzá a rendszert vagy esetleg még minden elemét átnézni aminél mégiscsak egyszerűbb alapból rendesen megcsinálni a rendszer minden elemét jól...
-
sloja
csendes tag
Sziasztok
Az inverterem (Goodwe 2500 GW-2500-XS) nem állt át nyári időszámításra. Minden nap függetlenül az idójárástól azonos időben kapcsol be és ki. A termelési időszak minden nap 8 óra 10 perckor kezdődik (valós időben 9 óra 10-kor) és 17.15-ig (18,15-ig) tart. Ez normális ? -
butyu
csendes tag
Sziasztok!
Mi a teendő ha a HMKE igénybejelentőbe rosszul lett beírva az inverter teljesítmény? 10 kVA lett beírva, de csak 5 kVA lesz telepítve. Az Eon ezt írta az MGT-ben: A közcélú hálózatra csatlakoztatni kívánt termelői kapacitás a meglévő elosztó hálózati elemek átalakítása nélkül, közcélú hálózatra kapcsolható. Van mód a teljesítmény módosításra (kisebb lesz a teljsítmény) vagy új bejelentést kell tenni? Azért lenne fontos ezt az igénybejelentést tovább vinni mert ez még tavaly októberben lett beadva, így lenne visszatáplálás.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- Samsung Galaxy A15 5G / 6/128GB / Gyári független / 12 hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest