- GeForce RTX 5050 kártyák az MSI portfóliójából
- Megérkezett a Phanteks új mikrotornya, akár kábeleket rejtő alaplapokhoz is
- Jövőre veti be az FSR 4-et a Sony a PlayStation 5 Pro konzolon
- Angol futball: 30 szezon statisztikáiból gyűjt érdekességeket a Microsoft AI
- Kifarolhat az üvegszubsztrátumok piacáról az Intel
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Milyen széket vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
válasz
Sweet Lou 6 #52352 üzenetére
Amúgy tutira le akarod cserélni az alaplapodat? Tehát tényleg fontos az az 5 cm amit nyersz abba az irányba?
Mert vannak nagyon szép házikók amikbe éppen hogy elfér az mATX alaplapod, kártyát már nem tudsz belerakni, de legalább nem kéne azt cserélni.Amúgy APU-K terén pl a fenti chopin házban 150W-os táp van beépítve, szerintem az eléggé sokáig ki fog szolgálni, mert jelenleg procik, amikkel használni tudnád nem nagyon kérnek 120-nál többet OC nélkül. Max 200W-os táp amúgy mindenre Is elég egy ilyenbe, de az is csak azért hogy biztosan ne melegedjenek a tápban az egységek. 120-150-es elég szokott lenni.
-
PROTRON
addikt
válasz
#25954560 #52345 üzenetére
#Sweet Lou 6-nak
Érdemes tecsőn videókat nézegetni a témában, mert Te látod hogy a költség keretedbe milyen cpu hűtő fér bele. A kolléga által javasoltba hivatalosan 43mm-es max magasságú fér el. Ebbe pl belefér egy Jonsbo HP400 ami egész baráti áron kapható, ami ránézésre elegendő lehet a te procidhoz, de a későbbi bővítéshez már kikéne tesztelned hogy mi a határa.
Másik lehetőség ugye Noctua... -
PROTRON
addikt
válasz
AxBattler #52322 üzenetére
És milyen színű levegőt keringettél?
Viccet félretéve tettszik a desing, de tényleg bátor vagy, azért a levegő még ha frissel pótolod nem olyan hatékony hő felvevő közeg bár látom rövid ideig 100-on pörgetted a procit jól fel is ment a hőfok.
Amúgy a jointok eresztését akartad tesztelni? Remélem a maxon járatott levegős kompresszorod nem okozott nem látható sérüléseket, elvégre a süvítő levegő eltérően terhel mint a folyadék.Amúgy jó elgondolás a VGA-t is vizezni ilyen kis helyen, de kíváncsi leszek a teljes tesztedre, mert sok helyütt olvasom hogy 1 db 240-280 hosszú radi kevés mind a 2 egység opitmális hőfokon tartásához.
-
PROTRON
addikt
Bocs egymagam után érkezem.
Így hogy jelenleg netezős gépnek használom a mini konfigomat, mert még mindig nem sikerült mobilizálni, kikapcsoltam rajta az intel turboját.
Valamennyit segített a fentebbi chrome böngészős problémámon, bár még mindig nem az igazi. Szal lehet még se 100%-ban a DC aljzatommal van a gond a H110-es lapban. -
PROTRON
addikt
Nu igen, ehhez már kell némi rutin PC gépépítés terén, mert a gyártók szeretnek ilyen elnevezés terén is versengeni egymással, ki tudja jobban megnehezíteni a felhasználók dolgát.
Ha jól látom akkor az "Advanced" oldalon, a "Video" részen van az "IGD" elnevezés, ami szerintem ez akar lenni.
De javítsatok ki ha tévednék. -
PROTRON
addikt
válasz
fatpingvin #52311 üzenetére
Akkor a fenti hosszabb szösszenetem legutolsó része, amit neked írtam.
Ilyen legalább x4 to x4-et én is sokat kerestem, de nem nagyon van idehaza.
Mint linkeltem fentebb, ebay-ről 15-21 nap alatt ideér és kb 16-20 USD. -
PROTRON
addikt
válasz
fatpingvin #52307 üzenetére
Azt sem látom az írásaidban, hogy pontosan mekkora méretű PCIe (x1, x4, x8, x16)-ot kell megoldani, mert pl HA-n vannak egész olcsó riserek is.
-
PROTRON
addikt
válasz
#25954560 #52304 üzenetére
Pedig szerintem nézz utána a "DVMT" azaz Dinamyc video memory technology" féle intel+windows találmánynak.
Én (és vagyunk egy páran) így értelmezem:
a UEFI-ban van 2 beállítás, ebből a pre-allocated-el beállítod hogy a rendszer induláskor mennyit foglaljon le az igpu számára fixen,
majd a másodikkal (DVMT Total Memory Size) pedig azt hogy az előre lefoglalton felül mennyit használhasson ha az adott alkalmazás jelzi igényét. Ez a második, ez maximum a teljes rendszer ram felét jelentheti, ha "max" beállításon van és lehet csökkenteni, hogy biztosan ne zavarjon bele a nem grafikai alkalmazások ram igényébe.Többen javasolják hogy épp ezért le kell venni a pre-allocatedet (64MB-ig), mert az úgyis csak a windows bejelentkezésig számít, utána már a windows tudja kezelni a DVMT-vel az aktuális igényeket (maximálisan a teljes ram felééig) és ha van szabad ram és szükséges az igpu-nak, akkor feltornássza automatán.
Ki kell ezt próbálni.De szerintem ha lecsökkented, akkor csökkentett módban is csak annyival fog futni.
-
PROTRON
addikt
Valahol biztos meg lehet találni hogy a jelenleginek milyen van.
Általános használatra alapvetően a cl16 3200-at szokták manapság javasolni, ott van egy ár-érték arányban vállalható középút, amit persze BIOS-ban finom hangolni lehet.
Ha olyan a processzor hogy pl 2933 felett nem nyújt extrát, de cl 16 helyett cl15-re állítva meg pörgősebb.
Amúgy automatán beállítódik mindig a gyengébb ramhoz a bios, akkor is ha amit extra beleraksz, az erősebb lenne.Amennyire én tudom azért gond ha 16-ot teszel mellé, mert csak az első 2x8-ig tudja párhuzamosan végezni a rendszer a műveleteket a 2 modulon, afelett már csak az egyik modult tudja majd terhelni, ami viszont alacsonyabb össz. műveleti sebességet jelent.
De javíthat aki megfelelően alá tudja támasztani.Ami igazából jelenleg még nem is annyira érdekes, mert nem hiszem hogy lesznek olyan almalmazásaid amik megennék eleve a 2x8-at még iGPU-val együtt is.
És épp ebből kifolyólag talán felesleges is 2x8 felett összerakni szerintem.Egyébként az intel ark oldalon rákeresve a procira biztos kiírja hogy mennyi a max amit a igpu-ja ehet.
Egyébként ha max-ra rakod, az azt jelenti hogy lefoglalja, de nem feltétlenül tölti fel, csak akkor ha szükséges.
De ha épp olyat futtatsz aminek nem kell annyi grafikus vram, akkor szerintem elég okos a winfos hogy átadja a területet.
Nálam is a kis gépen változó hogy a win mennyit ír épp aktuális igpu ramnak.#52300 Rick4.
Köszi.
#52297 fatpingvin
Nekem is thin m-itx alaplapom van és most egy ilyen adapterrel van megoldva hogy az alaplapommal egy síkban el tudjam fektetni a VGAmat: [link]
Az én alaplapomon a PCIe slot csak x4-es, de ki tudod ebay-en keresni hogy neked milyen kell. Meg a hosszat is, nekem az 5 [cm]-es adapter ami nekem kellett, kicsit rövid lehet a környezetedben.
Az output oldali fej irányítottságát is ki tudod választani, a szám utáni betűk jelzik hogy jobbos-balos-egyenes.Nekem kb 15 naptári nap alatt érkezett meg, holott többre ígérték.
Ez azért fontos mert változnak a vámolási szabályok és amit Július 1.-e előtt nem rendeznek le a vámon, arra már extra vám és áfa költségek fognak rakódni!Nekem amúgy használatban van egy ilyen kis házikom háziserverhez, de neked is jól jöhet, időnként van HA-n is belőle: [[link] ]
Persze ez esetben hosszabb riser adapter fog kelleni, mert az alaplap másik oldalára kell átvinned a kártyádat. -
PROTRON
addikt
Ha jól látom az adott bolt csak 8 GB rammal hirdeti, tehát én azért ellenőrizném hogy dual channel biztosan meglegyen (elvileg intel esetében kevésbé számít, de jobb a békesség), továbbá ha dual channel 8GB, akkor azt is tesztelned kéne hogy elegendő-e neked. Ugye az integrált grafika is abból eszik, igaz skálázódik az aktuális grafikus igényekkel.
Ha csak single channel 8 van, akkor én szereznék bele még egy 8-as notebook ramot, akár használt piacról.
-
PROTRON
addikt
válasz
MPeter87 #52251 üzenetére
Mea culpa, benéztem hogy a noctua-ból melyik van rajta.
Egyébként le tesztelted hogy az a 9x14-es venti kevés, vagy csak tippelsz? Olvasom hogy nem akarod feljebb tekerni a fordulatot, de igazából 70-73 foking nem érzel teljesítmény veszteséget normál felhasználás során.
Mert szerintem elégnek kéne lennie a jelenlegi hűtőteljesítménynek arra az i5-re. -
PROTRON
addikt
válasz
MPeter87 #52249 üzenetére
A Deskmini-d H110-es? Csak mert ha visszaolvasol, másnak problémája volt azzal a szériával i3-6100 esetén, ami alapvetően az abban lévő iGPU-val kapcsolatos. Lehet nálad is hasonló a probléma eredete. Egy próba meetinget megérhet a dolog.
Ami a ventit illeti, szerintem is jobb lenne egy 23-nál alacsonyabb ventit szerezned, vannak 15-ösök is.
"Modding" terén a fotóid alapján fura, nem látni hogy hogy nem fér el.
Egyébként meg ha valami vékonyabb "füllel" helyettesíted az nem megoldás?
PL bekalapálod ami jelenleg van, aztán folyékony takonnyal valami fém huzalt rögzítesz a házhoz, amit összeszereléskor kifeszítesz csavarhúzóval. -
PROTRON
addikt
válasz
PROTRON #52229 üzenetére
Nu csak hogy up to datik legyünk.
Szerencsére korrekt kollégával sodort össze a HA amikor 1200 hufért keres az eNber fia adaptert, ami a boltban 2400.
És szerencsére a csere példány működött, tényleg plug and play, semmi bios beállítás nem kellett az x299-ben, meg is jelent az ethernet kártya a többi között a winfosban.Na most a kolléga azt mondta hogy korábbi években nem volt gond a példányokkal, de ebből az eresztésből már a 2. vagyok aki hibásra futott, így inkább ideadja a maradék 8-at azt keresgéljek olyat ami működik...szóval találtam.
Ugyanitt tehát a 9 darab adapterből 8 darab nem működő eladó.
Jobban mondva, 1199 forintért árulok M.2 csavart, ajándékba adok hozzá színes PCB-t, PCIe x4 slot díszítéssel, ajándék floppy to molex nyakzsinórral hogy az idegállapot végén felköthesse magát a delikvens. -
PROTRON
addikt
válasz
#16939776 #52234 üzenetére
Persze a user általi manuális útválasztás az komoly extra csippeket igényel és vezetékezést--->kutatás fejlesztés, hitelesítés, driverezés...stb...költség.
Viszont sok alaplap, ahogy az x299-esem is sima érzékelés alapú útválasztóval van ellátva.
Tehát sok alaplapon az SLI-t úgy oldották meg hogy automatán x8/x8-ra vált a 2 db egyenként x16-os slot, amennyiben mind a kettőbe bele van dugva bármi. Ha x1-es audio kártyával használod, akkor automatán elbuktál x7 sávszélt, nem kérdez.Na ugyanígy, egyes felső kategóriás lapoknál az M.2-t vezetékezték úgy, hogy ha érzékeli az NVME SSD-t, akkor már csak x8 jut a VGA-nak és x4-et meg elvesztett a lúzer...akarom írni átvert user. Vagy épp 3 M.2-vel van szerelve az adott lap és a maradék x4 a második M.2-re van huzalozva ilyen esetben.
Ugye átlag józsi 1080 TI alatt egyáltalán nem érzékelt ebből semmit, csak azért az elvek mentén át lett kissé verve...meg most már jönnek a 3080-ak, meg majd 4xxxek, ahol már lehet belőle bottlenick.De pl ott a x299 Taichi CLx-nél megvan a lehetőséged a 48 PCIe sávra összesen a 4 db x16 slot irányában (x16/x8/x16/x8), de ha M.2 SSD-vel akarod használni, akkor a második x8 első SSD-nél csak x4 lesz és ha beraksz még egy ssd-t, akkor meg letiltódik kérdés nélkül.
Ezért nem azt a lapot vettem, mert kérdés nélkül letiltja azt a slotot, nem választható a biosban.
Míg az én lapomnál inkább a slotok irányába dedikál, amit sokoldalúbb megoldásnak tartok, elvégre még mindig ott a lehetőségem a bifurcationre, amivel az x8 slotomat eloszthatom 2 db x4-re és használhatok benne SSD-t. -
PROTRON
addikt
válasz
#16939776 #52232 üzenetére
De ezt még nem minden lga 1200-as alaplap+cpu kombó tudja ha jól gondolom.
Tehát ha most a legolcsóbb alaplapot egy pentiumos procival összepattintja az ember reménykedhet, de az a hal már halott.Ugyanakkor már az előző genek sok példányánál megfigyelhető a 16 sáv szétosztása a lapon, már az is elég lenne nekem.
Fel nem tudom fogni hogy éveken át hogy rángathatták vezetőszáron az egész ipart azzal hogy csak 16-ot használtak 20 helyett...az egy dolog hogy ki volt írva, de nagyon kevés review-ban emelik ezt ki, pedig ha lenne csatornám minden egyes review alkalmával felhívtam volna a figyelmet erre.Itt most nyílván nem arra gondolok hogy az elsődleges 16-ot kihasználták volna, hanem arra hogy ha van extra dedikált 4 sávom akkor azokat már felhasználom más slotokhoz.
-
PROTRON
addikt
válasz
#16939776 #52230 üzenetére
"A h310-es lapon szintén PCH csatorna (2x2.0) van az 1db M.2"
Najó, ezt a részét lehet tényleg benéztem kissé. De mentségemre legyen mondva hogy sok esetben tényleg osztoznak a sávok és fél szó elírásokon múlik.
Akkor vissza a kályhához és marad a bizakodás hogy ez az M.2 slot a kis fájlokkal való művelet során nem fogja nagyon vissza az nvme ssd-t.Bár ahol eleve alaplapon van a 2,5Gbe ott is érdekes a párhuzamos terhelés kérdése.
A 360-as lapok árai már annyival magasabbak lettek hogy már nem éri meg az egész platformm, pedig ott is csipseten van az M.2.
55-60-ért már Odroid H2+-t lehetett volna kapni, ez meg így alaplap+megfelelőCPU+ethernet+drágább tápegység felárával kb 50 és még akár a topicba is belefér. -
PROTRON
addikt
válasz
#25954560 #52228 üzenetére
Mármint mesterséges intelligenciával helyettesít egy teljes office-t? Ismerek pár Manciká-t akik esetében tényleg nem lehetne megmondani a különbséget.
#52226 Rick4
De hát azzal kezdtem a legelső írást, hogy eszerint a hibakeresési módszer szerint jártam el, tehát nem értem a mostani bejegyzésed. Tehát én pontosan értem a dolog azon komplexitásá-t amit számon kérsz, hiszen a korábbi írásaim alapján azért leeshetett hogy annyira nem vagyok kezdő.
Arra voltam kíváncsi hogy ha nem megy plug and play, mi az az 1-2 beállítási UEFI kifejezés amit keressek...de megnyugtattatok hogy vagy plug and play, vagy hibás az adapter. Nem a speciális mining beállítások érdekelnek.
Majd a cserepéldánnyal meglátjuk mi a helyzet, olcsójánosként sajna belenyúltam a legolcsóbb típusba. -
PROTRON
addikt
Az M.2 foglalatokról már bőven beírtam hogy működnek NVME SSD-vel.
PCIe slotba való SSD-m nincs és csak kedden lesz valszeg olyan adapterem.De mint ha nem olvastad volna el a szövegeléseimet.
Mérnökként tudom hogy sokféle válasz is van egy adott problémára, de nem véletlenül vetettem el az USB-s lehetőséget(nem ez a megoldandó kérdéskör), az adott mondat második felét meg már nem is értem mire írtad, elvégre a VGA csak tesztelési céllal került a képbe nem használatival.Homeserverként/HTPC igpu-val lesz használva. Ha az M.2-es gen2 x2-es slot elég gyors, akkor a gen 3 x16 slotba mehet a 2,5Gbe ethernet kártya, ha a munkaállomáson röcögni fog a tervező progi a serveren lévo projekt fileal, akkor meg adapterrel megy az SSD az x16-ba és akkor lesz érdekes az M.2-be dugott ethernet kártya. annak elég a gen 2 x1-is.
Megelőzvén a következő fordulót mert látom a kötőtűket:
Nem akarom a sata SSD-k, usb-s egyéb eszközök és a sima 1 Gbe lan mellett az új ethernet kártyát is a DMI-ra kötni, a biztosabb, legalacsonyabb latencyhez, leggyorsabb kapcsolathoz jobb ha a 2,5Gbe dedikált pcie sávokat kap.
Nem akarok pénzt kidobni, vagyis teljesítményt az asztalban hagyni. -
PROTRON
addikt
válasz
Qkackca #52215 üzenetére
Köszi a válaszokat srácok, egyelőre csak holnap fogom folytatni a tesztelést. Kaptam másik példányt.
Nem SSD-ről van szó.
M.2-ből csinálnék PCIe x4 slotot adapterrel. De nem szólalnak meg a rádugott 45W-os VGA vagy 2,5GBe hálókártya. Igazából a második, tehát az ethernet kártya lenne a fontos.
2 alaplappal próbáltam.
Valszeg az adapterrel van gond. Csak nem akartam addig az eladóra ráírni amíg nem zárom ki a tévedhetőséget.Az egyik MSI x299 pro [link] alaplap, mind a 2db M.2 slotjában kipróbálva, amit írsz a sávosztozás, úgy megy hogy ha a 2-es PCIe slotban lenne valami akkor történik váltás, de nekem üres az a slot, tehát automatán az M.2 irányába küldi a sávokat.
A biosban nem találok ezzel kapcsolatban állítható opciót, csak generálban lehet pl gen1-re állítani az összes pcie sávokat.
Ha meg bekapcsolom a "crypto mining above 4g" vagy hogy híjják' opciót, akkor meg nem látok semmit a fő VGA displayportjára kötött 2 db monitoron.De lehet el vagyok bambulálva. Ezt akartam kizárni az itteni jelentkezéssel.
A másik alaplap ASUS h310m-A, rev 2.0 [link], ennél meg a biosban beállítottam az M.2 -re a pcie-t, de semmilyen generációs beállítás nem hatotta meg az adaptert. Linux LSHW -SHORT parancsra sem listázza ki az adott rádugott eszközt, pedig ha közvetlen dugom megfelelő slotba akkor megjelennek.
#52216 Duracellm...
köszi a pin layout. Fogok majd méricskélni.
#52217 hszilard666
Az a kemény nem a Dr. Frankeinstein szörnye.
-
-
PROTRON
addikt
Ügyviteli kérdés:
Ha az M.2, pcie slotba dugott M.2 to pcie adapterre (pl: ilyen [link] ) kötött eszköz nem hajlandó plug and play megjelenni sem a biosban sem a wini-ben, akkor alapvetően az adapterrel van valami gáz igaz?Még nincs meg pcie to m.2 adapter, hogy SSD-vel ki tudjam próbálni, egyébként 2,5G hálókártya menne bele, aminek elegendő a gen 2 x1 sávszél.
Tehát nem bányászni akarok, de se 45W-os VGA, sem pedig a lan kártya nem akar felbukkanni...pedig már bios beállításokat is keresgéltem. -
PROTRON
addikt
Szerintem a 10W gyári értéket ott a peak-re értik.
És abban az idle állapotban ahol nálad 16,4-et mérsz ott az kb 3-4-et.
De ez csak tipp az Odroid H2+ alapján, amiben az integrált celeron J4115-el mértek idle-ben falból 4W-okat a teljes rendszerre, persze nvme-vel.
Mondjuk az full cpunál már 14W-ot kér. -
PROTRON
addikt
válasz
Archttila #52188 üzenetére
Lehet én értem félre, de a "mindössze 2db sata tápkábel lóg" alatt azt érted hogy a CPU tápcsatija sem kell? Mit bánt az téged ha egyébként térfogatilag elfér? Nem akar Ő semmi rosszat...de eskü.
Gondolom nem akarod megkockáztatni molex to sata, loose your data-t, de ha csak nem a 2,7 liter gaming pc-re hajtasz nem tudom elképzelni hogy ne férne el.
Amúgy Rick4 egyszer igazán nyitva hagyhatnád azt a fiókot hátha a huzat kisodor belőle 1-2 dolgot a HA irányába.
Egyébként honnan szerezted? Ali?
-
PROTRON
addikt
Egy ilyen tesztet találtam, ha jól értelmezem akkor nekik open bench van, viszont szerintem felül van a M.2, tehát felfelé el tud áramolni a hő: [link]
Véleményem szerint az már jó hogyha a hátlaphoz hozzá tud érni a thermal pad, át tudja adni a hőt, viszont az hogy a túloldalt SATA SSD-k vannak meg is öli a koncepciót. Meg ez a hátlapod eléggé vastag, megint nem optimális a termodinamika szempontjából.
Még azt lehetne hogy ahol be lehet juttatni levegőt, tehát a csatlakozóknál lévő kivágások, valahogy odapaszírozni egy slim ventit...a túlnyomás már lehet kitudja pumpálni a meleget.Én most egy PM981a-t 1TB-t tesztelgetek rendszer meghajtóként. Ezt ugye laposokba szánták, ahol a laptop alja tulképpen egy eléggé vékony nagy felületű alu lap, ehhez le tudja adni a hőt.
Nekem most az x299 PRO gépem alaplapjához tartozó vastag (5 mm) heatsinkek vannak rajta és ha nem küldöm rá közvetlen a 14-es phanteks ventit 700 rpm-en, akkor terheléses teszt alatt a 2-es szenzor felmegy 65+ fokra. 70-nél már ugye throttling van.
Ha ott van mellette a venti, hiába nem bordázott ez a heatsink, mégis 55 alatt marad. -
PROTRON
addikt
Én még mindig nem látok a 980-asból "EVO"-t a hivatalos honlapon, honnan szerzed be? Nehogy véletlenül "Q"-s legyen, mert az belassul.
De amúgy visszafele kompatibilisek, ma már nincs olyan gond mint a régebbi alaplapoknál.
Puding próbája az evés, mert a sima 980-as elvileg a 970 EVO-val van egy szinten, amire legalább egy hűtőlapot ajánlanak telepíteni.
Nincs valam hátlap ameddig elérhet a thermal pad?
Környezetet pl házat belnkeled? -
PROTRON
addikt
válasz
PROTRON #52109 üzenetére
Hmm.
Visszatérve erre a problémára. Most átmozgattam a csatimat, mert próbálgattam itthon lévő más adapterek fejeivel. Valamiért a creative 5.1 hangsetthez kapott 12V 3A tápegység hivatalosan 2.1mm belső átmérőjű DC csatija nem ment bele, úgy hogy egy led-es 2,5-ös csatira meg gond nélkül rámegy, ugyanúgy mint a rendes téglatápom. Már kezdek agyfaszt kapni.
Ahogy visszadugtam a téglatápot megmozgattam körbe, bekapcsolás után a chrome-ban win7 alatt elsőre jól ment, de amint több oldalon szeretnék egyszerre linkeket betöltöget, pl Gmailen rányomok egy emailre, miközben facebookon is kattintok valaki ismerősre, megint kiakad.
Most próbaképp felraktam egy firefoxot, itt meg gond nélkül megy párhuzamosan minden.Lehet a Winfos7+Chromefos kooperációval is van gond?
-
PROTRON
addikt
Szerintem sokkal többen választanának ITX kiépítést a jelenlegi mennyiségnél. Rengeteg embertől hallom hogy ronda nagy az ATX PC, fél szobát elfoglal közben csak 1 VGA-val használja, tehát az ATX-ben egy csomó olyan lehetőség van ami az átlag józsinak teljesen felesleges és értelmetlenül foglalja a helyet. Pl minek 10 USB port, nem szívesen nyúlkál az ember a gép mögé, jobb lenne egy kivezetés az asztalra, arra egér-bill-pöndrive-HDD számára táp, kártyaolvasó. Hangkártya-videocapture kártya...egyebeket legtöbben nem használnak.
Az egyetlen értelme hogy könnyebb szellősebb gépet összerakni....meg jelenleg ez az olcsóbb.
De rengeteg brand gyártó kísérletezte ki hogyan lehet itx méretben értelmes hőfokon tartani a rendszert, akár alacsony zajjal, szal igazából csak az ár maradt...Én is ha sikerült volna max 14k-ért gen 3.0-ás M.2-vel szerelt ITX alaplapot(olyat amibe a proci max20k) szerválnom boldogabb lennék mint az mATX lapommal. Nem csak a méret miatt szívok, amiatt is hogy felesleges lehetőségek vannak ebben. És valszeg azért is lesz nagyobb a fogyasztás, mert ITX alaplapoknál a tápellátást is alacsonyabb fogyasztásra alakítják ki.
-
PROTRON
addikt
Én a drágaság fogalmát általában nem az adott eszközhöz kötöm, hanem a munkafeladathoz.
pl.: light gamingre(pl CS:GO élvezhetően) alkalmas gépet nyilván drágább ITX-ből összerakni mint ATX-ből.
Aztán ahogy szűkül a mozgástér a konkrét további, főként fizikai paraméterek miatt, változik a viszonyítási konkurencia.
De van egy már elfogadható befoglaló méret kategória, elfogadható hanggal, fogyasztással. Na most az ezen belüli halmazban az ITX az árát tekintve feljebb fog pozícionálódni, holott az eredetileg meghatározott számítási kapacitás nem változott. -
PROTRON
addikt
válasz
D.Dani #52169 üzenetére
Ami mostanában fejfájást okozhat az hogy legyen iGPU-val szerelt AMD procid AM4-ből, mármint olyan ami fosbúk mellett megbirkózik legalább fullHD film lejátszásával is. De az jó hogy az alaplap csak 4 pin CPU tápot kér.
No meg mint említettem a piszkos anyagiak...pl a legolcsóbb pico psu-kat 12V-os tápegységhez méretezik, azaz nincs bennük(vagy nem bíznám rá kategória) átalakító 19V--->12V.
Szóval a következő lépés a proci lesz, hogy meglegyen a terhelésed és ki lehessen választani a tápellátás pontos paramétereit...de aztán az elérhetőségben már a tapasztaltak többet tudnak segíteni. -
PROTRON
addikt
válasz
D.Dani #52167 üzenetére
Mindig a pénztárca szab határt annak hogy mit lehet megoldani.
Nekem most mATX HTPC-m lesz a tervezett ITX helyett, de könnyen lehet hogy tégla táppal.
Nagyon egyszerű, az a lényeg hogy pontosan milyen konfigot raksz össze, mert az egy dolog hogy a 120-160-as pico PSU és panel tápok olcsóbbjai csak 1 db 4 tűs cpu csatival rendelkeznek, de vannak drágábbak, 200W de akár 300W feletti terhelhetőséggel amiken már van 8 tűs CPU, továbbá VGA-t is gond nélkül el tudnak látni.
Egyébként ha mATX, akkor a 310-es csipseted kerüld, nagyon sok spóroláson esett át, ezt most tapasztalom.
Szóval megoldható a csendes tápegység, csak tudnod kell a terhelésedet.
-
PROTRON
addikt
Macrium reflectel csináltam az előzőt is, megoldható hogy ne legyen gond a "partícioeltolásból"...bővebben nézz be win10 totyikba.
Szal ez a rész nem is érdemel sok szócséplést, csak arra voltam kíváncsi hátha rendszerszintű a baj, de úgy néz ki nem az.Másik gépemben a 7500T eddig teljesítményben hozza amit kell, csak még nem sikerült megtalálnom winfos alatt a megfelelő energiahatékony beállításokat...ha leveszek mindent minimumra akkor valóban esik a normál felhasználás terhelése 45W-ról 25W-ra, de cserébe ahogy te is írod kritikán aluli a teljesítmény.
Mivel akksiról lesz járatva heti rendszerességgel többször is, ezért még 5W terhelés nyereségért is megéri megszenvedni a konfigurálással...pláne ha azt az 5W-ot már nem tudná nem "T" jelű proci. -
PROTRON
addikt
válasz
cinemazealot #52157 üzenetére
az adoba-nak nem néztem utána. Először megnézzük így, aztán ha még se jó, akkor már legalább csak háttértáron belül kell újrarakni.
Ez ugye brand gép, klónozáskor a recovery meghajtót is átklónozom és onnan mehet az újrarakás ha kellene. -
PROTRON
addikt
válasz
cinemazealot #52154 üzenetére
Pontosan ez az első forgatókönyv, csak a fenti eszmefuttatások már elbizonytalanítottak.
Először csak rendszer klónozás egy új 256-s SSD-re (mivel van NAS így csak 90GB rendszer van), hogy ne kelljen az aktivált acrobat professionölhöz nyúlkálni, aztán ha még mindig probléma van akkor jöhet az újrarakás. -
PROTRON
addikt
válasz
cinemazealot #52151 üzenetére
HP ProOne 440 G3 - i3-7100T, 2x4GB ram, 500-as 5400 HDD 23,8" AIO. [link]
Alapvetően irodai, gmail, word-excell, acrobat professionölre van használva. Semmi komoly terhelés.
Állítólag az elején nem volt gond, de már jó ideje csinálja hogy pl egy idő után már a startmenü felnyitásán is gondolkodik fél perceket és közben 100% HDD használatot jelez, a cpu meg 0%-ot.
Ugyanígy pdf fileok megnyitásakor pláne szerkesztéshez... -
PROTRON
addikt
válasz
D.Dani #52126 üzenetére
Na most ez már engem is megijeszt...van a cégnél egy irodai AIO, i3-7100 procival ami már Kaby-lake.
Folyton megakad a használat, ami közben iszonyú belassulást és program elérést értek.
Általában együtt jár 100%-os HDD használattal.
De most elbizonytalanodtam, mert eddig azt gondoltam hogy a HDD-vel és annak kezelésével van a gond, tehát ha SSD-re cseréljük akkor megszűnhet a probléma, de legkésőbb egy Winfos10 újratelepítés megoldja.
Lehet még se fogja? -
PROTRON
addikt
Már kezded érteni a dilemmám és hogy miért zavarnak az eredmények.
Amúgy a 90%-os pico-s hatásfokba beleértik az ACDC átalakító veszteségét is?Tehát az eredeti feltételezésem az volt hogy eleve magasabb az idle terhlés, ilyen 50-60W-nál amit az underclockolt 8100+háttértárak jelentenek idle-ben, ott csak 50% körül lehet a 400-asnak a hatásfoka, tehát 30-40W veszteség keletkezik. Napi 24/7 járatva ez havi jelleggel: 30kWh*36,2FT kb 1,1k huf.
Átállni PICO+téglatápra kb 12k huf. Megtérülés --->max 1 év.De ezek a fenti eredmények elbizonytalanítottak. Ahogy te is írod ha 10W alatti a különbség, akkor már 3-5 évre nő a megtérülés, ami alatt sok minden megeshet.
Mondjuk az is gond hogy ez a FSP túl magas ahhoz a lapos-széles-monitor alá szánt házhoz amibe be akartam helyezni, de itt több probléma is van, mert ugyan a házban fizikailag van elég hely ennek a micro-atx alaplapnak mert az optobay kivehető, de a felfogatásokat olyan közel rakták az oldalsó lemezhez hogy csak mini-itx fér bele.Ezen kívül még a hang is zavar amúgy, tehát néma táppal be mehetne a hátul nyitott szekrénybe a TV alá, míg ennek a 400-asnak elég hangos már a ventije.
-
PROTRON
addikt
A tápegységek normál teherlés-hatásfok görbéjével én is tisztában vagyok, ezért furcsállom a kapott eredményeket.
Az a gond hogy nem tudom hogy egy i3-8100 proci + 1 db M.2-vel szerelt normál alaplap mennyit fogyaszt idleben...VGA nélkül...mivel nem "T"-s ezért feltételezem hogy ha 20-30 közé jön ki az áramerősségből kalkulált terhelés, akkor abban nem sok veszteség lehet, mert nem energia takarékos prociként nagyjából ennyire lőném be az alap terhelését 100% hatásfok esetén. Aztán lehet tévedek és valóban 68%-on ennyi. -
PROTRON
addikt
válasz
D.Dani #52124 üzenetére
Nyugi nem csak Te csodálkozol rá az ilyen dolgokra...mások csak akkor szoktak miután már ellopták a titkosított céges iratokat / bankkártya adataikat és fogják a fejüket hogy nem volt 2 lépcsős hitelesítés...
Amúgy srácok az létezik hogy normál 10 éves FSP ATX 400W 80+ tápegység ilyen 30W -60W terhelési tartományban is ilyen jó (80+) hatásfokkal üzemeljen?
Mert akkor lehet nem szórakozok pico-psu-val.
Legalábbis feltételezem hogy sima 8100-as procis rendszert csak alul underclock/volt tudom idle-ben 30W alá nyomni, nem véletlenül kérnek extra pénzt a "T" jelzésért.
Így legalább tuti nem lenne probléma azzal hogy egyeseknek a "PATA to SATA lose your data" manőver okozott fejfájást.(Tudom csak minőségi adapter kérdése.)
Csak a ventivel kell még valamit kezdenem, mert nem akarom hogy az előszoba-konyhába kihelyezve egy betörő megtalálja.
-
PROTRON
addikt
Köszi,
Tudom hogy nem drága, csokival pont nem fizetnék érte, az nekem értékesebb mint az arany. Inkább sörrel, borral, fröccsel.
Azt is tudom hogy sok vidéki bolt kilistázza, ahogy sok Bp-i bolt meg nem, de ha személyesen bemész akkor kezedbe nyomják.
A problémám az hogy netes katalógusokban NEM lehet megbízni, ezért akartam Budapesten olyat átvenni ami valakinél már bizonyított. Pl a téglatápom 2,5-es belsővel belemegy, de a sima LED szalagokhoz vásárolt csavaros, szintén 2,5-es DC jack nem megy bele. -
PROTRON
addikt
Igen, fentebb én is felvetettem ezt a bénázásomat ( a gyártó sokadjára tudta csak elküldeni a jack múszaki rajzát ahol 2,1 szerepel, nekem meg elindult 2,5-össel így nem aggódtam), de úgy vettem ki a mester szavaiból hogy ez csak súlyosbítja a problémát, a degradáció már elindult.
Van egyébként felesleges ilyen jellegű átalakítód amit elpasszolnál Budapesten (pontosan az kéne amit írsz)?
A boltok kínálata zavaros, nem mindig egyezik a leírás a névvel.Amúgy most építem a homeservert m-ATX alapon, egy FSP 400W ATX táppal, ami 10 éves.
Jelenleg ott tartok hogy rámértem PARKSIDE lakatfogóval a tápkábel betáp kábelének fázis vezetőjére és ez alapján 1 db M.2-vel IDLE 0,090-0,140A, tehát kb 20-30W, míg full terhelésen az i3-8100-as 4mag 4szál procival 0,250A, tehát kb 60W.
Ezek az eredmények nem egészen tettszenek, hisz a 400W-os tápnak ilyen alacsony terhelésen 60-70%-os hatásfokkal kéne bírnia, tehát arányait tekintve a betáp kábelen jóval nagyobb áramokat kéne mérnem, teljes terhelésen szerintem 0,300A vagy felette, tehát 100W körül... -
PROTRON
addikt
válasz
D.Dani #52103 üzenetére
6100-al annak a lapnak nem szabadna ilyeneket produkálni és megfelelő hűtéssel fél-1 órán át futtatott AIDA64 stressz teszt alatt azért kibukik a proci hiba.
Nekem hasonló problémám van, de azt fentebb tisztáztuk hogy alapvetően nálam a DC csatival van gond.
Amúgy ha thin mini-itx lapot választasz, akkor ami nálam is jelentkezett gond arra figyelned kell.
Szerintem a sima mini-itx, panel táppal a legbiztosabb megoldás ha a hordozhatóság a cél (tehát nem menet közbeni használat), 12V-os ACDC téglatáppal. Amúgy nem tudom miért tartasz a sodimm ramjaidtól, HA-n mostanság nagyjából azonos összegért megy minden ezen a területen. Tehát ha van 2x4 gb 2400-as nem gagyi sodimm DDR4-ed, akkor nullszaldóra tudod kihozni az asztali modulokkal a bizniszeket.#52102 Duracellm...
Még az érdekelne a témában a tapasztalataid alapján, hogy jelenthet-e megoldást az ha 19V-ról 12V-ra váltom a téglatápot. Hisz ilyenkor az alaplapom tápköreinek legalább azt a konverziót nem kell elvégeznie, ennyivel kevesebb hő.
Tudom így az áramerősség növekszik... -
PROTRON
addikt
válasz
flashpointer #52092 üzenetére
Abban teljesen igazad van hogy HA én a maximális kivehető terhelésre akarnám méretezni, akkor buknám a projektet. De a procim hivatalosan csak 35W TDP-vel ("T" jelű!) bír, ez meg szintén papíron 65W TDP-re van méretezve az eredeti elrendezésben és nyomással.
Tudom a cpu-z nem teljes értékű teszt, de nem videó renderelés ennek a gépnek a feladata.
CPU-Z stress alatt, úgy hogy 45 fok szögben rá döntöttem az egyik oldalára egy 12 centis FRACTAL házhűtő ventit 450 RPM-el(!!44!4!), úgy sem melegedett 60 fok-ra a proci.
Pedig még nincs is lezárt légcsatorna, ami irányította volna, ahogy a végleges venti sem került még kiválasztásra.#52090Duracellm...
Köszi hogy vetted a fáradtságot és leírtad, tényleg nem volt még érkezésem visszaolvasni a topicban.
Akkor még se én képzelem be a problémát, ahogyan az is igaz hogy az első hónapban nem jelentkezett, csak miután átmozgattam a gépet másik asztalra.
Az is probléma hogy a vacak csipset borda is baromira meleg ha odateszem a kezem, szal annak a hőjét is kezelni kell.Szóval a ráküldött friss levegő átmeneti jelleggel, tüneti kezelésként csökkenti az eredendő hatást, de az érintkezést kell igazából kezelnem.
Pl nem 2.5 belső átmérőjű csatit, hanem a hivatalos 2.1-est használom hozzá.Mint a példa mutatja ezzel is működött, csak problémát okoztam magamnak...
Hozzá tartozik hogy ráírtam az alaplap gyártóra, elsőre az én csatimmal szerelt de másik tápegységet ajánlottak, majd második körben küldték el a csati tényleges műszaki rajzát és azon szerepelt a 2.1-es.Továbbá már elkezdődött egy fajta degradáció, ezzel vagy sikerül szembemenni, vagy nem.
-
PROTRON
addikt
válasz
cinemazealot #52085 üzenetére
Igen, kipróbáltam ezzel az eredeti blowerrel és az én fülemet is bántja szabadon szerelve a zaja. Nyilván ha elkészül a teljes burkolat az lefog valamennyit, de akkor is hallanám.
Meglátjuk hátha sikerül a dedikált VGA-ra is valami speckó hűtőt szereznem hogy elég legyen 1 db szélcsatorna. Bízom benne hogy 80-92-es slim venti el tudja majd látni a feladatot 400-500-on, mert azt látom a mostani tesztek alapján hogy amire én fogom használni ott nem az a lényeg hogy nagy huzat kell, hanem csak annyi hogy a beszorult meleg levegőt kiszellőztessem.Nekem már csak az aksikat kell valahogyan bepozícionálnom, mert a 8 db 18650 sok helyet foglal, de 3AH meg kevésnek tűnik matematikailag. Aztán majd kézbevéve meglátom mennyire kényelmetlen mondjuk 1 órán át hordozgatni a tömeget.
Ennek a 65W-ra méretezett hűtőegységnek van súlya a sima laptop hűtőkhöz képest amikkel korábban kalkuláltam, de azok csak 35W-ra vannak méretezve.Másik téma:
Viszont most feltűnt egy másik probléma. Eddig azt hittem hogy a szarul feltelepített win7-esem és a chrome szórakozik, folyton akadozik, 5-10 secekre meg megáll, amikor adott weblapon nem tudtam semmire sem kattintani.Most az átszerelés közben feltűnt hogy a THIN mini-itx alaplapra integrált DC aljzatom és a körülötte lévő területek kéz számára túlságosan forrók.
Ugye PICO-PSU, meg paneltápoknál is ilyen DC aljzat van.
Kérdésem hogy más is nézegeti a DC aljzatát? Mások is tapasztaltak ilyen melegedést, ami miatt akadozhat a gép?
Mert most odafordítottam egy ventit és ugyan nem szűnt meg a fenti chrome jelenség, de exponenciális függvény szerint lecsökkent mind előfordulás, mind időtartamok. -
PROTRON
addikt
válasz
Grave_444 #52083 üzenetére
Nagyon szépen megoldottad, gratula!
Én meg közben a mobil munkaállomásomhoz szereztem egy ilyet:
Intel HTS1155LP 1U thin mini-itx cooler.
65W-ig írja magát az adatlap, youtube-al meg 10+ tabbal itt "idle"ben 30 fokon tartja ezzel a blower ventivel, de ez eléggé hangos...gondolom eredetileg az AIO-kban maga a kialakítás letörte a hangerőt.
Majd építek "szélcsatornát". -
PROTRON
addikt
válasz
T0mBd1gg3R #52012 üzenetére
Tulképpen a laptopok is ilyenek.
Nekem un. Thin-mini itx alaplapom van, ez is ugyanaz.
Ezen egy 12-24V DC táp csati van és az alaplapon vannak azok az áramkörök amikre Te gondolsz.
Persze az enyém nem tud etetni erősebb VGA-t, bár van rajta kimeneti 4-es "EPS" csatlakozó, szal elvileg rádughatnék VGA-t, de egyelőre nem olyan erős a téglatápom hogy rápróbálnék.De teljes rendszerszinten gondolkodva csak visszafogott össz. terhelést alakítanak ki így, pl irodai AIO gépeket, max 120W esetleg 150W-ig.
-
PROTRON
addikt
válasz
T0mBd1gg3R #52002 üzenetére
Pont ilyen dolgokról beszélgetünk.
Mármint azokról az eszközökről, amikkel akár ezt IS meg lehet oldani.Nem vagy sem helikopter, sem a spanyol viaszt nem találtad ki.
Ipari telephelyeken sok helyütt csinálták azt hogy pl eszterga gépeknél a világítást 24 vagy 48 V-os izzók adták, ahova a főelosztóból vittek neki másik áramkört, ott meg olyan transzformátort raktak amilyet akartak.
Ha tényleg komolyan gondolod, akkor érdemes a hobby elektronka topicban bekérdezni, mert azért egy háttérkalkulációt megér a történet hogy milyen vezeték, milyen távolság, milyen tápegység...satöbbi.
Alapvetően led tápegységeket lehet javasolni, azokból lazán van 350W-os is, és mivel a világítási hálózatok érzékenyebbek, ezért stabilak a tápok. Mivel nem dedikált "laptop töltő", kisebb rajta a felár. Azt berakhatod a lakáselosztóhoz. De inkább 24V lesz az a 12.
A fenti cégtől meg tudsz rendelni akár 300W-ra méretezett panel tápot, ami a 12V-os ágon akár 192W-ot le tud adni, tehát egy 65W-os cpu, meg egy 1650-es VGA még lazán elmegy róla.
De árulnak 500W-osat is, az már 2 db 192W-os ággal van szerelve.
Azért nem jó ha a bejövő 12V-os vezetéket rákötöd egyből a VGA-ra, mert akkor nem került közösítésre a földelés magán a házon belül, továbbá akkor is ki lesz adva a fesz a VGA-ra, amikor egyébként máshol nincs, nincs bekapcsolva az alaplap. -
PROTRON
addikt
válasz
imibogyo #51999 üzenetére
Köszi a tippet, pont ilyen panel+AC/DC együttest keresek kb 10k hufért(ugye használt piacon nincs 3 év gar), hogy biztosan ne legyen gond, pl ez tuti nem melegedne túl. .D
De ránéztem a gyártóra azért vannak durva cuccaik 12V-ra: 300W [link], meg 500W-os panelek(ajánlott a dupla ACDC).Köszi, ha kapnék legalább egy minőségi 60W-osat, kipróbálnám vele, bár félek hogy jobb lesz egy 120-160W-os, nehogy 1-1 hirtelen rush túltolja.
-
PROTRON
addikt
Semmi komoly, alaplapra 1 M.2 gen 3 de csak 2000-es sebességű SSD, 2 db SATA SSD, meg 1 db állandó 2,5" notebook HDD, amire a biztonsági mentés kerül, meg lehet hogy lesz USB 3-on 2-4 hetente 1-2 percre rádugva még egy szintén biztonsági okokból.
Persze végezhetnék villamosmérnöki egyidejűségi terhelés számítást, de egyszerűbb PEAK 35W-al számolni a fentiekre.Tehát nem tervezek azokból a nagyon durva 3,5 colos 25W peak server HDD-ből.
Procival vagyok gondba, nem tudni még milyet szerzek, ha sikerül max 35-öst, ha nem max 65-öst...
Ami még lesz, az 1db 2,5G LAN kártya, ami PCIe 3.0 x1-ről veszi elvileg az áramot, tehát az alaplapon keresztül.
Ez fog a fő munkaállomás számára elsődleges, szűrt internet (értsd adblocked) Gatewayként funkcionálni, továbbá az SSD-k elérése terén minél magasabb sebességgel működjenek a projekt fileok. -
PROTRON
addikt
Még egy kicsit reménykedem.
Igen fentebb, korábban láttam hogy Te milyen utat jártál be, ezért gondoltam arra hátha azóta valaki átalakítana.
Közben kutakodtam és HA-n vagy egy eladó teljes konfig amihez a kolléga ilyet használt [link]
Szal ha minden kötél szakad akkor lehet ebből a boltból fogom megrendelni az egészet, csak ennél a cuccnál a fotó szerint csak 1 sata, meg 1 pata csati van, továbbá nincs gyártó, se valód adatlap csak egy fotó egy adatlapról, aminek a paraméterei nem stimmelnek. :S -
PROTRON
addikt
Gondoltam bepróbálkozom:
Van valakinek eladó Pico-psu vagy panel tápja(jó lenne a vele együtt használt AC/DC-vel), olyan ami biztosan megtud hajtani egy 65W-os procit (meg 3 SSD +2 notebook HDD)?
Nem akarom kicentizni, nehogy induláskor letiltson vagy valami.
A boltokban persze kapni papíron össz teljesítményre megfelelőt (pl össz 120W), de a konkrét gyártói adatlapokon már csak ilyen 4A-t tudnak 12V-on.
Tudom van eboy, meg amazon, de elsőre a kollégák között futtatnám meg a kérdést.Ha tudtok olyan rendes méretű tápot amivel szintén elérhető a netezés alatti 10-30W falból kivett max teljesítmény az is jó ötlet, csak ilyenben nincs tapasztalatom.
-
PROTRON
addikt
válasz
Qkackca #51991 üzenetére
Pont erre írtam. Azért javasolja, mert neki a papíron szereplő maximális értékre kell kiadnia a javaslatokat. Nem fog 10 oldalnyi doksit írni hogy 50-60w, 60-70...stb egészen 200-ig, különböző foglalatra kerülő eltérő méretű procik esetén, lépcsőzetesen hogy melyikesetben mennyi az elhelyezés rugalmassága...egyszerűbb ha beleírja a maximális terhelési esetben a biztosan működő eseteket, aztán ha valaki nem úgy helyezi el nem reklamálhat hiába sírja tele a tecsőt.
Meg persze ha valaki amiatt sírna hogy 58 helyett 62 fokos átlagot kapott, akkor is tudják lobogtatni hogy nem tartotta be kiadott ajánlást. -
PROTRON
addikt
válasz
imibogyo #51986 üzenetére
Szerintem elbeszéltek egymás mellett.
Az én 10940x procim vígan el van normál körülmények között max 74 fokos hőmérsékleten(cinebench teszt), egy Prolimatech Megahalems hűtővel, amikor stressz teszt alatt 220W tdp-t vel bírkózik, pedig az adatlapja szerint 200 a plafon.
De ha ráadom az FPU stressz tesztet, azonnal 100 fok fölé megy, mivel átlépi a 220-at és jön a dyrout...már nem segít hogy feltekerem 1200-ról 1700-ra a ventilátorok fordulatszámát, mert maga az adott hőcsöves kialakítás, adott elrendezésben, adott hosszon, adott alu lemezekkel ennyit bír. Ez csak 1 torony, a hőcsövek egymás mögött, egyvonalban helyezkednek el(a légáramlás irányát tekintve), nem úgy mint a D15 vagy Dark rock pro 4 esetében.Na most attól még mert működött nektek az adott dolog a hivatalos specifikáción kívüli elrendezésben, nem zárja ki azt hogy egész egyszerűen azért működött, mert messze voltatok az adott hűtőegység maximális hőkapacitásától. De még a biztonsági tényezővel csökkentett adatlap szerintitől is.
Tehát arra gondolok, hogy hőcsöves hűtésnél ha valamit 200W-ra írnak, de te csak 100W-al terheled, akkor az még simán működni fog akárhogyan helyezed el...de ha oda teszel 190W hőterhelést, akkor már a suboptimális pozícionálás miatt nem biztos hogy fogja tudni tartani, holott ha optimálisan helyeznéd el akkor menne, hisz 200w alatt vagy.Továbbá erre még rárakódik az hogy valamire a specifikációban 200W-ot írnak még nem jelenti azt hogy nincs benne a technológiában tartalék, hiszen MINDENT kötelező biztonsági tényezővel számolni.
Az én esetemben is 220-al még gond nélkül megbírkozik a hűtőm, holott hivatalosan 200 a plafon, de jelenleg vízszintesen van az alaplap, tehát az adott technológiát tekintve optimális elrendezésben, a biztonsági tényező határaival számolva még 8 év után is használható a cucc. -
PROTRON
addikt
válasz
#25954560 #51970 üzenetére
Nu igen, gondolkodtam hasonló megoldáson amikor a saját casemod összeállításomat terveztem, mATX házba ATX-es munkaállomás alaplap mellé hosszított 1kW tápegység...Végül én arra jutottam hogy AiO-kba nem bízom, épített vízhez meg nincs elég hely.
De ha jobban bíznék az AiO-kba simán bevállalnám, bár az én "10940X"-es procmihoz 1 db 120-as radi kevés, mármint nem csak elméletileg.
Vannak tesztek ahol a nem minőségi 240-es is elvérzik és ez nem az a környezet ahol a vastagsággal tényleg olyan mértékben nyerni lehet, mivel a szűkös hely miatt izzik minden. -
PROTRON
addikt
válasz
T0mBd1gg3R #51966 üzenetére
Tök faja hogy az oldallapra, pontosabban a keresztben lévő tartóra fel lehet szerelni radiátort folyadék hűtéshez, ami így kifele tud fújni.
-
PROTRON
addikt
válasz
Jozsi1982 #51902 üzenetére
Mostanában én is rákeresgéltem erre a témára és a pc boltok Barebone részlegénél lehet nézelődni.
Az általad megtalált típushoz képest drágábban, de slim kivitelben találni még 1-2 helyen Asrock Jupiter A320-at, illetve Shuttle PC-ket.Akartam ajánlani a Barebone PC topicot, de látom hogy tetszhalott állapotban van.
-
PROTRON
addikt
válasz
Chaser #51897 üzenetére
Köszi, megfeledkeztem arról a típusról. Először standard mini-itxben kezdtem gondolkodni, de ha másnak sincs ötlete, akkor valszeg marad a deskmini...rendes nuc-ok elég drágák.
Bakker, ha ezt korábban megtalálom: 2,7liter 1080 MXM GTX Deskmini [link]
Már majdnem megvan a cél, erőlködés nélkül. -
PROTRON
addikt
Próbáltam utána járni a topicban visszakeresve hogy monitor hátuljára szerelhető VESA mountos házakból mi az értelmes választék jelenleg a piacon.
Jól veszem ki hogy az Antec ISK110 VESA U3 a legjobb alternatíva? [link]
Ehhez még külön kell venni AC/DC tápot? Tehát a fenti árban az nincs is benne, csak a belső DC-DC?Munkahelyre kéne, viszont a főnök valamiért gyűlöli az "ódivatú" külön monitor és külön gépház elképzelést...csak AIO-k vannak az irodában, de én ezt nem tartom okosnak, mivel a nagy gyártók nem úgy építik ezeket hogy tényleg egyszerű legyen karbantartani vagy upgradelni.
Szóval gondoltam megtudnám győzni VESA mountos gépről, ha nem túl batárul néz ki.
Árban ha egy komolyabb officeos gép a cél, tehát hogy komolyabb táblázat kezelést is röccenés mentesen vigye, akkor megbízható gép terén új monitorral együtt, kb hasonló árban fog kijönni mint ugyanolyan teljesítményű AIO, csak kezelhetőbb.
Meg ha meg jelenik a monitoron egy csík nem az egész gépet kell cserélni...mint a másik gépet kellett...A fenti típuson kívül van még elérhető választék? Amiben elfér egy noctua hűtő?
Vagy inkább egy barebone upgradelhető mini-PC-t kéne nézni? -
PROTRON
addikt
válasz
Patice #51855 üzenetére
A H2+ ötletnek jó, csak megoldásnak nem.
Addig gondolkodtam a megvételén elsősorban az ára miatt, hogy mostanra out of stock, mert nem tudják beszerezni az alkatrészeket....de eléggé húzós egy 2,5G NAS-nak 60k-ért alapgépet venni(plusz táp, háttértár, ramok), szal még keresem a megoldásomat, mert ugyanakkor a GPIO-k is kellenének....no meg a DC táp.De ha valaki tud értelmes összegért szerezni ne tartsa magában.
-
-
PROTRON
addikt
Pont az általad jelzett dolgokra akartam rávilágítani. a J1900 gyengébb mint a tied, ugyanúgy legalább 4000-es procival szerelt kéne abból is. De azok amik ilyen paraméterek mentén DC táposak egyszerűen meg drágák. Kivéve ha eboy és szerencséd van és nem vernek át.
Egyszerűen a DC tápos dolgokból kevés van consumer piacon, amit linkeltél j5005-öst azon is látszik a 24 pin, tehát pico kell hozzá, vagy rendes táp.
Mert hogy vegyen mindenki notebookot.
Direkt megírtam hogy az i5-ös procim csúcsterhelése 27+4w, nehogy már 45W-nál gyengébb laptop tápod van.
És netezés alatt nem melegszik még passzívan sem 50 fok fölé ez a proci, mivel netezés alatt most épp 15W körül eszik.
A 75 fok az a csúcs terhelés során volt.
Azt írod hogy csendes konfigot akarsz, de próbáltál már személyesen egy 400-ra beállított tényleg csendes, minőségi ventit, a nappali zajokkal használni? Mert nappal a városban általában simán van 30 dB alapzaj, bár nemtom merre laksz.
persze ha azt írnád hogy 200k a keret minden megoldható, de pont az van hogy kevés az általad jelzett büdzsé. Én továbbra is az olcsóbb rendes procik és venti mellé keresgélnék.Vagy HA-n használt gépek között is érdemes körbe nézni, milyen egybeszerelt megoldásokat dobnak ki a kollégák.
-
PROTRON
addikt
Azt láttátok hogy az általad linkelt CHIEFTEC IX-03B-OP házikóból kivehető a HDD keret? A 30 mm cpu hűtő magasság a keretbe szerelt 3,5 HDD miatt értendő. Mindig a gyártó honlapját kell nézni, nem írtad hogy kell a 2,5 colos meghajtó, így ha a határok feszegetéséről van szó akkor ez kezdő hiba gyerekek.
Így már odafér valamelyik csendesebb low profilos cpu hűtő ventivel. Ha i7-6700-at letudtak hűteni NFC S4 Mini házban ami alacsonyabb mint ez a ház, akkor ezt is le kell tudni.
De lehet használni csak 1 db 2,5 colos meghajtóval és akkor az üres hely fog a hűtőegység fölé lógni.
Meg van hozzá extra csomag(lehet csak opcionális), ahol a gyártói leírás 5. oldala szerint kéne van magasító elemek a felső laphoz [link].
Amúgy nem lehetne inkább máshova rakni az SSD-t?Figyelem a nyugalom megzavarására alkalmas tartalom következik! Bár csak teszt volt.
Én továbbra sem vetném el a normál asztali procival történő használatot. az alábbi fotón látható hogy én milyen hűtőt raktam rá az i5-7500T procimra, 4C4T, hivatalosan 35W TDP. Az alaplap Gigabyte H110TN thin-mini itx. 120W tégla tápról üzemel.
Szóval én a tapasztalataimat írom meg, nem tippelgetek.
Direkt nem a felszerelni szót használom, mert a gravitáció tartja a hűtőegységet.
Amikor nem volt venti rajta szóval passzív, akkor 15 perces stressz teszt alatt 75 fokra melegedett,de végig stabilan tartotta a 3,1 GHz-t. Közben HWInfo szerint 27W volt a peak CPU package power, mellette 4W a "rest-of-chip" peakje. Te viszont netezős PC-t említettél, ott nem fogod így használni, alacsonyabb terheléseid lesznek, rövidebb ideig.Mint a fotón látható ez az összeállítás nem rendes passzív hűtős, odatervezett dolog, hanem az AM2-es athlon 64 procihoz kapott gyári hűtő, amit ventivel adnak, arra van tervezve hogy aktív hűtés, nem passzív üzemre.
Amúgy a passzív ház egyik eleme sokszor hogy magára az alumínium házra is kivezetik a hőt, lehet hogy a tieddel is meg lehet gányolni.Persze a Te döntésed, csak a tisztán látás miatt írtam meg. Akitől vettem az alaplapomat, megint aukcióra rakott egy ilyet ebay-en 50 ajró kezdeti árral(nem licitált senki rám) + szállítás, eredetileg nem állított be szállítást MO-ra, de miután ráírtam megbeszéltük, igaz magyar királyi postán keresztül érkezett, Ő rendesen becsomagolta. (Arról nem tehet hogy gyári hibás a hdmi port, így csak a displaport és VGA működik). Meg persze 6th genes procit támogat az alap bios, frissíteni kellett.
De sok egyéb opció van eboy-on, csak körültekintően kell eljárni még akkor is ha PP-n keresztül vásárolsz. -
PROTRON
addikt
Hát sok sikert, eléggé alkatrész hiányos időkben vadászol, nekem tavaly 1 egész hónapom ráment mire találtam minimális kompromisszummal hasonló thin, dc tápos alaplapot, igaz nekem követelmény volt a rendes proci foglalt és az pcie slot.
Viszont ahogy nézem az összes bolt kivette a teljes thin kategóriát a listából.Vannak olyan lapok, amikben a 2 magos 4000-es proci helyett 4 magos 4100-as van, de szerintem nálad nem csak a mag szám, hanem a boost órajel is kevés ha el tud fogyni a proci ereje, azért a notebookok is szeretnek 3 GHz fölé boostolni. Amúgy legalább dual channelben használod? Meg azért a celeron architektúra nem véletnül olcsóbb a pentium, vagy core szériáknál, pl hálózaton folyó múveleteknél erősen megérződik a különbség.
Miért ragaszkodsz az integrált procihoz? Rendes foglalatos procikból is van olyan ami vagy alapból elég alacsony hőtermelésű, vagy vissza lehet fogni hogy az integrált procikhoz hasonló low profilos passzív hűtéssel el ketyegjen és nem sokkal magasabb az energia fogyasztás, hisz ugyanúgy thin-mini itx DC tápos.
Inkább az IOT területen használatos egyéb kommunikációs portok szoktak lenni a szűk keresztmetszet. -
PROTRON
addikt
Ha jól sejtem az a gond az rpi-vel hogy nem tudja megtáplálni(akár sávszél akár vezérlő) ha nem csak 2 PC közötti 10Gb/s adatátvitelt kéne biztosítani, mert a kolléga egyik fentebbi hszében azt célozta meg mint hosszútávú tervet. Itt egy vidi amiben 5Gbps hálózatot épít másik kolléga compute modullal: [link].
Legalább PCIe gen 3, x4 slotra lenne szükség. Van olyan sbc ami fel van azzal szerelve [pl: link], de a beszerzése jelenleg problémásabb mint egy normál gépet átépíteni, másrészt lehet meg kell küzdeni vele hogy mukodjon. -
PROTRON
addikt
Köszi, ha lehetne kapni őket jó lenne, pláne a második az x16-os slottal(bár azt legalább egy ideig árusította pár bolt).
De a verseny feltétele a standard mini-itx, mint pl ez: ASRock Z170M-ITX [link]
Abban bíztam emlékszel 1-2 hasonlóra az elmúlt évekből, amik rendszeresen kaphatóak, és nem a leggagyibb alkatrészekből szerelve. -
PROTRON
addikt
Látom hogy elég sokszor linkelgetsz alaplapokat.
Tudsz segíteni abban hogy melyik a legerősebb olyan standard mini-itx alaplap, amin NINCS beépített Wifi(BT) csatlakozó az IO között?
Túl magas a csatlakozó fajta amit használnak, mert még az IO körüli hőterelőt le lehet szedni, de csatlakozó leforrasztgatni nem akar az eNber...
Tudom sokszor az audio csatlakozó blokk is hasonló magas, de nem mindig és olyankor zavaró hogy ott a wifi blokk. -
PROTRON
addikt
válasz
gordonfreemN #51735 üzenetére
Szerintem pontosan ezt a házat kereste a kolléga, most nézem hogy 3 hete volt táppal 22k-ért használtan HA-n.
Mellé a proci terén T-set 8k-tól tud szerezni, szal az eredeti 30k-s budge' meg is van, csak hűtő nélkül. Ha nem ragaszkodik a T-s procihoz, akkor abból talán tud olcsóbbat szerezni, ami valmivel melegebb, de azt meg elvileg biosból lehet orvosolni és akkor már beleférhet egy rendes használt low profil cpu hűtő. -
PROTRON
addikt
válasz
Chaser #51695 üzenetére
Szerintem félreértetted a kollégát, nem üzembiztos munkahelyi gépet akar, ahova fontos a 10 éves garanciával ellátott felsőbb kategóriás tápegység. Nem csak azok között van csendesebb megoldás.
Mondjuk jó lenne látni hogy H81-en belül pontosan melyik alaplapról van szó gyártói linkkel, egyrészről hogy milyen EPS csatlakozó van, másrészről a méretét milyen házba fér, egyébként meg teljesen okés az eredeti elképzelése a pico-psuval.
Én HA-ról 5-ért vettem használt 120w-os téglatápot és most látok szintén 5-ért használt pico-psu-t(igaz akyga 120w-os, max még jobban körbe kell nézi).
Még 5-10K használt gépház...még az is lehet hogy a 30k-ba beleférne egy ram csere hogy biztosan dual channelbe menjen, hisz IGP-t tervez használni és nehogy valamikor szaggasson a tecső...
Amúgy HA-n van fent teljes konfig 33-ért, ránézésre azt tudja amit a kolléga is ír és 60-as picoval van, mivel passzív integrált procis. -
PROTRON
addikt
válasz
Chaser #51681 üzenetére
Gondolom továbbra is passzív hűtéssel tervezed megoldani, ahogy fanlessguy.
-
PROTRON
addikt
válasz
Chaser #51656 üzenetére
Az árnyékolás és a földelés kérdésesek ahogy a kollega is említette.
Árnyékolást megúszhatod azzal hogy kicsivel messzebb rakod a tápegységet, mivel az eleve saját házában azaz ketrecében van.
Annyi hogy a vezetékek, pl a 230-as maga körül mágneses teret csinál, így azokat is úgy kell elvezetni hogy legyen távolság, nekem egyszer a 230-as monitor tápkábel miatt se az egér se a bill nem ment, mivel túl szorosra kötegeltem össze őket az asztal alatt.
Az még akkor érdekes, amikor a wifi+bt modul vezetékezését igazgatod, már ha lesz.A földeléssel kapcsolatban elvileg a 24 pines alaplapi kábel is tartalmaz gnd szálakat, de azért jobb lenne a táp egyik rögzítő csavarját valami fémes anyagba csavarni, ami hátulról érintkezik az egyik alaplapi tartó csavarral.
Meg persze arra azért figyelni kell hogy el is kell bírnia a súlyát az alkatrészeknek, tehát hogy ne legyen túl vékony a faanyag. [link]
-
PROTRON
addikt
Nálam is automatán elindul a feladatkezelő windows indításkor....már kb 14 éve.
De a HDD led szigorúan véve nem a cpu gondolkodására volt hivatott jelezni, hanem a háttértárat...csak ugye régebben a cpu szinte csak akkor dolgozott amikor a háttértár is, így egybeforrt nálam is a két dolog. -
PROTRON
addikt
Az én alaplapomon a HDD led az nvme-vel kapcsolatos folyamatokkal kapcsolatban fel se villan, csak ha a SATA meghajtók vannak használva. Elsőre anno megijedtem, mert mondom nem fogom garanciáztatni egy led miatt, de ha már ezt se csinálták meg jól akkor mi egyéb hiba lehet.
Aztán rájöttem hogy az nvme tech eléggé távol áll a HDD-től.
Most hogy van egy SATA meghajtó, továbbra is csak akkor villan fel ha azon van forgalom, egyébként kussol. Szal nem hiányozna, ha le lenne írva tisztán hogy nincs. -
PROTRON
addikt
válasz
Chaser #51594 üzenetére
A mire gondolhatott a költő versenyben nekem az a tippem hogy azért tolták még fél centivel kijjebb a hűtő hosszát, mert nem feltételezték hogy 2,7 literes házba akarnád rakni.
Tehát hogy nem fogod akkora házba rakni, amiben ebbe az irányba az alaplap 17cm hosszán felül csak 1-1 mm légrés van a falig. -
PROTRON
addikt
válasz
Qkackca #51568 üzenetére
Én meg sírok ha munkaállomásban a VRM szenzor 48 fok fölé mászik, így inkább ráirányítok egy extra ventit. Nem is megy 60 fok fölé akkor sem amikor a proci 210W-ot zabál(HWinfo-s alulbecslés)...
Bakker már megint elkanyarodtam, ez nem is a mini-itx gépem....A topichű masinán most lehúztam az nvidia quadro k620-as LP kártya ventijét mert baromi hangos kis 3 centis műtyür, már 3 ezren is megőrjít, nem hogy amikor 6-8k-ra felpörög. Egyelőre az eredeti hűtőegység van rajta, csak már nem őrjít meg a hang.
A proci venti csati is üres, mert ennél a h110-es alaplapnál nem lehet nem PWM-es ventit "fordulat" vezérelni, az alaplap meg az alapbeállítás 75%-áig engedi csökkenteni a fordulatot, ami még mindig sok.Így most egy Phanteks 12-es ház venti van bekötve a ház venti csatira, és úgy helyeztem el hogy mind a két hűtő egységet érje fuvallat. Ezen a csatin a fix fordulatszám 4-500 körüli. Ezzel a légárammal átlagos használatom mellett a proci 50 fokig, míg a VGA 58-ig kúszik fel.
Na majd ha sikerül kiválasztanom végre a megfelelő donor laptop belső hűtőegységeket ehhez a kis mobil munkaállomáshoz, na akkor lesz ne mulass.Jelenleg úton van Kínából az ADT-LINK x4 to x16 riser (most fogják felpakolni szállításhoz, remélem 2 hét alatt beérkezik EUba) hogy el tudjam fektetni a vga-t, továbbá ha sikerül végre találkozni a kollégával akkor hamarosan lehet lesz egy 13,3" érintő kijelző. Ehhez még ki kell találnom hogy honnan lesz átalakító vezetékezésem az eltérő belső kijelző csati/szalagkábel típusok miatt.
Utána már csak némi ház építés úgy hogy beleférjen egy akkupakk elektronikával és mehetek bányászni kínába. -
PROTRON
addikt
válasz
gordonfreemN #51537 üzenetére
Látom van belőle slim kivitel(felárért, de még elfogadható kereteken belül), a mobil munkaállomásomba majd lehet megnézem.
Még a tuti az lenne ha 6cm átmérőjű extra slim is lenne, de olyat sehol se találok. -
PROTRON
addikt
-
PROTRON
addikt
válasz
#16939776 #51377 üzenetére
Na igen, jól emlékeztem hogy nem életbiztosítás a fent linkelt adapterrel mondjuk egy GTX1070 erősségű kártya táplálása régebbi tápegységekkel amiken még nem volt VGA számára a modern 8 pines PCIe tápcsati.
Hiába tudja matematikailag, rémlett valami hogy a gyakorlat különbözik az elmélettől. -
-
PROTRON
addikt
ÓÓ-jaj-meg húha, kezdhetek aggódni hogy beelőznek a 2,7 liter alatti gaming PC versenyben...ja várj akkor legalább nem nekem kell pénzt költenem rá.
Ebbe [link] standard mini-itx alaplap is belemehet, standard procival, ramokkal, mellé az oldalához mehet egy szétbontott 200-as dell téglatáp, picopsu, a hátuljára meg riserrel egy 8 pint igénylő mini 1660TI vagy rtx 2060-2070 amit a picoról táplálunk.
Már csak a boritást kell lecserélni hogy hatékony hőleadó legyen nomeg kicsi undervolt a proci és VGA terén hogy kevesebbet fogyasszon és kész is a halk üzemű munkára is fogható belépő smallest géming PC. -
PROTRON
addikt
válasz
Speed® #51348 üzenetére
Nálam is be van dobozolva 2 ilyen akasa slim venti(legfőképpen azért mert egy 3. amelyiket kipróbáltam nagyobb fordulatszámon nem túl halk példány), ezek házventik igaz?
Amúgy van 2 ID-Cooling slim ventim is, azok csendesebbnek tűntek az akasa-nal, az egyiket tervezem majd felhasználni a mobil munkaállomásomhoz.
A projektemhez alternatívaként van egy phanteks 140-es házhűtőm, amit sikerült leejteni és eltörött az egyik lapátnál a motorház műanyag ami tatja a lapátokat, így nem forog. Láttam neten videót arról hogyan lehet radiál ventivé alakítani ezeket hogy a laptopokhoz hasonlóan oldalra fújja ki a levegőt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Synology NAS
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- EA Sports WRC '23
- Mobilinternet
- Fotók, videók mobillal
- Glo cigaretta
- iPhone topik
- Gátoljuk meg játékaink halálát!
- Kézbe fogták az ultravékony Z Fold7-et
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- ASRock X570 Phantom Gaming 4 Alaplap
- i3 proci + Esonic B250 mining alaplap + 8GB
- több db DDR4 laptop ramok 2x8Gb (7e) 2x16Gb (18e) és 2x32GB (35e) párban garanciával!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- G.SKILL Trident Z Neo 64GB (2x32GB) DDR4 3600MHz F4-3600C16D-64GTZN
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest