- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Agent87
aktív tag
amúgy nagyobb igény van egy középformátumú pentax gépre mint mondjuk egy full frame-re ami gondolom szélesebb körnek lenne elérhető? ezt nem igazán értem.
-
Agent87
aktív tag
válasz
Szten Márs #5097 üzenetére
majd pár nap múlva ha már úgyis mindenki elolvasta máshol
-
Szten Márs
nagyúr
Azért az kemény, hogy a prohardver digicam melléklete még hírként sem hozta le a 645D bejelentését
-
BiriBum
őstag
-
Zozzant
addikt
645d: 7264×5440 pixel
-
bLaCkDoGoNe
veterán
Régi vaku témában találtam egy elég érdekes weboldalt, ahol egy rakás vaku össze van gyűjtve talpfeszültséggel: itt ni! Ha volt már, sorry.
-
tbs
addikt
válasz
Szten Márs #5088 üzenetére
(A legelső elég, thx.)
-
tbs
addikt
Huhhh... Belökné vki a k20d, k10d, 1ds képeinek max. felbontását..? Google most nem akar segíteni...
(Béna vagyok.)
-
johnjohn
addikt
-
Zozzant
addikt
válasz
Slowman #5082 üzenetére
Egyébként nagy fényerővel szopóág a közelre fókuszálás, egyrészt cudar kicsi a dof másrész az af pont sem olyan kis méretű hogy mindig tudjad mit kapott el, nem véletlenül makrózunk szűk blendén lehetőség szerint, kevésbé kell csodálkozni a nagy fényerőn közelre ad-hoc létrejövő élességen.
-
Slowman
aktív tag
Gondoltam, hogy valami félreértés lehetett
mert nem teljesen értettem a mattüveg és a szemre való fókuszálás között az összefüggést. De nem akartam a szakértelmedet kétségbe vonni, és itt kekeckedni, hogy nem nagyon értem és szerintem nem... mikor egyáltalán nem értek a dologhoz
.
-
Slowman
aktív tag
Jaja én is úgy csinálom. De lényegében mind egy, hogy most a szemgolyóra vagy a szemhéjra fókuszálok mert a képen ~ nulla a különbség. Majd még tesztelgetem, de szétszedni a mattüveget semmiképpen sem fogom egyedül. Az 1.4-nél nem is csodálkoznék de még 2.8 és 4-nél is produkál ilyet.
-
BEE
addikt
-
tbs
addikt
válasz
Slowman #5077 üzenetére
Hát passz. A szemre rossz - AF-el jó kérdésre CSAK a rossz mattüvegtávolság lehet magyarázat. Tudom, mert szívtam ilyennel, mikor a a K100D-be raktam be a törőékest: rossz oldalra tettem egy fémlapocskát, és hirtelen nem bírtam szemre fókuszálni, hiába csudálatos a törőék... Aztán elolvastam a beszerelőmanuált, és 2 perc alatt javítottam a hibát.
-
Slowman
aktív tag
-
Slowman
aktív tag
Most egész nap tárgyakon, és mindenen próbálgattam az obit. Azt vettem észre ha pl. karóra lapjára, szemre pontosan fókuszálok, akkor jelentkezik a frontfókusz. Ha az óra tokra közvetlen az üveg mellé, és a szem mellet (szemhéj stb.) akkor szinte pontos illetve minimális a frontfókusz effekt. Mert azzal azért tisztába voltam, hogy átlátszó tárgyakra, üvegre, pohárra stb nem biztos, hogy pontosan talál fókuszt, de azt nem gondoltam, hogy a szem is bezavarja, vagy az órán lévő számlap előtt 3mm lévő üveg
.
-
Mercutio_
félisten
-
decens
tag
válasz
Slowman #5066 üzenetére
nem tudom, milyen géped van, de k10d-hez tudok adni "amolyan" firmware hack-et, amivel vissza tudod butítani arra a verzióra, amiben még működik a debug menu.
ha k100d, akkor az orosz csodától nincs olyan sok tartani valód: párom k100d-jét csesztettem vele egyszer, hiba nélkül működött a dolog... meg a gép is. azóta is... köszöni, jól van -
Slowman
aktív tag
válasz
BiriBum #5060 üzenetére
Az a baj, hogy nekem 1.2 Fw van fent és abba nem lehet már, azt az orosz sufni akármit nem mertem még kipróbálni. Meg akkor a gépet állítod nem az obit és így a többi obival meg backfokuszos lesz gondolom. (mert amennyit állítottam rajta az jelentkezik a többi obinál - ami eddig normálisan működött - mint backfókusz, de ez csak így kigondoltam, lehet nem így van)
-
inzsellér
tag
válasz
wfalcon #5062 üzenetére
Azért kérdem, mert én most regisztráltattam magam 8 képpel, amit -mint írták- 3 nap alatt bírálnak majd el. Ehhez képest két óra múlva megkaptam a regisztrációt. Lehetőségek:
a) olyan zseniálisak képeim, hogy nem kellett gondolkodniuk (de szép lenne...)
b) azért írtak olyan szigorunak tűnő feltételeket, hogy Sóska Jóskának és Gipsz Jakabnak még eszébe se jusson jelenzkeznie -
wfalcon
tag
BiriBum, Slowman: köszönöm a válaszotokat. Körbeszaglásztam a kínálatot és a jelenlegi keretemből, úgy látom, a Metz 48 a legjobb ár/érték arányú vaku. Megrendeltem, most várom.
-
Slowman
aktív tag
válasz
Slowman #5058 üzenetére
Megkérdeztem telefonon, és a csajszi azt mondta, hogy csak külföldre tudják kiküldeni ők itt nem tudják kalibrálni, de kér egy előzetes árajánlatot és elküldi e-mailbe. Szvsz akkor ezt most jól bebuktam mert a kiküldés és stb.-vel lesz vagy 20-25 HUF. Hát azt most így nincs kedvem kifizetni.
-
-
inzsellér
tag
Van közöttetek valaki, aki tagja a fotovilag.hu-nak, vagy jól ismeri?
-
Slowman
aktív tag
válasz
BiriBum #5053 üzenetére
Én a sorrendre értettem, nem pedig a pólusokra (de lehet egyről beszélünk)
. Nekem Saft RH 6 (1500mAh) nevezetű akkumulátoraim vannak. Még tesóm ajándékozott 4 garnitúrát (mikor még volt neki több száz db.) aztán eddig kihasználatlanul tengődtek itt a lakásba, de most jó szolgálatot tesznek. Elég sokáig bírja ezekkel is.
Továbbá lenne egy kérdésem, hogy lehet e kalibráltatni a P-FA 50/1.4-et mert frontfókuszos. És ha igen akkor hol (gondolom Camera Kft.) mennyi, és mennyi időt vesz ez általában igénybe.
Egy kis előzmény (#1712) Slowman (#1713) Degeczi -
wfalcon
tag
válasz
Slowman #5051 üzenetére
Köszi az infót.
Az általad felsorolt problémák nekem nem tűnnek akkorának, hogy emiatt letegyek róla, tekintve, hogy eddigi vakuim a low-end kategóriából kerültek ki (Sunpak,Soligor) - bár panaszom nem igazán lehet rájuk, tették a dolgukat. Sajnos, jelenlegi keretem nem engedi meg az 540FGZ-t, vagy akár csak a Metz 58-at. -
Slowman
aktív tag
válasz
wfalcon #5049 üzenetére
Hát pl.: a mindenki által szidott akkumulátor fedél az elég gagyi megoldás több okból is. Roppantmód gagyi műanyag de csak a fedél és nem is értem miért nem ugyanabból a műanyagból csinálták mint a többi részét
, mert az frankó. A z akkukat csak úgy rakhatod bele, hogy előbb a belsősor utána a többi mert beleszorul az akku és nagyon nehéz kidzsúdózni belőle
.A fedélen igen fura a + és - jelölés könnyen fordítva lehet belerakni (mert a fedélen van ami nem abba a síkba van kinyitva ugye mint az akkuk) és az nem feltétlen előnyös, nekem sikerült már, de nem kapcsoltam be. Mindig ellenőrzöm mielőtt rácsuknám a fedelet. Szóval nekem az az egész akkumulátor tartó úgy gagyi ahogy van. És ez azért ilyen szembetűnő mert a többi része tényleg jó minőségű.
A kevés gombot is kicsit bajos használni, és így menübe turkálni. Amúgy menün kívül tökre elegendő de menübe kicsit kevés, hogy kényelmesen mászkálj benne.
Az töltöttségjelzésre valamit kitalálhattak volna, mert kissé betojtam, először mikor abbahagyta a villantást de minden működött és a kijelzőn is látszódtak a számok csak ilyen furán halványan villódzott a kijelző fénye. Aztán kicseréltem az akkukat és már jó is lett. Szóval ez nagy hátrány, hogy nem tudod, hogy mikor fog lemerülni.
Ezeket leszámítva egy igen jó kis vaku és ennél csak gagyibbat találhatsz. És ezekkel a dolgokkal simán együtt lehet élni, ha megszokod, hogy hogyan tegyed bele az akkut és megszokod a gombok használatát és kombinációit. A töltöttségkijelzését illetve nem kijelzést továbbra sem tartom egy jó dolognak.
Egyedi akármi szerintem, de lehet ilyen volt mindig is, csak újkorába nem láttam és most tűnt fel. Ahol össze van illesztve a vaku kicsit mozog illetve billeg, de tényleg csak minimálisan, és lehet csak engem zavar, ilyen vagyok. Másnak lehet fel sem tűnt volna. De gondolom azt nem is kell mondanom, hogy ne vadállat módon forgassuk és billegtessük a fejét
.
Röviden gagyi akkufedél, kicsit kevés dedikált gomb, és nincs töltöttség jelzés.
Remélem nem tűnik túl negatívnak, de itt most nem volt lényeg az, hogy részletezzem milyen egy iszonyat jó kis vaku ez, hanem az általam észrevett össze hibáját elmondjam. És asszem hogy 3 dolog közül 2 csak megszokást igényel és már nem is tűnik fel, a 3. meg hát hiba, szvsz nem gázos annyira. Én nyugodt szívvel tudom ajánlani nem fogsz csalódni benne. Elég háklis vagyok a dolgaimra (főleg a fotós cuccaimra), és nem bántam meg, hogy megvettem. Remélem segítettem a döntésbe. -
BEE
addikt
válasz
->Dzsony<- #5043 üzenetére
Ilyen vakum nekem is van, tuti hogy nagyfeszes, rúgott mint egy ló.
Amúgy meg a kulcsszáma 18, tehát nem sokkal erősebb a beépítettnél.
Egyébként jó kis vaku.BEE
-
macskajancsi
aktív tag
válasz
->Dzsony<- #5045 üzenetére
talán pár*10V max. (én saccra 30-40V-ra tenném a határt) a digitális gépekhez is használhatóké, de majd valaki okosabb megmondja pontosan.
-
->Dzsony<-
tag
válasz
macskajancsi #5044 üzenetére
Oké köszi megmérem! És menyinek kéne lenni-e hogy használhassam a géppel (mert írtátok hogy 80-100 környéke az már sok)?
-
macskajancsi
aktív tag
válasz
->Dzsony<- #5043 üzenetére
bizony!
kapcsold be úgy magában, hagy töltődjön, és a középső + az oldalsó fémérintkezők között mérj feszültséget egy multiméterrel.arra vigyázz, hogy ne zárd magadon rövidre a kört, mert fájni fog.
-
->Dzsony<-
tag
válasz
Slowman #5042 üzenetére
Kösszönöm szépen válaszaitokat, ez a Metz48 még belefér a keretbe és szerintem nekem eléglenne az (sajna 100-at nemtudok rákölteni vakura). A régi vaku amit szoktam használni az ilyen. És ha nagy a talpfeszültsége akkor tönkreteheti a gépet? (Bocsi ha hülye kérdés nem értek hozzá
)
-
Slowman
aktív tag
válasz
->Dzsony<- #5034 üzenetére
Nekem is Metz48 van és nálam is hiba nélkül működik. Vannak furcsaságok a vakun de alapjáraton egész jó ki vakunak tekinthető. Karácsonykor vettem 60k volt újonnan.
-
BiriBum
őstag
válasz
Darkness1 #5039 üzenetére
Semmi flame nincs benne, de a kolléga szempontjából nézve, a P-TTL-en kívül valószínűleg nem nyer vele sokat a nagyapától örökölt régi vakuhoz képest, amelyet rekeszprioritással belőve frankón lehet használni, ha nem túl nagy a talpfeszültség.
A 360-as szempontjából a 36-os kulcsszám persze sokkal több, mint a beépített vaku 13-a, szépen elemelkedik az optikától (vörös szem), vezérelhető, P-TTL, ráadásul Pentax rendszervaku, nem 3d party, nincs is ezzel semmi baj.
A forgatható fej hiánya akkor probléma, ha portré állásban a plafonra kell deríteni. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Darkness1 #5039 üzenetére
Persze, igénytől függ ez is - mint minden más. Biztos, hogy lehet olyan felhasználást/igényeket találni, ahová tökéletes a 360-as Mindenesetre a forgatható fej szerintem igen sokaknak igen jól tud jönni, szóval törekedni szokás olyat ajánlani, ami rendelkezik ezzel a képességgel
-
BiriBum
őstag
Nálam a Metz 48 működik hiba nélkül. ez kb 55k lehet újonnan.
A Pentax 360-as felejtős, mert nem forgatható a feje és kicsi a kulcsszáma. -
macskajancsi
aktív tag
válasz
meg még annyi esetleg, hogy a régebbi típusú vakukkal csak óvatosan, mert ha nagyobb a talpfeszültsége (80-100V-os nagyságrend), akkor lehet hogy a vaku fogja elsütni a vázadat, s nem fordítva.
-
decens
tag
válasz
jó szívvel ajánlom az 58-as metz-et - ilyet használok magam is. automata módban nagyon jól teljesít (rendezvény fotózás és társai). ezen kívül van a metz-nek két kistesója a 48-as és a 36-os... saját tapasztalataim nincsenek velük, de hinni lehet azoknak, akik használnak ilyet: elégedettek szoktak lenni a gazdáik. (csak nehogy megint rémhír terjesztéssel vádoljanak meg...
) pentax rendszervakukból kettő létezik, az 540-es és 360-as jelű. nem dolgoztam velük, de -szintén hallomásból- úgy tudom, hogy könnyebb a kezelésük, és a beállításaik, mint a metz-eké, lévén, több dedikált funkció-gomb van rajtuk és nem kell feltétlenül a menüben turkálni, ha valamit állítgatni akarsz. cserébe viszont kicsit jobban ki kell nyitni a pénztárca száját
-
BEE
addikt
válasz
" Valami olyat szertnék amivel jól kommunikál a gép és müködik 100%-ban müködik autómata módban. "
Automata módban nem beszélget a váz és a vaku, csak elsüti és a vakun
általad beállított értékkel villan.
Ami tényleg beszélget az a P-TTL móddal jelölt összes rendszervaku.
Ezeket a vakukat nem kell beállítgatni, mert mindent beállít az automatika.
Csak elég drágák.Pontosan milyet szeretnél ?
BEE
-
->Dzsony<-
tag
Sziasztok.
Próbáltam visszaolvasni de valahogy nem találtam konkrét választ a kérdésemre. Van egy k200-am és arra szeretnék valami vakut venni hozzá mert már idegesit hogy a beépitett kevés.. Ami van nekem régi (nagypapámtól örökölt) Az sem valami nagy teljesitményű, de már ezerszer jobb mint a gyári csak teljesen manuális. Valami olyat szertnék amivel jól kommunikál a gép és müködik 100%-ban müködik autómata módban. Köszi a segitségeteket a választásban.
-
BEE
addikt
K 7 ezüst kiadásban: [link]
Nekem tetszik.BEE
-
Mercutio_
félisten
Az nagy kicseszés lenne
Nomeg - bár a K-m akkor még forgalomban volt amikor kijött - inkább a K-m utódja, vagy egy újabb alszegmens, mint ahogy a CaNikon is 2 részre osztotta az entry-levelt (1000D/500D illetve D3000/D5000)Én reménykedem, hogy kijönnek egy K200D utóddal, mondjuk egy K-x keresőben is látható fókuszpontokkal, és szigetelt vázzal (talán ez lesz a K-m2?)
-
decens
tag
válasz
Fryskitt #5023 üzenetére
háááááát, szerintem a k-x nem k-m utód. felette áll tudásban, szolgáltatásaiban és az ára is arról tanúskodik, hogy a cég a k-m fölé pozicionálta. amúgy tényleg nehéz egyértelműen meghatározni, hogy pontosan eszik-e vagy isszák a k-x-et.... hogy hol is helyezkedik el a termékpalettán.
na de majd 2-3 hét és kiderül, hogy mi a helyzet ;-) -
decens
tag
válasz
Fryskitt #5016 üzenetére
nagy valószínűséggel nem: mivel mostanra a km-2 van beharangozva (legalábbis a néhány hsz-szel alattam linkelt kép tanúsága szerint.) ha megnézed, azon a képen, amit én szúrtam be, a k-x és a k-7 felirat szerepel a lap legalján. szerintem az a sor, amire te gondolsz csak egy pár szavas megemlékezés lehet a cég éppen piacon lévő vázairól...
-
Agent87
aktív tag
válasz
Slowman #5020 üzenetére
igen ha nem is spot de valami hasonló mert kipróbáltam ugyanarra a témára spot-al azért az más értéket adott de pl a középresúlyozotthoz képest rövidebb expót csinált az izzóra mint a multisegmentben "AFpoint&AE" módban. kicsit megkönnyebbültem akkor hogy nem az enyém selejtes. de azért ha más tapasztal valami ilyesmi megoszthatná
.
-
Agent87
aktív tag
válasz
macskajancsi #5018 üzenetére
igen abba van.
ez valami anomália vagy nem tudom valaki kipróbálhatná még.
azt műveli ha a "link AE point wit AE" bevan kapcsolva és egy lámpára irányítom középre fogva és multi-segmentbe van akkor amíg nem nyomom le félig az expó gombot mondjuk ad 1/30-at amikor meg lenyomom hirtelen elugrik 1/800 vagy ilyesmire de ez csak az izzónál. de a multi-segment dolga pont az lenne hogy kiküszöbölje az ilyen csúcsfényeket meg hasonlókat nem? ha kikapcsolom a "link AE point wit AE" akkor meg nem csinál ilyet hanem marad azon az értéken lenyomás előtt s után.
de semmiképp sem úgy funkciónál az elállított AF ponttal mintha ott lenne a közepe.
meg eleve furcsa, hogy mért állítja el az expozíciót? -
Agent87
aktív tag
Valaki megmagyarázná nekem a következőt?
Ügye a pentaxban (meg gondolom más fényképezőkben is) van egy ilyen beállítási lehetőség, hogy "link AF point and AE". Én naívan azt gondoltam, hogy így az AF pont változtatásával azt a területet veszi súlyozottan, ahol épp az AF pont van. És a leírásában is ezt írja "exposure value for the multi-segment meter set relative to AF point position".
A gyakorlatban az expozíciós értéket ez nálam egyáltalán nem befolyásolja mindig a középső terület a hangsúlyos akárhova állítom az AF pontot. -
decens
tag
[itt] meg még néhány várható újdonság, amikre lehet kuporgatni...
-
BiriBum
őstag
-
mzsolti
csendes tag
-
Dévidzon
tag
Sziasztok!
Eladó lett a K100D-m!Kitobival, 22-23000 expo, hibátlan működés, fóliázott LCD-k, doboz, számla minden egyéb megvan + 4db új (2x feltöltött) eneloop akksi.
Ára: 55 ezer
czekmeisterd kukac gmail pont com -
Szten Márs
nagyúr
válasz
macskajancsi #5006 üzenetére
Nincs mit
Mondjuk épp sietnem kellett, amikor írtam, és nem maradt időm visszaolvasni, pedig egy helyen nem azt írtam, amit akartam, konkrétan:
"ha a tárgytávolság kicsi, magyarán a körív kicsi" - itt nem azt akartam írni, hogy a körív kicsi, hanem a kör átmérője kicsi, természetesen. -
macskajancsi
aktív tag
válasz
Szten Márs #5005 üzenetére
vááágom.
köszi! -
Szten Márs
nagyúr
válasz
macskajancsi #5003 üzenetére
Nézd meg az egész hozzászólását, és értelmezd, hogy mit mondott: [link]
Főleg itt a lényeg: "élességet belőttem középre mérve aztán utána komponáltam"Ugye manuális objektívvel a középső fókusz ponton van élesség-visszajelzésünk. Ez azt jelenti, hogy ha a fókusz-visszajelzésre akarunk hagyatkozni, a témát középre hozzuk be, és aztán komponáljuk újra a képet, hogy oda essen az élesnek kívánt rész, ahova akarjuk - mint ahogy a hsz alapján ő is csinálta. Ezt pedig a kamerának a forgatásával érjük el, magyarán a mozgatás nem párhuzamos az optikai tengellyel merőleges síkra, amit a képmező-elhajlástól most eltekintve az élesség síkjának tekinthetünk, hanem egy kötívet fut be hozzá képest. A köríven haladva pedig, bár a körív középpontjától mért távolság állandó lesz, de az érzékelő eredeti helyzetének síkjától való távolság nem - ez az oka annak, hogy ezzel a módszerrel, ha a tárgytávolság kicsi, magyarán a körív kicsi, akkor kis szögelmozdulással is nagy lesz az eltérés a beállított és a végleges élességi sík között, magyarán pontatlan lesz a fókusz. Lehet körülményesen magyaráztam el, de ez egy baromi egyszerű jelenség, és szerintem, ha kézbe veszi az ember a gépet, és átgondolja, egy másodperc alatt átlátható, sőt, nyílván komponálás közben is érzi az ember, így értelemszerűen ezzel a jelenséggel számol, ha a középső fókuszpont visszajelzésére hagyatkozik. Ha meg nem számolt vele, nos az nem az obi hibája
-
macskajancsi
aktív tag
válasz
Szten Márs #5001 üzenetére
akkor elmagyaráznád, hogy az Agent89nek címzett hszedben milyen parallaxisra gondoltál?
a "fényerős-obival-középre-állítok-fókuszt-majd-ez-elmászik" témában sehogy nem jövök rá, hogy milyen vonatkozásban kerül ez elő... -
Szten Márs
nagyúr
válasz
macskajancsi #4999 üzenetére
Persze, amit linkeltél, az is egy parallaxis-jelenségből adódó hiba. Amire én céloztam, az is egy parallaxis-jelenségből adódó hiba. [link] - itt lsd az első mondatot.
Az, hogy a fényképészetben egy darab, a parallaxissal összefüggő hibajelenséget szoktak "a" parallaxis-hibaként emlegetni, csak simán elnevezésbeli hmm... anomália, mint a mellékelt ábra mutatja, félrevezető elnevezés. A parallaxis egy pusztán geometriai jelenség, millió dolog összefügg vele.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- ZIDOO médialejátszók
- Path of Exile (ARPG)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Renault, Dacia topik
- Vicces képek
- Bluetooth hangszórók
- Alkoholista nevelde
- Wise (ex-TransferWise)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Nintendo Switch 32GB V2 játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB fekete / 12 hónap jótállással!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged