-
PROHARDVER!
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kromatika
veterán
válasz
King Unique #53593 üzenetére
Köszönöm most már világos.
-
Wayne
aktív tag
Sziasztok, jelenleg egy Samsung 840 PRO-t használok egy Gigabyte X58-as lapban, ami csak Sata2-t támogat. Jelentene-e érdemi előrelépést, ha vennék egy PCIe x4 > 1 x M.2 NGFF kártyát, M2-es SSD-vel? [link] Játékra használom csak a gépet.
-
King Unique
titán
válasz
kromatika #53591 üzenetére
Ha M.2 NVMe PCIe SSD-d van, akkor ahhoz eleve olyan külső ház kell, ami kezeli azt. Például ez igen, ellenben ez csak az M.2 SATA típusokat. A sebességet az SSD mellett ez esetben a külső ház, annak csatolófelülete és a laptopon lévő port fogja meghatározni, plusz a hardver- és szoftverkörnyezet is számít. Az NVMe SSD sebességét viszont az USB 3.X eleve korlátozni fogja, másrészt ha USB 3.1 Gen 2 helyett csak USB 3.0 portok vannak a laptopokon, akkor az meg 3.0-s szintre. Ha M.2 méretformátumú az SSD, akkor ahhoz pedig értelemszerűen olyan külső ház kell, nem 2,5"-os típusokhoz való. Ha SATA-s SSD-t veszel, használsz ilyen célra SATA-USB 3.0/3.1 alapon, akkor ott amúgy sebesség szempontjából mindegy az M.2 / 2,5" formátum, mivel úgyis az előbbiektől függ majd.
-
nightzone
aktív tag
Sziasztok
A Samsung 860 EVO 2.5 250GB SATA3 MZ-76E250B-nek mennyi a tényleges tároló kapacitása? A mostani rendszerem kb 60GB-ot foglal programokkal, szerintetek elég lesz a maradék hely 1-2 újabb/nagyobb tárigényű játékra is vagy ajánlott egyel nagyobbat (500GB) venni?
-
kromatika
veterán
válasz
King Unique #53590 üzenetére
Hálás köszönet a szakértői válaszért.
Akkor már csak pár kérdésem lenne.
Ha egy M.2 Nvme SSD-t raknék mondjuk az általad is linkelt M.2 usb-s cucba,abban is működne ,de csak sima M.2 sebességen?(azért kérdem mert m.2 Nvme SSD-m van itthon felesleges 128GB) 2.Kérdésem. Akkor sebesség szempontjából,teljesen mind egy hogy PL pendrive méretű 3.1 es adapterbe,vagy 2.5 ös méretü 3.1 es külső házba rakok ssd-t.nem számít hogy az vezetékkel csatlakozik.
-
King Unique
titán
válasz
kromatika #53585 üzenetére
Gyakorlatilag kb. akármelyik külső SSD gyorsabb lesz a manapság kapható pendrive-oknál USB 3.0 alapon is. Ha a pendrive-okhoz hasonló fizikai méretben kell ilyen, akkor az M.2 formátum a megoldás (példa). Viszont egy NVMe SSD sebességét jelenleg max. Thunderbolt 3 csatolón keresztül lehet úgy-ahogy kihasználni (teszt). Ellenben az USB-nél max. a 4.0 lesz erre képes, míg jelenleg pl. a 3.1 Gen 2 ilyen értékekre képes. A SATA3 viszont nem téma, azt a 3.1 bőven kiszolgálja, de többnyire azért még a 3.0 is.
Viszont ha kizárólag csak a Windows telepítéséhez kell külső SSD a pendrive helyett, akkor sok értelme nincsen túlgondolni ezt az egészet. Egyrészt oda bőven jó egy M.2 SATA típus is USB 3.0 alapon, ahogyan egy gyorsabb pendrive szintén, pláne ha csak 3.0 portok vannak a laptopokon. Plusz nemcsak a telepítéshez használt forrásmeghajtó, hanem a célmeghajtó sebessége is számít, amire a telepítés történik. Másrészt az NVMe nem létszükséglet ilyen célra, annak akkor lehet értelme, ha komolyabb használat a cél, meg olyan ami extra nagy szekvenciális értékeket kíván. Viszont egy ISO felmásolása, meg egy szimpla kis telepítés azért nem éppen ilyen... Harmadrészt a Windows telepítésénél amivel rendszerint sok idő elmegy, az úgysem szimplán a telepítés, hanem utána a rendszer lefrissítése, testreszabása, programok telepítése, egyszóval a belakás.
-
szesz
tag
Sziasztok!
Fujitsu RX100-as szerverbe próbálnék 2 db PLEXTOR 1TB M9PeY M.2 PCIe HHHL/PCI Express SSD-t életre kelteni (raid1 miatt).
Viszont nem látja a bios bootolható eszköznek az SSD-ket. Ha USB-ről bebootol a rendszer, onnantól már látszanak az SSD-k, de jó lenne USB boot elkerülésével életre kelteni a vasat.Firmware (alaplap vagy ssd?) upgrade segíthet esetleg? Vagy egyáltalán nem lehet használni ezt a fajta ssd-t boot eszköznek?
Üdv,
Sz. -
Mankó
veterán
válasz
kromatika #53585 üzenetére
Az usb3 a sima sata 3-as ssd-k sebességét se tudja kihasználni. Én hasonló okokból használok egy 860 evo 500-as ssd-t külső házban usb 3-on keresztól. Tesztek alapján jó eredményeket ad, a gyakorlatban 233 Mb-val másol ssd-ről ssd-re.
Az nvme sebessége nem fog meglátszani még, max usb 4 alatt, az meg még odébb van. 3.1-el nem próbáltam, de nem hiszem, hogy ott is jelentős különbség lenne.Én még nem raknék nvme-t usb-be, aztán lehet más másképp látja.
-
kromatika
veterán
Sziasztok topik lakók.Segítséget szeretnék kérni
Rendszeresen telepítek 7,vagy 8 genes notikat Win 10 rendszerrel.És ezt a folyamatot szeretném felgyorsítani.Olyan 256GB SSD-t keresek,amit külső pendrive méretű házba raknék,és gyorsabb legyen mint az USB 3 -as pendrive.Na most itt akadok el.Létezik e olyan külső pendrive méretű ház amibe tudnék Nvme SSD-t használni,és hozná a nagyobb sebességet a SATA hoz képest.Ha igen akkor milyen Nvme SSD lenne jó erre a célra?(egyáltalán melyik adatot kell nézni pl a crystal benchmark-nál,ami a telepítésnél számítana?) Illetve kérnék ugyan erre a célra 250 GB ,M.2 Sata SSD ajánlást is ha lehet több típust is. Árban 15 max 20 000 Ft-ig mennék el. ha lehet usb-s ház ajánlást is szívesen veszek.Előre is köszönöm.
-
Frawly
veterán
válasz
KAMELOT #53427 üzenetére
Igen, ezért írom mindig, hogy a bootloadertől kell mérni a bootidőt. Vagy F12-vel előhozod a BIOS/UEFI bootloaderét, és abból indítod az Wint stopperel együtt, vagy a Windows saját bootmenüjét hozod elő, és ott a Normál indításra nyomva kezded mérni. Odáig, hogy a tálcán és az asztalon is betöltött minden. Ha közben be kéne jelentkezni, meg jelszót beírni, addig állítsd be a stoppert.
A bootloader előtti időt nem szabad belemérni, arról nem az SSD tehet, hogy a BIOS mennyi idő alatt inicializálja az eszközöket, meg ki kell várja, míg felpörög az 5 HDD. Onnantól kell mérni, ahonnan az SSD-n múlik. Sok alaplapon lehet azzal időt nyerni, ha UEFI bootot használsz, akkor ugyanis induláskor az UEFI kihagy egy csomó hagyományos BIOS POST tesztet. Nem minden lapon lehet ezzel időt nyerni, de érdemes kipróbálni.
Időt lehet nyerni azzal is, ha friss telepítést mérsz, HDD-ről átklónozott 6 millió éves, belakott, teleszemetelt rendszer soha nem lesz olyan gyors, mint a friss.
Érdekesség kedvéért, ha Win8-10-et használsz, akkor a Gyorsboottal és anélkül is mérj egyet. Alapból a Win8-10 Gyorsbootot használ, kikapcsoláskor nem leállítja a gépet, hanem félhibernációs állapotba teszi le, és következő alkalommal bootolásnál csak felébreszti.
Nálam középszintű SATA3 SSD és gyengébb SATA2 SSD is 5-6 mp. alatt bootolja be a teljesen friss Win10 Prof 64 bites telepítést, UEFI boottal is, és Legacy BIOS boottal is. Plusz mivel ez laptop, a bootmenü előtti inicializálási idő sem vesz el sokat, pár mp. mindössze az is, és nincs benne HDD sem egyáltalán, aminek fel kéne pörögnie. Sokszor alaplapfüggő is, főleg korai Ryzen-es lapok esetében olvasni, hogy baromi hosszan inicializál a BIOS, bár ezt lehet azóta új BIOS-szal javították.
Függ attól is mennyire erős a proci. Bár az az i7-es, amit írtál, az ki tudja hajtani azt az SX8200-at.
-
Frawly
veterán
válasz
YellowFlash #53581 üzenetére
A vezérlő kicsit lassúcska, de nem vészesen. Ami miatt abbahagytuk az ajánlgatását, az az, hogy több embernek is eltünedezett. Néha csak kifagy róla a rendszer, újraindítva a BIOS-ban sem látszik. Majd újraindítás után újra jó. Elvileg nem minden darab ilyen, ha vállalja valaki a kockázatot, akkor pl. a 120 gigás megér 6k-t. Az 500 gigásnál a konkrét ár függvényében lehet eldönteni mennyire éri meg.
Külföldi oldalakon azt olvastam, hogy az Adata gyengébb TLC NAND-ot használ az SP920-on MLC módban, hiszen egy gyengébb NAND arra még jó, hogy csak 4 jelszintet olvassanak ki belőle 8 helyett.
-
Bodor
veterán
válasz
YellowFlash #53581 üzenetére
"De baromi régi darab szegény, és MLC-s"
Ezt úgy írod, mintha az MLC hátrány lenne.... Itt tart a közvélemény? Örülj neki, hogy tartós MLC-s az SSD. Az SP920 Marvell vezérlője elegendő teljesítményt és stabilitást biztosít még ma is. Az ár az meg megint más kérdés. Ha jó áron van, akkor szerintem vehető, ahogy az előtted lévő hozzászólás is bizonyítja. Gyártónál ( ha jól emlékszem regisztráció után) lehet érvényesíteni az 5 év garit. -
YellowFlash
aktív tag
Ahoj,
Nagy kapacitású (500GB+) 2,5"-es SSD-ket nézegetek, és megtettszett az ADATA SP920. Rajta van az ajánlott listán is. De baromi régi darab szegény, és MLC-s. Így 2019-ben egy régi kontrollerrel szerelt SSD-t megéri megvenni? Másik meg, hogy a listán 5 év van mellé írva, de mindenhol 3 évvel adják.
-
villifog
tag
Aki esetleg 128GB-os ssd-ben gondolkodik: 6700 Ft-ért, az Adata SP920 megfontolandó, igaz 3 év garival. Nekem jól szuperál az SP920 és az SX930 is.
-
Frawly
veterán
válasz
Peddy789 #53577 üzenetére
Probléma lehet vele, ha a lapod nem támogatja az NVMe-t, vagy bootolni nem tud róla. Vásárlás előtt célszerű tényleg meggyőződni, hogy a lap támogatja-e. Kellemetlen meglepetés, mikor a vásárlás után derül ki, hogy van ugyan a lapon M.2 foglalat, de csak SATA-s, vagy csak PCIe AHCI-s vagy x4 helyett x2-es, vagy PCIe 3.0 helyett csak PCIe 2.0 (emiatt a gyári sebesség felével megy csak), meg látja ugyan a gép, de a BIOS nem tud róla bootolni. Leginkább attól függ mennyire új az a gép, alaplap, amibe teszed, az újabbaknak nincs vele baja, a régebbiekkel viszont szívás lehet.
Illetve néhány embernél asztali lapban az is gondot okoz, hogy elhagyták az M.2 csavart, vagy annak a tartópöckét, amiben belemegy, és nem tudják lefogatni. De ez is alaplapfüggő.
Gond lehet abból is, hogy a legtöbb alaplap NVMe meghajtó telepítése után letilt 1-2 SATA portot, erre is fel kell készülni, ha sok SATA meghajtód van. Szopások tárháza várhat az emberre NVMe esetén.
Win7-en bootproblémák adódhatnak vele szintén, amíg nincs fent az NVMe driver, Win10-nél, Linuxnál ez nem gond.
Esetleg melegedés jöhet elő NVMe-knél, de a 660p nem melegedős fajta, legalábbis a neten nem panaszkodnak rá.
-
Peddy789
őstag
Helo,
Tervezek rendelni egy 660p 1terras ssdt, van valami ami problema lehet vele?
Felhasznalas sima jatekok, windows. Semmi nagy masolgato maraton -
Perbal1
tag
Sziasztok!
Mi a különbség, ha egy M2 ssd-n egy, vagy két kis rés van?
Remélem érthető! -
Tiko131
csendes tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Nem tudom, hogy az alaplapom kompatibilis-e az általam kinézett SSDvel (Samsung 970 EVO Plus (500GB) mivel M.2.-es a csatlakozója.
1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá? kb. 50.000 Ft
2. Mekkora SSD-re van szükség? 500GB
3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy M.2 a csatlakozó? Asztali, M.2 előny a sebesség miatt.
4. Pontosan milyen alaplappal lesz használva az SSD?
https://www.asrock.com/mb/Intel/Fatal1ty%20H97%20Performance/index.asp5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? mindegy, de azért legyen valamennyi
6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD? 3D modellezés, renderelés, játék
A gépben eddig egy Samsung 840 EVO 120 GB van (ezen van a rendszer és a munkához használt programok), illetve egy 1 TB-os WB Black (játékok, adattárolás)
Előre is köszönöm!
-
BalaG
aktív tag
válasz
Emperor_ #53561 üzenetére
Nagyon keves alkalom a video vagas.
Inkabb Jatek es torrent lesz rajta.
(torrent az valtozo van hogy egy nap 20giga de van hogy napokig semmi de jatek mindennap menne 2-3 orat)
...igazabol ezeken vacilalok melyik legyen:Intel 660P 1TB M2
Crucial MX500 1TB M.2
Samsung 860 EVO 1TB M.2 -
andrisms
aktív tag
válasz
andrisms #53565 üzenetére
bocsánat, elírtam
Szóval a helyes:
Nemrég vettem 2db 1TB-os 860 Evo-t (egy sima és 1db m.2-es, tapasztalataim:
-m.2 1Tb: átlaghőmérséklet 39 fok, maximális hő: 55fok; olvasás/írás: 557/517Mb/s
-Sata3 1TB: átlaghőmérséklet 29 fok, maximális hő: 47fok; olvasás/írás: 553/515Mb/s" -
andrisms
aktív tag
válasz
tothtomka #53555 üzenetére
Ahogy nézem a 7577 is olyasmi, mint az én G5 5587-em. Gondolom a szellőzése is nagyjából hasonló.
Nemrég vettem 2db 1TB-os 860 Evo-t (egy sima és 1db m.2-es, tapasztalataim:
-m.2 1Tb: átlaghőmérséklet 39 fok, maximális hő: 55fok; olvasás/írás: 557/517
-Sata3 1TB: átlaghőmérséklet 39 fok, maximális hő: 55fok; olvasás/írás: 553/515kiindulási alapnak jó lehet.
-
tothtomka
csendes tag
válasz
Emperor_ #53562 üzenetére
Az A1000 azért van a listán mert csak x2 működik és kisebb az üzemi hőfoka. Gondolom a x4 és a SATA meghajtók között lehet.
A linkben lévő plextor ilyen spéci hűtőbordázott cucc? Szabvány méretű hely van a notiban, de vastagságra nem tudom mi fér be, esetleg szétszedem. Meg értem én hogy a hűtőbordákon keresztül könnyebben leadná a hőt, de mi viszi el azt onnan?
Köszi a választ! -
törölt tag
-
sokkal jobban vágja is azt a platformot, mint én
Legalábbis csak azt használom SSD-kkel jó régóta!
Épp ma esett szó arról, hogy home usernek csak használnia kell Linux alatt az SSD-t, nem nagyon kell foglalkoznia az optimalizálásokkal, másrészt a blacklist-ből már kikerült a 860-as.....
Ahogy nézem ezt a spéci Traktor-t, nincs sok esély rá, hogy Mac és Win mellett kapjon Linuxos drivert is.....
-
válasz
#20584850 #53545 üzenetére
Leírta közben ubyegon2 - sokkal jobban vágja is azt a platformot, mint én -, szóval ha maradhattam volna Ubuntun, akkor is bátran használnám tovább a 860 EVO-t, nyugodtan tehet így más is, Linux alá is ajánlott nevezett SSD.
Traktor Kontrol S4 MK3 ([link]) a külső eszközöm, december végén vettem, akkor tértem vissza Ubunturól Windows 10-re, mert muszáj volt a hozzá tartozó Traktor Pro 3 szoftver miatt. -
tothtomka
csendes tag
Sziasztok!
m2.sata?/nVMe? ssd vásárlás előtt állok, elolvastam pár cikket, kicsit tisztább lett a kép, de jöttek újabb kérdőjelek. Szeretném ha segítenétek!
1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá? kb 30000Ft nem ár érzékeny a dolog
2. Mekkora SSD-re van szükség? 500Gb körülire
3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó? Del 7577 laptop m2 csati
4. Pontosan milyen alaplappal lesz használva az SSD? [link]
5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? minimum 3
6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD? napi szinten tervezek virtuális gép alólAmit néztem az a közönségkedvenc 860EVO illetve a Kingston A1000. Tudom, hogy a kingston csak x2 csatolóval rendelkezik, de nagy parám a melegedés, főleg így laptopban. Nem zárkózom el természetesen a sima m2.sata csatolótól sem. Ha jól tudom hűvösebbek. Vagy túlaggódom és csak melegfóbiám van?
-
BalaG
aktív tag
hy all
Kis help kene nekem toletek:
1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá? max:45.000
2. Mekkora SSD-re van szükség? 1TB
3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy M.2 a csatlakozó? Asztali , Mind1,
4. Pontosan milyen alaplappal lesz használva az SSD? (Link)
5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? Mind1
6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD? Jatek,Video vagas, PS, torrent, stb...Mit ajanlotok ami kevesbe melegszik: apacer,samu,patriot,crusial, vagy intel?
-
Amazonas
senior tag
Szia,
SATA 3-as portra van dugva és SATA 3-as kábellel?
A választ majd ebbe a topikba írd. -
Emperor_
addikt
válasz
TechN7ne #53532 üzenetére
Itt a topic.ban korrektül feltett kérdésekre korrekt válaszok születnek.
Magamra veszem bírálatodat, DE elsősorban azt vizsgáld meg, hogy válaszoltál e a kérdéssorra?
Elolvastad e a fenti összefoglalóban, hogy hova, mire ajánlott a bx500?Annyit szeretnék még hozzátenni, hogy az ajánlott ssd.k köré nem veszünk fel olyan típust amivel gond lenne.
Aggodalmad felesleges. -
Treff
aktív tag
Sziasztok!
240GB-os Kingston A400-as Asrock H61/U3S3 + i3-3225 + 4GB ram + újonnan felpakolt Win7 64bit rendszeren ezeket az értékeket milyennek tartjátok? Normálisak a kapott számok? Mert az 500-as olvasási értéket meg sem közelíti a szett, az írásiak már reálisabbnak tűnnek nekem.
ASM106x SATA Driver telepítve, AHCI, stb engedélyezve és telepítve is.
Driverek:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Tesla topik
- Háztartási gépek
- E-roller topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Futás, futópályák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Építő/felújító topik
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A05 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- IPhone 16 256GB!!! Bontatlan! One függő! Jótállás: 2028.04.04.-ig
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest