Új hozzászólás Aktív témák
-
speed3456
aktív tag
válasz
mr_ricsi #13836 üzenetére
a procit hűti de az automatikának hála rohadt hangos, és fölöslegesen mert a speedfan programmal viszább vettem a fordulatot aztán 1-2 fokkal lett melegebb. Ez sztem PWM-es.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
speed3456 #13823 üzenetére
"szeretném megoldani hogy a gyári LGA775-ös hűtőm fordulatát állítgassam vele. Az a kérdés hogyan csináljam meg?"
Ha a venti még mindig a procit hűti, akkor sehogy. Inkább bízd az automatikára: az alaplapi biosra és a procira.Ha már nem a procit hűti, akkor jön a következő kérdés, hogy a hűtő nem 4 vezetékes, azaz PWM-es fordulatszábályzású-e?
-
-
Wind-Storm
őstag
válasz
mr_ricsi #13377 üzenetére
Minthogy a ventiszabályzás hőmérsékletfüggő, nem a leadott teljesítménytől függ elsősorban.
Már amelyiknél!
Ha hidegben használják a gépet, akkor max terhelésnél is csak kevéssé forog a venti, míg rossz szellőzésű gépben ha még a VGA is forrósítja a levegőt, más kis teljesítménynél is maxon járnak.Itt a pont a hidegnél, nem igényel akkora hűtést, aki pedig a táppal hűtő a házat az magára vessen, nem házhűtésre tervezték a tápokat.
Minthogy a ventik tápfesztől függő karakterisztikája elvileg megegyezik, ezért a venti a teljes fordulatszám-tartományban annyi százalékkal kevesebb levegőt szállít, mint a maximális légszállításuk aránya.
Alacsonyabb feszültségen indul és 9 lapátos, így logikus, hogy alacsonyabb feszültségen többe levegőt szállít.
Ettől viszont melegebb lesz a táp belsejében. Márpedig minden 10°C hőmérséklet növekedés lefelezi az elko-k élettartamát.
Amikor pedig már a maximális légszállítás sem elég, a táp leáll, és vele a gép is.
Én nem hiszem, hogy a táp tulaja szeretné, hogy a még 3 évig működő gépét másfél év múlva már javítani kell majd.Miért lenne már melegebb? Pont ezért jó a thermal control mert a venti fordulatszámát hozzáigazítja a hőmérséklethez.
Végül pedig szerintem a legjobb szerintem az lenne, ha nem is cserélne benne egyáltalán ventilátort, a gyárinál úgy sincs jobban belevaló darab.
(#13378)
Én nem merném ezt ilyen biztosra állítani..
(#13379) Dusee
elég jól hangzik a 94,2 CFM és a 18,2dB
Ez teljesen abszurdum érték lenne bármilyen ventilátortól, illetve az nem CFM hanem m3/h [link] ami úgy 55 CFM körül van.
De amúgy még a nagyobb, PWM-es társát se venném ennek a ventinek tápba a kis légnyomása miatt. -
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Wind-Storm #13293 üzenetére
"Szerencséd ha nem vész el a PWM jel útközben, elvileg szoktak evvel gondok lenni ha hosszan toldanak."
Milyen durvanagy gépnél tapasztalhattad a fentieket
Ugyanis minimum 6 méter a PWM control vezeték megengedett kábelhossza...
-
vlaci79
senior tag
válasz
Wind-Storm #13290 üzenetére
Nálam pwm elosztást úgy csináltam hogy 12 voltot egy molex csatiról kapják a ventik pwm és fordulatszám jelet meg alaplapról, így nins gondom az alaplapi venti csatlakozó teljesítőképességével.
-
vlaci79
senior tag
Hali!
Mennyire macerás pwm venti vezérlő jelből egy feszültség alapú venti szabályozást csinálni?
VLaci -
Wind-Storm
őstag
válasz
Kakashi356 #13289 üzenetére
Lehet kapni PWM Y elosztót is, de a tökéletes működése némely esetben megkérdőjelezhető...
And helyett: Az 5 Voltra kötés igen, mert a sárga a 12 Volt a piros meg az 5.
Ha 4 tűs (molex) toldót buherálsz, akkor figyelj a párhuzamos átkötésre (anyát meg apát is kösd át), nehogy annak amit utánadugsz eszközt, csúnya vége legyen.Olcsóbb és egyszerű megoldásnak tudom ajánlani ezt a remek kis szabályzót. [link]
Csak egy 3,5"-os helyet igényel és PWM-es ventit is bele tudsz dugni (a lengőaljzat fizikai méretéből adódóan).
5 Voltig tudod letekerni vele a ventik feszültségét csatornánként. -
Wind-Storm
őstag
válasz
Kakashi356 #13286 üzenetére
Vagy ha PWM-es a venti (4 tűs), akkor a feszültségcsökkentésen kívül még azt is megteheted, hogy számára megfelelő aljzatba (4 tűs) dugod és megteszed a szükséges beállításokat.
-
Wind-Storm
őstag
válasz
FireKeeper #13242 üzenetére
Túlbonyolítottnak érzem a dolgot...
Gondolom eredetileg mindegyik csak 3 esetleg (vga) 2 tűs csatlakozójú.
Szerintem kár is evvel bajlódni mivel a PWM ventik nyugodtan szabályozhatók feszültségcsökkentéses elven amit esetleg az alaplap is tud, vagy veszel olcsón egy előlapi szabályzot.Ha a videokártya feszültségcsökkentéssel oldja meg, arra nyugodtan rá lehet kötni, teljesen értelmetlen PWM-essé alakítani, de ha PWM-es, akkor valószínű ha rákötöd működne, de akkor meg értelmetlennek látom a PWM vezérlést, mondjuk nem tudom mit akarsz mivé alakítani.
Mod.: Majdnem kimaradt, ugye mindegyik PWM-es ventid maxon forog 12 volton?
Mert ez esetben helytálló a tanácsom. mert láttam én már...
-
And
veterán
válasz
FireKeeper #13242 üzenetére
Részletes specifikáció a PWM-es ventikhez: [link], a lényeg a 10. oldalon. Természetesen 555-ös időzítővel is lehet PWM-vezérlőt készíteni, pl.: [link], a teljesítményfokozat (Q1 és környéke) nélkül, mivel a kapcsolótranzisztort a 4-pines ventilátor eleve tartalmazza.
Mod.: kifejezetten PWM-es ventilátorhoz való vezérlő: [link]. -
FireKeeper
nagyúr
Sziasztok!
Azt meg tudja valaki mondani, hogy a PWM vezérlésű ventillátorok milyen amplitúdójú/alapfrekvenciájú négyszögjelet kapnak vezérlésnek? Illetve ha már azt meg tudja mondani valaki, hogy milyen IC lenne jó ilyen vezérlésre, az is sokat segítene. 555-ös jó lenne hozzá?
Wind-Storm: házhűtő ventiket akarnám szabályozni. a procihűtőt az alaplap, a videókártyahűtőt a videókártya szabályozná, de a ház többi hűtőjét én szeretném.
-
becsitibi
senior tag
válasz
atesss #13217 üzenetére
Arra gondolt szerintem hogy a vizhűtéshez felhasznált áramot,amit amúgy is a tápra kötne,vagy az alaplapra,azt megoldaná egy,a tápegységre csatlakoztatható szabályzóra /vezérlőre/,mivel lehet nem pwm-es a venti ami kell a radira,illetve a pumpa nem fordulatszabályzós,csak utóbbinál vigyázni kell,mert sok pumpa nem indul el 8 volt kezdő fesz nélkül.
Én is most épitek vizes rendszert,valami hasonló eljárással,ezért is keltette fel a figyelmem a dolog.
-
eXtase
tag
válasz
slashing #13077 üzenetére
Szia!
Amit linkeltél az kb 3x annyiba kerül (~10000 HUF/m) mint a Mo.-n kapható "hagyományos" RGB LED szalag (pl. amit én vásárolok annak métere ~3000HUF).
Viszont nem beszerezhetetlen, valahol már találkoztam vele, csak nem tudom hol...
Ezen amire neked lenne szükséged az RGB LED-eket vezérlő IC is ott van RGB LED-enként, ami ugye PWM -el vezérel (WS2801 IC vagy más), és ezek vannak kaszkádba fűzve... minden egyes IC 1bit lépcső a shift regiszterben az előzőhöz képest...
de bla bla bla...
ennek már úgyis utánnaolvastál hogy miként működik ha ambilightot tervezgetel (jó móka, próbáltam már csak más alkalmazásban, viszont ugyanilyen látványos mint a TV háta mögött)Itt pl. a srácok egyessével saját maguk csinálták meg a panelt az egyes led tömbökhöz. SMD-ben lehet kapni ilyen IC-t az eBay -en is, de lehet tudnak rendelni Mo. elektro boltban is, meg kell kérdezni, mert így olcsón kijönne a project (mindössze 5 és fél euro 10 db IC) [link] (illetve van más IC is erre a célra pl. LPQDxxx).
Nem feltétlen kell neki arduino, hisz azon is csak egy 8 bites AVR van, egy kisebb mcu is elegendő... Kérdés, hogy mi lesz a jelforrás és azt hogyan alakítod át (teszem azt pl. a kompozit jelet)? Vagy komponens jelet használnál? Esetleg szoftveresen vezérelnél?
-
Wind-Storm
őstag
válasz
Drizzt #13063 üzenetére
Lényegtelen minek nevezzük (csak a te alaplapodon lett így elnevezve az egyik 4 pines csatlakozó), tehát 4 pin azaz PWM?
Mérted (vagy 3 pines venti rádugásával), hogy a PWM jelen kívül tud feszültségcsökkentéses elven is szabályozni? Mert ennek csak akkor lenne értelme csak túl ne terheld azt az egy nyamvadt csatlakozót... -
GNKING
tag
Sziasztok.
Van itt elektronikai szaki aki Békés megyéből van?
Kellene nekem egy olyan elosztó ami 4pin cpu-ból csinál 4db 4pin cpu elosztást, vagyis az alaplap cpu csatijára 4 egyforma pwm-s ventit tudjak dugni.Üdv. Gábor.
-
gabikiraly2
aktív tag
válasz
Wind-Storm #12966 üzenetére
Köszi, jó kép.
Csak sajnos a gyári csati nem ilyen, mint a ventiken szokott lenni, hanem mint a videókarikon. Teljesen szimmetrikus és sokkal kisebb.. De ha követték azt a sorrendet akkor az egyiik szélső lesz a PWM.
Ezt még kipróbálom.
Köszönöm a segítséget! -
gabikiraly2
aktív tag
válasz
Wind-Storm #12963 üzenetére
Amennyire tudtam egy sima ventivel kipróbáltam a kábeleket. Szerintem az első fekete a föld, a második sárga fix 12 volt, a harmadik piros a pwm, a negyedik fehér pedig a fordulatszám visszajelzés.
Próbáltam a gyári ventit elindítani az alaplapról de nem sikerült. Igaz már nem nagyon volt időm tesztelgetni. -
Wind-Storm
őstag
válasz
gabikiraly2 #12962 üzenetére
Az fordulatszám visszajelző kábele biztos, a többi variálható lenne?
Miből gondolod, hogy biztos?
Szerintem a PWM meg a sense felcserélődött, ennél a ventinél a színek bármit takarhatnak.
A GND meg a 12 Volt a helyén kell, hogy legyen.Én tuti fognám azt a ventit és megkeresném a helyes vezetékeit, majd rákötném az alaplap egy only PWM módon szabályzó csatlakozójára és tesztelném, hogy tudja-e úgy szabályozni. Ha tudja, akkor a beépítendő ventit is kell tudni szabályoznia a tápnak. Egyéb esetben más szabványt használ, bár ezt kétlem, hogy így lenne.
De azért vigyázni a dologgal, mert egy fordított polaritás simán kinyírhatja a venti elektronikáját és kész.
-
gabikiraly2
aktív tag
válasz
Wind-Storm #12961 üzenetére
Nem hiszem.
Adott a 4 vezeték: föld, 12v, fordulatszám visszajelzés, PWM. A vezetékek színei kicsit megkevertek, de egy másik ventilátorral egyesével kipróbáltam. Először azt hittem, hogy valamit eltoltam a tápban, de a két ventipróba után visszakötöttem a régit és azzal pedig rendesen működött.
Vagy köthetem máshogyan? Az fordulatszám visszajelző kábele biztos, a többi variálható lenne?
Ilyen a gyári venti.
Ennyi leírás pedig PH-s tesztből:
"Egy vezetéken stabil 12 voltot kap a ventilátor elektronikája, egy másikon pedig a kívánt fordulatszám függvényében változó feszültséggel kínálják meg a motort. A harmadik a földelés, a negyedik pedig a fordulatszám érzékelésére való." -
gabikiraly2
aktív tag
A következő problémával szembesültem:
Van egy Enermax Pro82+ tápom. A ventilátora egyre hangosabb lett, ezért úgy döntöttem, hogy kicserélem. A benne lévő gyári venti elvileg PWM vezérlésű.
A csere darab egy Alpenföhn Wing Boost 120mm PWM ventilátor. Amikor bekötöttem nem vezérelte a tápegység, hanem max fordulaton járatta a ventit. Kipróbáltam egy másik PWM-es ventivel is, ugyan az volt az eredmény.
Mit ronthattam el? -
Wind-Storm
őstag
Egyébként már döglődik benne a venti, hogy ki akarod cserélni?
Ha PWM-es, akkor a venti feszültségét valóban nem fogod tudni kimérni....
Viszont a csatlakozójára valószínűleg működőképesre is rá fogsz tudni tenni egy másik PWM-es ventit (pláne, ha pontosan megegyezik a csatlakozó). -
nzozz
aktív tag
válasz
gabikiraly2 #12830 üzenetére
Piros: + táp
Fekete: GND
Sárga: RPM visszajelzés
Eddig megegyezik az összes ventin, ugyanezekkel a színekkel, a 4. szál csak a PWM -es ventiken található meg, a szín nem mindig ua.
A PWM (Pulse Width Modulation = Pulzus Szélesség Moduláció) lényege, hogy nem a feszültséget változtatja, hanem nagy frekvencián ki/be kapcsolja azt. Ennek a frekvenciának a változtatásával lehet szabályozni tulajdonképpen a ventilátort. De őszinte leszek, nem tudom ehhez minek a 4. szál. És jobban belegondolva, így lehet, hogy nem tudod csak úgy kimérni.
De szerintem az összes számítógépekben használt ventinek elektronikai szempontból csak a feszültsége és áramfelvétele(vagy teljesítménye) ismert ill. hogy PWM -es vagy sem. Ezek mind meg vannak adva, nem kell mérni. A hasonló paraméterű venti választása jelen esetben a hasonló teljesítményű és méretű, esetleg légszállítású venti választása jelenti. -
gabikiraly2
aktív tag
Sziasztok,
Van egy Enermax Pro82+ tápom. Ventit kelle benne cserélnem. Hogyan tudom kimérni, hogy mennyi feszültséget kap induláskor?
A jelenlegi configomban 500 rpm-en indul. A benne lévő gyári venti pedig PWM-es.
Van egy kezdetleges multiméterem, valami piaci holmi, esetleg azzal? De hogyan? -
Wind-Storm
őstag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12715 üzenetére
Ha kikövetkeztetted akkor ok.
De viszont: GND a fekete és a piros a 12V helye - ha lehet is köztük ellenállást mérni az azt jeletni, hogy vezetékszakadás legalább nincs. A narancs a fordulatszám visszajelző, a citrom pedig a PWM jelet fogadó vezeték lesz, ezekkel nem is kell törődni ilyen szempontból.
Minimális mágnesesség lehet egyéb esetben is, de ezt úgy jó tenni, hogy észleld a változást a ki és bekapcsolt állapot között.
(#12714) TaaT
Értem... hang alapján ez nekem olyan tipikus főkapcsolóhibának tűnik...
Most már stand by-ban sem ad feszt ugye? -
Wind-Storm
őstag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12711 üzenetére
Nem minden vezetékérintésnél lengett ki a mutató. A narancs és a ctiromsárga színeknél nem lengett ki. ezeket érintettem össze a feketével. fekete-pirosnál van kilengés.
Na várjunk, ez egy PWM-es venti ugyebár.
Gyanítom nem tudod melyik két vezetéket kéne figyelni ellenállás szempontjából, írd le a színsorrendet aztán megmondom melyik kettő az amivel ügyködni kéne, bár egy jó ventinél se feltétlen lehet mérni rajta ellenállást, így ne erre alapozzunk.A potméterre mondtam a tippet, a tekerőkénél a két vezeték rövidre zár és poti kizárva.
A mágnesességet szimplán egy fém tárggyal amit az állórészhez érintesz és ha vonzza, akkor ennyire még működik.
(#12712) TaaT
Furcsa... bele se nyúltál a tápba és így kinyiffant?
Valamint említed a ventit, hogy felpörgött.. ezeknek sosem pörög fel maxra a ventijük. Nagy fordulatszámra pörgött fel? -
Wind-Storm
őstag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12687 üzenetére
Kár... lehet, hogy szakadás, de valószínű, hogy inkább elektronikai hiba..
Lehetne most a multiméter szakadásmérőjével a venti vezetékeit/ventin belül méricskélni, hátha csak egy egyszerűbb vezetékszakadás történt.(#12686) Laci4
Nem tudom, nem automata-e. Hisz ha jól tudom, a PWM csatin is tud menni a síma 2 -3 vezetékes venti..
Igen, ez nekem is új volt! Néhány alaplapnál ha PWM aljzatra 3 tűset kötsz, hibrid az aljzat, és feszültségcsökkentés alapján is tudja halkítani a ventit.
-
válasz
Wind-Storm #12684 üzenetére
Okés.. elsősorban Moha21 ezen írására céloztam válasznak.. igaz, nyomhattam volna arra választ..
Az ideális feszültségmérő ugye szakadást jelentene, itt egy hatalmas ellenállást, árammérésnél lehet rövidzárlatokat csinálni.
Ez igaz, nem is erre gondoltunk, hanem, hogy ha közvetlen az alaplapi csatlakozón mérjük a feszt, és megcsúszik a mérő fej, maga a csúcs tudja rövidre zárni a közel lévő érintkezőket.
PWM. ha van rá beállítás BIOSban, át kell kapcsolni sima feszültség szabályzós módra..
Nem tudom, nem automata-e. Hisz ha jól tudom, a PWM csatin is tud menni a síma 2 -3 vezetékes venti..Bár ez már már mindegy
-
moha21
veterán
válasz
Wind-Storm #12675 üzenetére
És attól, hogy van mondjuk 12V még nem biztos, hogy jó is az alaplapi pwm vezérlő, látni kellene a kitöltési tényezőt. 25kHz-es ( nem biztos meg kell nézni ) az alapfrekvencia, normálisabb multiméterek tudnak ilyet mérni, de szkóppal lehet látni mi is a helyzet.
(#12677) Wind-Storm: 100 Ft-ért nem kapsz forrasztópákát teszkóban sem. Mellesleg elég sűrűn blankolok ventiket blankolóval és még nem szakad semmi sem.
-
PHM
addikt
válasz
oroszbence #12631 üzenetére
Fél ampert önmagában egy potival nem szerencsés szabályozni.
Az elegáns megoldás egy PWM szabályzó lenne, az egyszerű pedig
egy LM 317, esetleg hasonló LDO (low drop-out) változat.Upsz, most jut eszembe, hogy elfelejtettem írni neked.
0,5-ös alulemez van, de elég hajlékony, alig van tartása. -
Wind-Storm
őstag
A fordulatszám visszajelzés most lényegtelen, a videokártyán feszültségcsökkentéssel van megoldva a fordulatszám csökkentés.
Ha 4 tűsre dugod, ott sem fogod tudni szabályozni, mivel hiányzik a ventiből a PWM vezeték (hacsak nem hibrid az aljzat, de ezt teljesen kétlem, hogy az lenne...) -
And
veterán
válasz
gyenesmartin #12529 üzenetére
Ja, nem azok kerülnek egy vagyonba
? Mondjuk a terhelhetőségük legjobb tudomásom szerint azoknak sem óriási, nem arról híresek (meg nem ilyen célra lettek kitalálva).
Ennél egyszerűbb elvű PWM-es vezérlő szinte nincs is: [link]. Ha a fetet jól választjuk meg, akár 10A-es nagyságrendű áramot is áthajthatunk rajta, és alig fog melegedni. -
And
veterán
válasz
gyenesmartin #12527 üzenetére
Forgó? Hát nem is tolópotméterre gondoltam
. (Vagy te pontosan milyenre is?)
Forgókapcsoló? Elméletben az is lehetséges, csak épp drága, nagy, valamint egy csomó teljesítmény-ellenállás is kellene mellé, a végén úgy nézne ki, mint egy régebbi oszcilloszkóp bemeneti érzékenységválasztó fokozata, szóval nem túl gyakorlatias.
Nagy teljesítménynél ezt képtelenség normálisan más módszerrel összehozni, mint valamilyen változtatható kimenetű tápegységgel, vagy kellően gyors (minimum párszáz Hz-en műkodő) PWM-es vezérléssel. Utóbbi nagyon jó hatásfokú lehet, nem disszipál feleslegesen hőt, vagy csak nagyon minimálisat. Az elv ugyanaz, mint a PWM-es ventilátorvezérlők esetén.
Mod: természetesen ha nem kell folyamatos vezérlés, egyszerűen csak túl fényes, akkor egy megfelelően méretezett teljesítmény-ellenállás is elegendő lehet, csak az nem túl jó összhatásfokot eredményez (mivel az ellenállás esetleg baromira fűteni fog), és extrém hosszú szalagnál lehet, hogy olyan nagy teljesítményigénye lesz, hogy kénytelen ellenálláshuzalból maga a felhasználó elkészíteni. (Meg akkor már felmerül a kérdés, hogy miért kellett olyan nagy fajlagos teljesítményű vagy hosszúságú szalagot beszerezni.) -
-
Wind-Storm
őstag
válasz
superecneB #11709 üzenetére
Fordított polaritásnál én már tapasztaltam tönkremenetelt, pedig egy egyszerű kis 5 vagy 12V-os venti volt valami konnektoros szúnyogriasztós cuccból.. PWM és fordulatszám visszajelző szál nélküli volt, szóval nem egy bonyolult elektronikájú de hazavágódott.
-
Wind-Storm
őstag
válasz
Freespace #11688 üzenetére
A ventiknek semmiképpen nem lesz bajuk.
Ha a tápellátásukat nem az alaplapról hanem külön oldod meg és az alaplap PWM vezérlését elágaztatod úgy nemigen tudod túlterhelni, max nem fognak működni.
Amúgy egyedi csatlakozó készítésében tud segíteni neked DaveJr(#11689) easy...rider
Örülj, hogy nem ment tönkre az a csatlakozó az alaplapodon ha túlterhelés végett lassultak be.
Ha meg nem az előbbi, akkor a másik lehetőség a jelvesztés lehetett. -
easy...rider
őstag
válasz
Freespace #11688 üzenetére
meg kell próbálni, de úgy vélem sok lesz. nálam 3 ventinél a fordulatszám már visszaesett, de nem volt gond. 4-nél már azért nem feltétlen működik jól. Valami olyan csati kéne neked ami "molex to PWM fan" vagy hasonló, hogy a tápról kapják a feszültséget, viszont a vezérlés, meg a fordulatszám mérés az alaplapon lenne. Ha létezik ilyen.
-
Wind-Storm
őstag
válasz
moha21 #11673 üzenetére
Kössz
Nidec... aha
Rögtön feltűnt a turpisság, piros sárga feketéhez sose csapnak hozzá kéket.
pl. Intelnél PWM-es ventijeinél zöld fekete sárga kék a párosítás
Ahogy meglátnám ezt a ventilátort, rögtön a csatiját nézném és nem a vezetékei színét
Ha meg a csati se szabvány akkor egyértelmű, hogy úgy kell majd keresgélni a vezetékeket. -
wd.taz
aktív tag
Jaj. Nehogy szétvágd
Én úgy érzem, minden áron barkácsolni szeretne
A procira nincs másik kisebb hűtőd? Esetleg Arctic PWM-es ventiket lehetne még berakni, azokat sorba lehet kötni. BIOS-t beállítod amikor kell megy, mikor nem kell szépen elpöszörög. Jó áruk van 1000/db kb.
Vagy Arctic TC sorozat. Ezeknek van hőmérő száluk és az alkatrészek hőjétől függően mennek. Ha jól emlékszem 38°C-nál kezd neki a pörgésnek.
http://www.arctic.ac/en/p/cooling/case-fans.html
Itt van a Specifikáció.
Nem tudok képet feltölteni
-
fenergie84
addikt
válasz
hypno skate #10878 üzenetére
Az F9 PWM venti PST technológiával van ellátva, ez semmi bonyolult dolgot nem jelent. Rádugod az alaplap 4 pines venti csatijára és működni fog...
A venti szabadon lógó 4 pines csatijába másik PWM-es ventit lehet dugni, de célszerű egyforma ventiket ilyen módon összekötni (a paraméterek miatt, rpm...stb..).
A ventiből lógó sárga 2 pines kábelt nem muszáj bekötni az alaplapba, az csak a fordulatszám visszajelzést szavatolja, bizonyos lapoknál... -
hypno skate
senior tag
Sziasztok szakik!
Segítségeteket kérem.
1. probláma
Vettem egy Arctic F9 PWM ventillátort, ami eredetileg házhűtőnek született, de a feladata a kicsi, gyors, ám zajos procihűtő ventillátorának kiváltása lenne.
Amikor kibontottam látom ám, hogy őkelme ugyan négy tűs dugóval csatlakozik az aljzathoz, viszont a sárga vezetéke nem ide van bekötve, hanem egy különálló 3 pines dugóba, amit kizárásos alapon csak az alaplap 3 tűs ventillátor csatlakozójába dughatok. (Vagy egy Y kábel egyik ágába, de az nagyjából ugyanaz.)A négytűs csatlakozó egyébként Y kábelként funkcionál oly módom, hogy az egyik ág a ventillátorba fixen be van forrasztva, míg a másikon egy 4 tűs lengő aljzat van. A használati utasítás szerint a processzorhűtő ventillátora számára. Merthogy mint írtam ez a drága eredetileg házhűtő és nem más.
Ez az aljzat bezzeg megkapta mind a négy vezetéket.Szándékom szerint ennek a ventillátornak négy tűvel bele kell mennie abba a nyomorult alaplapi aljzatba minden faxni nélkül, de ha már ott a másik ág, akkor azt esetleg felhasználnám egy ugyancsak PWM-es ventillátor csatlakoztatásához.
Kérdésem, hogy azt az árva kis sárga vezetéket dugjam egyszerűen a CPU számára fenntartott Y ág aljzatába, vagy próbáljam meg inkább átkötni az alaplapba dugandó csatlakozóba?
Mennyi az esélyem, hogy elrontom minimum a csatlakozót?
2. gondom
Az alaplap 3 tűs ventillátor csatlakozójára 2 db 8 cm-es ventillátort szeretnék kötni.
Van itthon (igyért) egy Delta DSB0812H típusú (2850rpm, 0,14A), egy Xilence xpf.80r (1500rpm, 0,07A, 7 volt minimális feszültség). és egy Sharkoon Silente Eagle 1000 8 cm-es (1000rpm, 0,12A)
Van még kéznél egy - vélhetően zalman ventillátorhoz kapott - ellenállásom szépen bekötve három tűs csatik közé. A színkódja zöld/kék/fekete/arany (vagy fordítva, de a táblázatok alapján annak nincs értelme), ami elvben 56 ohm-ot és 5% tűrést jelent.
Adja magát, hogy a gyorsabbik ventillátort kellene belassítani.Kérdésem, hogy ekkora ellenállás jó-e valamire, és várhatóan hogyan fognak egymáshoz képest viselkedni a ventillátorok? Ha nem akarok ricsajt, akkor felejtsem el a Deltát?
Hát ennyi. A probléma nyilván nem akkora, mint amekkora terjedelmű a hozzászólásom, de csak így tudtam elmagyarázni mit szeretnék.
-
Wind-Storm
őstag
válasz
bugizozi #10854 üzenetére
Amiről te beszélsz az PWM-es, ha az alaplapon találsz ilyen 4 tűs csatlakozót, akkor kösd oda és a BIOS-ban állítsd be a szabályozást ha lehetséges.
Az átalakítóval kapcsolatban meg létezik ilyen nyitott [link]
Rádugod és akkor megy 12 Volton vagy ha átkötöd akkor 5 Volton.
Manuális vezérléshez meg tudom javasolni a Scyhe Kaze Master ventilátorszabályzó családját. -
-
Rajjmen
aktív tag
válasz
Wind-Storm #10522 üzenetére
Köszönöm a gyors választ!
Azt tudom és úgy is van bekötve, hogy csak egy venti sebességét mutatja. A három ventit simán levezérli nekem, de többet nem mertem rákötni, nehogy kiüsse az alaplapi vezérlőt.
Köszi a tippet, de akkor marad a mostani megoldás a maradék 6+1 ventillátort egy kétállású kapcsolóra kötöttem, mellyel 12V és 7V között tudom kapcsolni a ventik tápellátását.Valami alternatív ötlet, amivel lehetne vezérelni 9+1 PWM ventit az alaplapi vezérlő jelének erősítésével?
-
Rajjmen
aktív tag
Sziasztok!
Volna hozzátok egy olyan kérdésem, hogy tudja-e valaki, hogy mennyi PWM-s ventillátor köthető az alaplap CPU csatlakozójára? Nekem most 3 db Swif2 120P-t szabályoz az alaplap, de ha megoldható lenne, akkor szeretnék 9+1 db-t rákötni.
A +12V és a testelést külön molex csatlakozóról kapja, csak a fordulatszám visszajelzés és a sebesség szabályozás van az alaplapra kötve!Segítségeteket előre is köszönöm!
-
moha21
veterán
válasz
Batman2 #10357 üzenetére
Egy stabilizált feszültséget miért kellene stabilizálnom? Annyira nem igényes a venti.
Záróirányba be egy zener es zenertol függően esik x V fesz.4.7 V 1.3 W darabja 10 Ft, ha 2 darabot párhuzamosan köt már nem melegszik jelentősen.
Ez csak egy alternatíva, lehet potméterrel meg amivel az ember akarja.
#10359) Batman2 : Persze induláskor nyilván többet vesz fel, mint minden motor, azért is kérdeztem, hogy milyen venti, mert nekem van 8x8 cm-es ventim ami 1A vesz fel 12V-nál. Bár ő 7 V-nál még nem is mozog / illetve lehetne pwm-el szabályozni, de nem is használom /
-
Undoroid
őstag
Szia Danex!
" minden kábele össze lett dugva mindennel amit adtak hozzá " Ez nem hangzik valami jól...
Mire lett csatlakoztatva a ventihez adott Molex? Ha jól gondolom, akkor a ventiknek semmi bajuk sincs...ellenben a két kis csatlakozó illetve a tápegység (amire rá lett kötve) károsodott!
A kábelek azért, mert az 5V-os és a 12V-os ágakat közösre húzta és ennek hatására -ha pár pillanatig is- de nagy áramok keletkezhettek! Ezt a közösítést pedig sem a tápegység se a többi alkatrész (Alaplap, vinyók, stb..) NAGYON nem preferálják! Egy minőségibb tápegység talán megvédi a többi alkatrészt, de egy nevenincs biztos, hogy nem...
Ezért is óva intek mindig mindenkit a 7V-os átalakítótól...
Ha szerencséd van, akkor csak valamelyik bekötőkábel füstölt el a Molexen...
Szerk: Most látom, hogy PWM-es csatlakozású a nagyobbik venticsatlakozó...Így sajnos nagy a lehetőség arra, hogy bekrepált az összes ventid...
Utólagosan linkesítettem a beillesztett hatalmas méretű fényképedet, mert nem volt átlátható...
-
Kvazár
őstag
válasz
kmisi99 #10180 üzenetére
Hali!
Az 5 V meg azért nem jó, mert azon nem fog elindulni a venti.
Ha az adatlapodon lévő géphez szeretnéd, akkor meg értelme sincsen az egész farigcsálásnak, mert az a lap tudja szabályozni a ventik fordulatszámát. Akár 3 tűs a venti, akár PWM-es. Így csak dugd rá a lapodra, tedd fel a Fan Xpert-tet (Asus oldalán van fent) és máris olyan fordulatra állítod be amit szeretnél. Sőt, ha nem vezérelni, hanem szabályozni szeretnéd, akkor annak a karakterisztikáját és beállíthatod magadnak. (Vagy használhatod az előre beállítottakat.) -
McFly68
csendes tag
válasz
Krisinto #9895 üzenetére
Igen tudom, hogy akkor nem megy fix fordulaton. Csak arra gondoltam hogy a nem PWM-es fordulata 1200 és ehhez 94 a légszállítás és ez bőven elég lenne mert a mostaninak 2000-es fordulaton 80 a légszállítása, ha jól vettem ki az adatlapjáról.
Azért vagyok kicsit a PWM-es ellen mert nem tudom hogy mennyire tudná jól vezérelni a fordulatot a tápom, mert volt szerencsém más PWM-es ház ventillátorokat használni és azok alapból túl nagy fodulaton mentek, holott a biosban be volt állítva hogy ne fixen menjenek, és csak egy külön programmal tudtam alacsonyabb fordulaton járatni őket. És ha esetleg ez is közel a maximumon vagy legalább 1200 felett menne az már túl sok lenne, mivel 1200on is elég nagy a a légszállítás és akkor minek menjen gyorsabban/hangosabban.
-
McFly68
csendes tag
Sziasztok!
Egy Chicony Hipro tápban szeretnék ventillátort cserélni.
Ez van benne alapból: [link]
A kérdésem az hogy feltétlenül szükséges-e, hogy amit belerakok az is PWM-es legyen, mert ha nem akkor jó lenne ez: [egyik], de ha muszáj a PWM akkor ez lesz: [másik] .
Ha valaki tud más jobbat akkor arra kíváncsi lennék. Köszi.
Üdv: McFly
-
Kvazár
őstag
Ez a gyári???
Nagyon fura. A szabályozásnak nem kéne mennie ebben az esetben. A PWM-es ventik szabályozása teljesen másként megy mint a simáé. A sima venti esetében a tápfeszt állítod, míg PWM-s esetén a 4. vezetéken megy a szabályozás, és a tápfesz állandó.
De azt meg elképzelhetetlennek tartom, hogy az valóban egy sima 3. tűs venti csati, csak épp elfogyott a 3 tűs csati ezért kamuból 4 tűset tettek rá.
Mindegy..., fura akkor is... -
Kvazár
őstag
Sziasztok!
Egy érdekes 5letem/kérdésem lenne:
Ugye a PWM-es ventik lábkiosztása: GND (fekete), 12 V (sárga), fordulatszám vissza jelzés (zöld), PWM szabályozás (kék).
Az 5let végkimenetele az lenne, hogy sok ventit tudjak egyszerre szabályozni az alaplapi venti csati segítségével, minden egyéb kiegészítőt kihagyva. Ezt úgy oldanám meg, hogy megfogom a szabályozandó PWM-es ventiket és mindnek a 12 V-os és GND-s lábát rákötöm a tápra, a kékeket is összekötöm, de azokat utána mind 1 alaplapi venti csatira dugom rá, és a sok venti közül kiválasztok 1-et, annak a zöldjét szintén rádugom az alaplapra.
Erre azért gondoltam, mert az alaplap nem biztos, hogy örülne, ha 1 kimenetére 4-5 venti lenne dugva (radi hűtés), így viszont hátha elbírná a rendszer a ventiket.Szerintetek megoldható? Vagy a PWM-es láb sem szeretné, ha túl sok venti lenne rajta?
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
h.adam.92 #9282 üzenetére
igen, a ventik 12V-ról mennek, de akkor maximális fordulaton (kivéve a PWM-esek, azok fix 12V-ot kapnak, és a PWM jel szabályozza a fordulatot). ha szeretsz kicsit moddolni, adhatsz nekik 5V-ot (ilyen feszen nem minden venti indul be), vagy 7V-ot, ha a pirosra a 12V-os ágat, a feketére az 5V-os ágat kötöd molexnél (asszem).
én 5V-os ventifeszültséget úgy oldottam meg nagyon egyszerűen, hogy egy toldón a 12V-os és az 5V-os szálat megcseréltem, viszont ilyenkor figyelni kell, hogy csak ventit szabad arra az ágra utána kötni (előtte lehet bármi).
én az ellenállásos szabályzást nem szeretem, mert az csak hőt disszipál, a legjobb a PWM, vagy ha fix feszt adsz a ventinek, ezt akár kapcsolóval is meg lehet oldani kultúráltan. -
Adiking
tag
Sziasztok
Ha a PWM-es, 4 pin-es ventit átalakítóval rákötöm a táp 4 pin-es molex csatlakozójára, akkor a venti a max. RPM-en fog pörögni?
Off: Nem tudom ki találta ki ezt a PWM dolgot, de az a baj vele hogy élve született! -
TonTomika
aktív tag
Sziasztok!
Egy másik topikba már leírtam a vga hűtésem, most viszont egy olyan kérdésem lenne, hogy a videokártya PWM csatlakozójára szeretnék rákötni két PWM-es ventit. Ehhez szeretnék csinálni egy ilyen átalakítót, csak az enyémen két végződés lenne. (Holnap jön rá két 92mm-es.) A videokártyának nem lesz baj, hogy két ventit kell meghajtania? A csatlakozót a gyári ref. hűtő ventijéről fogom leoperálni, viszont még egy olyan kérdésem lenne, hogy ennek a kiosztása azonos mint a rendes alaplapi PWM csatiké? Mert a Swif2-höz kapott átalakítón, és a ref. ventin mások a kábelek színei. két szélső megegyezik, de középen a sárga az pont a másik oldalon van.
Mondjuk tapasztalataim szerint azonosnak kell lennie, de nem vagyok benne biztos.Előre is köszi a segítséget!
-
gordonfreemN
addikt
Sziasztok!
Adott egy ilyen venti [link]
Ez az enermax tápomban van.
A venti leírásán röviden:
Érdekes a széltoló áramellátása. Egy vezetéken stabil 12 voltot kap a ventilátor elektronikája, egy másikon pedig a kívánt fordulatszám függvényében változó feszültséggel kínálják meg a motort. A harmadik a földelés, a negyedik pedig a fordulatszám érzékelésére való. Rövidesen kipróbáljuk, hogy az AirGuard funkcióval együtt milyen zajszintet produkálnak az Enermaxok.
Szerintetek ezt a venticsatlakozást össze lehet hozni egy sima pwm-es ventivel úgy, hogy továbbra is a táp vezéreljen? -
Czimby
addikt
Sziasztok!
Egy gyors kérdésem lenne:
Egy PWM-es venti ha csak a 12v-os feszt kapja meg működik?
Tehát ha 4 vezetékből csak 2 lesz bekötve(esetleg 5V-ra) akkor menni fog a venti?
Vagy kell neki a PWM jel? -
Pubszon
veterán
Hi.
Azt meg lehet oldani vhogy, hogy a pwm-es proci ventivel egyszerre szabályozzak 2 nem pwm-es ugyan olyan ventit?
Ha jól gondolom ez nem megoldható, mert állandó 12V-ot kapnának a ventik, csak ugye a pwm szál meg-meg szakítja a pwm-es veni tápját, igaz? -
pe de
csendes tag
Sziasztok! Elektro-guruk véleményét várom a következő probléma megoldásához:
fehér (vagy egyéb UV-reagáns anyagú) ventit szeretnék villogtatni UV-leddel/ledekkel. A cél, hogy bármilyen fordszámon is megy (lehet akár PWM-es is), a venti úgy látszódjon, mintha állna. Ehhez ugyebár a fordlatszámmal egyező frekvenciájú jelre lenne szükség - ezt le lehetne szedni pl. a venti sárga kivezetéséről. Ezután ezt a jelet egy viszonylag bika és minél rövidebb ideig tartó impulzussá kéne alakítani, hogy így a LED-re kötve ne legyen elmosódott a venti "látványa". Egy 800-on vagy afelett pörgő ventinél talán már nem lenne stroboszkóp hatású...Vélemény? Szerintetek megvalósítható? Vagy nem véletlenül nem árulnak ilyet minden számtech-boltban 1500 Ft-ért...
Tanultam ilyesmit, nem vagyok annyira sötét hozzá, csak sosem érdekelt eléggé...
Minden segítséget előre is köszönök.Dani
-
Hequila
őstag
Graetz után jön áram.
VIN és a + (330V) között a 2 ellenállás jó.
Q850 (FET) jó, D852, D851 jó, a 3 ellenállás (R853, R854, R856) jó.
Annyi különbség van, hogy az én nyákomon a R853 nem ellenállás, hanem egy 150V-os Zener, ami "lefele mutat" (közös a D851-gyel a katóda).Működési elvére csak következtetni tudok, leírom, hogy én hogy gondolom, ha valami nem jó az elvben, akkor javítsatok ki:
Szóval kezdjük onnan, hogy lejön a Graetz-ről a + - feszültség.
C855 egyik fegyverzetén bekapcsolásnál meg is jelenik a + feszültség, és mivel ki akarja egyenlíteni magát, így a trafó 3 - 5 lábán és D851-en keresztül áram fog folyni a C855 másik fegyverzetére is.
Így is történik, és miközben átfolyik a trafón, az áram feszültséget indukál az 1 - 2 láb között, ami áram elég ahhoz, hogy az SG6841-es PWM IC beinduljon, ami a későbbiekben nyitogatni fogja a Q850-es FET-et, így biztosítva önmagának az áramellátást.Jelenleg magára a PWM IC-re gyanakszom, mert külső tápellátással (2db 9V-os elem) sem vezérli a FET kapuját.
Mit gondoltok?
-
Hequila
őstag
Elakadtam!
Adott egy Acer AL1713 tápáramköre.
Kapcsolást >>ITT<< találtok róla. A számunkra érdekes részhez egészen a 46. oldalig kell lapozni.
Szóval a gond, hogy a PWM IC tápja nem akar megjelenni. Kínomban már kimértem majdnem mindent, forrasztásokat megmelegítettem, de semmi.Valakinek esetleg ötlete?
-
-
And
veterán
Ha igazán jó hatásfokkal szeretnél fényerőt állítani (magyarán nem akarod az elfogyasztott teljesítmény jelentős hányadát lineáris elemen - pl. áteresztő teljesítménytranzisztoron, potenciométeren - egyszerűen elfűteni), akkor a megoldás nagyon hasonló egy DC-motor, akár PC-ventilátor hatásos vezérléséhez: ez a PWM. Itt egy példa: [link], ez eredetileg motorhoz való, de módosítás nélkül megfelel 6V / 6W-os izzóhoz is, ha azt kötöd a rajzon a motor helyére. A potméterrel a kitöltés 0..100% között állítható. A vezérlő áramkör sajátfogyasztása 6V-on néhány (< 5) mA lehet, ezért azt nem árt lekapcsolni a lámpával együtt. A rajzon szereplő mosfet iszonyat DC-áram elviselésére képes, ezért ilyen kicsi izzóhoz kisebb határáramú (és tokozatú) típus is használható helyette, pl. BS170.
-
Pubszon
veterán
Hali.
Az hogy oldható meg, hogy a CPU PWM vezérlése még 2 nem PWM-es ventit vezéreljen?
Vagy csak PWM-est tud? -
Narancs
őstag
Sziasztok!
Van valami lehetőség egy hagyományos venti PWM-esre moddolására? -
Narancs
őstag
Sziasztok!
Van egy AC Alpine64 procihűtőm, ami állítólag PWM-es, de gyanús, hogy csak 3 pines (piros, fekete, kék), és az alaplap ASRock A780lm nem is tudja szamályozni a fordszámát.Gyári adatai: 2000rpm (ehhez képest 2400-at forog)
12V < 0,20AMár korábban azt tanácsoltátok, egy lineáris potival szabályozzam le, ami 47ohmos és min 2W-os legyen. Ezt a vacakot azóta sem sikerült beszerezni, igaz nem is nagyon kerestem. Az lenne a kérdésem, hogy sztetek hol kapni és mennyiért?
Másik dolog: ha másfajta potival oldom meg mi történik? Lehet vmi kárt okozni a tápnak vagy a ventinek? Találtam a pincében egy rossz erősítőt, van benne több poti is, ez van rajtuk: 100k(ohm)B 36 C
Ezek nem jók?Előre is köszi,
Narancs -
didyman
őstag
válasz
forceberg #8249 üzenetére
A gondolatoddal remekül eltaláltad a PWM-es ventik létének nagy krdését.
Kapcsolóüzemű 3 tüskés vezérlőről nem tudok alaplapon, eddig mind lineáris stabilizátor volt.
A nagy kérdés, hogy mi szükség a PWM-es ventire, mikor a 3 tüskés doszt ugyanez, csak a vezérlő kapcsolóüzemű lett és teljesítményeszköze felköltözött a ventilátorba. De minek? Elfért volna az alaplapon is. Tachográf van, a vezérlőnek a hőmérsékletet kell figyelnie és meghatározni egy minimum fordulatot (5-700rpm), ahol a ventilátor már stabil. Ezzel széleskörűen le lehet fedni sokféle ventilátort. És konkrétan itt a PH-n is születtek erre való kapcsolások. -
válasz
didyman #8242 üzenetére
Nem tudom, hogy mostanában hogy van, de egy régi alaplap, AN7 a 3 pines ventiket is tudta szabályozni, méghozzá a BIOS-ban meghatározott hőmérséklet(pl. CPU, NB) függvényében 6-12V közötti delejt tudott adni a fanoknak. Be lehetett állítani min/max hőmérsékletet, és min/max V-ot. Remekül használható volt.
Ha jól sejtem, akkor azon a lapon lehetett egy lineáris vagy kapcs. üzemű változtatható stabilizátor? A mai 4 pines PWM-nél meg a ventin van egy kapcsolóelem, amit kapcsolgat a deszka. -
BandiHUN
veterán
a kis panelen lesz hely 4db kicsi ellenállásnak is...a LED-ekkel sorba vannak kötve,elvileg mindegy,melyik águkkal,én 12V mellet 1 kiloohmot szoktam használni ledenként...ventillátornál a fekete a negativ,a piros a pozitiv(alapesetben nem szabályzott ventillátorcsatlakozónál +12v),a harmadik szál a sárga,az fordulatszám-jelzést ad az alaplapnak,azon impulzusok jönnek ki.
a 3 pines ventillátoroknál az alaplaptól függ,hogy szabályozza-e azt,ha igen,akkor evidensen lasabb ventillátorsebességhez kisebb a fesz.a 4 pines ventillátoron van egy negyedik,kék vezeték is,az a PWM bemenet,azon keresztül az alaplap jó hatásfokkal,kapcsolóüzemben(olyan impulzusokat küldve ide,aminek a magas-alacsony időarányát változtatja,tehát az átlagértéket veszi a ventillátor figyelembe,mert ez elég nagy frekvencia,20KHz felett van)szabályozza.a 4 vezetékes ventillátor bedugható a 3-as csatlakozóba is,de akkor nem lesz szabályzott,a kék vezeték olyankor kimarad,maximális sebességen forog olyankor,a 3 pines csatlakozóra rendesen rámeg,olyan kialakitású a csatlakozója -
And
veterán
Ez igaz. De nem mindenki pesti v. bontó közelépen lakó (mondjuk a kolléga pont igen
), és azt mi garantálja, hogy épp egy olyan tulajdonságú fetet kap? Ha ugyanolyan alaplap, akkor talán, de ha nagyon nem kifutott széria.. Te egyébként tudomásom szerint javítasz is, így jó eséllyel meg tudod mondani, hogy gond-e, ha nem logic level mosfetet tesz oda, ami p-csatornásból, D-PAK tokban úgylátszik nem olyan gyakori szerzet.
#8103: Ha impulzusüzemű (PWM-) meghajtást kap az a mosfet, akkor egy szimpla multiméterrel nem mész sokra, legfeljebb ha pont úgy méred, hogy az eszköz 100%-os nyitásra van vezérelve. -
szgabe
csendes tag
sziasztok! segítséget szeretnék kérni! szeretnék venni egy ventilátor szabályozót, ki is néztem itt PH-n egy REVOLTEC RL018-t! láttam h ebbe a fórumban is ment erről a tanácskozás. valaki legyen szíves és magyarázza el mi az a PWM, h ez olyan-e, és az mire szolgál, és milyen ventilátort jó hozzá?? KÖSZI
ÜDV szgabe -
szasanyi
félisten
Keresek egyszerű szabályzót, amivel min. 2 db, max. 4 db ventilátor fokozatmentesen szabályozható. Valami hasonló, mint a Scythe Musashi venti szabályzója:
Elfogadható áron előlapi is jó lenne, mint pölö ez:
Csak elfogadható áron még nem láttam sehol.Valakinek 5let esetleg? Ja, és VGA + CPU (tehát PWM, 4 eres) venti, esetleg 1-2 házventi szabályozásához kellene.
-
And
veterán
Próbálj 22Ω / 3W vagy 5W-os példányt szerezni, de nem biztos, hogy sikerülni fog. Lineár stabilizátorhoz nem kell nagyteljesítményű potméter, lásd a topikban sokszor linkelt LM317-es vagy a nemrég leírt LM2941-es (#7819) verziót. PWM-re egy nagyon egyszerű példa: [link]. Ezek mind 'tekerős' verziók
.
"Anno találtam egy leirást hogy be kell iktatni két diódát az elem mellé és meg is csináltam a leirás szerint,de nem segitett szóval anno fel is adtam a próbálkozást."
Ööö, milyen diódákat, milyen elem mellé, és milyen célból is?
"Ha potenciométer mellett döntenék, jár e valamilyen veszéllyel bármelyik komponensre nézve a hő termelésén kivül amit az ellenállás végez?"
A potméter csak hőt termel, de azt szépen (2W azért tud már fűteni). Egyéb káros hatása nincs.
#7919: "Amúgy tapasztalatból mondom, hogy 30ohm-on simán teper a venti mint állat."
Azért egy 12V/0,38A-es példány már korántsem biztos. Ha a ventilátor 'ellenállását' állandónak vesszük, egy ilyen ventivel 30Ω-ot sorbakötve már csak 6,1V körül lesz a ventifeszültség. Továbbra sem az a legfőbb baj a túl nagyértékű potméterrel, hogy le lehet állítani vele a ventit, hanem két másik jelenség. Az egyik, hogy a skálát nem tudod kihasználni, mert pl. 1/5 részt letekerve a teljes fordulatszámú állapotból, már megáll a venti. A másik pedig az, hogy a potméter ellenálláspályáját (azt a rövid szakaszt, amelyen áram folyik) nagyon túlterhelődhet. Egy 2W-os potméteren csak a teljes ellenálláson szabad 2W-ot disszipálni, az egytized..egyötöd részén nem, csak arányosan kisebbet. -
Mlacee
tag
válasz
jaja1981 #7917 üzenetére
(és And)
Köszönöm a válaszokat, a soros kötést valóban benéztem, az volt a fejemben hogy egyszerre szeretném őket vezérelni, de úgy látszik akkor két tekerőben kell gondolkodnom ha nincs olyan,amivel párhuzamosan lehetne őket szabályozni. Neten találtam mindenféle javaslatot egészen 100K-s ellenállásokig és hogy őszinte legyek most sem igazán világos, milyen típust próbáljak beszerezni, 22Ω / 5W-osat? Igen, párhuzamosan lenne kötve.
PWMes megoldásról csak annyit tudok hogy kapcsolgat két állapot között, de sajnos nem értek a dologhoz igy még nehezebb lenne kivitelezni mint ezt. Azért szeretnék tekerőket, mert noha rendelkezek egy MG416os házzal , az nem jegyzi meg a fanok beállitásait pedig talán jobb lenne azt áthidalni és akkor ezt a két molex-es dugót átalakitani 3 pines csatlakozóra. Pont két fant fogad.
Anno találtam egy leirást hogy be kell iktatni két diódát az elem mellé és meg is csináltam a leirás szerint,de nem segitett szóval anno fel is adtam a próbálkozást.
Ha potenciométer mellett döntenék, jár e valamilyen veszéllyel bármelyik komponensre nézve a hő termelésén kivül amit az ellenállás végez?
Még egyszer köszönöm a segítséget!
-
And
veterán
Még ha 2x is azt írtad, gondolom nem sorbakötni szeretnéd azokat a ventiket, mert akkor eleve csak legfeljebb 6V jutna mindkettőre. Ha teljesen, 12V-ig szeretnéd kivezérelni azokat, akkor párhuzamosan kell kötnöd a ventilátorokat.
A helyettesítő ellenállását jól számoltad, bár az nem tekinthető teljesen állandónak egy ventilátor esetén a lehetséges feszültségtartományban. A szükséges soros ellenállás értéke, ha a ventilátoron 5V esik (azaz a soros ellenálláson 7V):
Rs= 7V / (5V / 31,5Ω)= kb. 44Ω, egyetlen ventihez. Az 500Ω ilyen példányhoz nagyon erős túlzás lenne. A maximális disszipációja (Uventi= 6V esetén): Pmax= 1,15W-ra adódna.
Két párhuzamosan kötött példányhoz feleekkora végellenállású potméter kellene, ami a legrosszabb esetben kétszer ennyit disszipálna.
Ilyen potmétert (22Ω / 3W, de inkább 5W terhelhetőséggel) nem egyszerű beszerezni, drága is lenne, ill. kapcsolósban szinte biztosan nem létezik. Kapcsolós csak hangerőszabályozásra használt, pár kΩ-os (és nemlineáris jelleggörbéjű) potméterekből szokott előfordulni. Ezért én a helyedben maradnék két külön potméternél, de méginkább valamilyen stabilizátoros vagy épp PWM-es megoldásnál.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Xbox Series X|S
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Horgász topik
- Windows 11
- Bittorrent topik
- Feketelista, avagy a rossz boltok topicja
- Google Pixel topik
- Suzuki topik
- További aktív témák...
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Honor Magic7 Lite 8/512GB, Kártyafüggetlen
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest