- Milyen billentyűzetet vegyek?
- A 3D V-Cache és a rengeteg memória lehet az új PlayStation fő fejlesztési iránya
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- SSD kibeszélő
- Apple MacBook
- Androidos tablet topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Bemutatkoztak a Raijintek "platinás" Ampere II tápjai
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bazsika007
kezdő
válasz
HaZsolt #64763 üzenetére
Hát igen nem lehet tudni melyik a jó megoldás azért kell probálkozni.. Viszont most olyat csinált a gép (hozzáteszem a jó rammokkal) hogy a cpu-dram-vga ilyen sorrendbe pirosan villágitotak de nem folyamatosan hanem egyik jelzet elaludt jelzet a másik utánna a harmadik de nem indult a win.. Biosba nem piszkáltam semmit.. Kikapcsoltam a tápot kihuztam vártam egy kicsit utánna elindult a win.. Ez most nem tudom miért csinálta
-
bazsika007
kezdő
válasz
HaZsolt #64761 üzenetére
Köszi szépen a segítséget
őszintén szóval nekem már nincs meg a ram és most nagyon azon vagyok hogy a jelenlegi gépembe 2db g.skill aegis f4-3200c16s-8gis ram van kb 1 éve és semmi probléma nem volt vele és hogy ilyet veszek még ketőt de ezen még csak gondolkodom lehet ez egyszerűbb megoldás
-
CJ4567
nagyúr
válasz
HaZsolt #64713 üzenetére
A 3200 CL12, és 3600 CL14 között a nyers késleltetésbeli különbség elhanyagolható:
Ezt az oldalt használtam az összehasonlításra
Viszont ami nem elhanyagolható, a maximális papíron elérhető sávszélesség a 3200, és 3600MHz között:Forrás a táblázathoz
A sávszélességbeli előny bőven kompenzálja a minimális késleltetésbeli különbséget, nagyon durván 200MHz ellensúlyoz 1 tCL-t, itt meg 0,2ns különbségről van szó, viszont sokkal magasabb elméleti sávszélességgel.Ráadásul a legtöbb alkalmazás, játék az órajellel jobban skálázódik, mint alacsony tCL-el. A legjobb természetesen, ha a kettő együtt elérhető, a 3600 14-14-14, főleg finomhangolva pedig nagyon szépen megy.
-
zebra_hun
veterán
válasz
HaZsolt #64709 üzenetére
Az én elméletem szerint megkeressük a max, stabil frekit először. Ezt mindig a rendszer "megmondja".
Pl. CL, CML-nél egészen kényelmesen mennek 4500-4600MHz-ig.
Utána RKL-nél drasztikus hanyatlás, 3600-3733MHz-ig lehetséges csak. Az olyan, el kell fogadni.
ADL már újra eléri a ~4000MHz-et, RPL pedig akár 4200-4300MHz-re is képes DDR4-nél.
AMD-t sajnos nem ismerem, de gondolom az elmélet ua.
Ha megvan a max freki, azért nem árt több lépcsőt kipróbálni.
Saját példám, hogy a mostani RPL-nél a 4300 CL16 16 16 még a szemembe jó, 4400MHz is megy ugyan, de nagyra kell nyitnom az ollót. CL17 18 18, ráadásul aránytalanul megnő a fesz igény.
Így marad a 4300C16 16 16, slussz, vége.
Ott megszorítom amennyire lehet.
RKL-nél 3733 volt a max ami "kényelmes" volt.
Csináltam 3866CL14 14 14-et is, de olyan magas feszültségek kellettek hozzá, hogy az a pici profit már nem megérős.
Ha a 3600 nálad stabil, jó, mindenképp azt szorítgatnám.
Freki is ad a dolgokhoz, csak mérlegeljünk.
Nem csak a hozott fps számít, összképben nézzük a hozzávaló feszültségeket is.
Persze ez magánvélemény, nem szentírás. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
HaZsolt #64706 üzenetére
Jó ez a típus. AMDnél 10ből 9 simán megy. Hynix C/D-kkel sokkal rosszabb az arány. A samó bdie meg ehhez képest drágább. Az meg, hogy ebből is jó pár év után láthattunk gyárilag hibásat, hát ilyen az élet. Nem írom le ennyiből sem a márkát, sem a típust.
Mondjuk Emagtól ilyesmit tuti nem vennék, ahogy a kolléga tette. Sok mindent láttunk/olvastunk már róluk.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
HaZsolt #64703 üzenetére
Ne terjesszünk butaságot. Pont ez az egyetlen olcsóbb típus ami jól megy amdvel. Megjegyzem, bdieal összemértem anno a micront 95%ban hozza a teljesítményét. Egy esetben marad le, ha a bdiet megkínálod 1.6v++ fesszel, mert ott meg lehet csavarni rendesen.
Az, hogy gyárliag hibás volt egy modul a kettőből, számodra konklúzió, hogy a corsair márkát kerülni kell?
-
fudi2002
Topikgazda
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
HaZsolt #64593 üzenetére
Rakj elé próbából egy 14es ventit. Vga hátára fel tudod állítani. Az 1.5v sztem kell sajna kbra ehhez az időzítéshez.
Sajnos a patriotok nem a minőségről híresek, ami jelenleg Neked előny is lehet. Kis hajszárítózás és magától esnek le a bordák. Van akinek hajszárító sem kellett... -
mmdms
addikt
-
mmdms
addikt
válasz
HaZsolt #64365 üzenetére
Rossz memória oc után neked képes sokadik resetre elindulni a lap?
Igaz nekem atx-es verza van, de kivétel nélkül mindig cmos ra van szükség, elég macera, fel is adtam a próbálkozást túl sok idő, nehéz kivenni a gépet a helyéről. A megdöglött asus lapom 3reset után indult default biossal mindig. Bosszantó apróság. -
lowzor
veterán
-
Joe1985
tag
válasz
HaZsolt #29264 üzenetére
Helló!
Változott a terv, a "milyen gépet vegyek" topic-ban ajánlottak inkább intelt. Utánanéztem és az mellett döntöttem. Ez lett a vége:
# Megnevezés Ár
1. Gigabyte GA-P55A- UD3R 43 125 Ft
2. Intel Core i7-870 74 125 Ft
3. HD5870 1Gb GIGABYTE 95 000 Ft
4. G.Skill DDR-3 4Gb /1600 KIT F3-12800CL7D-4GBECO 31 875 Ft
5. OCZ Vertex 2 OCZSSD2-2VTXE60G 47 500 Ft
6. Samsung EcoGreen F3 2TB (HD203WI) 30 500 Ft
7. Scythe Mugen 2 Rev B. 12 125 Ft
8. Cooler Master 690 II Black (RC-692-KKN2) 23 375 Ft
9. Corsair HX650W 33 625 Ft
10. NEC AD-7241S 24x LightScribe Fekete 5 750 Ft
11. Logitech Cordless Desktop MX 5500 Revolution HU (920-000452) 33 500 FtÖsszesen: 430 500 Ft
-
fanti
addikt
válasz
HaZsolt #28794 üzenetére
Köszi szépen, de elég nehéz megnyugodnom.
Az Ipontól rendeltem a vadi új konfigot (lap, proci, memó) és én idióta azt hittem, hogy tuning nélkül alapon, vagy auto-n minden stimmelni fog.
És a legrosszabb az egészben az, hogy olyan rendszertelen ez a bizonytalanság.Már ott tartok, hogy minden gépindítást egy 10 perces prime95 blend teszt követ. Ha az hibátlan, akkor onnantól kezdve semmivel sem tudom kifingatni, Clear Sky, Warhead, stb....
De ha már a prime alatt hibázni kezd, akkor addig kell rebootoltatnom és minden reboot után primeoltatnom amíg el nem érem a 10 perces hibátlan blendet, azaz onnan megint stabil.
És ugyebár ha prime alatt hibázgat, akkor maga az oprendszer is gagyizik, hibákat észlel, meg nem válaszolnak progik és manuálisan kell kilőni a beragadt taszkot.
Te, kedves HaZsolt vagy bárki más tud olyan memóriakitet javasolni ami tökéletesen működne a konfigomban, mert ha van olyan akkor az iponnál ha kell ráfizetek, de kicseréltetem!
Én nem akarok tuningolni, csak egy ilyen drága lap,proci,memó kombó esetén igenis elvárom a stabil működést!
-
megint én
őstag
válasz
HaZsolt #28779 üzenetére
Szeva! Mindenképpen 1600 Mhz-n használd, mert az ér is valamit! Az hogy milyen sz időzítése, azon semmit sem fogsz észrevenni... De komolyan csak tesztprogram fog kimutatni némi változást, de talán az se. A pontos részletekér fáradj át a tuning kezdoknek szajbaragosan topicban...
Még ha cl10ben használnád, akkor sem vennél észre semmit. (kipróbáltam)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Windows 11
- Hardcore café
- World of Tanks - MMO
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- A 3D V-Cache és a rengeteg memória lehet az új PlayStation fő fejlesztési iránya
- Szuper Szigettel futott be a HyperOS 3
- iPhone topik
- Milyen switch-et vegyek?
- További aktív témák...
- Kingston FURY Impact XMP 32GB 6400MT/s DDR5 CL38 INGYEN FOXPOST
- RAM --- SoDIMM --- SD-DDR1-2-3
- Corsair VENGEANCE SODIMM 2x16GB DDR4 3200MHz CL22 - Új, bontatlan - Eladó!
- Kingston Fury Beast 32GB 6000MHz DDR5 CL30 RAM (KF560C30BBE-32)
- Micron SO-DIMM laptop memória 4GB DDR4 3200MHz MTA4ATF51264HZ-3G2J1
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3311
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3195, 95% Akkumulátor
- Lenovo ThinkPad T480, T580, P51s, P52s, T480s belső akkumulátor eladó
- Eladó iPhone 12 mini 64GB bevizsgált, hibátlan készülék
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest