-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
HookR
addikt
válasz
Neil Watts #42789 üzenetére
Noctua szerint 95W TDP-ig megállja a helyét. A CPU-t leterhelve biztos megjön majd a hangja, de megfőni nem fog.
(#42792) plerix: "Szeretnek egy mitx konfigot osszerakni. Sosem volt dolgom ilyen pici geppel. Lehetseges ilyen kicsi meretben hangtalan gepet epiteni?
Node 202-ben gondolkodtam, nagyon bejon."
Node 202-be olyat, ami alacsonyabb terhelés (pl. netezés, videó nézés) esetén közel néma, igen. Félpasszív táppal, félpasszív dVGA-val, leszabályzott CPU-hűtővel, SSD-vel. Ha az idő nagy részében parkoltatva van, lehet benne HDD is, de azt működés közben hallani fogod."Esetleg mas hasonlo tipusu hazat tudnatok ajanlani?"
Elfogott a deja vu érzés: #41589 -
Ringman
félisten
válasz
Neil Watts #42789 üzenetére
10k-val nem ér többet szerintem a 8400-nál a 8500, 100mhz-cel nagyobbak a turbo órajelei, mint a kisebbiknek
[link] -
HookR
addikt
válasz
Neil Watts #42783 üzenetére
Ez a mérettartomány így, vagy úgy, de valamilyen kompromisszummal jár. Ami hirtelen eszembe jut:
Mini-STX méretszabvány. Szabványos kialakítás lévén az alaplapból és házból is akad választék (ha nem is túl nagy és az is csak Intel-re korlátozódik). A vastagabb házakba 46mm magas CPU-hűtő is elfér, ami a processzorhoz mellékelt gyáriakon túl ad némi mozgásteret, innen csemegézhetsz: hűtés pl. Noctua L9i / L9a. Többnyire (legalábbis digitálisból) 2db videokimenet a jellemző, de 3 monitorra megoldás lehet a dasiy chain. Ezekben a házakban elfér 2db 2,5"-es meghajtó az alaplap alatt (+1db M.2 SSD az alaplapon):
- ASRock DeskMini 110 Alaplap és ház egyben.
- Silverstone VT02 Csak ház.
- Chieftec STX-01B Ha kellene slim ODD hely.
Alaplapok például: ASRock H110M-STX / Asus H110S2 / H110S2/CSM / H110S1/CSM / Gigabyte H110MSTX-HD3Mini-ITX szabvány esetén:
- Realan E-H80 Méretben jó, mert csak 200 x 200 x 80 mm, de sajnos nem a szellőzésre optimalizálták, a 2,5"-es meghajtóhelyek a CPU fölött vannak. Ha csak M.2 SSD-t és külső NAS-t használsz, akkor akár jó is lehet, de a CPU-hűtő felett közvetlen nem perforált a lemez. Rendhagyó tápmegoldást igényel.
- Streacom F1C Evo 197 x 197 x 77 mm. Előny-hátrány ugyanaz, mint az E-H80-nál.
- Chieftec IX-05B / LC-Power 1540MI / 1550mi 84 x 195 x 205 mm. Ez annyiból szerencsésebb az E-H80-nál / F1C Evo-nál, hogy a CPU-hűtő fölött perforált a lemez, cserébe nem formás alu tömb. Rendhagyó tápmegoldást igényel.
- Antec ISK110 VESA 222 x 78,6 x 212 mm. Akadálytalan CPU-hűtő szellőzés, 2,5"-es meghajtók az alaplap alatt. Szűk keresztmetszet a mellékelt táp terhelhetősége. Rendhagyó tápmegoldást igényel.
- In Win Chopin 244 x 84 x 217 mm. A 2,5"-es meghajtók az alaplap alatt, ahogy kell. CPU-hűtő szellőzése akadálytalan. Szálcsiszolt alu palást. A gyenge láncszem - a 20cm-t meghaladó méreten túl - esetleg a tápegység hangja lehet, utána kell olvasni.
- Lone L4 225 x 94 x 216 mm. Fogad dual slotos low-profile dVGA-t. Kérdés mikor készül újabb megvásárolható adag? Rendhagyó tápmegoldást igényel.
- NFC S4 Mini 330 x 215 x 63 mm. CPU-hűtő magassága a szűk keresztmetszet, de a Noctua L9-esek beférnek. Itt a topikban &rew-nak van ilyen, ő tud tapasztalatokkal szolgálni. Rendhagyó tápmegoldást igényel.Nem teljesen világos számomra, hogy pontosan miként van szabad hely a monitorok alatt, de érdemes fontolóra venni ezeket is, ha széltében lehet 35cm (350 x 99 x 205 mm):
- Silverstone ML06-E / Silverstone ML09
Az egyik műanyag, a másik szálcsiszolt alu előlapos. Tehetsz bele félpasszív SFX tápot (pl. Corsair SF450), illetve igény esetén akár low-profile GTX1050-et, a gyári légkavaró helyett 2db leszabályzott 80mm-es ventivel szellőztetve. Ilyenje meg Oliverda-nak van. -
Pista0001
addikt
válasz
Neil Watts #42780 üzenetére
A Gigabyte Brixek között is nézelődhetsz (Gaming és Pro széria elsősorban), de a HookR által említett negatívumok mellett a nagyobb zajszinttel is számolnod kell.
-
HookR
addikt
válasz
Neil Watts #42780 üzenetére
Az ASRock és Zotac mini-PC-ihez hasonló megoldásoknál amellett, hogy korlátozottabban bővíthetőek a szabványosabb alkatrészekhez készült, nagyobb kuckókhoz képest, arra is számíts, hogy jó eséllyel a GPU-k mobil változatával, illetve alacsonyabb TDP keretből gazdálkodó CPU-val vannak felvértezve. Ennek megfelelően a teljesítmény sem teljesen az asztali alkatrészeknek megfelelő.
"A kozepso monitor alatt kb. 10 cm szabad helyem van, kb. ugyanennyi melyseggel. szelesseg tekinteteben nem vagyok ennyire kotve.
Mivel ez a mereteket figyelembe veve elegge lehetetlennek tunik, igy kigondoltam, mi lenne ha hatrebb koltozne a haz:
A kar alatt kozvetlenul mar van kb. 20 cm koruli magassagom, es elferne akar egy ITX lap is."
Legalább az egyik irányba lazítani kellene a 20cm-es megkötésen. Ennek fényében jobban be lehetne határolni a Mini-ITX házakat. -
válasz
Neil Watts #42777 üzenetére
-
HookR
addikt
válasz
Neil Watts #42775 üzenetére
"Tehat kerdes, hogy egy max. 20x20x20-as "kockaba" belesuritheto-e a fenti olyan modon, hogy ne szalljon fel, es normalis hofokok legyenek?"
Nem, ez sajnos nem reális elvárás. Legalább az egyik irányba meg fogja haladni a 20cm-t.
Ekkora méretben a kívánt alkatrészek csak erős kompromisszumokkal férnének el (pl. single slotos dVGA; táp a CPU-hűtő fölött; és/vagy szabványostól eltérő tápmegoldás...), ami nem összeegyeztethető a jó és csendes szellőzéssel. Önmagában a mini-ITX alaplap és a dual slotos dVGA megvan 20cm széles és akkor még nem számoltunk burkolatot köré. Szemléltetésül itt van például a LAZER3D LZ7Ha a tápot kiveszed a CPU fölül akkor a lehetőségek:
- Alaplap elé helyezett SFX táppal csak az alkatrészek elméleti minimális mélységigénye 240mm, de a gyakorlatban inkább több. Például: Luna Design DNK-Prime, DAN A4-SFX és klónjai.
- Alaplap 'mellé' helyezett táppal (alaplap síkja mentén) ilyesmi elrendezést lehet kihozni, mint pl.: CCD MI-6, Jonsbo U1 Plus (Cooltek U1 Plus)Vannak még lehetőségek, csak perpillanat nincs időm kifejteni. Folyt köv.
Na még gyorsan ezt belinkelem, mint nem mini-ITX-es alternatíva: ASRock DeskMini GTX/RX (Z370)
Mint látod, még ez is 213 x 154.5 x 81.9 mm (2.7L) -
válasz
Neil Watts #42775 üzenetére
Hátöö... eszembe jutott pár kocka ház, de a 17x17 cm-es ITX deszka + erős proci + a hűtője + egy GTX960 + az 5db háttértár + valami házhűtés... ez tuti nem fér bele egy 20x20x20-as kockába.
Fractal Design Node 304, LianLi PC-Q25, PC-Q28 esetleg?
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Neil Watts #33191 üzenetére
RAIDz az szoftveres megoldás, nem kell hozzá kártya.
Használt meghajtókból nem lehet tömböt kialakítani. Ehhez formatálni kell a meghajtókat. Szóval ha ez a terved, akkor egy másik gépről kell átmásolni az adatokat a már elkészített RAIDz kötetre.
De ez a téma már nem mini-ITX topikra tartozik.
-
bambano
titán
válasz
a zfs egyik fő jellemzője, hogy van benne gyárilag raid. minek raknál alá bármiféle raidet?
-
válasz
ZFS alapból szoftveres alapú. Nem értem hogy jön ide, mit tud HW-ből az eszköz.
Ha ZFS-t akarsz használni, legalább 8GB RAM-mal számolj. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Neil Watts #33183 üzenetére
Ház/alaplap egyedi, ne akard cserélni.
De miért akarnád?
RAM-ból nem kell bele feltétlen ECC kivitel, még vegyesen is üzemeltetheted.
Viszont RAIDz-t szeretnél csinálni, amihez szerintem alapkövetelmény az ECC RAM, mivel először RAMban tárolja az adatot, utána írja ki lemezre. Na most, ha hibázik az egyik RAM-od, akkor erre csak követlező ellenőrzésnél (scrub) derül fény. Pótolhatatlan adatoknál ezt nem kéne bevállalni.
Kingston is jó bele.Nekem a kistesója van 3+ éve (N36L) és tökéletesen üzemel RAIDz-vel (SSD-n az oprendszer).
Hangjáról itt tudsz olvasni, van amikor trükkösen alakul, mivel BIOS vezérlésébe beleszól az oprendszer is.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Neil Watts #33163 üzenetére
Szerintem ezzel sokkal jobban járnál NAS célra. Csak HDD-t kell venned hozzá és szerver minőséget kapsz majdnem 54000-ért.
-
MrDerekas
addikt
válasz
Nekem is tervben van a meglévő nas-om fejlesztése. Nem kizárt, hogy ugyanez az alaplap lesz, mint amit te is választottál. Rendszer szintén a FreeNAS, mert akár pendrive-ról is fut és nem is nyírja ki a tapasztalatok szerint. (Töltéskor szinte csak olvasás van, az meg nem igazán teher.) SSD kicsit luxus. (Ebay-en egy ezres a 8gigás pendrive. Igaz én 16 gigásat vettem ezerkétháromszázért
Tesztelve a teljes tárterülete és frankón működik. Picit bemelegszik ugyan.) A szerót meg nem kapcsolgatom most sem. Ha meg még meglesz a félpasszív verzióm, akkor ennyire sem.
-
bambano
titán
válasz
Neil Watts #33174 üzenetére
velem még nem fordult elő, hogyha a debianban kézi particionálást választottam volna, ne az került volna a diszkekre, amit beírtam.
azt nem tudom, hogy amikor felrakod a freenast, akkor csak a konténernek foglalja le a diszket, vagy ténylegesen el is tűnik az egész diszk, nem volt még freenas a kezemben.
-
bambano
titán
válasz
Neil Watts #33170 üzenetére
milyen valódi akadálya van annak, hogy a belerakott négy lemez valamelyikéről bootoljon a cucc?
-
varmi2
nagyúr
válasz
Neil Watts #33170 üzenetére
Megoldás lehet még, egy pcie sata kártya, ami további minimum 2 sata portal ajándékoz meg.
-
törölt tag
válasz
Továbbá (mivel a lapon összesen 4 SATA csatlakozó van) az SSD-t egy külső házba raknám, így USB3.0-án csatlakozna a géphez. Ez így kivitelezhető? Mármint úgy értem, hogy ilyen esetben fog tudni bootolni a gép?
Teljesen felesleges, ha bootolna is róla, nem fog 3.0-ás tempóval tölteni.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Ha a ház még nincs meg, akkor 120 helyett 130-at vedd, abban néhány konstrukciós hibát javítottak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Hobby rádiós topik
- Milyen házat vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Formula-1
- Bittorrent topik
- E-roller topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest