Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- 4 billió dollárt ér a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-cégek
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rókabajusz
csendes tag
Sziasztok. Tegnap írtam a memória frekvencia problémával kapcsolatban. Azt írták hogy egyesével próbáljam meg feljebb húzni a biosban, kipróbáltam. Sikerült mikor egy volt a gépben. Beraktam a másikat is. Most az is ugyanazon az órajelen meg,mint amit sikerült feljebb állítani? A biosban azt írja,hogy igen. Valami dolgom van a másik modullal vagy azt is automatikusan a magasabb órajelre állította be?
-
junior11
veterán
Amúgy srácok az SK Hynix DDR3 ramok megbízhatósága milyen? A régi 6 éves lesz a gépben, a jelenlegi sem új, de eddig nincs gond vele. Gyakran szoktak ezek meghibásodni vagy inkább a tartósabbak közé tartoznak?
-
junior11
veterán
válasz
koko52 #54497 üzenetére
Köszi, vagyis akkor nem gond ha az új 4GB 1,35V / 1,5V az Aida szerint, a régi pedig csak "1,5 V". Csak megijedtem, nehogy az alaplapnak baja legyen ez miatt, bocsi, ha hülyeséget írok. Amúgy SK Hynix mindkettő, annyi változtást láttam még az Aida szerint, hogy a régi 4GB (2 rank, 8 banks) az új pedig 1 rank, 8banks. Ez mit jelent, ez sem gond? Kb. félórája cseréltem, azóta fut a Windows 10 rendesen, csak néha pár másodpercre a tálcán lévő ikonok - az egész alsó sor olyan mintha kicsit vibrálna, nehéz megfogalmazni, olyan, mint pl amikor a desktopon az ikonok frissülnek. Ennek köze lehet az új RAMhoz vagy vmi Windows anomália lehetett (csak fura, mert korábban nem volt)?
Ez az új:
Ez pedig a régebbi:
-
junior11
veterán
Sziasztok, kibővítettem a laptopomban a memóriát újabb 4GB-tal (DDR3, 1600-as, 1,5V a régi), SK Hynix került bele szintén. Minden okés, a gép működik. Az Aida64 szerint az új RAM amit szereztem, szintén SK Hynix DDR3 4GB, 1600-as, csak a progi szerint két érték is van mellette modul feszültsége: 1,35 / 1,5V. Ez így rendben van? A régi, gyárilag beleszerelt 4GB-osnál csak 1,5V van írva. Működni fog ez így gond nélkül hosszútávon vagy lehet vmi gond velük esetleg az alaplappal? Köszi.
-
-
btomi9
aktív tag
Sziasztok!
Lenne egy pofátlan kérésem, hátha. Nem tudna valamelyikőtök nekem kölcsönadni pár napra egy alacsony profilú DDR4 -es memóriát, ami maximum 44mm magas? Dark Rock Pro 4 alá kellene, már megrendeltem az enyémet, de csak jövő hét közepe felé jön meg. Minden más megvan, a hétvégén szeretnék gépet építeni. Helyileg Budapest XI. kerületben vagyok, természetesen elmennék érte, meg vissza is vinném.
Megbízhatóságom:
Értékelések 68 pozitív értékelése van és nincs negatív értékelése
Hozzászólások 567 szakmai, 15 közösségi, 29 piaci, 48 blog és lokál
Regisztrált 2012-06-15 18:53, azaz 2449 napja - fanatikus tagHálából egy üveg whiskey-t, pálinkát, vagy valami hasonlót vennék a felajánlónak.
-
koko52
nagyúr
válasz
Litván Zongora #54490 üzenetére
A 32 bites program max 4gb-ot tud használni. A host program memóriacímzési korlátja a bele épülő egyéb 64 bites programokra is vonatkozik, tehát a mérvadó a host 32 bit/4gb korlát.
Tudtommal a 32-bites program szimulálja a beépülő 64 bitesnek a környezetet, egyébként el sem indulna. Tehát az a 64 bites is 32 bitesként kommunikál kifelé.
-
Rison77
senior tag
Sziasztok!
Van 2 db Kingston ram-om, amire a bolt 3 év garanciát vállalt. VIszont volt benne gy kis tájékoztató, és a kingston weboldalán is azt tüntetik fel, hogy élettartam garanciát vállalnak rá. Ez esetben az enyémre is érvényes, csak közvetlenül a kingstonnál érvényesíthetem?
-
Sziasztok,
Az 54469-re nincs esetleg válasza valakinek?
-
hegegabi80
addikt
válasz
koko52 #54488 üzenetére
Igen tudom, hogy nekem kell dönteni, csak nem egyszerű. Persze idővel váltani fogok, csak ezt nem lehet tudni, hogy mikor. Mostani álláspont szerint még odébb van, de nálam sose lehet tudni.
Na mindegy agyalok még rajta (lehet fölöslegesen), azért köszi az infókat.Jah és ha még a ram meg cpu árakat nézem, lehet nem fogok most megint beleölni plusz pénzt a 10%-15% teljesítmény növekedésért.
-
koko52
nagyúr
válasz
hegegabi80 #54487 üzenetére
Ezt neked kell eldönteni. Ha váltani fogsz felesleges
-
hegegabi80
addikt
válasz
koko52 #54486 üzenetére
És ha 7 Gb felett, akkor már inkább érdemes? Ha esetleg azt nézem, minél tovább ki akarom húzni ezzel a konfigommal, akkor idővel úgy is kellene a +8, meg az i7. Csak ugyebár nem biztos, hogy megéri költeni rá. Bár ha a felhasználásomat nézem, akkor bőven elvagyok vele még pár évig. Net és film a 80%-a, maradék 20 a játék.
-
koko52
nagyúr
válasz
hegegabi80 #54485 üzenetére
Futtasd a játékot miután bekapcsoltad feladatkezelőben a ram monitoringot. Ha 7GB alatt vagy akkor ne vegyél.
-
hegegabi80
addikt
válasz
koko52 #54483 üzenetére
nyilván addig nyújtózkodik a win is, ameddig van hely. Csak most filózok, hogy kell-e nekem az a 2x8 vagy beérjem a 2x4-el. Mivel nem mai a vas sem, max i7-4770/90 ami még belemegy, de elvagyok az i5-el is. VGA meg gtx1050Ti van, de mivel egyre kevesebbet játszok lehet RX460 4Gb maradna majd.
-
koko52
nagyúr
válasz
hegegabi80 #54482 üzenetére
VGA és CPU függő. És a win gazdálkodik vele. Pl nekem elvolt 8-al, de mikor megkapta a 16-ot akkor már 12-t evett.
-
hegegabi80
addikt
DDR3-ból ha nem a legújabb játékok a cél, elég még a 2x4Gb igaz? Más nagy memóriaigényes cél nincs a géppel. Ahogy a gépigényeket nézem, még a sok új játéknak is elég a 2x4Gb. Szerintem hamarabb fogy el a vga és cpu, mint a memória. A 2x8-hoz már jobb gépalap is kellene.
-
Pgraph
aktív tag
Sziasztok!
Most tervezek egy [ilyen MSI] alaplapot venni, bele egy G5400-as Pentiummal.
Van egy 2x4 GB-os Patriot Viper 4 (PV48G300C6K) RAM kitem itthon, ezeket tenném bele.
Az alaplap QVL-jében ez nincsen benne, lehet bármi gondom belőle? Vagy inkább vegyek a QVL-ről valamit?
Ha menne a mostani Patriot kitem, milyen frekin?
Köszi! -
koko52
nagyúr
válasz
Rókabajusz #54478 üzenetére
Egy memtest86-ot azért csinálj! BIOS a legfrissebb? Esetleg egyel lejjebb manuálisan AMD kompatibilis 2933 cl16-ot próbálj.
-
Rókabajusz
csendes tag
Én is attól félek. Már csak kellene egy rám ami kompatibilis a lapommal. Van Asus rog b450 gaming f,meg egy MSI Tomahawk b450. Ha valaki tapasztaltabb és tudná ajánlani annak hálás lennék. Még melyik lapot tartsam meg?
-
koko52
nagyúr
válasz
Rókabajusz #54476 üzenetére
Akkor mehet vissza.
-
koko52
nagyúr
válasz
Rókabajusz #54474 üzenetére
Próbáld manuálisan!
-
koko52
nagyúr
válasz
Rókabajusz #54472 üzenetére
RAM pontos típusa?
-
Rókabajusz
csendes tag
Sziasztok.
Ma sikerült összerakni egy MSI b450 Tomahawk alaplapot ryzen 2600x-et és 16gb gskill ramot. Amely leírás szerint tudja a 3200 mhz-t. Viszont azt a biosban kell beállítani de miután a második számú profilt beállítom, párszor újraindul a gép és visszaáll 2133- rá. A tanácsokat előre is köszönöm -
Sziasztok,
Nekem a memóriakezelésről lenne kérdésem:
Ha adott egy 64 bites operációs rendszer egy 16 Gb RAM-ot tartalmazó PC-n, és fut rajta egy 32 bites program, akkor jól sejtem-e, hogy ez a program legföljebb csak 4 Gb memóriát tud megcímezni?
Ennek alkérdése, hogy ha ebbe a 32 bites programba további plugin programok illeszkednek, amik esetleg 64 bitesek, akkor a host program memóriacímzési korlátja ezekre is vonatkozik-e? -
Majka26
csendes tag
válasz
koko52 #54462 üzenetére
Szia, még nem jött válasz a garanciális ügyintézéssel kapcsolatban. Viszont nagyon bosszantó a dolog, nem egy olcsó darab ez a ram fajta, nem gondoltam, hogy megszívom vele. Sajnos nem tudom kipróbálni másnál.
De akár lehet a lap is? Ott akkor nem az lenne, hogy el sem indul a win?
-
hatter
tag
válasz
Dragon3000 #54465 üzenetére
Igen emeltem, néztem 2,1V-on nem indult el a gép úgy. 2,2V-tól meg pirosan villog a BIOS-ban. Érdekes volt hogy néztem 1066Mhz-en mikor ment az aid-ban 5-5-17-20 -ra növekedett lett az időzítés.
-
hatter
tag
Üdvözlet mindenkinek!
Adott egy konfig az adatlapomon, de leírom
Alaplap: GA-EP45-DS3L
CPU: Xenon E5450
Memória: 4x2GB 1066MHz Black Dragon
A lap tudja kezelni a DDR2 1066Mhz-et, csak valamiért 800Mhz-et látok Aidax64-ben és a Bios-ban is. Tudok beállítani tuningal 1066MHz-et de az meg nem stabil (kékhalál vagy el sem indul a gép)
Tudnátok tanácsokat adni mi lehet a baj? A ramok típusa: GB24GB8500C5DC CL5-5-5-15 2.2V-2.4VKöszönöm szépen mindenkinek a segítséget!
hatter
-
Majka26
csendes tag
Sziasztok,
Nagyjából 2 hete bővítettem a configom, vettem egy Asrock 970 pro3 2.0 lapot és bele 2 gb HyperX Fury 4 gb modult.
Minden szép és jó volt, feltuszkoltam rá a windows 8.1-et, driverek stb...
Egy idő után kaptam random 2 kék halált. Az egyik memóriát a windows beépített memória tesztelője hibásnak ítélte. Ezt elvittem garanciára. Gondoltam addig használok 1 modult. Viszont...
1-1 lap a chrome-ban összeomlott a maradék modullal is, megnéztem memtesttel.
Sajnos elvileg ez a modul is hibás.
A ramok nagyon jó minőségűek, hogy lehet az ,hogy mind a kettő hibás? Nem KIT.
Teljesen érhetetlen. Időzítést beállítottam manuálisan.
Processzorom: Phenom II X4 955 be (RAM időzítés 9-9-9-27 a gyártó által javasolt 1333 Mhz) a modulok tudják az 1600 Mhz-t is, viszont a processzor miatt visszaveszi a lap.
Mi lehet a baj talán az a probléma, hogy 1600 Mhz-esek a ramok? Valóban létezik, hogy mind a kettő hibás? Lehet más probléma? Alaplap, CPU (igaz a CPU eddig egy DDR 2 configot vitt 4 modullal és semmi baja nem volt).
Tudtok valami tippet adni? Vigyem ezt is gariba vagy valami más hiba lehet?
Konfigom:
PSU: EVGA 500 W
MOB: Asrock 970 pro3 2.0 bios 2.80
CPU: Phenom II 955 be 3,2 Ghz (alap)
VGA: Sapphire RX 550 4 GB
RAM: 2x 4 GB HyperX Fury White 1600 Mhz (@ 1333 9-9-9-27)
SSD: 2x Kingston 120 GB
HDD: Seagate 500 GB
ODD: Plextor CD-DVD meghajtóKép csatolva a memtestről.
-
sulu1701
aktív tag
válasz
koko52 #54455 üzenetére
A modul nem támogatja az XMP-t, így nem is tudom aktiválni.
Kézzel növeltem a feszt 1.3-1.35V-ig de továbbra is hibák jeletkeznek.
Adtam nagyobb feszt a memória vezérlőnek= ez sem segítettManuálisan megadtam és változtattam is az időzítéseket = így is hibába fut
A 2x4GB modulok hiba mentesek.
-
bazsi83vp
senior tag
Sziasztok,
ram bővítés előtt állok és annyit szeretnék megérdeklődni, hogy ez a memória mennyire ajánlott?
Okés, hogy oda van írva, hogy apple készülékekhez, de már az is PC egy jó ideje.
Latitude E6540 a gép. A kérdést a Dell topikban is felteszem, hátha. -
dala
tag
Sziasztok!
A segítségeteket kérném.
Vettem egy ddr4-es 2x8gb Gskill Aegis 3000mhz-es ram kit-et. A gép elindul de nem ad képet. Qvl listában szerepel a ram. Visszatettem a régi 8gb-s ramot amivel egyből indult.
Arra gondolok h a ram hibás vagy esetleg bios frissítés kellene?
lap: Msi B350M Mortar
proci: R5 2600Köszönöm előre is!
-
sulu1701
aktív tag
válasz
koko52 #54447 üzenetére
A 2 db 8GB modul Singleben is hibázik nem csak dualban, sőt az tesztelt Memoria listában is benne vannak amit a Giga kiadott.
Valamiért nem csodálkozom, hogy ilyen inkompatibilitásba ütköztem, ez az én szerencsém ezzel a fejlesztéssel.
Sajnos nem tudom kipróbálni másnál.
-
sulu1701
aktív tag
válasz
koko52 #54442 üzenetére
Sokáig úgy tűnt, hogy minden jó lesz, de a 11 és a 13-as tesztnél elhasalt Single mdban is. (4 hiba összesen)
Van még itthon 2 db 4GB RAM modulom ennek a tesztelésével tudom szűkíteni kifejezetten arra, hogy nem a RAM modul a rossz?
Tudom valahogy otthoni körülmények között szűkíteni a hiba forrását? Gondolok itt az alaplapra vagy CPU?
-
kusztax
tag
Helló,
Vettem egy vadonat új laptopot. Telepítettem egy Windows 10 Pro 64 bit-es OS-t.
CPU: i3-4020U
RAM: 4 GB (3,89 GB használható)
Videókártya: Intel beépítettA kérdésem az, hogy mi az oka, hogy egy 64 bit-es rendszernél a 4GB-os RAM-ból nem használható a teljes?
-
sulu1701
aktív tag
válasz
koko52 #54440 üzenetére
Próbáltam felcserélni a modulokat és másik slotba rakni is. Ha 2 van bent, hibák halmazát kapom a teszteken.
Teljesen alap értéken vannak a ramok 2400MHz, nem is voltak húzva.
CPU 8700K szintén alap értéken. Ma frissítettem Biost a Z390 Aorus Master lapban, default BIOS beállításokkal, semmi változás, hibákat dob a memtest. (7 és a13-as Testben)
Lefutattam az Intel Processor Diagnostic Toolt is, de ezen a téren minden rendben.
-
sulu1701
aktív tag
Sziasztok,
Folyamatosan kék halállal küszködök a Z390-es rendszeremen.
A mai nap futtattam egy Passmark MemTest86 teljes tesztet és az eredmény számomra nem sok mindent mond el, azon kívül, hogy valami nagyon nem jó.
A 4 kör alatt összesen 30 hibát dobott ki,a 6,7,8,9,11,13 testben részletezett hibát.
2 modul van a gépben 2x8GB ugyan az a típus és gyártó, de nem egyszerre vásárolt.
Mi a megfelelő következő lépés a tesztelésben, hogyan tovább?
Válaszaitokat előre is köszönöm!
-
shapphire
aktív tag
Sziasztok!
Packard Bell EN MH35, szutyok Sis alaplapi vga-val.
A 4 gb ramot felismeri a windows 10, de csak 2.9 gb-ot enged használni.
Felismert 3 gb-nál is ez volt a helyzet.
Bios beállítás vagy vga-nak elkülönített memória miatt van ez?Köszi a válaszokat!
-
olcsóhús
csendes tag
Sziasztok!
Filmvágás-rendereléshez keresek ramot.
Ha a lapom dual channeles, akkor érdemes 2* 16gb modult vennem, vagy 4*8-nál maradjak?
Asus B360m-a a lap. -
lederhose
csendes tag
Sziasztok!
Adott a gépemben jelenleg egy HyperX Predator 2x4 GB, 3000 MHz, CL15 kit (HX430C15PB3K2/8).
Mobo: MSI B350 PC Mate
CPU: Ryzen 5 1600Jelenleg a RAM-ok XMP 2.0 profillal viszik a 3000 MHz-et. A kérdésem az, ha vennék még egy ugyanilyen kit-et, akkor mind a 4 modul fogja tudni a 3000 Mhz-et? Vagy ez teljesen lutri?
Üdv!
-
nt92
tag
Sziasztok.
Adott az alabbi konfig:
-msi h81m-e33 alaplap
-xeon e3-1220v3 (gyakorlatilag egy 4gen i5 igp nelkul +8mb catch 6mb helyet)
-1×8gb hyperx fury black 1600mhz ram cl10
-rx570 4gb
A kerdesem az lenne, hogy amennyiben a jelenlegi 1×8gb melle berakok egy ugyanolyan fury black 4gb-s modult, mukodne-e dual chanelben vagy nem?
Illezve erdemes e ezzel foglalkozni? Mennyit dobna a jelenlegi rendszeren a dual chanel?Elore is koszonom a segitseget.
Udv
-
törölt tag
Üdvözletem!
Alap felhasználásnál (irodai feladatok, multimédia, YouTube) a magas órajel vagy az alacsony időzítés a jobb?
-
radir01
tag
Segítséget szeretnék kérni!
A mai nap folyamán megjött az új Ryzen procim alaplappal Ramokkal! 2x8GB
A helyzet az hogy az egyik 8gbos modullal hibátlanul indul a már frissen telepített gép akármelyik memória slotba is próbálom tökéletes.
Viszont a párjával semmi se történik, a gép ventik felpörögnek majd van hogy 3mp és leáll restartol a gép de ha nem áll le akkor sincs se kép se hang.Az alaplapon lévő DRAM hibajelző led pirosan világít folyamatosan!!!!
Ryzen 5 2600
Msi 450 gaming plus lap
patriot viper 4 16gb (2x8gb) ddr4 3000mhz pv416g300c6kTényleg lehetséges hogy a Memória KIT egyik modulja gyárilag hibásan került ki a gyártósorrol?
Köszönöm az ötleteket, tanácsokat előre is!
-
Szép estét!
Lehet nem a legjobb topikba írok,de olyan gondom lenne,hogy pár óra alatt lehalt a gépem.
Elkezdett lassulni,akadozni,aztán sorban dobálta a kékhalálos üzeneteket:-IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
-SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED
-PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREAEz a 3 így egymás után sorban jött és mostmár be sem kapcsol a gép.
Felpörög,leáll,felpörög,leáll...
5-6 ilyen után elindul,de se kép se hang és olyan 1 perc után elkezd süvíteni a procihűtő.
Még a biost se tudom behozni.
Ha kiveszem a ramot akkor bekapcsol és nem indulgat újra,de ugye csak ez az egy nyomorult Kingston 4GB 1600MHz-es modul van benne,így nem tudom tesztelni hogy a ramnak lehet e gondja.A ramom pusztulhatott el?
-
Zimmi91
addikt
Sziasztok!
Most veszek 2x8 giga 1600as CL9es ramot a meglévő 2x4 giga szintén 1600as CL9es mellé.
Az lenne a kérdésem, hogy tegyem be mind a 4 RAMot és menjen 24 gigával, vagy csak simán a 2x8at és a sajátomat meg adjam el?! Hol tudom majd tesztelni hogyan gyorsabb 24 gigával vagy 16-al ?!
Köszi!
-
Forestgreen
aktív tag
Nem semmi, RAM csomag 3000 dollárért
-
apple87
senior tag
Sziasztok
Melyik slotokba kell tegyem a 2 X8 GB tankot ami 3200hmz
Hogy tudják húzni őket ? -
rup1u5
nagyúr
Lenne értelme 16-ról 32GB-ra lépni vagy tök fölösleges? Csak játékról lenne szó.
-
ates2
senior tag
koko52: letezik,hogy a memtest dobott egy kamu hibat ? Mikozben csinalta testet en meg csesztettem configot majd ra nyomtam,hogy kezdjen mas testet ezert irt errort? Jelenleg slot 2-4 be leteszteltem az egyik ramot a 2 bol 10-10 orat ment memtest v8.0 pro verzio alatt 0 error lett a vege. Most a 2. Ramot tesztelem ugyan igy...de eddig semmi
-
ates2
senior tag
Az a vicc,hogy teljesen mindegy milyen testet nyomom full terheles alatt nem tudom eloidezni a hibat
most azt talaltam ki,hogy ramokat egyesevel tesztelem minden slotba. Cpu-t mar renderelesre is befogtam siman lement az is...szoval total nem tudom jelenleg hol a hiba felteve ha van
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550M R7 5800X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3060 Ti 8GB ZALMAN I3 NEO A-Data 650W
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- HP ZBook Studio G7 i7-10850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- Bomba ár! HP ZBook 15 G3 - i7-6820HQ I 16GB I 256GB SSD I Nvidia VGA I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest