- Programajánló: közeleg az idei Bacsis-tuning Retró Számítógép kiállítás
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
- Computex 2025: szinte mindenre gondol a Team Group
- ATX 3.1-es tápokkal gyarapodott az MSI MAG termékcsaládja
- Még mindig nem döntött az ASML High-NA gépeiről a TSMC
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Projektor topic
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- E-book olvasók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 3D nyomtatás
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Zsolt74
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #10646 üzenetére
A delta nyomtatók nekem tetszenek, csak elég problémásak.
Ott egy minimális kottyanás a karok áttétele miatt a fejnél már jelentős lehet.
És a nyomtatási területük elég korlátozott, ha csak valaki nem szeretne egy tornyot építeni.
Annál egy 40-50cm-es asztal már közel 1,5méteres magassággal jár, és a kerek asztal miatt jelentősen kisebb a hasznos nyomtatási méret. -
Zsolt74
senior tag
válasz
janek69 #10624 üzenetére
Szerintem felesleges túlbonyolítani.
A mozgó tömegnek a lehető legkönnyebbnek kell lennie, minden plusz sín plusz súly is, amit a motoroknak mozgatniuk kell.
2db Y lineáris sín, aminek a súlya elhanyagolható, mert csak a kocsik súlya számít, és 1db X lineáris sín, plusz ennek a merevítésére egy 2020-as aluprofil, de akár egy 1515-ös is elég lenne hozzá.
Ha nagyon könnyűt szeretne valaki csinálni akkor ezt a súlyt még lehet csökkenteni IGUS alu lineáris sínnel, mert ez súlyban töredéke a normál acél sínhez képest.
Ezzel lehetne a lehető legkönnyebbre építeni egy nyomtató mechanikáját. -
bigrob
őstag
válasz
Gabesz87 #10636 üzenetére
Az én Enderembe nem kellett a TL smoother. 0 salmon skin van rajta.
BLTouch is felesleges, pár nyomtatás után beáll úgy hogy nem sűrűn kell szintezni.. Ikeából vegyél 4db tükröt es vágd le 235*235re és arra nyomtass. (ha nem lenne egyenes az ágy azt is korrigálja és nekem nagyon szépen tapad rá minden) -
Gabesz87
veterán
A4899/A4988/8825
Te jó ég. Ezt honnan lehet tudni, hogy akkor az anyén milyen (lesz)? És hogy milyen smoother való hozzá?
Addig akkor nem rendelek. Most épp idegeskedek, emrt rendelném a leveling sensort meg a nozzle-t, de rohadtul nem tudom felhasználni valamiért a 10$ kuponomat. Csak tudnám miért nem. -
Gabesz87
veterán
Próbálom felhasználni a 10$-os kuponomat GB-ről, szóval apróságokat vadászok a nyomtatóhoz (Ender-3). Ezekre gondoltam, illetve pár kérdés hozzá:
Nozzle - ezek jók?
TL Smoother - kérdés u.a.: jó-e, és hány db kell ebből? 2/3? Mondjuk az ilyen upgrade opciókról író oldalakon ált. EZT látom. Mi a kül? Nem ugyanarra való mindkét fajta?
Auto bed leveling - ebből 1 kell csak ugye?
Elnézést a buta kérdésekért! -
janek69
senior tag
válasz
WinZol #10630 üzenetére
A hangsúly nem csak a síneken van,hanem a mozgásrendszeren,amit ugyan mi az ultimaker-hez kötünk,de ők semmi újat nem találtak ki,csak a plottereknél is alkalmazott mozgásrendszert valósították meg és ócsósították azzal,hogy bizonyos tengelyeken nem csak csúszik a fejet mozgató tengely,hanem a tengelyek eközben forognak is és ez hajtja a bordásszíjakat. Nem bonyolult a dolog,csak ezekhez érdemes grafitos siklócsapágyat alkalmazni és ezen felül iszonyatosan nagy pontosságú tengelyeket,mert egyébként érdekes dolgokat művelne egy kis ütés valamelyik forgó tengelyen.
-
Janix12
aktív tag
válasz
norbert1998 #10631 üzenetére
Elég jól letapad a TPU. Ha nem üvegre nyomod szerintem fűtött asztal nélkül tehetsz egy próbát.
A lényeg, hogy lassan nyomtasd...
Én Esun-t vettem 225 és 250 között írja a nyomtatási hőmérsékletet.
Ha jól emlékszem 240-en nyomtattam és tökéletes lett a teszt kocka..
Vicces leejteni a kész kockát, nem pattog úgy mint a PLA.. -
Saccco
nagyúr
válasz
norbert1998 #10631 üzenetére
Heatbed talán. A hűtést viszont nem szereti.
-
norbert1998
nagyúr
No megjött az ABS és a TPU. A nyomtató még sehol, tho
Viszont neki tudok esni majd hétvégén a TPU-nak a marógépen talán. Mennyire igényes a TPU arra, hogy van-e heatbed és hűtés? Mert ezek eyike sincs a nagygépen -
Gabesz87
veterán
Nyomtató fw-nek jó a gyári? GB-n láttam valami frissítést, bár nem tudom mikori. Vagy érdemes feltenni a Merlint? Már ha fel lehet, nem tudom, csak 3D nyomtató firmware-nel többnyire a Merlinről hallani.
-
yoda64
csendes tag
válasz
Mr.Csizmás #10627 üzenetére
KÖSZÖNÖM
-
yoda64
csendes tag
Elnézést kérek előre is a kérdésért amit felteszek. Nem tudom ide való-e egyáltalán. Van két tekercs 1.75mm
DD ABS anyagom ami téves rendelésből származik. Egyik bontatlan (menta zöld), a másikból használtam valamennyit (alumínium szürke), de nekem az ABS nem passzol. Érdekelné-e valakit, első sorban csere, de el is adnám. Ami számításba jöhet PETG vagy PLA.
Köszönöm hogy elolvastad.
Ha létezik ilyen fórum (adok - veszek filamentet) jelezzétek felém. -
janek69
senior tag
válasz
compi.hu #10623 üzenetére
Ezt jól kitaláltad.
Én ugyanazt csinálnám mint az ultimaker,csak lenne 6db lineáris sín az XY mozgáshoz és 4db tengely,ami a 2-2 párhuzamos szíjat mozgatná.Magyarul a fejmozgásában csak sínek lennének és csak a szíjak meghajtásában lenne kör keresztmetszetű tengely az XY motoron. Szétválasztanám a forgó és csúszó tengely funkciót. Nagyon gondolkodom a kipróbálásán,csak kör keresztmetszetű tengelyekkel,mert abból van itthon min. 30db 40cm-es. Így nem kell aggódni,hogy a csapágyban forogjon is meg csússzon is, amúgy sem tudnék emberi áron olyan pontosságú tengelyt szerezni,ami ehhez kellene.
-
janek69
senior tag
Csinált már valaki ultimaker mozgásrendszerű nyomtatót lineáris sínekkel?
-
izisz
senior tag
válasz
RedHarlow #10618 üzenetére
Az ár több dologtól is függ(het):
- nyomtatási technológia
- felhasznált anyag típus/ár
- nyomtatási minőség (részletesség konyvanyelven)
- nyomtatási idő
- előkészítési/utókezelési munkálatok díja
- "hivatalos" nyomtató szolgáltatás esetén áfá-s óradíj
- haszonkulcs, stb, stb
Ezért szerintem elég nehéz arra árat belőni, hogy "20 cm-es figura mennyi lenne" - ha szolgáltatás fomájában kéred valakitől.
Saját nyomtatón - csak sacc - FDM technológia, és ha nem számolunk semmi extrát, csak anyagot és áramot, a 2-3E Ft saccolásod helyes lehet, ebbe bele kell férnie. Időben meg, legalább 10+ órával szerintem számolhatsz, erősen modell és nyomtatási részletesség függő amúgy.
A hivatalos szolgáltatás már inkább a 10E+ -es kategória - szerintem, FDM. Gyantás meg persze jóval több.
Guglin ha pötyögsz, találsz már számos hivatalos, nyomtatós céget.
Zbrush-t nem ismerem. De Blender gyakran látom beszélgetésekben, mint free eszközt ilyen nem-parametrikus formák rajzolásához. De még Fusion360-ban is van ilyen szabadon modellező modul. -
energy4ever
addikt
válasz
RedHarlow #10618 üzenetére
A kek talpresz is hozza tartozok? A szobor kb ranezesre 100Gramm. 5500(/KG)Ft-os PLA-val szamolva 600Ft-ra jonne ki, ebbe a kitamasztas is belevan szamolva.
Hivatalos 3D nyomtatos bolt bem tudom mennyiert kesziti el, google-ben hirtelen rakeresve 3.600Ft/ora+egyebek.15.000-25.000ezer ft-ra tippelek.
-
RedHarlow
aktív tag
Sziasztok!
Figurákat szeretnék készíteni 3D nyomtatóval ezért egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek az alábbi kérdésekben:
- Az alábbi képen látható figura (kb 20 cm) saját 3D nyomtatóval elkészítve kb mennyiből hozható ki? Nem pontos összegre gondolok természetesen csak hogy 2-3 ezer forint vagy inkább 10 körül lenne.
- Budapesten hol lehet 3D figurákat nyomtatni? És ott kb mennyiből jönne ki egy ilyen 20 cm-es figura nyomtatása?
- Mennyi időbe telik egy 20 cm-es figura kinyomtatása?
- A Zbrush nevű programot kezdtem el modellezni, 3D nyomtatáshoz ez mennyire jó szerintetek? Vagy melyik programot szokták használni?Előre is köszönöm minden segítséget!
-
compi.hu
senior tag
válasz
azbest #10612 üzenetére
Ez sajnos nem ilyen egyszeru. azok amik elterjedtek nem I2c-sek, hanem sima 4bites parallel cuccok, ergo neked kene csinalni hozza valami okos i2c port extenderes izebigyot es ravenni a Marlint hogy azon keresztul erje el. Es persze a rotary encoder meg az SD kartya SPI busza ugyis muszaj hogy direkteben menjen tovabbra is.
-
Gabesz87
veterán
válasz
Mr.Csizmás #10611 üzenetére
Azt sem tudom, mennyire elég egy ilyen tekercs (0,5/1kg-os) filament vajon. De ezt majd nyomtatásból úgyis meglátom. Jó pár kérdés kavarog bennem azért így elsőre, de igyekszem tájékozódni.
-
azbest
félisten
válasz
Saccco #10603 üzenetére
az lcd kábelhossz érzékenységet meg tudom erősítteni. Anno raspberry pi-re kötöttem ilyen lcd-t és nagyon érzékeny volt a kábelre. Ha nem megfelelő a hossza, akkor zagyvaságok jelennek meg.
Viszont nem tudom, hogy a 3d nyomtatós mikrokontrollerek támogatnak-e i2c-t, mert az lcd-khez pár centért van i2c vezérlő, az kevesebb kábelen sokkal messzebbre el tudja vinni a jelet. Bár ott nem csak a kijelző van, hanem gombok kezelése is.
-
Gabesz87
veterán
Mire megérkezik a nyomtatóm (Ender-3), szeretnék kicsit felkészülni rá, okosodni. Tudtok valami oldalt, dokumentációt, ahol megismerhetem a nyomtató fő részeit, mi mit csinál, mire való, beállításait stb. Illetve teljesen kezdőként milyen (szeletelő) szoftvert javasoltok? Láttam, hogy van egy halom upgrade lehetőség, (rendelhető, és nyomtatható cuccok, Pl.). Ezek közül mi az amit esetleg érdemes, ajánlott egyből megcsinálni, megvenni? Nem szeretném azért egyből +1 nyomtató árát elkölteni kiegészítők rendelésére. A nyomtatható cuccok szerintem nem okoznak gondot, azokat cégnél a laborban ki tudom nyomtattatni szerintem
-
Devil Smile
őstag
koszi mindenki
végül lett egy Ender 3 pro
mks gen 1.4 +5x2208 driver ha megerkezik a lap meg a driver jelentkezem segítségre mert ez tavol all tolem de az asszony mar megol h hangos a nyomtato.. -
Saccco
nagyúr
válasz
Devil Smile #10607 üzenetére
Keress egy MKS GEN-L vagy MKS GEN alaplapot.
-
Devil Smile
őstag
válasz
Tikakukac #10604 üzenetére
Mgneztem a PRO-t 220dodo vmiert kosarba rakasnal 217et mutat majd telo appal ujabb -6dodo igy 211dolcsibol kijön EU storebol.. remeljuk megeri ezt a kis felarat a nagyobb tap flexi magneses asztal stb
Saccco koszi meg is rendeltem a TMC drivereket majd lehet nezek egy MKS lapot is hozza.. esetleg arra nem lattal vmi jo akciót?
-
Saccco
nagyúr
válasz
Tikakukac #10604 üzenetére
EU raktár (német), üveggel, $181,7, befért 183 alá.
-
Tikakukac
titán
válasz
Devil Smile #10601 üzenetére
Ali, gyári storejukból.
183 dolcsi alá üveggel nem megy be sehol, aki EU-s rakis. Kínai megy be egyedül. Az meg ugye bukta.
-
Devil Smile
őstag
válasz
Tikakukac #10598 üzenetére
nem tudom honnan rendelted de en most alit nezem ott 50e ert adnak hozza uveglapot meg 5nozzlet..
ha a tanatulambol indulok ki akkor egy evig a gyari ptfe cso volt benne most csereltem a napokban mert annyiszor szedtem szet h mar tiszta cafatos volt a vege..
Nozzlet eddig a gyari 0,4est hasznaltam, azt is szinten most csereltem mert a tisztitas soran elrontottam es mar inkabb 0,5os lettde amit vettem meg nem tokeletes igy en is keresek megint ujakat.. nem akkora tetel szerintem h gond legyen 1-1,5e kozot vannak csomagban 0,4-0,3-0,2 2-2-2db..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- AliExpress tapasztalatok
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Konzol Screenshot
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Samsung Galaxy Watch 5 Pro LTE 45mm, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest