Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Rick4

félisten

válasz Rick4 #58387 üzenetére

Ha esetleg ara gondolsz, hogy a pumpa van felül, érdekes dolog ez, mert az én infóim szerint max a hűtés hatásfokán ronthat, de ettől a pumpa nem nyíródik ki, mert a víztérben úgyis csak egy lapát van egy kilógó tengelyen, tehát a klasszikus értelmeben vett "kenésre" nincs szüksége.
    A 240-es beszerzése után elég alaposan beleástam magam a témába, akkor szedtem szét életemben először ilyesmit.
    Tök egyszerű alkatrészekből áll, ennek aztán édesmindegy, hogy van-e víz a lapát körül, vagy nincs.

Ráadásul az asszony házában "gyárilag" van úgy tervezve, hogy a pumpa fent, a radi lent, szóval csak nem dobnak ki olyan házat, amiben kinyíródik a pumpa, vagy a vizeshűtő-gyártók deklarálnak egy azonnal gari megvonást, amint kiderül, hogy ebbe a "félretervezett" házba rakta a delikvens a cuccot, de semmi ilyesmiről nem tudok. Ezek alapján logikus is lett volna egy lentre rakott lap, és fentre rakott táp+ radi hely, ők mégsem ezt választották..
    Szerintem egzakt számokat senki se tud hozni, senkinek sincs pontos infója, mennyire van tele a rendszer, és mennyi a levegő, ezért ha van is némi légbuborék, ami HA egyáltalán rontja a hatásfokot, az nem lesz mérhető.
    Ha ott lötyögött volna a víz, vagy a levegőt víz váltja, az eltérő közegellenállás miatt biztosan változott volna a pumpa hangja, ahogy bele belekap a vízbe a levegő után, lehetett volna csobogó, szörcsőgő hangja, de semmi se volt, azaz szerintem tele van.
    De mint írtam, 45°C-ig alig 30-40%-on megy a pumpa is (most hadd ne nézzem meg, mennyire állítottam), azaz az idő nagy részében kímélve van, a 65, meg a 70°C-ot átlépve menne feljebb, de prime 95 alatt se sikerült 70 fölé menni, szóval magag a hűtés működik, sőt, meglepően jól működik.
    Namost ilyenkor gondolkodik az ember, mindez miért lehet:
    a 13ezresért vett hűtő túl jó egy ryzen7-5700g-hez,
    esetleg nem termel a proci annyi hőt, mint egy bármelyik másik ilyen,
    illetve az is benne van, hogy az a bizonyos romló hatásfok max néhány %-ban jelentkezhet, ami max 1-2°C-ban mérhető, tehát nem kiélezett helyzetben elhanyagolható.

Amúgy nekem is szúrta a szemem, meg a csövek is hosszabbak voltak, és nem álltak szépen, így a végleges felrakásnál el lett forgatva a cpu blokk, mivel felül van a cső, bármennyi levegő is van a rendszerben, az vagy egész felül, vagy a csőben lesz. Emelhetnék még a csövön, hogy még több levegő jusson oda, de a következő hozzászólásban szemléltetem, hogy mi a különbség egy tele és egy félig tele vízhűtés hangja között.

49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025

• FireKeeper

nagyúr

válasz Rick4 #58387 üzenetére

hogy a pumpa a loop tetején van. még ha "majdnem fullosra" töltöd vissza, akkor sem lesz teljesen fullos, így bármi levegő ami marad a rendszerben, a pumpa blokkban fog kikötni.

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill

Új hozzászólás Aktív témák