- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen házat vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
-
PROHARDVER!
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!
HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Akula
félisten
válasz DudeHUN #103953 üzenetére
Akkor elfelejtették átírni a specifikációt.
-
Dr. Akula
félisten
válasz SPeti1984 #103922 üzenetére
Nem kell perceket várni, mondjuk én tuning nélkül használom, lehet hogy tuningolva tovább tart? Igen, AM4-en is volt már, nem új jelenség. Az elején egy kicsit hosszabb a boot logó, de most így meg nem tudnám mondani hogy tovább tart-e mint az előző inteles gépemen. Ha ennyire nem tűnik fel, akkor azért annyira nagy gáz nem lehet. Itt azt írják BIOS-ból ki is kapcsolható.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
válasz kolopele #103917 üzenetére
Hogyhogy miért? Igyekszik az ember minél kevesebbet költeni, és ebbe beleszámít az is, hogy ne kelljen 2x megvennie ugyanazt, ha elég 1x is. 10 év múlva nem tudjuk mi lesz, de az azért látható hogy egyikbe már semmi nextgent nem tudsz pakolni, a másikba meg még 1-2 generáció bele fog férni, még fejleszthető tovább, annyival később avul el. Főleg most, hogy már a memóriát is platform szerint kell választani (EXPO / XMP, bár van AMD deszka ami XMP-t is tud kezelni, fordítva nem vagyok biztos), mégnagyobb elköteleződés a választás.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
válasz ollie #103913 üzenetére
De ha 5 évig kihúzza a most vásárolttal, akkor 5 év múlva fog felmerülni a kérdés hogy lecserélje az egészet, vagy még 1-2 generációval (1 biztos, de az AM4 alapján nem kizárt a több se) újabb procit belehajítva ki tudja tolni a használhatóságát olcsón. Én se cseréltem volna, ha lehetett volna még feljebb menni, de a 9900K volt a foglalat utolsója.
-
Dr. Akula
félisten
válasz SPeti1984 #103906 üzenetére
Ha most akarsz hosszútávra venni, akkor inkább AMD, ebbe ugyanis még jön új processzor. Intel LGA1700-ba már nem, majd a következő gennel jön meg az új deszka is. Ott most csak halott technológiába tudsz befektetni. Intel most annak jó, aki már korábban megvette az LGA1700-at, és elég csak egy procicsere. Mondjuk az meg minek cseréljen 12-13. genről, szóval még annak se. Ha Intelt akarsz, inkább várj 1 évet.
#103901aerosmith: Én az egész történetet nem értem. Most csak azért kéne valami proci, mert van a sarokban egy deszka, és lyuk ne maradjon betömetlenül? Mi a cél? Kéne is az a gép, vagy csak jobb ha procival együtt van elfekvőben? Deszkán kívül semmi nincs meg, mindent újonnan kéne megvenni? A használt dolgot meg se kérdezem, amilyen árak mennek most az aprón, annyiért kb. boltban is megveszed, ha nem valami nagyon alkalmi ajánlat, ezzel se érdemes számolni. Aztán milyen gyakran akarod majd fejleszteni? Mert ha a következő körrel is számolsz, akkor nem biztos hogy érdemes ma már halott technológiába fektetni, amit pár év múlva cserélhetsz le ismét. Én úgy látom hogy ebben a történetben az alaplap értéke a legkisebb tétel, a belevaló mellett ez kerekítési hiba lesz, szóval nem biztos hogy a deszkához kéne igazodni.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
válasz solfilo #103879 üzenetére
Gáz már az apró, az 5600G is 45k használtban, 46-ért meg újat veszel. Sokszor látom hogy alig olcsóbb mint újonnan, akkor meg minek lelakottat venni?
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
válasz bümmy #103821 üzenetére
What is the best CPU for Unreal Engine?. Rossz hírem van, itt a 14900K még csak a fekete bárány. Persze ez nem jelenti azt hogy érdemes is 10x annyit elkölteni dupla teljesítményért. Szerintem az ollie által ajánlottak megfelelőek lesznek a célra.
-
Dr. Akula
félisten
válasz Gerr'y #103781 üzenetére
Erre a célra nagyjából tökmindegy mit veszel, nem fogja leterhelni semmi. 4K videót a mai IGP-k hardveresen kikódolnak, ha nem F-es procit veszel, akkor lesz benne. Inkább a memória legyen több, azt azért szereti enni még a Chrome is. Word/Excel 5 év múlva se fog többet kérni mint ma, a 8K meg még láthatáron sincs.
-
Dr. Akula
félisten
válasz Jim74 #103769 üzenetére
Ebbe a keretbe a 7500F pont belefér. Még akár a 7600X is. Ugyanúgy 6 magos, de +1 GHz alapórajel. 84 vs 90k, a legolcsóbbat nézve. Ennyit szerintem bőven megér a 7600X, +1 GHz azért nem kevés, és ez a garantált alapórajel, mindig ott lesz a plusz.
#103770d@minator: Leginkább alacsonyabb felbontáson dob sokat az erősebb proci, 4K-ban már csak malmozik a VGA mellett.
#103768Gebriel: Ja, de csak az 5800X3D alá, pedig inkább fölé kéne hogy versenyképes maradhasson még egy ideig.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
válasz Jim74 #103741 üzenetére
Intel oldalon mindenképp egy halott technológiába fektetsz be, akárcsak az AMD-nél AM4-el. Ezekben a következő körben mindent újra cserélned kell, mert már nem bővíthetők. Az Intelnél majd a nextgennel jön az új platform (hogy hány generációra lesz jó azt ki tudja), jelenleg csak az AM5 az ami jövőálló, tehát elég lesz csak procit cserélni benne. Ha szempont hogy később is olcsón úszd meg a bővítést, akkor ezt javaslom. Korábban vagy ebben a topikban, vagy az alaplaposban egyszer már kiszámoltam mennyi a teljes platform költsége AM4 vs AM5 vonalon, és kb. ugyananynyira jött ki. Amennyivel többe kerül a memória, deszka, annyival olcsóbb a proci (7500F vs 5800X3D, ezzel kb. ott veszi fel a fonalat az AM5 ahol a 4 abbahagyja, és ha kevés lenne, már most is lehet durvulni 7800X3D-vel, és még meg se jött a 8000-es széria).
Most vagy AM5, vagy várakozás az új Intelre. Az is jó kérdés, hogy a fogyasztást vajon orvosolni fogja-e egyáltalán, vagy továbbra is megy az ereszdelahajam...
-
Dr. Akula
félisten
válasz jimpo #103678 üzenetére
Hát nem tudom, itt egy másik videó is, ebben is veri a 7500F az 5800X3D-t. A Techspotnál meg az 5800X3D a 7700X-et is veri, ami nyilván erősebb a 7500F-nél. (Starfieldben pl. pont nem.) A Cyberpunk pont szerepel mindkét helyen, Techspotnál: 142 (5800X3D) vs 139 (7600X), a videóban pedig 176 (7500F) vs 166 (5800X3D). Hát nemtom mit gondoljak. A HU new budget king-et emleget, de csak az Intel 13400F-el hasonlít, nincs benne 5800X3D mérce. Itt egy másik videó, ebben nagyon egyenlő a két proci, ami jellemzően elhúz (4K kivételével, ami GPU bottleneckes), az a 7800X3D, az 5800X3D-nek már nem sikerül ez a mutatvány. Ennyi féle forrást egybevetve én úgy látom hogy az 5800X3D már nem akkora király, régen az volt, de ma már egy alsóbb kategóriás AM5 proci is befogja.
#1036774264adam: Simán lehet hogy az is jó, csak nem akartam hogy befolyásolja az árkülönbözetet hogy TUF-ot Prime-mal hasonlítok, ahol a körítéstől lesz drágább a cucc. Így méginkább az AM5 felé fordul a kocka.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
válasz Czimby #103669 üzenetére
Ahogy előttem már mondták, mind az AM4, mind az LGA1700 kifújt. Jelenleg egyedül az AM5 aminek még van jövője, Intel oldalon majd a következő procival érkezik az új foglalat, még nem tudod megvenni. Tehát ha szimplán csak a jövőállóságot nézzük, akkor jelen pillanatban csak az AM5 marad. Gondolom alaplapod, memóriád még nincs, ha ennyire tág a választás lehetősége hogy még az Intel vagy AMD se biztos.
AM4-ből a csúcs játékra az 5800X3D. A 4264adam által ajánlott 7500F ennél némileg jobb, miközben csak 90k, míg az 5800X3D 130k. Az aprón is 120k, nem sokkal megúszósabb, és a 7500F-hez képest semmiben nem jobb. Itt az arányok az érdekesek, tehát ha AM4-ben lemész 60k-ig, valószínűleg teljesítményben is annyival lejjebb fogsz kikötni, AM5-ben szinte biztos jobb ár/értéket találsz.
Legalábbis prociban. RAM-ban még a DDR4 olcsóbb, 32 gigát kapsz kb. 30-ért, DDR5-ben ez inkább 45k. Mondjuk még mindig kevesebb a differencia mint a procik között, itt 15-tel fizetsz többet, de prociban meg 40-nel kevesebbet.
Deszkákban B650 (AM5): 78k, B550 (AM4): 48k. (Szintet a szinttel hasonlítottam össze, mindkettő Asus TUF Gaming, ami már ajánlott kategória.) Tehát deszkában 30-al drágább az AM5. Mindent összevetve tehát ugyanott vagy pénzben AM4-gyel is mint AM5-tel, de utóbbi mindenképp jövőállóbb, és mint a fenti videó mutatja, már ezen a szinten is jobb valamivel.
A procin kívül a többi alkatrészre nem írtál keretet, de ilyen árakkal számolhatsz. Mint látod, az hogy az egyik alkatrész olcsóbb, még nem jelenti hogy a végén olcsóbban is fogsz kijönni a körítéssel együtt. Ha meg már ugyanannyi árban, miért ne legyen az időtállóbb AM5? LGA1700-as Intellel se leszel olcsóbb, és már az is halott foglalat.
-
Dr. Akula
félisten
válasz AtHoS #103633 üzenetére
Gémingelni fele olyan erős az i7-5960X mint az 5800X3D, és még attól is nagy ugrásra van a 7800X3D. A legolcsóbb, ha már megvan a RAM (a 32GB azért még nem kevés), az 5800X3D lenne. Mondanám hogy használtban, olcsón, de az aprón se sokkal olcsóbb mint boltban. Nyilván valami alaplap is kell hozzá, de ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
válasz A_Papa #103609 üzenetére
7800X3D vs 5800X3D. Vagy Gamers Nexus, Techspot. Az, hogy a te videódban nem látszik különbség, inkább a GPU bottlenecknek köszönhető, maguk a processzorok között mint látható, óriási a különbség. Most még nem akarsz VGA-t cserélni. De jövőre se? Azután? Az 5800X3D is van 100k az aprón, a 7800X3D 150k. +50% ár +20-30% teljesítményért. Ár-érték arányban csalóka, mert az fps emelkedést az egész számítógép hozza össze, azzal hogy a CPU többet számol, a VGA is többet fog (egészen a VGA bottleneckig), és az egész gépre vetített árkülönbözet messze nem lesz +50% egy procitól. AM4-et már nem tudsz tovább fejleszteni, AM5-be még érkeznek új procik, jövőállóbb. Ha van rá pénzed, inkább a 7800X3D-t javaslom.
-
Dr. Akula
félisten
Hát én is dupla 3Dcache-es CCD-t raktam volna bele, nincs PPM-es szórakozás, és akinek kell 8 millió thread, az is megtalálja a számítását. Meg azért productivityben is sokat nyomott volna rajta a +8 mag, mégha 5.7 helyett csak 5 GHz-es is. Szerintem így lett volna kerek a 7950X3D. Legalább most már biztos vagyok benne hogy nem ezt akarom.
-
Dr. Akula
félisten
7950X3D-nél mennyi a 3D cache-es CCD max órajele? A hagyományos, cache nélküli CCD-nek 5.7 GHz, nem írják hogy a másikon kevesebb lenne, viszont két Zen 4 chipletet használó Ryzen 9 7900X3D és 7950X3D kiadásoknál a 64 MB-os 3D V-Cache lapka csak az egyik chipletre kerül fel. Ezt korábban azzal magyarázza a vállalat, hogy ha rárakják magára a chipletre az extra gyorsítótárat, akkor a változó hőterhelési tényezők következtében a turbó órajelet nem tudják masszívan 5 GHz fölé emelni. Ebből nekem az jön le, hogy a 7800X3D mintájára ott is csak 5 GHz a max órajel. Valóban annyi, vagy mégiscsak megy az 5.7 GHz-n is?
A kérdés azért érdekes, hogy van-e bármi előnye a 7950X3D-nek játékra a 7800X3D-hez képest? Azt tudom hogy ha játékot detektál, akkor a PPM letiltja egyből a nem 3D cache-es CCD-t, és csak a "gémer" CCD marad aktív - eddig ugyanott vagyunk mint a sima 7800X3D-vel.
Viszont: amint masszív sokszálú terhelést észlel, mégiscsak feloldja a hagyományos magokat is, úgy látszik ott már kevésbé hátrány ha keresztbe kérdezgetnek be a 3D cache-be a másik CCD magjai. Szóval a 7950X3D tud 16 maggal is kiszolgálni egy játékot, ha van rá igény. Hogy mennyire hatékony így, azt nem tudom, kérdés hogy majd az UE5 engines játékok esetleg megkérik-e a 8 feletti magokat is, és így jövőállóbbá válik-e a 7950X3D a 7800X3D-nél?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Diabetes - Cukorbetegség
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Kerékpárosok, bringások ide!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen házat vegyek?
- Suzuki topik
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2GHz (96M Cache, up to 5.0GHz) Processzor
- ÚJ, 3év Gar! AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Intel i5-9600KF 6-Core 3.70GHz LGA1151 (9M Cache, up to 4.60 GHz) Processzor
- Garanciális Intel Core i5-10400F
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest