Felvázolta az USB4-et az USB-IF

Egyelőre még nincs konkrét specifikáció, de úgy néz ki, hogy a Thunderbolt 3 lesz szabványosítva, valószínűleg némi kiegészítés mellett.

Hirdetés

Az USB-IF az előző héten jelentette be, hogy idén megjelennek majd az első USB 3.2-es eszközök, de kiadtak egy közleményt az USB4-ről is. Utóbbit azért írjuk így, mert egyelőre a szervezet csak projektnévként utal rá, tehát a végleges jelölés bármi lehet.

Természetesen konkrét specifikáció még nincs, de az USB4 architektúrája a Thunderbolt protokollra épít. Utóbbit azért tudják megtenni, mert az Intel még 2017-ben bejelentette, hogy a harmadik generációs Thunderbolt specifikációját díjmentesen elérhetővé teszik, ezáltal lényegében szabadon implementálhatóvá vált a rendszer. Ezzel a lépéssel tulajdonképpen az USB-IF felhasználhatja a Thunderbolt 3-at, és építhet rá egy új generációs USB interfészt, amit aztán a piac szintén szabadon alkalmazhat.

Az USB4 főbb karakterisztikái között a 40 Gbps-os adatátviteli teljesítmény található, méghozzá az aktuális USB Type-C kábelekkel, továbbá megoldott lesz a visszafelé kompatibilitás is az USB 3.2-vel, az USB 2.0-val, valamint a Thunderbolt 3-mal.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés