-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
StSanya
senior tag
válasz Cimbee #49276 üzenetére
Bár a konkrét típust nem ismerem, a 7200 RPM-es HDD-k általában hangosabbak és jobban melegednek, mint az 5400 - 5900 RPM-esek. Ezt azért mérlegeld a vásárlás előtt.
"Használati utasítás amatőröknek való! A profik rengeteg ideig szívatják magukat, majd fórumoznak egy kicsit..."
-
StSanya
senior tag
válasz FollowTheORI #49256 üzenetére
Vagy magyarul: [link]
"Használati utasítás amatőröknek való! A profik rengeteg ideig szívatják magukat, majd fórumoznak egy kicsit..."
-
StSanya
senior tag
válasz bajaki #49105 üzenetére
A Green felejtős.
A Red árában benne van a +1 év gari is.
Játékok futtatására picivel jobb lenne talán a 7200 RPM-es Blue. Torrentre tökéletes a Red is, ami ugye 24 órás, folyamatos üzemre van tervezve, halkabb és hűvösebb is, de csak kb. 5400 RPM-es.
Ezeket mérlegeld, neked mik az igényeid.
-
StSanya
senior tag
-
StSanya
senior tag
válasz Vereor #49053 üzenetére
3. Tulajdonképp mi a különbség a Green-Red-Purple-AV négyes között? Mindegyik IntelliPoweres, a csatolófelület és a cache is megegyezik, egyedül a Red ciklusa van duplájára, 600.000-re hitelesítve. De minden kb. tök ugyanaz... Akkor mi számít, csak az ár és a garancia? Mert abban sincs akkora különbség...
Röviden, leegyszerűsítve:
Green - Olcsó tárolásra, energiatakarékosságra kihegyezve, kis teljesítmény. Én _CSAK_ külső HDD-nek, adatmentésre, adatmozgatásra (amit időnként kapcsolunk csak be) venném meg (más fórumozók még erre sem... ) gépbe, állandó üzemre _NEM_.
Red - NAS-ba szánt, azaz 24 órás üzem, a hét 7 napján, de jó másodlagos, adattároló HDD-nek is gépbe, SSD vagy gyors HDD mellé. Rendszer ne róla fusson, ahhoz lassú. Kis fogyasztás, halk, hűvös, 3 év gari.
Purple és AV: Mindkettő videó stream rögzítésre való, a Purple talán újabb széria okán jobb, gyorsabb, s kevésbé melegedik is. Az AV-t nem venném adattárolásra, mivel a specifikációja szerint kisebb a belső hibajavítása. Ez videójel rögzítésénél nem probléma, hiszen azok formátumfüggően, de eleve tartalmaznak ilyet, tehát túlélik a kisebb bit hibákat. Viszont adatoknál ez nem jó.
Az IntelliPower az csak azt jelenti, hogy a gyártó eldönti, mennyivel forogjanak a korongok, ez típus, firmware függvényében kb. 5000 - 5400 RPM közé tehető, fixen. Tehát nem változtatható.
A Red-nek vélelmezhetően jobb a parkoló mechanikája, a többinél ez nem volt szempont. Green-nél az olcsósága miatt, Purple és az AV pedig arra van tervezve, hogy folyamatosan írja/olvassa a korongot, s nem pihen, azaz nem kell parkolgatni a fejet.
A kisebb-nagyobb alkatrész különbségek mellett ezek a HDD-k tehát a belső programjuk, a firmware-kben is eltérnek.
Tehát az számít, Te mire szánod a HDD-t. Ha ez megvan, akkor lehet eldönteni, neked melyik javasolt.
[ Szerkesztve ]
-
-
StSanya
senior tag
válasz Celithrandi #48710 üzenetére
A jó választás a Red lenne, esetleg neki megfelelő Seagate termék. A Purple is szóba jöhetne, de annyival meg nem olcsóbb, mint amennyire másra van tervezve (videojel rögzítése)... Green-t ne vegyél erre, csak ha nem gond, ha fejreáll...
-
StSanya
senior tag
válasz Celithrandi #48708 üzenetére
Sokan eleve nem vennének Green-t. Én azért megkérdezem, hogy mire lenne. Mivel külső, ritkán bekapcsolt adatmentésre szerintem jó. Gépbe ne menjen folyamatosan.
De feladatfüggően jók a Purple, a Black, s végső soron a Blue is, nemcsak a Red.
-
StSanya
senior tag
válasz tpeter77 #48704 üzenetére
Maradj a HDS-nél. A gyári software-t akkor érdemes futtatni, ha garanciába visszaakarod küldeni, s a kiskereskedő problémázik, akkor a gyári hibaüzenetet tudod prezentálni.
Itt olvasgass: [link]
-
StSanya
senior tag
válasz Viktor0610 #48662 üzenetére
Az én véleményem az, hogy mivel a korábbi HDD-d 9,5 mm vastag volt, én nem vennék 7 mm-es 7200-est, a melegedés miatt, a légrés miatt ugyanis nehezebben adja le a hőt. Bár nem ismerem konkrétan ezt a ST500LM021 szériát, mennyire hajlamos vajon melegedni, csak a 7200 RPM miatt feltételezem, hogy jobban, mint egy 5400-es...
Ha olcsóbb kell, akkor is mást választanék, ha gyorsabb kell, akkor meg SSD-t, esetleg SSHD-t.
Pl: WD Blue 500GB 5400rpm 8MB SATA3 WD5000LPVX Nála még a parkolást is lehet wdidle-vel módosítani.
SSHD-je van a Toshibá-nak is, de a Seagate-é jobbak...
TOSHIBA SSHD 500GB 5400rpm 32MB SATA3 MQ01ABF050H
SEAGATE Laptop Thin SSHD 500GB 5400rpm 32MB SATA3 ST500LM000
-
StSanya
senior tag
válasz klepto #48654 üzenetére
Nálad a rendszerrel is lehet valami gáz, ha tényleg majd félperceket vársz egy doc-ra...
Pedig a legjobb a rendszernek egy SSD, adatnak pedig egy normális HDD. Ha sebesség az elsődleges, utóbbi egy 7200 RPM-es, pl. WD Black. Ha ez kevés, RAID0 jöhet szóba, azaz két ugyanolyan HDD-t kell venned (Bővebb infó, pl. [link]), de a rendszert ekkor is SSD-re tenném.
[ Szerkesztve ]
-
StSanya
senior tag
válasz Viktor0610 #48639 üzenetére
Esetleg még a vastagság is érdekes, ezért jó lenni tudni a laptop típusát.
De pl. egy ilyen 7 mm-es mindenhova befér: INTEL 180GB 530 SATA3 2,5" SSDSC2BW180A401
Vagy olcsóbban: KINGSTON 240GB SSDNow V300 SATA3 2,5" SV300S37A/240G
De ez itt picit off, van SSD topic, elnézést a többiektől!
-
StSanya
senior tag
válasz Viktor0610 #48637 üzenetére
Ha eddig elegendő volt 160 GB-t, esetleg SSD-n nem gondolkodtál? Bár kicsivel drágább lenne, de gyorsabb is...
-
StSanya
senior tag
válasz Meridius11 #48260 üzenetére
Igen, mivel 7200 RPM-es...
Azt döntsd el, mi a prioritás. Ha a sebesség, akkor Blue, vagy a drágább Black. Ha inkább a csend, akkor pedig Red-et vegyél. Green-t ne vegyél.
[ Szerkesztve ]
-
StSanya
senior tag
-
StSanya
senior tag
válasz Klara_ #48017 üzenetére
Más WD-ken is működik általában, pl. WD5000BPKX (Black) és WD5000LPVX (Blue) szériákon konkrétan sorba állítgattam át 30 mp-re...
Ok, értem már a HDD/SSHD igényt.
-
StSanya
senior tag
válasz Klara_ #48015 üzenetére
Akár igen, bár én a laposba mindenképpen SSD-t vennék. A Black-ot pedig állítsd át még most a gépben (USB-n nem megy a wdidle) 8-ról 30 mp-re, s máris óriásit léptél a kevesebb parkolás irányába!
-
StSanya
senior tag
válasz Klara_ #47995 üzenetére
De, nagy valószínűséggel az lesz, szerintem már az összes 2,5" méretű parkol. Viszont WD-nél van lehetőség a wdidle3 programmal a parkolás alapértelmezett 8 másodpercéről nagyobb értékre állítani: [link]
A 30 másodperc nekem eddig bevált mindig. Ha kevés lenne, lehet próbálkozni nagyobb értékkel.
-
StSanya
senior tag
válasz Klara_ #47989 üzenetére
Én valószínűleg a Red-et venném, ha megkapnám rá a 3 év garit, amit a gyártó biztosít, de csak a magyar kiskerek egy része ad tovább (Compker vagy Ipon pl.). Bár, iciri-picirivel talán a Seagate halkabb, legalábbis papíron, élőben nem biztos.
A Seagate nagyobb teljesítményű, ez nem kétséges, de neked nincs szükséged arra a sebességre.
Amúgy ne írd le az AV-25-t, hiába "csak" SATA2-es, nem ez lenne az USB3 tokban a szűk keresztmetszet, hanem maga a fizikai meghajtó... Hiszen belső átvitelük is csak 140 - 150 MB/s körül van (asztalik között van kicsivel többet tudó), azt meg bőven kiszolgálja a SATA2 300 MB/s -a is... SATA3 igazán az SSD-nek kell. Illetve arról sem vagyok meggyőződve, hogy a TV-k nagy része megközelítené az USB3 400 MB/s-ét.
-
StSanya
senior tag
válasz Klara_ #47982 üzenetére
WD Purple nincs 2,5"-ban.
WD Red lenne, 750 GB és 1 TB-ben, WD7500BFCX és WD10JFCX típusszám alatt. Spec. pdf
Esetleg WD AV-25 család, ezeket a "2,5 hüvelykes SATA merevlemezmeghajtókat kifejezetten az alacsony hőmérsékletű, csendes működésre tervezték, maximális megbízhatósággal a huszonnégy órás, mindig bekapcsolt környezetekhez. A maximum öt HD videó adatfolyam támogatásával ezek a meghajtók tökéletesek
a DVR-ekhez, beltéri egységekhez és digitális videofelügyeleti rendszerekhez.""Használati utasítás amatőröknek való! A profik rengeteg ideig szívatják magukat, majd fórumoznak egy kicsit..."
-
StSanya
senior tag
A SE egy üzleti felhasználásra tervezett profi HDD, elsősorban adatközpontokba.
A Black pedig az otthoni, kis irodás gépekbe való csúcs HDD, elsősorban rendszer meghajtónak való.
-
StSanya
senior tag
válasz cidalain #47950 üzenetére
Halkabbak, hűvösebbek, strapabíróbbak. A fordulatszám miatt vélhetően kicsivel rosszabb track to track eléréssel, de a WD nem ad meg adatokat, így ez csak spekuláció.
-
StSanya
senior tag
válasz cidalain #47948 üzenetére
Ha ragaszkodsz a 7200RPM-hez, akkor igen, WD Blue, de ugye csak két év gari van rá. [link] Érdemes akkor már a Black-ot venni, s ott, ahol megkapod rá az öt év garit. [link]
Ha nem ragaszkodsz a 7200-höz, szóba jöhet a Purple és a Red is. [link] és [link]
Ha pedig a legjobbat akarod, WD SE a te barátod. [link]
-
StSanya
senior tag
válasz OddMan #47845 üzenetére
Mindegyik parkol, főleg notiméretben. S ennek valószínűleg jó oka is van. Egyedül az alapesetben 8 másodperces időzítéssel lehet vitatkozni, hogy az azért túl agresszív. Én még olyan WD-t nem láttam, se notiban, se asztaliban, amit nem lehetett 8-ról 30 mp-re rakni, ami azért már bőven jó...
-
StSanya
senior tag
válasz OddMan #47838 üzenetére
Pont ezt az altípust még nem. Főleg 500-as volt nálam, Blue és Black, notiban. 30 mp-re kell rakni, az szerintem biztosan fog működni, a kikapcsolása a parkolásnak, az lehet, hogy nem.
Szerk: Amúgy a típusszám utáni - általában asszem 6 - karaktereknek is van jelentőségük, azon is múlhat a dolog...
[ Szerkesztve ]
-
StSanya
senior tag
válasz -secret- #47768 üzenetére
WD30EZRX: A sokat szidott Green. Csak külső tárolásra venném, lásd feljebb...
WD30EURX: Az AV-GP család tagja, folyamatos üzemre, megfigyelő kamerák vagy egyéb videójel rögzítésére való. Pdf infó Jó cucc, strapabíró, nem melegszik. TV műsor felvételére box-okba ideális. Viszont kisebb a belső hibajavítása, ezért PC-be adatokra nem javasolt.
-
StSanya
senior tag
válasz Mobildeck #47767 üzenetére
Külső eszköznek én a külön HDD + külön tok felállást preferálom. De jók lehetnek ezek az eleve egybe cuccok is, pl. WD Passport, csak én nem ismerem őket (van rá külön topic). Mindkét megoldásnak van előnye, hátránya.
Ha a WD Green-t külső mentésre használnád, amit hébe-hóba kapcsolsz be, én erre megfelelőnek tartom, magam is használok így egy 2TB-ost. De sokan itt a fórumon még erre sem javasolják a Greent...
Red a folyamatos üzemre van tervezve, jobb minőséget képvisel, mint az olcsó tárolásra szánt Green.
-
StSanya
senior tag
válasz Mobildeck #47765 üzenetére
A WD Green-ek nem javasoltak megvételre. Főként gépen belüli, folyamatos használatra nem. Ha 1 TB-os kellene adattárolásra, akkor WD Red (WD10EFRX) javasolt pl.
-
StSanya
senior tag
válasz kukulec #47713 üzenetére
Igen, az lesz. A Toshiba megkapott egy volt Hitachi 3,5"-os HDD gyárat, csak úgy engedélyezték a WD általi felvásárlást.
Ha jól látom, ez a Deskstar 7K1000.C családra hajaz...
-
StSanya
senior tag
válasz lionhearted #47606 üzenetére
Köszi, én akkor rosszul fordítottam.
Látod, megveszed a WD-t, legalább tudsz állítani valamit wdidle-vel, de Seagate-et, meg a többit nem...
Régebbi vinyóim sorozat:
Jelenleg a lányom gépében, 2014. novemberi állapot:
Jelenleg a fiam gépében, 2014. novemberi állapot:
Illetve egy mostani kép, egy gépemről:
Seagate-t nem tudok ilyet mutatni...
-
StSanya
senior tag
válasz torma1981 #47601 üzenetére
De érted, a Purple erre a terhelésre van tervezve, x db HD streamet toljon egyszerre a korongra, megállás nélkül, akár napi 24 órában, a hét 7 napján... Adsz neki kis torrentet? Röhögve fogja tolni. A Green-t viszont nem erre tervezték, sajnos, hanem olcsó tárolásra, csendre, energiatakarékosságra, "as secondary storage for archiving, in external cases or as reliable backup storage", s saját érdekedben el kéne felejteni a "for primary use in desktop and All-in-One PCs" dumát, arra más típus a jó választás.
-
StSanya
senior tag
válasz Glaz-dozfhut #47599 üzenetére
Nos igen, szépen látszik, hogy a Purple nem egy Green, ez így teljesen ok, ha az oprendszer nem küldi csicsikálni és/vagy a torrent ad mindig munkát, nem lesz esélye parkolásból megközelíteni se a 300 ezret, előbb döglik meg más miatt...
Azért kevesebb a 193-as sor, mint a 12-es, mert asszem hozzá kell adni a 192-est...
-
StSanya
senior tag
válasz torma1981 #47594 üzenetére
Linkeld lécci, mert nem találom...
Szerintem kevered az AV-GP család 3TB-s tagjával, de az más. Az kb. mint a Purple szintén videó rögzítésre szánt HDD.
Off: Ha a fizudat ennyi %-ál nem emelnék, morcos lennél...
[ Szerkesztve ]
-
StSanya
senior tag
válasz torma1981 #47592 üzenetére
Mit javítson rajta? Nézz meg egy 3,5"-os Greent, alapbeállítás a 8 másodperces parkolás. Egyes számítások szerint peches esetben akár már 35 nap folyamatos üzem esetén el lehet érni a specifikációban megadott 300 ezer load/unload-ot (kivéve WD20NPVX és WD15NPVX). Ez a kis fogyasztás velejárója.
Hol van Green-re 3 év gari, linket kérek!
Egyetértünk, sima adattárolásra, _gépen kívüli_ "néha bekapcsolom"-ra jó lehet.
Furcsán számolsz %-ot...
Mai árak, IPON, 1 TB:
WD Green 1TB 5400rpm 64MB SATA3 WD10EZRX 2 év gari 17.094 Ft
WD Red 1TB 5400rpm 64MB SATA3 WD10EFRX 3 év gari 20.726 Ft
Ez szerintem ~20% felár...
WD Green 2TB 5400rpm 64MB SATA3 WD20EZRX 2 év gari 24.262 Ft
WD Red 2TB 5400rpm 64MB SATA3 WD20EFRX 3 év gari 27.572 Ft
~14% felár...
WD Green 3TB 5400rpm 64MB SATA3 WD30EZRX 2 év gari 29.881 Ft
WD Red 3TB 5400rpm 64MB SATA3 WD30EFRX 3 év gari 36.911 Ft
~23,5% felár...
-
StSanya
senior tag
válasz Balathruin #47588 üzenetére
Csak találgatnék, azt meg nem akarok, nem tudom. Tény, hogy magyar viszonylatban sok Green mehetett ki, mert mindenki a legolcsóbb megoldást keresi. A boltok is nyomatták az olcsó konfigokba. S oda is sok ilyen HDD került, ahova egyáltalán nem való pl. rendszernek. Aztán a gyengébb alkatrészek, meg a 8 másodpercenkénti rámpára csapkodása a fejnek, gondolom "frankó" tápokkal karöltve hamar elvégzik a "feladatot"...
Blue-val kapcsolatban, 3,5"-os méretben az 1TB-sekre mondtak rosszakat régebben, az 500-sokra nem. De aztán _úgy tudom_ az újabb 1 TB-sekre sincs már panasz. A 2,5" méret már egy más tészta, ott a Blue is 8 másodpercenként parkol, valószínűleg ez az oka, hogy itt több is hullik.
[ Szerkesztve ]
-
StSanya
senior tag
válasz Balathruin #47585 üzenetére
Rendben, de azt hittem a "Milyen winchestert vegyek?" topicban vagyok, nem pedig az én cuccom még mindig f@szában... Érzed-e a különbséget?
S tényleg örülök hogy nálad jó, PainKiller13 írta amúgy, hogy nála van rajta rendszer...
Érdemes HDSentinel-el, legalább néha, de inkább folyamatosan figyelni. Bár ez minden HDD-re igaz, nem csak a Green-re.
-
StSanya
senior tag
válasz Glaz-dozfhut #47581 üzenetére
OK, de asztali gépben, notiban az oprendszer energiagazdálkodása érvényesül. S ennek beállítása szerint történnek az energiagazdálkodási események. Ha pl. windowsnál alvóba megy a gép, akkor kiparkoltatja a fejet, mert nem fog pörögni a korong, s repülni felette a fej...
-
StSanya
senior tag
válasz torma1981 #47576 üzenetére
Továbbá PainKiller13 és Balathruin.
Pedig az újabbak szarok. Lassúak, a legolcsóbb alkatrészekből vannak szerelve. A rendszer HDD-nek használatuk pedig felér egy headshot-tal. Vagy jobb szó rá az orosz rulett. S nem szabad összevetni a nagy HDD gyár özönvíz előtt készültekkel se, azok még jók voltak, nekem is van 2011 előtti, bár én csak mentés idejére kapcsolom be, s persze a parkolást is átállítottam.
De mindenki arra ment, amire akar, azon futtat rendszert, amin akar, én nem akarok meggyőzni senkit se. Ha az a plusz pár ezer Ft, már csak a több garancia miatt is, nem éri meg valakinek, az az ő dolga. Van itt topic a fórumon, tele a Green meghibásodásokkal, statisztikákkal, ahol valakivel meg azon vitatkoztam, hogy pl. ő még külső mentésre se ajánlja a Green-t.
Itt egy cikk: [link]
Fóruma: [link]
-
StSanya
senior tag
válasz abyssc2 #47573 üzenetére
Green-t csak úgy, ha nem bent gépben, hanem külsőként, néha bekapcsolva használnád.
Purple folyamatos üzemre, 24/7-ben, s videó rögzítésre van tervezve, biztonsági kamerás rendszerekhez. Mivel a gyártó által megadott fejparkolások száma 300 ezer, ezért normál felhasználásra inkább Red javasolható, aminek ez 600 ezer.
-
StSanya
senior tag
válasz oszkarfincs #47355 üzenetére
Nyugodtan vedd meg az 1TB-s 3,5"-s Red-et. Nálam is bevált.
-
StSanya
senior tag
Egy jó hír: Csökkennek jövőre az üreshordozói jogdíjak
2015-ben csökkenni fog az üreshordozói jogdíj, a merevlemezek, memóriakártyák, pendrive-ok, SSD-k, tabletek és okostelefonok után egyaránt kevesebbet kell majd a vásárlóknak fizetni.
-
-
StSanya
senior tag
-
StSanya
senior tag
válasz Dan-szan #46538 üzenetére
Fontos, hogyne lenne az. A pontos típust jelzik azok a betűk és számok.
Mivel operációs rendszer fog róla futni, ezért a WD Blue javasolt a listádból, azaz a WD10EZEX. Ha az anyagiak engedik, azért jobb lenne a WD Black: az 500-as WD5003AZEX vagy az 1 TB-os WD1002FAEX, illetve WD1003FZEX már csak a több gari miatt is.
Igen, jól gondolod, a Seagate hibridje is jó alternatíva, ha árban beleférne!
WD10EZRX: WD Green: Csak külső tárolásra javasolható, amit csak időnként kapcsol be mentés idejére az ember, gépbe NE kerüljön.
WD10PURX: WD Purple: Folyamatos üzemre, biztonsági kamerák videójelének rögzítésére. Kisebb hibajavítása van, adatokra NEM javaslom.
WD10EURX: WD AV-GP: Szintén folyamatos üzemű videó rögzítésre, pl. TV mellé műsor felvételére, emiatt szintén kisebb belső hibajavítással, adatokra NEM javaslom.
WD10EFRX: WD Red: Folyamatos üzemre, file tárolásra, pl. NAS-ba, de tökéletes PC-be is, ha van mellette gyors HDD vagy SSD az operációs rendszernek. Mivel rendszernek kissé lassúcska. Halk, hűvös amúgy.
[ Szerkesztve ]
-
StSanya
senior tag
válasz johnywalker #46532 üzenetére
Ne így nézd a Seagate-nél, hogy negatív tényező lenne ez a "marha nagy" szám! Ők oda nem a hibákat jegyzik be, hanem az _összes_ műveletet, mert abból számol az elektronika arányt!
A WD pl. meg _csak_ a hibát jegyzi be...
A WD-nél meg általában pont lehet módosítani, esetleg kikapcsolni (bár én ez utóbbit nem javaslom) a parkolást, van rá segédprogi. S a többi gyártó terméke is parkol, de náluk nincs tool rá, csak HDS-el lehet kikapcsolni, ha nagyon muszáj.
Úgyhogy ne e két dolog befolyásoljon a döntésben közöttük.
-
StSanya
senior tag
válasz johnywalker #46529 üzenetére
"A Seagate merevlemezeknél a "raw read error rate", "seek error rate" attribútumok "adat" mezője elég szélsőséges határok között változhat, akár hatalmas ugrások is lehetnek benne. Mivel ezek a számok NEM a hibák számát jelölik (hanem a merevlemez által végzett összes olvasás/pozícionálás műveletet), ezért a jelenség teljesen normális, problémát nem okoz, a nagyon magas számok csak statisztikai információkat hordoznak, a merevlemez állapotára vonatkozólag ebből nem szabad következtetéseket levonni (itt hibára az "érték" mező tartalma utalhat). Erről a program súgója is ír.
Ezen értékek más gyártó, más típusával összehasonlítva téves következtetést eredményeznek, mivel más gyártók más módon használják ezeket az értékeket (pl. a Samsung, WD, stb... esetén nincs ilyen mértékű változás).""Használati utasítás amatőröknek való! A profik rengeteg ideig szívatják magukat, majd fórumoznak egy kicsit..."
-
StSanya
senior tag
-
StSanya
senior tag
Szvsz, normál használatnál semmi különbség nincs, hogy 32 vagy 64 a cache...
A WD10EZEX 64MB cache-es és seek-ben halkabb, mint a WD10EALX...
-
StSanya
senior tag
-
StSanya
senior tag
Itt írtam a jelenlegi 1 TB-os kínálatról. Esetleg Hitachi/HGST gyártmányba futhatsz még bele...
Neked mindenképpen 7200 RPM-est javaslok, ha rendszer lesz a HDD-n. Azaz kb. 14,5 - 15 ezer körül tudnád legolcsóbban megúszni. Pár ezret tudnál csak 500 GB-ossal megtakarítani.
-
StSanya
senior tag
válasz Frenky89 #46478 üzenetére
15 ezer körül van a Toshiba DT01ACA100, SEAGATE Barracuda ST1000DM003 és a WD Blue. Hangosak, mivel 7200 RPM-esek, és csak két év garisok.
Van WD Green, az halk, de legalább lassú is. Meg parkol, sokat. Így csak néha bekapcsolt külső adatmentésre javaslom, folyamatos üzemre nem. Ő is két éves garis, szintén 15 ezer körül.
16 - 17 ezer Ft körül van a WD Purple és a WD AV. Speciális területre, videó jel rögzítésre valók, kisebb hibajavítással megáldva, én adattárolásra nem venném őket.
SEAGATE SV35.6 (ST1000VX000) szintén 7200-es, két év garival, és a SEAGATE Pipeline HD (ST1000VM002) ami 5900 RPM-es, de csak egy év garis pl. az iPonban, már szintén 18 ezer Ft felett vannak.
Akkor most mi olcsó és mi drága, amikor ezt írtad: "a halkság, megbízhatóság és a garancia lennének a fő szempontok"?
-
StSanya
senior tag
válasz ctrlaltdel13 #46463 üzenetére
Ha nem fog futni róla rendszer, WD RED családot nézd meg.
[ Szerkesztve ]
-
StSanya
senior tag
Küldjél a HDS-ből riportot a fejlesztőnek, írd bele a kérdésedet, s fog válaszolni is! (Mivel magyar az illető, magyarul mehet a kérdés.) De amúgy van HDS topic is itt a fórumon.
Általánosságban annyi, hogy nincs sok értelme idegeskedni a SMART értékek változásán, pont erre való a progi, hogy akkor jelezzen, mikor kell, s ne nekünk kelljen figyelni árgus szemekkel...
-
StSanya
senior tag
válasz raziel01 #46461 üzenetére
Honnan van az infó, hogy csak SATA1-es lenne? Az alaplapon fejlettnek számító ICH9-es déli híd van, ami tudja a SATA2-t. Gond nélkül menni fog.
Southbridge 4 xSATA 3 Gb/s ports
JMicron® JMB363 1 xUltraDMA 133/100/66 for up to 2 PATA devices
PATA and SATA controller 1 xExternal SATA 3.0 Gb/s port (SATA On-the-Go)
1 xSATA 3.0 Gb/s ports Support RAID 0,1,JBOD"Használati utasítás amatőröknek való! A profik rengeteg ideig szívatják magukat, majd fórumoznak egy kicsit..."
-
StSanya
senior tag
válasz Kolondrum #46439 üzenetére
7200-es RPM-es, tehát gyors, halkabb, mint az 1 TB-os Blue, hajszállal kevesebbet is fogyaszt... Itt egy kis teszt róla.
A parkolással nem tudom hogy áll...
-
StSanya
senior tag
válasz morphin #46410 üzenetére
Lehetnek ilyen eltérések, eltérhetnek a beépített alkatrészek is (motor pl.). Van amikor a típusszám utáni karaktersorozat ezt jelöli is, tehát pl. WD1003FZEX-00MK2A0 esetén a félkövérrel szedettek eltérnek.
Volt ilyen esetem konkrétan 500-as WD Blue-val, ugyanabban a lapban, gépben annyival tértek el, hogy aktív UDMA módja az egyiknek max. 5 volt, a másiknak pedig 6. S nekik is eltért ez az "altípus-szám".
Sajnos hivatalos infót én nem találtam erről, csak a típusszám eltérés van feltüntetve a doksiban, pl. Black esetén: [link]
De ez sem teljes, mert régebbi Black-ek (pl. nekem is van egy 640-es) már fel sincsenek tüntetve...
[ Szerkesztve ]
-
StSanya
senior tag
válasz Archttila #46400 üzenetére
A RED-é.
Az AV folyamatos videó rögzítésére való, pl. asztali DVD íróba, set top box-ba.
Az a gond az AV-val, hogy kisebb a hibajavítása, mivel a rá szánt videóknak amúgy is van ilyen beépítve, konkrét formátumtól függ ugyan, de általában van. Ha viszont hagyományos adatokat rögzítesz rá, ez okozhat problémát, mert azoknak ilyen nincs általában.
[ Szerkesztve ]
-
StSanya
senior tag
válasz lionhearted #46262 üzenetére
"Arról meg sosem láttam statisztikát, hogy az ST jobban halna. Erre amúgy is csak igencsak jól ellenőrzött, egyező körülmények között, egyező fajtájú HDDkkel lehetne számolni, abból is nagytételben."
Tessék:
-
StSanya
senior tag
válasz SchumiBácsi #46145 üzenetére
Jól értem, évente csak egy-két napot menne? Azért ennyit még egy Green is kibír...
Black-eket RAID-ba szánod?
-
StSanya
senior tag
válasz laacika #46129 üzenetére
Akkor bizony táp miatt is lehet.
A CPU-d Intel szerinti TDP-je 65W, a VGA-é pedig 150W, plusz alaplap, miegymás, és persze a HDD (olvasás-írás 6,8W). Ezen fogyasztás már egy idősebb, leharcolt (értsd: fáradó kondenzátoros) tápon, amely gyárilag 2 db 12V-os ágú, újkorában egyenként 15 - 18A közötti teljesítményre képes, összesen meg kb. 26 - 28A-re, már bizony okozhat gondot!
-
StSanya
senior tag
válasz laacika #46124 üzenetére
Nézd, nem bántásból, de kezd kicsit unalmas lenni a WD szidalmazásod, ezt flame-nek hívják jobb helyeken.
Vettél egy használt cuccot, aminek az előéletéről nem tudsz semmit, konkrétan lett szólva, hogy ez veszélyekkel jár, kaptál instrukciókat is ezek elkerülésére, pl. próba gari stb. Ez a klasszikus IJ esete. (Így jártál). Hiába szidod a WD-t, akár egy Seagate-al is járhattál volna ugyanígy, ezt kéne megérteni. Mit gondoltál, majd az eladó szól, hogy "kattog ám, hangosan"?
Ha neked nagyon fontos egy termék egy bizonyos tulajdonsága, ami használat nélkül nem mindig derül ki, vagy csak beépítés után, adott környezetben, akkor a legjobb megoldás, hogy újat veszel, netes rendeléssel, s van a 15 napos elállás lehetősége.
[ Szerkesztve ]
-
StSanya
senior tag
válasz lionhearted #46113 üzenetére
Nem kell védened a védhetetlen, s misztifikálni a valóságot: Ott van szépen világosan: " for primary use in desktop ", ne akard már megmagyarázni! Már miért ne lehetne egy low end masinériban egyetlen HDD-ként, ne felejtsük el, amikor a Green megjelent, nem volt ultrahalk SSD sem még a boltokban! (Arról már nem is beszélve, hogy sok laikus nem maga rakta össze a gépét, hanem a sarki boltban azzal adták el neki. Ez nehogy már az user vétke legyen.)
Hogy kinek a sara, - a HDD gyártóké, hogy jobb fogyasztási adatokat írhassanak az adatlapra, vagy az operációs rendszerek íróié, akik nem figyelték a trendeket, - a felhasználó szempontjából teljesen közömbös, amikor pl. egy parkolás után végleg kint marad a fej, s esetleg a Kürt segíthet csak jópénzért az adatok visszaszerzésében!
A WD-t annyiból becsülöm, hogy eddig még minden érintett HDD-jénél lehetett állítani az értéket (bár lehet, hogy csak szerencsém volt), hozzáteszem: kikapcsolni én nem akartam, csak időt nagyobbra állítani, mert abban egyetértünk, hogy alapvetően hasznos feature.
-
StSanya
senior tag
Megbízhatóságról érdekes cikk: [link]
Hmmm, Seagate-en nem csodálkozok, WD Red 3 TB viszont negatív meglepi...
-
StSanya
senior tag
válasz laacika #45841 üzenetére
Ipari jelzésből vették át, azt jelenti, hogy a nap 24 órájából 24-et és a hét 7 napjából 7-et megy. Tehát nincs az, hogy 8 vagy 12 órás műszak után, meg a hétvégére lelépek...
-
StSanya
senior tag
válasz Dzsekó #45793 üzenetére
OK, írtam én is, hogy van helye a használt HDD-nek, bizonyos esetekben.
Mondjuk, sok használt HDD-s hirdetésben nincs HDS-es fotó (linkeltekben sem láttam), vagy egy laikus azt se tudja mi az, vagy hogy mit kell nézni. Aztán már volt olyan is, hogy volt HDS kép, csak éppen "véletlenül" nem azt a példányt küldte a "kedves" eladó, hanem megegyező típusú másikat, ami rosszabb állapotban volt...
Gondolom, szűkebb-távolibb családtagjaid között is van olyan, akinek nem javasolnál pl. használt autót, mert nem ért hozzá és megvezethetik.
Szerk: Nah, (#45795)-ben van, az jónak is tűnik első pillantásra!
[ Szerkesztve ]
-
StSanya
senior tag
válasz adamka16 #45791 üzenetére
Volt valami NAS-os topic, talán ebben ott kéne segítséget kérni. Itt csak totóznánk, hogy milyen hardver, mennyi ram, milyen op. rendszer...
Lényeg, hogy ha megbízható, RAID-es (vagy anélküli), folyamatos üzemű, halk, hűvös, NAS-ba való HDD kell, a Red az.
-
StSanya
senior tag
válasz adamka16 #45789 üzenetére
De, csak drágábban.
Seagate-nek is van valami NAS-ba tehető, RAID-et támogató HDD-je, mások talán majd megmondják. Én azt mondom, a Red jó választás lenne, ne keress tovább, de olyan helyen vedd, ahol 3 év gari van rá.
-
-
StSanya
senior tag
Használt merevlemez kicsit olyan, mint a használt óvszer. Bár, ha nem bízol rá értékes adatot (analógiában: ha csak franciázol) akkor ok...
-
StSanya
senior tag
válasz laacika #45756 üzenetére
Milyen géped van? Lehet szentségtörés lesz amit most írok ebben a topikban, de ha ennyi hely elegendő, miért nem SSD-ben gondolkodsz, az aztán tényleg halk lenne...
-
StSanya
senior tag
válasz lionhearted #45614 üzenetére
Légyszíves írj a MS-nek is, hogy pongyolán fogalmaznak. Mivel az olvasás nem megy, idézek, így hátha átmegy...
"Installing using the MBR or GPT partition style"
Linux-ra valóban nem gondoltam hirtelen, de te sem gondoltál pl. a LILO-ra, úgyhogy nemcsak windows nem bootol, maradjunk ennyiben...
Részemről befejeztem, mert csak off-olsz és kötekedsz itt feleslegesen. Mondanám, hogy mit csinálj ráérő szabadidődben, nah de az tényleg off lenne...
[ Szerkesztve ]
-
StSanya
senior tag
válasz lionhearted #45610 üzenetére
-
StSanya
senior tag
válasz Chappy #44752 üzenetére
Hitachi HDD igazából már nincs, a WD megvette, kivéve egy gyáregységet 3,5" meghajtó licencekkel amit a Toshiba kapott meg, a trösztellenes szabályok miatt (hogy ne maradjon két szereplős a HDD piac).
Így mindenki maga döntse el, hogy vásárol-e Toshiba vagy még a régi nevén, Hitachi-ként árusított 3,5" HDD-t...
Értem a problémádat, valóban optimálisabb lenne erre a 7200-es... Ennyivel tudlak segíteni:
Compker Aqua Oazis iPon Mindegyikben megkapod az öt év garit.
-
StSanya
senior tag
válasz Chappy #44749 üzenetére
Ha nem lesz rajta rendszer, akkor miért fontos a 7200 RPM?
Ha pedig ilyen elvárásokkal, ilyen terhelésre szánod, akkor pedig ki kell köhögni a Black árát.
A Blue 1 TB-ra többen mondták itt, hogy nem olyan megbízható, mint az 500-as, nekem ugyanakkor nem volt vele még rossz tapasztalatom. Ha neked ez nem probléma, végül is bevállalható. Megbízhatósága (+1 gari) és 24/7-re tervezettsége miatt, ha tényleg másról fut a rendszer, én RED-et vennék.
-
StSanya
senior tag
válasz CactuS #44362 üzenetére
Mondjuk nálam nem alszik be a HDD, ugyanis be van kapcsolva az LG TV-n a TimeMachineII, azaz folyamatosan rögzíti a nézett adást. Iszonyatosan jól jött pl. mikor sörért kimentem, s lemaradtam gólról a múltkor...
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital