Új hozzászólás Aktív témák

• td

senior tag

válasz PHM #7004 üzenetére

Na, itt vagyok, bocs a késői válaszért, csak sikerült ellepnem magam mindenféle feladattal az elmúlt napokban.

Ezzel a kártyaolvasóval úgy vagyok, hogy már amúgy is le szeretném cserélni, de továbbra sem hiszem, hogy ott lenne a baj, mert a régi SanDisk-et nem tette tönkre, miközben egy (nem túl hosszú) ideig elég sűrűn használtam benne, amikor már megvolt a kábel "érzékenysége".

És ugyanez áll a fényképezőre is. Kicsinek tartom a valószínűségét, hogy pont mindkettőt túlélte a régi SanDisk, az újak meg nem. Bár nem kizárt, hogy akkora szerencséje volt. Lehet talán az is, hogy egy kicsit még vastagabb az a régi kártya maga, és ezért pont jól tudott még érintkezni - de épp ezért is vettem anno microSD helyett SD-t (még azt a legelsőt 2 éve, ami előtt egy szűk 2 éves szintén SanDisk microSD 8 GB-os ment tönkre), mert az adaptert vékonyabbnak gyanítottam, és ez egyébként így is volt.

A fényképező ugyanis régi, 10+ éves, és egyszer ejtettem is le linóleumra (4-5 éve), de működött tovább utána is. Csak persze ki tudja... (Olyan furcsaság pedig előtte is előfordult, hogy exponáláskor bevillant valami a kijelzőn középen, pl. a töltöttségjelző nagyobb méretben, de ez már inkább szoftveres hiba.)

Mindazonáltal a kártyákat igyekszem már egy jóideje óvatosan a helyükre kattintani, hogy ne terheljem/strapáljam a mechanizmust. Viszont ha repedt lenne, az nem sokáig bírná már, vagy bírta volna eddig, attól tartok...

Mondjuk az akksinál volt, hogy nem kapcsolt be a gép érintkezési probléma miatt, de ott az akkut és - óvatosan - a foglalat mélyén az érintkező "lábak" csúcsait is meg tudtam pucolni, úgyhogy az tiszta sor volt. De a kártyafoglalatot nem tudom, mivel tisztíthatnám. Van arra spéci módszer (esetleg eszköz)?

Egyébként utángyártott akkut használok. Itt valaki írta tavaly, hogy neki egy (azt hiszem) Lenovo tablet tönkretett pár kártyát. Nem tudom, az mivel tehette tönkre (túl nagy árammal?), de még esetleg az akksi is lehet ludas azzal, hogy nem elég stabil. Vagy pl. amikor "menet közben" sötétült el a kijelző, mert hirtelen valószínűleg nem érintkezett - és ilyenkor volt is, hogy veszett el kép, mert az akksi megigazítása utáni újabb (második) ki-be kapcsolásnál sem hozta helyre a gép a file-rendszert (amúgy máskor meg igen).

Nem tudom... Egy-egy ilyen esetnél nem sérülhet a kártya mindenhol. És a szimptómák is mindig ugyanazok: az elején nem jellemző a hiba (nagyon nem), hanem csak amikor betelik, akkor kezdi. Az utolsó 1 GB alatt. Ha pl. tudható, hogy mások, akik már nagyobb mennyiségben rendeltek az ITmediától ilyen (tehát kisebb kapacitású, azaz kifutó) SanDisk-eket, és nekik nem volt problémájuk, akkor tényleg nálam van valami gond. (Mint ugye amikor a neves gyártók is elkezdték ócsítani az írható DVD-iket, és olyan pocsékak voltak, mint azelőtt a noname-ek sem... Azt sem gondolta volna senki, hogy megtörténhet, aztán mégis. Megírtam egy Verbatimot, és volt, hogy már a vetify sem ment végig hibátlanul...)

Ja jobban belegondolok, akkor amúgy kétféle hiba van: az, amikor playback-nél szenved egy kicsit, majd közli, hogy "THUMBNAIL IS DISPLAYED" (homályosabb kép), illetve az, amikor csak a "READ ERROR. PLEASE CHECK THE CARD." jelenik meg fehér háttéren. Az előbbi esetnél ráadásul van, hogy a kártyaolvasó simán leolvassa, és minden rendben is van a képpel. Nem lehet, hogy valami logikai gubanc történik akkor, és nem kártya hibák vannak? Tehát hogy a Panasonic kicsit behülyíti a FAT-ot vagy a saját, rejtett nyilvántartását? És a tényleges kártyahiba csak az a kevesebb READ ERROR-os... Igaz, itt is volt az, amit fentebb írtam, hogy amikor már újra a kártya elejére fotóztam (legelső képek törlését követően), akkor kb. fél-egy órával később már ilyen hibás volt egy csomó kép, amik pedig korábban még rendben voltak.

Ami pedig a kompatibilitást illeti, direkt leellenőriztem a gyártónál a vásárlások előtt, és ott volt egy listában, hogy tesztelték SDHC 16 GB-ossal is a gépet.

Ciccuka: azt a noname olvasót (nem teljesen az) már több mint 6 éve használom, és ha úgy lenne, akkor már más kártyát is tönkrevágott volna. Igaz, hogy a kábel nem volt mindig kontaktos (amúgy nem tudom, mitől lett az, mert nem tekercselgettem/hajlítgattam/feszítettem), de amióta az, ott is igaz ez, ld. a fentebb említett régebbi (kék) SanSisk SD esetét, azaz hogy nem tette tönkre.

[ Szerkesztve ]

''Pre-visualization hardware by AMD Opteron processors.''

Új hozzászólás Aktív témák