Hirdetés
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
N-vidi-A #42499 üzenetére
Nem emlékszik rá, hogy milyen volt a gyári borda ami rajta volt?
Amúgy az adatok alapján valószínű, hogy ez Geil Value.
-
N-vidi-A
őstag
Sziasztok!
Aida szerinte adott egy ilyen kit: [link]
Egy Geil Kit, ez tuti, CL5 időzítéssel, de hány MHz-s ez alapján biztoson?
Illetve milyen kit lehet? Az az igazság, nincs rajta már a gyári borda, le lett cserélve egy Nexus magas hűtőbordára, és jó lenne tudni, milyen volt pontosan előtte.
Előre is köszi a segítséget.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
stephan0s_ #42492 üzenetére
Próbáld meg, egyesével az új modulokat, lehet valamelyik hibás és azért enm indul a gép.
gabro0: Hagyd auto-n.
-
RPka91
tag
válasz
indigen205 #42493 üzenetére
Én felhasználás szempontjából nem vettem észre különbséget, inkább csak szintetikus tesztekben mutat eltérést. Viszont a DDR2-ről érdemes 3-ra váltani. Ráadásul, úgy tudom, hogy 775-ösben nincs is olyan proci ami 1600-as, csak 1333MHz-es. Különben is, a nagyobb megahertz-nek inkább az APU-nál van szerepe. De ha netán tévednék, majd úgy is jön egy Guru, aki helyesbít!
-
indigen205
tag
egy kérdés: nagy különbség van DDR3-as 1333-as és 1600-as ramok között? megéri olyan lap után kajtatni ami 775-ös és tudja az 1600mhz-et?
vagy hagyjam a DDR3-at mert nem ér annyit és maradjak DDR2 800mhz-nél? -
stephan0s_
csendes tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Vettem az alaplapomba (Asrock 960GM-GS3 FX)
2 db Kingston HyperX blu 1600 MHz-s 2GB RAM-ot, (típusuk 1600C9AD3B1/2G) a jelenlegi 1333-asok helyére. (Mivel procibővítés is volt, AMD 6300-ra, gondoltam veszek bele memóriát is.)
Az alaplap elvileg támogatja az 1600 MHz-t, de nem indul(t) el a gép velük, csak a régiekkel. Az alaplap adatlapján az van, hogy a 2 GB-s 1600-as modulokból támogatja a DDR3 1600 2GB Kingston KHX1600C9D3K2/4GX, DDR3 1600 2GB Kingston KHX1600C7D3K2/4GX típusokat.
Nem nagyon vágom, a betű-számsor mit jelent, elképzelhető, hogy nem fogom tudni használni? A BIOS-ban lehet állítgatni a frekvenciát, de mivel még a BIOS se jött be, nem mertem egyelőre átállítani, nehogy a régiekkel se induljon el. A proci nincs tuningolva, minden alapon jár.
Mit csináljak?
-
Tűzkígyó
tag
válasz
indigen205 #42471 üzenetére
-
indigen205
tag
válasz
indigen205 #42488 üzenetére
őőő. ez reális lehet vagy csak elírtak valamit?
[link]én annó 14-15-ért vettem őket
-
indigen205
tag
újra itt vagyok, csináltam képeket a ramjaimról, szóval a kérdésem:
mi pénzt érnek ezek? -
Qru
MODERÁTOR
válasz
RPka91 #42483 üzenetére
Az a baj, hogy a hőtől ráolvad a ragasztóanyag és nem tudod leszedni úgy a bordát, hogy a ramon lévő matrica (ami ha sérült bukod a garit) ne sérüljön.
A celluxos megoldással az a baj, hogy az is ráolvad a matricára, arról nem is beszélve, hogy annyira lerontaná a chipek és a borda közti hőátadást, hogy inkább csak ártanál vele a chippeknek mint használnál (így legalább a környezete felé (levegő) korrektül le tudja adni a hőt).
Szóval vagy nem teszed fel a bordát vagy bukod a garit.
-
RPka91
tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy vettem a ramokhoz kék hűtőbordát, hogy azért még is csak jobban nézzen ki az összhatás, viszont a ramok garisak, így nem szeretném elveszíteni ez miatt.
Szóval, ezeket ragasztani kellene. Mennyire tudom majd őket leszedni, ha ne adja isten, de tönkre mennének?
Vagy esetleg, ha húznék rájuk egy réteg celluxot, s majd arra ragasztanám rá a bordát? Vagy azt nem szeretné?Előre is köszönöm!
-
Philip Morri
újonc
válasz
Nordbright #42477 üzenetére
S azt elfelejtettem hozzátenni, hogy bent is elmondtam ezeket a szervízes srácnak, aki mondta, hogy találkoztak már ilyennel, az, hogy a listán nincs fent a modul semmit se jelent!
Pl.: erre a legjobb példám, hogy mivel alattam dolgoznak a fogyasztóvédősök ők mondták, hogy valaki ilyen esetben írt egyszer egy angol levelet a gyártónak, aki a hivatalos honlapján üzletpolitikájára hivatkozva javította, s kiegészítette a listát. Gondolom sok ideges ember agytekervényeit nyugtatták le, aki hasonló problémával küszködött! Most kb. várok egy hetet, s elvileg átnéznek a gépen mindent! -
Philip Morri
újonc
A Bios tegnap előtt lett frissítve, állítva nincs rajta, vagyis (szerintem alapértelmezett) beállítással működik! Őszintén szólva nem is mernék, vagy a hozzáértő ismerősöm se mert állítani az ilyen fajta beállításokon!
Tegnap beadtam oda szervízbe, ahol anno vettem a gépet, elmondtam mindent, normálisak voltak, "csak" az új RAM bevizsgálásáért kell majd fizetnem, és átnézik a gépet is alkatrészekre gondolva, vagy beállításbeli hibák kiküszöbölése végett
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Ez Geil Value, nekem is ilyen volt anno.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Philip Morri #42476 üzenetére
Ram-nak a feszültsége, időzítése jól van beállítva?
-
Nordbright
csendes tag
válasz
Philip Morri #42476 üzenetére
Ahogy most másodjára is átgondoltam az írásodat én nem lennék teljesen biztos, hogy a memória "rossz".
Mivel van egy olyan mondat is, hogy a Windows indulna, csak lefagy.
Amilyen "érzékeny" néha a Win, ez akár szimplán a memóriacsere következménye is lehet. Hardver változás.
Ezek szerint a gép (alaplap) felismeri a memóriát és indítja gépet. Ha nem passzolna a memória szerintem lehet, hogy nem is kezdene bootolni a Win, már korábban meghalna a dolog.
Esetleg semleges partícióra vagy külső lemezre Win újratelepítés még nem volt próbálva? -
Philip Morri
újonc
Sziasztok!
Zöldfülüként tennék fel egy kérdést! Nemrég, vagyis dec. 6-án vettem 2*4gb Kingston Ramot (1600Mhz, sorozatszám: KHX1600C9D3B1K2/8GX) Próbáltam belerakni a gépembe, mivel Én egyszerű Pc felhasználó gondoltam menni fog, ennyire még értek a dolgokhoz, igaz tudtam, hogy az Én kicsikémnél semmi se egyszerű! Az új dolgokat nem tudja könnyen befogadni!
Szóval beraktam, nem ment amikor a Windows el akarna indulni, vagyis jön a négy kis pöttye kék halál! Próbáltam berakni külön, majd együtt, ide-oda a négy foglalatok közül bármelyikbe, de nem indult!
1. alkalommal ismerősöm megpróbálta csinálni, neki nem sikerült,
2. alkalommal hozzáértőbb haverom jött a segítségemre, BIOST is frissített 2011-es volt, 2012 év végi lett, de így se akarja befogadni. Az érdekesség az, hogy a mielőtt, s utána is a BIOSban, ha beraktam a kettő RAM-ot, vagy csak az egyiket látta, érzékelte, hogy pl. 8000 körüli mutató ott figyegett a RAM beállításoknál.A haver felhívta egy info boltos ismerősét, aki azt tanácsolja, hogy vigyem vissza! Első, s utolsó gyanakvásuk, hogy nem támogatott DDR3-as RAM-ot vettem, ami azért is érdekes lenne, mivel az előző RAM-om se támogatott, ami egy Kingmax 2000 Mhz-es, 2 Gb. Haver megnézte a hivatalos honlapról letöltött, s alaplaphoz csatolt dokban a támogatott RAM-ok listáját, s ott a régi, s a mostani se szerepel!
Szóval így zárásként nem hiszem el, hogy nem lenne jó, s pl, egy egyszerű ember honnan a fenéből tudná, hogy még ezt is meg kell nézni! Én pl. csak annyit néztem, hogy rákerestem az alaplapomra ott leírta, milyen Mhz-es RAM-ot lehet belerakni, és persze, hogy DDR3-as, s hogy jó legyen a Windows-om, ami 64 bites.
Alaplap: Asus P7P55LX
Proci: Intel Icore 5-sMegköszönném előre is a segítséget, mivel most vagy valahogy visszakönyörgöm, hogy cseréljék be, vagy bukta így karácsony az a saját magamnak vett ajándékot
Thanks!!
-
El Kebir
őstag
válasz
Nordbright #42473 üzenetére
vagy cpu-z vagy aida64 ami kiolvassa a modul típusszámát is... persze ez szoftveres tudakozás, végülis a baltás módszer is jó
-
indigen205
tag
válasz
Nordbright #42473 üzenetére
na annyit már tudok hogy CL 5-5-5
-
Nordbright
csendes tag
válasz
Ha valaki komolyan érdeklődni fog, akkor valószínűleg úgy is kérni fogja a modulok pontos típusszámát.
Tehát marad vagy a doboz vagy a szétszedés. -
indigen205
tag
huppsz. az előző véletlenül válasznak ment :S
-
indigen205
tag
heló mindenki!
egy apró kérdésem lenne amiről nem tudtam eldönteni hogy ide, vagy a ram vásárlásba tartozik:
Van egy DDR2-es ramkitem. 2x2gb.
Annyit tudok róla hogy Geil, 800mhz-es és hogy szürkeSzóval így néznek ki:
A kérdés az hogy ezek mennyit érnek?
párban vásároltam őket még pár éve és ma egész nap a dobozt kerestem, de nem találom, a gépet meg nem akartam szétszedni ezért, de lassan már ott tartok hogy bánja-kánya, úgyis poros. -
ripo05
tag
Segítségeteket kérném. Van egy Asus A8N-E alaplapom, benne 4 x Kingmax 512MB DDR-400 memória. A probléma, hogy a gép állandóan kékhalálozik. A processzor AMD 64 Athlon 3200+.
Memtest86+ futtattam több, mint 11 órán keresztül de az nem talált hibát. Az alaplap auto módban 333MHz-esnek ismeri fel, az órajelek pedig 2,5-3-3-7. CPU-Z-ben megnéztem és 200 MHz-hez 2,5-4-4-8 van írva, amit manuálisan beállítottam. (Így futtatam a memtestet.)
20-30 percig megy a gép aztán meghal. A windows élményindex se fut le, ott is mindig kék halál van.
Annyit próbáltam még, hogy az auto feszültséget felvettem 2,6 ill. 2,7V-ra de semmi változás. (Windows élményindex-el tesztelem, abba mindig belefagy.)
Mi lehet a gond, mit kellene megnéznem?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Thunderzolee #42461 üzenetére
Igen.
-
vackor970
csendes tag
Bocsánat ! A ram: 4GB 1600MHz DDR3 RAM Kingston HyperX Blu Edition CL9
Alaplap:Asrock sFM2 FM2A75M Pro4+
Köszönöm a segítséget! -
vackor970
csendes tag
Sziasztok! A következő lenne a problémám 1600Mhz ram van a gépemben de 800Mhz megy ennek mi lehet az oka az alaplap az biztos hogy kezeli az 1600Mhz!
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Thunderzolee #42459 üzenetére
Teheted őket vegyítve is a laposba de ha DDR3L-t és "sima" DDR3-at teszel bele akkor a bios automatikusan a gyengébb modulhoz igazít mindent így a feszt is. Tehát egységesen 1,5V-ot fog neki adni (hisz' nem biztos, hogy a sima stabil lenne 1,35V-on).
CPU-z nem minden esetben ismeri fel helyesen a modult, az a tuti amit az SPD-ből olvas ki, tehát esetedben ez DDR3L.
-
Üdv!
A notebookos topicban felmerült egy DDR3L-es rammal kapcsolatos kérdés:
A gép egy Lenovo G500-as, aminek a gyártói oldalán DDR3-at írnak, a manualban meg a DDR3L-t.
Ugye tudtommal ez úgy működik, h a gépbe tehető mindkettő, aztán a gép majd kiválasztja (SPD alapján), h 1.35V-ot ad neki, mert DDR3L-es, vagy 1.5V-ot, mert DDR3-as.
DE tudtommal egyszerre a két sínbe csak egyformák tehetők. Tehát vagy mindkettő sima, vagy mindkettő L-es jelzésű.Jelen esetben itt tartunk:
itcafe.hu/tema/notebook_laptop_alkatreszek_csereje/hsz_8817.htmlAz L jelzésű 1600MHz-es ramokat PC3L-12800-asnak kellene feltüntetni.
A CPU-Z viszont PC3-12800-at ír, tehát ezek nem DDR3L-es memóriák.
Viszont akkor miért 1.35V-ot ír feszültségnek, ha ezek 1.5V-on kellene, h menjenek?
Ráadásul a típusszám alapján Google nem ad egyértelmű adatlapot. :/
Ramaxel RMT3170EB68F9W1600Na most akkor mi van, milyen ramot vehet hozzá a kérdező?
DDR3L-et, vagy DDR3-at? -
-
Sziasztok!
Én is segítséget kérek. Megjött az új Team Group Vulcán 2x4GB 2400MHz CL11 RAMok.
Rögtön leteszteltem Memtestel és nem volt hiba viszont a win kék halálal végződött. Biosban 1600-ról feltettem 2400-ra utánna már be se töltött a Win azonnal újraindult. Mivel a RAM feszültsége 1,65V ezért feltettem arra, mert jóval alacsonyabb értéken volt. Most betölt a Win és RAM írás olvasás teszt latt sincs probléma.
Olvasás: 14.200MB/s
Írás: 11.945MB/s
Másolás: 18.068MB/s
Latency 53.9nsA fenti kérdésre ha tud valaki vagy más értelmes BIOS beállítás tanácsot illetve a teszt érétékekkel kapcsolatban, mert nincs összehasonlítási alapom!
Üdv
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- A Surface Go Type Cover 100% magyar
- Csere-Beszámítás! Asus Dual RTX 4060Ti 8GB GDDR6 Videokártya!
- Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- Samsung Galaxy S24 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest