- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
- Philips LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen TV-t vegyek?
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Bluetooth hangszórók
- GeForce RTX 5050 kártyák az MSI portfóliójából
Új hozzászólás Aktív témák
-
mpierre
veterán
válasz
kételkedem #7751 üzenetére
Magyarán, ha jól értem az angolszki szöveget, akkor veszek 4db ilyen koptert, összekötögetem őket meg az alaplapra is és a cpu pwm-je szerint vezérlik magukat?
Nagyon tuti. Kösz.
-
mpierre
veterán
Hali!
Lehet fura kérdés, de van lehetőség arra, hogy az alaplapi procihűtő csatlakozóról a pwm jelet egy másik hűtőhöz elvinni?
A lényeg, egy hűtőbordára akarok két koptert, mindkettőt pwm vezrléssel. Persze nem ugyanarról a csatlakozóról, egyet a cpu fan-ról, egyet meg chasis fan-ról.
Köszönöm. -
varsam
őstag
Van egy 12centis ventim, amit alacsonyabb fordulaton szeretnék járatni. Kérdésem, h a venti molex csatiját a táp molex csati melyik vezetékeivel kell összekötnöm, hogy 7 voltot kapjak?
Melyik színt melyikkel?
Az alap 1200-as fordulat helyett így mennyin fog menni kb?
Valamint ha így rákötöm az alaplapra a 3as pwm csatit, akkor az csak a fordulatot fogja mutatni, és nem ad neki 12 voltot, ugye?remélem érthető voltam..
-
jaja1981
addikt
-
And
veterán
válasz
jaja1981 #7713 üzenetére
Nézd, nem azt mondtam, hogy egyáltalán nem jó, hanem azt, hogy akkora ventihez, amekkorát a #7707-ben említett (12V / 0,6A / 7,2W), 470Ω túlságosan nagy értékű. A Coolink a 250mA-es típusaihoz például 100Ω-os értékű potmétert mellékelt, és azzal is bőven le lehetett lassítani az alig hallható szintre. Ahogy a venti névleges árama növekszik, a szükséges soros potméter maximális értéke csökken.
"Az, hogy droppol a tranyó, az nem gond. Nem mindegy, hogy a 12,38V-ból 11,8V megy a ventire? Tökre nem számít."
Nem is én írtam, hogy sima NPN-tranyóval 0..12V-ig szabályozható..
"Ilyen stabilizátorokkal én is dolgoztam, de terhelésre változik, esik a fesz."
Akkor valamit elszúrtál. Az LM317 load regulation paraméterének tipikus értéke 0,1% (!), tehát 10mA-es terheléstől a maximális 1,5A-ig ennyit változhat a kimeneti feszültség értéke. Ez 8V-os kimenőnél 8mV változás, az tényleg nem sok. Ettől stabilizátor.
Igen, hűteni kell, és az LM317 valóban nem csavarozható fel szigetelés nélkül a ház fémrészeire. De az általam említett LM2941T például igen, mert a TO-220-as tokozású verzióján a hűtőfelület a GND-vel van összekötve (az LM317-nél meg nincs is GND).
Csakhogy a potméter is melegszik, egy nagyteljesítményű, min. 2W-os (huzal-) potméter ára meg pl. a Lomex-árlistát nézve mind minimum négyjegyű összeg..
Mod. #7715-re: Ha az a táp megfelelő minőségű, nem lehet gond a PWM-es vezérlés miatt. Csináltam már kapcsolóüzemű vezérlést PC-táppal, egy ventinénél jóval nagyobb árammal terhelve. De PC már nem volt a tápon, csak ez az áramkör. Ha megfelelően megválasztott pufferkapacitást teszel a PWM-vezérlő bemenetére (nem bazinagy aluelkó, inkább kisebb kapacitású, de alacsony ESR-értékű, némi kerámiakondenzátorral vegyítve), nem hinném, hogy sok vizet zavarna. Egy PC-tápnak ilyesmit el kell viselnie.
-
And
veterán
Ha R1=1kΩ és R2 egy 5kΩ-os potméter sorban egy 3,9kΩ-os ellenállással, akkor a kimenőfeszültség kb. 6..12V-ig állítható. 10V-os kimeneti feszültség fölé lehet menni low-drop állítható stabilizátorral, de ha a fix 12V miatt ez nem fontos, akkor felesleges a csere. Ilyen low-drop típus pl. az LM2941, de ott máshogy kell számolni a ref-osztót.
A melegedést ennél jobban csökkenteni csak kapcsolóüzemmel (PWM) lehetne, de az kicsit összetettebb.
#7710: "5-10V közé nem tudsz szabályozni csak így elméletben, mert függ a rákötött fogyasztótól. Belövöd a fenti kapcsolást 5-10V-ra, ráraksz egy másik ventit és már el is mászott."
Ez nem igaz, az LM317-es egy stabilizátor. Épp az egyszerű soros potméter az a megoldás, amelynél a kimeneti feszültség erősen ventilátorfüggő.
Egy 470Ω-os potméter pedig nagyon nagy érték egy 7W-os ventilátorhoz, az ideális érték ahhoz legalább egy nagységrenddel kisebb lenne (inkább 20..40Ω között valahol). Egy nagyobb terhelhetőségű potméter sem olcsó.
A tranzisztoros megoldással sem lehet a maximális 12V-ot elérni, kizárólag alacsony csatornaellenállású (Rds_on) mosfettel, PWM-üzemben lehet azt jól megközelíteni. -
Vasinger!
nagyúr
Sziasztok!
Egy elég érdekes, de annál fontosabb kérdéssel fordulnék hozzátok.
Van egy 4 pines (PWM-es) ventim, amit szeretnék előlapról szabályozni, de azt csak 3 pinről tudok. Szóval azt találtam ki, hogy leszedem a 4 pinesnek a drót végéről az "apa" műanyag csatlakozót és ráteszek egy 3 pines ventiről leszedett "apa" műanyag csatlakozót és az egyik drótot elhagyom. Beválhat? Ha igen, melyik 3 drót kell a 3 pinhez? Konkrétan egy SlipStream-ről lenne szó. Nem szeretném ha az alaplapom vagy venti tönkre menjen, szóval csak az írjon aki biztos a dolgában. -
morfondőr
addikt
válasz
jaja1981 #7668 üzenetére
Ezért akarok PWM-es ventiket rákötni, mert ott 4 szál van: 0, 12v, pwm jel, ford.visszajelző. Javítson ki valaki ha tévedek!!
A problémám az, hogy ha fix 12v-os tápellátással kap áramot a venti a táptól, az alaplaptól meg kapja a pwm-et, akkor változik-e a fordulatszám? -
morfondőr
addikt
Sziasztok!
A hűtésemet szeretném kicsit fejleszteni és ehhez kérnék segítséget! Úgy néz ki, hogy az alaplapom (Gigabyte EP45-UD3P) csak a prociventit vezérli PWM-esen. Be szeretnék ruházni 4 db Arctic Cooling PWM ventibe (3db 12cm-es + 1db 9 cm-es), és úgy szeretném megoldani, hogy mindegyik automatikusan vezérelt legyen. Az AC megoldása így néz ki:
A ventik tehát sorba fűzhetők, plussz még van egy külön csati a fordulat visszajelzéséhez. Kérdésem az lenne, hogy egy alaplapi csatlakozó kibír-e gond nélkül 4 db ventillátort? Ha nem, akkor lehet-e olyan megoldás, hogy levágom a csatiról a 2 áramot adó vezetéket, amit rákötök a tápra közvetlenül. A PWM szál megy az alaplap CPU-fan csatijába, a sárga rpm-visszajelző pedig a többi alaplapi venticsatlakozóba. Így tudja-e módosítani az alaplap a ventik fordulatát PWM-en keresztül?
Előre is köszi a segítséget!! -
Khaal
őstag
Nem igazán találtam élő topikot előlapi panel témában, remélem itt kaphatok választ:
Ventilátorszabályzót szeretnék venni, egy Revoltec panelt néztem ki, ez még árban sincs nagyon elszállva, de sehol nem találtam infot róla milyen feszültségekkel működik,és hogy ki lehet-e iktatni rajta a ledeket.
Egy Arctic Cooling AF12025-öt kötnék rá és egy 12cm Scythe ventit (azt ami a Ninja2-höz jár). Az lenne a jó, ha teljesen le lehetne állítani a panellel a ventilátorokat, vagy legalább 600 rpm alá visszavenni a fordulatukat.
Esetleg hasonló egyszerű szabályzópanel van jó áron ami PWM-es?
Netán olyan ami hőmérséklet szenzor alapján automatikusan szabályoz? Lian-Li 3.5"-ös LCD-s cuccát próbáltam, de az 7volt alá nem ment le és a 600-as fordulat alatti sípolásos riasztást nem lehetett kikapcsolni rajta.
Esetleg valami könnyen megépíthető SK megoldás is érdekelne, lényegében elég lenne csak az egyik ventit szabályozni egy potival.
-
Antigabo
tag
Sziasztok !
Szeretném a CPU hűtőventillátor alapfordulatszámát csökkenteni
Valaki tudja hogy alaplapi CPUhűtő PWM-es 4 pólusú ventik fordulatszámát lehet e potival diódával vagy ellenálással "hardveresen" is csökkenteni ?
úgy hogy a PWM is működőképes maradjon közben - ne bolondúljon meg és kár se keletkezzen.legrosszabb esetben a PWM pólust kiiktatom.
Ha valaki próbálta már vagy ért a témához az írjon !
Kössz !
-
04ahgy
nagyúr
Hello!
Korábban beszélgettük-pedzegettük itt a topikban az inverter megvalósítási kérdését. Hogy brutál erős is legyen, de egyben szinuszos is!
Az éjjel megálmodtam a jó megoldást. 12V...48V (valamilyen szabványosabb értékű) bejövő feszültség. Egy nagyfrekvenciás, akár teljes hidas step-up konverter. 100-200kHz frekvencián, áttekercselt táp trafóval, vagy egyedi készítésűvel kivitelezve. Ezután a 320-380V egyenfeszültséget egy PWM vezérlésű, szintén teljes hidas, nagyfeszültségű MOSFET-tel megszaggatom, alternálom. Aluláteresztő szűrő tekerccsel a kimenetre, és kész a szép szinusz, jó hatásfokú inverter. Hálózati szinkron innentől már gyerekjáték.
Vélemények?
HGyu
-
kételkedem
addikt
Elnézést a pongyola fogalmazásért, mint kapcsolás, valóban párhuzamos. Csak azt akartam érzékeltetni, hogy fel lehet fűzni a ventiket.
A baloldali csatlakozó megy az alaplapra, oda, ahova a pwm-es procihűtő venti volt dugva, a középsőbe egy újabb venti, majd a procihűtő venti következik. A jobb oldalon látható 2 eres csatlakozót szintén az alaplapra kell csatlakoztatni.
A ventihez adott rajzon jól látható mit hova kell dugni. A lényeg az, hogy akár 3 ventit is szabályozhatsz egy PWM-es csatiról. -
kételkedem
addikt
Ha Arctic Cooling ARCTIC FAN 12 PWM ventit veszel akkor meg tudod oldani úgy is, hogy az alaplapodon levő PWM csatikra dugod, és a terhelés függvényében mennek. Ezeknek a ventiknek úgy van kialakítva a csatlakozója, hogy sorba lehet őket fűzni. Az én alaplapomon a procihűtő és még egy PWM csati van. Ezekre fűztem föl a ventiket és tökéletesen működik.
-
shtml
őstag
válasz
Undoroid #6769 üzenetére
Jogos a kérdés a kopott csapágyakról, de Klemens kolléga azt írja, hogy sima 7V-ra kapcsolva nincs zaj.
Én továbbra is alacsony frekvenciás PWM-re tippelek, a szűrőtekercsek hiánya egyszerűen azt is jelentheti, hogy kispórolták őket. Alacsony frekvencián úgyis elég nagy induktivitásokra lenne szükség, azok meg drágák. A kis dobozka belseje engem is érdekelne.
(#6772) Klemens:
Nem tudnád kiszerelni a panelt, hogy lássuk a másik oldalát is? -
shtml
őstag
válasz
Klemens #6763 üzenetére
Szerintem ez az alacsony frekvenciás PWM szabályzók tipikus hibája. 12V közelében még nagy a kitöltési tényező, aztán ahogy csökkented a fordulatszámot, úgy csökken a kitöltési tényező is. A csak néhányszor tíz Hz-es frekvencia be tudja rázni a ventilátort, főleg a nagyobbakat, de ez függ a PWM-frekvenciától is. Akkor van igazán gáz, ha a ventilátor mechanikája nagyjából a PWM-frekvencia közelében rezonál. De egy nagyobb lapátú ventilátor eleve jobban "lesugározza" a mélyebb frekvenciákat.
Mekkora méretű a ventilátor és más ventilátorokat rákapcsolva a Revoltecre szintén hallani a zgást?
-
marcipunk
tag
sziasztok!
lenne egy valószínűleg láma kérdésem.
úgy néz ki a dolog, hogy vettem ezt a ventit. 4 pines csatija van (pwm). de ha fel rakom az alaplapom egyik 3 tűs csatijára (mert úgy van kialakítva, hogy felmegy arra is), akkor nem hajlandó elindulni. azonban, ha a többi pwm-es artic cooling ventim plusz kivezetésésre rakom fel, akkor megy. (aki látott már AC PWM Sharing-es ventit tudja miről beszélek)
nincs valakinek vmi ötlete, mi miatt van ez?
más ventit csatlakoztatva (igaz 3 tűset) az alaplapra semmi gond.köszi előre is
mod: remélem, kételkedem kolléga nem sértődik meg, hogy kölcsönveszem a képét, mert most látom néhányat visszaolvasva, hogy ő egy ilyet csatis ventit mahinált.
a felső csati a 4 tűs, olyan formában, hogy felmegy 3 tűsre is, a középső fekete pedig az említett plusz kivezetés (4 tűs, pwm a ventiről) -
kételkedem
addikt
NVidia 9600 GT videókártya aktív hűtését ellátó ventilátor kiváltása AC AF xxxx PWM ventilátorral. A venti rögzítése pl kábelkötegelővel lehetséges.
Mivel sem a csatlakozó nem egyezik, sem a kábelek színe, ezért mindenképpen vágni-forrasztani kell. A csatlakozó kábeleit így kell összeforrasztani:
AC venti csatlakozója ----------- videókártyán levő venti csatlakozója
fekete------------------fekete
piros--------------------sárga
sárga-------------------zöld
kék----------------------kékKöszönöm shtml segítségét!
-
shtml
őstag
válasz
kételkedem #6718 üzenetére
Az áramfelvétel szerintem nem játszik szerepet, nem hinném, hogy a kártya ventilátorvezérlője ezt figyelné. Meg kellene állapítani, melyik kivezetés micsoda a kártyádon.
Vegyél elő egy sima, nem PWM-es ventilátort, lehetőleg minél kisebb teljesítményűt. A fekete vezetékét kösd a feketéhez, mert az biztosan a föld. A másodikat próbálgasd végig a kártya többi három kivezetésén és jegyezd meg, melyikről indul el a ventilátor: az lesz a 12V. A ventilátor harmadik vezetékét (ha van neki) ne kösd sehova. Ha ez megvan, járj el a fentebb írtak szerint.
A PWM ventilátorok PWM bemenete nem invertált és fel van húzva 5 vagy 3.3 V-ra. Nem hinném, hogy az AC ettől eltérne, de ezt kimérheted, fentebb írtam, hol.
-
shtml
őstag
válasz
kételkedem #6716 üzenetére
Ez a szokásos láb- és színkiosztás, ezek szerint az AC ventilátor nem követi ezt.
1 GND Black
2 12 V Yellow
3 Sense Green
4 Control BlueSzóval akkor hagyjuk a színeket, nézzük csak a sorrendet, a fekete az 1. láb, ami a föld, eddig világos.
A második lábat 12V-ra kell kötni, ami a Molex csatlakozón a sárga.
A harmadikat viszont sehova ne kösd a Molexen, mert az a fordulatszám-visszajelzés nyitott kollektoros kimenete - ha ezt feszültségre kötöd, akár tönkre is mehet a visszajelzést végző tranzisztor (nem tudom, van-e belső felhúzó ellenállás, elvileg nincs, mert nyitott kollektoros a kimenet, de lehet, hogy az AC ettől eltért).
Ha eddig eljutottál, elvileg forognia kell a ventilátornak, mert a PWM (4.) bemenet belül fel van húzva 5V-ra (újabb típusoknál esetleg csak 3.3V-ra). Ha nem forog, akkor multiméterrel mérd meg, mekkora feszültség van a 4. lábon.
Ez a molexes táplálásra vonatkozik és ekkor nincs mód a szabályozásra, ezt ne feledd.
-
kételkedem
addikt
Szia!
Az alapötlet az volt, hogy a Gaiward 9600Gt videókártyám rendkívűl hangos ventijét akartam kiváltani, ugy hogy egy 92mm-es ventit rögzítek a bordák fölé. A kártyán 4 eres /innen gondolom PWM-es/ venti van. Nosza vettem /többek közt/ egy 92mm-es PWM-es ventit. A csatlakozó természetesen nem passzolt, így a vezetéket elvágtam. A forrasztást színek szerint nem lehetett elvégezni, ugyanis az AC ventin fekete-piros-sárga-kék vezetékek vannak, az eredeti ventin pedig fekete-kék-sárga-zöld. A csatlakozókat egymás mellé téve sorrend szerint összeforrasztottam a vezetékeket, de sajna meg sem mozdult az új venti. Gondoltam, akkor majd molexről! A fekete-sárga-piros vezetékeket színhelyesen egy csatlakozóhoz forrasztottam, a kék vezeték csak a levegőben lóg. Sajna a venti meg sem mozdult. -
Tv
senior tag
válasz
kételkedem #6713 üzenetére
Heló! Elvileg lehet mert pl. az én alaplapomon eleve 3 tűs csatlakozó van és arra megy rá a PWM-es venti (szinte ugyanaz a AC venti ami a képen van). Tehát a negyedik vezeték gyak. lóg a levegőben (őszintés szólva 100%-osan nem is vágom hirtelen hogy mire jó a PWM, mivel az alaplap amúgy is tudja szabályozni a fordulatszámát). Bár molexről még asszem nem hajtottam, de szerintem kell hogy menjen valahogy.
-
kételkedem
addikt
Szaisztok!
A PWM-es vezérlésű /és természetesen ilyen csatlakozóval ellátott/ ventit lehet hajtani normál molex csatiról? Nekem nem sikerült, pedig forrasztgattam rendesen
-
shtml
őstag
válasz
drfirsty #6647 üzenetére
Ha az alaplapi SuperI/O chip engedi, úgy a Configure\Advanced fülön beállítható a ventilátorkimenet típusa: PWM vagy DC.
Persze a Speedfan nem tudhatja, vajon az alaplap gyártója beépítette-e az opciók használatához szükséges pár dollárcentnyi alkatrészeket, de egy próbát megér a dolog, ha eddig még nem nézted.
-
drfirsty
tag
ilyen venti is van a házban még régebbről, csak én azóta gyakorlatilag a házat kivéve mindent kicseréltem. új lap, proci stb. és egy 12-es ventit ami pont ilyen PWM-es rászereltem az új passzív videókártyára amiben van csökkentett teljesítményű mód, ezért a venti sem kellene folyamatosan maxon pörögjön. sajna a lapom nem hagyja szoftveresen vezérelni a ventiket, speedfant próbáltam, így arra gondoltam előlapi panellel megoldom, de amiket eddig láttam 3 tűs csatlakozókkal vannak felszerelve. szóval a panel új ötlet és ha nem muszáj nem vennék új házventit.
04ahgy: köszi az infót
-
shtml
őstag
válasz
drfirsty #6642 üzenetére
De miért PWM-es ventilátorba ruházol be, ha soros stabilizátort tartalmazó panellel akarod használni?
Hacsak az általad kiválasztott ventilátor PWM-változata nincs kb. azonos árban a 3 tűs változattal, nem célszerű a PWM-es változat megvásárlása, hiszen olyasmiért fizetsz plusz pénzt, amit nem fogsz kihasználni.
(#6644) 04ahgy:
Tudomásom szerint a PWM bemenetre nem statikus jel kerül, hanem nyitott kollektorról egy impulzusszélesség-modulált jel, amelyet a ventilátoron belül húznak fel 5V-ra vagy 3.3V-ra. -
04ahgy
nagyúr
válasz
drfirsty #6642 üzenetére
Igen. Rafinált dolgok ezek a PWM ventik, hisz egy statikus, gyengeáramú jellel vezérelve, önmagukat szabályozzák. Azért jó, mert nem kell külön, disszipáló áramköri elemeket a szabályozásukra felsorakoztatni, ráadásul kisebb-nagyobb teljesítményt felmutatva.
Ha azonban a PWM láb nem kap feszültséget (azaz a levegőben lóg), azt a venti 100%-os fordulattal honorálja, azaz a szabályzó áramköri részletei gyakorlatilag átengedik az áramot. Innentől kezdve te ugyanúgy szabályozhatod feszültséggel (teljesítmény feszültséggenerátoros jellegűen), mintha egy sima, háromhuzalos ventilátor lenne.
HGyu
-
shtml
őstag
válasz
drfirsty #6640 üzenetére
Igen. A 4 tűs ventilátort rá tudod dugni a 3 tűs csatlakozóra. A szabvány szerint a fekete a föld, a sárga a 12V, a zöld a fordulatszám-visszajelzés és a kék a PWM vezérlés, amit itt nem fogsz kihasználni. Értelemszerűen a zöld (PWM) vezeték lóg majd a levegőben, ez van a ventilátor-csatlakozón a feketével átellenes szélen.
-
drfirsty
tag
Sziasztok,
annyi lenne a kérdésem, hogy 4 tűs PWM-es házventit tudok rendesen szabályozni előlapi vezérlőpanellel ha azon csak 3 tűs csatlakozók vannak? nem nagyon vágom a kábeleknél melyik szín micsoda és úgy nézem a 4 tűseknél a színek is másképp vannak. -
shtml
őstag
válasz
mr_ricsi #6416 üzenetére
Mert a külső FET-tel fordulatszám-visszajelző tápfeszültségét is megszaggatod 25kHz-cel. A PWM-es ventilátorban a beépített FET csak a motor áramellátását szaggatja. De mint írtam, LC-taggal ezt kikerülheted, csak ne feledd a diódát sem!
FuckeR19:
Örülök, hogy sikerült, grat! -
shtml
őstag
válasz
mr_ricsi #6414 üzenetére
Pontosan úgy, ahogy írod, a 4. tűről jön a kb. 25kHz-es PWM jel. Az egyetlen baj az lesz, hogy nem fog működni a fordulatszám.visszajelzés. De ha egy LC-taggal szűrsz (úgy, mint egy buck konverternél), akkor még az is menni fog. De vigyázz, ha túl kicsire veszed az induktivitást, akkor a kondenzátor miatt a kívántnál nagyobb lesz a szűrt feszültség - a kondenzátor csúcsfeszültségre töltődik fel, mint egy egyenirányítónál.
-
mr_ricsi
veterán
Nem tudja valaki, hogy egy hagyományos 3 pines ventillátort hogyan lehetne 4 pines alaplapi csatiról PWM-el vezérelni?
(Elvileg csak egy N-típusú Mosfet és pár alkatrész kell hozzá.) -
shtml
őstag
válasz
FuckeR19 #6330 üzenetére
Most kapásból nem tudnám megmondani, de nem lehet sok pénz, még akkor sem, ha külön csatornát akarsz a mélyeknek, középnek és a magasaknak. Ha PWM-mel vezérled a LED-eket, akkor is csak 3 darab 555-ös IC lesz a plusz az áteresztő tranzisztoros megoldáshoz képest, az meg nem sok pénz.
-
shtml
őstag
Igen, az biztos, hogy RC-tag nélkül kisebb-nagyobb mértékben szűkülne a színskála, ha PWM-et használna a kérdező. Főleg annál a LED-nél, amellyel sorba van kötve a zéner. Kérdés persze, ez mennyire feltűnő, amikor a piros és kék LED eredő színe csupán hozzávetőleges tájékoztatást ad a fordulatszámról.
Az a helyzet, hogy szerintem a kérdezőnek nem lehet nagy tapasztalata az elekronikus áramkörökkel, különben nem kérdezett volna itt rá egy olyan viszonylag egyszerű dologra, mint hogy miként oldhatja meg a LED-ek kigyújtását az adott módon. Ezért érdemes a legegyszerűbb megoldást javasolni neki.
-
04ahgy
nagyúr
Nem biztos, hogy a LED-ekhez kell integráló RC-tag, ők is üzemelhetnek impulzus módban.
Azért kell az integráló RC tag, mert te azt akarod látni, hogy világít a LED vagy sötét a LED.
1:9 kitöltési tényezővel, 10V bemenőfeszültségnél az átlag feszültség szépen 1V lesz. A LED szépen 1:9 világít-sötét időket produkál, a szemed szépen kiintegrálja, és 1V mellett is látsz egy, kisebb fényerővel világító LED-et. Tehát a te kapcsolásodnál szépen mindkét LED, nem teljes fényerővel fog világítani, az összes ésszerű kitöltési tényezőnél.A stabkockával az a baj, hogy az általánosan elterjedt típusoknál nehezen tudsz kb. 10V-nál nagyobb feszültséget adni a ventilátorra.
Alig többért lehet low-drop táp IC-t kapni, pl. a Lomexben. 0,3-0,5V a teljes áramnál mutatott feszültségesése. Így a ventillátorra 11,5V legalább jut teljes fordulaton is.
A PWM kétesélyes dolog, ha maga a ventilátor nem PWM vezérlésű.
Ezeket teljes mértékben elfogadom. A 4-es verzióm lett volna a PWM szabályzású forward (buck) converter. Mikor egy áteresztőtranzisztor nyitásiidő vezérlésével szabályozod a tekercs áramát. Stabilizált kimeneti feszültséget ad.
HGyu
-
shtml
őstag
A kérdés nem az volt, milyen megoldást ajánlok a szabályozásra (a kérdező ezt már eldöntötte), hanem az, mit javaslok a LED-ek kigyújtására. Én erre írtam egy megoldást.
A soros potmétert én sem szeretem, több okból sem.
A stabkockával az a baj, hogy az általánosan elterjedt típusoknál nehezen tudsz kb. 10V-nál nagyobb feszültséget adni a ventilátorra. Talán még annyit sem. Szerintem ez nem nagy gond, de másokat zavarhat.
A PWM kétesélyes dolog, ha maga a ventilátor nem PWM vezérlésű. Ha kicsi (párszáz Hz) frekvencián hajtod a ventilátort, akkor zavaró hangot adhat ki. Ha nagyobb frekvencián hajtod meg, akkor viszont nem működik a fordulatszám-visszajelzés. Engem a visszajelzés hiánya nem zavarna, de másokat talán igen.
(Nem biztos, hogy a LED-ekhez kell integráló RC-tag, ők is üzemelhetnek impulzus módban.)
-
04ahgy
nagyúr
A LED-kigyújtásos megoldásod az remek.
Viszont a soros potenciométernek én ellenzője vagyok. 3 ventilátorszabályzás képzelhető ugyanis el, olcsón, otthoni megoldással.
- Soros poti, változtatható ellenállásként. Feltekerve (kis ventifordulat) nagy a belsőellenállása, ezért kicsi a motor nyomatéka, és melegszik. Cserébe nagyon egyszerű.
- 3 lábú táp IC. Szabályozott kimenettel. A feszültség legalsó szintje is belőhető, hogy az alá ne lehessen letekerni. kis teljesítményű poti elég, így nem kell drágább nagyteljesítményű. A LED-ek ugyanúgy beköthetők. Kis kimeneti feszültségnél is alacsony a belsőellenállása, így kevésbé csökken a ventilátornyomaték. Cserébe ő is elfűti a felesleges teljesítményt.
- Egy nagyon egyszerű PWM, akár 555-tel is. A legbonyolultabb, de a legjobb hatásfokú egy kis csatornaellenállású FET-tel. A venti nyomaték a legkevesebbet csökken így. A LED-ek azonban csak egy integráló RC-tagon keresztül köthetők rá, a tápfesz. amplitúdójú impulzusok miatt...
HGyu
-
And
veterán
válasz
#96302336 #5942 üzenetére
(Az előállított 'hálózati' frekvencia ilyen PWM-technikánál mindig az alacsonyfrekvenciás átlagot jelenti, valójában tényleg a sok (vagy sokszor tíz) kHz-es tartományban van. Ezt vagy alávetik szűrésnek, vagy nem. Utóbbi jellemző például frekvenciaváltóknál, ahol a motor hajtásánál sokszor nincs jelentősége (de azért ilyenkor legalább árnyékolt kábellel kötik a motort, és a hálózat felé - vagyis a frekvenciaváltó bemenetén - alkalmaznak szűrőt).
#5940: "Nem tudom az mennyi, gondolom változó, tehát legyen 200kHz."
Az szerintem is sok, teljesítmény-UPS-ek, frekvenciaváltók ennél minimum egy nagyságrenddel alacsonyabb (valamilyen szinten állítható v. átkapcsolható) PWM-frekvenciával működnek, sípol is a teljesítményfokozatuk rendesen. A teljes hálózati szinkron meg minek? Vezérlési jelalaknak rendben, de azon kívül csak bonyolíthatja a dolgot, és szerintem nincs is igazán jelentősége. Kivétel, ha olyan online UPS-t akarsz csinálni, amelyen van félvezetős bypass..
Gyakorlati szempontból egyébként van értelme a projectnek?)
-
gsc73
aktív tag
Sziasztok!
Vettem egy AC 12025 PWM ventillátort. Közvetlenül szeretném 12V-ra kötni (alaplapon semmi csati, régi)
Szükségem lenne a 4 pin-es PWM csatlakozó lábkiosztására. Ugyanis google keresgéléseim során találtam pl. itt: [link] de itt fekete-sárga-zöld-kék színek vannak emlegetve. az AC-n pedig fekete-piros-sárga-kék színek vannak....Melyik a +12V-os?g.
-
04ahgy
nagyúr
Sziasztok!
Rive, és hozzá jobban értők véleményét várom.
Minap inverter építésére adtam a fejem. Amolyan hobbi-projekt először, csakis bontott alkatrészből lenne elsőre. Alaplapról letermelt 50-80 A-es logikai FET-ek garmadája. SMPS trafók, bordák, kondik.
12V DC --> 230V AC szinusz. Ez a követelmény. Először csak 100-200W, hálózati szinkronnal.
Tehát van 230V szolgáltatói hálózatom. Ebbe "bedugom" az inverterem, de csakis a referencia-jel levétele céljából. A leosztott hálózati fesz egyrészt mindig szinkronban van a hálózattal, másrészt meghajtást ad a PWM részére. Működési frekvencia annyi lenne, mint egy PC-SMPS esetén is. Nem tudom az mennyi, gondolom változó, tehát legyen 200kHz.A vezérlő IC Rive kedvence: TL494
. A következőképpen gondolkodtam: egy kevés, mert azt vagy single-ended módban használom, vagy push-pull. Utóbbinál felváltva jelennek meg az impulzusok a kimeneten. Tehát SE üzemmód lesz, de két IC-vel. Egyik állítja elő a PWM-et a pozitív félhullámhoz, másik a negatív feléhez. Egyébként lezárva van.
A hálózati transzformátor egy PC táp trafója lenne. Fordítva bekötve. Ezt hajtja meg 4*n db FET, hídban. Ahol n a teljesítménytől függ. Az egyik TL494 vezérli a pozitív hídágat, a másik a negatívot. A kimeneten egy hol pozitív félhullámú, hol negatív félhullámú jel van, melynek integrál-középértéke éppen egy 230V RMS értékű szinusz. De ezt valahogy illene visszacsatolni, hogy tartsa a kimenő feszültséget terhelés alatt is. A TL494 második hibajel-erősítője tökéletes erre. (Az első adja ugyebár a hálózatról a szinkronozott szinuszt.) Két probléma:
Egy: Az analóg vezérlőjelhez nem csatolhatok egy impulzusjelet, mert gondok lesznek, és megzavarodik az elektronika.
Kettő: A kimeneten még mindig egy állandóan X voltos csúcsértékű, nagyfrekis négyszögjel van.Általam gondolt megoldás: nagy terhelhetőségű aluláteresztő szűrő, néhány száz Hz-re méretezve. Elvégzi az integrálást egyrészt, másrészt nem engedi ki a hálózatra a zavarokat. Ráadásul a kimenetről máris megkaphatja a második hibajel-erősítő a visszacsatoló jelet! Tehát szépen szinuszos kimenetet kapok, ami egyben még stabilizált is. A PC táp trafó meg pindurka, és fél kW teljesítményt is átvisz egy megfelelő darab, persze nagyfrekin. A kapcsolástechnika mégis biztosítja az 50Hz szinuszt!
Várom a véleményeteket!
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Csatlakozva Rive @ #5930 hozzászólásához: tudtommal a +12 egyenesen az alaplapi +12V táp layerre csatlakozott régebben. Mikor még nem volt szabályozható. Ezek után jött a 3 lábú de BIOS-ból szabályozható venti, ott 1A-nél nem több a terhelhetőség. Most, a 4 lábú, PWM-es ventik esetében a ventillátor-elektronikába költözött a PWM, és információim szerint ismét a +12V layerre csatlakozik a venti tápfesze. Tehát nagyon terhelhető, 2-3-4A akár.
De nem árt bármiről megbizonyosodni, és inkább feltételezni, hogy nem terhelhető, csak mérsékelten.
HGyu
-
shtml
őstag
A "controller" vsz. valami alapfokú PWM-mel szabályoz, talán nem is céláramkörrel, hanem pl. egy sima 555-ös IC-vel - erre utalhat a változó hangmagasság is. Mivel azt akar(hat)ják, hogy megmaradjon a fordulatszám-visszajelzés képessége, kénytelenek a PWM-es ventilátoroknál szokásos 20+kHz helyett párszáz Hz-cel hajtani a ventilátort, hogy így a Hall-elemes visszajelzés értékelhető jelet szolgáltasson.
Ha adsz linket a vezérlőhöz (részletes leírás kell), akkor talán többet is lehet mondani, de nem hinném, hogy túlrészleteznék egy ilyen egyszerű cucc leírását.
-
didyman
őstag
Miért? Tuningőrülteknek kötelező az extratuning PWM mögé egy ilyet berakni, colos kábellel alaplapra vezetni. Lehetőleg a RAM-oknak és az éccaki hídnak is egy-egy, ha meg már ennyit veszel, akkor jut a ventillátoroknak is, fél napig elpörögnek kikapcsolás után, hűtik a gépet jól.
Ámbár a leállítás meggondolandó, kicsit macera bekapcsolni, vagy gyárt az ember bikakábelt mellé, a lennt parkoló ladából felhozza a koxot és azzal rásegít a tápnak induláskor, na ez a potemix. -
mr_ricsi
veterán
Sziasztok!
12V-ból szeretnék 5V/1,5A-t előállítani, amihez javasolhatnátok valami Mo-on beszerezhető PWM-es DC/DC konverter IC-t.
További feltétel, hogy ne legyen drága, és lehetőleg ne kelljen hozzá túl sok járulékos alkatrész.Előre is köszönet!
-
Alex123
senior tag
Sziasztok!
Adott egy TX2-es cpu venti és valahogyan szeretném szabályozni a fordulatszámát...
Az alaplapomon már "lespórolták" ezt a funkciót, csak 4 ptűs ventit hajlandó lekezelni ez meg ugye 3 tűs.....
Van rá mód, hogy átalakítható legyen pwm-es ventivé?
- Alex -
-
And
veterán
Az LM317-es verzió nemrég volt linkelve, de parancsolj. A hűtőfelületen a kimeneti feszültség mérhető, nem a fix bemeneti 12V. Az R1 javasolt értéke 1.2k, az 5k-s potméterrel pedig ajánlatos sorbakötni egy 4.2k-s ellenállást, így a vezérlési tartomány kábé 6..10V-ra fog adódni, és nem tudod letekerni a minimális szintre (1,25V-ra) a kimenetet. A 12V-ot biztosan nem fogja elérni a kimenőfeszültség, ha a terhelés is rá lesz kötve. Óriási hűtőfelület ugyan nem kell hozzá, de akár másfél Watt teljesítményt el kell disszipálnia a stabkockának.
Egyébként tényleg 'drága' tanulópénz lenne a pwm-es (sorry). Igaz, utóbbival kicsit több meló van.
#5245: Semmi gáz, mutass egy olyan hobbistát, aki sose nézett még el semmit.
-
didyman
őstag
Nagy hülyeséget írtam. Valamiért belekevertem az áramegenerátort is, éppen LED meghajtására terveztem egy ilyen PWM-vezérelt áramgenerátort annak megállapítására, hogy az adott típust mekkora kitöltési tényezővel lehet megkínálni különféle frekik mellett ahhoz, hogy minél kisebb teljesítményigénnyel elérhető legyen egy maximális fényerő, valahogy innen szivárgott át. Szóval jelen esetben a kondi töltődését nem fogja limitálni a FET rDSon értékén kívül semmi, ami egy BUZ11 esetében "kurvakicsi" a frekvenciához mérten. Tehát valóban fel fog szökni 12V-ra a kimenet már ilyen kicsi kapacitással is.
Elnézést a félreértésért.
-
And
veterán
Korábban írtad, hogy rajz alapján képes vagy összerakni egy áramkört. Annyira nem bonyolult, pwm-es kivitelben, diszkrét elemekkel szinte ki sem lehet hozni egyszerűbben.
"[..] főleg annak függvényében, hogy én nem tudom kiszámolni, hogy milyen alkatrészek kellenek nekem."
Mutass ezen a rajzon egyetlen alkatrészt, amely nincs konkretizálva.. Az 555-ös adatlapja itt, a mosfeté pedig itt. Nyersanyagár kb. 500 pénz, plusz kis darab (próba)nyák. Ha 22k helyett csak 20k vagy 25k értékű potmétert találsz, az sem tragédia. A 'mindenféle szakszöveg' meg ne okozzon gondot, az csak a mi egyéni szoc. problémánk.
-
And
veterán
válasz
didyman #5238 üzenetére
Nekem ezzel szemben csak két érvem van.
1.) Szimuláció: bár nem volt teljesen korrekt, mert a ventilátort fix ellenállás helyettesítette, elég jól egybevágott a 2. pontban tapasztaltakkal.
2.) Gyakorlat: mivel az áramkör már össze volt dugdosva próbapanelen, nem volt nehéz kipróbálni a ventivel párhuzamos kondenzátor hatását. Az eredmény: már 1µF-os kapaccal is alig lassult le a ventilátor a minimális 55..58%-os vezérlő pwm-mel a leggyorsabb, gyakorlatilag 100%-os kitöltési tényezőjű állapothoz képest. Nagyobb, 4.7µF-os kondival már szinte nem volt észrevehető a különbség, 22µF-dal pedig oszcilloszkóppal nézve is végig szinte csak DC-szint (tápfeszültség) volt mérhető a ventilátor pólusai között, a potméter állásától függetlenül. A gate-re kerülő vezérlőjel természetesen ettől nem módosult.
Mod: kapac nélkül mindez így nézett ki. -
didyman
őstag
Nem, nem fogja kivezérelni 12V-ra, mivel nem fog ehhez elegendő töltés felhalmozódni. A PWM lényege éppen az, hogy az áramerősséggel, mint Q/t "játszik", a ventillátort kvázi fix fogyasztóként modellezve. A kapacitás ezen nem fog változtatni. Söntölni sem fog, hiszen nem ellenkező polaritás fog megjelenni, hanem a PWM nyitott állapotában töltődni fog, zárt állapotában meg kisülni és ugye ha nem tud U=Q/C szerint 12V-nyi feszültséghez elegendő töltés felhalmozódni, hiába töltődik. Ezáltal némileg simítja a kimenetet, amire azért van szükség, mert egyes ventilátorok zavaró morgást produkálnak PWM vezérléssel. Egyébként sok ventiben található kapacitás a tápágakon. Ami hatása lehet, hogy a venti fordulatát kissé megemeli, de ez a kapacitás növelésével előbb-utóbb kapacitásfüggetlen lesz.
-
And
veterán
válasz
didyman #5235 üzenetére
Mármint közvetlenül a venti tápjára? Mert az szerintem nem túl jó ötlet: 20 kHz körüli pwm-frekvencia mellett gyakorlatilag kisöntöli a jelet, és fix 12V-ra vezérli a ventilátort, már annak a kapacitásnak a töredéke is. Akkor inkább a vezérlő tápjára kerüljön az a kondenzátor.
-
And
veterán
Ha rajz alapján képes vagy összedobni egy kapcsolást, akkor az #5222-ben linkelt pwm-es áramkör utánépítése sem lehet gond. Megépítettem próbapanelen, minimális módosításokkal: [link]. A közölt értékekkel a vezérlő adatai: pwm kitöltési tényező: 58...100% (lineár üzemben kb. 7..12V ventifeszültségnek felelne meg), pwm frekvencia: 22 kHz körül. A teszt alanya egy 12V / 2W-os ventilátor volt. Az adott mosfet maximális drain-árama 30A, itt néhány A-es terhelésig biztosan nem igényel hűtést.
Én továbbra is potmétert használok, mivel nincs óriás ventim.
-
And
veterán
Ha még csak németül lenne, akkor se érteném teljesen.. De ez holland, vagy mi
.
Az áramkör viszont magáért beszél. Itt vannak nagyon hasonlóak angolul vagy épp magyarul.
"A pwm ha jól tudom nem fordulatszám alapján szabályoz ugye?"
Ezt nem teljesen értem. Konkrétan (irányítástechnikailag) egyik sem szabályoz, hiszen nincs semmilyen információ visszacsatolva, ezek mind vezérlések. A nemrégiben felbukkant NTC-s megoldás az épp szabályozás. Ezeket a vezérléseket egyáltalán nem befolyásolja, hogy van-e a ventinek RPM-visszajelzése, avagy nincs. Ettől még működnek, csak Te nem fogod látni a fordulatszámukat. -
v.tom
őstag
válasz
forceberg #5220 üzenetére
Szabályozhatóra szeretném építeni, tehát kéne poti a rendszerbe.
And: A pwm-es megoldás nem tűnik rossznak, de a linkbőll az ég világon semmit nem tudtam megfejteni(gyér a német tudásom, és a kapcsolási rajzok értelmezése sem az erősségem, építsz lévén
) Nekem egy olyan kapcslási rajz kéne amiből és is le le tudom szűrni a következtetéseket. A pwm ha jól tudom nem fordulatszám alapján szabályoz ugye? Mert a ventinek nincs fordulatszámmérője sajnos.
-
And
veterán
Pár éve külön topik is szólt a témáról: [link]. A TO-220 -as tokozású LM317T 1,5A-es maximum terhelést visel el. A megoldás hátránya, hogy a tok hűtőzászlója a kimeneti feszültség (Vout) potenciálján van, tehát el kell szigetelni a hűtőfelülettől. A másik, hogy a stabilizátor ki- és bemenete között maradó dropout feszültség 0,5A-es kimenetnél már közel 2V, tehát 12V-os tápnál maximum 10V körüli kimenetre számíthatsz, nem tudod a teljes 12V-ra vezérelni a ventilátort. Ez egyébként az összes lineáris, nem low-drop kivitelű stabkockára igaz (78xx és társai). Alkatrészköltsége párszáz Ft lehet.
(Akkora ventihez már pwm-es megoldás is jöhet, aminek nincsenek az előbb említett hátrányai, és nem is melegszik.) -
And
veterán
A stabkocka nem szent, és való igaz, hogy melegszik. De mondjuk két 'átlagos' 0,18..0,25A -es venti mellett sem disszipál többet másfél W-nál egy 8V-os kimenetű típus, erre pedig adatlap (78xx sorozat, TO-220 tokban) szerint még éppen hűtőborda nélkül is képes, 40°C környezeti hőmérséklet mellett (természetesen azért izzadna rendesen).
E sorozat további előnye, hogy a hűtőfelület GND-potenciálon van, nem 12V-on, valamint belső hő- és túláramvédelemmel rendelkezik. Szerintem is korrektebb megoldás, mint az 5-12V közé kötött venti. Persze egy potméternél nincs egyszerűbb, sok és / vagy extrém nagyáramú ventihez meg még mindig ott a PWM. -
Speed®
titán
Hát asszem a legegyszerűbb megoldást csináltam:
Van egy VF700am, amihez ugye járt egy 5V/12V molexes átalakító.
A VF700am az 5Vos ágon csücsül, a 12es csatinak meg lepattintottam a szélét, hogy rá tudjam dugni a PWMes csatit. Csak a GND és a 12V kapcsolódik így. A senset bennehagyhattam a csatiban, csak a Controlt kellett kiszednem ugye. Azt meg a másik venti Control vezetékének kis megblankolt szakaszára ráforrasztottam. Így csak 1-1 vezetéket kellett szétberhelnem. Holnap főpróba
Köszi az ötletet, ha nem hozod fel, mindkét ventit a lapra kötöttem volna.. -
Speed®
titán
Azt mondja nekem a PWMes doksi, hogy adott vezélőnek 1.5 a max.
Namost ezekszerint elbír a 2x0.6al, ami 1.2A.
Tehát te azt mondod, hogy a Sense drótot nem kéne összekötnöm.
Mondjuk ja, az tényleg nem lenne jó, különböző értékeket tolnának.
A Control madzagot pedig közösítem, ahogy a 12Vket és a GNDket is.Vagy pedig ha azt akarom amit te mondasz, egyszerűen kikötöm a 12V/GND szálakat, közösítve rátolom őket molexre, aztán a megmaradt 2 Controlt közösítve egy Senseel rádugom a lapra.
Így leírva működőképesnek hangzik
Holnap kipróbálom, ma már nem berhelem ki az alaplapot. Ja, amúgy ő a kis drága: "Silent"Tower
2x3900rpmen netuddmeg milyen hangja vanDe a légszállítás se kutya
-
Speed®
titán
válasz
volvoguy #4899 üzenetére
Mivel a többi hűtő típusát és a hűtendő alkatrészeket nem ismerem (adatlap-cuccok..) így azt mondom, elég. De úgy általában is elég 2x12. +a táp is kifelé húzza a gépből a cúgot. Ha nem forrnak az alkatrészeid, nem kell bojgatni.
Itt ragadnám meg az alkalmat egy kis segítsékéréshez.
Van nekem egy alaplapom 1db PWMs csatival.
És van nekem 2db 9.2es PWMes Delta ventim.
A kérdés adott: miként tudnám mindkettőt szabályoztatni a lap általKipróbáltam az egyiket, egészen 700rpmig leszabályozható.
Ha kettő együtt 1000rpm körül menne, az lenne az ideális.Megoldás lehet az, ha közösítem a drótokat és úgy dugom rá?
Elbírja a vezérlő így? A ventik 0.6Aes 3900rpmes darabok... -
Speed®
titán
válasz
volvoguy #4895 üzenetére
"van egy yolan határ, amit ha tulhajtok, a venti elszáll?" megmosolyogtam
A vezérlők azon az elven működnek többnyire, hogy a ventihez jutó feszültséget csökkentik, ezáltal csökkentve a fordulatszámot.Létezik még a PWM típusú szabályzás, ahol nem a feszültség csökken, hanem hol van fesz, hol nincs, ezen állapotok váltakozásának sebessége adja a fordulatszámot.
Alapvetően az összes szabályzás lényege, hogy lassabban menjen egy venti, nem pedig gyorsabban. Ha gyorsabb ventit akarsz, egy erősebb motorral szerelt példányt kell beújítanod. Bár ha a hőmérsékleteid rendbenvannak (<65), akkor a zaj miatt nem javasolt. -
And
veterán
válasz
Sullivan #4563 üzenetére
Ami a potmétert illeti, igazuk volt, nemrég volt is itt téma. Ehhez iszonyat terhelhetőségű huzalpoti kellene, ami ritka nagy állat, drága (és szerintem még ronda is). Az IC-témában csak részben volt igazuk, lásd az előbb említett típust. 5A-es stabilizátorok kaphatók, több típus, többféle tokozással is. Ezekkel az a baj, hogy van egy minimális dropout feszültségük, aminek a be- és kimenetük között minimum meg kell lenniük, hogy stabil kimeneti szintet adjanak. Ez az LM338 esetén 3A terhelésnél 2.5V körül alakul, ami annyit jelent, hogy Uki(max)=Ube-2.5V, tehát kb. 9.5V-nál nagyobb kimeneti feszültséget ekkora terhelésnél nem tud biztosítnai. Vannak low-drop stabilizátorok is, azoknál a dropout kisebb, de nem nulla. Ekkora terhelésnél inkább PWM-ben kellene gondolkoznod, ami viszont kissé bonyolultabb áramkörrel (1, 2, stb.) realizálható. Előnyük viszont, hogy elérhető velük a közel 12V-os maximum, és a kapcsolóeszköz (bipolár tranzisztor, de főleg a mosfet) még egy rakás ventivel is csak alig fog hőt disszipálni.
-
Neoka
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Zalman MFC2-es ventiszabályzóm.
Összesen 4 ventit tud szabályozni, de sajna a 4. hely egy 4 pines PWM.Létezik ház hűtőben PWM-es venti? Sajna, ha 3 pines ventit rakok rá, akkor nem szabályozza a fordulatszámot.
Tudom, hogy van ennek az MFC2-nek saját topicja, de engem most a venti érdekelne, vagy olyan csati amivel, rá lehetne kötni egy 3 pines hűtőt és azt szabályozná is.
-
(Bundás)
addikt
válasz
Csapi007 #3699 üzenetére
Nincs, de miért kéne? A negyedik csati miatti PWM-nek akkor lenne értelme, ha lenne a lapodon PWM, azaz négyes csatlakozó, és így tudná szabályozni a ventilátort. Mivel nincs így elég az általam linkelt 3 tűs apa-anya kábel, én is azzal használom a Hyper TX-em 4-tűs ventilátorát...
Vááááárjunk csak, pontosan milyen ventilátorról van szó?Csak tán nem egy öreg Molex csatlakózósról?
Mert akkor az általad linkelt Revoltec átalakító jó, bár nem tudom milyen lehet azaz öreg venti, többet ér a kábel...
[Szerkesztve] -
didyman
őstag
Szélmalmot kergettek. Mégegyszer leírom, de értelmetlen ennyit foglalkozni vele.
-A PWM IC működése garantált legalább 85 fokos hőmérsékletig (standard kategória). Ez azt jelenti, hogy az IC stabilitása (melyre van hőfoktényező, durván ezreléket befolyásol-remélem, érezhető, hogy ez mennyire lényegtelen paraméter itt) garantált és a nagyáramú terhelés baromira független marad ettől, mivel a PWM nincs terhelve, őő a nagyáramú kapcsolóeszközöket (FET-ek) vezérli pulzusszélesség-moduláció elvén.
-Már leírtuk itt párszor, de valahogy képtelen megragadni ez a tény: A PWM IC NEM melegszik számottevően, és pláne nem összefüggésben a kivett áramerősséggel! Itt egy kép: [link] A PWM jobb oldalt található a bordától, messze van ezektől a tekercsektől, a kiolvasott hőmérséklete valószínűleg nem is az IC-ből közvetlenül származik, hanem valahol a környéken van elejtve egy LMxxx szenzor, mire ráaggatták a BIOS-ban, hogy PWM.
-Amikről itt egyfolytában beszéltek, amire hűtést akartok rakni, NEM IC-k, hanem tekercsek és a tuningolhatóságra szinte semmi befolyásuk nincsen hőmérséklet szempontjából. Amit hűteni szeretnétek, azok a PWM által vezérelt FET-ek, melyek nullszellőzéses vízhűtés mellett valóban meglehetősen izzadhatnak.
-A PWM hőmérsékletének kiolvasása kb. olyan pontos lehet, mint a kisujjam. -
dbius
veterán
válasz
BioNiCMaN #3655 üzenetére
Nem vagyok szaki a témában, ezzel kezdeném.
Azt mindannyian tudjuk, hogy a számítástechnikában, főleg akinél a tuning elsődleges vagy fő szempont, minden alkatrész hőmérsékletének csökkentése jótékony hatással van/lehet a tuning végső eredményét tekintve.
A pwm ic-k, és a hozzájuk kapcsolódó tekercsek hűtése pont ezt a célt szolgálja/szolgálhatja, hiszen ha alacsonyabban tartjuk a hőmérsékletét, ezáltal valószínűsítem hogy a lap ezáltal stabilabb feszt - értsd biosban beállított feszt - tud leadni.
Emellett, mivel tuningnál a hőtermelés a megnövelt feszültségek miatt jelentősen megnő, szerintem nem mindegy, hogy ugyanazt a hőmennyiséget csak maga a tekercs, pwm ic adja le, vagy egy hűtőbordával megspékelt, és ezáltal többszörösére növelt hűthető felület.
Ezáltal ugyanazt a hőt sokkal eredményesebben lehet elvonni a területről - jó szellőzéssel vagy hűtéssel - és ez mint tudjuk szintén jó hatással van a tuningra.
Én is készítettem hűtőbordát a lapom tekercseire, amelyeket plusszban egy 12cm-es ventivel hűtök, és ezáltal a lap, pwm hőmérséklete 10-15 fokkal alacsonyabb lett!! [link]
Ami a lényeg, hogy ártani nem fogEgy dologra figyelj, hogy ne kétkomponensű ragasztóval rakd rá a bordákat a tekercsekre, hanem kétoldalas hővezető ragasztószalaggal (mivel a kétkomponensű ragasztó oldhatatlan kötést eredményez, és nem tudnád később leszedni!)
Soxerencsét a művelethez!
dbius -
Csaba_20_
őstag
válasz
Akkor némi szakmai kiigazítás, mert úgy látom némi képzavar van. A gyári hűtőbordák nem PWMIC-n vannak, hanem FET-eken, amiket PWM(impulzus szélesség moduláció) módban vezérel egy vezérlő IC. Ez az IC kicsit odébb található, valószínűleg a +12V-os tápcsatlakozó mellett lévő soklábú IC az. A kis fekete négyzetek valóban tekercsek, csak tokozva vannak. Nem tudom mennyit javít a hűtésükön, ha a külső burkolatra hűtőbordát raksz. Sokkal inkább a légmozgás lenne szerintem is a lényeg. Gondold meg!
Valamint a vezérlő IC-t szerintem értelmesebb lenne hűteni, mint a tekercseket.
[Szerkesztve] -
didyman
őstag
válasz
Ez hülyeség. Attól, hogy hűtöd a PWM vezérlőhöz abszolúte közvetetten kapcsolódó tekercseket, semmivel sem lesz hűvösebb a PWM. Noha a tekercsek paraméterei csekély mértékben szórnak hőmérséklet függvényében, ez csak a kapcsolóüzemben dolgozó nagyáramú FET-eket fogja érinteni kb. éppenhogy kimutatható mértékben. Ezeket vezérli a PWM, melyre így hatástanilag még ennyi sem jut. Eleve kétkedéssel kell fogadni olyan okos ötletek szerzőjének szavait, aki a bordák ragasztását hővezető közegként használt pasztával kívánja megoldani.
-
Rive
veterán
válasz
''Mivel a DFI lapokon a PWMIC hűtése gyárilag nem megoldott.
Ez a kis borda felhelyezés megoldja a melegedést.
A bordákat a fekete négyzetes tekercsekre kell felhelyezni, aminek köszönhetően a PWMIC kevésbé melegszik.A felhelyezéshez kevés szilikonpasztát kell használni.
Mely első bekapcsolás és ''felfűtés'' után tökéletesen odafogja a bordákat.''
Nomost. Extra bordák felhelyezése valóban csökkentheti egy-egy terület hőmérsékletét. De!
- Lényegesen csak akkor, ha van tisztességes légáramlás azon a környéken
- Nem fogja el a helyet másik, pl. már gyárilag ott levő bordák elől: nem zárja el a levegő útját
Ezen túl a hővezetőpaszta nem ragasztó. A legkevésbé sem! Tessék szépen rendes ragasztást csinálni a légáramlás mellé. -
BioNiCMaN
addikt
válasz
didyman #3654 üzenetére
És igazad van! Nem az IC-kre ajánlott a hűtés, hanem a mellettük lévő tekercsekre (fekete bigyusz): [link]
[link]
''Mivel a DFI lapokon a PWMIC hűtése gyárilag nem megoldott.
Ez a kis borda felhelyezés megoldja a melegedést.
A bordákat a fekete négyzetes tekercsekre kell felhelyezni, aminek köszönhetően a PWMIC kevésbé melegszik.A felhelyezéshez kevés szilikonpasztát kell használni.
Mely első bekapcsolás és ''felfűtés'' után tökéletesen odafogja a bordákat.''
A lényeg, hogy azokra a fekete bigyókra szeretnék valamit tenni, biztos ami biztos.
Köszi! -
BioNiCMaN
addikt
válasz
didyman #3651 üzenetére
???
[link]
Ott a proci foglalat alatt van 3 darab fekete valami (PWM IC), közöttük kis henger alakú akarármicsodák (kondi), na a feketékre kellene valami, mert egy kicsit melegek, főleg, ha tuning van.
Ahogy most nézem, elég lesz három darab abból a nyolcból, mert nem fog elférni több...
#3652 fero02 , -
BioNiCMaN
addikt
Egészen pontosan 900... Nem vidkarira lenne, hanem a DFI-m 3 db PWM IC-jére akartam, vagy úgy, hogy 3 felé vágom és meghajlítom, bár valszeg nem nagyon hajlítós fajta, (nemtom, még nem próbáltam
), vagy 6 felé és úgy pakolom rá, de ha ehhez külön korong meg nem tom még mi kell (meg akkor még mivel rögzítem oda?) , akkor inkább megveszem párszáz forintért a zalmit
-
didyman
őstag
PWM szabályozás. Ehhez csak olyan ventilátor jó, ami képes PWM jelet fogadni, a hagyományos 3 tűs venti a sárga vezetéken csak egyirányban kommunikál-a sebességének megfelelő impulzussorozatot közvetít, ezek a ventik meg a Tt oldalán a molexről egyenesen tápot kapnak, és a másik csatin megy a vezérlés. Ezt megkerülni nem tudod, egyszerűbb a 4 csatorna PWM helyére berakni 4 csatorna analóg szabályzást.
-
hitman,
őstag
válasz
Winner_hun #2454 üzenetére
Mert a pwm ic-re kéne fújni a levegőt ami a lap közepén van!
-
Face82
csendes tag
Üdv Mindenkinek!
Aztszeretném megtudni hogy van e esetlegvalakinek PWM egyenáramú motorvezérlő kapcsolása...kerestem sokat a neten de mindenhol csak aránylag kis teljesítményre találtam.
Nekem 800W-os motorhoz kellene ami 36V-ról üzemel és max kb 27A-t eszik.
A gondom az hogy avezérlőelektronikát már megcsináltam de a legnagyobb Mosfetamit közforgalomban adnak az IRFZ44N volt ami kevésnekbizonyult.
Ha esetleg van valakinek tapasztalata hogy hogyan leeht több ilyet ''párhuzamos'' és nem utolsó sorban szimmetrikus munkára fogni akkor please írjon.
Köszönöm -
LukE
veterán
nanézzük.
minden bizonnyal (98.67% biztos vagyok benne), hogy az aquagate alacsony frekvencias PWM-mel szabalyozza a ventilatorokat. Ez kb azt jelenti, hogy egesz gyorsan (altalaban masodpercenkent 60-300-szor) hosszabb-rovidebb ideig van ki es bekapcsolva a ventilator. egy kep: [link]
Ezt ventitol fuggoen tobbe-kevesbe viselik el, van ami egesz jol toleralja, van ami zorog-rezonal-kattog, van ami sipol-visit.
Meg lehet probalni egy kondenzatort parhuzamosan bekotni a ventivel, de ennek az erteket inkabb csak kikiserletezni lehet...
Ha eleg magas 20-30kHz koruli frekvenciaval kapcsolgat a szabalyzo, akkor olyan gyorsan kapcsolgat, hogy normalis ember nem hall kulonbseget (en kb 15cm-rol hallottam valami kulonbseget a sajat gyartmanyu 32kHz-en kapcsolgato szabalyzoval es egy analog szabalyzoval lelassitas kozott, de atlagnal jobb hallassal es halkabb kornyezettel vagyok ''megverve'')
Vagy egyszeru analog szabalyzasnal sem lesz ilyen gondod.
II-> az alaplap es a haz kezikonyveben le van irva altalaban a tuskek pontos kiosztasa, de mintha valami olyan remlene a regebbi MSI lapom leirasabol, hogy at kell valamit jumperelni. De ez csak remlik egy regi K7-es lapommal kapcsolatban, nezd meg az alaplap kezikonyvet. -
Ptech
addikt
Köszi mindenkinek az infókat. PWM-es, az biztos, megpróbáltam más sorrendben is bekötögetni, de csak úgy indul el, ha 12V-n szaladgálhat, ami nagyon jó kis turbinát varázsol belőle
. Leszedtem a kis matricáját, azalatt látszik egy kis PWM felirat is, meg a szenzora is...nos, akkor szerezzek egy ellenállást, és le 5V-ra? Milyen kellene hozzá? (Bocs, de nem értek hozzá
)
-
k.t.a.
senior tag
válasz
Chieftec #1519 üzenetére
Az #1518-as hsz-ben ott a megoldás. Ez egy PWM (Pulse Wide Modulate) vagy valami ilyesmi. A lényeg, hogy úgy tudja szabályozni a sebességét a ventinek, hogy különböző szélességű impulzusokat küld ki az alaplap. Nem akarok nagyon belemenni a dologba, mert akkor már erről is írhatnám a szakdolgozatomat. A lényeg, hogy nem árt ha az alaplapod is támogatja ezt, mert különben csak egy sima ventid van.
-
Robert7x
aktív tag
PWM: magyarul valami ilyesmi: Impulzus szélesség moduláció.
Grafikusan:
Magas PWM:__|------------|__|-------|__|-------| stb.
Alacsony:_______|--|_______|--|_______|--|_______|--|_ stb.
És itt a kitöltési tényező állítható. Csak olyan gyors, hogy a ventillátor az átlagot érzi ebből.... -
LukE
veterán
válasz
hummerdikk #1474 üzenetére
de, ezt PWM-nek híjják.
Bővebben: link
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Autós topik
- Philips LCD és LED TV-k
- Végleg leállnak az Anthem szerverei
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Gurulunk, WAZE?!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- MAGYAR Larousse Enciklopédia 1-2-3 egyben 2999 ft
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest