- Apple MacBook
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Home server / házi szerver építése
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
edeleny
őstag
Hihetetlen dolog történt!
Tavaly szeptember 6.-i leolvasás óta tegnap az MVM átutalta a 2075 kW túltermelésért járó, mind a 16 000 forintot!......, és így akarnak ezek havi szaldót 160 000 napelemessel......
-
jbnd-007
tag
Elnézést kérek mindenkitől, hogy etettem a fórumtrollt. Innentől levegőnek nézem, ahogy kell.
-
jbnd-007
tag
válasz
senki68 #43500 üzenetére
Ja, az évszázad üzlete volt 2 éve 1.5 milliót befektetni azért, hogy 3x70000 forint villanyszámlát kiválthassak, utána meg talán 5000 forintot is megtakarítok évente, ha a füvet átállítom nappali öntözésre. Ha az 5%-os állampapírba rakom a pénzt, akkor is a dupláját hozná évente.
Nekem ez hatheti fizetésem, nem vág a földhöz, de attól még nem szeretem kidobni a pénzt az ablakon. És vannak azok, akik sokkal rosszabb anyagi helyzetből vágtak bele ebbe, a kiszámítható megtérülés érdekében. Még a 0%-os hitelesek is aggódhatnak 20 évig, hogy a nemváltó óvodásokra hivatkozva mikor találják ki, hogy 20% az a 0%.
Próbálok úgy tenni, mintha nem egy kollaboránssal, hanem egy nem túl értelmes emberrel beszélgetnék, de egyre nehezebben megy.
Kiszámítható. Gazdasági. Környezet. Ennek a hiánya miatt haladunk egyre gyorsabban Észak-Korea színvonala felé.
-
Janusz001
őstag
Éjszaka valami eszembe jutott a villanyóra és lakáselosztó közti vezeték keresztmetszetről. Anno ugye ezt úgy szerelték nálam, hogy 32A -re méretezték, 1 fázisról van szó. Időközben felkerült egy 5kw inverter, ami csúcson lead 22A körül. Először ugye ez van felhasználva a háztartás részéről, ha nem elég, akkor vételez a hálózatból. Mondjuk egy szép napsütötte vasárnap nálunk megy szárító,mosógép, villany sütő, indukciós lap(1-2 karikán) + télen nappal minimum megy 2-3 klíma fűtésre és még sorolhatnám az egyéb alap háztartási eszközöket.
Inverter a fí relé elé van bekötve, még nem néztem meg, hogy onnan mekkora keresztmetszet jön el a lakáselosztóhoz, de tuti nem ilyen fogyasztásra volt méretezve.
Eddig gond nem volt, immár 4 éve, most a kérdéses vezetéken van egy shelly em, hétvégén ha mennek ezek az eszközök ránézek az össze fogyasztásra. -
senki68
senior tag
válasz
RobbeV0201 #43543 üzenetére
Akinek már smart órája van, azt nem kell átprogramozni!!!!!!!!
Nem tudom ki találta ki ezt az átprogramozást!!!!!!HMKE átvételkor csak leolvassák fotózzák, még blombát sem bontanak.
Lesz egy zárószámla, mert az átvétel előtti fogyasztást nem lehet visszatermelni.Éves leolvasás dátuma nem fog változni, csak ha külön kéred, és elfogadják.
-
RobbeV0201
tag
válasz
sz.zs. #43542 üzenetére
Sajnos ez igaz, voltam bent az EON-nál, kicsit szürreális mennyire nem voltak képben.
Egy másik ügyintézőt is meg kellett kérdezni az esetről, végül azt állapították meg, hogy mivel nem kellett órát cserélni csak programozni, történt egy leolvasás ami elválasztja a "visszatermelős korszakot" a nem visszatermelőstől. (tényleg eléggé konyhanyelven fogalmaztak)
Mivel év végi leolvasás volt, szépen kiszámláztak ~600 kwh-t rezsicsökkentett áron, (ennyi még befért a keretbe) és majdnem 3000kwht piaci áron
Abban állapodtunk meg, hogy bepanaszoljuk emailen, hiszen azt idén visszatermeltük volna, és tájékoztatva sem lettünk erről.
És erre még rájön, hogy augusztusban már be lett adva a kérelem, ha időben jönnek ki átvenni a rendszert, 1000kwh-val kevesebbet olvasnak le...
Egy kis tanulsága a történetnek:
Figyeljen oda mindenki, akinek már ad-vesz órája van és csak át kell programozni, mert leolvassák és ki is számlázzák, arra hivatkozva hogy innen indult a termelés... (aztán majd idén év végén jól + ban jövünk ki, amit 6ft-ért megvesz...)
-
válasz
RobbeV0201 #43537 üzenetére
Napelemnél 0 Ft-os havi résszámlát kell beállítani éves leolvasással különben össze vissza számláznak mindent.
-
-
RobbeV0201
tag
Sziasztok!
Tavaly november óta termelünk, akkor voltak kint az EON-tól átvenni a rendszert. Órát nem kellett cserélni, a legutóbbi óracserekor már ezt kaptuk. Ugyanekkor az óra leolvasásra került.
A szaldós szerződést szintén megkötöttük, (vagy nem?) kaptunk egy-egy nyomtatványt amit aláírva vissza kellett küldeni. ( a vételezésről és a visszatermelésről) illetve a többi papírmunkát amit a kivitelező cég segítségével intéztünk.
Eddig nem is érkezett villanyszámla, azon kívül, hogy külön kértük hogy a minimumot, az évi ~2526? kw-ot (azaz a havi 7500ft-ot) számlázzák továbbra is független mindentől. Ezek ellenére tegnap kiküldtek egy borsos csekket, amiben az egész téli +fogyasztás benne van. Mit ronthattunk el? Nem idén novemberben leolvasás után kellene összegnek lennie?
Fogyasztás-termelés elven? -
HunChris
senior tag
Lassan kezdenek kijönni a TopCon panelek, amik váltják a PERC technológiát.
Akit érdekel: https://www.kschan.com/what-is-a-topcon-solar-cell/
https://www.pv-magazine.com/2022/01/20/topcon-vs-perc/Lényeg plusz egy réteg, ami viszonylag könnyen beiktatható a jelenlegi PERC gyártáshoz. Plusz 1+% hatásfok javulás, +3-5% gyártási költség, de N-type-tól olcsóbb.
-
dolon75
senior tag
van értelme észak - északkeleti tájolású, 45 fokos tetőre tenni napelemet?
a másik oldalon van mar 6.7 kw, es 8kwos Huweii inverterunk van. -
senki68
senior tag
Biztos?
Megvan a felügyeleti platform is akkor?Mert ezt ott lehet állítani.
Amit leírtál az sima mezei felhasználó szint.
Attól, hogy a solaredge oldalra telepítőként regisztráltál, még nem kapod meg a telepítői jogosultságot. Ahhoz el kell menni egy tanfolyamra, és legalább 1 rendszert telepíteni kell.
-
Blamazs
senior tag
válasz
gabor9991 #43519 üzenetére
EZ a q/U karakterisztikát hogy állítottad be? Sajnos felénk nincs trafo cserélve de napról napra több a rendszer amit építenek. Nem is értem miért kell várni mgt-re ennyit ha kiadják folyamatosan az engedélyt mikor látható, hogy magas a feszültség. Ráadásul nálunk 20V eltérérs van a fázisok közt.
-
gabor9991
őstag
válasz
Blamazs #43518 üzenetére
Pedig nálam q/U karakterisztika van beállítva a termelési görbéhez ami elvileg amikor magas a feszültség inkább visszavesz a termelésből és nem kapcsolgat ki -be de még így is lekapcsolt egyszer.
Én is attól tartok hogy ez csak rosszabb lesz.
Szomszéd utca másik trafókör, kollégám rendszerét megnéztük délben amikor nálam 253+ miatt lekapcsolt ott 230V-ot mért az inverter.
Arra a körre tavaly tették fel az új trafót. -
axioma
veterán
válasz
Hohocali #43510 üzenetére
Nem volt semmi tamogatasunk, ellenben ahelyett h 3.5 eve a rezsicsokkentest kapnank az aramra az allamtol, befektettunk majd 5M-t es megtermeljuk. Me'g a sz*ros 5 ft-okat is honapokkal kesobb fizetik ki, nem eleg a szolgaltatonak, hogy elotte mennyit nyert rajtunk?
Szoval baromira nem egyertelmu, hogy melyik felnek is van itt pozitiv egyenlege... -
Janusz001
őstag
válasz
Janusz001 #43467 üzenetére
Ezek alapján beraktam a shelly -t, fogyasztást biztos jól méri, minimalizáltam a ház energiaigényét, bekapcsoltam egy vízmelegítőt, a megadott teljesítménnyel nőtt a szumma.
A shelly másik bemenete pedig majd méri a visszatápláltat, ezt is kipróbáltam, szépen látszik, csak egyenlőre egy áramváltót rendeltem.
Pillanatnyi áram erősséget nem lehet kijeleztetni a shelly appban? -
snooze
veterán
4.5kWp-vel jo volt a mai nap is..😊 link
-
Hohocali
aktív tag
Srácok itt mindenki azért épít napelemes rendszert, hogy meggazdagodjon a visszatermelésen? Nem elég, hogy bármikor kiveheted, amit betermeltél, 100% meg 50%-os támogatás, stb.
-
hedgehog
senior tag
válasz
senki68 #43494 üzenetére
Nyugi, pontosan ugyanígy fog kinézni a tarifa bruttóban is, miért is változtatnának? (sőt, nekem meggyőződésem, hogy pont a bruttóra való felkészülés miatt lettek átrendezve az arányok).
Vagyis én az éves 7MWh fogyasztásra fogok fizetni 420ezret, és eladok nekik 8-9MWh-t 45ezerért... *slow clap*
Ráadásul nem "cserébe" van éves szaldóm, ez hatalmas csúsztatás. -
Caranita
aktív tag
Eon pestmegyei hálózat esetén milyen formában érdemes a túlfeszültséget bejelenteni?
ELMŰ hibabejelentő: +36 80/38-39-40-en leadtam, 6 órán belül kijönnek
Érdemesebb írásban jelezni ezeket?
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- Hiseeu vk10v 4hd405 hd nvr komplett szet
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Goodyear EfficientGrip Performance 2 205/50 R17 93W méretű nyári gumi
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 77CS6 - 77" OLED - 4K 120Hz & 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - Szupervékony
- AKCIÓ! LG 27MP58VQ-P 27 FHD 75Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest