Hivatalosan is bemutatkozott a Canon EOS 5D Mark IV

Hosszú várakozást és az információk lassú szivárgását követően, ma végre hivatalosan is bemutatták a Canon negyedik generációs félprofi DSLR vázát.

Úgy tűnik igaznak bizonyultak azok a korábbi híresztelések, melyek szerint augusztus végén bemutatkozik a régóta várt 5D Mark III utódja. Ez most meg is történt, hiszen a gyártó lerántotta a leplet legújabb DSLR vázáról. A technikai specifikációt érintő korábbi pletykák jelentős része igaznak bizonyult. A váz lelke egy 30,4 MP-es, full frame CMOS szenzor, melynek maximális felbontása 6720x4480 pixel, illetve ISO 100-32 000 közötti alapérzékenységet biztosít, míg kiterjesztett módban ISO 50-102 400 közötti értékeket választhatunk. Ezt szolgálja ki a Digic 6+ jelfeldolgozó, amivel legfeljebb 7 képkocka/másodperces sorozatfelvételi sebesség érhető el autofókusz használata mellett, amihez 21 RAW vagy korlátlan JPEG tárolására képes átmeneti tároló is tartozik, így utóbbi esetben csak a memóriakártya kapacitása szab határt.


[+]

A 80D-hez hasonlóan az az 5D Mark IV is megkapta a Dual Pixel AF szenzort, ami mellé a korábbival megegyező számú 61 fókuszpontot társul és amiből 41 kereszt érzékeléses. Ráadásul nagyobb területet lefedő pontok közül az összes használható marad egészen F8-ig rekeszelve számtalan objektív + extender variációban is. A Dual Pixel AF gyors fázisérzékeléses fókuszálást tesz lehetővé, illetve – a Canon full frame vázak között elsőként – a folyamatos fókusz rendelkezésre áll élőkép használata esetén is. Egyúttal ez az első gép, mely a külön rögzíti a fotodióda párosból származó adatot (Dual Pixel RAW), így a képfeldolgozás során lehetővé válik az apró fókuszhibák korrekciója, valamint a szellemképek eltüntetése. Ezen felül egy tovább fejlesztett 150 ezer pontos RGB+IR fénymérő szenzor felel a pontos expozíciós értékekért.


[+]

Természetesen videózás terén is történt előrelépés, hiszen megkapta a 4K felvételi képességet 4096x2160 pixeles felbontás mellett, amit a jó minőségű, ám kevéssé hatékony MJPEG formátumban tesz meg. 1080p esetén 60 fps a legnagyobb elérhető frissítés, míg a 720p-hez 120 fps társul. Tehát az 1D X Mark II megtartotta előnyét itt is. A leggyorsabb záridő maradt az 1/8000 másodperc, ahogy a vakuszinkron 1/200 másodperc és az időjárásálló kialakítás is.


[+]

A 5D Mark IV, a nagyobb testvére után szintén megkapta a hátuljára az érintőkijelzőt, mely ugyan fix állású, cserébe több funkciót kapott. A 3,2"-os és 1,62 millió képpontos LCD panelen keresztül immár érintéssel is vezérelhető a teljes menü, valamint a fókuszpontok kiválasztásában is a segítségünkre lesz. A felette elhelyezkedő pentaprizmás optikai kereső a kategóriától megszokottan 100%-os lefedettséget biztosít, 0,71x-es nagyítás mellett. A csatlakozók terén szintén fejlődött, hiszen az új USB 3.0 port mellett beépített és NFC-vel támogatott Wi-Fi és GPS is helyett kapott, azonban kártyafoglalatból most is csak ComapactFlash és SD áll rendelkezés. A szeptembertől elérhető Canon EOS 5D Mark IV 3500 dolláros áron nyit. A 24-70 mm F4L IS objektívvel már 4400, míg a szintén most bemutatott és októbertől elérhető 24-105 mm F4L IS II USM optikával 4600 dollárt kell majd érte a kasszánál hagyni.


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés