-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrDerekas
addikt
Sziasztok! Jöttem egy nem túl szép, de annál egyedibb darabbal színesíteni a palettát. Ezúttal már itx-ben és fából.
-
MrDerekas
addikt
Üdv! Egy ilyen pico psu-t meg szabad venni szerintetek? A cuccaim között lévő maszek NAS-t kell csak meghajtania, illetve azért ezt választanám, mert több 19V-os töltőm van, mint 12V-os. Vagy esetleg ezt?
-
MrDerekas
addikt
Uhh, be rég jártam erre... De azért agyalok valami picike házikón erősen. Ami munkákat újabban ide bedobtok.
én elszégyellem maga és inkább nem linkelem amit a blogomban műveltem egy midi towerrel. Mondjuk off is lenne a mérete miatt erősen. csak hát na, ilyen az ember
-
MrDerekas
addikt
Sziasztok! Jó rég nem jártam erre
Ezek szerint minden működik
Viszont kicsit off kérés/kérdésem lenne. A szituáció: Nagyfiam kiment/kijutott németbe tanulni. A nagy-nagy "laptopra gyűjtök" nótát az ünnepek alatt sikeresen kineveltem belőle, így már az itx gépet építek lemez járódott/vésődött a fejecskéjébe. A gyűjtögetés nem erőssége, ezért apránként kukázná össze a cuccost. És itt jön a felháborodásom, hogy a newegg pl nem szállít Németországba (sem). Sajna most brutál monitor akciót tudott volna a kölök kifogni, ami ez miatt nem jött be. A kérdésem az lenne, hogy németországi szállítással, honnét érdemes rendelni apránként az itx-hez szükséges cuccokat? Akár privátban is jöhetne, ha nem illik itt reklámozni tanács szintjén sem
Sharkoon C10 vagy Cooler Master Elite 110-120 (vagy130?) házikó lesz, i5 proci, kingmax ram, asrock lap, fsp táp, RX460 vga (esetleg 1050ti bár ezt kétlem) meg valami ssd. A ház a későbbi bővítgetés miatt, illetve a hűtés könnyebb megoldhatósága folytán lett kinézve. Igazából nem negyven dekás gép kell, hanem hogy aránylag kis helybe legyen bezsúfolva egy játszós (nem hard core) gépecske.
Közben pótolom a lemaradásom és szorgalmasan olvasom, meg ámulgatok miket hoztatok össze -
MrDerekas
addikt
-
MrDerekas
addikt
Nincs is ezzel semmi gond. Csak hát "sürgős" és "ajánlat" jelzésű volt a hsz-od. Kapásból én is a "nagyobb" házakat ajánlanám, nem tudván mi, mekkora lesz benne neked. (Sharkoon C10, CoolerMaster Elite 120 vagy a 130, stb). Nemrég egy Raidmax Atomic házba cuccoltam be, csak ott az integrált és passzív hűtésű cpu miatt, dvga hiányában táncteremnyi helyem maradt
Az a házikó, a kicsi és a nagy mini pc közé sorolható szerintem. 265 mm-es dvga fér el benne.
-
MrDerekas
addikt
válasz
#25954560 #33687 üzenetére
Hja, annál a lapnál, ja
Csak esetünkben adott a lap és a slot, ez pedig beszűkíti a lehetőségeket. Valahogy nem érzem a késztetést, hogy multimasterrel elkezdjem farigcsálni. Főleg, hogy részemről csak egy teszt erejéig lenne szükséges a nyitott slot. (Közben igyekeztem én is pótolni a tudásbéli hiáányosságaimat és van tervben megoldás. Ha a keret, idő engedi, akkor lesz J1900 proc és dvga teszt is)
-
MrDerekas
addikt
válasz
AxBattler #33662 üzenetére
A házban elférne, a tápról meg semmiből nem tart egy csatlakozó átalakítót betenni. Maga a PCI Express slot a rövid fizikálisan. PCI Express x1. A házba valami 221 mm rémlik ami befér kártyából, de trükközéssel 240mm is elfér. Csak nincs hozzá slot az alaplapon
Legalábbis én még nem láttam x1 csatis dvga-t. Ha tévedek nyugodtan javítsatok kiSzerk: Találtam közben, legalább képeken. Nem mai gyerekeknek tűnnek. Kíváncsi lennék mennyire felárral lehetne ezt fejleszteni....
-
MrDerekas
addikt
válasz
AxBattler #33660 üzenetére
Sejtettem
950 van... ám most lestem, hogy a pci slot igen rövid. Nem flexelem ezért a karit
Azt hiszem ezt a blogban is helyesbítenem kell, mert nem lehet bele dvga-t tenni. Nincs rá csatlakozó
Ez komoly mellényúlás részemről, már ami a konklúziót illeti.
(- 1 x PCI Express 2.0 x1 Slot Ez nem dvga hely sajna.) -
MrDerekas
addikt
-
MrDerekas
addikt
[ Módosította: radi8tor ]
-
MrDerekas
addikt
válasz
Falcon C. #33632 üzenetére
3Dmarkokkal küzdök egyelőre. Diablo3 az kapufa. Virágboltiban a 2 lenne, de szerintem a szintetikus tesztek is adnak egy irányt. Minecraft még lehet, hogy belefér. Majd elválik. Sajnálom, hogy nem tudok alá ssd-ét tenni, pedig az lenne a jó. A szőrös fánk még hátra van, az alatt majd monitorozom a hőmérsékletet, egyebeket. Bár jelenleg kívülről is hűvös a ház. ATX táp ventilátora megy, és hátul egy 12cm-es gyári venti alig fordulaton kifújásra. Ma, holnap összekapom magam, meg valami kis rendszert viszek az eredményekbe, aztán meglátjuk
Illetve linux részemről kilőve. Bár szolgálatban a FreeNAS fut a gépecskén, ott minden flottul üzemel. (Tudom az freebsd rendszer, de már majdnem linux
) Jah és persze a pontos hardverspecifikáció is jön ezekkel.
-
MrDerekas
addikt
Nah időben hazaérés megvolt. Ötleteket kérnék ki, mire kíváncsi a J1900 proccal szerelt alaplap (Asrock Q1900B-ITX) tulajdonság/teljesítmény izéi kapcsán
Esetleg konkrét teszt kérhető, vagy akár link is jöhet tesztprogihoz. (Ami jelenleg nekem van: Furmark, GPU-Z, Futuremark.3DMark.v2.0.2530.Professional.Edition, 3DMark_Vantage_v113, 3DMark 11 Advanced Edition v1.0.132) Tehát szőrös fánk és benshmark eredmények lesznek.
-
MrDerekas
addikt
válasz
Falcon C. #33578 üzenetére
és (#33579) t72killer
Uraim lehet kicsit kések. Elnézést! El vagyunk havazva a munkáinkkal és ez mellett még beesik éccaka, este egy-egy bütykölni való noti, miegymás. Tegnap spec adatmentés kapcsán kerestek meg, aztán még meg is igyekezett várni... 3 órát vacakoltam vele, mire összeállt. Mondom neki, azért remélem érzi, hogy háromkor kell kelnem, majd becsöngetek ha megyek a melóba. Szal kilenc után végre vacsi és csörög a teló, hogy van egy kis baj (már akinek a notis adatait mentettem) és visszajöhetne? Persze mormoltam. ... Mikor otthon szállt ki a kocsiból, leszakadt a noti táskájának a vállszíja és picit furán állt a gép a landolás óta. Gyakorlatilag rommá kellett szedni és újra összerakni. Szóval picit kevés az idő a saját köreimre, plusz nála van a 2,5"-os vinyóm, amire a teszt miatt a win10-et tenném. Tehát ha szombaton visszakapom, időben hazaérek, és még az asszonyom is lesz annyit otthon a 12 órás műszakjából, hogy háztartson, akkor meglesz a teszt. Diablo esetleg virágboltiként mehet, vagy maradnak a szokott benchmark progik és pontjaik.
Nem tudom mennyire illik egy ilyen hsz, legfeljebb lehet kukázni. Én azért rajta leszek hogy legyen ilyen teszt (is). -
MrDerekas
addikt
válasz
Falcon C. #33568 üzenetére
Hétvégén ha ráérek, meg marad erőm addigra még, akkor ha gondolod feltolok egy oprendszert a nasomra és tesztelhetem, vagy benchmarkolni is lehet. Nekem a fogyasztás minimalizálása és a csendes, kis térfogat miatt esett a választás erre az alaplapra. (Asrock Q1900B-ITX) Csak médiaszerverként funkcionál nálam. (Bár tettem már rá wint, de valami aggkorú recsegős vinyóra és azt ki is vettem belőle. Búgatta a házat.
-
MrDerekas
addikt
válasz
cinemazealot #33521 üzenetére
De be ám
Ahogy te is javasoltad, már első körben is az átlón gondolkodtam. Csak simán lapátlóban nem fértek el. Így térátlóban is csak némi erőszakolással, meg feszegetéssel fért el. Egy kondi majdnem kárát látta, de túlélte. Lényeg, hogy bent vannak. Sharkoon C10 ház volt a legeslegóhajtottabb házikó, de most, látva ezt... Hál' istennek, hogy épp nem volt kapható a C10
Én köszönöm, hogy itt lehettem és segítettetek! -
MrDerekas
addikt
Nah Urak! Sok fenyegetőzésem után, immáron a beígért képekkel jövök. Cinemazealot kolléga igényeit (
) szem előtt tartva a fényhatásokra fókuszálva. Ami update ez ügyben, hogy a 277 mm-be, csak bepakoltam a két 30 centis csövet
Flex és hajlítás nélkül. A képeket imgur albumba töltöttem fel, ha esetleg ez számít a mobilról olvasóknak.
Akkor a képek minimum fénytől a maxig. (Bár lassú a venti a minimális melegedés miatt, így gyérebb a fénye is.)
Raidmax Atomic black
A hivatalos oldalaPro és kontra:
Kicsomagolás után kigyönyörködtem magam benne, mert mocsok jól mutat. Hely van, ezért nem szükségszerű egy még kisebb házikó nekem. A gyári ventije meglepően csendes, igaz az integrált J1900 proci sem izzasztja a rendszert. Igazából NAS-nak vettem/építettem, ami feladatra untig elég. Oprendszer FreeNAS, ami egy 16 gigás usb 3.0 pendrive-ra van telepítve (megmarad a szegényesnek tűnő két darab sata port a lemezeknek). Egy 8 gigás HiperX ram is került bele, ami szintén elég lesz még jó darabig. Mivel az itthoni hálóm 10/100-as csak, valamint a tv-ém is egy pana HD plasma, a 720p filmekkel gond nélkül kiszolgál, miközben a mobilon/tableten is turkálják a médiákat. A táp - már írtam is - szintén csendes. A leghangosabb benne a Seagate vinyó (surrog a lemez). Nagyon jól fest kivilágítva is. Külön jó, hogy enyhén sötétített az oldalüveg/ablak/plexi, nem olyan bántóan éles a fény. Kis extra ebben még, hogy a ház eleje felé jobban be van "kormozva" és jótékony homály fedi a gólyafészket idéző kábelrengeteget, amit sikeresen betuszmákoltam a táp tetejére. Nekem nagy előnye volt, hogy normál ATX táp megy bele, mert esetleges meghibásodás esetén, azonnal tudom pótolni. Hirtelen ennyi. Vagyis még az, hogy jól szerelhető. Mérete ugyan adja a nehézséget, de nem okozott problémát helyre tenni benne a dolgokat. (Na jó a 30 centis neonok azért magas-labda volt) A kábelmenedzselésről meg nem is tudom... Nekem sosem volt szépen, vagy profin rendezett házam. Inkább csak olyan félrerámolós, begyömöszölős módon intéztem ezt a részt mindig.
Egyetlen negatívumot tudnék kiemelni. Mégpedig az oldal és első plexi. Nagyon könnyen karcolódik. Annyira, hogy mikor lehúztam a védőfóliát máris hajszálkarcos volt. Extra puha törlőpapírral is tükröződésben látszó karcokat hagy. Rettentően szedi az ujjlenyomatot is. Mondjuk azt a szál-csiszolt alu részek is. (Ezek a szál-csiszolt burkolatok is jól néznek ki) Ami még fura, hogy a full fekete házhoz, fehér kábelkötegelőt adnak. Minden csavar is mellékelve, amik legalább feketék.
Bocs a hosszúságért, de olyan jól néz ki, hogy ömlengenék mér tovább is rólaHa esetleg off lenne, akkor a házigazda javítsa, ha kérhetem
-
MrDerekas
addikt
válasz
cinemazealot #33505 üzenetére
Köszi!
A vinyó (ősi hitacsi 80/7200) mint win meghajtó, kikerült a házikóból. Merthogy búgatta az egész házat, de valami olyan szinten, hogy az íróasztal is már búgott tőle. Azt mondjuk alaplap fólia megoldotta, csak hát mégsem ez lenne a célA felső kimondottan 3,5"-os helyre becsavart Seagate vinyó, szimplán csak vinyóhangot sugároz, a ház nem rezonál be tőle. Gondolom ha felkerül az oldallemez, akkor csitul ez is. Képek csak hétvégén lesznek, mert kinyír a meló. Nem marad affinitásom estére a bütykölgetésre. Azért rendeződnek a kábelek
Mondjuk visszatérve a búgásra - kissé érdekes a dolog. A ház alja nem csak lukas a rögzítési pontokon, vagy csavarhelyeknél, de tartalmazza a gumi alátéteket is. Ennek kellene megszűrni a rezonanciát. Na ez nem jött be.Oda csak ssd való.
A tápért meg köszönet Dulee-nak! Tényleg néma. Minimális terhelést kap és az alig forgó ventivel is hűvös a doboza.
A gatyagumira viszont legalább egy up jár -
MrDerekas
addikt
válasz
cinemazealot #33500 üzenetére
Mára elfogytam. Némi szenvedéssel, de végre fut a Plex, úgyhogy megyek is filmet nézni. Kábelrendezés, oldalfelrakás holnapra marad. Meg költözik a router mellé. A vinyó rohadtul hangos, azt hiszem a windózost ki is szerelem. Tesztnek jó volt, de marad csak a médiás. Pendrive-ról meg fut a rendszer
Tetszik. Na szóval csinálok, majd szebb képeket is.
-
MrDerekas
addikt
válasz
cinemazealot #33498 üzenetére
Nem slagot vettem
Átlóban is csak hajlítva férne el. Az FSP táp pöttyet aggatna. De elég is lesz a venti fénye. Szerintem. Éccaka kiderül. Most pedig jöhet a formázás nélküli elfogadás kicsikarása a filmes vinyónak.
-
MrDerekas
addikt
válasz
cinemazealot #33496 üzenetére
Kész. Én elismerem, hogy te vagy a jobb
Am komoly cucc
Lesz időm, majd jelzem feléjük
Közben win10-el vívok. Ami érdekesség,hogy az integrált cpu-s Q1900B alaplap 1,98 Ghz-es procija win alatt 2,38-at is fut... Lehet ne örüljek, mert bug lesz az
A nagyobb poén, hogy vettem két darab 30cm-es(!) neon csövet is a kis szörnyetegbe. Ami felett elsiklottam:
1 - nem fér bele
2 - világít a házikó 12cm-es ventije is -
MrDerekas
addikt
válasz
cinemazealot #33447 üzenetére
Esély megadva. Bejött
Tökéletesen megy a HiperX rammal.
Ma megjött a cucc és építgetem. FreeNAS fent van, működik. Most tesztként még win10-et is tolok rá, csak hogy lássam úgyis működni. Az ha megvan, jöhet a médiatáras vinyóm hozzáadása és düböröghet némán a megálmodott NAS-om. Van még mit piszmognom vele, egyelőre a kábelezés, hmmm... lóg mindenfelé. Ha sikerül elrendezni valami nem szégyellnivaló formába, még képekkel is jövök. Nem bántam meg, hogy a Raidmax Atomic házat vettem a Sharkoon C10 helyett.
Köszönöm mindenki tanácsát az elmúlt hónapból! Főleg amit meg is fogadtam -
MrDerekas
addikt
válasz
cinemazealot #33447 üzenetére
Nagyon köszönöm! Hajlottam magamtól is az esély adásra, ha már gyakorta emlegetem: A kompatibilitási lista a valóban lepróbált darabokat tartalmazza és nem zárja ki, hogy a termékcsalád más egyedeivel is működjön
Ettől eltekintve sikeresen elbizonytalanítottam magam. (A cpu support list ettől azért kötöttebb a mikro kódok szerepeltetése miatt, de esetemben ezen ugye nem kell görcsölnöm
) Szó mi szó, ezúttal elbizonytalanodtam, úgyhogy jól jött a megerősítés.
A specifikációjában lévő támogatási listában, a sorozatszám alapján a kereső is 1600-ast dobott ki. Szóval picit kusza. -
MrDerekas
addikt
Megkérdem, hátha tudjátok. Kompatibilis lehet ez a modul, ezzel a lappal? Vagy maradjak szigorúan a támogatási listában szereplőknél? Különösebb jelentősége ugyan nincs, de miután ismét nem kapni az egyes számú jelöltem, így ebbe a házba pakolnám és komfortabb lenne a kinézet (vagyis a "be" nézet) ha fekete modul kerülne bele. Épp a rendelést állítom össze és talán ez maradt már csak kérdés nagyon. Előre is köszi!
-
MrDerekas
addikt
válasz
kisza25 #33203 üzenetére
Ugyanezt a házikót néztem ki, arra az esetre, ha a rendelésem végre feladásra kerül és nem érhető el a SharkZone C10. Meg keresgetem még azt a fajtát, ami üvölti, hogy vegyem meg, mikor ránézek
(C10, ColerMaster Elite 120, RaidMax Atomic a jelenlegi óhaj lista) Mondjuk az első jelöltjeimtől ez jóval kisebb, ami csábító.
-
MrDerekas
addikt
válasz
bambano #33195 üzenetére
Mert nem lehet. Alapból a kiválasztott Raid-re kell építkezni, mert zfs alatt ez később nem variálható.
(#33198) kisza25 Szerintem hiteles az MSI méret. Tudom a képek általában csak dekorációk.
A tapasztalatok alapján pedig alapigazság, hogy a két ventis mindig csendesebb, mint az egy ventis. Kérdés neked mennyire szükséges, hogy a házból kifújja a levegőt a kari. Annyira minimálisan melegednek ezek a kártyák, hogy szinte bármi lehűtené. Én az msi-re szavazok, saját tapasztalat nélkül.
-
MrDerekas
addikt
válasz
Neil Watts #33163 üzenetére
Nekem is tervben van a meglévő nas-om fejlesztése. Nem kizárt, hogy ugyanez az alaplap lesz, mint amit te is választottál. Rendszer szintén a FreeNAS, mert akár pendrive-ról is fut és nem is nyírja ki a tapasztalatok szerint. (Töltéskor szinte csak olvasás van, az meg nem igazán teher.) SSD kicsit luxus. (Ebay-en egy ezres a 8gigás pendrive. Igaz én 16 gigásat vettem ezerkétháromszázért
Tesztelve a teljes tárterülete és frankón működik. Picit bemelegszik ugyan.) A szerót meg nem kapcsolgatom most sem. Ha meg még meglesz a félpasszív verzióm, akkor ennyire sem.
-
MrDerekas
addikt
válasz
cinemazealot #33063 üzenetére
Lehet itt is érdemes lenne kérdezősködni. Elég kratív témakörök is futnak olykor
-
MrDerekas
addikt
válasz
Archttila #32954 üzenetére
Tavalyi nem eu-s rendelésemkor igenis a vételár+szállítás alapján fizettem az áfát. Három napig szívóskodtak velem a vámudvarnál, mire igazi dzsentriként csak legyintettem végül, hogy akkor csapják hozzá... a valakijüket a valamihez
Lényeg, hogy törvénytisztelő állampolgárként, igenis fizettem a szállításra is a forgalmi adót.
-
MrDerekas
addikt
válasz
radi8tor #32782 üzenetére
Köszi! Akkor házi feladat, ott is olvasni.
#32783 t72killer Olvastam, (mert szoktam), láttam, de laikusként főleg csak színes grafikonokat látok. Így hogy később meg is magyaráztad, már értem is. Nagyon nem tudom, hogy minek mi a kód/típus/család neve. Webshopok kínálatában sem a cikkszámot bogarászom, hanem a nevét, leírását. Mezei userként igyekszem tartani a lépést, szorgalmasan olvasok is, de csak egy felületes és elnagyolt, átfogó képre futja ebből. Ezért nem is szakmai hozzászólásokat gyártok, csak vagy mások által megállapított információkat, vagy személyes és szubjektív véleményeket, ajánlásokat. Tehát, például a te és mások által írt szakmai tartalomból merítek
-
MrDerekas
addikt
válasz
t72killer #32780 üzenetére
Így már értem
Jó, jó csak nem mindenre. Ám amikor nulla közeli fogyasztás az egyik fő szempont, akkor alternatíva ez is. Vagy rosszul gondolom? A cserélhető procik azért jóval nagyobb fogyasztással élnek. A 6 wattal szemben a 18 már háromszoros fogyasztás, ergo több hő is. (Mondjuk lehet alá tippelem a 18-at is) Én leragadtam ennél a szempontnál
-
-
MrDerekas
addikt
válasz
Benőke #32673 üzenetére
Driver támogatottság: A free BSD alapú rendszerek intel vasra íródnak. Ahogy én tapasztalom. Négy alappal indultam neki az egész NAS mizériámnak, meg jó sok rendszerrel. A FreeNAS amit maradéktalanul használni is tudok, adott intel alaplapon. Ergo számomra jobb a támogatottság. A többi kísérletem kudarcba fulladt. Alapvető hardwereket nem látott a sikeresen feltelepített egyéb rendszer, egyéb vasakon. Ahogy én tudom (és bőven lehet, hogy rosszul) az amd driverekkel igencsak szenvedős a freebsd, és linux rendszer is a megjelenéskor. Valamint ahogy jönnek ki az újabb rendszerek, elsőre mindig is az intel támogatás a nagyobb. Meg igazából nem értem miért ez a vga-n lovaglás, mikor az számomra sehol sem kritérium. Kell egy mindentudó doboz webui felülettel.
A négy magtól nem fogok elájulniJelenleg egymagos cerka procin fut a rendszer és hozza a használható minimumot. Nem kell nekem erőmű ahhoz amire szánom a kütyüt. Meg nem is kell ide az intel - vs - amd keresztesháború. Igényekhez és lehetőségekhez képest keresem a legmegfelelőbb vasat.
-
MrDerekas
addikt
válasz
Polllen #32664 üzenetére
... és (#32663) t72killer
Nekem egy egysoros kvarckristály kijelző is megtenné a telepítés idejéreMeg az esetleges későbbi konzolon való foltozgatáshoz is.
Az Asrock N3150B-itx lappal szemezek. A kis fogyasztás a mérvadó, így AMD nem nagyon jöhet számításba a jelenlegi felhozatal mellett. Ez az egész, amit tervezek egy doboz lesz a router mellett a nappaliban. Kis szerencsével a büdös életben nem kell használnom asztali gépnek, arra ott van a cuccom (a fejlécemben, amit azért igyekszem még fejleszteni). Szóval free oprendszer, dlna és hálózati meghajtó, max két lemezzel. 27/4 üzemidőben. Két sata port elég, rendszer mehet usb 3.0-ról (szerencsére a freenas nem nyírja ki a pendrive-ot). Szerény igények, kis befektetésA jobb driver támogatottság miatt is előnyösebbnek érzem az intel platformot. Persze ha egyszer egy mütyür gépet akarok építeni a jelenlegi pc-ém helyett, már más lesz a megközelítése ezen problémának
(Bár akkor meg a dedikált vidkari is alapkövetelmény nekem, mert játszani jó
A ház pedig egyre inkább a Shark Zone C10 lesz, mert nagyon bejövős a külleme, szerelhetősége. (Egyedi háztervek is kigondolás alatt. Ahogy időm engedi lesz fém és fa ház is. Aztán győz majd a jobbik.)
-
MrDerekas
addikt
válasz
Benőke #32661 üzenetére
Akkor megvan a nyertes jelöltem így már. A fene tudja mit hoz a jövő alapon, az újabb. FreeNAs fog futkorászni rajta, egyedül szinkronizáláskor lesz meghajtva a proci. Amire kell azt röhögve el fogja vinni. Lényeg a 4 mag. És végre majd csend lesz
Köszönöm!
AMD-ét nem akaródzik bevállalni. Bár télen jól jöhetne(Mondom ezt úgy, hogy szeretem a zájemdét)
-
MrDerekas
addikt
Olvasom itt a procis dolgokat és nem igazán vagyok képben így sem. A Q1900 vagy a N3150 a jobb választás? Árban az ezekkel szerelt lapok egy kategória, órajel sem ugrik el egymástól, magszám ua, a tdp meg 4 watt előny az újabb széria javára tehát az energia felvétel sem számottevő). Az integrált gpu meg nem hoz lázba, lévén konzol rendszer megy majd rá (meg telepítéskor egy monitor arra a negyed órára).
-
MrDerekas
addikt
Sziasztok! A Sharkoon, Shark Zone C10 házaival mi történt? Valahogy kirántották a hazai piacról őket. Tud valaki, valamit erről, vagy csak szimplán kiöregedett a cucc?
-
MrDerekas
addikt
válasz
lazydog #32453 üzenetére
Köszi az útbaigazítást! A kis fogyasztás (csendesség) is szempont lenne, ezért gondolkodom egy ilyen integrált procis dologban. Na meg persze a spórolás. (Tudom kis pénz, kis foci, de hátha összejön.) Akkor megyek oda is olvasni, meg a kérdésekkel is. Csak még épp nyálcsorgatok a fentebb részemre linkelt kínálatban
)
(ZFS van használatban jelenleg is a mostani cerkával és 1.5 giga rammal, miután a 9.3 helyett felküzdöttem a 9.10-et. Persze minden adat elszállt és USF managger hiányában ZFS lett minden.) -
MrDerekas
addikt
Felszáll lassan a köd és kezdem megérteni, azt amit olvasok a termékleírásokban. Hála nektek! Egyre inkább a belső táp felé hajlok.
A Cooltek U1 ajánlásod teljesen rendben van a kiragadott mondathoz. Lehet én misztifikálom túl és ezért nem lelek olyan kisméretű dobozt, amire ha ránézek, akkor üvölti, hogy vegyem meg. Az általam linkelt Sharkoon az pont ilyen, csak kicsit, hmmm... molett.Tehát olyan kicsi ház, ami nekem nagyon tetszik is, na az nincs az általam még elérhető árküszöbön belül.
A másik a táp és csatija. Nyilván kisebb összméretű a DC csatis felépítés, de időtállóbb lehet egy ATX tápra épülő rendszer. Meg azt a fránya adaptert sem egyszerű mindig eldugni. A laptoposok is gyakorta utálják ezt a részt a mobilitásban. Meg én a hagyományos 24 pines alaplapokat néztem ki. Gondolom hasonló megfontolásból, mint tápos dolognál. Ha esetleg elhalálozik a DC, akkor várhatok eleget tizenpárezer pénz ellenében, mire megjön esetleg külhonból az új, még ATX tápot egyet leveszek a polcról, amíg mondjuk aprón nem esik gombokért egy pöpec és csendes táp. Ez csak ilyen öreges önmegnyugtatás
2,5"-os WD red noti vinyót néztem ki én is. Egyrészt épp a kisebb zajforrás miatt, és azért red, mert a FreeNAS is ezt ajánlja. Másrészt meg egyelőre egy 500Gb-os WD kerül első körben bele, mert a délelőtt folyamán ezt sikeresen kiürítettem, tehát nélkülözhető, valamint a lemezeim közül, ennek a legnagyobb az olvasás/írás/elérési mutatója. A terrás samu olvasásra súlyos százalékokkal lemarad tőle. A meglévő 2.5"-os lemezek 72-86%os kondícióval bírnak és a freenas szoftver erre eléggé kényes. A WD-t mindenesetre ma még berakom és megpróbálom összehozni a média szervert meg a hálózati meghajtót a közös munkákhoz. Vagyis elverem az időt hülyeségekkel -
MrDerekas
addikt
válasz
jim bcs #32445 üzenetére
Nagyon köszönöm!
Tehát akkor a Sharkoon ház is mehet a kívánságlistámra. Ez megnyugtató. Tápra kaptam egy baráti ajánlatot: FSP300-60(EP)1 80 Plus Bronze. Akkor ez is mehet bele (ha mégsem kapom vissza a magam tápját).
A dilemma egyelőre csak az, ha már pentium, hogy a kétmagos 2.4GHz-es, vagy a négymagos 1.8Ghz-es a jobb választás? 3k a különbség, ami azért nem elhanyagolható, viszont ha lényegesen illetve számottevően jobb teljesítményt/sebességet kapok, akkor ne múljon pár ezresen. A többi alkatrész meg adott szerencsére.
A fa-ház nem elvetett ötlet. Mondjuk úgy, kidolgozás alatt van, csak megnyugtatóbb lenne egy gyári megoldásra építkezni nekem. A készben könnyebb variálni. (Főleg ha a munkám, egészségem engedi)
A linkelt képeden a jobb szélső TFX táphoz nagyon hasonló DELL tápegységet leltem itthon készleten. A baj csak annyi vele, hogy a hidegen indításra nem röffen be. (gémkapocs a megfelelő helyre). Illetve ha rádugom a hálózatra csak megmoccan a venti, de nem pörög fel. Bár a 100 watt sem győzött meg, hogy ténylegesen használni akarjam. Persze a gép összfogyasztása remélem nem lesz több 60 wattnál, csak ez a táp az 5V-os ágon tudja leadni a teljesítmény javát.
Mégegyszer köszönöm! Azért majd jövök még kérdésekkel biztos. Tudatlannak lenni nem szégyen. Mondjuk néha kellemetlenElkapkodni sem fogom ezt az építkezést.
Szerk: 2 Ghz-en fut a négymagos mégis... Valamit elnéztem.
-
MrDerekas
addikt
Üdv!
Bár buzgón olvasom az összefoglalót, meg egyéb fórumokat van pár kérdésem a mini pc-ék területén. Lehet lesznek köztük nagyon láma kérdések is, vagy épp olyan dolgok amikről azt hiszem, hogy tudom és közben mégsem az a dolog, aminek gondolom. A türelmetlenektől előre is elnézést és türelmet kérekMentségem legyen, hogy a kor amiben nekem volt szerencsém felnőni, a Sharp számológépeket ismerte csupán, mint a technológiai fejlődés háztartásokban is elérhető luxusa.
Előzmény: Az évek alatt felhalmozott bontott, kishibás alkatrészek tengeréből sikeresen építgettem egy otthoni NAS meghajtót, illetve közös háttértárat a lakásban üzemelő számítógépeknek.
Az összetevői: Midi ház, Intel alaplap, 3.2 GHz-es intel celeron proci, 1,5 DDR2 ram, néhány vinyó (80-160 Gib-ig), valamint egy Thermaltake táp. Sokadik nekiugrásra végül a FreeNAS oprendeszert tudtam felszenvedni rá. Jogok, felhasználók, csoportok kiosztva, filmes könyvtárak létrehozva, azonban a megosztott mappák hol láthatóak a windowsokban, hol nem. PlexMedia Server szoftver fut, így a filmjeim, a sorozatok elérhetőek. A legnagyobb dolog az egészben az, hogy eddig nulla forint befektetésével sikerült egy elfogadható minimumot nyújtó központi rendszert összehozni. A hátránya, hogy hogy hangos kissé, kevésnek érzem a cerka procit, a ram-ra is ráférne egy nagy bővítés. Ebbe a konfigba viszont úgy érzem nem szabad pénzt invesztálni.(?) Legalábbis van egy ilyen sejtésem...
Ezért jött egy új gép építésének az ötlete. Sokat válogattam alkatrészeket és végül a mini itx alapoknál kötöttem ki. Azaz integrált cpu a lapon és minden mütyürke rajta. A micro ATX-et kicsit nagynak találom, valamint mivel egy monitor és köcölék nélkül működő gép lenne, így a fejlesztése sincs tervben néhány alap dolgon kívül. Első körben egy használható minimumot szeretnék összehozni és ehhez kellene a segítségetek, javaslataitok! HDD, noti ram-ok vannak még a dobozokban, illetve egy darab extra csendes 90mm-es hűtő venti is akad a készleten, bár remélem a passzív módba is belefér az elképzelésem.
Amire kell a gép:
Oprendszer - FreeNAS 9.10 (ajánlott gépigény: 64bites proci, 8gb ram, 8gb flas drive, wd red merevlemez)
Szoftverek: PlexMedia (DLNA kliens. Egyelőre 720p felbontású streamelés mellé, de ez lehet kinövi magát fúhádéra), iSCSI (ez nem tudom mi, de ezzel tudom megalkotni a hálózati meghajtót. Azaz ne kelljen a gépeim között pendrive-al cipelni az adatokat, meg elveszni a megosztások tengerében.)
Ami alkatrészeket kiválasztottam szerény ismereteim alapján:
Alaplapok: Asrock D1800B-ITX ; ASRock QC5000M-ITX/PH ; Asrock Q1900B
Én az intel felé hajlok. A kérdéseim, pedig, hogy melyik a "jó" vétel ezek közül az általam használni kívánt programok alapján? Tehát érdemes-e az alacsonyabb órajelű, de négy maggal ellátott deszkát venni a gyorsabb, de kétmegos társával szemben? Mennyi lehet a fogyasztásuk? (Erről nem leltem infót sehol) Van-e előnyük, hátrányuk? (Jól látom, hogy ezek mind mini-itx-ek?)
Van készleten még pár so-dimm modulom, ezekből a két slotba 3 giga ramot tudok összevarázsolni. Jelenleg 1.5 giga rammal ketyeg a rendszer és elfogadható a tempója (3.2 GHz proci mellett két magon). Tehát a 8giga minimum ajánlás nekem picit túlzásnak tűnik, viszont gondolom a 3 gigára váltás is előrelépés lehet? Később persze beszerezném a kétszer 4 gigás modult, főleg hogy szinte semmi különbség nincs árban a noti és az asztali ramok között ddr3 esetében.
Videokártya nem kell, mert csak telepítéskor lesz rajta egy monitor, utána csak a sarokban áll majd a ház, tehát az integrált gpu nem szempont nekem. (Már hogy melyik prociban van jobb. Nekem a proci a lényeg.)
Háttértárnak vagy egy 500-as WD, vagy egy 1 tibes samsung vinyó kerül. Még jó sokáig elég lesz ez nekem.
A rendszernek egy 16 gigás usb3 pendrive-ot tervezek venni. Így a sata portokból sem lövöm el mindkettőt és később még tehetek bele plusz vinyót is akár a régi mellé. (Már ha jól gondolom, értelmezem)
Számomra a táp a legkérdésesebb. Olvasok ilyeneket, hogy panel, belső, normál és kicsit el vagyok veszve. Lövésem sincs nekem melyik volna a legjobb. A legolcsóbb nyilván az lenne ha visszakapnám a kölcsön adott silent normál tápomat. Persze ehhez az kell, hogy a házba is beépíthető legyen. És akkor itt bekapcsolódik a ház választás is ugye. Itt már teljesen tanácstalan vagyok. Mutatom, hogy mi tetszik nekem. (Nagyon!): Sharkoon SharkZone C10
Vagy kicsit olcsóbban: Cooler Master Elite 120 Advanced RC-120A-WWN1
A sharkoo házba belső táp kell a leírás szerint. Na az micsoda? Az lenne a paneltáp, vagy valami sfx...? Nekem ez kínai. A Sharkoon az úgy néz ki, amire azt tudom mondani: akarom. A Cooler szimplán csak tetszik. A kifogásom, hogy picit nagynak érzem ezeket a házakat. Viszont ebben az árkategóriában nem nagyon találok kisebbet. Ami meg jól is néz ki és kicsi, az ilyen huszon-harminctól felfelé kezdődik. Alternatíva, hogy csinálok egyet. Két verzió van erre. Vagy a sok összehordott házikóból, flexel, reszelővel, akármivel, sok-sok órával újraalkotok egy általam elképzelt házat. Vagy egy igazán egyedi fából készült házzal verem el az időt pár hétig. A fa verzió jót mutatna a lakásban is, de mint trófea is megállná a helyét. A fa hővezetési tulajdonságai miatt nem tartom túl jó ötletnek, de egy ötletes szellőzés rendszerrel ez is orvosolható valamelyest.
A cél tehát, egy lehetőleg néma konfiguráció, kis költségvetéssel. A tápos-házas páros amihez teljesen hülye vagyok, így ezekre konkrét linkeket, okolásokat (pro és kontra) is szívesen fogadok!
Köszönöm!Ahh be megszaladtam... Jár egy UP mindenkinek aki azt végigolvassa!
Ezt teszi az esős vasárnap. Mindenre van idő
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged