Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- SSD kibeszélő
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Vezetékes FEJhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen joysticket vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pleiad
csendes tag
Máyköl,
egy kis ajánló: katt
Javaslom, vedd meg, és Szten Márs rövid ismertetőjét ezzel kiegészítve elmondható, hogy szinte mindent tudni fogsz a technikáról. Nem a komponálásról, nem a beállításról, nem az aranymetszésről, hanem az alapokról.
Például az is érdekelhet Téged, hogy a mélységélesség miért csökken, és miért nő, ahogy a rekesz tágabb vagy szűkebb lesz. (Csak példa kedvéért). Nagyon jól szemléltet ez a könyv, ábrákkal, grafikákkal is.
Kezdésnek a 20D nem volt rossz választás szerintem.. sokat tud, ára kedvező, úgyhogy.. szép fényeket !
-
KTTech
veterán
Szerintem a szövegértéssel lehet a gond, mert a Könyvajánlós topicban folyamatosan írja, milyen könyvet olvas... egyébként meg nem véletlen a fotósuli rovat sem az oldalon, lehet, az alapokat is el kéne olvasni..? (ja, és esetleg a felhasználói kézikönyv sem véletlenül van a gép mellett...)
-
1010
őstag
válasz
Szten Márs #2187 üzenetére
Ez nagyon durva hogy ezt valakinek igy el kell mondani akinek 20D van
Visoznt rendes vagy, hogy igy elmondod neki
es sporlosz 3000ft ami kb egy kezdo fotos konyva ara
ami ugy kezdi...mi az objektiv,mi a zar,mi a.... -
sanyixXx
senior tag
anyám... elmegy az ember előadásra és 100 új hsz-t kell végigolvasnia iccaka...
Cass: gratulálok. újabb fícsör, ami kb. az egész szettem árával vetekszik
máyköl: csak a fototrendről meg tudnál tanulni annyira fotózni, hogy ilyen problémáid fel se merüljenek... fotósuli rovatot javaslom meg a guglit. kisebb akadémiát lehetne itt üzemeltetni...
Bloodshot: attól függ kit tekintünk profinak. noha magamat nem tekintem profinak, szoktam pénzért fotózni. ha megnézed az adatlapom, akkor láthatod, hogy sok canon obira nem futotta...szóval lehet dolgozni vele. persze nem is playboy címlapot fotózok
mindenesetre aki teheti, vegyen nyugodtan canonhoz canon obit, legalább egy gonddal kevesebb (optimális esetben
)
ami meg a használt és 3rd party obikat illeti. szándékosan olyantól vettem az üvegeimet, aki nem csak alkalmi hirdetést adott fel. nincs is baj az obikkal szerintem. megérte az 5-10k-val többet, hogy szakavatott kézből vásároltam és nem produkálnak az obik pl. fókuszhibát. ezzel is lehet tenni a szórás ellen. illetve nem ellene, de így nem nyúlok rögtön bele a szarba
-
Cassidey
senior tag
válasz
BLOODSHOT #2185 üzenetére
Egyik fele ecset, azzal lesepergeted a szoszoket, a masik fele meg filctoll szeru, csak kerek a vege, az at van itatva valamivel, gondolom alkohollal. Gondolom ugy karcolhat ha nem sepergeti le az ember rendesen es ott marad vmi homokszem vagy ilyesmi amit vegigdorzsolsz a stifttel.. nezd meg elotte egy uveglapon h mit csinal ha tartasz tole, nekem ezer eve ez van.
ps.: megjott az obim
)))
-
Szten Márs
nagyúr
Húha. Igen, a gép megvétele csak az első lépés, utána jön az, hogy meg is kell tanulni bánni vele és az alapokkal tisztában kell lenni. (Mondjuk célszerűbb, ha előbb utánanéz az ember az alapoknak és ha azok már tökéletesen mennek, utána vesz gépet - jobb esetben csak-csak így csinálják az emberek, és akkor nem történnek ilyenek, mint amiket meséltél. A kompakt is jó gyakorlás/felkészítés DSLR előtt. )
A fotózás alapjait úgy, ahogy van, most nem fogom elmagyarázni, úgyhogy csak röviden:
Van ugye a záridő, ami azt mutatja meg, hogy a szenzort mennyi ideig éri fény. Ez idő alatt történik az exponálás, tehát ha ez idő alatt bemozdul a gép, akkor bizony bemozdult képet kapsz. Minnél rövidebb ez a záridő, annál kisebb az esély arra, hogy be fog mozdulni a kép. Viszont minnál nagyobb gyújtótávolságot használsz, annál nagyobb az esély arra, hogy egységnyi idő alatt bemozduljon a kép.
Ökölszabályként azt szokták mondani, hogy a kitartható leghosszabb idő az objektív kisfilm-ekvivalens (tehát esetedben az objektívre írt számokat 1,6-al felszorzott) gyújtótávolságok reciproka - másodpercben. Tehát 100mm ekvivalenset 1/100-ad sec záridővel még ki lehet tartani, ennél hosszabbal (mondjuk 1/60-al) már nem. 50mm-ert 1/50-eddel, 200mm-ert 1/200-addal, stb. Namost, ez nyílván mindenkinél más, valamint még egy adott személynél is változik aktuális állapotától függően, szóval ez a szabály több, mint pontatlan, azt, hogy rád úgy általában mi érvényes, magadnak kell kitapasztalni, ez csak egy nagyságrendi útmutató hozzá.Azt megbeszéltük, hogy a záridőt kell csökkenteni ahhoz, hogy ne mozduljon be a kép. Ezt egyrészt lehet az érzékenység növelésével. Ha egyébként azonos beállítások esetén ISO200-on 1/30sec volt a záridő, akkor ISO400-on csak 1/60sec lesz, ISO800-on pedig már csak 1/125-öd, tehát jóval nagyobb esélyünk van bemozdulásmentes fotót csinálni. Persze csak óvatosan az érzékenységemeléssel a zaj miatt, de ha muszáj, akkor muszáj.
Másrészt ott van a blenderekesz, az sem véletlenül lett kitalálva, az objektíven keresztülhaladó fény mennyiségét szabályozza. Ha csökkented az F melletti számot, akkor tágítod a blendét, több fény fog átjutni rajta, kisebb záridőket kapsz. Ha mondjuk egyébként azonos beállítások mellett F/8-as rekesszel 1/30 sec a záridőd, akkor F/5,6-os rekesszel 1/60sec, F/4-el pedig 1/125-öd, így is lehet tehát jelentősen csökkenteni a bemozdulás veszélyét. Cserébe kisebb lesz a mélységélességed - minél kisebb az F melletti szám, annál kisebb a mélységélesség, annál nehezebb a témát a DOF-ban tartani.Na ezt a két ismeretet összevetve, ISO200-on és F/8-on adva van 1/30sec záridő. Ha az érzékenységet is emeljük, és a blendét is tágabbra vesszük, akkor ugrásszerűen csökkenni fog a záridőnk: ISO800-on és F/4-en mindössze 1/500-ad sec lett. 1/30 és 1/500 pedig nagyon nem mindegy.
Az érzékenységet bármilyen módban tudod állítani a gépeden, rekeszt meg legegyszerűbben Av módban tudsz állítani. Érdemes ebben a módban használni a gépet, ebben a módban a megadott blenderekeszhez a gép automatikusan hozzárendeli a megfelelő záridőt. Így a kezedben tartod a mélységélességet, illetve, ha látod, hogy hosszú lesz a záridő, a blende tágításával egyből tudsz ezen segíteni.
Egyébként nem hallottam még olyan DSLR-ről, ami automata módon meg a motívummódokon (meg esetleg P módon) kívül más módban is akarna magától vakuzni. Szerintem nem azért vettél DSLR-t, hogy automatában fotózz vele, szóval szokj rá valami olyan módra, ahol tényleg te alakítod a képet, úgy, ahogy te szeretnéd, nem a gép, úgy ahogy épp ő látja jónak.
Ja: és hiába az ISO emelés, meg a blendenyílás növelése, fény nélkül nem lehet fényképezni
-
máyköl
veterán
Üdv! Végre megvettem a gépemhez az akksit, ma már voltam is egy kicsit fotózni. Nagyon tetszett a gép... Az nem jött be, hogy szinte mindenhol vakuzott. Egy utcafotónál is vakuzott. Persze ki tudom állítani, de úgy meg általában bemozdult, és egy utcafotónál, mikor az őszt szeretném kihangsúlyozni, nemigazán áll jól neki a vaku, állvány meg nem mindig van ugye az embernél, meg nincs is, eladtam.
Akkor tanácsot kérek. Ilyen helyzetekben mi a teendő? Makrónál viszont szinte mindig jól jött a vaku, nélküle szinte mindig bemozdult.
Viszont nagyon tetszik a gép, jó kis masina.
Máyköl
-
-
Dare2Live
félisten
másik ami erről eszembe jut, hogy nagyon nagy a DOF. 1.8on az orra éles a szeme már nem. De még 2.8on is ügyesnek kell lenni.... Amikor több ember vana képen legyen a feje 5cmel előrébb és 100%on már ordít.
és ennek semmi köze az obihoz ez fizika.
Ameg más kérdés, hogy ügyfél igyis szuper képminőséget kap, messze jobbat mint ami neki 18-13hoz kéne...ha egyszer FFre szenvedni fogok vagy rekeszelek F4re vagy alapból F4es obit kéne vennem? vagy én rontok el vmit?
-
BLOODSHOT
senior tag
OFF:
Mivel tisztítsam le a szennyeződést a frontlencséről ha a mirkoszálas kendő csak maszatol?
-
-
KTTech
veterán
válasz
BLOODSHOT #2171 üzenetére
Kiskornel már megadta a választ: az 50/1.4 nem az általad megszokott ring-USM motorral van szerelve (mint pl. a 17-40, 70-200 összes), hanem mikro-USM motorral (gyakorlatilag ez a motor van az USM-es 18-55 kitobjektívben is), amit egy kuplungos megoldású áttétellel láttak el, hogy megmaradjon a FTM (ez a különlegesség a dologban). Igazából se nem halk, se nem gyors, de nem hazugság a ráírt USM karaktersorozat.
-
kiskornel
addikt
válasz
Dare2Live #2170 üzenetére
Pl még egy szempontot mondok. Ha valaki vidéki, akkor megéri az interneten rendelnie az obikat.
Úgy viszont nem szívesen megy bele egy 3. fél hibás fókuszba, mert mire a 2-3 példányt ide-oda küldözgetik az postaköltségbe 30-40e Ft.
Én minden obimat az internetről rendeltem, és csak az egyik volt fókuszhibás. A Tamron (canon) 17-50/2,8. Közel 15e-et buktam a postán + a levásárolt canono-os csereobi is 15-tel többe került, mint másutt.
Ezek után nem fogom ajánlani senkinek. Akkora backfókusza volt, mint ide Nagykáta. És még örülhetek, hogy visszavették, mert azt mondták: hát ez közismert ezekről az objektívekről.
Gyanítom a Nikor 17-55-öt meg meg lehet rendelni, és nem kell rettegni (bár én Canon-os vagyok, azért ennyi jót feltételezek a Nicon cégről is) -
-
BLOODSHOT
senior tag
Nem USM motoros, csak az van ráírva? Azt meg hogy? Ilyet megenged magának a Canon?
Ropi: A 70-200 2.8 IS terén milyen a szórás? Mert láttam már abból is éles/életlen példányt 2.8-on.
Egy olyanra is fáj a fogam, de annak nagyon érne egy frissítés.
"Lehet azt mondani hogy ez sznobizmus, meg egymás majmolása, de a legtöbben saját úton jutnak el a saját felszerelésük összeválogatásáig, esetenként sok mellényúlással."
Köszönöm!
-
Dare2Live
félisten
no meg ár/értékben nagyon durva tud lenni.
Az emlegetett Tamron 17-50 2.8 botba 110KFt, a Nikor 17-55 2.8 meg 380KFt. A Tamron bár nem fém de nagyon rendben van ha nem heti 5000képet csináló esküvőfotós vagy 10év múlva se lesz vele baj, képminőségben pedig hajszálnyi a difi.
-
máyköl
veterán
Na, végre beindult a topik. Elmentem otthonról 11 körül, 4-kor hazaértem, és nem győzök olvasni.
Megvettem az akksit. Végre tudtam fotózni, bár eléggé igyekeznem.
Ismerkedem a géppel.
-
PNP
őstag
válasz
Dare2Live #2162 üzenetére
Vannak kivételek mindenhol, és vannak olyan obik is, amik kuriózumnak számítanak, pl Sigma 12-24 (nem mondom hogy jó, de nincs alternatívája). Azért az jellemző hogy dolgozni nem láttam még senkit 3rd party vakuval, és obiknál is erősen dominál a vázzal való egyezés. (Sőt táskában is meg tudom nevezni a legelterjedtebb márkát/típust)
Lehet azt mondani hogy ez sznobizmus, meg egymás majmolása, de a legtöbben saját úton jutnak el a saját felszerelésük összeválogatásáig, esetenként sok mellényúlással. -
BLOODSHOT
senior tag
Tudja valaki hogy van-e a Canon 50 1.4-nek egy esetleges gyári szórása, vagy jó széria és mind éles?
-
-
BLOODSHOT
senior tag
-
-
KTTech
veterán
válasz
rumos14 #2153 üzenetére
Hát, ilyen elvárásoknál a lerekeszelés fog ígyis-úgyis játszani
és a szem legyen éles első sorban...
Egyébként a 30-as szerintem nem az igazi portréra, végülis az a "klasszikus" - és szerintem nem is túl jó látószöget adó - 50-es alapobi APS-C-s "kiváltása". De FF-en is jobb szerintem a 35mm, ami APS-C-n már rögtön 24mm... -
rumos14
nagyúr
persze nem szentírás, meg nem csak ez dönt, de azért mond vmit. egy portréra használatos obinál sem mindegy, hogy ha arcképet lősz, ne csak a száj legyen éles, hanem a szem is.
alap zoom-oknál pedig sztem igenis tök fontos a képélesség a széleken. és bizony van olyan tele, főleg a tele végénél, ami behal a széleken. -
KTTech
veterán
Hát, nálam azért az F2.8 alatti obik (sőt, a 2.8-asok is) szeretnek bakiparádét játszani. Főleg, ha kevesebb a fény, de még nem elég kevés az AF segédfényhez. Pedig nem 1-2 Canon vázat használtam már, sajátból is volt kapásból 2. Volt 50/1.4, 1 hét után eladtam. Próbáltam 85/1.2L-t, 50/1.2L-t, elég kaotikus volt az AF velük.
De elég volt kb. 1 percig használni a 7D-t, hogy lássam a különbséget AF pontosságban...
-
PNP
őstag
válasz
rumos14 #2148 üzenetére
Ezeket a görbéket én is nézegettem, aztán rájöttem hogy faszság. Leírtam hogy szerintem miért életszerűtlen egy ilyen objektívről ez alapján dönteni. Teleobi pl. rögtön más kérdés, de ott nem is szokott így lerohadni a képszél.
(1.4 és 1.8 között azért akad különbség tervezést, vételárat illetően) -
KTTech
veterán
válasz
rumos14 #2145 üzenetére
Ha a 100/2.8 IS az a 100-as, akkor megértem
Az ugyanis lemos minden mást a porondról. Amúgy meg inkább a Tamron 90-es, az jobb, mint a Sigma 105-ös, tapasztalatom szerint (Canon 100/2.8-at 1 évig használtam, tudom hozzá viszonyítani). De még jobb a Sigma 150/2.8
(illetve élességben amíg meg nem jelent a 100/2.8 IS nekem a Canon 60/2.8 volt az etalon makrók terén).
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #2141 üzenetére
igazából próbáltam viszonylag finoman, nem letámadóan fogalmazni. bár nem merítek túl nagy mintából, de van egy pár olyan emberke, aki nem lát tovább a vázát készítő gyártó obijainál. nem baj, ha attól érzi jól magát, akkor nem kell megtéríteni.
(amúgy az obi topikban nemrég felmerült a milyen ~100-as makrót kérdés, és Canon esetében én a "saját márkás" obit véltem preferálni a Sigma 105/2.8 ellenében.) -
KTTech
veterán
De van: ha pl. MF-ben használod... egyébként, ha jó példányt találsz, akkor nincs vele gond. Azért ez esetben jóval nagyobb az esély rá mint pl. a Tamron 17-50/2.8-nál, és a Sigma még korrigálható is. (az meg megint más kérdés, hogy megfelelő AF is kell az ilyen nagy fényerejű obikhoz, és abból bizony elég kevés van, és a Canonnál csak az 1 számjegyű vázakra korlátozódik, és ott sem az 5-össel kezdődőkre, bár az is jobb, mint az átlag).
-
rumos14
nagyúr
csak teszteket olvastam, a kép élességre koncentráltam. AF-et úgy tudom megítélni, ha kipróbálom. vonzó volt számomra, hogy 50-nél rövidebb, nagyon jó a fényereje, és megfizethető. és ok, egy ilyen obi nem az atomélességről szól, de nagyon elhordták, hogy már a képközéptől kifelé félúton is harmatos. szóval lemondtam róla, pedig Sony-ra sok más alternatíva nincs, ami be is szerezhető.
-
PNP
őstag
válasz
rumos14 #2138 üzenetére
Olyan a képe, ahogy leírtad, de véleményem szerint ez kevésbé gond. 1.4-os obit ha nyitva használsz, elég ritkán esik az élességi sík (és a figyelem) a képszélekre, ha még magas érzékenységen is használod, pláne nem érdekes hogy rajzol a sarkokban. Rekeszelve meg úgyis feljavul valamennyire.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
rumos14 #2137 üzenetére
Szerintem még ez sem igaz. Aki a legjobbat akarja és van elég pénze, az nem fog törődni az elitiskodással, és azzal, hogy milyen márkát firkantanak az obijára. Ha hosszú makró kell, akkor pl tuti 150mm F/2,8 vagy 180mm F/3,5 makró. Akkor is, ha Canonos. Szóval BLOODSHOT kollega eltévedt valamerre az erdőben
-
rumos14
nagyúr
válasz
BLOODSHOT #2132 üzenetére
hmm, ez sztem érdekes megközelítés. kicsit lesajnáló és elitista. bár nem Canon rendszerem van, de azért belevauvau. szóval egy profi, akinek a zsé nem gond, hát persze hogy a legjobbat veszi. IS USM L II-es obik, kifulladásig. a wishlist-jére mindenki ilyet rak, nyilván.
ugyanakkor aki költséghatékony megoldást keres, lehet hogy vállalja a "piszkos munkát" és kipróbál pár Sigma-t, Tamron-t, mire talál egy pontos fókuszú, egyenletes képet adó példányt, és utána örömmel használ mondjuk egy Tamron 17-50/2.8-at, egy Sigma makró obit (ezek közt amúgy sztem nincs is nagy minőségi szórás), stb. -
PNP
őstag
Amikor alapobit kerestem cropra, kipróbáltam 3 db Sigma 30/1.4 obit, egyik sem volt képes korrekt fókuszálásra (random front/backfocus), ezzel szemben megnéztem két 35/2-es Canont, egyiknek se volt ilyen gondja (vettem is). Ezek alapján, én nem akarnám, hogy az 50/1.4-em olyan legyen mint a Sigma
-
*Ropi*
félisten
válasz
BLOODSHOT #2132 üzenetére
Nem találkoztál még a 150/2.8-as Sigma makróval? Amíg ki nem jött az új L-es 100-as Canon, addig vert mindent.
Hogy konkrétan a kérdésedre válaszoljak: Tényleg időszerű a frissítése, hogy minimum olyan legyen, mint a Sigma.
Viszont, hogy ez mikor jut el a Canon R&D részlegének az agyáig, az jó kérdés: remélem, minél hamarabb.
-
BLOODSHOT
senior tag
A 17-40 mkII-ről van valakinek valami ötlete h mikor jöhet?
Illetve az 50 1.4-nek frissítés? Vagy az nem L-es obiknál nem annyira figyelnek oda a frissítgetésre?
-
máyköl
veterán
Köszi mindenkinek. Most esett le ez az AF segédfényes dolog, eddig kevertem valamivel.
-
*Ropi*
félisten
-
máyköl
veterán
Üdv! A 20D-m megint hülyül.
Tehát: Próbáltam tegnap még a szar akkuval makrózni 1-2 képet, vakuval. Miközben fókuszálok, csinálja a dolgát, fókuszál, de néha a vaku 3-4 villan a fókuszálás közben. Ez mennyire normális? Mi lehet a baja?
-
1010
őstag
válasz
Szten Márs #2114 üzenetére
nagyon jo
tetszik,jo az epitesi minosege
eles a kep,jok a szinekEgy baj van vele.....
nagyon nehez,felborul vele a gep ha leteszem valahova. -
1010
őstag
Na akkor lassuk.....
mondjatok valami markas nyugati lencset
135mm ben ami m42 es szereti a Rebel Xtes nem tudom makroban mit erdemes venni
igazi makroban m42 es menettel -
johnjohn
addikt
válasz
Szten Márs #2105 üzenetére
Vagy az Algebrák nemi életéről, szikes talajon !
-
máyköl
veterán
válasz
Szten Márs #2105 üzenetére
[link]
Jó a téma egyébként...
-
máyköl
veterán
Jajj, hogy lefulladt mostanában ez a topik is.
Mi van veletek Canonosok? Bezzeg, a Nikon topik milyen sikeres.
Na hajrá, hozzon fel valaki egy normális témát amin lehet sokat beszélgetni. Csak ne a zárhibát.
-
Sir Riccio
addikt
Keresek 430EX v. EX II vakut korrekt áron, esetleg Pécs közelében. Srry az offért.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Megújult a PROHARDVER!
- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- Politikai mémek
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- SSD kibeszélő
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 4060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
- Csere-Beszámítás! Xbox Series S Játékkonzol! Olvass!
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest