Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• peterk

senior tag

válasz blackmoto #7292 üzenetére

Én is éppen ezt néztem ki, csak abban nem vagyok biztos, hogy fektetve elhelyezhető-e... :F Ha nem ez, akkor valami hasonló jöhetne nálam is szóba. Az asrock brazos menne bele és egy 2.5-ös noti vinyó társaságában kizárólag XBMC futna rajta (esetleg torrent még). Mivel már megy a hardveres gyorsítás az amd chippel is, így akár még downclockolnám is, hogy minél halkabb lehessen. Optimálisan akár passzív, de fogalmam sincs, hogy lehet-e a proci hűtő helyére passzív megoldást kapni.

Ha már erre járok, nem hagyhatom ki, hogy megemlítsem, hogy elkészült a NAS-om, amit nem kis mértékben az ebben a topicban kapott információk alapján építettem. Ezért utólag is köszönöm minden topictársnak a segítséget! Ha esetleg mást is érdekel, itt vannak a főbb paraméterek: A ház a Lian Li PC-Q08B lett, benne egy GIGABYTE GA-D525TUD, 2GB rammal, és egy 4 portos PCI-os sata bővítő kártyával. A táp végül sima ATX táp lett, találtam egy használt 300 wattos delta tápot olcsóért, ami a típusa alapján 80+-os, remélem nem tévedek. A gépben ezek mellett egy 2.5-ös rendszer, és 5x1.5TB + 2x2TB tárhely vinyó van, ubuntu 10.04 szerver került rá, a tárhelyet RAID5 fölött LVM-be szervezve építettem ki. (Az LVM mellett azért döntöttem, hogy a későbbiekben rugalmasan tudjam majd az 1.5-ös vinyókat nagyobbra cserélni.)

A szerver a 7+1 vinyóval terhelés alatt fogyaszt 70W-ot, amikor a 7 tárhely vinyó leáll, akkor pedig olyan 38 watt körül. Már ez sem rossz egy bő 9TB-s raid szervertől, de még ezen is lehet mit optimalizálni. Pl. egyelőre a mindkét nagy ház-ventillátort bekötöttem, de ahogy a hőmérséklet adatokat nézem, ez elég overkill a rendszernek. Ha kikötöm őket, vagy az egyiket meghagyom ultra alacsony fordulaton, az is jelent majd pár wattot. Aztán a cpu throttling is jelenthet még néhány wattot. Végül a delta tápban sem vagyok biztos, hogy tényleg olyan jó a hatásfoka, mint remélem. Majd ha megjön az XBMC gépem a pico PSU-val, akkor nyomok egy tesztet vele, hogy összehasonlítsam a delta táppal. Ha kiderül, hogy benéztem a tápot, akkor lecserélem egy FSP ZEN Aurum-ra, az biztos 90% körül teljesít. És persze még ott van lehetőségnek a standby mód is a spórolásra, de ezzel megvárom a hónap végén kijövő végleges 11.04-et, mert abban sokkal jobb auto-standby / wake-on-lan támogatás lesz. Mindenesetre egy ekkora méretű home szerver esetén a 40W-45W körüli átlagos fogyasztás is már bőven oké, úgyhogy annyira nem görcsölök rajta.

Egyébként, ha valaki hasonló NAS-t szeretne építeni ubuntu-val, annak szívesen segítek tanácsokkal a konfigurálásban.

• Osibaa

senior tag

válasz blackmoto #7292 üzenetére

Hali!

Az Ipon oldalon ott a link a gyártó honlapjára, ahol van több fotó is: [link]. Egyébként ez egy új ház, mostanában jelent meg, ezért kevés róla az infó. Nekem LC-1320mi van, minőségben elég gyenge, ezért ilyen olcsók ezek. Ha teheted inkább másik házat válassz, pl. Antec ISK-300, Gigabyte MIB T5140, vagy Modecom Feel 302.

Az Asrock Brazos lapjától sem kell félni, nekem semmi problémám nincs vele. A gyári berregőt kicseréltem 14 dBA-s Scythe ventire, így max fordulaton sincs hangja. (Nomeg az Asrock-on van eSATA, amit én használok is.)

Új hozzászólás Aktív témák