-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
peterk
senior tag
válasz
blackmoto #7292 üzenetére
Én is éppen ezt néztem ki, csak abban nem vagyok biztos, hogy fektetve elhelyezhető-e...
Ha nem ez, akkor valami hasonló jöhetne nálam is szóba. Az asrock brazos menne bele és egy 2.5-ös noti vinyó társaságában kizárólag XBMC futna rajta (esetleg torrent még). Mivel már megy a hardveres gyorsítás az amd chippel is, így akár még downclockolnám is, hogy minél halkabb lehessen. Optimálisan akár passzív, de fogalmam sincs, hogy lehet-e a proci hűtő helyére passzív megoldást kapni.
Ha már erre járok, nem hagyhatom ki, hogy megemlítsem, hogy elkészült a NAS-om, amit nem kis mértékben az ebben a topicban kapott információk alapján építettem. Ezért utólag is köszönöm minden topictársnak a segítséget! Ha esetleg mást is érdekel, itt vannak a főbb paraméterek: A ház a Lian Li PC-Q08B lett, benne egy GIGABYTE GA-D525TUD, 2GB rammal, és egy 4 portos PCI-os sata bővítő kártyával. A táp végül sima ATX táp lett, találtam egy használt 300 wattos delta tápot olcsóért, ami a típusa alapján 80+-os, remélem nem tévedek. A gépben ezek mellett egy 2.5-ös rendszer, és 5x1.5TB + 2x2TB tárhely vinyó van, ubuntu 10.04 szerver került rá, a tárhelyet RAID5 fölött LVM-be szervezve építettem ki. (Az LVM mellett azért döntöttem, hogy a későbbiekben rugalmasan tudjam majd az 1.5-ös vinyókat nagyobbra cserélni.)
A szerver a 7+1 vinyóval terhelés alatt fogyaszt 70W-ot, amikor a 7 tárhely vinyó leáll, akkor pedig olyan 38 watt körül. Már ez sem rossz egy bő 9TB-s raid szervertől, de még ezen is lehet mit optimalizálni. Pl. egyelőre a mindkét nagy ház-ventillátort bekötöttem, de ahogy a hőmérséklet adatokat nézem, ez elég overkill a rendszernek. Ha kikötöm őket, vagy az egyiket meghagyom ultra alacsony fordulaton, az is jelent majd pár wattot. Aztán a cpu throttling is jelenthet még néhány wattot. Végül a delta tápban sem vagyok biztos, hogy tényleg olyan jó a hatásfoka, mint remélem. Majd ha megjön az XBMC gépem a pico PSU-val, akkor nyomok egy tesztet vele, hogy összehasonlítsam a delta táppal. Ha kiderül, hogy benéztem a tápot, akkor lecserélem egy FSP ZEN Aurum-ra, az biztos 90% körül teljesít. És persze még ott van lehetőségnek a standby mód is a spórolásra, de ezzel megvárom a hónap végén kijövő végleges 11.04-et, mert abban sokkal jobb auto-standby / wake-on-lan támogatás lesz. Mindenesetre egy ekkora méretű home szerver esetén a 40W-45W körüli átlagos fogyasztás is már bőven oké, úgyhogy annyira nem görcsölök rajta.
Egyébként, ha valaki hasonló NAS-t szeretne építeni ubuntu-val, annak szívesen segítek tanácsokkal a konfigurálásban.
-
Osibaa
senior tag
válasz
blackmoto #7292 üzenetére
Hali!
Az Ipon oldalon ott a link a gyártó honlapjára, ahol van több fotó is: [link]. Egyébként ez egy új ház, mostanában jelent meg, ezért kevés róla az infó. Nekem LC-1320mi van, minőségben elég gyenge, ezért ilyen olcsók ezek. Ha teheted inkább másik házat válassz, pl. Antec ISK-300, Gigabyte MIB T5140, vagy Modecom Feel 302.
Az Asrock Brazos lapjától sem kell félni, nekem semmi problémám nincs vele. A gyári berregőt kicseréltem 14 dBA-s Scythe ventire, így max fordulaton sincs hangja. (Nomeg az Asrock-on van eSATA, amit én használok is.)
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- BMW topik
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Autós topik
- OLED monitor topik
- További aktív témák...
- Kingston KF560C32RSAK2-32 - DDR5-6000Mhz - DualChannel CL32 - 32GB - Led
- Kingston Fury Renegade DDR5 6400mhz kit
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Gigabyte GA-Z68A-D3-B3 LGA 1155 alaplap
- Lenovo Legion Y540 Gamer Magyar Laptop i7 9750H 16GB DDR4 GTX 1650 Jó Akku!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- 15db töltő egybe (65W + 90W) kerek végűek (ELKELT)
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest