Hirdetés
- Milyen monitort vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- SSD kibeszélő
- Melyik tápegységet vegyem?
- ASUS notebook topic
- Nem csalás, nem ámítás: megérkeztek a Xiaomi notebookjai
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kompakt vízhűtés
-
PROHARDVER!
Motoros topik
Hirdetni a Hardveraprón lehet, nem a topikban!
Országos motoros rendezvények
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz
Burt1793 #107063 üzenetére
Igen, a megfelelő (vész)fékezés is sok gyakorlást kíván, van hogy én is elbénázom sajnos a blokkoló hátsót, mert vagy túl hirtelen lépek rá, vagy véletlen behúzom a kuplungot... De ha van időm foglalkozni vele, azért elég jól szokott menni, elég jelentős különbséget ad a fékútban.
"na igen, de ez nem versenypálya, közúton mindig más a tapadás"
Nekem amúgy éppen ezzel vannak rossz tapasztalataim (igaz régebbi, egyszerűbb) ABS-ekkel, tökéletlen útviszonyoknál, sokszor azt tapasztaltam, hogy erősen túlzóan veszi vissza a fékerőt (pl. huplik, kavicsos út), és az is sokat árthat ám.De ebbe nem akarok pro/kontra mélyebben belemenni, csak azt akartam mondani, a vezető tudása és óvatossága, ami mindenféle útviszonyok mellett garantáltan működik.
-
HSM
félisten
válasz
Burt1793 #107061 üzenetére
Nem is tudna venni nélküle, ezen a típuson széria volt...
A kerülés is itt sajnos neccesnek tűnt, jöttek szemből (amit persze a hülye helyezkedés miatt nem is biztos, hogy látott) esetleg az út széle felé kerülhetett volna, de ilyen tempónál, mindenhogy nagyon necces. Én még két másodpercet sem számoltam a keresztbe állás és az ütközés között.
"maximum a tanyán lehetsz óvatos, nem egy felgyorsult fővárosban."
Pedig itt tolom a fővárosi forgalomban tizedik éve két keréken, 6 éve nagymotoron...Heti legalább egyszer nekem is az életemre törnek, ne aggódj, és valahogy túléltem, a kb. életveszélyesnek tituált gagyi gyári SV650 gumimmal is, esőben is, hidegben is, ABS nélkül is.... Persze, ezzel véletlenül sem bátorítani szeretnék senkit sem, hogy így tegyen, csak azt akarom ezzel mondani, hogy nálam eddig igen jó módszernek tűnt az előre gondolkozás, megfontoltság és óvatosság.
Én eddig ezt az egy módszert találtam, ami egyértelműen, hátrányok nélkül javítja a túlélési esélyeid. Ja, és ugyanez a vezetéstechnika és a motor jó műszaki állapota. Minden más nálam csak ezek után jön, jöhet. -
HSM
félisten
válasz
Burt1793 #106885 üzenetére
Igen, valami ilyesmiről van szó.
"Ha lenne értelme, az 1000es gépeken is lenne olyan áttétel, mint a 600asokon"
Amúgy, van motor, amin meg tudták csinálni, hogy normál közlekedésre is paprikás legyen a hangulata a gépnek, pl. az MT09 blokkja/váltója. Igaz, nem ezres, csak 850, de szerencsére nem a szupersport alapot vették ott elő.(#106886) KoVee84:
1. Az SV650-ről tudok nyilatkozni, mivel olyan motorom van.
2. Soha, sehol nem írtam ilyet.
3. És ilyet sem. Pont ezt próbáltam az ABS témánál is felvetni, hogy talán nem szerencsés ilyen csőlátásúnak lenni, hogy hűdejó meg mindenkinekilyetkellvennimertmindentőlmegvéd, de ugyanakkor azt se mondtam, hogy rossz, próbáltam pro-kontra érveket hozni.(#106887) runner 125:
"Arra építi a fotelfizikát, ebből nem enged, önigazolja magát a téves alapokra állított elméletivel, amit persze utána racionális érvekkel véd meg"
Téves alapokon nyugvó elméletet mégis hogyan védsz meg racionális érvekkel?Azért inkább ne menj el pszichológusnak, mindenkinek jobb lesz.
Amúgy nem értem, miért nem egyből azt találod ki, hogy csak a katalógus lapjaira csorgattam a nyálam tesztvezetés helyett?Sőt, lehet valójában SV-m sincs, csak egy szakadt babettával járok.
-
HSM
félisten
Azért ezt a kategóriát már én sem értem. Viszont az eléggé zavar, hogy miért próbáltok ilyennek beállítani. Mi alapján? Mert nem akarok 8-9L-t zabáló motort, ha van olyan is, ami nem ilyen?
(#106148) Gaboman: "Mert a kettő együtt nem megy ha ki is használod belőle amit tud."
Mondod te.Az SV650-nél pont azt tapasztaltam, hogy bár nem a legerősebb motor, de megy rendesen, és ha húzom neki sem lesz hirtelen az 5L-ből 10L-es fogyasztás, és ezt éppen szeretem benne, hogy nem kell azon gondolkozzak motorozás közben, hogy nem-e inkább 110-el kellene csak mennem 130 helyett, hogy ne 8L-t kérjen, hanem csak 6-ot...
Az ilyen benzinspórolós használatok gondolatától engem is kiráz a hideg. Ha váltok is ezt szeretném megtartani, nem kell nekem 200LE, de ne is egye két pofára a benzint. Az MT09 blokkja jó kompromisszumnak tűnik, az alul is erős karakterrel nekem untig elég lenne a 115 lóereje is, és ehhez az erőhöz nem társul nagy fogyasztás sem, sőt. (Nyilván 200-as utazóval nem lesz semmi sem takarékos, de normálisabb sebességekre gondolva.
)
(#106149) Micsurin: "A nem bírom fenntartani meg a meggondolom, hogy mire ülnék tovább szerintem pont nem azonos eset."
Tehát igen, valmai ilyesmi a cél, legyen mosoly is az arcomon, mikor odahúzok neki, és a kúton se piruljak el utána.A mostani vasnál ez abszolút pipa.
-
HSM
félisten
Autókon sem a plusz helyigénye, sem a plusz súly nem probléma, valamint ott azért jóval egyszerűbb dolga is van. (Nincs kanyarban dőlés, és plusz két kerékről jön jel.)
Amúgy ha már potenciális életben maradás... ABS flame nélkül csak annyit mondanék, szerintem a legtutibb egy jó vezetéstechnikai képzés.
Az minden motorra jó. Én pl a Safetysen voltam, a két képzési szint 90k volt, de bőven megérte, párszor már kihúzott a bajból az ott szerzett tudás.
-
HSM
félisten
válasz
bajnokpityu #100729 üzenetére
Sportmotor sv topikjában van ABS-es az egyik tagnak.
-
HSM
félisten
válasz
laccczka #100128 üzenetére
Egyébként "hátsó ABS-nek" az is szuper, ha nem kuplungolod ki, akkor eléggé besegít a motor, hogy ne blokkoljon a kerék.
Én amit javasolni tudok, vezetéstechnikai képzés. Ott elég sokmindent megtanítanak. Engem sokszor húzott már ki necces helyzetekből, amit a Safety-seknél tanultam.
-
HSM
félisten
válasz
etnies #99707 üzenetére
Szerencsére vannak kompromisszumok, amikor a túrás motor is megkapja közel azt a műszaki színvonalat, mint egy SS gép. Persze, az ellenpélda azért gyakoribb.
Nem írtál semmit erre [link]. Vélemény a "10W30-as" kuplung hangomról?
(#99725) Juliuska: Én még nem a legújabb 2018-as modellt próbáltam, hanem az elődjét, a fényezése alapján tán 2013-asat.
Ebben tuti nem volt még ABS, és azt hiszem, nem volt még kipörgésgátló (TCS) sem, és a pillangószelepeket is még szerencsére bowden húzta (nem volt S-TFI sem), ha jól emlékszem, még ez a SET-A kipufogó szervós okosság sem volt.
Szóval, azt hiszem, kijelenthetem, hogy nem az elektronikák tartottak az úton.
Én amúgy jobban is szeretem az ilyen gépeket, amik nincsenek agyig elektronikázva, az egyszerűség engem gyönyörködtet, ez csak egyszerűen magában mint mechanikai alkotás szuper, nem kell hozzá annyi idióta rövidítés, aminek a felét is sok megjegyezni. Oké, fakezűeknek nem való, azoknak ott a tömegközlekedés, mindenki úgy jár a legjobban.Az biztos amúgy, hogy egy ilyen gép kb. a legdurvább önfegyelem tréning, észnél vagy, vagy rögtön jön a bünti.
És sajnos nem feltétlen az önkéntes jótékony adózásra gondolok itt.
-
HSM
félisten
válasz
Geresics #96859 üzenetére
Viccen kívül, nagyon szívesen csinálnék ilyen tesztet.
Minden ABS kikapcsolható, szval bármilyen ezzel szerelt motor megtenné.Talán emlékszel, korábban mikor előkerült ez a téma, komoly gondom volt, hogy sok tesztben a pilótával a helytelen rámarkolós fékezést mutatták be az ABS-nélküli motoron is, és úgy persze, hogy fényévekkel nyert a technika a szimulált fakezű emberrel szemben.
-
HSM
félisten
válasz
Geresics #96856 üzenetére
Nekem is ez a tapasztalatom, ha eleget gyakorlod, mi a teendő vészhelyzetben, akkor tényleg be fog ugrani totál becsokizva is.
Engem is megmentett már párszor. Áldom is az eszem, hogy első dolgaim között volt nagymotorral elmenni a Safety vezetéstechnikai képzésére....
(#96852) CyberPunk666: "Lehet olyan abs-t csinálni, amit nem versz meg emberként soha, csak szabályozás kérdése."
Szerintem nem is az a kérdés, hogy lehet-e ilyet csinálni, elég valószínűnek tűnik, hogy lehet. Szerintem inkább az a kérdés, egy egyszerű szériamotorra ami kerül, az vajon mennyire megbízhatóan és mennyire jól reagálja le a különböző helyzeteket? Eső, homok, murva, huplik, kanyar, stb....Ami szerintem még óriási probléma ebben a kérdéskörben, hogy a legtöbb vitában erről teljesen kimarad, hogy mennyire fontos a futómű, gumi és fékrendszer egyéb komponensei. Ugyanis amennyi sokszor az ABS felára (200 000 forint rémlik korábbról) annyiból sokszor egy komolyabb teleszkóp/gumi is kijönne.
-
HSM
félisten
válasz
Teasüti #93213 üzenetére
Nem csak az számít, szinteres-e vagy organikus, hanem hogy miből van az a szinteres (vagy organikus).
A matekod teljesen OFF, mivel abszolút hasraütés-szerű számokkal dolgozol. Mivel vicc idő alatt elkopottnak vetted a betétet, így kb a teljes költséget az adja, és mivel abból kb. dupla áras és dupla élettartamú szinteressel számotál, így nem túl meglepő módon a matek is kb. ugyanoda jött ki. (Ugye osztok szorzok kettővel a végeredmény egy...)
(#93216) Teasüt: Geresics számára ez azért nem mindegy, mert utcán is megeszi a tárcsát, ha olyan összetételű betétet rak bele, a különbség csak az, hogy nem 3000 hanem mondjuk 10 000km után.
(#93220) Teasüti: Marha egyszerű... Utánaolvas, hátha mások megtették már ezt és leírták. Ha talál ilyet örül, ha nem akkor meg ő lesz a tesztalany.
Én találtam infókat a motoromról, örültem, és olyan betétet vettem, amire többen is írták, hogy nem ette gyorsan a tárcsát és rendesen fogott. Amelyik betétről pedig olvasxtam hideget meleget is, azt inkább kerültem. Szerencsére SV-vel rengetegen túráznak, és bőven van tapasztalat a különböző kopó-fogyó alkatrészekről meg mindenről. -
HSM
félisten
válasz
imibogyo #92903 üzenetére
Ezzel a "hátsó fékre rúgok" technikával már akkor sem voltam kibékülve, amikor először olvastam róla. Szvsz úgy baromság, ahogy van. Csak egyszerű alap logika. A tapadási súrlódás nagyobb, mint a csúszási, tehát ha rárúgsz a hátsó fékre, és blokkolod a kereket, azzal máris féktávot vesztettél, emellett a kikerülésnél is komoly nehezítő tényező, ha össze-vissza megy alattad a hátulja, amit csak erősít, ha közben téped az első féket is. Ehhez a béna technikához természetes, hogy kötelező kellék az azonnal behúzott kuplung, hiszen azonnal leállna a motor így fékezve, hiszen erőből rúgva blokkolod be a hátulját. Az én elképzelésem szerint normálisan vészfékezve viszont éppen ellenkezőleg érdemes szvsz, hiszen úgy folyamatosan kapsz visszajelzést a hátuljáról, és a blokkolást is megakadályozhatja a motor, miközben a hátsó kerék is lassít, amennyit tud, és stabil is marad.
De ez csak az én véleményem, mindenki úgy fékez, ahogy jólesik neki.
És természetesen mindezt ABS nélküli motorokon. Nyilván ABS-el egész más az ideális technika.Nekem személy szerint a legrosszabb vészfékezéseim voltak, amikor véletlenül túl hirtelen léptem a hátsó fékre és sikerült vele blokkoljam a hátsó kereket.... Egyáltalán nem jó.
-
HSM
félisten
válasz
Topiccsendőr #92880 üzenetére
"A veszfekezes alkalmaval az a targy, ami miatt veszfekezned kell, fektavon BELUL van"
Nem feltétlen. Lehet, hogy csak nagyon közel ehhez, és ezért nincs időd rendesen rákészülni a mutatványra. De tény, hogy bárhogy is legyen, ha van kis eszed, menekülőutat mindig keresel.(#92879) geresics: No igen, ABS-el a legjobb az ABS nélküli technika épp fordítottja. Kuplungot neki telibe és atom satu, a többit a controller megoldja.
-
HSM
félisten
válasz
-Mike- #88061 üzenetére
(#88062) Teasüti: Nekem pont tetszenek az éles, sajátos vonalai. Az alja tényleg szokatlan, hogy üres, de miután hozzászoktam, nekem már abszolút nem hiányzik onnan semmi.
Sajnos amit linkeltél csak egy amolyan "fan-art" (ami amúgy szerintem is tetszetős), a legfrisebb létező SV1000 évjárat kb. 2006-os.
Frisebb motor csak az új kacsacsőrös DL1000 ezzel a blokkal. [link] -
HSM
félisten
válasz
Topiccsendőr #86525 üzenetére
Na-na!
Az olajfolton elment az eleje és pofára esel egészen más, mint amikor egy elkottázott fékezéstől megy el az eleje és esel pofára.
Ahogy más is szívta már meg a topikból kanyarba csurgatott benzinnel vagy gázolajjal (nem emlékszem már melyik volt), ABS-es motorral, pont úgy végezte, mint én az ABS nélküli robogóval.Aki folyamatosan azt szajkózza, hogy elfékeztem és pofára estem az Te vagy, én meg minden egyes alkalommal leírom, hogy nem ez történt. Jó játék.
Remélem, te is élvezed annyira, mint kettőnkön kívül bárki más a topikban.
-
HSM
félisten
válasz
CyberPunk666 #86497 üzenetére
"Btw az abs megmentett egy perectől"
Honnan tudod, hogy pereceltél volna-e nélküle? -
HSM
félisten
Egyébként a vicc az, hogy "hivatalosan" a kézikönyv szerint nem is rakhatsz az ABS mellé a gyáritól eltérő gumit, mert a gyárira van kalibrálva a rendszer.
Legalábbis, amit olvastam kézikönyvet ABS-es motorról abban így volt, jót mosolyogtam rajta, hogy ez mennyire "életszerű".
-
HSM
félisten
válasz
Lipton #85254 üzenetére
Nem, hanem a bevált kutas benzin+spuri helyett amikor kénytelen voltam ott tankolni, ahol véleményem szerint nem olyan a benzin, mint a legtöbb helyen, ahol szeretek tankolni, és idő hiányában spuri se ment akkor bele.
A gyertyából semmi nem lett volna szerintem utasnak észrevehető, ugyanolyan szépen járt a régivel és az újjal, csak a gázreakció lett érzésem szerint kicsit élesebb, határozottabb, ami abszolút kedvemre való kis pozitív változás volt. -
HSM
félisten
válasz
Bogyó bá' #85239 üzenetére
Látod, pedig a topik véleménye alapján már tavaly meg kellett volna halnom már csak a gumi miatt is, pedig ABS-em sincs, ami szintén komoly életveszély. Ehhez képest napi szinten használom, és még élek.
(#85240) BoB: Sajnos eléggé egyértelmű, mérhető jelei voltak, hogy a kereszteződésben lassult csak nullára a sebességem, jó két-három méterrel a tervezett helyszín (a lámpánál a vonal) mögött.
-
HSM
félisten
válasz
Topiccsendőr #82390 üzenetére
-
HSM
félisten
válasz
CyberPunk666 #81975 üzenetére
Azért ne repüld át a kormányt. Az ellen tudtommal nem véd a sima ABS.
-
HSM
félisten
válasz
Topiccsendőr #81927 üzenetére
Már egy ideje elengedem az ABS témákat, viszont amikor konkrétan nekem van címezve némi rosszindulattal és szalmabáb érvelési hibával, akkor arra azért inkább reagálok... [link]
-
HSM
félisten
válasz
Topiccsendőr #81914 üzenetére
De engem tényleg nem érdekel, igazam van-e. Ha erre menne ki a dolog, minek jönnék ide?
De az tény, hogy amíg nem dőlt meg, addig védem az álláspontom, és részt veszek a vitában. Ez így korrekt.
Ami a kuplungot illeti, nem hasból vontam le következtetést, hanem a tapasztalataimból vele kapcsolatban. Mind1, ne menjünk bele szvsz. Nincs elfelejtve a téma, ki fogom próbálni, amit beszéltünk alaposan.
A csapágyas témában pedig szvsz elbeszéltünk egymás mellett, mindamellett megjegyezném, hogy a siklócsapágyak egy fajtája a hidrodinamikus csapágy. A trafónál megbeszéltük a dolgokat, mikor linkelted azt az anyagot, az elég meggyőző volt.Neked érthetetlen, 2017-ben miért vonok le következtetéseket a múltból, nekem meg az az érthetetlen, hogy miért olyan nehéz megérteni, hogy ilyen kritikus rendszernél, mint motorkerékpáron a fék, miért nem akarom az életem rábízni egy olyan bonyolult elektronikus kütyüre, aminek meghibásodása azonnal végzetes következményekkel járhat rám nézve. A sima fék szög egyszerű működésében megbízok, erőt fejtek ki az olajoszlopra, az meg továbbítja a fékpofákra. Szög egyszerű, kb. elpuszíthatatlan rendszer, annak pedig végképp 0-hoz közelít a valószínűsége, hogy mindhárom tárcsán egyszerre dögöljön meg mindkét fékkör, míg az ABS-nél van egy centralizált meghibásodási faktor.
Látod, én is a nemtudomot mondtam az új ABS-ekre.
Nem tudom, jobban fékez-e minden körülmények között. Nem tudom azt se, rendelkezik-e a régi rendszerek hajlamára megzavarodni. De azt viszont tudom, hogy az anélküli fék ma is épp ugyanúgy működik mint 30 éve, az összes előnyével és hátrányával együtt.
(#81923) Mosquito34: "A lábfék hatását legjobban tehát akkor tudjuk kiaknázni, ha azt azonnal teljes erővel lenyomjuk – szó szerint belerúgunk."
Erre mit lehet mondani? Akkora FAIL, hogy a fal adja a másikat. ABS-es motorral így kell fékezni, anélkülivel itt már vége is a motorod stabilitásának, és métereket buksz azonnal. Nem akarom bántani a teszt szereplőit, mert maximálisan tisztelem a motorozás iránti elhivatottságukat, de ezt amit itt leírtak sajnos nagyon nem állja meg a helyét. Végigtoltam a Safety Hungary mindkét szintjét (ami most már 3 lenne) és ott sem így oktatták a helyes fékezést.Bicikli vs. motor. Hegyikerékpároztál már úgy komolyabban valaha is normális kerékpárral? Meglepődnél, mennyire hasonlóan viselkednek... Persze, kerékpárral annyi difi van, hogy többet tudsz korrigálni testsúllyal, mint motoron, nyilvánvaló okokból. És ez megint nem hasraütés, hanem tapasztalat.
-
HSM
félisten
válasz
Topiccsendőr #81908 üzenetére
Szalmabáb amiről te beszélsz az nem az, mint a a szalmabáb nevű érvelési hiba, amiről én.
Nem tudhatjuk, lehet egyszer ez lesz a vesztem, hogy nincs ABS-em, ki tudja, ahogy lehet egyszer egy ABS kedvelő szívja meg, ha meghülyül az elektonikus vezérlés. Nem tudjuk sajnos előre. Viszont azt mindenesetre leszögezném, hogy én nem "tüntetek" az ABS ellen, csupán a ferdítések és illúziók ellen, ami szvsz körülöveszi.
Van kétirányú információáramlás, de mit kezdjek olyan információkkal, amik nem az eredeti álláspontom ellen hoznak érvet? Lásd geresics videóját. Oké, látjuk, kicsit rövidebb úton megállt (60m helyett 57m százról), de ugyanakkor az is üvölt a videóról, hogy kb. végig blokkolva van a hátsó kerék, ami messze van a megfelelő fékezéstől. Ha kicsit le-leblokkol, az tök oké terepen, de ez nem az a kategória.
Nézd, nálam ez az elfogadás úgy működik, hogyha megfelelő, kellően alátámasztott erős érvet kapok azt beépítem, ami gyenge, vagy számomra nem hiteles, vagy releváns, azt nem. Én azért járok a fórumra, hogy megvitassam a dolgokat, és ha kapok erős érvet, nyugodj meg beépítem a tudásomba.
-
HSM
félisten
válasz
Geresics #81889 üzenetére
[link]
Ennél hamarabb megállt volna, ha hozzá sem ér a hátsó fékhez, csak visszadob egy-két fokozatot a motorfékhez... És még így is alig állt meg lassabban, mint ABS-el.(#81890) Mosquito34: Akárhányszor linkelitek még ezt a videót semmi értelme nincs. Az emberünk satura fékezte ABS nélkül az első és hátsó kereket is, persze, hogy elszállt, mint a győzelmi zászló...
Ennél mesterkéltebb "tesztet" nem is csinálhattak volna, épeszű ember nem így fékez ABS nélkül.Az enyhén homokos aszfalton annyi történik, mint minden laza felületen, hogy megtalálod a tapadási pontot, és annyira fékezel, és meg-megcsúszva megállsz. Nem kell ezt elmagyarázd, mert évtizedeken keresztül hegyikerékpároztam.
És egyszer nem repültem úgy el, mint az a jóember ebből a videóból.
(#81892) Ferdzsoo: Na, akkor ki a troll, hogy bedobsz ide egy szalmabáb érvelést gyakorlatilag nekem célozva, jól felszítod vele a hangulatot, aztán meg röhögsz a markodba a prémiumoddal, hogy megy a cirkusz azoknak, akiknek nem vagyok tiltva? Gratulálok...
(#81893) TommyNagz: Nekem ez teljesen megfelelő alternatíva lenne.
(#81897) HGabor89: " ... gyerek"
Az aláírásodból ítélve az a "... gyerek" idősebb, mint te vagy... -
HSM
félisten
válasz
Lipton #81883 üzenetére
Egy aprócska gond, hogy az autóipar korántsem fejlődik olyan tempóban, mint az informatika fejlődött abban az időben.
De azon is el lehet gondolkozni, miért szerelnek olyan futóművet a 2M alatti motorokra a mai napig (tisztelet a kevés kivételnek), amik kb. az 1970-es évek technikai színvonala.
(#81885) Mosquito34: Blokkol a kerék, behúzva marad a fék és felváltva csúszik és fékez. Az ABS viszont (legalábbis a régebbi butább rendszerek) ilyenkor egyből csökkentik a féknyomást, amikor nem feltétlen kéne.
-
HSM
félisten
Wiki: "A June 1999 National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) study found that ABS increased stopping distances on loose gravel by an average of 27.2 percent.[24]"
Igen, ez azért elég sok.
Mondtam, hogy a modernebb rendszerek már lehet javították ezt a rossz tulajdonságot, mint pl. a hivatkozott Bosch terep-ABS.
"Még nem gondolkoztál azon hogy ha szerinted mindenki más rajtad kívül máshogy gondolja a dolgokat"
Ez még mindig egy hibás érvelés. Attól nem lesz igaza senkinek, hogy egy adott környezetben többen értenek egyet vele. -
HSM
félisten
válasz
Topiccsendőr #81847 üzenetére
Majd ha nem lesz ott kisbetűvel a kézikönyvben, hogy a gyártó mossa kezeit, hogy az ABS-el akár nőhet is a fékút bizonyos útviszonyok esetén, akkor oké. Én ezt várnám el, hogy mindig jól fékezzen, ne legyen kisbetű. Oldják meg.
[link]
-
HSM
félisten
válasz
Ferdzsoo #81834 üzenetére
Én egy percig nem vitattam, hogy ezeket a vezetői hibákat nem menti ki az ABS. Én azt állítottam, hogy ehelyett csinálhat más esetekben gondokat.
(#81836) -Mike-: Azt is említettem párszor, hogy nem tudom, hogy a mai top rendszerek hogy működnek a régiekhez képest, de hogy azoknál azért sanszosan meg vannak már oldva a gyerekbetegségek, amikbe pl. azzal a régi vassal belefutottam. [link] [link] [link]
-
HSM
félisten
válasz
Lipton #81297 üzenetére
Ez igaz látod. És ha már benn van az ABS, és mégsem tetszik, még mindig meggondolhatod magad egy kiszedett biztosítékkal, míg ha az anélkülit veszed, abba már nehezen kerül be a cucc.
(#81298) -Mike-: Egy hatodik generációs Ford Escort volt, 1.6-os. A gumijainak és az útnak nem értem, mi a jelentősége, egy 11. kerületi aszfaltozott kereszteződés volt, és a gumik is azonnal jól tapadtak a biztosíték kiszedése után.
Semmi extra nem volt abban a kereszteződésben, és éppen ez a morbid a történetben...
Régi vas volt, nem is vitatom, de arra tökéletes volt, hogy elvegye a maradéktalan bizalmam a rendszerrel szemben. -
HSM
félisten
válasz
Topiccsendőr #81286 üzenetére
A vizes utas kereszteződésbe csúszás is valós tapasztalat volt. Pedig autóban is ugyanaz a rendszer dolgozik, sőt, autóban még több adatból tud dolgozni, mert kettővel több kerék van...
Szóval pont olyan aggályom a meghibásodás veszélye, mint az, hogy bizonyos helyzetekben váratlanul rosszabbul teljesíthet, mint ahogy én tudnék, és ilyenkor semmi lehetőségem nincs korrigálni.
(#81288) Lipton: Idéznék a linkelt hsz-emből: "Szóval nekem csak annyi a véleményem, hogy ne bízzunk meg vakon ezekben a kütyükben.
"
Ma sem gondolom máshogy.Egyébként ha figyelmesen elolvastad volna, amiket írtam, éppen erre hívtam fel a figyelmet, hogy néhányaknál elég fura a görcsös ragaszkodás az ABS-hez, amikor a jó fékúthoz legalább annyira szükség van felfüggesztésre és gumira is.
Nem tudom, éppen feltűnt-e, hogy a saját sv650-emből is gúnyt űztem: "De gondolom, Te sem véletlenül nem egy fos tartós gumijú, csapnivaló pálcika futóművű gépen tolod, úszónyerges kétdugós fékekkel.
" [link]
Illetve ezt is írtam: "Nekem pont erről vannak erősen vegyes tapasztalataim. Én lehet, mindig szarul fékezek, de egyformán szarul. Az ABS lehet 100X jobban fékez nálam, de ha százegyedikre egyszer nagyon nem, abból nagyobb baj lehet." [link]
Ebből pont nem az következik, hogy én jobban tudok fékezni az ABS-nél. De nekem a megbízhatóan sz@rabb többet ér. De megértem, ha más máshogy gondolja. Mindenki a saját bőrével játszik.
-
HSM
félisten
válasz
#79335424 #81267 üzenetére
Nekem sikerült becsúszni... Pontosan ugyanez az érzés volt.
[link]
(#81269) persuader: "Mikor lesz poros az ut, es mikor tapad kevesbe. Nah ezt vegkepp nem tudod figyelni. Innentol az abs nyer."
Nekem pont erről vannak erősen vegyes tapasztalataim. Én lehet, mindig szarul fékezek, de egyformán szarul. Az ABS lehet 100X jobban fékez nálam, de ha százegyedikre egyszer nagyon nem, abból nagyobb baj lehet.Próbáltam. Azért írom.
Szerencsére csak autóban. Motoron nem szeretném egyik linkelt élményt sem megtapasztalni.
(#81270) CyberPunk666: Elméletileg igen. Gyakorlatilag meg úgy tűnik, mégsem mindig. Nekem is írta ABS fejlesztő, hogy dehát az nem fordulhat elő, hogy a rossz ABS miatt beesik a fékpedál. Pedig biza beesett.
-
HSM
félisten
válasz
Bogyó bá' #81259 üzenetére
Nekem megfelel azonos fékút az esés veszélye nélkül.
Csak azt nem akarom, amit régi autós rendszereknél tapasztaltam, hogy voltak körülmények (nem ideális tapadási viszonyok mellett) amikor lényegesen hosszabb lett a féktáv ABS-el, az szvsz iszonyat veszélyes.
(#81260) CyberPunk666: Nem keverem, éppen erre hívtam fel a figyelmet...
Illetve, ami neked nem ment át, hogy arra akartam felhívni még a figyelmet, hogy jó futóművel, gumival fékkel még többet lehet nyerni tök átlag pilótával (pl. én
) mint ABS-el. Ezzel nem méterekkel előbb álltam volna meg 100-ról, mint egy ABS-es átlagmotorral, hanem tízméterekkel legalább.
-
HSM
félisten
válasz
CyberPunk666 #81257 üzenetére
Veszélyes kijelentések.
Igazából nekem is csak annyi volt a bajom az ABS-el, hogy bizonyos körülmények között "meghülyül". Ideális körülmények között a régi rendszerek is tök jól működtek tapasztalataim szerint. Vízen, olajon, jégen, úthibákon na, ott már voltak furcsaságok, ráadásul autón, ahol nem csak két kerék-szenzor van, hanem 4. Ezzel kapcsolatban pedig szkeptikus vagyok, mikor fog kijönni az az ABS motorra, ami MINDEN körülmény mellett jobban fékez, mint egy rutinos, megfelelően fékezni tudó, jó reflexű motoros. Én ott leszek a rendszer barátja.
-
HSM
félisten
válasz
-Mike- #81252 üzenetére
Megdöbbentő élmény volt.
Azóta mindig mosolygok, amikor az emberek az ABS-en pattognak, hogy hű, az nagyon kell... Pedig az csak az egyik fele a képletnek.
De gondolom, Te sem véletlenül nem egy fos tartós gumijú, csapnivaló pálcika futóművű gépen tolod, úszónyerges kétdugós fékekkel. -
HSM
félisten
Én ezt gondolom kicsit eltúlzottnak itt a topikban. ABS nélküli fékkel is lehet erőset, határozottan fékezni, ugyanúgy fel kell építeni a fékerőt, ahogy az ABS-esnél is van. Persze, aki fél fékezni ABS nélkül, az vegyen ABS-es motort, de attól még anélkül is lehet komolyat fékezni.
Kedvenc tapasztalatom az ABS nélküli GSXR1000, amit kipróbáltam. Kíváncsiságból bő 100-as tempónál fékeztem vele egy durvát, hát alig győztem kapaszkodni, olyat fékezett, kajak földbeállt az eleje. Szívesen odatettem volna egy tesztre pár ABS-es átlagmotor mellé, mennyivel áll meg rövidebb úton.
Mert azokon se ilyen fék, se ilyen futómű, és itt nem az ABS vagy sem a kérdés, hanem a technika képességei.
A második részre... Nem szar duma. Mint ahogy (#81243) CyberPunk666 nagyon helyesen leírta, a legjobb fékerőt mindkét féktípusnál akkor érheted el, ha az ABS nem avatkozik közbe, és te szépen felépíted a fékerőt.
De tény, az ABS segít, ha mégis betojsz, hogy csak kicsit fékezz rosszabbat, mintha jól csináltad volna. -
HSM
félisten
válasz
CyberPunk666 #81243 üzenetére
Tök korrekt vélemény, egyetértek.
Viszont, azt is hozzátenném, hogy ugye még mindig nem ABS vs. nem ABS a téma, hanem arról beszéltem, hogy bármelyik féket érdemes kicsit visszaengedni, és inkább kikerülni az akadályt, mint elfektetni a motort vagy tökéletesen fékezve belemenni.
-
HSM
félisten
Itt hol van irányváltoztatás? Másik, hogy alapból bicskanyitogatónak tartom ezt a videót, mert szándékosan a lehető legrosszabbul fékez az ABS nélküli motoron. ABS-esnél az a jó, ha csontig húzod, nem próbálod szabályozni, de ez így nem fair, hogy az ABS nélkülivel is így csinálják, amikor ott épp neked kéne szabályozni, és az a rossz, ha csontig húzod. Persze, akkor nem repülne el ilyen látványosan, hanem ugyanúgy megállna, mint a másik.
Ahogyan érdekes módon én sem repültem égbe világba, pedig fékeztem már jópár erőset esőben ABS nélkül így az elmúlt néhány évben, és szvsz ezzel még sokan így vannak....Szóval én azt mondtam, hogy ha nem eneged a féken, akkor az irányváltoztatás ugyanúgy nehezen fog menni az ABS-es motoron maxon fékezve, mert ugyan nem biztos, hogy kicsúszik alóla (kanyar ABS) de a pilóta egyensúlyát ugyanúgy össze-vissza fogja tekergetni a fellépő kismillió kanyarodás ellen dolgozó erőhatás.
-
HSM
félisten
válasz
TommyNagz #80473 üzenetére
Hát... Sajnos mikor a motorom vettem, már csak ilyen ABS nélküliek voltak, így lemaradtam a jóról. Pedig hihetetlen hasznos lett volna, lett volna egy eladható ABS controllerem, és az első telócseréhez elég lett volna lekötni a hátsó ABS jeladót egy mikrokontrollerbe, a gyári első tengelyest helyettesítendő.
Sajnos a simának más a hátsó felnije, nem lehet rá rögzíteni az ABS tárcsát, pedig olyan szép megoldás lett volna. -
HSM
félisten
válasz
canniball #80345 üzenetére
Nagyon más dolog, ha egy rövid akcióra tudnak engedni, vagy amikor mindig, mindenkinek annyiért adják...
(#80350) CyberPunk666: A fórumtárs is ezt írta: "Egy KTM Duke 125 ami nagyon tetszik, nem gyors motort szeretnék, csak valami harapósat városba és a környékre."
Ezért írtam, hogy városon kívülre, plusz harapós is legyen, az szvsz inkább a 300-as kategória (Duke-ból 390-es van csak), nem pedig a 125."Így lett a tudja amit kell és nem is túl sok kezdőnek metszetében a 300-as."
Pontosan.Magam is dilemmában voltam anno, 125, 250 vagy vmi nagyobb, és abszolút az jött le, hogy a 125 nagyon sok kompromisszum, a 250-essel viszont már együtt tudtam volna élni.
Mi asszem összefoglatuk a tapasztalatokat, majd a fórumtárs eldönti, mi lenne neki a legjobb.
-
HSM
félisten
válasz
Bogyó bá' #80331 üzenetére
Hát nem tudom. Én 50-es robogó (kb. 4 év) után tettem le a korlátlant. Nem volt gáz, az oktató először egy 125-ös gépre rakott, mentem vele pár alkalmat, aztán 250-esre, és csak utána ültem egy GS500-ra. Abszolút korrekt, biztonságos felvezetés volt. Szerintem még ez a GS500 féle 50 lovas kategória sem egy olyan nagy hűha, amitől reszketni kéne, de a tévedés jogát fenntartom, ez csak a személyes véleményem. Személy szerint én jobban féltem az 50-es robeszon, mint most a nagymotoron, azzal totál ki vagy szolgáltatva, mert lassú, ezzel viszont nyugodtan előremehetsz a sor elejére, mert nem fog egy türelmetlenebb alsókategóriás családi autó fellökni, ha nem nyomod ki a szemét is.
Látod, az SV650-el sem haltam még meg, pedig már űzöm vele a várost több, mint 4 éve, gagyi gumikon, ráadásul.(#80336) Sputnyik123: Én a pestiben jártam barátnővel, nagyon kedvesek voltak, virágot is kapott.
Elég jóféle holmikat sikerült a nővérdenek vennie, amennyire meg tudom ítélni.
-
HSM
félisten
válasz
CyberPunk666 #79719 üzenetére
Ja, az SV-n se pontos, de a csalás ugyanúgy megvan az analógon is.
Viszont abszolút nem érdekes a pontossága, úgy értettem, hogy ha egyszer 50-et mutat, és tudom ott mondjuk mennyi a fékút, akkor legközelebb is 50 lesz az 50, és nem fog ez torzulni amiatt, hogy kicsit erre vagy arra állt a mutató éppen.
A fürgeséggel a K8 SV-n semmi baj nincs, 8 mágnes van van a keréken ami jelzi a kerék pozíciót, szval igencsak fürgén reagál.
Lesd meg, ahogy hallod, hogy ráhúzza a gázt ugrik az óra is azonnal. [link]
A régiben (2003-tól valameddig) csak 4 mágnese volt, az még tényleg lassúcska volt.A GPS hasznos, de az tényleg csiga lassan frissít/reagál sajnos.
Én imádom az SV műszerét, pici, lényegre törő, jól leolvasható és szvsz esztétikus is így a fehér hátlappal. Van rajta óra, méri a vízhőfokot, meg hogy mennyit mentem, semmi felesleges sallang. Egyedül egy pillanatnyi fogyasztás mérőt tudnék még értékelni, és ritkán egy fokozat jelzőt, de nem halok bele, hogy nincs. -
HSM
félisten
válasz
runner 125 #78728 üzenetére
A közvélekedésre hivatkozás érvelési hiba.
Te szemétnek gondolod, én véleményilvánításnak. Halkan megjegyzem, a trollkodás más. Nekem nem a bomlasztás a célom, csupán hogy adott esetben elmondjam én is a véleményem, ha olyan téma kerül szóba.Ha nálad a "közösség részévé válni" azt jelenti, hogy el kell kezdeni feneket nyalni, és a saját véleményem helyett mindenkinek azt mondani amit hallani szeretne, akkor köszönöm szépen, de büszkén vállalom, hogy én nem tudok így egy közösség részévé válni.
Mindenkinek megvannak a maga dolgai. Én nem értem, miért jó neked, hogy egy porszem nincs a motorodon, annyira tisztán tartod. Neked az én szememben ez a kattanásod. Nekem meg mondjuk az ABS, amit Te nem értesz, és azt gondolod az én kattanásom. De amíg ezt el tudjuk fogadni, hogy neked a tisztaság a fontos, nekem meg mondjuk hogy ne egy elektronika fékezzen helyettem, addig nincs baj, béke lesz. Ha egymás véleményének tiszteletben tartása helyett elkezdünk személyeskedni, megpróbáljuk a másikra ráerőltetni a saját véleményünk, vagy vélt igazunk, megpróbáljuk ráerőszakolni, hogy ő is úgy gondolja, mint mi (és az általunk 99%-nak vélt többi motoros), na, abból csak személyeskedés és civakodás lesz....
Egy igazi közösség tiszteletben tartja a tagjait, azok esetleg más vélekedését. Ne aggódj, pontosan látom, ennek tükrében mennyire közösség pl. ez a topik itt a PH-en. Nincsenek illúzióim. De erről a legkevésbé sem én, vagy a tevékenységem tehet.
-
HSM
félisten
válasz
Yoshida #75171 üzenetére
Éppen erről írtam tegnap: "Ami ezeket a modernebb (prémium) motoros rendszereket illeti (kanyar ABS, verseny ABS, amikről olvasni lehet), elképzelhetőnek tartom hogy ezek már túlléptek a korábbi rendszerek gyerekbetegségein.
Ki kéne próbálni. " [link].
Kocsis ABS-nél is írtam, hogy a modernebb rendszerekkel nem volt komolyabb bajom (leszámítva, hogy pl. öcsém kocsijában az elvileg fail-safe ABS mégsem bizonyult fail-safe-nek).
Ezt mindenképpen jó trendnek tartom, hogy itt is van fejlődés.Mondjuk a gumira vonatkozó megkötés azért a gyakorlatban elég erős lehet... És azért érdemes azt is észrevenni, hogy a futómű jelentősége sem véletlen lett úgy kiemelve a cikkben.
" gyakran azt tapasztaljuk, hogy a rugóstagok szelepelése, a csillapítás karakterisztikája is más...." Namármost az általam is említett 3M alatti géposztályban alapból nem is a szelepes futómű az elterjedt, hanem egy fix lyukkal operáló förmedvény a 70-es évekből, amit az SV-men is sokszor szidtam a kereket úton tartani képtelen, cserébe úthibákon nem túl kényelmes mivoltából.
(#75180) LustaDick123: Tisztában vagyok vele, hogy egy nem éppen egy finom szerkezet az a kétdugós úszónyerges valami. Ugyanakkor a "fos" talán kicsit mégis erős kifejezés rá, vannak ennél lényegesen rosszabb megoldások is. Tudom milyen utassal lejtőn, nem győzöd tépni a fékkart, hogy megálljon...
Ha ez megnyugtat, próbáltam a fékeit egy Brembo-s GSXR1000-esnek, hát nem egy liga, tisztában vagyok vele.
Egy olyan futómű/fék kombnációért előbb fizetnék, mint az ABS-ért a kétdugós úszó Tokico-ra. -
HSM
félisten
válasz
D1Rect #75155 üzenetére
Ja, minden motoron +2 kiló árban, ha kell, ha nem....
Szerintem értelmesebb dolgokra is el lehet azt költeni egy motoron, gondolok elsősorban a nem túl drága (~3M alatt) típusoknál normálisabb futóműre vagy gumira.
De úgy látszik, a tökéletlen aszfaltra az nem kell, csak ABS. Aztán majd lehet nagyokat nézni, mikor elrepültél egy nagyobb úthibán, ABS-estül... -
HSM
félisten
válasz
yodamastah #75139 üzenetére
Az egyes pontban leírtakkal magamnak is van dolgom rendesen, hogy bevéssem az agyamba, hogy vész esetén se markoljak ész nélkül a fékre. Van, hogy jól sikerül, van, hogy kevésbé. Ez tény, folyamatosan dolgozom rajta és fejlődök.
Ha valakinek ez nagyon nem megy, marad az ABS. Ezért is írtam, van akinek jobb, ha van. Ismernünk kell magunkat és korlátainkat.
A kettes pont viszont... Ha egyenesen (függőlegesen) fut a motor, akkor egy kis pornál azért jóval több kell a pofára eséshez, ugyanis a blokkolt első kerékkel is egyenesen előre csúszik olyankor (párszor sikerült blokkoljam, szval ez tapasztalat, főleg sáv közötti felfestésen, vagy poron, gondolom ezeket nem kell bemutassam). Persze, ha van kis döntés, akkor pofáraesés jön, ahogy írtad, meglehetősen hamar. Még robogón sikerült kipróbáljam sanszosan valami olajos folton. A megoldás, hogy nem döntöd meg a motort az erőteljes fékezés szakaszában.
Én egy szóval nem írtam, hogy jobb lennék a top versenyzőknél.
Az elektronika viszont vak és ostoba. Gyárilag be van valamire programozva, ami vagy jó az adott szituációban, vagy nem. Legalábbis az egyszerűbb típusok, amikkel van tapasztalatom. Ez nekem nem elég jó.
Egy észrevételem viszont van, mégpedig, ha "dzsuvás" a közúton megyek, akkor azt nekem, mint motorvezetőnek kell időben észrevennem (jóval a vészhelyzet kialakulása előtt!) és időben az útviszonyoknak megfelelő sebességre kapcsolni. A robogós esetet is ezért úsztam meg karcolásokkal. Ezzel pedig a fékrendszeremtől függetlenül a legtöbb esetben megelőzhető a baj. Ha viszont úgy megyek, hogy áhh, majd az ABS megoldja, akkor a hamis biztonságérzetemmel ugyanúgy pofára eshetek, mint ABS nélkül.
Sajnálom az eséseid, de nem teljesen értem, miért vagy benne olyan biztos, hogy ABS-es motorral mind elkerülhető lett volna? És hogy miből gondolod, hogy más szituációkban pedig nem lett volna esetleg hátrányodra?
(#75140) geresics:
Volt amúgy terepes haver, de sosem beszélgettünk erről a témáról. -
HSM
félisten
válasz
dellfanboy #75136 üzenetére
Kocsin egyébként szerintem még könnyebb dolga van az ABS-nek... Nincs döntés, valamint 2-vel több kerék és szenzor is van.
Motor ABS-eket nem próbáltam még, de látva, hogy ugyanaz az egész technika, nincs okom azt hinni, hogy máshogy működne, más eredménnyel.
Ami ezeket a modernebb (prémium) motoros rendszereket illeti (kanyar ABS, verseny ABS, amikről olvasni lehet), elképzelhetőnek tartom hogy ezek már túlléptek a korábbi rendszerek gyerekbetegségein.
Ki kéne próbálni. És nem úgy, mint a sima ABS-t népszerűsítő videókban, hogy fakezű pilóta teljes erejéből rámarkol mindkét gépen a fékre, és jé, az ABS-el állt meg hamarabb, és fel se borult...
Ki gondolta volna...
-
HSM
félisten
válasz
CyberPunk666 #75126 üzenetére
Teljesen jó fotelfizika.
"Ha nem hibázol és jól fékezel, akkor az ABS nem is avatkozik közbe, nem?"
Itt ahogy sejtetted is, ezen a ponton oszlik meg a topik véleménye. Ha így lenne, abszolút barátja lennék, csak sajnos a tapasztalataim szerint nem így van, az ABS is hibázik bizonyos körülmények vagy műszaki hiba esetén, és akkor Te hiába tudnál jól fékezni, nem fogsz tudni, mert a hárombetűs a főnök.
Leírtam anno az ezzel kapcsolatos negatív tapasztalataim: [link].Ami még idetartozik, hogy ez a "csak rántsuk be a féket, majd az ABS segít" dolognál viszont biztosan nem lesz optimális a vészfékezés, ugyanis a gumiknak is idő kell, mire összeülnek, a futóműnek is idő kell, a sofőrnek is idő kell, mire megfelelően ellen tartja az erőket, és ha ezt csinálod, se jó uralmad nem lesz a gép felett (pl. amikor a fékezés után még elkerülni is kellene), se ideális fékutad.
Az előnyét is leírtad a rendszernek, hogyha viszont túltolod a fékezést, akkor azt sem hagyja, és adott esetben ezzel megmenthet.
-
HSM
félisten
válasz
TommyGun #75104 üzenetére
Igen, ezeket kiküszöböli az ABS, helyette behoz más problémákat. Lásd amit írtam.
Sajnos a motorozás ilyen sport, millió+1 dologra kell egyszerre figyelni....
Ez a "csak rá kell taposni" dolog is olyan, hogy megnézem azt, mi történik a súlypontoddal egy ilyen agyhalott vészfékezés után, és hogy lesz ebből egy határozott, jól kivitelezett kikerülés....(#75105) V.Stryker: Ne szólj bele....
-
HSM
félisten
válasz
Something_ #75096 üzenetére
Alapvetően azt vallom, hogy a lényeg a helyes fékezési (motorozási) technika, és az útviszonyoknak megfelelő vezetés.
Ezeket nem pótolja semmilyen elektronika.
Ilyen téren semmit nem változott a véleményem.
Ezenkívül nekem privát véleményem, hogy nekem nem hiányzik egy komoly biztonsági kockázat, ami az ABS-el jár, hogy meglehetősen komplex rendszer kezelje a jármű egyik legfontosabb sebességszabályozó rendszerét. Ami ráadásul tudvalevőleg ronthat is a féktávon bizonyos útviszonyok mellett. Nekem megnyugtató, hogy az én kezemben van a kontroll, és egy szög egyszerű mechanikus rendszeren keresztül működik, mindenféle szenzor, elektronika meg beavatkozó kütyü nélkül.
Ennek ellenére látom az előnyeit is természetesen, de nekem nem éri meg bevállalni miattuk a hátrányokat és kockázatokat.
-
HSM
félisten
válasz
FIREBLADE78 #75058 üzenetére
Mondtam, hogy körübelül ez is a 10-15 ezres ársávban mozog.
Olcsón meg ott van az az XS, 6000-ért. Annyiért nehéz jobbat mondani ár/érték arányban.(#75059) KoVee84: Azt halál komolyan gondoltam. Mondjuk azóta meggyőztetek ABS témában, hogy van, akinek jobb, ha van. Nekem továbbra sem hiányzik. Minden ABS-es hsz-em a mai napig itt van a topikban.
(#75060) imibogyo: Én ha már vennék valamit, akkor minimum SJ5000 lenne, az a legolcsóbb, aminek tetszik is a képe. A telefonom meg ott van megvéve, és patika videókat készít. Szval sanszosan arra a pár videóra inkább az lesz elővéve.
(#75061) dugynok: Oké, majd a bíróságon érveljen ezzel, aki feltölti a hozzájárulásom nélkül mindenféle oldalakra, megsértve ezzel a személyiségi jogaimat.
-
HSM
félisten
válasz
-Mosquito- #74785 üzenetére
Azért ez a tapossunk a hátsófékbe dolog jókora maflaság ABS nélküli motoron. Ha leblokkoltuk a hátsó kereket máris ugrott a motor stabilitása, és máris súlyos métereket vesztettünk. A többi okés és igen hasznos.
-
HSM
félisten
válasz
canniball #74511 üzenetére
"pedig az elvileg a biztonságot növeli."
Elméletileg igen, ugyanakkor senki nem garantálja, hogy az XYZ által készített papíron jobb cső tényleg jobb-e, és nem fog az első fékezésnél széthullani a szerelék rajta, ön és közveszélyes szituációt teremtve. A gyári alkatrész esetén viszont azt tuti tudja, amit tudnia kell.(#74507) Imy: Lehet inkább egy fotelt kéne venned, azon tuti nem fáradnál el.
(#74519) Feree13: Nekem is teljesen jó volt az SV650S kissé sportos testtartása, pedig elég sokat üldögéltem rajta.
Egyedül a lábam zsibbadt néha, mert nagyon magam alá kellett hajtogatni. Én amúgy nem is érzem túl jól magam a nagyon egyenes tartású motorokon.
(#74522) -Mike-: Szvsz kicsit ki van ezzel mosva sokak agya... Amúgy meg azt mondani sem túl célszerű, hogy minek, mert ha egy szerencsétlen bolygóeügytállásnál amatőrül fékezve magára borítja a gépet, hallgathatod, hogy bezzeg ABS-el biztos menthető lett volna.... És még az sem elképzelhetetlen, hogy tényleg.
(#74531) Horvi: Pont ez jutott nekem is eszembe...
-
HSM
félisten
válasz
Geresics #74210 üzenetére
Lassan meglesz vele a 16 000km... Szépen bírja, enyit nem néztem volna ki belőle.
(#74211) HGabor89: Csak arról trollkodtam, hogy a posztban már majdnem egy alvó motorost ír le, akinek miután a szembe jövő autó dudája felébresztette álmosan reflexből satuzva milyen jó szolgálatot tesz az ABS.
Hazafelé amúgy sajnos keveset tudtam aludni, ott volt egy szakasz a vége felé, amikor már egy-egy másodpercre kihagyott az agyam... Meg is álltam az első kúton kávézni, utána újra működtem. Szval szerintem simán be lehet aludni, igaz, sokkal nehezebb, mint kocsiban.
(#74212) tboldi: Azért ott reggel más baj is lehetett, mint a fáradtság....
-
HSM
félisten
válasz
-Mosquito- #74208 üzenetére
Az alvó motorost az ABS sem védi meg....
-
HSM
félisten
válasz
Tarill #72552 üzenetére
Szerintem a testalkatodtól, és azon fog múlni, mennyire ülsz "helyesen" rajta. Ugye, kormányon támaszkodva kb. 100km és véged rajta.
(#72553) Imy: "túl könnyű, nagyobb sebességnél nem az igazi, mintha elemelkedne, nem igazán stabil"
Vedd le róla a szárnyakat, és akkor nem fogsz felszállni vele.Viccen kívül, nem kéne ilyennek lennie.
(#72556) V.Stryker: Az ABS-től sokkal kényelmesebb. Gondold végig, csak beletenyerelsz a fékbe és minden jó lesz! (Vagy nem.) Nekem is úgy hiányzott az 1800km autópálya alatt, nem is értem, hogy tudtam végigtolni nélküle.
-
HSM
félisten
válasz
Kolondrum #69684 üzenetére
Értem, amit mondasz. A másik fele, hogy ami a videódon látható, az két fővel elmegy, 10-el esélytelen. De amúgy én nem is mennék olyan túrára, ahol ez az elvárás, nekem nem pálya bemenni a mozgó járművek közé.
Majd idővel Ti is rájöttök, elég egy valaki, akinek épp megcsörrent a telefonja, vagy az ölébe hullott a csikk, és már rád is húzta a kormányt.... Elég rossz élmény.
Nekem nem ez az élmény a motorozásban, hogy centizem az autókat. Csinálom eleget a városi közlekedésben. Nekem az élmény, ha kis forgalmú, szép tájú helyeken döntögethetek. Az nekem élmény. Ez ellenben inkább para és idegbaj.
(#69685) Kroni1: Én abszolút a libasor pártján vagyok. Kevés dolog tudja nekem annyira rontani az élményt, mint amikor folyamatosan a mögöttem lévő motorost kell figyelnem a tükörből, mikor jut eszébe előzni...
Nekem azzal nincs bajom, ha előz a libasor más közlekedőket, de akkor is a sorrend az legyen meg. -
HSM
félisten
válasz
tboldi #69580 üzenetére
"Ezektől az ismeretlen dolgoktól szeretnék távol maradni. Az újnál szinte 0 a kockázat. Ha csak 2M-t tudok motorra fordítani, akkor inkább szerényebbet választok."
Abszolút megértelek, magam is így voltam vele.
Nagy kár, hogy ennyiért új motorba nem igazán van élhető futóművű.
Pedig 10 éves távlatra szerintem az nem árt azért. Mondjuk nálam nagy plusz volt az Sv mellett, hogy abba bele lehet barkácsolni jobb futóművet leginkább a GSXR-ekről. És még úgy is bele fogok férni a 2M-ba.
-
HSM
félisten
válasz
StoneBridge #69419 üzenetére
Pedig a sor2-d is gyakorlatilag V2, csak nem a hengereket, hanem a főtengelyt ékeltél el.
A K8 SV650 is ilyen, 1800rpm alatt felejtős, rángat, tiltakozik, 1800 és kb. 2800rpm között óvatos gázkezeléssel már sima, és 3000 felett lesz tökéletes.
A nagyon lassú kanyarokat leszámítva nincs ebből gond amúgy semmi az ég világon városban sem. Gáz nélkül is megy egyesben (a maga módján), szval abszolút élhető.
(#69421) canniball: Én városban a sor4 motorokat nem szerettem annyira, az ember felváltogat, aztán erő semmi, főleg fordulat nélkül, fordulaton meg nekem kellemetlenebb a hangjuk a V2-nél.
-
HSM
félisten
válasz
Something_ #67738 üzenetére
Nekem a Casco-s rész is ugyanolyan abszurd. Ahogy az avultatás is. No mindegy...
-
HSM
félisten
válasz
Kolondrum #67665 üzenetére
Sorba? Mármint hogy eláztam-e? Szerencsére csak alig kaptam ma esőt, éppen annyit, hogy kis túlzással kicsit megráztam magam és jó is voltam.
Felúszás, csúszkálás nekem nem volt a sokat szidott gumijaimmal sem ma a 20km alatt, amit megtettem. Vagy csak hozzászoktam, nem tudom. Egyszer viccelt meg jobban, az első utunkon évekkel ezelőtt, szakadó esőben, egy körforgó után, mikor kicsit bővebb gázzal jöttem ki, mint kellett volna, na akkor erősen szögben hagytam el a kijáratot, de abszolút maradt az irányításom alatt a moci, szerencsére. -
HSM
félisten
válasz
runner 125 #67387 üzenetére
Én eddig két márkaszervízben is jártam (ugye az SV650), mindkét helyen abszolút korrekt, versenyképes árakon dolgoztak. De tény, hogy olvasni itt a topikban olyan árszabásokat néha, hogy csak lesek....
-
HSM
félisten
válasz
Topiccsendőr #66891 üzenetére
"esett pofára"
Ja, kicsúszott a kerék, és oldalára tettem. Karcolás nem lett rajtam. Szakadó esőben, állati hideg időben, és sanszosan valami kifolyt olajon, éjszaka. Semmiféle vészfékezésről nem volt ott szó ugyanis a kerék már a fékezésre felkészülés alatt elvesztette a tapadását. Ezen megnéztem volna, milyen ABS segít.
Pont ez történt (#56930) Mosquito34-val [link] is, ugyanazzal a végkifejlettel, pedig neki emlékeim szerint ABS-es a gépe, és tudtommal ő itt tapasztalt motorosnak is számít."amivel tenyleg szetkur tobb topikot is"
Gyengébb idegzetűekről nem tehetek. Ebben a topikban írtam ilyesmikről meg a sportmotor sv topikban. Mindkét topik él is virul azóta is. -
HSM
félisten
válasz
Kroni1 #66884 üzenetére
"Csak taknyos, nedves úton kellhet az ABS?"
Soha az életben nem írtam/mondtam ilyet. Próbálj értőn olvasni. Azt se írtam, hogy csak jó időben megyek. Értő olvasás +1.
Az autómban sincs légzsák, és az elmúlt 10 évben nem is volt rá szükség. Persze, azt nem bánnám ha lenne baj esetére, de mindegy.
Én is már leírtam a véleményem az ABS-ről hónapokkal ezelőtt, nem fogom újra.Aki akarja, megkeresi magának.
-
HSM
félisten
Te is óvatossággal kompenzálod, hogy gyenge a Dragstarod fékje.
[link]
Pont ugyanaz a dolog. Nálam a gumi tapadás a szűk keresztmetszet, nálad meg a fékrendszer, a végeredmény ugyanaz, egyikünk sem tud megállni olyan szép rövid úton, mint egy sportgumis sportmotorral lehetne.
És egyikünk sem törte még ki emiatt a nyakát.
Remélem átmegy, mire gondolok.(#66879) bogyo112: Igen taknyos körülmények között nagy segítség lehet az ABS, nem vitatom. Ugyanakkor engem ott szivatott meg egyszer csúnyán. Én maradok, aminél eddig, esős nedves időben vagy nem ülök motorra, vagy extrém óvatosan hajtok. Eddig bevált.
-
HSM
félisten
válasz
Teasüti #63378 üzenetére
Fékfüggetlen rugózás miatt lett megcsinálva (amennyire tudom) pl. a BMW telelever meg paralevel rugózási megoldásai.
A bólintásgátlóra nem vágyom, nekem az 100%-ig megfelelt volna az igényeimnek, amit a GSXR-en tapasztaltam. Azok amúgy minden lényeges paraméterükben állítható rugózó elemek (előfeszítés, húz/nyomó csillapítás), és ugyanez elmondható a 600-as és 750-es GSXR futóműről is.
Szerintem amúgy ez lenne a minimum már egy 70-100 lóerős gépbe, nem az a bazári vacak, amit a legtöbbe manapság szerelnek. Nem gondolnám, hogy annyival drágább lenne előállítani egy ilyet, gondolom itt is a marketing, "vedd a drágábbat és megkapod" elv.(#63380) HGabor89: Ez ennyit tud. Gyári olaj van benne, gyári rugó, és megfelelően beállított előfeszítés. Mást nem tudok tenni vele. A gyárban belőtt 70KG-os pilótához képest is csak bő 30kg súlyfeleslegem van.
(#63381) persuader: Hangot kell adjak a véleményemnek, miszerint mekkora seggfejség burkoltan lehülyézni az embert mindenféle indoklás nélkül egy nyilvános fórumban. Ha már ilyet írsz, egy rövid indoklás lett volna az abszolút minimum.
(#63385) persuader: A másik testi adottságaiból gúnyt űzni sem éppen egy kultúrált dolog a véleményem szerint.
Egyébként nem a hátsó kerék szokott sikongatni úthibákon, hanem az első. Gondoltam, a teleszkóp szóból egyértelmű lesz, hogy arról van szó, nekem hátul rugóstag van, de úgylátszik mégsem.(#63386) Czimby: Azért ennyire vacaknak nem kéne lennie a gyári 70kg-os rugónak sem egy 100kg-os riderrel. No mindegy... Nem akarok erre a gyári förmedvényre már költeni, valmai komolyabb teleszkópra gyűjögetek inkább, majd abba rakok a súlyomnak megfelelő rugót.
Próbáltam "kompenzálni" erősebbre tekert előfeszítéssel, de akkor más téren lett nagyon vacak, szval hagytam inkább úgy beállítva, ahogy kell.(#63387) Mosquito34: A smiley-t a végén nem teljesen értem.
(#63388) Lomha 8V:
-
HSM
félisten
Nekem is asszem hasonló blokkom van, és csak itt kevés az ereje, amikor országúti tempónál kis helyen kéne erőből előzni.... Pedig ha kell leforgatom 10 000-ig is.
(#63356) Teasüti: SV1000 S? Azt leszámítva hogy torkos, én szuper jól ellennék vele.
ABS-es nem tudom, van-e belőle.
-
HSM
félisten
válasz
Teasüti #63330 üzenetére
Úgy tűnik.
Azért nagyon gyorsan tegyük hozzá, hogy a fél liter körüli "kismotorok" annyira árérzékenyek, hogy ott olyan futóművet, fékrendszert találsz a legtöbbjükkben, hogy minimum siralmas. Ott szvsz nagyon nem a kanyar vagy nem kanyar ABS lesz a szűk keresztmetszet.Gondolom, a kanyar ABS-t a Bosch is "némileg" drágábban adja, mint a simát, arról nem is beszélve, hogy vélhetőleg komolyabb motorvezérlő is kell alá, mint ami a mezei félliteres géposztályban általában fellelhető.
(#63334) bob.zxr: Ez pedig a másik fele a dolgoknak.
-
HSM
félisten
válasz
Topiccsendőr #63257 üzenetére
Az első ABS-es észrevételed jogos. Tényleg nem gondoltam bele, satura fékezve kanyarban jól jön, és abból lehet tanulni.
Ebben valóban nincs tapasztalatom.
Ami a második pont, az viszont éles helyzet. Voltam már 10cm-re teherautó kerekétől (ott is én voltam hülye btw) illetve ami még nemrég történt, kocsi melelttem lévő külső sávból sávváltás rám a belsőben, másik oldalon meg ott figyelt a villamos... Megoldás nyilván satufék, és a villamossal való intim távolság (vagyiis közelség) felvétele. És végig higgadt voltam, hiába volt centiméterekre a kocsi is meg a villamos is, a fékezést is szépen megcsináltam, bár az égett hátsó betét miatt a hátsóval azért rajzoltam pár nyolcast.
Eszembe is juttatta, hogy már tényleg kéne bele ép betét.
De ugyanez volt, amikor tempónál kijöttek elém a buszsávba, még emlékszem is, hogy káromkodok magamban, miközben szépen végigcsinálom a megfelelő vészfékezés+kikerülés technikát.
Nem tartom magam terminátornak, be kell gyakorolni, és akkor megy, én így gondolom.
No, meg én kicsit mindenhol azt lesem, honnan fognak az életemre törni, mikor motorozok, szval nem lepődök meg, ha ez néha ténylegesen be is következik, igyekszem is elkerülni ezeket a szitukat, amikor is csak lehet előrelátással.(#63260) V.Stryker: Van egy olyan rossz érzésem, hogy nem ugyanúgy fog megállítani egy 300KG-os szerelvényt, mint egy 110kg-osat.
(#63261) persuader: Avid Juicy 5 185mm-es tárcsával. Elég harapós fajta. De rengeteget mentem haverom 203mm-es Juicy 5-össel szerelt bicajával is.
Nekem mondjuk ahhoz sanszosan gyenge lett volna már a teleszkópom, azért került előre csak 185-ös tárcsa, így is tekergeti azért.
Míg fiatal voltam és bolond, addig eléggé toltam neki rossz utakon. Ott meg ha akarod, ha nem, csúszkál alattad mindenfelé a bicaj. +vízmosások, kövek, homokos részek, erre dől, arra dől, így lejt, úgy lejt, itt fa, ott fa, ehhez képest motoron azért egyszerűbb az élet.
Euroringen tuti nem érnélek utol, egyszerűen azért, mert nincs benne rutinom.
Én inkább békésen túrázgatós vagyok, mint csapatós motoron. Kerékpáron már épp elégszer törtem ki a nyakam, ott már "kiéltem magam" szerencsére.
(#63262) KoVee84: Igen értelek. Bár az S1000RR nem az ABS, hanem az 1000X jobb fék+futómű+gumi (+talán geomateria?) kombó miatt tehetné meg ugyanezt. Mikor tesztvezettem azt a bizonyos asszem 2013-as GSXR1000-et, alaposan teszteltem a fékjét, és iszonyat, mit tud. Szóval tényleg, ha összef*som magam úgy koncentrálok sem tudnék a büdös életben az SV-vel közel akkorát sem fékezni, mint azon a motoron a legelső tesztvezetés alkalmával az első kemény fékezés próbánál csont nélkül megtettem.
Ha más meséli, tán el sem hittem volna, micsoda difi van. Mondjuk nálam még a gyári atomgagyi gumik vannak az SV-n, ha majd elkoptak, jelzem, mennyiben voltak ők a hibásak. Bár tuti nem csak rajtuk múlt, mert a GSXR-en két ujjal húztam, az SV-n meg húzom akár 4-el is erőből, az meg ugye nem a gumi problémáját jelzi.
Ami az alázatot illeti, igyekszem az maradni, és igyekszek másokat is óvatosságra, és a természeti törvények tiszteletére bíztatni. Ugyanakkor fiatal vagyok és még mindig talán kicsit bolond, lehet, nem mindig sikerül ezt átadni, vagy megvalósítani. Eddig szerencsére nem lett perec belőle, bár néhány esetben ez sajna inkább a szerencsémen múlt, mint a tudásomon. Ezen igyekszem változtatni.
-
HSM
félisten
válasz
KoVee84 #63241 üzenetére
Abból aztán sokat lehet tanulni pályán, ha az ABS fékez helyetted.
(#63242) bob.zxr: Bizonyos szempontból még jóval többet is ér egy sokéves hegyikerékpáros múlt. (Nem csak simán kerékpárról volt szó.) Ugyanis ott laza talajon, egy sokkal instabilabb szerkezet kell kordában tartani, sokkal szélsőségesebb útviszonyok mellett. Ahoz képes a betonon motorozni nokedli....
-
HSM
félisten
válasz
Topiccsendőr #63202 üzenetére
Nem mondtam, hogy nyomik, akik inkább mennek ABS-el.
Én is repültem át bicaj kormányán párszor, mire megtanultam használni a féket, ez ilyen.De megtanultam. A hidraulikus tárcsafékes kerékpár után a motor már nem volt nagy kihívás.
-
HSM
félisten
Sosem szabad túl komolyan venni, mert belehülyülsz...
Amúgy az én véleményem is formálódott a vitákból, mostmár azért jobban rálátok, hogy vannak, akiknek nincsenek jó beidegződéseik, vagy nem érzik annyira a fékezést, vagy a határokat, és olyanoknak tényleg nagyon hasznos lehet az ABS.
-
HSM
félisten
válasz
Archer #63178 üzenetére
Bizony. Én amúgy továbbra is úgy gondolom, a motoros fejében és a motoros képességein múlik 80%-ban a balesetek elkerülése, megelőzése, és csak a maradék 20% a motor, aminek része vagy sem pl. a speckó ABS.
Nyilván, hasznos lehet az ABS egyeseknek, bizonyos szituációkban, de ugyanakkor nem szabad azt hinni, hogy az majd hű, de megvéd, ha hülye vagyok, vagy fáradt, vagy figyelmetlen.
Én továbbra is jobb befektetésnek gondolok pl. egy jobbfajta vezetéstechnikai képzést. Engem párszot megmentett, az ABS hiánya viszont még nem sodort bajba, pedig volt párszor, hogy frankón lesatuztam a hátulját.
(A véletlen megégetett betét csodái.
)
-
HSM
félisten
válasz
Topiccsendőr #62200 üzenetére
Ez igaz.
Úgy értettem, amit írtam, hogy a robeszomon abszolút fényvédett helyen pukkant el a benzincső a taposó alatt. Ott azért nem sok UV érhette.
(#62201) V.Stryker: Én is így látom.
Ha már fejben van, és rajta vagy a dolgon, akkor jó.
-
HSM
félisten
válasz
Gaboman #60409 üzenetére
Alapvetően egyetértek a leírtakkal, abszolút kezdőknek én sem ajánlanám az SV-t.
[link][link]
Ugyanakkor a kérdező ha jól rémlik, nem kezdő, csak kategriát váltó, úgy azért más a helyzet.
Mondjuk ha 6-ból 4-be váltásnál kiteszi a seggét az szerintem 100% user error, ennél sokkal durvább terhelés-visszaváltásokkor sem volt semmi gondom még a motorral.Igaz, az enyém már a dupla pillangószelepes injektoros változat.
A sor4-nél alul a finom erőleadás ára viszont, hogy nincs erő, amíg fel nem tornászod a fordulatot a váltóval. Ez az elején kellemes lehet az első pár hétben, de engem hosszabb távon tuti halálra idegelne. Az SV-n borzalmas praktikus, hogy nem kell városi tempónál kettőt visszadobni, ha kis erő is kéne.
Szóval mérlegelni kell majd a kérdezőnek, mit is szeretne. -
HSM
félisten
válasz
Gaboman #59791 üzenetére
Éppen a tapasztalataim, amik negatívak, elméletben nekem is baromira tetszik a dolog. Amúgy ja, kb. én vagyok egyedül a véleményemmel, hogy bár kétségtelenül vannak előnyös oldalai, de én komoly hátrányokat is látok, és nekem mégsem kéne. Ezenkívül kifejezetten nyitogatják a bicskát a zsebemben az ilyen videók, ahol szándékosan a lehető legrosszabb módon fékeznek ABS nélkül, majd bemutatják, ABS-el mennyivel szebb minden...
De ne menjünk bele újra, ha érdekel keress vissza. Sokan nagyon unják már a topikból, okkal. Köztük én is.
-
HSM
félisten
válasz
FIREBLADE78 #59619 üzenetére
Az őrült ABS-es pingvin.
-
HSM
félisten
válasz
-Mosquito- #58978 üzenetére
Úgyérted, NEKED nem kell, SZERINTED felesleges. Ezzel aztán sokra megyek.
Nem véletlen mentem egy alapos tesztkört a GSXR1000-el, mielőtt egy árva forintot is költöttem volna az SV futóművére. NEKEM igen meggyőző volt, és pont ott tudott lényegesen többet az SV futóművénél és fékénél, amik a legjobban zavartak benne. Szval NEKEM, ahogy ÉN használom a saját motortom, úgy nem lesz felesleges SZÁMOMRA.
Ha csak egyszer nem kötök ki egy városi kompakt B-oszlopában a jóval kisebb féktáv okán, nekem már megérte.
Érdekes, hogy az ABS agyig van magasztalva a topikban, de ha egy amúgy jóval rövidebb féktávot biztosító rendszert akarok a motoromra szerelni nem is sokkal drágábban, amitől még kényelmesebb is lesz, akkor "kell, mint tanyára a villany".
-
HSM
félisten
válasz
-Mosquito- #58767 üzenetére
Ez így szép és jó, hogy egy gyönyörű tisztára takarított hegyi úton lehet menni, de egészen más a helyzet, amikor napi szinten mászkálsz télen, nem feltétlen tökéletes látási viszonyok mellett és erős forgalomban. Én is kerülgettem még régebben a robogómmal a jégfoltokat az úton reggelente munkába menet, de nem egy életbiztosítás, ebben is biztos vagyok.
Kocsival is (ABS-esről van szó) nem az a 99% a gázos, amikor épp szépen takarított úton mész, hanem az az 1%, amikor egy nagyobb egybefüggő jeges felületre hajtasz, ami sokszor nem is látszik, tehát csak akkor értesülsz a jelenlétéről, amikor szinte irányíthatatlanul csúszik rajta az autód. Eddig kétszer volt ilyenhez szerencsém autóban, mindkétszer megúsztam baj nélkül, de egyszer sem szeretném kipróbálni motoron, se ABS-el, se anélkül. -
HSM
félisten
Bevallom, a túraendúrókat, mint géposztályt nem annyira követem. Egy modell érdekelt belőlük, az új DL1000, az szerintem nagyon jó kis csomag lett, és nem annyira húzós szerintem érte a 3,7M. Vagy pl. a 650XT-ért a 2,3M.
Ami az elektronikákat illeti, nem is tudom, mik vannak? ABS, és kipörgésgátló, esetleg gázreakció-módok. Mi kellhet még?Gondolom, gyorsváltó meg elektromos futómű az nem annyira szempont pl. itt.
Mondjuk az tény, hogy mire "igazi" adventure bike lesz ezekből, még majdnem újabb fél milla, doboz, bukócső, lámpák, haspajzs, meg még ami jól jön....(#58213) persuader: Hát éppen ez az. Már egy GSXR1000-nek is a már már hagyományosnak számító BPF telójának is olyan tudása van, hogy az félelmetes, volt alkalmam kipróbálni.
Ami a kis SV-m futóművét illeti, az viszont egy kalap kutyagumit nem ér.Azaz de, van mire rászerelni a kereket, de kb. ennyi. Amint anyagi lehetőségeim megengedi, első dolgom lesz cserélni a rugózó elemeit elöl és hátul is, nyilván akkor már a súlyomnak megfelelőre.
Azt amúgy el tudom képzelni simán, hogy egy bruttó ~3M-s 600-as sportvason nem sok hasznuk van, de azért az ezresnek szerintem annyira nem volt kicentizve az ára eddig sem. Persze, ha rakjuk bele a spécibbnél spécibb cuccokat, akkor persze, hogy hamar elborulnak a költségek.(#58214) persuade: Oké, fussunk neki mégegyszer! Nem rentábilis, tehát emiatt mégdrágább, mégbonyolultabb, mégextrásabb motorokat hoznak, drágábban. Érdekes megközelítés, minimum. Ha nem gazdaságos így sem, akkor nem inkább az ésszerűség mentén kéne fejleszteni? Úgyértem, jó, hogy csinálnak a fanatikusoknak egy R1M-et, horror áron felextrázva, de mondjuk a sima R1-nek érdemesebb lenne akkor talán inkább egyszerűbbnek és olcsóbbnak lenni. Az R1S-nek meg végképp. Mind1, ők biztos sokkal okosabbak nálam, én csak írogatok.
Én amúgy a problémát a folyamatos egymásra licitálásban látom. Túlzottan hajtják egymást a gyárak, ez pedig igencsak nem tesz jót a költségeknek.Ezért is vetettem fel, hogy talán jobb lenne külön kategóriát nyitni a nagyon elborult ezres sportgépeknek, és a racionálisabb halandóknak megtartani a korábbi színvonalú, egyszerűbb, olcsóbb, de továbbra is pokoli magas tudású sportos gépeket.
Szerk.: Amúgy olyan hatalmas gond nem lehet ezen gépek profitábilitásával, nézd meg pl. a Suzuki új ezres "sportos" gépét, a GSX-S1000-et! "Mindössze" bruttó 3,3M. Szerintem tök jó ár egy ilyen motorért. Persze, élőben nem próbáltam (inkább a GSXR-re ültem rá tesztelni
), de nagyon korrekt kis csomagnak tűnik, jó vázzal, futóművel, motorral, pláne ennyiért. Nekem sokkal értelmesebb utcai csomagnak tűnik, mint az 0,5M-val olcsósított R1, az ár/érték arányokról nem is beszélve. Hangsúlyozva, hogy utcára.
-
HSM
félisten
Hát nézd... Ha már annyira számít a pénz, akkor nem ezt venném 6,5 helyett 6M-ért (LOL megint, nagyon, bocs), hanem besétálnék egy szintén vatta új GSXR-1000-ért, amit 4,35M-ért elhozhatok, úgyértem, a teljesértékű, butítatlan fullos paripát. Vagy ha már annyira utcai motor, ott a Hayabusa, az is "csak" 4,4M, ABS-el (fullosan, butítás nélkül), és sokkal jobban passzol a túrás/utcai felhasználásra a másik kettőnél.
Ja, és a GSXR ezerszer jobban is tetszik, és nem hinném, hogy bármi lényeges paraméterében rosszabb lenne.Ráadásul az garantáltan kiforrottabb konstrukció, mivel ha jól tudom 2012-ben mutatkozott be a jelenleg is árult modell.
Nem, az nem én vagyok. Nekem a hajam égnek áll, ha valaki sportszerűen fulladáshatáron használja a motorját. Persze, a felesleges szénné forgatásnak sem vagyok barátja.
-
HSM
félisten
válasz
Topiccsendőr #58157 üzenetére
"A legfontosabb, h csokkenti a halalos baleseteket."
Óriási tévedés. Éppen erről beszéltem. Statisztikailag kevesebb a halálos baleset ABS-el szerelt azonos modelleken, ezt támasztotta alá a statisztika, ez az, amit tudunk. De éppen erről volt szó, ezt emeltem ki, hogy az sajnos nem derült ki, hogy ez közvetlenül az ABS-nek, vagy más faktoroknak volt-e betudható. -
HSM
félisten
válasz
Topiccsendőr #58142 üzenetére
Utánanéztem én ezeknek a statisztikás dolgoknak, és sejtettem, hogy fogok érdekes dolgokat találni. Íme: [link]
Ők úgy találták, hogy 31%-al kisebb a halálos baleset esélye ABS-es motorkerékpáron, azonos típusokat összehasonlítva, amelyekből létezik ABS és nem ABS verzió is.
Ugyanakkor szerintem sokkal érdekesebb dolgok vannak elásva a sorok között, főleg a végén, a discussion részen, ahol szépen írják, hogy igazából azt nem lehet tudni, hogy vajon mennyi köze van ennek az eredménynek ahhoz a pszichológiai jelenséghez, hogy esetleg aki alapból óvatosabb, az inkább fog költeni az ABS-re, mint külön megvásárolható biztonsági extrára.
Azt is felvetik, hogy autós tanulmányok alapján az is lehetséges, hogy az ABS-t használó motorosok agreszívebben vezetnek, ami több balesetet okoz, ami esetén még alul is lehet becsülve az ABS hatékonysága.
Én ebből azt látom, hogy ugyan van statisztikánk, de a legfontosabb dolgok éppen nem derülnek ki belőle. Azaz hogy amit én mondtam, hogy szerintem a jó vezetéstechnikai felkészültség és óvatosság ad nagyobb biztonságot, vagy amit a többiek állítottak, hogy az ABS. Az meg főleg nem derül ki, hogy azonosan felkészült és óvatos motorosok esetén milyenek a számok ABS-el vagy anélkül. -
HSM
félisten
válasz
Topiccsendőr #58120 üzenetére
Ez mind fejtegetés. Igen, elméletileg reálisnak tűnik, hogy gyors fék, aztán kikerülés, de ha annyira közel van a dolog, akkor azért én nem vagyok benne 100%-ig biztos, hogy az elkerülés ugyanolyan hatékony tud lenni, mint a motor elfektetése....
Amúgy visszakereshetsz a topikban, miket írtam az ABS-ről, de amellett, hogy írtam róla rosszat, írtam jót is: [link].
Azt továbbra is úgy gondolom, hogy vagy kanyarodni lehet, vagy vészfékezni, ha a kettőt egyszerre csinálod, valamelyik megsínyli. A vezetéstechnikán is felhívták erre a figyelmünket.
Visszaolvasva a hsz-eim sem gondolom, hogy arrogáns lettem volna. Nehéz 100%-ig objektívnek maradni, igyekeztem, sikerült amennyire sikerült. De azért azt sem szabad szerintem elfelejteni, hogy a fórumon elsősorban vélemények vannak, nem a nagybetűs IGAZSÁG.Szerintem a statisztikát nem lenne helyes a mi szemszögünkből ide keverni. A statisztika ugyanis nem tesz különbséget a motorosok között.
Azt emlékeim szerint írtam is, hogy aki nem veszi a fáradtságot némi extra tréningre, és tanul meg tényleg szélsőséges helyzetekben fékezni, akkor inkább az ABS a jó út, mert akkor többet nyer az illető az előnyein...
A biztonsági öves dolgot kár ide keverni, az hogy a vezető kitámasztja magát, és az majd jól megvédi egy akkora baromság, hogy csak úgy süt. Ott olyan minimális, jelentéktelen azon esetek száma, ahol jobb, ha nincs bekötve, hogy kár is vele foglalkozni. Az ABS esete ezzel szemben korántsem ennyire világos és egyértelmű.
(#58122) Feree13:
Már írtam. 2X kerültem életveszélyes helyzetbe ABS miatt, és egyszer sem a hiányából. Tisztában vagyok vele, hogy szélsőséges eset vagyok, de ezek az én számaim.
Persuader szerint nem csúsztam volna el a robogómmal ABS-el, de az egy teljesen ártalmatlan elcsúszásos szituáció volt, életveszélyről szó sem volt.
De talán így érthető, miért nem rajongok túlzottan a cuccért.(#58126) .mf: Huh.. 10m, az ha jól emlékszem durván 50km/h-ról lehetett volna megállni hibátlan út és fékezési viszonyok mellett. Ráadásul ha mondjuk 90km/h-val mentél, mikor fékezni kezdtél, az annyi, minthogy durván fél másodperc, mire elérted.
-
HSM
félisten
válasz
-Mosquito- #58114 üzenetére
Dehogy, egyetértek az oktatóddal. " No ABS motorokkal sokan elesnének ott és akkor."
Magam is látom, sokszor többszázezret futott, magukat tapasztalt motorosoknak tartó egyének is néha mondanak/csinálnak olyanokat, hogy csak lesek (nem pozitív értelemben). Ezért nem is az alapján ítélem meg a másik motoros tudását, hány km-t fut le évente...
Szóval szerintem ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, akar-e ABS-t vagy sem. Azért mert sokan bénák és 50-el pofára esnének ABS nélkül, attól még nem helyes ezt mindenkire válogatás nélkül ráhúzni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Rokon topikok:
• Robogó, kismotor
• Nagyrobogósok baráti topikja
• Elektromos autók - motorok
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Gitáros topic
- AliExpress tapasztalatok
- Diablo IV
- Futás, futópályák
- PlayStation 5
- Itthon is elérhető a OnePlus 11 és a Buds Pro 2
- Filozófia, pszichológia
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Linux felhasználók OFF topikja
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Gari:2027.04.02 Playstation 5 Slim Digital edition + Ajándék Venom töltő állomás!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Keyboard Folio hibátlan működéssel garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest