Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Mlacee #7920 üzenetére

    Próbálj 22Ω / 3W vagy 5W-os példányt szerezni, de nem biztos, hogy sikerülni fog. Lineár stabilizátorhoz nem kell nagyteljesítményű potméter, lásd a topikban sokszor linkelt LM317-es vagy a nemrég leírt LM2941-es (#7819) verziót. PWM-re egy nagyon egyszerű példa: [link]. Ezek mind 'tekerős' verziók ;).
    "Anno találtam egy leirást hogy be kell iktatni két diódát az elem mellé és meg is csináltam a leirás szerint,de nem segitett szóval anno fel is adtam a próbálkozást."
    Ööö, milyen diódákat, milyen elem mellé, és milyen célból is?
    "Ha potenciométer mellett döntenék, jár e valamilyen veszéllyel bármelyik komponensre nézve a hő termelésén kivül amit az ellenállás végez?"
    A potméter csak hőt termel, de azt szépen (2W azért tud már fűteni). Egyéb káros hatása nincs.
    #7919: "Amúgy tapasztalatból mondom, hogy 30ohm-on simán teper a venti mint állat."
    Azért egy 12V/0,38A-es példány már korántsem biztos. Ha a ventilátor 'ellenállását' állandónak vesszük, egy ilyen ventivel 30Ω-ot sorbakötve már csak 6,1V körül lesz a ventifeszültség. Továbbra sem az a legfőbb baj a túl nagyértékű potméterrel, hogy le lehet állítani vele a ventit, hanem két másik jelenség. Az egyik, hogy a skálát nem tudod kihasználni, mert pl. 1/5 részt letekerve a teljes fordulatszámú állapotból, már megáll a venti. A másik pedig az, hogy a potméter ellenálláspályáját (azt a rövid szakaszt, amelyen áram folyik) nagyon túlterhelődhet. Egy 2W-os potméteren csak a teljes ellenálláson szabad 2W-ot disszipálni, az egytized..egyötöd részén nem, csak arányosan kisebbet.

Új hozzászólás Aktív témák