- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Korrektnek látszó, ésszel árazott egeret dobott piacra a Corsair
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Philips LCD és LED TV-k
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen TV-t vegyek?
- Újabb patch, újabb hiba – ezúttal a videólejátszásban
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
HaZsolt
őstag
válasz
fudi2002 #65026 üzenetére
Mondjuk azt, hogy nem tervezett vásárlás volt. Relatív, szerintem jó áron volt, újkori árához képest meg pláne. Sikerült szereznem 2016-os Samsung b-die chipes special edition Corsair Dominatort ami, 500 darabszámra volt limitálva. Nagyon igényes szép megmunkálású darab, kifejezetten művészi. Örültem neki, szerencse, hogy rábukkantam az aprón. 4*8 GB, ezek lennének. Tudom, hogy a DDR4-nek leáldozott, de számomra még mindig nagy kincs
-
-
toyee09
csendes tag
válasz
fudi2002 #65014 üzenetére
Minden ram csere utan toltam clear cmost! Single es dualba osszes variaciot kiprobaltam!
Kivettem ramokat, clear cmost utan az elso inditasnal az alaplapi (Gigabyte) speaker 3 rovid sipolast produkal! Ez azt jelenti hogy nem erzekel ramot, igy elvileg kizarhato a cpu hiba!
viszont ha kikapcsolom es ujra be, kovetkezonek mar nem sipol ram nelkul, ellenben a sajat gepemen (Asus alaplap) vegig jarva ugyanezt a procedurat minden egyes ki-bekapcsolaskor sipol a gep! -
FunPro
őstag
válasz
fudi2002 #64994 üzenetére
Köszönöm a segítséget!
Én is úgy néztem, hogy hynixnek kell lennie.
A kézi beállítástól azért nem tartok, mert a kingston kvázi leírta mit mire kell állítani, bizonyos mhz mellett.Ha jól látom, 6800 mhz-ig használják ezt a konstrukciót, de addig biztos nem akarom húzni!
-
toyee09
csendes tag
-
toyee09
csendes tag
válasz
fudi2002 #64999 üzenetére
A2-B2
singlebe A2 elotte cmos clear, sot szinte minden formacioba clear cmos toltam
biosbol feltettem vagy 4 verziot de minden eddig opcional ugyanott megragadok!
azt eszrevettem hogy billentyuzet es eger pl nem vilagit bedugva de a hephazban levo osszes led es hardver elindul! -
-
bobalazs
nagyúr
válasz
fudi2002 #64975 üzenetére
Nem emelem mert akkor a vsocon is emelni kellene meg mitudomén az időzitésekkel babrálni. Örülök hogy így megy. Mert amit mondtál először, hogy ProcODT-t emeljem meg, az a 16os tesztnél hibázott egyet 35 perc körül. Meg se vártam hogy lefusson beléptem biosba belőttem a 3 fő időzítést 3200hoz, aszem a voltage maradt 1.39 (tényleg lehet beéri kevesebbel is most majd, lejjebb veszem) a többi auton maradt és erre állította.
-
bobalazs
nagyúr
válasz
fudi2002 #64889 üzenetére
Asus PRIME B450M-A II -ban akkor a meglévő Patriot Viper 4 Blackout Series 32GB KIT DDR4 3600MHz CL18 mellé hiába is raknék mondjuk G.SKILL Aegis 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz F4-3200C16D 5700x3d mellé, mert lehet hogy a 3200at se tudná?
Hát úgy néz ki hogy nagyjából stabilan belőttem a 3600 CL18-at, egy hiba volt a 0-ás teszten.
Ír is valamit a magyarázat, de nem értem, mi lenne a teendőm, mit módosítsak rajta? -
-
válasz
fudi2002 #64964 üzenetére
Lassan megszólalni sem merek a ph-n. No, nem mintha valaha szóltál is volna rám, de sokszor ugranak a figyelmeztetések másutt.
Pedig sok téma szorosan összefügg egy másikkal, elválaszthatatlanul.
Engem zavar most ez a "cirkusz", hiszen konkrétan eddig nem láttam leírva, hogy most mi a probléma. Csak az, hogy instabil.
Az nem meghatározás, az semmi.
Instabil lehet sok dolog miatt, ahogy ez sok esetben az "újdonság" ddr5 miatt is van sokszor.
Azért is osztottam meg régebben a lenti véleményem, mert ilyen, hogy a legdrágább lapban a legdrágább kit olyan instabil, hogy "öröm" azt nézni.
Nem használtam sokat, csak kölcsönkértem, de azzal el tudom képzelni, hogy fagyi lesz játékok alatt.
Én csak a szokásos Y Cruncher-t akartam futtatni, azonnal dobott egy hátast.
Hányan csak bepattintják és durr bele bumm. Aztán megy a sírás, hogy a rapi instabil.
Ezért tettem offba, mert vmilyen szinten sértő vagyok, tudom.
Volt is vitám ezzel kapcsolatba, hogy leszólom a rapit.
Nem szólom le, csak nem ájulok el tőle.
Én szeretem piszkálni, vmi jót, jobbat kreàlni.
Kiváncsian várom az arrow lake-et, hogy ott hogyan fog menni ez.
Ha a memória hibázik, az sztem nagy gond itt a raptoron. Mindegyiken.
Nagyon fontos megbizonyosodni a hibátlan működésről.
Ezek a stressz tesztek elkerülhetetlenek. -
válasz
fudi2002 #64961 üzenetére
Igen, jogos. Passz, de tény, hogy nem csinálja jól.
És máris ott vagyunk, hogy a 13-14 gen instabil. Valóban az, csak nem mindegy mitől.
4800, 5600 jedec-en mindig stabil az y cruncher.
Xmp-vel már rengeteg embernél elhasal.
Aztán csinálják az uv-ot, de az y szintén instabil.
Én az intel helyében kivizsgálnám a sok visszaküldött procit.
Az más kérdés, hogy akkor ez most hogy van.
Ddr4-en én nem emlékszem olyanra, hogy egy 2x8, vagy 2x16gb-os kit-tel xmp problémás volt e.
Külföldi fórumokon sokat látom azt, hogy instabil a raptor, aztán kipróbáltatják alapon, váó, megy.
A múltkor volt a rapi topikban egy srác aki panaszkodott, visszaküldi. Írtam neki, hogy próbálja ki default-on.
Megsértődött, nem próbálta ki. Proci vissza az intelnek. -
winotto
tag
válasz
fudi2002 #62251 üzenetére
Szia a hibás lap egyenlőre a szekrényben pihen.
Használtan vettem egy ROG MAXIMUS Z790 APEX lapot,beraktam a Kingston KF564C32RSAK2-32 ramokat és ha bekepcsolom az XMP 1profilt 6400 Mhz akkor legtöbször nem indul el e gép /F1/
6200 Mhz gond nélkül fut TestMem5 el hiba nélkül.
Azért vettem ezt a lapot mert gondoltam tuning lap jól felszerelve megsem kottyan neki a 6400 as ram sebbesség.Kutakodva látom hogy XMP helyett kézi beállítást ajánlanak a Fast boot kikapcsolása melett.Tudnál segíteni mit hogyan csináljak ? -
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002 #64904 üzenetére
Annyira nem figyeltem, de Buildzoid beszélt arról, hogy valami csak 6(? ) rétegű, ami nem túl szerencsés, de vannak 8-10 rétegű DIMM PCB-k és a több a jobb. Valami ilyesmi volt a lényeg.
Gondolom a jel integritás miatt, hogy kisebb legyen az EM áthallás, vagy tudja a fene hogy mondják ezt pontosan a mérnökök. Nem vagyok villamosmérnök.De annyit tudok, hogy az integrált áramköröknél probléma az "zaj", merthogy a sok-sok jel tudja zavarni egymást.
-
Baryka007
addikt
válasz
fudi2002 #64902 üzenetére
Alapjába véve az a koncepció. Hogy egy középfelső alaplapot szeretne venni. Mondjuk egy Rog Strixet.
Nem szeretnénk a VDDQ / SA feszeket a határig feszegetni, illetve a DRAM feszültséget sem szeretnénk az egekig ... De mindenféleképpen egy normálisan beállított szerény ram OC-t szeretnénk vele elérni. Ha ez lefordítható lenne mondjuk LGA 1700 ba, akkor olyasmit szeretnénk elérni, mintha egy Rog Strix + 14900K társaságában egy 7400-7800mhz között szeretnénk megállni a memóriával.
Szóval egy kis szerény "oc" -t szeretnénk eszközölni. Ami 0/24 ben télen és nyáron is full stabil, akkor is ha léghűtéses 4090 van a ramok alatt (mint jelenleg is)
Azt hallottam hogy a 2x24 bizonyos esetekben jobb döntés, vele annyiban maradtam hogy "majd amit találunk" tehát ha 2x16, vagy 2x24 egyik sem probléma.
Ha lehet inkább az új Mdie felé tapogatóznék, kitudja mit hoz még a jövő, nem baj ha tud magas órajelet is a RAM -
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002 #64897 üzenetére
1T-ben biztos nem megy, próbáltam kisebb frekin is.De most 10600KF+Z490 kombóban használom, és ebben sem mennek 1T-ben semmilyen érdemi frekin.
Gondolom ez a modultól is függ nem csak az IMC-től, mert a Kingston Preadator H4A chipes sem akart sehogy se menni 1T-ben.
Amúgy is, gamingben úgy tűnik, hogy semmit nem adna hozzá, ha kikapcsolnám a GDM-et (*forrás). -
Baryka007
addikt
-
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002 #64885 üzenetére
Összemostad a kettő példám.
- A 4db SR + 5600X + B550 az én voltam és vagyok: Hynix 4Gb AFR (Kingston Predator), Samsung 4Gbit E-Die (Samsung OEM), mind2 kíválóan ment.
- RAM tuningosoktól, pl. Buildzoid-tól egyelőre csak single DIMM tuningot láttam. A jó IMC miatt említettem csak meg. Mert hát a "nem szereti" meg "finnyás az AMD" miatt említettem, hogy valójában nincs rossz IMC-je az AMD-nek DDR4 platformon. Biztos frissített AGESA-tól/BIOS-tól is függ.
Szerintem ez az élmény csak megmaradt az AM4 kezdeti szüttyögése miatt, nem?5600G monolit, de attól még ZEN3 architectúra. Nem tudok róla és nem olvasok sehol sem olyan infót, hogy különbözne az IMC design Cezanne és Vermeer között.
A monolit chip miatt biztos át lett tervezve ami kell a gyártás miatt, meg a gyártástechnológia miatt az egész fejlett node-on készült IMC-vel együtt, valószínű ez adja, hogy jobb eredményt lehet elérni RAM OC tekintetében. -
Aprósólyom
addikt
-
pacni120
tag
válasz
fudi2002 #64874 üzenetére
Köszi a tippet! Egyelőre az a gondom, hogy a +2 stickkel postoljon a gép
Perpill világít a lapon a cpu, a vga és a ram lámpa is (de mindig ezt csinálja ha kínja van a ramokkal).
tudom, hogy jók a stickek és a lapon a slotok is, mert minden variációt kipróbáltam, nem első alkalommal kínlódok ezzel, ezért is gondolkodom a cserén. -
winotto
tag
válasz
fudi2002 #64805 üzenetére
Szia kivettem a procit, sajnos több helyen is elvoltak hajolva az érintkezők
Nem értem pedig nagyon óvatosan szereltem beegy évvel ezelőtt.
Használtan vettem a lapot a procival együtt de kivéve az aljzatból. Nem ellenőriztem, csak beraktam és kész.Próbáltam helyre hozni de csak rosszabb lett.
Már be sem indul, lap csere lessz
Köszönöm a segítséget és a tanácsokat... -
winotto
tag
válasz
fudi2002 #64799 üzenetére
Igen Hynix
Elem kivéve rovidre is zarva, 5 perc stop Ramok A2, B2
Elem be F1, F5, datum idő beállítás bios mindkettő Ramot latja. XMP nélkül ujraindit
Ledek sorra világitanak majd ujrainditja magát és semmicsak fekete kepernyő ledek nem világítanak.
Meddig várjak már kb 10 perce ez megy. Javaslat? -
winotto
tag
válasz
fudi2002 #64795 üzenetére
Igen A2 volna a helyes.
Bios frissítés után zavarodott meg a gép,hiába raktam utánna vissza a régit már azzal sem ment :-(
gép szétszedés jövő hétre halasztva,addig nem vagyok.
Szerinted a ramok jók a laphoz a betük a végén számítanak, vagy csak a külső leírását jelentik? -
winotto
tag
válasz
fudi2002 #64791 üzenetére
Igen megvolt a cmos törlése töbször is
Eddig a ramok az A2 B2 ben futottak majd frissítés után nem hajlandóak elindulni./Fekete ,kék képernyő stb/
B1-B2 ben néha elindult de idővel kifagyott Ram hibákat irt a Memtest
B2 ben 1 ram müködik
Szerinted Kompatibilisak a ramok a laphoz ? -
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002 #64781 üzenetére
Rákeresve találni teszteket a gyári Hynix modulokkal is, és jókat írnak róluk. Visziont igorlsab oldalán felhívják a figyelmet, hogy nem biztos, hogy olyan PMIC-kell szerelik, amivel lehet tuningolni. Ez most hogy is van-e, még ezeket is cserélgetik és frissítgetik a gyártók, ráadásul egyik engedi a gyári JEDEC felülírásokat a másik nem?
-
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002 #64779 üzenetére
Jogos, sry. AM5-ben gondolkozom, ha váltok. Elnézve a benchmarkokat a 6000MHz már elég jó a ZEN4-nek, csak legyen tight minden timing elsődlegestől harmadlagosig.
Ebayről:
1. [link] Hynix M Die 16GB UDIMM 19,5K HUF
2. [link] Hynix M Die 12GB UDIMM 16,2K HUFVagy ennek a kettőnek egyáltalán nincs jó ára és jobban járhatok azzal a Kingston kittel, amit linkeltél?
2x24-ben amúgy sem gondolkodom, mert nem játszok AAA gémekkel, csak e-sportokkal. Még a 16G is bőven elég nekem.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002 #64777 üzenetére
Semmilyen problémám nincs, miért feltételezed? Egyszerűen csak érdeklődöm, infót gyűjtök mert, néha agyalok a platform cserén CPU/RAM limit miatt.
PL. olyan infót sem tudok, hogy brutálisan le lennének válogatva. DDR4 OEM E Die modulokkal jók a tapasztalataim, ezért gondolkodtam hasonlóban, úgyis sokat kell szöszmötölni a fine tuninggal, mert RAM szenzitív játéknak nem elég az XMP/EXPO.Szóval, felesleges bepróbálni Hynix modult?
Tudsz mondani AM5 platformhoz modult, amivel a cél a sweetspot 6000MT/s lenne és ár/érték arányban jó időzítéseket lehetne vele elérni. (A cél nem a legjobb időzítés lenne, hanem inkább az az ár/érték arány) -
bazsika007
kezdő
válasz
fudi2002 #64757 üzenetére
Maradnék a két ramnál csak nem bírtam működésre birni sehogy jo helyre tettem és semmi.. Úgy hogy eladtam már nem idegesítem magam
csak most nem tudom hogy milyem rammot vagyek ami jo is lenne bele vagy vegyek meg 2x8gbot a 2x8gb mellé ugyan olyam tipust és megvan a 32 vagy nem 1x32gbost nem tudom
-
JulianSinulf
őstag
-
bazsika007
kezdő
válasz
fudi2002 #64738 üzenetére
Hát sajna nem tudok mit kezdeni vele kiprobáltam ezt a gear down modot is enablen hagyni de megint piros led úgy hogy az is marad auto-n.. Csak fura ugyan az a memoria márka tipusbol vettem direkt ,annyi különbséggel hogy 2x16gb és mégse jó..Meg most kiprobáltam hogy 1x16gbot teszek bele akkor műkődik de ha mellé teszem a másik 1x16gbost akkor nem.. Kezd már sok lenni ez nekem
Új hozzászólás Aktív témák
- Kingston FURY Beast RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz - Alza garancia
- BESZÁMÍTÁS! 64GB (2x32) Samsung 3200MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Samsung 64GB (2x32) DDR5 4800Mhz CL40 UDIMM
- G.SKILL Ripjaws V 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz F4-3200C16D-16GVKB
- G.Skill Trident Z5 DDR5 6000 MHz 2x16 GB RAM eladó
- DELL Precision 7540 i7-9850H Quadro T2000 32GB 1000GB 1 év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3240
- Huawei P Smart 2019 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Macbook Pro 2019 // i5 // 1TB // Számla+Garancia //
- Xbox Game Pass Ultimate előfizetések kedvező áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.